петък, 20 януари 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 14

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

06.01.2012

Знаковата фигура на родния подземен свят Пламен Дишков - Кела вече е в България и влиза в затвора за 20 години.


Кела е бил върнат на българските власти снощи, като е доведен с полет от Португалия, съобщи МВР.Бандитът бе обявен за международно издирване на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол и с Европейска заповед за арест от 18 юли 2008-а. Едва през август м.г. обаче той бе задържан в Португалия и сега бе върнат у нас.
Той бе издирван заради убийството на Димитър Стаматов-Мастара от далечния 21 ноември 2002 г. в Бургас.Тогава местният бизнесмен е разстрелян от снайперист. Впоследствие съдът в Бургас осъди Кела на 20 години затвор като участник в убийството, а за извършител беше признат Бойко Стоянов, който също получи 20-годишна присъда. Съучастникът им Тодор Неделчев пък бе осъден на 16 години затвор.
До присъдата обаче се стигна едва 5 години след убийството, а още на 4-я ден след разстрела Кела напусна страната,след като се разбра, че е получил 10 000 долара за мократа поръчка. Тогава Кела успява да избяга със самолет за Полша и оттогава бе в неизвестност.
Дишков бе един от лидертите на бившата СИК в Бургас. През годините той води битка с другия лидер на подземния свят в града Димитър Желязков-Митьо Очите. Кела бе заподозрян за атентата, при който загинаха бившата жена на Митьо Очите и брат й.
След това пък Кела оцеля по чудо след атентат, в който се твърдеше, че е замесен именно Очите.

13.01.2012

Най-после осъдиха Тошко Добрев


Това е само първото завършило дело от седемте, които се водят срещу Добрев и десет негови помощници и подчинени в скандалното общинско дружество "Софийски имоти".
Софийският градски съд осъди на четири години лишаване от свобода Тошко Добрев, някогашният шеф на скандалното общинско дружество "Софийски имоти".
Това е само първото завършило дело от седемте, които се водят срещу Добрев и десет негови помощници и подчинени.
За безстопанственост и неизгодни сделки по това дело прокуратурата беше поискала до 6-7 години затвор.
В този процес Тошко Добрев беше обвинен за три магазина в София заради съвместното дружество "Симетра 1" на "Софийски имоти" с фирмата на Евелина Стефанова, която е дъщеря на шефа на фуболния клуб "Славия" Венцислав Стефанов.
Прокуратурата доказа, че общината е била ощетена с над половин милион лева от участието си в "Симетра 1".

13.01.2012

Задържаха районен прокурор с подкуп


Задържан е прокурор Румен Пенев от Шуменската районна прокуратура. Той е бил арестуван около 11.15ч. днес пред Регионалната библиотека в града. Сайтът на Главна прокуратура информира, че Пенев е задържан при проведена операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/ - МВР, под ръководството на Софийска Градска прокуратура. Той е арестуван в момент на получаване на подкуп в размер на 21 000 лв.
Срещу магистрата ще бъде повдигнато обвинение за престъпление по чл. 304б НК /търговия с влияние/, за което закона предвижда лишаване от свобода до 6 г. или глоба до 5 000 лв. Пенев ще бъде задържан за срок от 72 ч.
Преди да бъде задържан той е бил преследван и гонен от 7-8 служители на реда, научи Дарик. Бил е заловен малко преди да влезе в колата си, паркирана пред библиотеката минути преди това.
В момента на мястото, където е спряна колата му, /сребристо BMW, с русенска регистрация/ пред библиотеката се извършва оглед. На държавния обвинител са поставени белезници.
На мястото е и директорът на Областна дирекция на МВР-Шумен комисар Любомир Христов. До момента от шуменската полиция отказват да съобщят повече подробности.

20.01.2011

Потвърдиха присъдата на Беев


Върховният касационен съд потвърди условната присъда на бившия депутат от ДПС Фидел Беев. Така от днес присъдата му от 2 години затвор с 5-годишен изпитателен срок влиза в сила.
Беев бе признат за виновен за това, че като кмет на Велинград през 2004 г. е сключил неизгодни договори за доставка на гориво с фирмата “Братя Бееви”, чийто управител е брат му. По този начин били нанесени щети за над 10 200 лева.
“ ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, трето наказателно отделение, в съдебно заседание на тринадесети декември, две хиляди и единадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГРОЗДАН ИЛИЕВ
ЧЛЕНОВЕ: 1. КЕТИ МАРКОВА
2. НИКОЛАЙ ДЪРМОНСКИ
…….
Р Е Ш И :


ОСТАВЯ В СИЛА въззивно решение № 64 от 10. 05. 2011г., на Софийския апелативен съд, наказателно отделение, 3 състав, постановено по ВНОХД № 422/ 2010г., по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване. “


20.01.2011

Три години и половина затвор за Феим Чаушев


3,6 години затвор получи ефективно бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев. Софийският районен съд го осъди за това, че съдействал да се върне откраднат автомобил на турския бизнесмен Фейзи Илханлъ срещу откуп.
Същото наказание получи и другият подсъдим - Ивайло Геков, на когото според обвинението са предадени 23 000 евро за колата.
По-рано прокуратурата поиска дори по-ниски присъди за двамата - по 3 години затвор. Адвокатите пък настояха двамата да бъдат оневинени, след като основните свидетели по делото заявиха, че никога не са били изнудвани от Чаушев. На последното заседание по делото миналата година двамата свидетели се отказаха от показанията, които дадоха в досъдебното производство.
Феим Чаушев беше зам.-външен министър при управлението на тройната коалиция под две имена - Феим Чаушев и Петър Чаушев. С името си по лична карта - Петър, участваше в търговски дружества, което бе в разрез със статута му на зам.-министър. Той си призна обаче, че много си харесва и агентурното име Бисер, дадено му при вербуването за агент на Държавна сигурност преди повече от 40 години.
Бившият зам.-министър и Геков имат право да обжалват присъдата. Феим Чаушев е на свобода срещу 5000 лева гаранция.
Историята с краденото БМВ не е първият случай, който хвърля сянка върху Феим Чаушев.
През 2008 г. избухна скандал заради два негови документа за самоличност с различни имена - лична карта на името на Петър Чаушев и дипломатически паспорт на името на Феим Чаушев. Политикът представи доказателства, че не ползва едното име за бизнес, тъй като фирмите му са закрити, но подаде оставка. Сега той отрича да е участвал в преговори за откупа. Признал, че само е направил връзката с Ивайло Геков и после казал да правят каквото искат и да не го занимават повече.

11 от 15 митрополити в Светия синод – агенти на ДС

17.01.2012

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това публикува на сайта си Комисията по досиетата.
Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.
Старозагорският митрополит Галактион е работил като агент за Държавна сигурност под псевдонима Мишо. Името на митрополита беше забъркано и в скандал с участието му във фирма за трансплантации.
Агенти на ДС са били и Неврокопският митрополит Натаил под псевдонима Благоев, както и Русенския митрополит Неофит – Симеонов.
Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил "Линкълн", е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.
Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Западно и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.
Русенският митрополит Неофит излезе с официален отговор относно появилата се информация. Той категорично отхвърли обвиненията, като според него досието му може да се е появило заради пътуванията му в чужбина. Митрополит Неофит допълни, че иска да си види досието възможно най-бързо.
Главното мюфтийство не отстъпва по-назад. Борещите се преди време за религиозни лидери на мюсюлманите също са били част от редиците на ДС.

Настоящият главен мюфтия Мустафа Хаджи, който е на поста от 2006 година, е работил за МВР-Велинград под псевдонима Андрей. Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството му е било секретен сътрудник-агент.

Доскорошният председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев също е бил служител на структурите на Държавна сигурност. Двамата с Мустафа Хаджи водеха дела кой е законният главен мюфтия. Двамата бяха избрани по време на две различни конференции на 12 февруари 2011. В крайна сметка Мустафа Хаджи продължи да изпълнява длъжността си след решение на съда.
Освен тях, Искрен Андреев Добруджалиев, който е бивш член на Висшия мюсюлмански съвет, е бил секретен сътрудник-осведомител и е работил с псевдоним Добромир. Районният мюфтия Насуф Халил Насуф също е бил агент в ДС с кодово име Христо. Членовете на Висшия мюсюлмански съвет Осман Хасанов Исмаилов и Ридван Мустафа Кадьов също са били сътрудници на Държавна сигурност.
От Католическата църква в България бе обявено само едно име свързано с ДС. Става въпрос за Георги Йовчев, който е епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

ЗА НИСКОТО КАЧЕСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАТЕРИАЛ 18

Борисов – избрано от 2011

"Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум."

“Мойта работа е да строя. Тези 20 години тухла върху тухла не е сложена. Един камък не е пренесен."

"Ще предложа на щаба на ГЕРБ девизът ни да бъде: "Върху пепелта от БСП и тройната коалиция градим магистрали."

"Нашите усилия и цел са местните избори, но за съжаление трябва да се борим и за президентския пост."

"Президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ и ни идва вповече."

"В момента моята роля е като на хирург. Идва пациент, който умира. Той умира. Железниците, вече са на близо 800 млн., близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира."


"Аз не съм пъдар всеки ден някой да ме пита какво става, защо жена
ми избяга, върни ми групата."

"Аз съм говорил и говоря с всички, които поискат разговор с мен, моят телефон - даже и Дачков ми звъни по нощите. Сега се чудя дали да взема да го хвърля и да не говорим по телефони вече при това положение."

"Петстотин милиона спестихме на данъкоплатеца и то се слага някъде там в края, а се говори как съм се обадил да питам защо Вучката (митничарят Николай Вучев, който стана известен след скандала със СРС-ата между Ваньо Танов и Бойко Борисов - бел.ред.) са го махнали…!? Представяте ли си какъв битовизъм."

"За да се шуми около тези партии, те правят интриги, правят си взривчета, докато ние откриваме магистрали."

"Разбирате ли, то това е проблемът на кризата, това е кризисната ситуация, че във всеки миг се променя светът, във всеки миг става все по-лошо, това е криза. Иначе то щеше да се казва растеж, благоденствие. Думата криза е ужасно нещо... Изведнъж сега всичко пада, пада, пада."

"Няма как да направя цените да паднат, както на нас ни се иска."

"Две години цената на газа я държах, не я дадох да се вдигне, на тока я задържахме две години. Ами ние половин мандат изкарахме на възможно най-ниските цени в кризата. Навсякъде се вдигнаха. Ами аз съм направил максимума."

"Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел."

Заговори, че да те видя.
Сократ

сряда, 4 януари 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...60

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

05.01.2011

Боби Цанков беше убит при стрелба в София


Скандалният бивш радиоводещ Боби Цанков беше застрелян в центъра на София. Двама мъже откриха стрелба по него и двамата му спътници на кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Цар Самуил" около 12.30 часа. Състоянието на другите двама простреляни мъже, адвокат и бодигард, е стабилно. Те са настанени за лечение във ВМА.
Малко преди 12.30 часа Цанков паркирал бронирания си джип пред стара кооперация на столичния булевард „Ал. Стамболийски". Бившият радиоводещ имал среща с адвокат. Боби Цанков е бил придружаван само от бодигард. На излизане от кооперацията, в която има адвокатска кантора, тримата мъже са били пресрещнати от двама стрелци.
Непознатите открили огън с пистолети по Боби Цанков и двамата му спътници. Бившият радиоводещ е застрелян с няколко куршума и е починал на място, а другите двама мъже са тежко ранени.
В 13.15 часа в Спешна помощ на Военномедицинска академия са докарани двамата мъже с огнестрелни рани, пострадали при престрелката в центъра на София. Единият от тях - 24-годишен мъж, е с две огнестрелни рани- в шията и едната предмишница. Вторият прострелян - 48-годишен мъж, е с нараняване в лявата тазобедрена става като проектилът на куршума се е спрял непосредствено до кожата откъм гърба. Има засегнати два прешлена.

Раните и на двамата са обработени, състоянието им е стабилизирано и пострадалите са преведени в Клиниката по реанимация и интензивно лечение на ВМА.
След като простреляли тримата мъже, нападателите са избягали в посока църквата „Света Неделя". Очевидци разказали пред полицията, че двамата мъже застреляли Боби Цанков, са се отдалечили, вървейки нормално по улицата.
Огледите на мястото на стрелбата вероятно ще продължат още няколко часа. Заради инцидента при главния прокурор Борис Велчев се събраха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и заместник градският прокурор Роман Василев.
На мястото на стрелбата пък беше директорът на столичната полиция Валери Йорданов.

Предисторията: Полицията задържа на 14 ноември мъж, сочен за наркобос, известен с прякора Сако. Дарик научи, че причините за ареста са отправени заплахи от страна на Сако към бившия радиоводещ Боби Цанков.
Инцидентът се разиграл късно вечерта на 13 ноември в столицата. Сако подгонил с колата си Цанков, като му е отправил и заплахи. Потърпевшият се обадил в полицията, след което Сако е задържан за 24 часа.
Ето какво разказа тогава за случилото се Боби Цанков: „Преследва ме с автомобили в центъра на София - от светофара на Южния парк до светофара на Сити центъра. На няколко пъти бях притискан от неговия автомобил. Измъкнах се, разбира се, тъй като имам добри шофьорски умения. На няколко пъти отваряха врати, скачаше той, скачаше бодигардът му. Аз потеглих към Четвърто районно, оттам отидох в ГДБОП. Прие ме лично директорът. По-късно се появи и главният секретар Калин Георгиев. След като обясних какво се е случило, Сако беше задържан в къщата си, не знам къде живее, от ударна група на ГДБОП беше доведен. Той самият твърдял, че ме преследвал, забележете - не гонил, а преследвал, за да ме предупредял да не пиша за Мето Илиенски, че е жив".
На 17 ноември Софийският районен съд пусна под гаранция от 1000 лева сочения за наркобос Стефан Бонев - Сако.
Информация в медиите определя Сако като един от наркобосовете в столицата.

В последните месеци за Боби Цанков се говореше като за новия Георги Стоев, който беше убит през април 2008 г. близо до хотел „Плиска". Скандалният радио и телевизионен водещ тръгна по неговите стъпки първо с публикациите си във вестник "Уикенд", а след това и с книгата си "Тайните на мутрите". Знае се, че Цанков е подготвял и второ издание, в което, според информациите, е ставало дума и за бандата на "Наглите".

Кой беше Боби Цанков?

Боби Цанков стартира кариерата си на радиоводещ през 90-те години на миналия век, в FM+, където води музикално предаване. Известно време след като напуска медията започва да прави и популярните си sms игри. Като техен водещ се е изявявал в радиостанциите 7 дни, Хит 7, Спорт, Вива. Бил е на екрана на несъществуващия вече Канал 2001 и още телевизиите ББТ, СКАТ.
През 2009 година Боби Цанков реши, че може да бъде следващият писател на мафията и пусна на пазара книгата си "Тайните на мутрите". В нея той разказа за приятелството си с емблематични фигури от подземния свят като Златко Баретата, Митьо Очите, Демби, Клюна, Косьо Самоковеца. Истории за тях Цанков сподели и в две интервюта за предаването "Горещо" на Венета Райкова по Нова телевизия, ноември 2009 година.
Венета Райкова: Излиза от това, което казваш...
Боби Цанков: ...Че Косьо подсигури паспорта и парите на Мето, за да изчезне безследно.
Венета Райкова: И той сега е жив?
Боби Цанков: Жив е.
Венета Райкова: Мето Илиенски е жив?
Боби Цанков: Аз предполагам, че след като е изчезнал някъде и е имал притеснения, че някой иска нещо да му направи, е жив.
Скандални разкрития Боби Цанков правеше и на страниците на вестник "Уикенд". Последната му публикация там е в броя от 1 януари и е със заглавие "Мето Илиенски поръчал убийството на Жоро Илиев под друга самоличност". И въпреки историите, които разказваше, скандалният радио и телевизионнен водещ твърдеше, че у нас мафия няма.
Боби Цанков: В България няма мафия. В България има хора, които изкачат отнякъде, набират една скорост, след това някой ги гръмва и те приключват. Когато има мафия, има ред. В България няма ред. В България има пълна анархия. Всеки взима властта, завзема територията на другия и финалът е ясен - бомба, стрелба и край!

През 2006 г. Цанков беше ранен при взрив пред дома му в София. Година по-рано друга бомба гръмна пред жилището, но тогава никой не пострада. Популярният радиоводещ, известен с връзките си убития Антон Милтенов-Клюна, оцеля и при стрелба.
През 2004 г. заради него избухна скандал с НСО, след като се разбра, че държавни бодигардове са го охранявали като частно лице.
Срещу Боби Цанков се водят дела за измами. Едното от тях заведе оцелялата при стрелба бизнесдама Ваня Червенкова, която твърди, че я е излъгал с 50 000 лева.

вторник, 3 януари 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 13

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

“Златна Перла” неспасяемо пада

29. 11. 2011



След падането на тоталитарния кмет на Царево и любимец на Тодор Живков – Петко Арнаудов, пада неспасяемо и неговото най-видно и запомнящо се творение – ваканционното селище "Златна перла". То беше построено по криминален начин на територията на Природен парк "Странджа" преди петилетка и половина. Първото решение на Върховния административен съд, което окончателно слага край на седем годишната съдебна сага е вече налице. Преди няколко дни върховните магистрати отхвърлиха, без право на обжалване, оспорването на фирмата-инвеститор "КРАШ 2000" ООД срещу издадената заповед на ДНСК за принудително събаряне на скандалния бетонен комплекс. Това е първата съдебна санкция, която реално дава "зелена светлина" за премахването на "Златна Перла". Предстои съдът да се произнесе по още 10 идентични казуса, тъй като целият строеж бе изкуствено разделен на 10 части, за да може да мине без ОВОС и да бъде максимално затруднена и без това тромавата съдебна процедура в България. Съдебната практика до момента показва, че процедурите се движат последователно, но идентично една с друга, тъй като по същество са за едни и същи закононарушения, т.е. няма как една част от сградите на комплекса да паднат, а другите да останат. От тази гледна точка, последното решение на ВАС, с което започва събарянето, може да се счита, като началото на сигурното премахване на безобразната конструкция.
"Златна перла" се появи южно от Царево, в пределите на парк "Странджа" - местността "Дълбоки дол". В началото на 2006 г. експертът Иван Камбуров от природния парк, с ужас забелязва багери и тежка техника, която дълбае терен на първа линия до брега в близост до с. Варвара. Всички опити на ръководството на парка да получи повече информация от Община Царево остават напразни, а строителството продължава с пълна пара. Докато се подготвят документите и жалбите, грубият строеж е започнал, а теренът от около 10 дка е тотално съсипан. Унищожени са завинаги местообитания на редки растения и животни, някои от които в Червената книга на Европа.
От община Царево обясняваха, че имат всички надлежни документи, въз основа на които е било издадено разрешение за строеж на името на новопоявилата се фирма инвеститор "КРАШ 2000" ООД, представлявана от Бехтишен Казанджиева и Емил Иванов. Парите идват от кредит отпуснат от Българо-американската кредитна банка /БАКБ/ срещу залог на бъдещото строителство. Вследствие на обществена и медийна реакция срещу подобни действия в природен парк, Кметът на Царево Петко Арнаудов проговори публично. Той заяви, че тогавашният зам.министър на МОСВ Йордан Дардов е издал съгласувателно писмо, разрешаващо строителство в защитената територия. Изплашен, от надигналия се международен скандал обаче, Дардов отрече. ВКП започна проверка под надзора на шефката на инспектората Малена Филипова, която доказа, че писмото на Дардов е фалшификат. Подписът не е на зам.министъра, а изходящият номер на "документа" от МОСВ, отговаря на съвсем друга кореспонденция. Въпреки тежките улики за углавно престъпление, кметът Арнаудов и юристът му Евгени Мосинов, отказаха да отменят издаденто порочно строително разрешение и да дадат информация как точно се е появило криминалното писмо в Община Царево.

Фалшификатът никога не е пристигал официално по пощата, нито по факс и дори не е бил никога входиран по надлежния ред в общинската документация. По това време на власт бе правителството на Сергей Станишев, а Арнаудов и Мосинов са известни ветерани-активисти на БКП/БСП и близки приятели с екс-премиера. Прокуратурата се задоволи с това да хвърли вината на починал служител на МОСВ и да приключи бързо случая, без да разкрие престъплението докрай. Според източници на "Биволъ", писмото с подправения министерски подпис е било занесено на ръка лично от Евгений Мосинов на Експертен съвет, когато се е обсъждала преписката за "Златна перла". Мосинов никога не беше разследван, въпреки конкретните сигнали, подадени до прокуратурата от журналистите Асен Йорданов и Атанас Чобанов, за разнищване на това грозно престъпление и привличане под отговорност на виновните лица.
Вместо да бъдат изправени пред Темида, управляващите червени гаулайтери в Царево, не само че не спряха незаконния строеж, но за да го узаконят започнаха административни дела за премахването въобще на целия Природен парк "Странджа". По това време журналисти и медии, позволили си да водят разследвания за тъмните злоупотреби по Южното Черноморие, бяха подложени на заплахи и рекет да спрат с публикациите си. Мутри нахълтаха посред бял ден в редакцията на в-к "Политика", който беше започнал поредица от статии на тема: "Парк Странджа". Репортерката Мария Николаева бе дръпната и заплашена пред колегите си с обезобразяване с киселина, а журналистът Асен Йорданов обявен за "издирване" от бандитите. Въпреки, че бяха записани с охранителни камери и разпознати, рекетьорите останаха ненаказани. Тиражите на "Монитор" и "Политика" в Бургаска област, дни наред бяха изземвани "на рампа" от дебеловрати мъже с черни кожени якета, а изданията се разпространяваха нелегално, като позиви. Извършителите не бяха издирени, въпреки данните, че са били пратени от местен партиен шеф и депутат, близък на Мосинов и Арнаудов. Информациите и доказателствата, че лично Сергей Станишев и хора на ДПС имат преки интереси в Царево и Странджа, бяха маргинализирани и останаха неразследвани от прокуратурата.
Паркът, който заема площ от 1161 км2 и е един от най-ценните на целия континент, бе обявен за незаконно конституиран и бе заличен от съдебен състав на ВАС, с председател Андрей Икономов, същият, който закри по аналогичен начин и защитената зона "Камчийски пясъци", в полза на олигархични строителни интереси. Заради решенията, с които отмени статута на защитена територия на Камчийски пясъци и парк "Странджа", името на Андрей Икономов фигурира в публикуван в интернет "Черен списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа". Миналата година Икономов бе уличен като един от висшите магистрати, замесени в "Приморско гейт". На името на майка си съдията е получил общински терен "за стотинки", да строи като "крайнонуждаещ се" жител на морската община.
Закриването на парк "Странджа" доведе до неописуем народен бунт, който прерастна в масови протести и безредици в София, Бургас и други големи градове, като предизвика и сериозна международна реакция от страна европейските институции, медии и обществени организации. Тройната коалиция бе принудена да приеме закон в Парламента, и да обезсили безпрецедентното решение на ВАС, което миришеше силно на корупция, далеч извън пределите на страната. Независимо от всички тежки доказателства за властови своеволия, криминалитет и противообществени действия, община Царево до последно не отмени издадените строителни разрешения за строителството на "Златна Перла". Междувременно "Краш" прехвърли дълга си към "Българо Американска Кредитна Банка" на фирмата "Саут уест" ЕООД, която е 100% собственост на "Персонал инженеринг". Цесионерът пък е собственост на "Минстрой холдинг" с управител Николай Вълканов - бивш "мултак" и дясна ръка на убития Илия Павлов.
Самото селище се превърна в символ и нарицателно на борбата между сенчестите мафиотско-властови структури и техните пари, с гражданското общество и независимите медии, защитаващи законите и природата в България. Това не е единственото безобразие, което се извърши срещу българската природа, но със своята откровена наглост и престъпен характер на осъществяване, е пресечната точка на това накъде ще тръгне България – към тържеството на европейската демократична цивилизационна норма на развито общество, или към неофеодалната, посткомунистическа линия на страна от бившия Съветски блок, с олигархо-мафиотско управление.
Цели 7 години съдебните дела между закона и "КРАШ" продължават да се точат, а "Златна перла" стои като един цирей над най-красивия залив на юг от Царево. До момента са издадени 10 заповеди за събаряне, които бяха потвърдени от Бургаски административен съд. Тези решения сега се обжалват от "КРАШ" пред ВАС. Първата жалба вече падна. Предстои до един месец да бъде назначена обществена поръчка, за избор на фирма-изпълнител на събарянето. Ако всичко върви в нормите и законовите срокове, 2012 г. трябва да бъде пострещната с премахната една част от това "раково" образование, събрало в себе си цялото безумие на преходното ни общество.

http://bivol.bg/zlatna-perla-pada.html

СВЕТЪТ ЗА НАС 18

14.11.2011

ЮроАктив": България е смъртоносна за живеене

Столицата в смог


Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си европейското издание "ЮроАктив".
Въпреки години усилия за подобряване на мониторинга и за постигане на европейски стандарти в тази насока, проблемите в България не са изолирани и пораждат тревога и за качеството на въздуха в останалите страни членки на ЕС.
От присъединяването си към ЕС през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряването на контрола върху състоянието на околната среда и в приемането на правила за опазване на въздуха и водата си.
Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и лошо прилагани и от националните, и от европейските институции.
Ние имаме добри закони и системи за наблюдение, но най-големият проблем е, че няма институция, която да ги прилага, казва Георги Стефанов, експерт по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF.
Според експерти България, заедно с други страни от ЕС, се проваля в прилагането на екологичното си законодателство.
Очаква се Европейската комисия да обнови своите стандарти за качество на въздуха най-късно до 2013 г.
Бедността също допринася, коментира Георги Стефанов, защото големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене.Последиците от това както за България, така и за Румъния са смъртоносни. Преди тях се нарежда само Армения по данни на Програмата за развитие на ООН.

1.12. 2011

"Трансперънси интернешънъл": България става по-корумпирана


България става все по-корумпирана и отново е най-зле представящата се по този показател сред 30 страни от ЕС и Западна Европа. Според неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", която днес публикува годишния си доклад "Индекс за възприятието на корупцията" (CPI), страната продължава да следва тенденцията на влошаване, започнала през 2009 г., когато е регистриран индекс от 3.8. "Трансперънси интернешънъл" използва скала от 0 до 10, като 0 е степен "много корумпиран", а 10 - "много чист". Миналата година България падна надолу в класацията до индекс 3.6, а сега достигна 3.3 и се нарежда на 86-о място след Тайланд, а със същия резултат са Ямайка, Панама, Шри Ланка.

Миналата година страната ни заемаше 73-то място сред 178 държави, като Гърция бе на последно място (78 в глобалната класация) в групата ЕС и Западна Европа. Тази година България се оказва редом със Сърбия и назад спрямо всичките си останали съседи - Турция е на 61-во място в света, Македония - на 69-о, Румъния - на 75-о, Гърция - на 80-о. Гърците, които цяла година са критикувани за лошо управление, а стачките срещу управляващите следват една след друга, са подобрили резултатите си с индекс 3.4, като този на Колумбия, Перу, Мароко, Салвадор.

Индексът за 2011 г. е индикатор, събрал стандартизирани данни от 17 източника от 13 международно известни институции, покриващи последните две години - от декември 2009 г. до септември 2011 г. Те замерват честотата и размера на подкупите в политиката и обществения сектор и отчитат впечатленията на вътрешни и външни за всяка страна експерти, анкети сред бизнеса, оценки на търговските рискове.

Най-добрият резултат, който България е постигала досега в класацията, е 4.1 през 2004 и 2007 г. Най-ниският е през 1998 г. - 2.9, и оттогава тенденцията е за повишаване до 2004 г., когато възприемането за корупция започва да се разколебава и така и не достига 5, което според експертите е средното ниво. България влиза и във втората по големина група държави (43%), където възприемането за корупцията е в тези стойности - от 3 до 4.

31.12. 2011

Мартин Вайс : София трябва да вземе спешни мерки срещу бедността.


Това казва германският политолог Мартин Вайс, който от години следи случващото се в България, цитиран от "Дойче веле".
Въпреки забележителните макроикономически успехи, България си остава най-бедната страна в Европа: българските доходи едва достигат една трета от средното за ЕС. "Крайно ниските заплати действително са привлекателни за инвеститорите, но не могат да покрият дори жизнено необходимите разходи и голяма част от населението живее в нищета. Много българи, особено пенсионерите и хората в селските райони са материално по-зле, отколкото по времето на Живков", установява германският наблюдател.
Чуждестранните инвеститори се отдръпват от България, но това не се дължи само на международната финансова криза, а на структурни недостатъци в самата държава, смята Вайс. Той припомня, че в сферата на правосъдието все още съществуват значителни проблеми, че българската администрация е неефикасна, че липсва прозрачност в много сфери на политиката. "Прекрасен пример предлагат непрестанните сблъсъци между МВР и Министерството на правосъдието", казва Вайс и продължава списъка с българските недостатъци: "Както се вижда и от многото корупционни скандали, има какво още да се желае в борбата срещу широко разпространената корупция и организирана престъпност. В окаяно състояние е здравеопазването. При това имам предвид не само некачественото медицинско обслужване, но и масовата емиграция на български лекари в чужбина. Значителни проблеми продължават да същесвтуват и в енергетиката, и в инфраструктурата. Остра критика заслужават - и получават - и посегателствата срещу свободата на печата в България, която заедно с Гърция заема последно място в Европа в т.нар. Press Freedom Index." Голямата концентрация на собственост в областта на медиите и зависимостта им от правителството са явления, които не отговарят на европейските стандарти, смята Вайс.
С две думи: България далеч не е "пример за Европа", както твърдят политици от управляващата партия ГЕРБ, обобщава германският наблюдател.