неделя, 30 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 35

Николай Банев - II

07.10.2008

Как Николай Банев от Любимец стана приятел на изкуството

Което и издание да отворите, особено един вестник, в който главната редакторка обича да се отърква у олигарси (познайте кой), няма лягане или ставане без семейство Николай и Евгения Баневи. Ако е вярно определението, че той е българският Онасис (вероятно поради притежаване на яхта и много коли), тя е българската Джаки О. Напоследък, главно след изявата им в Стани богат, ги наричат Приятелите на изкуството. А предаването, междувременно, го свалиха от екран.
Кой е Николай Банев? Има такива, които го наричат Любимец 13, защото е от града с хубавото име Любимец – град на дините, виното и живота, който явно ражда бохеми.
Шансът му в живота е попадането в Комсомола, където (макар и рокер по душа) прави завидна кариера. Стига до пряко подчинен на секретаря на ЦК на ДКМС Красимир Премянов – човека, за когото в средата на 90-те се казваше, че на Иток България граничела с него.
“Когато ме изгониха от Комсомола, излязох с два лева и 40 стотинки в джоба си. Това бяха и първата вечер спах в една квартира до вагон – ресторанта под наем, в която нямаше дори дюшек”, разказва българският Онасис в програмно свое интервю пред Ники Кънчев от Дарик радио.
Неясно как обаче, щом му хрумва идеята да прави голям бизнес, наема доста хора: “От първите дни, когато направих първата си компания, тъй като 10 години съм работил нв управлението, назначих секретарка, счетоводител и шофьор”. Чудо ще да е станало, за да ги вземе да се трудят без пари или пък ги е хранел с вера, както поета Вапцаров?
Първият път, когато се прочува е по Виденово – Премяново време, когато взема охраната на обектите на БТК – тогава и сега най-голямата фирма у нас. Големият му удар обаче е масовата приватизация, когато неговия АКБ Форес инвестира известна неголяма сума в тв реклама, която му помага чрез масовата приватизация с въображаемите пари на хиляди хора да купи собственост в стратегически предприятия. Повечето от тях вече не са в портфейла му. Сред сериозните май е останал само Полимери – Девня, а от атрактивните са къмпингите по морето и ваканционния клуб Русалка.
“Лично аз не съм кой знае колко богат”, скромничи пред приятеля си Кънчев приятелят на изкуството. “Ако съпоставяме коли, яхти, дворци, самолети, но като икономическа структура (б.р. неговата фирма) е една от най-мощните”.
Странна е следната бележка в уикипедия: “Николай Банев и ръководството на неговия холдинг са подсъдими в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Срещу Николай Банев са заведени и десетки граждански искове от граждани на Созопол за узурпиране на частно имущество е неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители в многобройните му фирми”. Ние отказваме да повярваме на това. Все пак на къмпинг Каваците, който предизвиква спорове Банев не само организира лагери за деца – сираци, нещо което май никой друг олигарх не прави. Той дълго време събираше там и различни творци на словото и художеството.
Николай Банев е мажоритарен собственик на ФИК "АКБ Форес" ХАД. Холдинговото акционерно дружество в момента притежава акции в около 100 компании от целия спектър на икономиката - тежка промишленост, лека промишленост, услуги, обслужващ сектор и др. Сред най-успешните инвестиции на Банев и ФИК "АКБ Форес" ХАД е химическият завод "Полимери" АД гр. Девня.
Николай Банев участва като собственик в: АКБ Форес, Химинвест, АКБ Индустрия и АКБ Консорциум. В управлението е на Голф-хотели Иракли, Форест грийн ХАД, Блясък, Елматех, Елма Електромотори, Сдружение "Тенис клуб Русалка", туристически холдинг Русалка Холидейз, Ер Слайд, Хелио-тур-с, Сдружение "Голф клуб Иракли", Костенец - ХХИ, Полимери, Топлофикация Ямбол, Топлофикация Казанлък, Европейска корпорация за ефективно развитие, Полихим България и Тежка механизация.
/препечатано със съкращения/
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Красимир Друмев.

събота, 29 май 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 14

11.05.2010

Първанов: Удивителна е енергията, която Борисов отделя за борба с мен

Пет дни след изявлението на премиера Бойко Борисов, че президентът Първанов се среща с Доган, както и за други разлики между двамата, посочени от Борисов, президентът коментира изказванията по свой адрес, излъчени в интервю по bTV.
Първанов не каза какво са е говорил с лидера на ДПС напоследък, но коментира, че премиерът влагал удивителна енергия в борбата с него.

Ето как президентът коментира репликата на Борисов за разработките:
"Това просто е една лъжа. Като бивш главен секретар министър-председателят знае най-добре, че държавният глава по никакъв начин не се информира, не е информиран от службите в МВР за предстоящи или операции в ход. Това не е моя работа, никога не съм проявявал интерес, пък какво остава и да съм въздействал.
Но отново ще кажа, очевидно че върху сегашната дейност на министър-председателят тегне неговото минало, връзките му с определени среди, в това число и с лицето Алексей Петров, защото ние добре знаем тяхната съвместна дейност”, заяви президентът.
- Ще поискате ли прокурорска проверка за тези твърдения?
- Ще поискам да се използват всички механизми

15.05.2010

Кризата в България не е финансова, а икономическа

Кризата в България не е финансова, а икономическа, заяви в Шумен президентът Георги Първанов. Именно заради това, според държавния глава, основният пакет мерки трябва да се насочи към стимулиране на българското производство. А в момента, по думите му, мерките са фискални и засягат само бюджета.
Прогнозите за икономически растеж до края на годината на научни и други звена не са толкова оптимистични, заяви в шумен Георги Първанов.
„Опита от тези 8-9 месеца показва, че е грешка да се разчита, да се формира и бюджета и финансова, икономическа политика на базата на такива прекалено оптимистични прогнози. Както се вижда сега трябва да актуализираме бюджета точно защото нереалистични цели, каквато беше без съмнение важната стратегическа цел за влизането в еврозоната”, заяви държавния глава.


15.05.2010

Задочният спор между институциите се задълбочи

Задочният спор между институциите се задълбочи, след като в Плевен премиерът Бойко Борисов коментира критиките на президента от последните дни. Министър - председателят се съгласи, че икономическите мерки на правителството са закъснели. Но отказа отговорността за това да се преписва само на ГЕРБ.
В спора между президента Първанов и премиера Борисов днес беше намесен и президентският секретар по финансовата политика Кирил Ананиев. Който по време на управлението на тройната коалиция беше заместник-министър на финансите. Според министър-председателят Ананиев е бил наясно, че завареният от правителството на ГЕРБ бюджет за 2009-та година е имал неизпълнение с близо 8 милиарда лева. Следователно, според Бойко Борисов и президентът е знаел за завареното финансово наследство.

28.05.2010

Батето: България ли...няма такава държава, бил съм там

Mежду компютри и компоти има разлика, между експертен и експериментален разликата е от небето до земята, така че това са си експерименти, които се вършат. Министрите сутринта говорят едно, което им е казал Бойко, ако не им го е казал, те самите казват „ние не го казваме". До вечерта се надигат здравите сили, мислещите, опровергават го и Бойко вечерта се отмята от това нещо. Цирк.
Помня, когато пазеше колите ни, охраняваше нашите футболни съюзи не лошо. Силата му идва просто от незнанието или от малкото натрупани неща от ценностната му система. Понякога да не знаеш е много полезно, защото ако не се лъжа, един от големите хумористи беше казал как стават великите открития - всички знаят, че това не може да стане, един не знае и го прави. Досега е забранено със закон, Френската академия на науките не приема предложения за вечен дегат, аз не знам откъде някой остава с впечатление, че той е силен.

29.05.2010

Борисов: В думите на Първанов няма грам истина

Част от амбициите за сваляне на правителството - така премиерът Бойко Борисов коментира днешното изявление на президента Георги Първанов, че покрай необходимите действия за респектиране на престъпността, управляващите предприемат и "доста радикални действия, които са част от стремежа да се създаде страх в обществото".
В интервю за държавната телевизия Борисов заяви, че "един държавен глава не може да говори по този начин". След което добави: "Няма да го коментирам. Откакто неговите амбиции да свали правителството и да се върне на бял кон в БСП, заедно с ДПС, станаха ясни за мене... Сами виждате, че това изказване няма грам истина, факт или нещо, което човек да стъпи, за да го коментира. Това е поредното му внушение срещу правителството."

петък, 28 май 2010 г.

МЪЖ НА ГОДИНАТА 9

18.12.2009

Пускат част от "Наглите" на свобода

Няма да бъдат повдигнати обвинения на всичките 25-ма души, задържани в рамките на операция "Наглите". Това съобщиха източници от прокуратурата, цитирани от БНР.
За някои от тях не са били събрани достатъчно доказателства, че са участвали в групата за отвличания.
За между 6 до 8 души държавното обвинение ще иска да останат за постоянно в ареста. Това са хората, които разследващите определят като "мозъците" на групата, наречена от МВР "Наглите".
На останалите, за които са събрани данни, че са съпричастни към нея, ще бъдат определени различни парични гаранции.
Утре в Софийския градски съд ще се гледат исканията на прокуратурата за постоянното задържане на ядрото на групата за отвличания. Тогава се очаква да станат ясни и основните доказателства, с които разследващите разполагат срещу тях.


25.05.2010

И Гейзо от "Крокодилите" напусна ареста - полицията пак пропуснала да събере доказателства

Софийският окръжен съд освободи окончателно от ареста Евгени Милев – Гейзо, който бе сочен от МВР за част от бандата за магистрални грабежи, станала известна като "крокодилите", защото от МВР не са предоставили данни за използване на неистински документ. В паспорта на Милев са открити единствено фалшиви печати, за което се предвижда глоба от 100 до 300 лева. Милев беше задържан по обвинения, че е използвал фалшив паспорт, за да влезе в страната.
След тази развръзка се оказва, че Гейзо е държан в ареста близо половин година, за да не се укрие от глоба в максимален размер от 300 лева. Софийският окръжен съд постанови, че мярката за неотклонение "задържане под стража" е твърде тежка за това възможно наказание и пусна Милев с мярка "подписка".
Преди пет дни Софийският градски съд окончателно оправда братята Емил и Евгени Милеви - Крокодилите и по дело за магистрален грабеж отпреди шест години.
Братята Милеви станаха обекти на една от първите акции на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
През декември миналата година полицейски патрул уби Димитър Митров – Богоровеца след преследване на магистрала "Тракия", предизвикано от обира на турски гражданин.Тогава органите на реда съобщиха, че издирват още двама от нападателите на турчина, които били точно братята Милеви.
Братята бяха обявени за издирване, а няколко дни по-късно Гейзо се обади от Германия и каза, че е разбрал, че е издирван от интернет.След това вътрешният министър Цветанов обяви, че той е напуснал страната с фиктивно име с помощна на граничен полицай, който дори бе арестуван. Мерките на Цветанов бяха последвани от пристигането на Гейзо с автобус от Германия и зрелищен арест още на границата.


27.05.2010

Съдът освободи Тенчо Попов

Софийският апелативен съд окончателно освободи от ареста бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. След като миналата седмица градският съд го пусна под гаранция от 10 000 лева, сега апелативните магистрати потвърдиха това решение.
Попов беше задържан през април заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Тримата бяха обвинени в предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева. Според съда се наблюдава известно забавяне на разследващите по случая.

Преди дни Николай Цонев също внесе в съда молба, с която иска да бъде променена мярката му за неотклонение – също задържане под стража.


27.05.2010

Съдът: Цонев не е предлагал подкуп

Бившият министър на отбраната Николай Цонев не е предложил рушвета заради който беше арестуван. Това показват материалите, събрани със СРС, обяви съдия Мария Митева в Софийския апелативен съд. Тя решаваше вчера за свободата на ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който беше прибран под стража по същото дело.
Попов и Цонев бяха задържани на 1 април заедно със съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров. До арестите се стигна, след като следователят от НСлС Петьо Велков Петров съобщи на началника си Бойко Найденов, че тримата са извършили корупционно престъпление, като са му предложили 60 000 евро подкуп. Срещу тия пари той трябвало да потули разследване срещу бившия министър.
Вчера обаче апелативните съдии освободиха първия от триото обвиняеми. Тенчо Попов вече е на свобода срещу гаранция от 10 000 лв.


28.05.2010

„Факирите“ освободени! МВР се снимат с бандите за спомен и после ги пускат- с видео

„Факирите” е поредната полицейска акция, която се оказа „въздух под налягане”. Снощи срещу парична гаранция са освободени всички автоджамбази. Засега в ареста остава само лидерът на бандата- Стоян Дългия. Въпреки провала си, антимафиотите са горди с успеха си- задържането под стража на автокрадците. Според силите на реда, фактът, че изобща са се добрали до „Факирите”, е изключително важно събитие.
МВР и съда взаимно си прехвърлят отговорността, за това, че знакови бандити излизат на свобода само срещу парична гаранция. За полицията- проблемът е в тромавостта на съдебната ни система, както и във вихрещата се корупция там. От прокуратурата се оплакват, че МВР не събира достатъчно доказателства, за да се произнесе осъдителна присъда. И докато институциите само се оправдават, разбойниците продължават да се вихрят на свобода.


28.05.2010

Пускат Дидо Дънката срещу 200 000 лв.

Варненският бизнесмен Даниел Славов – Дънката може да излезе от ареста срещу гаранция от 200 000 лв.Tова реши днес състав на Варненския окръжен съд с председател Янко Янков. Храмът на Темида се превърна в тържище с наддаване за гаранцията.Славов е в ареста от 31 март, тази година, когато бе задържан при специализирана полицейска акция във Варна „Медузите”, заедно с бившият председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов, прокуриста на "Градски транспорт " ЕАД Пенчо Пенчев и главната счетоводителка на транспортната фирма Йоанна Иванова.
Четиримата са разследвани като престъпна група, сключвала неизгодни сделки за автобуси на градския транспорт при условията на превишаване на власт и за лично облагодетелстване за периода от 2003г. до 2007 година. От четиримата задържани по това досъдебно производство само Славов остана в ареста. Пенчев и Иванова са с мерки за неотклонение „домашен арест” и „подписка”, а от вторник под домашен арест е и Гуцанов.
Към аргументите за изменение в по-лека на мярката за неотклонение ВОС прибави и обстоятелството, че Славов е единственият останал в ареста, което го поставя като гражданин в неравностойно положение пред закона, спрямо останалите трима обвиняеми по това досъдебно производство. Съдът се увери отново, че няма опасност бизнесменът, който е работодател на повече от 1200 души, да се укрие или да извърши друго престъпление.

В заключение предлагам за мъж на годината през месец май отново да бъде избран другарят Цветан Цветано – о – о – о в !

четвъртък, 27 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 34

Баневи са една от стоте наблюдавани от Политбюро на ЦК на БКП фамилии.

Николай Банев е може би най-скандалнит бизнесмен, замесен е в множество умишлени банкрути на фирми, застрояването на защитената област Иракли и скандала за унищожаването на растителността на река Вая и за увреждането на дюните на Иракли.
Николай Банев започва трудовата си дейност като стругар в Завода за металорежещи машини в Харманли. Тук всъщност се запознава и с първата си съпруга.
Демократичните промени са новото начало за младия Банев. Създава се АКБ “Форест” като една от първите охранителни фирми в Хасково. Учредители са Николай Банев, Росен Араклиев - син на командира на партизанския отряд “Асен Златаров”, Иван Араклиев и полковник Костадинов, който е мозъкът на сдружението.
Малко по-късно, когато фирмата вече има други цели и задачи, полк. Костадинов загива при мистериозни обстоятелства. Араклиев духва за Италия, където и до днес работи като охранител на частна вила. Дали е случайна смъртта на полковника или не, никой не може да каже, но приятели на Араклиев твърдят, че той панически е напуснал България, за да не го последва същата съдба.
От този миг насетне започва възходът на милионера Банев…
Тук е мястото да кажем, че Баневи са една от стоте наблюдавани от Политбюро на ЦК на БКП фамилии. През 1958 година е изготвен секретен списък на сто фамилии, чийто наследници трябва да се стимулират по всички възможни начини, за да растат нагоре и да останат верни на партията.
Сред тях са Станишеви, Пръмови, Корцанови, Баневи и т.н.
Всъщност таткото Йордан Банев е най-младият официално признат за активен борец против фашизма и капитализма в региона заради яташката му дейност, започнала от 14-годишна възраст. Иначе човекът е бил разузнавач в тайните служби и доста време се е подвизавал в Гърция със секретна задача. Доколкото е известно, там е бил разкрит и е бит и изтезаван на специални за целта уреди. В България се върнал с травма на главата, с психически проблеми и дълги години е лекуван.
Cестрата на Йордан Банев - Янка Банева (също активен борец против фашизма и капитализма), е майка на… Люба Кулезич, което ще рече, че авторката на жълти и културни статии е първа братовчедка на милионера Николай Банев. Майката на скандалната телевизионерка и “антикомунистка” е работила като секретар в общинския комитет на партията в Хасково, омъжена е за сръбския емигрант комунист д-р Михайло Кулезич.
Николай Банев има три брака. Първата му съпруга се казва Красимира. От нея има дъщеря. Втората съпруга на Николай Банев бе поетесата и общественичка Дочка Банева, починала през 2005 г., от която има син. Сега Банев е женен за Евгения Генчева, която е изпълнителен директор на фирмата му Русалка Холидейс. Тяхната сватба бе оценена за най-скъпата сватба в България. Двойката бе венчана от кмета на гр. София Бойко Борисов. Част от гостите бяха: Лили Иванова, Елена Йончева, Жени Живкова, Георги Гергов, Поли Карастоянова, Соня Култуклиева. А какво да кажем за преметнатия Джо Кокър, който пя на сватбата на милионера, и не му е изплатена цялата договорена сума…

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Николай Банев II.

сряда, 26 май 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 7

02.04.2010

Покупателната способност на българите спада

Покупателната способност на българите е спаднала. Дори големите търговски вериги отчитат свито потребление. Дали за тези празници пазаруваме с голямата количка или с малка кошница, провери Габриела Наплатанова.
Малки кошници и полупразни колички - това веднага се забелязва в хипермаркетите. Българинът засега не е ограничил драстично разходите за храна, но внимателно обмисля за какво харчи.
"Ще мислим повече какво купуваме. Миналата година беше по-спокойно от сега - перспективата е доста неясна”, смята Марин Бочков.
"Кризата се отрази на цените- този магазин е по-скъп от кварталния. Лиших се от дрехи, електрически уреди, които бях планирала да си купя”, признава Соня Ботева.
Като цяло тенденцията е за свиване на покупателната способност, отчитат мениджърите на търговски обекти.

11.04.2010

Отчитат скок в цените на хранителните стоки на едро

Цените на едро на хранителните стоки се покачват през първите десет дни на април, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени се е повишил до 1.768 пункта. Това е близо едногодишен максимум. Най-високото си ниво индексът през миналата година имаше точно на Великден, когато достигна до 1.797 пункта.
Оранжерийните домати поскъпват с 2,5% - до 2.49 лева за килограм. Оранжерийните краставици са с 2,6% по-ниска цена и се продават средно по 2.66 лева за килограм. Картофите от миналогодишната реколта поскъпват с 6,8% и се продават средно по 0.63 лева за килограм. Цената на зелето се повиша с 3,3%, до 0.63 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 1,3%, до 2.23 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава с 1,5%, до 4.65 лева за килограм.
Цената на ябълките се понижава с 3,7%, до 1.05 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 6,1%, до 1.05 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава с 3,4%, до 1.40 лева за килограм.

17.04.2010

Майки от Ямбол протестират заради забавянето на детските надбавки

Жените протестират заради забавеното изплащане на детските през последните осем месеца. Исканията на родителите са да отпадне подоходният критерий при получаване на детските добавки, фиксирана дата от 1 до 15 число на месеца за превеждане на парите по сметките на тези, които получават помощите по банков път. Жените са категорични, че повече не желаят да обикалят като „цветарки” от банкомат на банкомат със седмици наред. За пример една от инициаторките на протестните действия в Ямбол Мария Вирхов даде с изплащането на парите за февруари, което на места е станало чак в началото на април. Родителите настояват за коледни надбавки за всички деца, за увеличение на месечните помощи за деца от 35 лв. на 50 лв., както и децата с увреждания да имат право на сума, равна на пълния размер на минималната работна заплата за страната. Жените настояват и да се актуализира програмата за лични асистенти на родители на деца инвалиди. Според майките орязването на програмата е било крайно несправедливо както към децата, така и към родителите, тъй като сега майките на деца инвалиди трябва да се справят с около 240 лв. на месец, защото не могат да ходят на работа. Майките са подготвили и петиции с конкретните си искания, които ще бъдат изпратени до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Исканията ще включват и такива за промени в Закона за семейните помощи за деца.

20.04.2010

8% дефицит и 300 хил. нови безработни!

Мария Капон, председател на Единна народна партия
Още в края на миналата година определих бюджет 2010 като бюджет на измамната стабилност и на тоталната задлъжнялост. Защото приходната част беше изключително надценена, а към днешна дата е факт и тоталната задлъжнялост - освен тази между фирмите държавата се оказа най-големият длъжник, а по този начин колабира икономиката. Фатално са изгубени 10 месеца време.
Приетите антикризисни мерки, освен че са импотентни, са и алиби за последващото действие - а именно покачване на ДДС най-вероятно на 24 или 25%.
Очаквам това да стане към 1 юни. Вдигнат ли ДДС, цените също ще поемат нагоре, а потреблението ще спадне. И макар сметките на правителството да показват, че от тази мярка в бюджета ще влязат 1,5-2 млрд. лева, заради намаленото потребление в крайна сметка тези пари ще са много по-малко.
Фискалният резерв вече е под 5 милиарда лева, като не трябва да забравяме, че в тях са включени 1,7 млрд. на Сребърния фонд, там са около 800 млн. на здравната каса, както и около 300 млн. на “Козлодуй”. Стигне ли се до критичните 4 млрд. лв., държавата няма да има пари, ще почнат да се бавят пенсии и работни заплати, еврото си отива и бордът ще падне.

26.04.2010

В болниците - с лекарства и чаршафи от къщи

Българското здравеопазване е с намаляващи жизнени функции: заради намалените с 30% направления за преглед при специалист и за изследвания лекарите пращат хората в болниците, където пък - заради икономиите и забавените плащания, ги карат да си носят консумативи, чаршафи и каквото е нужно от къщи.
"Подложени сме буквално на тормоз да не упражняваме професията, която сме учили", заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. За първото тримесечие на 2010-а направленията за преглед при специалист и за изследвания са с 30% по-малко спрямо същия период на м.г. Наред с това лекарите са следени и наказвани и за най-малкото отклонение от лимита.

събота, 22 май 2010 г.

АКО ПОЛИТИЦИТЕ БЯХА ИМПРЕСИОНИСТИ

/ по Уди Алън /

С последващите разсъждения ще се опитам да изясня този казус. Но не знам от къде да започна ! Може би трбва да погледна в пресата. А ето !
“Следващите месеци ще поставим на място организираната престъпност, обеща премиерът” . А той за това си мечтаел от дете . Тази мисъл не го изоставила и на срещата на високо равнище в Прага, когато изял едно първо, две втори, едно трето – в това число пържола и риба. След това изпил две бири Staropramen и с умиление си спомнил как мама Венета навремето хубавичко го е шамаросвала, когато не слушал. Жестоката реалност , обаче, бързо го върнала в настоящето. Дупките в бюджета нямат запълване. А докато бил кмет можел да пренасочи част от самосвалите, валяците и асфалта и покрай уличните дупки , да запуши и дупките в бюджета. Сега щяло да му е много по леко.
На всичко отгоре и президентът пък само мърморел: „Необходим е нов план за противодействие на кризата, необходим е друг подход в настоящите условия. Боя се, че твърде много закъсняхме. Цената на това закъснение е много висока.” Той не вярвал, че правителството може да реши проблемите и едни от основанията за да не вярва били, че не е спал във въпросния хотел и не е отстрелвал защитен козел в Узбекистан. Не бил отстрелвал и финансовия министър хер Флик, защото той също бил защитен вид.
Финансовият министър хер Флик пък, знаейки, че е защитен вид, се присмивал на президента, като го упреквал, че не може да отстреля нищо, защото бил учил само история на БКП. Самият хер Флик много обичал да си почива като американски комсомолец с крака вдигнати верху бюрото, защото бил американски възпитаник. Лошото е, че винаги в такива моменти падал по гръб, защото преди да си вдигне краката на бюрото забравял да седне на стола.
Импресията не би била пълна, ако няма и няколко фигури на мизерстващи висши магистрати. Прибирайки се пеша от работа, те ровели по кофите за боклук, а децата им били регистрирани като крайно нуждяещи се. Но светът е голям и спасение дебне от всякъде и изтерзаните деца , най – после , получанат евтини парцели на първа линия до морето, за да си построят скромни пет еажни къщи, след което могат да се регистрират и на борсата за безработни.
А дали да не поставим в картината за разкош и някой олигарх, който говори с Господ. Както знаете, когато някой говори с Господ – това е вяра, а когато Господ говори с него – това е диагноза. Да вземем например Ваклин Стойновски . На 24 години стартирал собствен бизнес и бързо натрупал пари. Според мълвата, младата ''звезда'' получила лесен заем, с който светкавично се превръща в олигарх!?!?
Видял се с възможности, Стойновски решил да направи име. Отвoрил фабриката за мечти. Обявявил построяването на първия истински небостъргач в България, който трябва да се извисява в Морската градина на Бургас.
Сградата, на която за разлика от химерата Софийски завод за боклук, поне има проект, е предвидена да бъде много по-висока от 110-метровия шампион, построен точно преди четвърт век – столичния хотел Родина.
Небостъргачът засега си остава просто мечта...Което пък кара някои зложелатели да приписват на съгражданина си качества от арсенала на известния литературен герой от руската класика Остап Бендер.

Като гледате тези, сякаш случайно нахвърляни цветни петна, светлини и светлосенки, не ви ли идва на ум въпроса : А бе, на тия що не им ....?

петък, 21 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 33

Шефът на „Велграф Груп" стана „Бизнесмен на България"

29.04.2009

Богдан Угърчински е роден на 25 октомври 1943 г. в Долни Дъбник. В частния бизнес навлиза преди 20 години. Помага му опитът, който започва да трупа след 1966 г., когато завършва военноморското училище във Варна. „Велграф Груп" обединява около 40 фирми от различни области - водно строителство, енергетика, информационни технологии, трансфер на технологии, управление на човешки ресурси. Основател е на информационния център за трансфер на технологии „Информа".
“ИНФОРМИНВЕСТ” е акционерно дружество с капитал 55000.00 лева , разпределен в 5500 броя акции, разделени на привилигировани и обикновенни акции с право на глас, с номинална стойност 10.00 лева всяка от тях. Дяловият капитал е 100% внесен от акционерите.
Акционери в “ИНФОРМИНВЕСТ” АД са:

№ по Име и презиме Общ брой Разпределение % дялово
ред акции привилег. обикнов. участие
1 2 3 4 5 6
1 Богдан Угърчински 4970 351 4619 90.36
2 Стоян Денчев 31 9 22 0.56
3 Евгени Горанов 78 78 0 1.42
4 Виктор Папазов 108 78 30 1.96
5 Бизнес съпорт ГМБХ 65 0 65 1.18
6 Виржиния Иванова 30 0 30 0.55
7 Валентина Бандова 30 0 30 0.55
8 Невенка Айвазова 30 0 30 0.55
9 Татяна Хицова 30 0 30 0.55
10 Лилия Христова 64 64 0 1.16
11 Иван Христов 64 64 0 1.16
Сбор: 5500 644 4856 100

“ИНФОРМИНВЕСТ” АД се управлява то Съвет на директорите, избран на заседание на общо събрание на акционерите с мандат от 5 години в състав:
Богдан василев Угърчински – председател;
Румяна Богданова Угърчинска – Лазарова;
Асен Иванов Лазаров.
Участие на членовете на Съвета на директорите в управлението на други дружества :
• • Богдан Василев Угърчински управлява и представлява Консорциум “Велграф-груп”, София, пл. Света Неделя № 4.
• • Богдан Василев Угърчински е управител на "Интератоменерго" ООД, гара Елин Пелин, ул. “Кирил и Методий” 118.
• • Богдан Василев Угърчински е управител на "Газенергокомплект" ООД, гр. Козлодуй, ж.к.“3 юг” бл.16А, вх.Б, ет.5, ап.29.
• • Консорциум “Енергетика”, гр. София, пл. Света Неделя № 4 се представлява и управлява от "Българска енергетична компания" АД чрез изп.директор Богдан Василев Угърчински.
• • Богдан Василев Угърчински е управител на “АБ-АГРО” АД, София, ул. “ Фредерик Ж. Кюри” № 10.
• • Богдан Василев Угърчински е прокурист на "Техноимпекс-98" АД, София, ул. “Цар Калоян” № 8.
• • Богдан Василев Угърчински е прокурист на "Техноимпекс" АД, София, ул. “Цар Калоян” № 8.
• • Богдан Василев Угърчински е член на Съвета на директорите на “Промишлена енергетика” АД, Ямбол.
Основната деиност на “ИНФОРМИНВЕСТ” АД са:
Информационно обслужване, изграждане е поддържане на информационни фондове, информационни мрежи и системи, проучвателна, консултанска и посредническа дейност.
През 2003 г. е избран за професор хонорис кауза на Московския държавен университет „Ломоносов".
Президентът на консорциума „Велграф Груп" Богдан Угърчински е носител на голямата награда „Бизнесмен на България" организирана от националният седмичник за стопанска политика и бизнес „Икономически живот". Церемонията в резиденция Бояна бе под патронажа на вицепрезидента Ангел Марин.
„Във време на криза още по-нужни са хората, които представят стабилен и успешен бизнес, подчерта Марин в приветственото си слово.
Отношението ми към тях се определя от това, че са сериозните бизнесмени и имаме съвпадение в характерите си, тъй като те вършат истинска работа без много шум и излишни приказки, подчерта вицепрезидентът.
Втората причина е, че разбирането - и моето, и тяхното, че колкото повече може един човек, толкова по-големи са отговорностите към бизнеса, към себе си и към обществото.
Такива можещи хора, като наградените днес, са тези, които противодействат на световната криза.
Заради техните способности съумяваме да се предотвратят проявленията на кризата, подчертава Ангел Марин, изтъквайки, че за това е голяма и тежестта на наградите.„Те са признание за развитието на икономиката и са пример за инициативност. Наградите са признание за това, че успешните бизнесмени излизат извън частния бизнес-хоризонт и имат роля за развитието на България, както и роля за финансовата й стабилност".
В края на словото си Ангел Марин пожела на бизнесмените да съхранят креативния си усет за успешен бизнес.
Сред гостите на церемонията бе и министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Присъствието му е ярко доказателство, че Министерство на транспорта отдава значение на развитието на транспортните служби.
При усвояването на евросредствата, основна част от тях постъпват в транспортния сектор.
/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Николай Банев.

сряда, 19 май 2010 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 13

06.03.2010

Ген. Любен Гоцев прескочи в пространството на мъдрата младост


Стотици гости на 80-годишния му юбилей, различни по идеология и възгледи, признаха широкоскроената му личност.
Парк –хотел Москва събра стотици приятели на ген. Любен Гоцев, които стиснаха ръката му по случай 80-годищния му юбилей. Различни по политическа пристрастност, убеждения и възгледи, всички те признаха широкоскроената личност на ген.Любен Гоцев, който притежава уникалната дарба да умее с всеки един от тях да намери верния тон.
Ренета Инджова, Цвета Маркова, Илияна Йотова, Сергей Станишев, шефът на разузнаването Кирчо Атанасов, Милен Велчев, Румен Петков, Асен Мичковски, Михаил Миков, Димитър Попов, Гиню Ганев, Георги Гатев, Кеворк Кеворкян, Любомир Левчев, генерали, разузнавачи, дипломати, депутати, топ - ченгета, банкери, бизнесмени, журналисти... – всички вдигнаха чаши за неустоимата енергия, удивителен чар и знакова духовитост на ген.Любен Гоцев.
Генералът благодари на гостите си, пожела им непоколебим дух и здраве и не забрави да закачи с усмивка митичния кръг „Монтерей”, от чиято маса с остроумие го съпроводи Виктор Вълков.
Ако трябва да се изброят всички фигури, които почетоха ген. Любен Гоцев на това великолепно тържество, със сигурност списъкът няма да е пълен.
Ген. Любен Гоцев в предварителните си персонални покани към всеки един бе посочил, че не желае подаръци и бе пожелал всеки да пусне своя дар в специална урна за децата и социално-слабите в кв. Изток в столицата.
„Любо, братче, ти премина в границата на пространството от 80 до 100 години, незаето от българския народ!”, духовито се обърна към ген. Любен Гоцев първият му началник Борис Цветков, самият той на 91 години.
Пространството на мъдрата младост.


10.04.2010

Братя Диневи се уредили с част от Черно море

Помагали им ексминистрите Гагаузов и Мутафчиев.Източили 8 млн. лв. ДДС чрез далаверата, дават ги на прокуратурата.
Небезизвестните братя Динко и Йордан Диневи са станали горди собственици на част от Черно море, въпреки че българското законодателство не допуска подобна възможност, тъй като тази територия е изключителна държавна собственост. Бизнесмените са построили обаче цяло яхтено пристанище навътре в морето в района на селището "Св. Влас", сигнализираха общинари от Несебър. Според шефа на партията "Дела" Атанас Терзиев и колегите му Николина Тодорова и Константин Гюпчанов става дума за една от най-крупните злоупотреби с държавна собственост.
Коалицията между несебърския кмет Николай Димитров и любителите на суперлуксозни возила и тузарски партита бургаски богаташи Динко и Йордан Диневи е замесена в редица далавери, увери общинарят Атанас Терзиев. Според публикации двамата братя който стоят зад оария “Море” са били клиенти включително на бирниците.
По думите на Терзиев градоначалникът вече е клиент на Бургаската окръжна прокуратура за пет случая на злоупотреби. Сред тях бил ремонтът на пътя между Обзор и Преселци, за който миналата година са разплатени 200 бона, но все още не е свършена работа дори за 5 стотинки. Изграждане на надстройка на детска градина пък глътнало зашеметяващите 3 млн. лв. За капак кметът си нагласил в обществена поръчка изискванията за служебната лимузината от гумите до дървото вътре, така че на тях да отговаря само дългата база на "Мерцедес" S класа, с който се сдобил срещу 200 хилядарки.


10.05.2010

Фамилия Златеви заграбили 65 дка в Правец

Терените уж трябваше да се превърнат в парк за отдих на жителите на градчето, но бившият комунистически велможа Васил Златев ги подготвя за строеж на луксозни вили
Новият кмет на Правец Никола Нитев, без да иска, призна, че общината е връчила незаконно 65 дка апетитни терени около язовира на местния велможа Васил Златев. Това стана по време на съдебно дело в Административния съд в София. Комунистът Златев бе в миналото любимец на Тодор Живков и управляваше с твърда ръка Правец като негов градоначалник. След промените на 10-ти ноември той мимикрира до “честен бизнесмен” и изведнъж се превърна в милионер. Неговата фирма “Тера тур сървиз” е заграбила почти всичко в този град. А Златев продължава да управлява задкулисно Правец и сега.
Нитев е един от най-преданите му приближени, областният управител на София Красимир Живков, който до миналата година бе кмет на Правец, му е довереник, а премиерът Бойко Борисов не пропуска да декларира топлите си чувства както към Васил Златев, така и към сина му – босът на “ЛУКойл” за България Валентин Златев.
Въпросните 65 дка до 2006 година бяха държавна собственост и се управляваха от “Напоителни системи”. В един момент обаче тогавашният кмет Живков ги актува, без да е получил одобрение от държавата, като публична общинска собственост. А на 25 октомври, същата година, градският парламент почти единодушно му даде зелена светлина да промени собствеността в частна общинска, което позволява с терените да се извършват сделки.


11.05.2010

Янчо Таков - енергиен и алкохолен бос! Цветелина Бориславова с най-много ТЕЦ-ве.

Янчо, влиза в производството и търговията с ел.енергия чрез дружествата “Хидро Славово” ООД и “Хидро Клинеца” ООД, показва информационната система ДАКСИ. Рекордът за най-много ВЕЦ-ове, приватизирани в един и същ ден от Агенцията по приватицацията, държи “Руно-Казанлък”, свързано със СИ Банк. Председател на надзорния съвет на банката е Цветелина Бориславова.
Янчо Пеков Таков е енергиен бос и крупен производител на вино и спиртни напитки, показва щателно проучване във фирмените регистри на България. Синът на члена на политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков и партизанката с три смъртни присъди и серт нрав Вълка Горанова – Янчо, влиза в производството и търговията с ел.енергия, един от най-печелившите бизнеси в световен мащаб, чрез дружествата “Хидро Славово” ООД и “Хидро Клинеца” ООД, показва информационната система ДАКСИ. Бизнес партньори на Янчо Таков в “Хидро Славово” са Петър Иванов Тунев и Красимир Димитров Караиванов, които могат да представляват дружеството само с Янчо Пеков Таков!
Държавен вестник сочи (бр. 38 петък, 11 май 2007 г), че “Хидро Славово” е вписано в търговския регистър от Софийския градски съд през 2006 г. Предмет на дейност на дружеството на Таков е изграждане и експлоатация на малки електрически централи, производство и продажба на електроенергия, производство, пренос и разпределение на ел. енергия от МВЕЦ и други енергоносители за битови и промишлени нужди, изграждане и експлоатация на хидроенергийни, хидротехнически, промишлени и граждански обекти, проучване, проектиране, строителство, реконструкция и ремонт на електропроводни линии и трансформатори, електрически подстанции, кабелни мрежи ниско, средно и високо напрежение за енергийни и промишлени обекти, профилактика и ремонт на електрически мрежи, системи, трансформаторни станции, електрически централи от всякакъв вид строителство.


18.05.2010

Опожариха къщата на заместник-изпълнителен директор на НАП

Къщата на родителите на заместник-изпълнителния директор на НАП Тошко Тодоров в Добрич е била умишлено опожарена снощи, се посочва в съобщение на пресцентъра на Националната агенция за приходите.
На сградата са нанесени материални щети, няма пострадали хора. За инцидента са информирани премиерът, вътрешният министър и председателят на ДАНС, се посочва в съобщението. В момента МВР извършва разследване, като сред основните версии за палежа е работата на Тодоров в НАП.
Тошко Тодоров е заместник-директор на приходната агенция от август 2009 г. и отговаря за борбата с измамите. В неговия ресор са дирекциите за разследване на особени случаи, за обмен на ДДС-информация с данъчните администрации в ЕС и звеното "Интрастат". Служителите, които ръководи Тодоров, разследват опити за източване на ДДС от бюджета, както и организираните престъпни схеми за данъчни злоупотреби.
НАП, съвместно с МВР, ДАНС и прокуратурата, в последните месеци пресече опити за данъчни злоупотреби за над 100 млн. лева, отбелязват от приходната агенция. Тошко Тодоров е служителят в НАП, който координира и взаимодействието на агенцията с прокуратурата, МВР и ДАНС, включително работата в приходната агенция по станалите публично известни операции на МВР.

понеделник, 17 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 32

Георги Гергов – част III

08.05.2009

Герговден

Пазаруването на медии за обслужването на властта придоби вече такива размери у нас, че няма да е чудно скоро и по този показател България да бъде подложена на мониторинг и санкции от страна на институциите, чиито правила важат за членовете на ЕС. В разговор с представител на една от тези институции в Брюксел чух констатацията, че Брюксел направо е „втрещен” от безпардонността, с която властите в България действат в това отношение.
България отпрати Гергьовден, а Пловдив осъмва с поредния Герговден. Приближеният до властта ( и особено до президента Първанов) местен олигарх Георги Гергов, се отплаща за политическото съучастничество на своите другари с нов всекидневник, замислен явно да облъчва медийно града и значителна част от Южна и Югоизточна България.
Това е олигархичният нахакан отговор на зачестилите констатации на „Репортери без граница”, или „Фрийдъм хаус” за влошаващия се медиен климат в България, в която свободата на словото отстъпва от предишни ( и без това не много високи ) позиции. Този , меко казано недъг на демокрацията ни, силните на деня лекуват с ударна доза нов натиск в преследването на своите цели.
Каквото и да обещават наетите да списват новото издание „Новият глас”, източникът на финансирането е толкова красноречив, че никакви (евентуални) журналистически добри намерения за обективност и меродавност не могат да убедят когото и да било, че не става дума всъщност за старата песен, на нов глас.
Пазаруването на медии за обслужването на властта придоби вече такива размери у нас, че няма да е чудно скоро и по този показател България да бъде подложена на мониторинг и санкции от страна на институциите, чиито правила важат за членовете на ЕС. В разговор с представител на една от тези институции в Брюксел чух констатацията, че Брюксел направо е „втрещен” от безпардонността, с която властите в България действат в това отношение.
Серийната покупка на медии от приближената до ДПС Ирен Кръстева явно послужи като пилотен проект- номерът минава. Защо и другарят Гергов да не последва др. Кръстева? Засега той се отчита пред партията с придобиването на телевизионния канал „Евроком България”, а ето че той подходи творчески към вестникарския пазар, на който създава свой инструмент за влияние, след като не можа да погълне наготово утвърдения вече там „Марица”.
Най-циничното е, че тази заменка на пари срещу медийно влияние ( в предизборно време), бива обяснявана на смълчаната публика в борческия Пловдив като принос към конкуренцията между медиите. Сал една „Марица”, плюс местните издания на ВАЦ ( „Труд” и „ 24 часа”) не им стигали на другарите активни борци за истински капитализъм без граници.
Има ирония във факта, че зараждащата се гергова медийна империйка е формално собственост на Пловдивския панаир, придобит от олигарха в периода на разцвет на близките му отношения с държавния ни глава и на заявеното му желание да прави червена политическа кариера. Циркът с панаира вероятно тепърва започва, защото предстоят да се изплащат дивидентите за тези инвестиции.
По този повод не е лошо да припомним, че дори за Виденов имаше виденовден.

Иво Инджев


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Богдан Угърчински.

събота, 15 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 31

Георги Гергов – част II

08.04.2009

Как властта създаде империята „Гергов” – превземането на Панаира


На пищните балове в ресторанта на неговия хотел “Санкт Петербург” почит на домакина отдаваха президентът Георги Първанов, кадровикът на БСП и тогава министър на вътрешните работи Румен Петков, действащият по онова време министър на икономиката Румен Овчаров, кметът на София Бойко Борисов, шефовете на местната полиция, прокуратурата, съда, и задължително - представителите на водещите медии.
Георги Гергов е чист - така пловдивските прокурори отговориха на сигнала на депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев за нарушения на пловдивския олигарх, както те го наричат.
Нямаме право да ревизираме или да оспорваме констатациите на магистратите. Но е време да се запитаме защо се появиха съмнения около тъй шумно рекламираното първо публично-частно партньорство в Пловдив с известния бизнесмен. Защо къщите в Стария град, апортирани в инициираното от него дружество “Пълдин туринвест”, продължават да се рушат? Защо Пловдив остана без собствен разсадник и в момента е изправен пред безпрецедентната дилема - или да прави нов или да плаща наем на “Пълдин туринвест”, за да поддържа зелената система? В името на какво градът се лиши от 360 декара земя и сгради, като ги заложи на картата за съвместен бизнес с Георги Гергов?
Нека да се върнем назад, за да отговорим на тези въпроси. Преди близо три години местните управници се чувстваха като рожденици, горди, че са дали живот на съвместното акционерно дружество между общината и бизнесмена Георги Гергов. Тогава част от тях дори и не са подозирали, че в този миг наливат основите на империята “Гергов”. Други са били наясно със схемата.
И така с решение № 177 на Общинския съвет от 15 юни 2006 г. беше учредена смесена фирма “Пълдин туринвест” АД. Предложението е внесено от четири групи съветници от ОДС, Коалиция за Пловдив, ВМРО и ДПС. Мотивите са повече от благородни - в решението изрично е записано, че “Пълдин туринвест” се създава с цел стопанисване и управление на недвижими имоти в Стария град и развитие на туристическа дейност.
Има още един убедителен аргумент, който изтъкват “бащите” на публично-частното партньорство. Това е участието на общината чрез “Пълдин туринвест” в “Международен панаир - Пловдив” АД.
Чрез съвместното дружество общината ще стане съдружник и ще печели не само авторитет от изложението, но и парични дивиденти, уверяват съветници на сесията.
Групата на БСП е най-горещ защитник на тезата. След време стана ясно защо. Преди няколко месеца Гергов легитимира идеологическата си привързаност, като влезе в ръководството на партията на три възлови поста едновременно.
Бившият кмет д-р Иван Чомаков е другият върл лобист на съдружието. Малко ли са два-три милиона лева годишен приход от панаира като помощ за градския бюджет, агитира по онова време ексградоначалникът. И твърдо гарантира: с парите от дивидента ще се строят ясли, детски градини, ще се възстановява пътната инфраструктура...
На фона на утрепаната общинска икономика и вечно недостатъчен бюджет тези аргументи изглеждат примамливо. Затова предложението е прието почти с абсолютното мнозинство, с малки изключения.
Близо три години по-късно общината все още не е видяла и една стотинка печалба от двойното си съдружие - в “Пълдин туринвест” и в панаира, въпреки че в тях са апортирани общински имоти с площ над 360 декара. Нито някаква друга полза. Напротив - публично-частното партньорство засега носи само загуби за градския бюджет. Как се стигна до този нежелателен обрат - логичен за едни и неочакван за други?
Откакто Георги Гергов пое панаира чрез съвместната фирма “Пълдин туринвест”, дивиденти не са разпределяни. Отчетът за дейността на дружеството, включително и за 2007 г., се разглежда от общото събрание на акционерите едва на 12 февруари 2009 г. Министерството на икономиката иска част от печалбата на панаира да се разпредели, но предложението е отхвърлено по настояване на частния акционер - “Пълдин туринвест”. В резултат на това от печалбата в размер на близо девет милиона лева няма нито лев отчисления както за републиканския, така и за общинския бюджет.
Казано директно, такава е волята на Георги Гергов. Неговият мотив е, че е по-разумно парите да се реинвестират в подобряване на материалната база. Запознати обаче припомнят, че когато емблематичната за Пловдив фирма беше на сто процента държавна, една част от печалбата е отивала за инвестиции, друга - в държавната хазна. От край време “Международен панаир-Пловдив” АД е един от сериозните спонсори на значими обществени прояви в града.
Защо общото събрание така старателно се подчинява на Гергов и каква е ролята на останалите акционери в панаира? На тези въпроси един от представителите в ръководството наскоро лаконично каза: Ролята ни е да слушаме Първия Първия е Георги Гергов.
В “Пълдин туринвест” АД той е мажоритарен собственик със 75 процента дял. Общинското участие в тази фирма е свалено дори под 25 на сто, или по-точно - на 24.98 процента. А при учредяването на смесеното дружество пропорциите бяха обратни - 75 на сто за общината и 25 за Гергов.
И в “Международен панаир” АД Георги Гергов е водеща фигура. До преди няколко месеца “Пълдин туринвест” държеше 49 на сто от капитала на панаира. В края на миналата година Гергов е изкупил акциите на физически лица, в резултат на което “Пълдин туринвест” вече притежава мажоритарен пакет от 50,58 на сто от “Международен панаир” АД. Министерството на икономиката е собственик на останалия дял. Участието на общината се губи в това неравнопоставено партньорство като сянка в горещо пладне.
Панаирът не е изваден от забранителния списък за приватизация, но на практика държавата е изтървала водещата си позиция в дружеството. Контролът се осъществява от “Пълдин туринвест” или ако трябва да сме точни - лично от Георги Гергов, тъй като той е мажоритарният собственик на смесеното дружество. Всъщност “Пълдин туринвест” изигра ролята на ракетоносител, който торпилира Гергов в панаира.
Местната власт дипломатично избягва темата за “Пълдин туринвест”, в което от юни 2006 г. до средата на 2007 г.
общината апортира 12 имота в Стария град и още 10 извън резервата. Сред тях са оранжериите на “Градини и паркове” и 263 декара градски разсадник. Общата площ на земята, с които общината участва в съвместната фирма, е над 360 декара.
Градската управа няма практика да анализира и оповестява финансовите отчети на смесените си дружества. Така например на пл. “Стефан Стамболов” 1 липсва ясна и пълна информация за смесените фирми “Екологичен завод” АД и “Увеселителен парк-Тракия” АД, в което общината апортира 140 декара от парк “Отдих и култура”. Темата за “Пълдин туринвест” е деликатна не само заради апатичното отношение на администрацията към смесените дружества, но и заради самия Гергов. Името му всява респект сред управляващите.
Умен, прагматичен и пресметлив, бизнесменът притежава невероятен талант да намира общ език с всички, които са на власт. В резултат никой от управниците не смее да му противоречи, камо ли да търси дивиденти или, пази боже, отговорност за това, как върви съвместният бизнес.
Гергов умее да печели симпатиите на властта. Преди да вземе панаира, бизнесменът превръщаше семейните си празници в национални тържества. На рождени и именни дни в семейството, та дори и на кръщене на един от внуците, кандидат-собственикът на панаира гостоприемно събираше около дансинга министри, депутати, лидери на десни, центристки и леви партии, по-възлови общински съветници без оглед на тяхната идеология. На пищните балове в ресторанта на неговия хотел “Санкт Петербург” почит на домакина отдаваха президентът Георги Първанов, кадровикът на БСП и тогава министър на вътрешните работи Румен Петков, действащият по онова време министър на икономиката Румен Овчаров, кметът на София Бойко Борисов, шефовете на местната полиция, прокуратурата, съда, и задължително - представителите на водещите медии. Винаги на първа линия сред гостите бяха областният управител Тодор Петков и тогавашният кмет д-р Иван Чомаков. Впрочем, откакто Гергов се закрепи в панаира, масовото купонясване секна.
Гергов притежава още една дарба - да омайва медийни шефове и журналисти. За пишещата гилдия и до днес се организират коледни балове с томболи, за редакциите - награди във вид на екскурзии в чужбина. Авторът на тези редове не прави изключение. Сериозна част от колегията харесва бизнесмена за безспорното му умение да общува - Гергов не бяга от коментари, не се крие и, за разлика от други големи босове, не си сменя номера на мобилния телефон. Той му е от години. Стига да не го настъпиш по мазола. В мига, в който “Марица” написа за отсъствието на няколко водещи производители на изложението “Винария”, Гергов с леден тон отсече: Оттук нататък ще помисля, дали да разговарям с вашия вестник. Така хората, които възприемат останалите като слуги, се отнасят към непослушните.
Безспорно, откакто е директор, външният облик на панаира се промени - има нова настилка пред входа, декоративни вази, чисто е, организират се много изложения в страната и чужбина, правят се инвестиции. Очевидно е, че Гергов е добър стопанин. Но и в годините, когато панаирът беше на сто процента държавен, също са правени капиталовложения за милиони левове. Панаирът открай време е в добро финансово здраве.
Гергов е феноменален с това, че е от хората, които почти винаги получават онова, което силно поискат. Неговият бизнес е ориентиран предимно към държавна и общинска собственост. Започна с покупка на свинекомплекс, по-късно приватизира елитната почивна база на морето, известна като “Слънчев ден”, бившето държавно дружество “Стария Пловдив” с елитните ресторанти “Пълдин” и “Ритора”, парк-хотел “Санкт Петербург”. Преди години не получи благословията на Общинския съвет за Царския остров, за да го превърне в собствена конна база, но със смесеното дружество “Пълдин туринвест” улучи в десетката.
След заветните акции в панаира и не без протекциите на президента Първанов Гергов стана почетен консул на Русия в Пловдив. Постът осигурява връзки на високо ниво, включително и в Русия, което никак не е маловажно за хотелиер, респект в държавата и до голяма степен - имунитет.
Въпреки съпротивата на идеалистите в БСП, които възприемат Гергов като олигарх, той зае наведнъж три партийни поста в ръководството - на национално, областно и местно ниво. От една страна, партийната легитимация го прави уязвим, от друга страна - това е още един имунитет. Очевидно е, че след като се отказа да се кандидатира за кмет през 2007 г. заради ниския рейтинг, сега се пробва за депутат. С общите партийни листи изборите се печелят по-лесно отколкото при мажоритарен вот.
Защо му е на Гергов да седне на банката в Народното събрание? Парламентът дава имунитет минимум за четири години. Бизнесът? Гергов има много здрава опора в семейството си. Двамата му синове и съпругата му и сега фигурират като директори в търговските регистри на семейните фирми. Освен това Георги Гергов има достатъчно доверени и проверени хора. Така например в “Пълдин туринвест” АД той влезе с фирма “Евро глобул - 90” АД, представлявана от Мария Цолова, сина му Цветан Гергов и снаха му Анелия Гергова. В директорския борд на “Пълдин туринвест” са двамата братя Кольо и Запрян Ракови, с които бизнесменът другарува още от фермерската си дейност в Маноле.
Гергов се радва на очевидната добронамереност на властимащите, особено при правителството на БСП. Вероятно е нормално човек да изпитва комфорт в близост с успяващи хора, както и до големите пари. За партиите това е от особено значение, защото те винаги изпитват остра нужда от спонсорство за избори. После се отблагодаряват за дарителството.
Заради взаимното уважение бившият кмет Иван Чомаков получи директорски пост в местна телевизия, след като с месеци стоя без работа. Назначението на ексградоначалника стана, когато Гергов купи “Евроком” срещу един от имотите, апортирани от общината в “Пълдин туринвест”.
Днешната градска управа също възприема бизнесмена като благодетел. Кметът Славчо Атанасов е готов да целува ръце на Гергов, за това, че е финансирал половината от паметника на хан Крум в “Тракия”, а след това обеща да дари 800 000 лева за другата заветна мечта на градоначалника - Симеон Велики. При тези жестове Атанасов дори не смее и да помисли за дивиденти от панаира и къщите в Стария град, камо ли да пита за ползата от съдружието!
А къщите в резервата, апортирани в “Пълдин туринвест”, продължават да се рушат. Горещите обещания на Гергов да ги стегне засега си остават само думи. Домът на младоженците на улица “Съборна” не работи. В тази сграда, обявена за паметник на културата, дълго време имаше ремонт, предприет от “Пълдин туринвест”. Къщата е боядисана отвън, сменени са вратите и дограмата, подовата настилка е нова, възстановени са стенописите. Изцяло е преобразен ресторантът, който ще ползва “Пълдин туринвест”. Според Гергов в къщата са инвестирани 2,4 милиона лева. Само че на вратата е врътнат ключ.
В общината очакваха ритуалната зала още през миналия май, но това не стана. Следващата дата беше 14 февруари. И този път тържественото откриване се провали.
“Дори записах 50 младоженски двойки, но се оказа, че не можем да ползваме Дома, и трябваше да пренасоча сватбите в залата на “6 септември”, обясни шефката на общинското предприятие “Радостни обреди” Нина Христова. В общината нямат информация кога ще бъде отворен Ритуалният дом в Стария град. “Не съм особено щастлив от това, как се стопанисват къщите, апортирани в “Пълдин туринвест”, призна наскоро зам.-кметът по културата Георги Шопов.
От Каблешковото училище - също паметник на културата, са останали само фасадата откъм ул. “Княз Церетелев” 8 и две странични стени. Къщата със застроена площ 300 квадрата беше доведена до състояние на развалина, преди да стане собственост на “Пълдин туринвест”. В момента тя е изтърбушена отвътре и изглежда страшно с купищата потрошени тухли и керемиди точно срещу ресторант “Пълдин”, собственост на Гергов. Главният архитект на Пловдив Румен Русев, зам.-кметът Георги Шопов, шефката на Общинския институт “Старинен Пловдив” Весела Илиева не знаят каква ще е съдбата на паметника на културата с дворно място от 750 квадрата. Самият Гергов преди месец каза, че най-после е получено становище от Националния институт на паметниците на културата (НИПК) и предстои строеж.

В. „Марица”



/препечатано със съкращения/


В следващата част от поредицата - Георги Гергов – част III.

четвъртък, 13 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 30

Георги Гергов – част I

26.09.2008

Георги Гергов, който прави паметници на коня си

Във всяка работа си има степени. Шофьорът на такси, мечтае да подкара лимузина. А свиневъдът - да го запомнят като коневъд.
Така накратко може да бъде обрисуван жизненият път на един от най-цитираните в пресата червени олигарси Георги Гергов.
Новият член на БСП, който според мълвата се гласи да атакува следващия парламент я като водач на пловдивската листа на столетницата, я като мажоритарен кандидат. Даже се говори, че заради него Първанов предлагал квотата от 31 всенародни любимци – по един от всеки избирателен район, които да влязат с мажоритарен вот.
Но да се върнем на новата му страст – конете, заменила старата – свинете. Приятели на изкуството разказват, че бизнесменът е спонсорирал паметника на Крум в Пловдив, освен от родолюбиви чувства, и поради факта, че това е бил начин да остане увековочен за поколенията любимият му жребец. В този град любовта към гордите животни е отколешна. Знае се, че е основан от Филип македонски, чийто велик син Алещксандър е кръщавал на своя кон Буцефал градове и го е произвел в благородник и генерал. Та Гергов спокойно може да мине за наследник на отколешната традиция.
Започнал като обикновен свиневъд, той завърта пълен цикъл в хранителната индустрия. После се разделя с този бизнес и се хвърля в туризма. Покрай него прави връзки и контакти и успява да стане управляващ, макар и миноритарен акционер, на Пловдивския панаир. Купува с цената на почти непосилни кредити и ЦУМ.
Не закъсняват и политическите приятелства, които го издигат в ранг олигарх. На неговата 50-годишнина в ресторанта на хотела му Санкт Петербург на крака му се строяват президентът на България Георги Първанов със съпругата си Зорка, министътът на финансите Пламен Орешарски, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, главният редактот на вестник Труд Тошо Тошев, шефът на Лукойл Валентин Златев. Посланикът на Русия у нас награди юбиляра с орден за особени заслуги към културата и подпомагането на хора на изкуството (казваме ви ние, че е приятел на изкуството), а по-късно го направи дори почетен консул на Русия.
Последния бизнес, в който се хвърли Гергов е медийният. По любимия си начин, с парите на Панаира, той взе контрола над Евроком Пловдив. Има амбициите да превърне кабеларката в национална информационна телевизия. Шегаджии вече я нарекоха PIG TV. А можеше да я кръстят по-аристократично – например Crazy Horse.
/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Георги Гергов – част II.

вторник, 11 май 2010 г.

БАТМАН БОЦЕ 4

04.11.2009

Немски политолог: 100 дни пози и шегички

„Бойко, а и външната му министърка с танцовото си изпълнение вчера - се концентрират прекалено много върху пози и шегички, с които забавляват населението. Подобно нещо се наблюдава много рядко в западните демокрации. Поведението на Борисов може да се сравни с това на Живков или дори Хрушчов. Така не се прави истинска политика.
Борисов си е поставил достойни за уважение цели, но все още не може да се твърди, че е постигнал конкретни успехи” - казва германският политолог и познавач на България Хайнц Брам пред Благородна Григорова от Дойче веле.

27.11.2009

Ерлер: Той говори предимно за грешките на другите

Германският социалдемократ и бивш заместник-външен министър Гернот Ерлер след дискусия. "В същото време Бойко Борисов управлява вече шест месеца, но говори предимно за грешките, допуснати от неговите предшественици, прехвърляйки им вината за проблемите. Убеден съм, че в най-скоро време ще се появи въпросът какво конкретно се прави в България и защо аргументът за вината на политическите противници вече не помага", казва Гернот Ерлер и припомня, че не за първи път български управляващи дават обещание за безкомпромисна битка срещу корупцията и организираната престъпност.

08.02.2010

International Herald Tribune: Бойко Борисов и женският фактор

Феминист ли е българският премиер или търси нов имидж на страната чрез жените във властта?

Българският премиер Бойко Борисов, бивш инструктор по карате, бодигард и някогашен пожарникар, може да не изглежда като феминист. Но бившето „кораво момче“, станало кмет на София, през последните месеци лансира легион от жени, започвайки нещо, което някои определят като революция в тази традиционно мъжкарска балканска страна, пише електронното издание на New Jork Times- International Herald Tribune.

14.04.2010

"Ди Пресе": Борисов разпалва гнева на народа

Бойко Борисов се заканва да одържави чуждестранни енергийни концерни, защото иска "да сложи край на мръсните сделки - независимо на каква цена".
Така започва статията в австрийския вестник "Ди Пресе", озаглавена "EVN като улични бандити".
"Далавера" е българският термин за мръсна сделка, пише Франк Щир в статията си за австрийския, след което уточнява, че българският премиер обвинява австрийския енергиен концерн EVN в "чиста проба далавера", защото взимал на клиентите си прекалено високи суми.

11.05.2010

„НОЙЕС ДОЙЧЛАНД": БОРИСОВ Е ПОПУЛИСТ КАТО ЖИВКОВ

Популист като Живков, мускулест като Шварценегер и скандален като Берлускони - така левият германски в. "Нойес Дойчланд" описва българския премиер Бойко Борисов. Статията е озаглавена "Шах в парка, битка в държавата".
След като описва идиличната картина в софийската Градска градина с шахматистите-аматьори, авторът на статията Михаел Мюлер се спира на срещата за световната шахматна купа между Топалов и Ананд и по-точно на "възмутителното" поведение на премиера Борисов, който на откриването на състезанието в София игнорирал индийския световен шампион и едва след 10 минути благоволил да се ръкостисне с него. Според германския шеф на екипа на Ананд "такова нешлифовано поведение било рядкост".
По-нататък в статията авторът Мюлер описва генезиса на политическата партия ГЕРБ и на Бойко Борисов, когото описва като "скандално-мускулеста смес от италианския премиер Берлускони и калифорнийския губернатор Шварценегер". Що се отнасяло обаче до популизма и прагматизма му, той приличал най-много на Тодор Живков, на когото служел преди 1990 г. в държавния апарат за сигурност, а след това като главен бодигард.

събота, 8 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 29

Алексей Петров

29.09.2008

В България често има голяма разлика между това, което се говори и онова, което е всъщност. Тази работа се отнася до нещата, но и до хората,които волю – неволю стават обществено обсъждани фигури. Сред най-често споменаваните имена през последните дни е Алексей Петров.
Роден е на 23 април 1962 г. Той е живото доказателство, че 40-годишнината е преломен момент в живота. Заради неуспешен атентат да бъде отнет животът му, неговото име става известно на широката публика.
Вниманието й е привлечено най-много от факта, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, който тогава медийно се изхвърля, че за броени дни да разкрие поръчителя и извършителите, фигурира като име във фирмените регистри редом до Петров. Дружеството им Будоинвест има за трети член Румен Николов – Пашата. То датира от времето допреди десет години.
Постепенно публиката научи, че атентатът преди 6 години е втори срещу Петров след подобен от 1999 г., който обаче впоследствие се смята за случайност и ненасочен към него.
Покрай случая от 2002 г., който МВР и до днес не е разкрило, станаха известни и други обстоятелства около Петров. До голямата промяна, също като Бойко Борисов, и Петров е служител на репресивния апарат на държавата, наричан за благозвучие “органи на МВР”. Но за разлика от Борисов, Алексей е член на елитното звено за борба с тероризма.
До 2000 г. е съучредител и член на борда на застрахователна компания „Аполо и Болкан”, а също и на ЗК „Спартак” и „Средец М”, а по-късно и ЗД „Левски Спартак”.
Той е в основата на организации с идеална цел, които обединяват бивши служители на българските служби и спортисти (Съюз на баретите, Българска национална федерация карате и Гражданска самозащита). Бил е треньор на българския национален отбор по карате като именно покрай този спорт се е запознал и с друг негов практикант – споменавания вече Бойко Борисов. Петров е член на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива и в това свое качество дори е бил член на надзорния съвет Националния осигурителен институт. Развива и академична кариера по проблемите на сигурността, при това в най-добрия в момента университет в страната - УНСС. Преподаватели там са били експремиерите Костов и Инджова, финансовият министър Орешарски, а в момента са бившето вице Румен Гечев и други видни български икономисти.
Според различни фирмени справки, името на Алексей Петров фигурира в бордове на Лев интеркорпорация, Квон България, Спартак-холдинг, Булпетролиум.
Публикация на американското списание Конгрешънъл куотърли подхвърли, че Алексей Петров се намирал в остър конфликт с Бойко Борисов и неговото обкръжение, каквото и да означава това. Тази теза очевидно намира потвърждение в думите на бившия полицейски началник Ваньо Танов, който не просто е близък до Борисов, а бе и праволил се кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе. Той пусна на заседание на парламентарната комисия по сигурността тиражираната от агенция Фокус информация: "Бившият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Алексей Петров е организирал и присъствал на срещата на министър Румен Петков с бизнесмените от Дупница Пламен Галев и Асен Христов, известни като братя Галеви”.
Тази информация доведе впоследствие до оставката на Петков и изявлението му, че Алексей Петров бил секретен сътрудник на Държавната агенция национална сигурност – ДАНС, което пък стана повод за разследване на видния политик.

DEJA VU …
http://angelyordanov.blogspot.com/2009/12/deja-vu.html
ПАК ЛИ ТОЯ, БЕ !!
http://angelyordanov.blogspot.com/2009/03/blog-post_31.html


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Георги Гергов.

четвъртък, 6 май 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 13

28.04.2010

Станишев: Кризата в страната ще се задълбочава

Кризата в страната ще се задълбочава и по тази причина БСП ще организира на 1 май протестни шествия и митинги в някои градове в страната. Това съобщи днес във Варна председателят на партията Сергей Станишев, цитиран от БТА.
Управляващите си мислят само за по-добър балансиран бюджет, но тази политика още през лятото ще доведе до разширяване на "дупката" в бюджета, прогнозира той. Според него дори новите мерки в политиката на правителството не са насочени за раздвижване на икономиката.

28.04.2010

Борисов: Първанов слиза на избори и решаваме проблема

Премиерът Бойко Борисов предизвика президента Георги Първанов на предсрочни избори.
„Казал съм - всички на избори. Слизай Първанов, отказваме се ние и той от мандата, и се явяваме на избори, и да решим проблема, ако има такъв. Аз нямам грам вина в това, което съм наследил".
Това каза пред журналисти министър-председателят на въпрос дали могат да се очакват стачки за каквито предупреждават синдикатите.
„Добре дошли са! Аз ще протестирам на другия тротоар", заяви Борисов. По думите му синдикатите са мълчали през последните четири години.
„Ще обера аз за тези 20 години това, което са направили синдикатите, президентът, всички мошеници от БСП и Синята коалиция", коментира още премиерът.

01.05.2010

Сергей Станишев: Всеки ден в повече на това правителство носи нови щети на България

Всеки ден в повече на това правителство носи нови щети на България и то трябва да си ходи, заяви председателят на БСП Сергей Станишев пo време на първомайския протестен митинг на пл. "Св. Ал. Невски" в София, предаде БТА.
"Никакви опити на ГЕРБ да унищожат БСП няма да успеят", каза още още той. По думите му досега са правени много такива опити и всички, които са ги извършили "вече са в небитието". "Така ще се случи и с новите управляващи", допълни бившият министър-председател.
Станишев подчерта, че днешният протест е срещу кризата и срещу политиката на правителството, която ще докара страната до фалит, а хората до просешка тояга. "Всеки ден правителството измисля нови мерки, които удрят по джоба на обикновения българин", заяви той.
От левицата се обявиха също така и против повишаването на ДДС.
"Симеон Дянков трябва да си ходи - това трябва да е първата антикризисна мярка", каза още Станишев.

02.05.2010

Бойко: БСП сбърка 1 май с 1 април

БСП бърка 1 май с 1 април. Така премиерът Бойко Борисов коментира твърденията на Сергей Станишев по време на първомайския митинг вчера, че ГЕРБ ще намаляват пенсиите и ще увеличават цените. Борисов обеща, че в сряда ще обяви важни мерки, от които „народът ще остане доволен”.
„Ако има вот на недоверие, ще изтегля ГЕРБ от парламента”, каза още премиерът по повод призивите на социалистите за оставка на правителството. Според Борисов тогава щяло да си проличи кой тласка страната към политическа криза.


05.05.2010

Борисов: Ако Първанов не се спре, ще си променя решението за президент

От "Дондуков" 2 обвиниха премиера, че не се кандидатира заради връзки с Октопода .
“Ако президентската институция продължи да говори в същия дух, ще си ревизирам решението за кандидат-президента на ГЕРБ”. Това заяви пред “Всеки ден” премиерът Бойко Борисов, след като от “Дондуков” 2 го обвиниха, че не се кандидатира за държавен глава, защото има пряка връзка с Октопода.
Поводът за този коментар на президентството беше изказване на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов снощи в шоуто на Иван и Андрей. На въпрос на водещите какво мисли за Първанов, Цветанов отговори: “Мога да кажа за бъдещата работа на следващия. Смятам, че той няма да бъде обвързан с определени кръгове, няма да има съветници, които са част от странни сдружения, които са свързани и с “Октопода” и това, което мога да кажа е, че президентът на страната трябва да бъде обединител на нацията. Президентът на страната трябва да бъде този, който винаги да е инициатор на просперитета и възможните дискусии, които биха могли да доведат до точно тази съмишленост на всичките институции”. Последва въпрос – означава ли, че настоящият президент е свързан с кръгове?. “Нещо да съм казал за сегашния. Това е като добри препоръки към следващия”, отвърна Цветанов.

сряда, 5 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 28

Иво Прокопиев – част IV

19.10.2008

Това е заключителната част от рекламата във Вашингтон Таймс, посветена на българския олигарх Иво Прокопиев, която 19’ публикува в няколко броя без ангажимент
През ноември 1997 г. с решение на Агенцията за приватизация “Каолин” е определен за продажба посредством сформиране на джойнт венчър с белгийската фирма “Сибелко” – световният лидер в производството на кварцов пясък. Започват преговори, които продължават година и половина. Установени са нужните бъдещи инвестиции. “Сибелко” предлага $20 милиона като кешова инвестиция в джойнт венчъра. Експертното мнение е много ясно и недвусмислено: “Каолин” е в добро финансово състояние, с положителни бизнес резултати, без сериозни задължения към банки и с отлични пазарни перспективи. През май 1999 г. сделката е на път да бъде финализирана, но неочаквано чуждестранният инвеститор се оттегля и преговорите са прекратени. Според осведомени лица, от българска страна умишлено са поискали абсолютно неприемливи условия. Никола Николов, народен представител от Разград и председател на Парламентарната комисия по икономика, посещава “Каолин”. Той предлага на директора Филип Калоянов да създаде работническо-мениджърско дружество, което да участва в приватизационния. Според свидетели, Николов уверил Калоянов, че парите за сделката ще бъдат осигурени от фирми, собственост на Иво Прокопиев, брат му Александър Прокопиев, Константин Ненов и Иван Сливов: “Алфа Финанс”, “Алфа Финанс Холдинг”, “Булброкърс” и “Интегрити Корп”, със седалище в София.
Така на 4 август 1999 г. е учредено работническо-мениджърското дружество “Каолин-98”. Приватизационната процедура е открита на 14 септември 1999 г. Два месеца по-рано – на 1 юли, Даниела Шишкова, съпруга на главния редактор на “Капитал” Петко Шишков и Александър Прокопиев, брат на Иво Прокопиев, са формално назначени на работа във фирмата.
По документи, г-жа Шишкова заема длъжността правен съветник, а г-н Прокопиев е екстракционен инженер. Това “назначение” им дава правото да участват в учредяването на РМД “Каолин-98” и да придобият значителен пакет от регистрираните дялове на компанията, т.е. само 3 месеца след като са назначени във фирмата, двамата успяват да придобият 45,48% от всички акции! РМД “Каолин-98” незабавно закупува 75% от предприятието за 7,2 милиона лева (тогава 3,6 милиона долара) при оценка 5.5 милиона лева (тогава 2,72 милиона долара). Новата оценка на предприятието е пъти по-ниска от оценката, направена няколко месеца по-рано. Инвестиционният посредник “Булброкърс”, собственост на Иво Прокопиев, е изготвила оценката на предприятието!
По времето на подписване на сделката, плащането е планирано да се извърши по следния начин: от купувача се очаква да плати 10% от общата стойност на сделката в брой, а останалата сума е отсрочена, както следва: 50% във вноски за период от 10 години и 50% чрез компенсаторни инструменти (търгувани на минимална част от номиналната им стойност). Сделката е финансирана от “Алфа Финанс”, фирма, контролирана от Иво Прокопиев.
След това има нов Борд на директорите със следните членове: Иво Прокопиев – председател, Александър Прокопиев – изпълнителен директор, Константин Ненов – главен изпълнителен директор и Филип Калоянов – изпълнителен директор. Фирмата е преобразувана в акционерно дружество (АД). Решението за увеличаване на капитала е взето при условието “Алфа Финанс” да придобие всички нови акции.
Ангел Такев, депутат, коментира: “Това е очевидно нередно, тъй като всяка акция в РМД-то представлява 6,5 акции в “Каолин” АД. Фактът, че “Булброкърс” е направила оценката, “Алфа Финанс” е финансирала сделката и “Алфа Финанс” е придобила мажоритарния дял в компанията чрез увеличаване на капитала, е много смущаващ“.
Във връзка с приватизацията на “Каолин” АД са повдигнати наказателни обвинения срещу Иво и Александър Прокопиеви, Константин Ненов, Филип Калоянов, Иван Сливов, Станимир Кръстев и Георги Димов. Всички те получават ограничителни заповеди и са задължени да внесат парична гаранция, за да не бъдат арестувани. Международният паспорт на Иво Прокопиев също е отнет. Година по-късно обвиняемите са изправени пред съда. В заключителната реч (пледоарията) обаче, прокурорът Елена Хаджидимитрова сваля всички обвинения и съдебното дело завършва с обявяването им за невинни.
През юни 2006 г. Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура започва разследване срещу Хаджидимитрова за забавено разследване и тя подава оставка. В момента работи като адвокат. Днес “Каолин” притежава дялове в десетки компании и е 100-процентов собственик на три други чуждестранни компании – две в Сърбия и една в Турция.
Интересно е да се разбере как въпреки натрупаните доказателства, обвиненията са свалени.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Алексей Петров.

вторник, 4 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 27

Иво Прокопиев – част III

16.10.2008

Това е третата предпоследна част от платената публикация във Вашингтон таймс, посветена на българския олигарх Иво Прокопиев, която ние публикуваме с незначителни съкращения и без ангажимент:

През февруари 1998 г. без да е свикано общото събрание на акционерите, както изисква законът, Харманджиев и съдружниците му вписват нови клаузи за обединяване. По същото време допускат Anglo-Bulgarian Vintners АД да се присъедини като нов акционер. Директор на Anglo-Bulgarian Vintners е Петко Шишков, който по онова време е главен редактор на вестник “Капитал”. Capital Consult ООД със съдружници Константин Ненов, Петко Шишков и Иво Прокопиев държи 80% от акциите в Anglo-Bulgarian Vintners. Anglo-Bulgarian Vintners е регистрирана на 28 март 1997 г. и има същата сфера на дейност като завода за винопроизводство. Законът изрично забранява на всеки от членовете на Борда да извършва конкурентна дейност без официалното съгласие на Общото събрание на акционерите. Такова съгласие не съществува. Освен това въпросът даже не е обсъждан. До три години след приватизацията законът изрично забранява прехвърлянето на акции или увеличаването на капитала на компанията чрез подписване на акции от хора, които не са упълномощени от закона. Тази забрана също е нарушена.
Следват две повишения на капитала. Новите емисии са изцяло подписани от юридически лица, които не отговарят на законовите изисквания и приватизационния договор. Няколко души притежават контролните акции. Двама от тях са едновременно членове на завода за винопроизводство, който е в процес на приватизация, и в това отношение са обвързани лица, което е забранено от закона. За да преодолеят проблема, те подписват пълномощно на Лидия Шулева (която по-късно става заместник министър-председател и министър на икономиката в правителството на НДСВ) и на няколко други лица, които да ги представляват в перговорите с Министерството на промишлеността за закупуване на 78% от капитала на завода за винопроизводство “Дамяница”. Никой никога не е проверявал произхода на парите, с които основните акционери са купили дяловете си. Важното е, че участието на служителите е сведено само до 7%.
По онова време председател на Парламентарната комисия по икономика е Никола Николов, народен представител от управляващата партия СДС, роден в града на Иво Прокопиев - Разград. Николов често събира елита на СДС в ловния резерват “Воден”, чийто директор е бил бащата на Прокопиев. В момента Николов е приведен под отговорност за превишаване на служебни правомощия и срещу него има образувано дело.
Едва в края на 2001 г. Окръжната прокуратура в Благоевград започва разследване срещу приватизаторите на “Дамяница” за извършване на престъпления и превишаване на служебни правомощия. Приведените под отговорност са Филип Харманджиев, Атанас Щурков, Стойчо Стоев и Валентин Каладжан.
Няма информация дали купувачът е платил глобите или сумите са били преквалифицирани като “несъбираеми”, тъй като е изтекъл срокът за тяхното събиране. От писмото на Николай Василев става ясно, че от на второто капиталово повишение произтича следното разпределение на собственост: “Anglo-Bulgarian Vintners” АД – 52.195%, Винарна “Дамяница” – 5.167%, държавен дял – 1.457%, Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) – 30.885% и ECM Holding Limited – 10.294%.
“Така, без да прехвърли собствеността на придобитите акции в капитала на приватизирания завод за винопроизводство “Дамяница” купувачът извършва нарушение на чл. 10.4. от приватизационния договор. Според чл. 14 от договора, продавачът (българската държава) има правото да отмени едностранно договора”, пише министър Николай Василев. Той обаче смята, че въпреки тези нарушения не е уместно да се отменя приватизационният договор, тъй като отмяната ще засегне само дела на “Винарна Дамяница” (която е фирмата на работниците и мениджърите), а не дела на новите акционери. Матова позиция в полза на Иво Прокопиев и приятелския кръг “Капитал”.
В София е започнато и друго дело за “Дамяница” едновременно с разследването срещу приватизаторите на винопроизводителния завод. То е срещу Александър Божков, бивш министър на промишлеността, който е подписал сделката от името на българското правителство. Според прокуратурата държавата е била измамена с 2 905 8456 лева (около 2 милиона USD). През юни 2005 г. Софийски градски съд обявява Божков за невинен. През март 2006 г. Благоевградският окръжен съд издава оневинителни присъди на купувачите на завода за винопроизводство.
Според българските закони прокуратурата към по-висшите инстанции може да обжалва и двете присъди. Към момента няма официална информация това да е направено.
В следващата част от поредицата - Иво Прокопиев – част IV.

понеделник, 3 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 26

Иво Прокопиев – част II

16.10.2008

Продължаваме публикуването (с незначителни съкращения) на статия от Вашингтон Таймс, посветена на българския олигарх Иво Прокопиев. Във вчерашния брой разказахме за началото на пътя на магната от родния Разград до в. Пари, за баща му – шеф на любимото ловно стопанство на Тодор Живков и брат му – служител на службите. Отново сме готови да предоставим трибуна и за други мнения и виждания по темата.
“За кратко, след като напуска вестник “Пари”, Иво Прокопиев става изпълнителен директор на “Отечествен вестник”. Изданието е близко до Филип Димитров, тогавашен премиер. Няколко месеца след падането на правителството на Филип Димитров “Отечествен вестник” спира да излиза. Журналистите са уволнени без предупреждение. Без да губи време, Иво Прокопиев заедно с тогавашния началник на рекламния отдел на “Отечествен вестник” Бистра Георгиева съосновава седмичника “Банкер”. Прокопиев участва в него за кратко. Журналистиката никога не е била негова мечта, нито пък самият той е смятан за особено добър журналист.
През 1993 г. Иво Прокопиев започва да издава собствен вестник, седмичникът “Капитал”, един от най-пристрастните вестници в България. Вестникът стои в основата на мощна икономическа групировка, която не само прави собтвеника си приказно богат според бъгарските стандарти, но и разпалва в него аспирации към политическа власт. Какъв е източникът на този начален капитал преди 15 години никой никога не е питал; въпросът не се задава и днес.
Иво Прокопиев е знаел, че по времето, когато Комунистическата партия е раздавала куфарчета на няколко избраници, държавните ресурси са преразпределени. На въпроса къде е бил той през този период, отговаря: “Никъде. Бях студент. Продавах картофи на пазара.” По онова време в България се отглеждат и продават значително количество картофи. Преди да бъде убит в Амстердам, друг български бизнесмен – Константин Димитров, познат като Самоковеца, също твърди, че е натрупал милиони от картофи.
В началото и средата на 90-те години Иво Прокопиев и вестник “Капитал” са синоним на нуждата и стремежа към демократични промени в България. След тежката финансова, икономическа и политическа криза през 1996/7 г. социалистическото правителство е свалено и Съюзът на демократичните сили начело с Иван Костов идва на власт. Но мечтите на българите за по-добър живот не се осъществяват. Някои все пак успяват да ударят джакпота и Иво Прокопиев е един от тях.
Всъщност неговият приятел и партньор Филип Харманджиев прави първата “голяма сделка” като приватизира “Дамяница” – най-големият винопроизводител (завод/винарна) в Югозападна България. През лятото на 1997 г. Министерството на земеделието включва държавната фирма “Дамяница” в списъка за приватизация. Веднага след това винарната минава под контрола на Министерството на промишлеността. Министър е Александър Божков, по-широко известен като “Господин 10%”, прочут със своето забележително изказване, че “няма заплата, по-голяма от подкуп”.
Заради приватизационната процедура e основана специалната фирма на работници и мениджъри “Винарна Дамяница”. Тя подписва прватизационния договор с Министерството на икономиката през декември 1997 г., грубо нарушавайки закона и процедурата. Без да свиква общо събрание на акционерите и без знанието на законните собственици, Филип Харманджиев неочаквано става акционер в компанията. Следва друга противозаконна постъпка, която нарушава приватизационнния договор: Харманджиев е назначен за изпълнителен директор на винарната. Изискването е да е работил поне две години във фирмата преди датата на приватизационната сделка. Харманджиев никога не е и стъпвал там, но този проблем е разрешен лесно: издава му се документ, че е работил като експерт в “Дамяница”.
“Преди края на 1997 г. този човек изобщо не е постъпвал във фирмата. Няма го никъде в списъка на служителите по мое време”, заявява бившият счетоводител на фирмата Юлия Халянова. Според нея почти невъзможно е социалните осигуровки на Харманджиев да са внесени със задна дата. Но по онова време никой не е проверявал банковите преводи на заплати и социални осигуровки. Приватизационната сделка повдига и друг любопитен въпрос: защо Министерството на промишлеността подписва анекс, намаляващ цената на фирмата наполовина – от 3 млн USD на 1,5 млн. USD? Новата цена е смешно ниска, тъй като дори не покрива наличните 2 400 000 бутилки вино от новата реколта, складирани в избата, всяка от които е на цена 1-2 USD за бутилка.
Приватизационният договор определя, че при подписването купувачът е задължен да плати още същия ден 10% от приватизационната цена, т.е. 300 000 USD. Харманджиев плаща 5 пъти по-малко, само 60 000 USD, докато останалата част е платена по-късно с дългосрочни държавни облигации, издадени според специален закон за определяне на необслужван дълг в държавните предприятия и изтъргувани на минимална част от номиналната им стойност.

В следващата част от поредицата - Иво Прокопиев – част III.

неделя, 2 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 25

Иво Прокопиев – част I

15.10.2008

Иво Прокопиев се прочу чак в Америка

Читателка и почитателка на 19’ изпрати в редакцията любопитна статия за български олигарх, публикувана от в. Вашингтон Таймс. В този и следващи броеве ще публикуваме най-интересното от нея. Правим го без да изразяваме позиция “за” или “против”, “вярно” или “невярно”, особено след като под материала в американския вестник се мъдри подпис “Платено от Intertravel Partners”. И все пак материалът е интересен, понеже става въпрос за България, а правото на информация е свещено. Готови сме да предоставим думата и за други мнения:
Има една малка страна в Източна Европа, на Балканите, която неизменно изниква в списъците на държавите, които имат проблеми с корупцията според Амнести Интернешънъл и други международни организации. Настоящият министър-председател Сергей Станишев открито е обявил война на корупцията, а като признание за усилията на неговото правителство Джордж У. Буш публично го нарече “Мистър Клийн” (Неопетнен) по време на визитата си в София. Дали Станишев ще удържи на обещанията си е още рано да се каже, но едно е ясно – че усилено се опитва.
Трипартийното българско правителство е подложено на натиск от опозицията през последните няколко месеца. Само че опозицията е по-разделена от всякога и не е в състояние да свали правителството. Редовните парламентарни избори са насрочени за юни 2009 г. Някои хора в държавата биха искали правителството да падне, за да задоволят собствените си стремежи за власт. Те отварят дискусии за създаването на “експертно правителство” като спасителен изход от “политическата криза”.
Предполагаемият сценарий е следният: НДСВ напуска коалицията, БСП и ДПС остават само със 115 от 240 места в Парламента като по този начин губят мнозинство. Срещу тях ще има 125 членове на Парламента от различни партийни формации (общо 5). Ако стигнат до споразумение, те могат да бламират правителството, да използват мандата на НДСВ да сформират ново експертно правителство и да свикат извънредни парламентарни избори. Този сценарий вече е обсъждан с експерти от Европейската комисия, за да се осигури подкрепата на Брюксел. Планирани са и консултации с американската страна, за да се спечели и подкрепата на Вашингтон.

По този сценарий публично се спрягат имената на двама кандидати за премиер. Господин Димитър Иванов, икономист, живеещ в Лондон, който се радва на добра репутация сред европейските бизнес среди и господин Иво Прокопиев, млад и влиятелен бизнесмен с твърде съмнителна репутация(б.р. статията не изяснява какво се има предвид под “съмнителна репутация” и 19’ се разграничава от подобно определение).
Според наблюдатели, втората кандидатура в момента е предпочитана. Самият Прокопиев не крие амбициите си за премиерския пост. И така, кой е той, какъв е бизнесът му и какви са неговите шансове да оглави следващото българско правителство?
От нищо нещо
“Няма как да станеш Някой, ако си бил Никой”, казва Иво Прокопиев пред Business Week миналата година. По това време той е на 36 години и според класацията на богатите на вестник “Пари” за годината, заема осмо място с 383,2 милиона лева (около 300 милиона долара). През 2007 г. вече се е изкачил с три позиции.
Прокопиев обаче не достига до първите места в класацията на най-големите данъкоплатци или спонсори/дарители в страната.
Младият български милионер е роден през 1971 г. в Разград, малък град в Североизточна България, населяван най-вече от цигани и етнически турци. Баща му е бил дългогодишен директор на ловен резерват “Воден”(б.р. любим на Тодор Живков и местния велможа Пенчо Кубадински). Иво Прокопиев има по-голям брат, Александър, който е бивш служител на Държавна сигурност (контраразузнаване) към МВР - Разград. Днес по-големият брат е част от бизнес империята на Иво Прокопиев.
Иво завършва с отличен успех математическата гимназия в Габрово. След това получава бакалавърска степен по специалност Банково дело и финанси в Университета за национално и световно стопанство.
Пристига в София на 20-годишна възраст. През 1991 г. започва работа като репортер във вестник “Пари”. По това време регистрира първата си фирма “Гауди-4” в родния Разград (фирмата е закрита година по-късно). Във вестник “Пари” Прокопиев работи заедно със своя колега Филип Харманджиев. Запомнете това име. На двамата млади репортери се възлагат статии за българските брейди облигации и те успяват да обработят данните по такъв начин, че да заблудят дори анализаторите от Ройтерс (б.р. твърдението е на американците и не ангажира 19’). Говори се, че това е пожелано от една от емблематичните фигури на българския преходен период, собственикът на прословутата “Мултигруп” Илия Павлов, застрелян от неизвестен убиец пред офиса си в София вечерта на 8 март 2003 г (б.р 7 март, макар дори Капитал да бърка дати – според вестника пък това е станало през 2001 г.). Поръчителят на убийството все още не е разкрит.
Прокопиев и Харманджиев извършват подобни услуги и за друг богат български бизнесмен, който също не е сред живите. Това е банкерът Емил Кюлев, застрелян в колата си посред бял ден в центъра на София на 26 октомври 2005 г. Престъплението още не е разкрито от българските власти.
В следващата част от поредицата - Иво Прокопиев – част II.