вторник, 26 май 2009 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

26.09.2008

Тръгна делото срещу Христоско Вретенаров . Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия директор на "Трамкар" Христоско Вретенаров. Той призна всичко, в което прокуратурата го обвинява. Според обвинението, Вретенаров е злоупотребил с 670 242 лв., които е изнесъл от касата на дружеството. Това станало в периода 1 декември 2005 г. - 4 декември 2007 г.
Пред съда Вретенаров заяви, че парите вземал от касата на дружеството и затова подписвал дори касови ордери. Имотното ми и финансовото ми състояние не се е променило от това преди десет години, когато станах директор на "Трамкар", каза още Вретенаров пред съда. Той допълни, че парите взимал под условията на натиск.

02.10.2008


Прокуратурата продължава работа по друго производство срещу Иван Иванов.
Условна присъда от година и половина получи бившият шеф на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Иван Иванов. Срещу него бяха повдигнати две обвинения - за превишаване на власт и за съставяне на документ с невярно съдържание.
Иван Иванов беше признат за виновен в това, че повече от десет години е държал секретни документи в дома си в град Рила, където е работил като оперативен работник. Документите бяха намерени след като той беше арестуван и обвинен в изтичане на секретна информация към разработвани от службите лица. Скандалът, избухнал след ареста на Иванов, доведе до оставката на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Това дело обаче все още е на фаза разследване.

03.10.2008

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисия "Кушлев", внесе мотивирано искане за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 1 509 280,91 лв. срещу Йордан Тонов - популярен с прякора си Данчо Пръча. Проверката е започнала през октомври 2006 г., след сигнал на Областната дирекция на полицията във Враца.
Друг „бизнесмен” - Валери Тодоров по прякор Дебелия, който комисията нищи за имоти на стойност 1 851 316 лв. Той е собственик на парцел и имот в с. Руска Бяла, община Мездра, на четири магазина в центъра на Враца, на урегулирани три имота със сгради във Враца, снек-бар на партера на хотел "Хемус" и казино в Мездра.
В делото са описани 64 122 лв. от продажби на вилен имот със сграда, апартамент, хотел, два леки автомобила "Мерцедес" и товарен автомобил; 17 116 лв. от продажбата на дялове във фирми; 171 400 лв. от наеми и 2 400 лв. в банкова сметка.

29.10.2008

Вече нито един бандит и корумпиран чиновник не може да е спокоен, че никой няма да разбере за негов банков влог в Швейцария и парите му са гарантирани срещу наказателно преследване и конфискация.
АП съобщи вчера, че България ще получи банкови данни във връзка с международен трафик на наркотици и афера за пране на пари от Швейцария. Федералният наказателен съд в Белинзона е отхвърлил многобройни жалби на собственици на банкови сметки срещу българското искане за правна помощ. През април 2007 г. България е поискала разкриване на банковата тайна за голям брой наши граждани, създали престъпна група в Испания в периода 2002 - 2005 г. Бандата се занимавала с трафик на наркотици от Южна Америка, а дрогата е транспортирана с лодки в Испания. Случаят е свързан с обвинения в пране на пари Евелин Банев-Брендо

03.11.2008

Отложиха делото за имущество на Митьo Очите за представяне на нови писмени доказателства. Общата му стойност е малко над 2,3 млн. лв.
Подсъдимият днес не беше в залата, бе представен от своя адвокат Красимир Мутафов. Следващото дело е насрочено за 15 декември.Причина за отлагането е, че несебърският наркобос Димитър Желязков-Очите трябва да представи данъчни декларации, заверени от НАП. На 15 декември трябва да бъдат готови също и двете експертизи - съдебно-техническата и съдебно-счетоводната. Адвокатът на Очите отказа коментар. Искането за отнемане имуществото на Митьо Очите в размер на над 2 млн. лева е внесено от комисията "Кушлев". Проверката срещу него е започнала през април 2007 година. Според събраните доказателства няма данни за законни доходи на Димитър Желязков, които да му позволяват придобиването на апартамент в Несебър, три дворни места, два магазина и складовете към тях, два магазина, три склада и гараж в Поморийско, четири леки автомобила и други.
Димитър Желязков в момента излежава присъда от 4,5 години след като се призна за наркобос и подписа споразумение с прокуратурата.

Уважаеми другари и другарки,
Не се притеснявайте, че Темида се занимава с вас. Когато станете депутати, проблемите ви с българското правораздаване ще отпаднат.


понеделник, 25 май 2009 г.

КРИМИНАЛНИЯ КОНТИНГЕНТ В ПОЛИТИКАТА

Криминализирането на всички сфери от обществено – политическия живот е едно от звездните постежения на неокомунизма в България. Превръщането ни в бандитска държава, разбира се не можеше да стане без криминализирането и на политическия ни елит. По темата – примери колкото щете.

Цветелин Кънчев

Осъден за углавни престъпления български политик, лидер на Евророма. Роден на 5 юли 1967 г. В парламента влиза през септември 1997, в 38-то Народно събрание от листата на Българския Бизнес Блок с лидер Жорж Ганчев (Ганчев е работил като сътрудник на Второ главно управление на ДС под псевдонимите „Стоянов“ и „Иванов“).
По-късно се прехвърля в
Евролевицата. Председател е на инициативния комитет за учредяване на Национална асоциация „Евророма“, след основаването ѝ на 12 декември 1998 г. става неин председател.
През
1999 г. имунитетът му е свален и му е наложен домашен арест, а на 9 февруари 2000 г. Софийският окръжен съд го осъжда с ефективна присъда на 6 години затвор и глоба за побой и отвличане. Обявен е за национално издирване поради неявяването му за изтърпяване на наказанието, но на 21 ноември 2001 г. Кънчев се явява доброволно в Софийския централен затвор. На 28 август 2003 г. Софийският градски съд решава да го освободи от затвора предсрочно и условно за добро поведение.
Два дни след освобождаването му от затвора заради добро поведение, на 30 август 2003 г., Кънчев е възстановен като председател на „Евророма“. В края на април 2005 г. вицепрезидентът на България Ангел Марин го помилва, с което отменя изпитателния срок и остатъка от присъдата му и така се премахва евентуална пречка за Кънчев да се кандидатира за народен представител в предстоящите избори на 25 юни 2005. Кънчев се възползва от това си право (кандидат е на Евророма в Бургас), но Евророма получава само 1,25% и не успява да влезе в 40-то Народно събрание !!!

Христо Ковачки

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Христо Ковачки за данъчни престъпления в особено големи размери и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага, съобщи прокуратурата на сайта си. Само седмица преди това той публично застана зад новата политическа формация Движение "Напред", в която влизат ВМРО, БЗНС на Стефан Личев и близката до Ковачки партия ЛИДЕР. Създадена точно преди местните избори, ЛИДЕР успя да вкара 107 свои представители в общински съвети, има и 19 кмета.
Миналата година
показно бе убит високопоставен служител в енергийния бизнес на Ковачки.Той е собственик и на топлофикациите във Враца, Бургас и Плевен.В сръбската преса се твърди, че Христо Ковачки има общ бизнес с един от най-големите наркобосове на Балканите и в Европа - Сретен Йосич, по- известен като Йоца Амстердама.

Братя Галеви

Братя Галеви ще се кандидатират за изборите за местен парламент. Това съобщи адвокатът на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, цитиран от Дарик. Менко Менков смята, че в България има стотици, ако не и хиляди, души с мярка за неотклонение „задържане под стража" в арестите и затворите и всички те имат конституционното право да се кандидатират !!!
Обвинителният акт по делото „Братя Галеви” ще бъде внесен в съда най-късно до края на март т.г., обявили пред вестник „Труд” запознати с разследването. Бившите барети Пламен Галев (40г.) и Ангел Христов – Геле (39 г.) ще бъдат подведени под отговорност по чл.109 от НК- за изнудване.
Ако бъдат признати за виновни ги грози затвор до 20 години. Събрани са достатъчно доказателства, че галевите и техните сподвижници Владимир Ангелов – Стъклето (42 г.), Апостол Чакалов – Тоци (26 г.) и Красимир Овков (39 г.) са рекетирали бизнесмени и семейства, налагайки страх и терор в Дупница.



Веселин и Христо Данови

По примера на дупнишките братя Галеви, да стават депутати решиха и други видни арестанти - варненските общински съветници баща и син Веселин и Христо Данови. Те ще се кандидатират от листата на партия “Обединение на българските патриоти”.
Варненските общински съветници Веселин и Христо Данови, които са в ареста от септември м.г., ще атакуват парламента като кандидат-депутати. Те са обвинени в трафик на хора и разпространение на наркотици, пише още „Труд”. Данови - баща и син, могат да напуснат ареста, като се възползват от кандидатдепутатския имунитет. Двамата са включени в листата на “Обединение на българските патриоти”.
Участието на Александър Томов пък в евровота може да спре за два месеца делото срещу него.

Скъпи приятели подобна долнопробна „порнография” можете да видите само в неокомунистическа държава като нашата.

Бог да пази България !



сряда, 20 май 2009 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 2

ГОЦЕ

Общинари на БСП от градове, където ГЕРБ има кметове и мнозинство в общинските съвети, обвиниха хората на Бойко Борисов в корупция и некомпетентност на специална кръгла маса "Истината за местното самоуправление на ГЕРБ". "Генералната промяна в София доведе до това, че държавата трябва да върви подир Борисов за всяко нещо", заяви шефът на софийските социалисти Румен Овчаров. Той изтъкна, че ГЕРБ не са опозиция, защото реално управляват 1/3 от областните центрове. "Навсякъде, където управлява ГЕРБ, има увеличени данъци и влошаване на услугите", коментира шефът на групата на БСП в Столичната община Жельо Бойчев.Общински съветници от Бургас изтъкнаха, че местното управление на ГЕРБ не допуска фирми, за които се твърди, че са червени, да асфалтират улиците. Депутатът от Враца Димитър Гъндев пък се оплака от смяна на управители на общински фирми, от което тяхната работа станала по-некачествена. В Сливен местната управа дължала около 60 млн. лв. на различни фирми, което реално означавало фалит. От Стара Загора обясниха, че и там има проблем със сметосъбирането и сметопочистването, като в София. По идея на Гергана Алексова, общински съветник в столицата, общинарите от БСП ще създадат интернет страница, на която всеки от тях да публикува информация за проблемите на града си.

БОЦЕ

Дата: 12-04-2009

Бойко Борисов изтърва окончателно нерви във връзка с кризата с боклука. Първо Бате Бойко каза, че София била по-чиста от никога досега, което е пълен абсурд. После обвини Станишев, че бил ортак с Вълка и че пуснал „Новера” да чисти, но не обясни защо три години точно Борисов беше ортак с „Новера” и не прекрати договора с нея.
„Станишев трябва да види какъв е станал през четирите години на управление. Станал е ортак на Вълка”, каза Борисов пред Дарик радио.
Сега чистят около църквите, после ще ги взривяват, изцепи се кметът с безумно изявление.
„Виждате колко е послушна „Новера”, когато Сергей Станишев им дава командите. Той можеше още на втория ден, когато фирмата не се яви на работа, да създаде кризисен щаб, да ги принуди да излязат, да няма криза в София. Това щеше да е перфектно доказателство в съда и да няма никакъв шанс „Новера” да ни осъди”, смята Борисов.
Бате Бойко обаче изобщо не обясни на народа защо три години се прави на успан по отношение на „Новера” и не прекрати договора с тях и всъщност докога целият свят ще му е крив, че не успя да се справи с един град.

БОЦЕ

Дата: 23-04-2009

Бойко Борисов заподозря БСП и ДПС, че подготвят атентат срещу него.
Според столичния кмет евентуалното покушение ще бъде приписано на Сретен Йосич.
„Категорично искам да заявя, че БСП и ДПС, премиерът Сергей Станишев, подготвят атентат срещу мен, който да изглежда, че е организиран отвън. Могат да го припишат и на Сретен Йосич, но аз знам, че той гледа или пък му предават това, което съм казал и затова трябва да е наясно, че ако утре му припишат подобно нещо да знае откъде. Категорично обвинявам Станишев в подготовка на моето убийство. След като Станишев и Доган си пращат хората в парламента, това нещо точно да говорят, те категорично го мислят. Иначе нямаше да разиграват този цирк. Защо ще го правят ако това е несериозно? Това не е игра – да изкарваш Борисов личен враг, който е свидетел в Белград срещу Сретен Йосич това не е игра”, каза Борисов.

ГОЦЕ

Дата: 15-05-2009

Кой стои зад сайта boikostov.org? Сайтът boikostov.org, в който се води агресивна предизборна кампания срещу Бойко Борисов и Иван Костов, е първоначално регистриран на името на Азер Меликов.
В политическия кабинет на министър-председателя има експерт по информационни технологии със същото име, който е и в борда на „Информационно обслужване”. Първата регистрация е на 23 април, като Азер Меликов е посочен и като създател, и като лице за техническа поддръжка на сайта. По-късно регистрацията е променена на името на Иван Петров. Сайтът е създаден от Нова Загора, а БСП твърдят, че не знаят нищо по въпроса, показва проверка на RE:TV.


ГОЦЕ

Дата: 20-05-2009

Премиерът: Борисов да спре да хленчи, да дойде на дебат
Г-н Борисов да не хленчи и да спре да се оплаква пред медиите и президента, да сигнализира ДАНС. Това каза вчера премиерът Сергей Станишев в коментар за кампанията на партия "Нова зора" в сайта boikostov.org. "Каня г-н Борисов за пореден път на дебат между лидерите на двете основни политически сили. Каквото има да каже, да го каже на мен. Аз също имам какво да му отговоря политически", допълни Станишев. Според него информационната кампания на "Нова зора" върши добра услуга на обществото, разкривайки намерението в управлението да се върне бившият премиер Иван Костов и да се възстанови статуквото от 1997 до 2001 година.
"За всички е видно, че г-н Борисов няма ясна визия за развитието на страната, нито има виждане как България да преодолее рисковете на световната икономическа криза", каза още лидерът на БСП. Той смята, че дебатите трябва да се водят около тези теми, а не столичният кмет да "занимава цялата нация със своите лични проблеми. "Последните 4 годи от 5000 появи на Борисов по медиите няма една, която да е извън негативната кампания, която той води срещу правителството и БСП", заключи премиерът.
БОЦЕ
Дата: 21.05.2009
Станишев показа, че не е европеец и няма да водя европейски дебат с него. В момента, в който Станишев си показа истинското лице, аз нямам намерение да му го избелвам. Това заяви лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов в отговор на поканата на председателя на БСП Сергей Станишев за публичен политически дебат.
Сергей Станишев е направил гаф, като е допуснал най-довереният му човек Азер Меликов да бъде уличен в черен пиар. Единственото, което Станишев трябва да направи, е да спре назначенията на мандатни длъжности, да поправи бюджета и да спре излишното му харчене, каза кметът.

петък, 15 май 2009 г.

„ КРЕМИКОВЦИ” НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ

Циреят на българо – съветската дружба, металургичният комбинат „Кремиковци” е на път да предизвика фатална инфекция. Кремиковските металурзи, които протестират пред Министерството на икономиката и енергетиката, избутаха металните заграждения пред сградата на ведомството. Полицията се намеси за възстановяване на реда. Реда, обаче не може да бъде възстановен, при условие, че родните ни управници не могат да намерят грамотно решение на проблема.
Мнозина си задават въпроса: Защо толкова години никой не си направи труда да закрие това нерентабилно предприятие? На налудничавия език на неокомунистическите престъпници у нас отговорът звучи така: „Кремиковци” е една от най – големите „помпени станции” в България. По този начин бившите членове на БКП наричат местата, където се извършва източване на пари и се краде в особенно големи размери
Ето малко предистория.

„ През 1988-а, една година преди падането на комунизма, Илия Павлов основа „Мултиарт”, предприятие за внос и износ на антики и произведения на изкуството, което използваше тайните канали за трафик на оръжие на „Кинтекс”.
„Тактиката на Илия беше проста” – обяснява с авторитет Бойко Борисов
„Казваше се „Клопката на паяка”. Илия влезе в кабинета на директора на Кремиковци, една от най-големите фабрики за желязо в Източна Европа, придружен от шефа на един от най-мощните синдикати и от Димитър Иванов, който доскоро все още бе началник в Шесто управление. Посланието им до директора на предприятието беше: избирай, или работиш с нас, или е свършено с теб.”
Павлов и неговите хора не закъсняха да създадат предприемачески компании в почти всички сектори на българската икономика: земеделието, транспорта, тежката и енергийната промишленост. Фирмите работеха успоредно с организациите на „Подкрепа”. Там, където синдикатът стъпваше силно, Илия отваряше фирма.” Миша Глени - „МакМафия, престъпност без граници” - част I

Друг неокомунистически екип „погрижил се „ за комбината е този на Валентин Захариев. Всички си спомнят как „Кремиковци” беше закупен за един лев и след това, чрез неизпълнение на договорните задължения на страната и комбината бяха нанесени огромни щети – неизплатени задължения към БДЖ, невнесени вноски в НОИ, неизплатени заплати, никаква инвестиционна програма и т.н. И един интересен факт – член на този криминален екип беше , не някой друг, а известният офицер под прикритие Алексей Петров – Трактора, който в момента е съветник на Сертов в ДАНС. А какъв е смисълът да си офицер под прикритие, след като твоята дейност и присъствие не водят до пресичане на престъпни схеми?

Други „звездни” функционери на неокомунистическата мрежа „работили” по проблема – Александър Томов - Лупи и Мария Мургина. „През 2006 година бившият вече шеф на Кремиковци Валентин Захариев е обявен за данъкоплатец на годината, след като предишната година е продал комбината на индиеца Прамод Митал. Данъците, които дължи Захариев, са близо 30 милиона лева. Сега, три години по-късно, разследващите твърдят, че голяма част от парите не са влезли в държавната хазна. Според разследването задълженията са разделени на две. 11 милиона са опростени по схема за прихващане на ДДС, с участието на две фирми на Захариев. Разследващите обаче твърдят, че това е незаконно и е направено с участието на Мургина. Останалата част от дължимите от Захариев пари или близо 19 милиона са изплатени разсрочено. Това според разследващите също е в нарушение на закона. Съгласие за такъв тип погасяване дава финансовият министър Пламен Орешарски.” БТВ

„Комисията Кушлев запорира имущество за над 800 хиляди лева на бившия вицепремиер и изпълнителен директор на "Кремиковци" и футболен клуб ЦСКА Александър Томов. Проверяващите са установили, че разходите на семейството му надвишават обявените от тях доходи с почти 5 хиляди минимални работни заплати. "Не ме карайте да се застрелвам. Достатъчно си изпатих от много откровеност. Искате да ме застрелят довечера ли. Не виждате ли в каква страна живеем?", коментира Томов. Той каза, че ще поиска оставката на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който според него е виновен за критичното състояние на "Кремиковци". БТВ

А хилядите отрудени хора за които този комбинат е целият им съзнателен живот? Дано в района на комбината да има достатъчно студена вода за да могат да пийнат по чаша от нея!

събота, 9 май 2009 г.

ИСТИНАТА ЗА ЧЕРВЕНИТЕ МЕКЕРЕТА

Публична тайна е, че след 10 ноември 1989 г. бивши членове на БКП получават партийно поръчение да се внедрят в различни политически формации и да пречат за осъществяване на демократичните процеси, кой както може. Примери за това могат да се дадат от почти всички партии. Прекалено закъснялото отваряне на досиетата например извади на бял свят истината за агентите на Държавна сигурност „работили за осъществяване на демократичния преход” у нас: Венцислав Димитров, Петър Берон, Жорж Ганчев, Георги Марков, Георги Коритаров, Ахмед Доган, Юнал Лютви, проф. Станислав Станилов, Цоня Събчева и много други.
Аз съм членувал в две първични партийни организации на СДС. В продължение на години пред очите ми, бивши партийни, комсомолски секретари, бивши просъюзни председатели, милиционири, представяйки се за членове на СДС, размахваха сини партийни книжки, а по време на избори гласуваха с червената бюлетина. Тяхната „дейност” като членове на СДС се изчерпваше с изприказването на „купища” празни и несвързани приказки и никаква реално свършена работа. По този начин през годините беше прекъсната връзката между СДС и хората на България.
Най – новият хит на тази част от неокомунизма у нас е „лебедовата песен” в политиката на Пламен Юруков. Какво можем да забележим в неговата делова биография?
„Бившият лидерът на СДС Пламен Юруков е бил съдружник с бизнеспартньор на Румен Николов - Пашата и Младен Михалев - Маджо. Тази информация се съдържа в документите, които бяха изпратени от ДАНС до Комисията по корупция в Народното събрание. Юруков е бил в обща фирма с Евгени Стамов - “Етерна ауто”. Той пък от своя страна е в съдружие с Румен Николов в “Куолити Продъктс Дивелопмънт Лимитид”, а заедно с Младен Михалев - Маджо представляват фирмата “Сем - Импекс”.
От документите до парламента става ясно още, че Юруков не е декларирал участията си във “Фитгар БГ”, “Итком”, “Балкам”, “Юруков - Пламен Юруков”. Още по-малко синият лидер е декларирал, че има нещо общо със “Спетема”, въпреки че притежава 68% от нея чрез фирмата “Балкам”, показва справка в търговските регистри. В декларацията на Юруков е посочено само, че има автомобил “Мазерати” на стойност 87 000 лева, банков влог със 7793 лева и че участва единство в дружеството “Венианина”, което е с ограничена отговорност.” („Всеки ден”)
„Според данни, появили се в интернет – пространството, през 2000 година за почетен консул на Казахстан е бил готвен Васил Божков – Черепа, но изборът е паднал върху Пламен Юруков. Той е бил съдружник и на строителния предприемач Димитър Барбуков, а през 1995 – 1996 година е бил съдружник и със собственика на скандалните фирми “Фронтиер” и „7М” Красимир Георгиев. Преди 10 ноември 1989 г. Красимир Георгиев пък е бил първи секретар в Благоевски районен комитет на БКП. Отговарял е за “Енергопроект”. В неговия отдел е работел и Румен Овчаров. Оттам, според същите източници, тръгва и топлата връзка между двамата. Основният бизнес, с който се легитимира днес Пламен Юруков като бизнесмен, е кафето. Запознати обаче твърдят, че интересът му към Казахстан е по-скоро продиктуван от бизнеса с търговия с оръжие, тъй като Казахстан е голям клиент на българските оръжейни търговци и фирми. А Пламен Юруков работи в тясна връзка и с Николай Ибушев - собственикът на “Арсенал” - Казанлък.” ( „Афера.бг”)
Нали си давате сметка, че случайни лица не могат да се „въртят” около неокомунистически функционери като Румен Овчаров, Красимир Георгиев, Младен Михалев – Маджо, Николай Ибушев и др. И по ирония на съдбата той е роден на днешната дата 9 май – денят на победата над фашизма!
Разликата, обаче, между фашизма и комунизма не е много съществена. А резултатът от неокомунистическата дейност на „героите” споменати в този материал е съсипаният ни живот.
Моят и вашият !


четвъртък, 7 май 2009 г.

ПОД КРИЛОТО НА ПАРТИЯТА

„ Диамантения бос”, зет на Петър Дюлгеров /шеф на българските профсъюзи по времето на Живков и член на Държавния съвет/, дете на активни борци против фашизма и капитализма, участник в РМД, регистрирал няколко фирми в чужбина преди 1989 г. – всичко това е част от производствената биография на един от героите на всички времена – Сергей Превалски.
На основание на Указ 56, член 112, Бюрото на министерския съвет с решение от 2 април 1990, освобождава от облагане с данък върху печалбата за срок от пет години от регистрацията дружеството „Диамекс” ООД, с чуждестранно участие за осъществяваната от него стопанска дейност във високотехнологичното производство на режещи диамантени инструменти за мрамор и гранит.Председател на МС по това време е Андрей Луканов. Представителя на „Диамекс” е физическото лице Сергей Иванов Превалски
_ _ _ _ _
„Подкупи, плащани с пари предназначени за хуманитарна помощ” така американският прокурор Дейвид Кели се произнесе по скандалите около аферата „Петрол срещу храни”.Людмил Дионисиев, Любен Гоцев, Константин Главанаков, Стефан Полендаков, Бело Белов, Боби Божилов ( Боби Бец ) са внимателно и строго подбрани от Андрей Луканов и получават от него своите задачи. Посланници, специалисти във външната търговия, хора служили или съпричастни на тайните служби – следите им водят през годините до интереси от винения внос, приватизация във фармацията, та чак до поръчкови убийства от хора на сенчестия бизнес.Като прибавим към този списък и Майкъл Чорни, Младен Михалев, Васил Божков и др. картината става завършена.
В Първа източноевропейска петролна компания на ген. Гоцев сътрудничи шефът на бившето икономическо Четвърто управление на държавна сигурност, Красимир Саманджиев, който през 1990 поема за малко една от специалните служби. Генералът става възлова фигура и в Международна ортодоксална банка „Св. Никола”, а през 1998 е консултант на „Юкос петролеум”. След скандалите около банката, Гоцев я напуска. Петролът и „Юкос” са връзката му с руския бизнес и изгонения от правителството на ОДС Денис Ершов.
_ _ _ _ _
Тайна, свързана с износа на държавна валута зад граница, и то в размера на една пета от наследения от бившия диктатор Живков български външен дълг. В края на месец март 1990 г. Андрей Луканов, в качеството си на премиер обявява мораториум по плащанията от страна на българската държава по външния дълг. Два месеца преди това от държавата са изнесени 2 милиарда долара – в неизвестна посока и по неизвестни причини. Основание за използването на средствата дава Решение на Управителния съвет на БНБ, взето на 3 декември 1990 г. – близо 9 месеца след като са извършени плащанията и са изнесени въпросните 2 милиарда!

Люба Манолова

Окрупняването на борческите бригади в единна структура не е идея на босовете им. Тя им е „подсказана” от влиятелни хора в сянка. Според най- разпространената версия структури на бившата Държавна сигурност замислят идеята да организират спортисити, които с рекет, измами и силово влияние да малтретират и смачкват прохождащия дрбен и среден бизнес.
За създаване на борческите групировки „вина” носи и „Олимпийски надежди”. Едно спонсорирано от държавата и обгрижвано с милиони левове планови инвестиции училище ,захрани с кадри все още неорганизираната престъпност в смутната 1989 г. Тогава десетки борци, каратисти, джудисти, щангисти и гребци използваха физическата си сила и спортна десциплина не в полза на държавата, а за лично облагодетелстване.

Димитър Златков

Въпреки, че е на заплата при германските издатели на "Труд", главният редактор на изданието Тошо Тошев участва като собственик на 6 търговски дружества с разностранен предмет на дейност. Тошев е едноличен собственик на регистрираната през 2008 г. фирма "Дарт 2008" и на "РАВ - Тошко Николов". Освен това има дялове в "Тексимреклама", издателство "Труд", "Сагита 97" ООД и "ТТ-42". Останалите два вестника на ВАЦ- "24 часа" и "168 часа" се управляват от дружеството "168 часа" ЕООД. То е собственост на 100 процента на немския холдинг. Управители на ЕООД-ето са Пламен Тенев и Лъчезар Павлов. "168 часа" ЕООД има дялове в дружеството "Ортфинанс", Инвестиционен посредник "Маккап" и "Български фермер".
Фирмата издаваща, вестник "Стандарт" и едноименната информационна агенция е "Стандарт нюз" ЕАД. Дружеството е на 100 процента собственост на австрийската компания "ТБ"Консулт и Холдинг ГмбХ. Чисто документално не е известно кой стои зад изданието, въпреки че "Стандарт" винаги е бил сочен за собственост на руския олигарх в изгнание Майкъл Чорни. Според интервю на адвокат Тодор Батков пред седмичника "Капитал" преди години, едноличен собственик на австрийската офшорка е той. В България "Стандарт нюз" ЕАД се управлява от Батков и брат му Мартин, главната редакторка Славка Бозукова, журналиста Тома Томов и Александър Ангелов.

Валентина Михайлова

Основните български икономически активи попаднаха в ръцете на неиндифицирани субекти, наричани олигархия, чиито капитал има криминалин характер. Без съмнение, главната част на този капитал произхожда от масовата и касовата приватизация, но добит в нарушение на законите, както и от спекулативни операции от всякакъв характер. По отношение на икономическия израз, голяма част от капитала (резултат от злоупотребата с власт след 10 ноември 1989 г.), е дело на спекула със стоки и пари, както и на контрабанда на наркотици, проститутки и паметници на културното наследство.
Тази имитация на преход от неуспелия социализъм към реалния капитализъм се отрази на формирането на дясно политическо пространство.

проф. Станислав Станилов

сряда, 6 май 2009 г.

СЕДМИ МАЙ – ДЕН НА РАДИОТО И ТЕЛИВИЗИЯТА


Топжурналисти от БНТ – агенти на ДС

От проверените в БНТ 484 журналисти за 37 е установено, че са били агенти на бившата Държавна сигурност.

Александър Николов Авджиев (водещ на популярното съботно "Добро утро") е бил агент с псевдоним Павел и е вербуван през 1984 г.

Валентин Аурелов Стоянов е бил секретен сътрудник и агент с псевдоними Андреев и Филип. Той е вербуван през 1978 г. и 1988 г.

Кинокритикът Владимир Спасов Игнатовски е бил агент с псевдоним Борисов. Вербуван е през 1981 г.

Димитри Константинов Иванов - член на легендарния екип на "Всяка неделя", в момента анализатор във вк- "Сега", е бил агент с псевдоним Стефан. Вербуван е през 1960 г.

Иван Данев Токаджиев - бивш шеф на БНТ, настоящ зам.културен министър, е бил агент с псевдоним Колев. Вербуван е през 1989 г.

Иван Йорданов Димитров (Гранитски) - също бивш ген.директор та телевизията е бил агент с псевдоним Огнян. Вербуван е през 1983 г.

Иван Стефанов Гарелов (Мистър Панорама) е бил агент на ДС с псевдоним Талев и е бил вербуван през 1967 г.

Кеворк Таквор Кеворкян (няма нужда от представяне) е започнал сътрудничество на ДС през 1973 г. под псевдонима Димитър.

Нидал Ахмад Алгафари - продуцент на Куку, програмен директор на БНТ, е бил агент на ДС от 1988 г. с псевдонима Наско.

Огнян Стефанов Сапарев е сътрудничил на службите през 1971 г. с псевдонима Мартин.

Хачадур Крикор Бояджиев (Хачо Кирилов Бояджиев) също е бил вербуван през 1958 г. с псевдоним Кръстю.

Топжурналисти от БНР – агенти на ДС

Проверени са 718 лица, като 15 лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията по досиетата обяви имената на 66 журналисти от БНР, които са били сътрудници на ДС. Сред тях са Асен Матеев, Божана Димитрова, Еди Емирян, Борислав Шабански, Борислав Джамджиев, Костадин Филипов, Мартин Минков, Методи Матакиев, Цоня Събчева, Александър Хранов, Вечеслав Тунев и други.

Три имена
Еди Хрант Емирян
Дата на раждане
03.07.1946 г.
Място на раждане
Гр. София
Вербувал го служител
О. р. Цветан Бузовски на 12.09.1978 г., регистриран на 25.09.1978 г.
Ръководил го служител
О. р. Цветан Бузовски
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството
ДС, управление VI-I-I, управление VI-I-V
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник
агент
Псевдоними
Боян
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1
Рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр. и обр. 6; писмо вх. № 1029/ 27.02.1990 г. за унищожаване с протокол № 235/ 07.01.1990 г. личното и работното дело на аг. "Боян".
Снемане от действащия оперативен отчет

Публична длъжност или публична дейност
Зам. главен редактор от 01.08.1988 г. до 30.04.1990 г.
Главен редактор от 01.05.1990 г. до 12.08.1991 г.
Програмен директор от 13.08.1991 г. до 20.11.1992 г.
Главен редактор от 07.08.1995 г. до 27.02.1997 г.
И. д. директор от 28.02.1997 г. до12.05.1997 г.