петък, 21 септември 2012 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …5



Апелативният съд оправда Христо Ковачки . По време на делото бизнесменът не присъства в съдебната зала.


29.05.2012

Предходната съдебна инстанция - СГС, осъди Ковачки на 3 години условно с петгодишен изпитателен срок. Според обвинението Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за доставка на машини, сувенири и биодизел. По документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици се оказали "кухи".

По тази схема бизнесменът избегнал да плати 16 781 960 лева данъци в периода 2005-2008 година. Ковачки не присъства в съдебната зала на делото днес. Бизнесменът попадна в полезрението на Темида за първи път през 2008 г. Тогава срещу него започнаха разследвания за фиктивни сделки. Енергийният бос бе арестуван и освободен срещу гаранция от 200 хил. лв, а 1/10 от имуществото му бе конфискувана.

Общо 6 дела са заведени срещу фирми, зад които стои името на Ковачки. Те са работили предимно в сферата на енергетиката. Мотивите на апелативните магистрати ще станат ясни до месец. Прокуратурата може да протестира срещу решението от делото днес пред Върховния касационен съд.



Оправдаха Вальо Топлото за присвоени 6 млн. лв. Съдът отмени присъдата на Вальо Топлото за нарушение на валутните закони

15.06. 2012


Софийският апелативен съд оправда бившия изпълнителен директор на „Топлофикация - София" Валентин Димитров по обвинение за присвояване на близо 6 милиона лева. На първа инстанция през 2009 година по това дело той беше осъден на 14 години затвор и конфискация на цялото му имущество.

Апелативните магистрати оневиниха и спряганите за помагачи на Димитров - Лина Абланска и Мая Стоилова, които бяха получили общо 22 години затвор от градския съд преди три години. Потвърдени бяха и оправдателните присъди на Георги Рогачев, също бивш шеф на „Топлофикация" и неговия заместник Емил Антонов.

Магистратите приеха, че деянията на подсъдимите са несъставомерни, което на правен език означава, че няма извършено престъпление. Съдът не приема тезата на прокуратурата, че присвояването е установено на база разликата между стойността на стоките, вписана в митническите декларации и реално платената от "Топлофикация" цена за доставка на абсолютно необходими за нормалното функциониране на дружеството елементи за топлопреносната мрежа. Така съдебният състав обяви, че обвинението не е подкрепено с достатъчна доказателства, а експертизите също не сочат, че дружеството е било източвано.

Повече от две години процесът беше гледан на втора инстанция, като бяха разпитани допълнителни свидетели и бяха изслушани нови експертни заключения.

Отменената присъда на градския съд беше издадена през 2009-та от съдия Георги Колев, който в момента е председател на Върховния административен съд.

Срещу Вальо Топлото текат няколко дела. Той отговаря пред съда за безстопанственост, пране на пари и нарушение на валутните закони. По това обвинение Димитров беше оправдан на втора инстанция в края на миналата година, въпреки че през 2008-ма година получи първоначално 5 години затвор.



Софийски апелативен съд отмени четиригодишната присъда на Мария Мургина за злоупотреби

20.06. 2012

Софийският апелативен съд оправда бившия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП) по всички обвинения за злоупотреби, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Апелативният съд отмени четиригодишната присъда на Софийски градски съд на Мургина. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховния касационния съд.

„Рано или късно, истината винаги излиза наяве. Съжалявам, че не бяхте на нито едно заседание, за да научите истината такава, каквато е”, каза Мургина пред журнаисти след като чу присъдата.

През януари 2011 г. Софийски градски съд осъди Мургина на 4 години затвор. Съдът призна за виновна Мария Мургина по обвинението, че в ка чеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на НАП, е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконни указания на Лидия Андреева – главен инспектор в НАП, да извърши промяна в ревизионен доклад на дружество в Плевен с цел набавяне на имотна облага. По това обвинение съдът осъди Мургина на 4 години лишаване от свобода, както и 6 години да не заема ръководна държавна длъжност. Мургина беше ризната за виновна и по обвинение, че е принудила служителка на данъчната админситрация в Силистра Милена Цолчовска да подаде жалба за напускане против волята й. Бившият директор на НАП беше оправдана по останалите две обвинения срещу нея.



Убиецът Йоско от Сливен оправдан тихомълком за дрога и оръжие

10.07.2012

Преди две седмици Софийският градски съд тихомълком е оправдал убиеца от Сливен Йосиф Йосифов-Йоско за незаконно оръжие и наркотици, съобщи в. "168 часа".

Те са открити в дома му, когато го арестуват за убийството на Самоковеца. Става въпрос за 16 топчета хероин с чистота 6,5 процента и 4,5 грама марихуана.

Отделно под матрак на легло е намерен и незаконен пистолет Lutetiana с патрон в цевта и пълнител, както и метално куфарче, в които са открити 9-милиметрови патрони.

Името на Йоско бе позабравено от гилдията на криминалните журналисти и експертите на МВР в последните няколко години. Сякаш съдбата му направи най-лошата постановка, в която видимо е дошло време за изкупуване на греховете му. А Йоско определено има какво да изкупува! Името му излиза от структурите на ъндърграунда преди години, когато Йосифов беше набеден за убиец на Константин Димитров – Самоковеца. После името му се свърза като генерал в силовата армия на братята Маргини.

А само преди дни вестник “Шок” разкри в прав текст версията, че Йоско е физическият убиец на боса на Мултигруп – Илия Павлов. Като поръчители на убийството се посочиха именно скандално известните братя от СИК. А днес след поредица от скандали, дела и арести, той се върна на първите страници на вестниците, за съжаление като убиец на невинни хора. Йоско премаза двама, почти в центъра на София и, както се чува, не съжалява за стореното. Ужасяващо е, когато истините излизат само от страниците на вестниците, а компетентните органи не си дават зор да ги проверяват. За това ще гинем като мухи по пътищата, смазани от поредния пиян шампион, мутра или дори ченге. Убедени сме, че Йоско ще получи поредната си условна присъда, а майките на жертвите цял живот ще се давят в кървави сълзи. Това е днешна България, уж не живеем във война а се страхуваме за живота си всеки ден. Живот ли? Това едва ли е живот, поне докато ги има такива хора като Йоско.



Спецсъдът пусна собственика на кораба с дрогата

21.08.2012

Специализираният съд пусна от ареста без мярка за неотклонение обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев и Руслан Колев, съобщи Dnes.bg

Дойчев е собственик на фирмата-оператор "Сийборн трейд" на задържания в Испания кораб, а Колев, който е отговарял за набирането на екипажа, е сочен за организатор на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа.

Според съда те не отговарят на условията за участие в престъпна група - двамата не се познавали, предаде bTV. Освен това собственикът на плавателния съд нямал никакви права над капитана или екипажа и не е отговорен за действията им.

Според Дойчев фирмата му може да носи отговорност само за сигурността на плаването, предаде БНТ.

Самият плавателен съд е собственост на фирма, регистрирана в Лондон, съобщи БТА.

Според съдиите такава група изобщо не съществува, нямало доказателства за това.

Съдът изтъкна единствено показанията на тайния свидетел, които разказват за групата.

Оказа се обаче, че той не е разпитан по законовия ред и показанията му нямаше как да послужат за доказателство.

Адвокатът на Колев Христо Ботев предположи по-рано в пледоарията си, че той може би е служител под прикритие на ГДБОП.

Затова съдът разпоредиха Дойчев и Колев да бъдат незабавно освободени от ареста, предадоха БГНЕС и "Фокус".

По-рано специализираната прокуратура внесе искане за постоянни мерки за неотколнение на двамата.

В залата бе и приятелката на Руслан Колев - "Мисис България 2007" Мариана Маринова. Той поиска да бъде освободен от ареста и заради нея, тъй като тя е бременна в осми месец.

Дойчев заяви пред магистратите, че е изненадан от обвиненията, които са му повдигнали, тъй като два пъти е давал показания. Сам се явил пред разследващите, след като разбрал, че корабът е заловен. "Невинен съм, не познавам нито едно от лицата, включително - капитана", посочи той.



Съдът оправда Марио Николов за САПАРД

21.09.2012

Обрат по мегаделото САПАРД - Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по обвиненията за пране на пари. Николов, съпругата му Мариана и още четирима души бяха обвинени за източване на над 7 милиона евро по програма САПАРД. На първа инстанция за невинен бе признат само Людмил Стойков.
Преди 2 години по делото за пране на пари на първа инстанция Марио Николов чу в съдебната зала, че му предстоят 10 години зад решетките. Съпругата му Мариана Николова получи 8, останалите - по 6 години затвор. Днес те не влязоха в съда, за да чуят пълната отмяна на присъдите им. Решението взе съдебен състав с председател новоизбраният член на ВСС Калин Калпакчиев.
Калин Калпакчиев, председател на съдебния състав:
- Не се установи на първо място те да са извършвали финансови операции, сиреч преводи на инкриминираните суми, представляващи субсидия по САПАРД от сметките на дружествата-бенефициенти, по сметките на дружество "Авиогруп" АД. Тези преводи са извършени от други физически лица.

Като мотив за оправдателните присъди апелативните магистрати посочиха и това, че подсъдимите не са имали отношения като част от организирана престъпна група.



Няма коментари:

Публикуване на коментар