неделя, 2 септември 2012 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 9






Любомир Павлов притежавал имоти за 40 млн. евро на Лазурния бряг


14.06.2012

Любомир Павлов е разследван за пране на пари във Франция, съобщи Даниел Руц, който бе един измамените партньори в "Медийна група България Холдинг", пише Стандарт. Разследване на ТВ7 показа, че Павлов наистина се е сдобил с 2 имота на скъпия френски лазурен бряг на стойност 40 милиона евро.
Собствеността му се намира в най-тузарския квартал на Кан - "Калифорния". От Софийската градска прокуратура заявиха, че при тях все още постъпва информация за имотите на обвиняемите Любомир Павлов и Огнян Донев. Наличната вече е изпратена към Комисията за конфискация на имущество.
Проверката показва, че Павлов разполага с къща и дворно място от 13 декара известна с името "Вила Джулия". Имотът е закупен срещу кредит от 13 млн. евро през декември миналата година. Вилата се състои от 11 стаи, 8 бани и плувен басейн с отделна къща към него.
Вторият имот е "Вила Атон", закупена през 2009 г. за 7 250 000 евро. Той е взет чрез ипотечен заем от специално създадено дружество финансово-консултантска компания. Така официално вилата е собственост на Сдружение Атон, регистрирано в Монако, което обаче също е свързано с Павлов. Съседите му в Кан обясниха пред ТВ7, че той е продал вилата преди месец. Комшиите му са все мултимилионери. Павлов дели ограда със собственика на "Порше", шейха на Кувейт и краля на Саудитска Арабия.
Даниел Руц каза още, че при сключване на сделката не са проучили добре партньорите си. "Оказаха се офшорни фирми, свързани с господата Донев и Павлов. Грешката ни е, че не ги проучихме по-внимателно", коментира той. Тримата потърпевши са направили собствено разследване. Така са открити имотите в Кан, за които вече са сезирани френските власти. В момента срещу Любомир Павлов се провежда разследване в Париж, което е свързано с пране на пари чрез сделки за имоти.



Шефката на bTV с 190400 акции в банката на Цеко Минев

17.06. 2012

Точно 190400 акции в Първа инвестиционна банка притежава председателят на Управителния съвет и Генерален директор на bTV Вики Политова - показа проверка на Биволъ. Тя е съпруга на Евгени Луканов - член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог.
Освен от акционерката в ПИБ Вики Политова-Луканова, телевизията е контролирана и от медийния магнат Красимир Гергов, бивш щатен служител на зловещата комунистическа Държавна сигурност (няма данни кога е снет от отчет).
Телевизията си навлече гнева на протестиращите срещу Закона за горите младежи, окупирали "Орлов мост", след като първо премълча за протеста им, а впоследствие според много от тях го е отразила едностранчиво и пристрастно. В предаването „Нека говорят” водещата Дияна Найденова грубо нападна природозащитниците, вменявайки им колективна вина за агресията срещу оператор на телевизията. В отговор социалните мрежи кипнаха от призиви да се бойкотира bTV, сред които "Да изчистим България от bTV".
По-рано в Биволъ полицаят Константин Иванов разказа за зависимостите между ПИБ и bTV в контекста на скандала с фирмите-дарители на МВР. Той беше принуден да напусне работата си след като разкри порочната схема да не се проверяват колите на дарителите на МВР. Според Иванов ПИБ също фигурира в списъка на МВР с "неприкосновените" автомобили. Когато разкрива схемата, той се обръща първо към журналисти от bTV, но те провалят разследването.
"Аз се надявах, че журналистите ще започнат собствено разследване, но това не се случи. Наложи се да им помагаме, като ние сами заснехме единия от списъците в една от караулките. И това не им беше достатъчно. Тогава аз съдействах за материала със скритото лице и модулирания глас. От БиТиВи поискаха втори човек, а след това и трети. Най-накрая ми казаха, че трябвало да сме няколко души. Спомням си, че на следващия ден рано сутринта дойде заповед списъците спешно да се махнат от караулките." - казва в интервюто си бившия полицай.




И Венелина Гочева в далаверата с ВЕИ

29.08.2012

Синчето на бившата шефка на „24 часа“ Венелина Гочева, която по незнайни причини успя да се запази невредима от ураганите в „Труд“ и „24 часа“ след продажбата им от ВАЦ на Донев е Павлов в края на 2010 г., лапна половин милион лева от държавата. Пореден топовен скандал е на път да разтърси Полиграфическия комбинат, където е централата на вестниците на Любомир Павлов – Пъпката и Огнян Донев – Аптекаря. Този път главно действащо лице е бившата главна редакторка на вестник „24 часа“ Венелина Гочева. Семейството й е в бизнеса с възобновяемите енергейни източници, които станаха причина за рязкото повишение на тока с 13 процента от началото на юли тази година.
Само от Министерство на земеделието и горите тя, съпругът й Пламен и синът Георги са прибрали близо половин милион лева. Чевръстото бизнес семейство лапа държавни пари чрез фирмите „Гомар“ ООД, където съдружници са баща и син Гочеви и чрез едноличния търговец „Георги Гочев 2008“.
На 23 декември 2009 г. ЕТ „Георги Гочев 2008“ сключва договор по мярка 121 – „Модернизиране на земеделските стопанства“ на Програмата за развитие на селските райони към земеделското министерство. Младият земеделец иска да му бъдат отпуснати 126 000 лв., но вместо това експертите решават, че и 70 000 лв. са му достатъчни. Проектът е за отглеждане на 195 дка лешници в родното село на майка му Бракница. Венелина Гочева е гордост на Попово, а преди няколко години бе обявена на почетна гражданка на градчето. Фирмата на Гочев – младши е регистрирана на улица „Марко Добрев“ 14 в селото на родителите на майка му.
Следващата година изненадващо синът на Венелина Гочева кандидатства по друга мярка на програмата – 311, която е “Разнообразяване към неземеделски дейности”. „Изненадващо“ проектът му отново е одобрен и на 19 май 2011 г. едноличният търговец, роден през 1984 г., сключва договор за фантастичните 390 000 лв. Субсидията е безвъзмездна и е предназначена за производство на ток в поповското село Ломци. Там фамилията Гочеви е решила да построи фотоволтаична централа с мощност 73,08 kwp. За тази цел те ангажират Общинския съвет в Попово и близкия им ексмет Людмил Веселинов и се впускат в изкупуване на терени в местността „Съртърла“ край селцето. Първата сделка е гласувана от общинарите и тя е за продажба на нива от 2 дка, трета категория, която Георги Гочев купува за 474 лв. Следва втора сделка в същата мястност и тя е за 8,5 дка, които той купува за 3 304 лв. Пазаруването на земи на фамилията продължава с нови 17 дка плодорадна земя, които Общинският съвет в Попово им харизва за 6 734 лв. За да обяснят смешните цени на които раздават общинските имоти, общинарите записват в договорите за продажба, че и терените всъщност били „земя трета категория“.
Фамилията действа в същата насока и чрез друга своя фирма „Гомар“ ООД. Тя е собственост на баща и син Гочеви и дори има клон в Попово. През март 2008 г. компанията удря джакпота, след като по настояване Людмил Веселинов успява да замени 384 дка раздробени земи в селца из общината за два обособени общински парцела с обща площ от 195 дка в Ломци. Общинарите решават, че земите на Гочев струват 98 551 лева, а общинските 97 579 лв., става ясно още от решението на местния парламент. Съпругът на вестникарката великодушно отстъпва на Общината остатъка от 972 лева. На същата сесия съветниците решават да продадат на „Гомар ООД“ и 1,6 дка земя в село Славяново отново на смешни цени.
Фамилията продължава с похода съм към производството на енергия от фотоволтаици. Пред общинската власт Пламен Гочев е заявил инвестиционно намерение за изграждане на още една ВЕИ – централа, която трябва да се появи край село Славяново. Тя е включена в страгегията за развитие на общината до 2013 г. Гочев не е обяснил откъде ще дойдат стотиците хиляди левове за построяването й. Вероятно и за тази цел ще бъде използвано „положението“ на съпругата му в медийния бизнес и пачките ще дойдат пак като подарък от държавата, злолословят „завистници”.
Пламен Гочев продължава да заема сладки държавни постове, установи проверка в съдебните регистри. През 2007 г., когато инвестиционната компания Equest Investments Balkans придоби дялово участие от 33.5% от
“Рила Самоков 2004″ АД, съпругът на вестникарката става негов изпълнителен директор. “Рила – Самоков” беше дружеството, която трябваше да развива проекта “Супер Боровец”. И в момента той е председател на Съвета на директорите на държавното летище “Горна Оряховица”. В ДЗИ пък съпругът на сегашната вицепрезидентка на Издателския борд на вестниците на Любомир Павлово – Пъпката е зам.-председател на Надзорния съвет, заедно с втората съпруга на покойния Емил Кюлев – Весела.
В края на 2010 г. отново чрез Общинския съвет, този път във Велико Търново, Пламен Гочев закупува 40 квадрата от парцел 142 в село Миндя срещу 240 лева. Останалата част от парцела е собственост на семейство Гочеви.
Иначе в бившите ВАЦ-ови вестници, собственост на Огнян Донев и Любомир Павлов – Пъпката бурите не стихват. Продажбата на „Труд” и „24 часа”, за която вече първа писа АФЕРА, щяла да бъде съпроводена и с куп шокиращи разкрития, твърдят близки до идващите нови чорбаджии.
Години наред политици и бизнесмени споделяли под сурдинка, че във вестниците шефовете имали специални тарифи, наричани от тях сакрастично „данък спокойствие“. Тарифата „под масата” за интервю в седмичен брой или блудкав „очерк“ през уикенда бил 7000 лв., чело на страница с отправка от първа – 3000 лв. За специалните поръчки и черните кампании срещу политици и търговски компании договорките пък се правели насаме, като цената била десетки хиляди левове.
В Жегата около „империята” на Пъпката предстояло вадене на шокиращо кирливи ризи, подсказват източниците ни.









Няма коментари:

Публикуване на коментар