четвъртък, 31 май 2012 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …3



Назначиха спорна съдийка за заместник на Владимира Янева

22.03.2012

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Петя Крънчева за заместник-ръководител на Софийския градски съд (СГС). Крънчева става заместник на скандалната Владимира Янева и ще бъде началник на най-важното - Наказателно отделение, в което се разпределят делата.
15 от членовете на съвета гласуваха за Крънчева, четирима бяха "против", а петима се въздържаха, предаде БТА. Преди гласуването Георги Шопов поиска Инспекторатът към ВСС да извърши проверка на публикации в медиите за работата на Крънчева. Предложението не бе прието, а главният инспектор Ана Караиванова заяви, че тези твърдения вече са били поверени.
Тя уточни, че е имало две проверки, а съдийката е била предлагана няколко пъти за наказание от административния ръководител. Една от тях е от миналото лято, когато цялото наказателно отделение беше проверено. Тогава Крънчева беше предложена за обръщане на внимание заради забавяне на дела. Караиванова каза, че са били констатирани и нарушения по делото срещу бившия шеф на "Озеленяване" Любомир Ников, което Крънчева е гледала.
"През декември градският прокурор Николай Кокинов се опита да прехвърли вината на прокуратурата по това дело на съда и пусна сигнал срещу Крънчева, което ние сме оставили без последствия, защото вече бяхме разглеждали случая", обясни Караиванова, цитирана от "Дневник".
Преди няколко години колегата на Крънчева Иван Стойчев пък сигнализира ВСС, че тя е един от съдиите от СГС, на които преимуществено са разпределяни дела от обществен интерес.
Главният прокурор Борис Велчев отказа да коментира номинацията на Крънчева, с мотива, че отговорността е на този, който я е предложил. Той добави, че никога не се е месил в избора на съда, предаде БГНЕС.
Членът на ВСС Радка Петрова пък заяви, че буди недоумение "тази ярка атака в медиите, предизвикана от неидентифицирани персони".
Повечето колеги на Петя Крънчева в СГС обаче са били против назначаването й на поста. Самата Владимира Янева коментира още преди дни този факт така: "За ефективното административно управление е необходим екипен принцип. Това предполага председателят сам да прецени кои хора да подбере в екипа си от заместници. По закон не е предвидено административният ръководител да се допитва до съдиите кой да бъде предложен".
Петя Крънчев стана известна с оправдателни присъди по шумни дела. Тя обяви за невинни подсъдимите за убийството на един от босовете на бившата групировка СИК - Милчо Бонев - Бай Миле и петима от приближените му.
Миналата година пък Крънчева пък оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост и произнесе безпрецедентна политическа реч в негова защита. "Като министър, Върбанов е водел добросъвестна политика, а действията му при отпускане на субсидия са плод на разумно държавническо мислене. За съжаление нито един министър след него не е предприел подобни стъпки. Може да се каже, че България е изгубила от това, че няма хора като него", заяви тя тогава.
След това главният съдебен инспектор Ана Караиванова коментира, че ще започне проверка на делото.
На днешното заседание на ВСС беше образувано и ново дисциплинарно производство срещу председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Този път тя ще бъде проверявана за това, че е забавила с четири години мотивите си по дело. Тодорова вече е проверявана за двата съдебни процеса, заради които беше атакувана от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ново 20! Галеви не знаели, че са осъдени

14.05.2012

Зам.-министърът на правосъдието Деница Петкова коментира в „Неделя 150” по БНР, че има вероятност Братя Галеви да не знаят, че са издирвани. Това, ако не е ново 20, здраве му кажете!?
Според думите на Петкова осъдените не били длъжни да четат вестници и да гледат телевизия, затова може да не са разбрали, че в момента властите ги търсят под дърво и камък, за да ги приберат „на топло” за няколко години.
Колко удобно? Не смятате ли, че е така?
Правосъдието в България винаги има право и както в случая за пореден път си измисля нелепи оправдания, с които е в угода на престъпниците.
Зам.-министърът на правосъдието Деница Петкова вярва, че случаят с Братя Галеви няма да се отрази отрицателно на доклада на Европейската комисия – относно напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност.
Дали е така и според Вас?
Явно само така мислят от правосъдието, защото вече станахме за смях пред цяла Европа. Хора с присъди, които са в ръцете на властите, извед-нъж се изпаряват като духове. Сега никой не ги е виждал, но всеки говори за тях, а те пък от своя страна не се интересуват какво става в общественото пространство, затова и не знаят, че по петите им са органите на МВР, с полезното съдействие на независимия български съд, който ги пусна.
Братя Галеви знаят само че са с мярка за неотклонение „парична гаранция”, което не им пречело да си ходят къде ли не, затова все още не са разбрали, че ги издирват.
Малко вероятно!
От Razkritia.com припомняме как на няколко пъти от профилите на Братя Галеви в Twitter се появяват съобщения, с който се гаврят с полицията, че са им се измъкнали по толкова лесен начин.
Именно затова премиерът Бойко Борисов остана възмутен от случилото се и ясно го заявява на заседанието на Министерски съвет. Министър-председателят желае хората, които получат присъди веднага да влизат в затвора. Това не се прие от зам.-министъра на правосъдието Деница Петкова, която заяви, че подобни искания са в нарушение на НПК и последствията ще са вълна от жалби в Страсбург.

Пак предупреждение за Хамстера – искал да убива Владимира Янева

18.05.2012

Антон Петров-Хамстера е бил задържан от полицията заради оперативна информация, че подготвя покушение срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева.На Хамстера му бил съставен предупредителен протокол, съобщава БТА. Само преди около седмица се разигра подобен сюжет с Антон Петров. Въпреки новите изключително тежки подозрения, които се "стовариха" върху Хамстера, той отново няма да бъде привлечен като обвиняем и за разлика от случая преди седмица. Тогава той беше задържан от служители на ГДБОП заради подготовката на убийство на висш служител на МВР. Заговори се, че Хамстера е планирал покушение срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Tози път дори няма да престои и 24 часа в ареста. Вместо това антимафиотите са го освободили
Вътрешният министър Цветан Цветанов не потвърди информацията. При задържането на Хамстера на 10 май органите на реда също му съставиха предупредителен протокол.Тогава в готвеното покушение беше замесено и името на несебърския наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите. По информация, съобщена от Цветанов, двамата са се срещнали в Бургас и едва ли са си говорили за изкуство.
Митьо Очите категорично отхвърли тези твърдения и помоли името му да не се замесва с това на Антон Петров. Желязков обясни, че е бил привикан за разговор, но това било нормално, при положение че наскоро е излязъл от затвора.
Антон Петров-Хамстера е обвиняем по делото "Октопод". Пърованчално той беше задържан и като част от организираната група за отвличане "Наглите", но участието му не беше доказано.

Оправдаха Красьо Черния и за лъжесвидетелстване

31.05.2012

Три месеца след като Софийският районен съд осъди на две години условно плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, днес Градският съд го оправда.
Красьо Черния е подсъдим за лъжесвидетелстване. Според обвинението през 2009 г. той е излъгал прокурора от Софийската градска прокуратура Първолета Никова, че не се познава с магистрати. Телефонни справки и свидетелски показания показват, че Георгиев е разговарял със съдии и прокурори. Съдът прие доводите на държавното обвинение и му наложи присъда от 2 години условно с три години изпитателен срок.
На втора инстанция обаче защитата на обявения за лобист в съдебната система успя да докаже твърдението му, че не е казвал, че не познава магистрати, а че не е обсъждал кадрови въпроси със съдии и прокурори с обещания за заплащане.
През април Софийският градски съд оправда Георгиев и по дело за укриване на доходи. Той беше обвинен за неплатени данъци в размер на 95 000 лева в периода 2006-2008 година.


„Тагесцайтунг“: ЦРУ всъщност уличи Борисов в престъпна дейност



Източникът СИМО, който преди година уличи премиера Бойко Борисов като участник в престъпни схеми, всъщност е кодово име на ЦРУ, съобщи бивш началник на отдел в разузнаването.

Това разкри журналистическо разследване на германския вестник „Тагесцайтунг“, цитирано от „Биволъ“ и „Дойче веле“. Пълният текст на разследването прочетете тук.

В края на 2010 г. „Уикилийкс“ и „Биволъ“ публикуваха грамата на тогавашния американски посланик в София Джон Байърли, озаглавена „Най-популярният политик в България: големи надежди, сенчести връзки“, в която пише дословно следното:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл“ и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения“.

Главният прокурор Борис Велчев тогава прецени, че в доклада на Байърли няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление.

„Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем“ , каза тогава Велчев.

„Когато през 2010 г. „Уикилийкс“ направи поверителната информация публично достояние, обществеността научи каква е оценката на Вашингтон за българския премиер“, коментира случая „Дойче веле“.

„Тогава Борисов показа пълно пренебрежение към случая и обвини „Уикилийкс“, че публикува слухове. Американското посолство взе отношение в спора и обяви, че депешите наистина често били просто „непълни анализи“, посочва още изданието.

Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска дипломатическа грама, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота, пише в заключение „Тагесцайтунг“.

„Публикацията в „Тагесцайтунг“ ще позволи на западната публика да си изгради представа каква държава сме в момента – управлявана от човек с криминално минало. Според европейските ни партньори обаче ние трябва да бъдем държава с независима съдебна система, която разследва ефективно и безпристрастно организираната престъпност. Дали това може да се случи в държава, управлявана от премиер, замесен в криминални дейности като източване на горива и сериозна контрабанда на амфетамини?“, коментира „Биволъ“.

Немското издание „Тагесцайтунг“ пък поставя реторично следния въпрос:

„Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел на обвиненията срещу министър-председателя?“.

понеделник, 28 май 2012 г.

ЗА НИСКОТО КАЧЕСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАТЕРИАЛ 19



За намереншя труп на момичето от Перник


"Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата да купи на кучето три-четири телешки пържолки. Три-четири телешки пържолки да прати на кучето освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като разбира се и всички, награда".

От стенограмата на Министерския съвет от заседанието в на 29 февруари


До петък изпълнението на тази задача възлагам на вицепремиера Дянков, а от понеделник подготовката на структурни промени в парламента, ако има неиздължил се - на вицепремиера Цветанов. В случая имате възможността с добрия Дянков да се справите до петък, в понеделник ще е лошият Цветанов.”
„Готов съм на дебат с всеки специалист в енергетиката по темата за АЕЦ „Белене“, защото вече съм по-добър от специалистите.“

Пред Илиана Беновска - „Радио К2”


„Кокошките ги пренасят от двор в двор, значи може и реактора от в двор, значи може и реактора от "Белене"…И ние, като дойдохме, както.. аз завърших Цанков камък, паметника на глупостта в България и го завърших, защото бяха дадени 8-–00 милиона, трябваше още 120-130 милиона , ако не ме лъже паметта. И го завършихме. Завърших магистрала „Люлин”, завърших „Дунав мост-2”. Почнато, по-добре да дадеш още пари и да го свършиш и да го има, отколкото да го оставиш да стърчи, като хилядите сгради, които са започнали на времето”.

Премиерът Бойко Борисов коментира индекса на щастието


В скандинавските държави от щастие се изпозастреляха. По 70-80 човека, от голямо щастие.”

По време на поредното си посещение в Кърджали


„Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме !“

Премиерът Бойко Борисов за 48-ия конгрес на БСП


„Като гледах новините снощи, толкова спящи другари и другарки на едно място не съм виждал. Ама то спят, ама то хъркат, ама то се излегнали, ама то мъка голяма. И уж защитават, а те спят. Нали ги гледах – едните спят, а другите ходят и ми гледат снимката. Това ли беше конгресът – милите”.

При инспектиране изграждането на двата лота на магистрала „Марица“

„Другата седмица ще използваме да проверим как вървят двата лота на АМ „Марица“ след дъждовете и ще местим блатни кокичета. Ще ги взимаме от магистралата и ще ги посадим на 60 метра от нея. Знаем ги по бройка – 2605 блатни кокичета, под мъдрото наблюдение на еколозите ние лично с Лиляна Павлова ще садим. Също така каним Нона Караджова да ни наглежда, а може и тя да насади някое. Каним и Ивайло Московски”


"....Животът е като представление - в него най-често най-лошите измежду хората, заемат най-добрите места...."


Питагор

неделя, 27 май 2012 г.

ДЕМОКРАЦИЯТА СВЪРШВА ТАМ ... 7


Демокрацията свършва там, където започват политическите вицове !


• Журналисти попитали Бойко Борисов ???? Г-н Борисов защо не харесвате първи май.....

-Защото има все още десетина хиляди работници мрънкаци и протестиращи....оцеляли в моето управление.... на пук ще ги направя безработни.......


• Първи закон на управлението на ГЕРБ: Ако направиш гаф, бързо направи още десет, за да го замажеш. Втори закон.....просто няма такъв.


• Монолог между Бойко Борисов и Кубрат Пулев

-Браво и двамата сме постигнали успехите си със спорт - казал Борисов...
- Ти Кубрате на профи ринга с бокс ,а аз над бизнес партньорите с бейзболна бухалка .......


• Вървят Бойко Борисов и Цветан Цветанов по трамвайната линия на ул."Граф Игнатиев" в София. Цветанов гледа в земята и казва:

- Бойко, тук минава трамвай.

Бойко пита:

- А стига, бе! По какво позна?

- Ами виж, оставил е следи.


• В барчето на Народното събрание:
– Една чаша кръв, ако обичате.
– А от коя група да бъде?
– Няма значение... народните вампири трябва да водят пълнокръвен живот!

• Анонимен глас попитал радио Ереван:

- Може ли един щастлив народ да живее цяла година без да яде?

- Не може, г-н Борисов! - отговорило радиото.


И ЗАПОМНЕТЕ !!!!

Бойко Борисов не е решение на проблема, Бойко Борисов е самият проблем.


събота, 26 май 2012 г.

ВАШ’ТА БАНКА ....8


Три български банки са в критично състояние

08.04.2012


Инвестбанк е пред технически фалит. Токуда Банк се продава. БАКБ търси пари.

Най-проблемна е Инвестбанк на Петя Славова, една от "гнилите ябълки" от анализа на посланик Байърли за проблемните банки в българската банкова система, който години по-късно все още е актуален.
В месечните отчети на банката към БНБ стойността на депозитите вече е "колкото каже Петя" споделят вътрешни източници.
Проблем са най-вече експозициите на банката към свързани лица. Те са взели евтини заеми в голямата си част деноминирани в долари, преди доларът да се покачи срещу еврото и респективно лева.
Тези кредити на Инвестбанк представляват 38% от категоризираните като проблемни (под наблюдение 30-90, необслужвани: 90-180 и загуба: над 180) кредити. Такава класификация на кредитите налага и съответното заделяне на допълнителни резерви от и без това минималния капитал (от първи ред) на Инвестбанк. За да се избегне задължителното провизиране на необслужваните кредити с недостатъчно обезпечение се прави преструктуриране, което дава гратисни периоди на кредитополучателя, през които той може да обслужва само лихвата.
За спасяването на Славова са мобилизирани общините управлявани от ГЕРБ, които прехвърлят сметките си в Инвестбанк, но това няма да е достатъчно. В момента Инвестбанк има нужда от 160-190 милиона лева свеж капитал, за да отговаря на минималните капиталови изисквания на БНБ от 14% капиталова адекватност.
Банката на Петя Славова нашумя и покрай липсващите пари на корпоративни клиенти. Бившият главен счетоводител на банката Петър Маринов наскоро разкри скандални факти „от кухнята" за раздаване на необезпечени и незаконосъобразни кредити, както и за нагласени данни за дебита по депозитни сметки. Според изявленията на Маринов, корупцията стигала до БНБ, където служители си затваряли очите за нерушенията срещу пари.
Мераклии за придобиване на закъсалата банка няма. Дори някои всеядни "гнили ябълки", като ЦКБ на ТИМ и банката на Цветелина Бориславова БАКБ не проявяват ентусиазъм заради огромните дупки в баланса и отровните активи, които могат да придобият ако купят Инвестбанк.

Токуда - куда?

Малката Токуда Банк вече е в напреднал процес на продажба. Кандидатите извършват анализ на текущото състояние на банката (due diligence), който се оркестрира от Ernst & Young България. Официално Токуда отчита 38 милиона капитал към края на 2011 г., но реалната стойност на капитала по оценка на експерти е между 0 и минус 5 милиона лева.
Преди години, по времето на управлението на бившия финансов министър Стоян Александров, банката е имала „дупка" от около 30 млн.лв., която е била покрита след общия бизнес с Алексей Петров. Сега обаче Трактора вече не е в състояние да я финансира.
Желание да наддават са проявили седем финансови институции.
Сред тях са ЦКБ на ТИМ, които искат трета банка в страната, руската VTB-Capital, представляваща както обикновено неясен клиент, финансовата къща ЕЛАНА, Еврохолд на Тилев, Ковачки и червения милионер Людмил Стайков. Любомир Павлов (Пъпката) и Огнян Донев също проявяват интерес през свързана структура.
За последните се говори, че са имали идея с част от акционерите да прибегнат до т.нар. „увеличение на капитала" с цел овладяване на контролния пакет. Тези данни са изтекли и се е наложило японският милиардер да намеси европейския си финансов мениджър в Европа Артур Щерн, който да контролира лоялна продажба.
Само малък кръг от кандидатите са допуснати до конфиденциалната документация за състоянието на Токуда Банк, като информацията е, че Донев и Павлов са се отказали.
За да покрие минималните изисквания на БНБ и, за да не влязат квестори, на Токуда са нужни 35-45 милиона лева свеж капитал.

Имотният срив удари БАКБ

Малко по-малко, около 30 милиона, трябват на Цветелина Бориславова, за да стабилизира БАКБ, след ревизираните оценки на активите и вземанията, както и тяхната обезпеченост. Преди да бъде овладяна от нея за символичната цена от 100 000 евро, БАКБ раздаваше преобезпечени кредити. Възвратимостта им обаче се стопи, след рухването на пазара на недвижимите имоти, което силно удари върху първоначалните очаквания на Бориславова, както и върху ликвидността на банката.
Едва ли ще е сериозен проблем припознаването на БАКБ за една от „любимките на властта". След като неспасяемата банка на Петя Славова може да разчита на инжекции от държавата "по заповед на щуката", то за Цветелина манната от данъкоплатците ще потече с пълна сила, ако се наложи. Да не забравяме главоломната „банкова кариера" на приятелката на Премиера, която получи СИ банк (бивша Българо-руска инвестиционна банка) „на тепсия", след това осребри дела си там за около 300 млн. лв., купи си нова банка за цената на един скромен апартамент и се превърна в една от най-богатите жени в Европа.

вторник, 22 май 2012 г.

АНТИ ДИЛОВ – ЧАСТ VII




/ или как се опитвам да се надприказвам с Любен Дилов – младши във Фейсбук /

• Luben Dilov-junior

Търсенето на извънземни е свързано с надеждата на човечеството да открие братя по разум… Интересно, защо никой не се надява да открие сестри по разум? Според комшийското момче, жена никога няма да стане президент на САЩ или Русия, защото няма да могат да я управляват. Няма …джойстик!

Angel Yordanov

Затова пък, Бойко Борисов си има скоростен лост и непрекъснато си бръмчи по магистралите. Жени в управлението - това води до спорове от рода " Коя правна школа е по стойностна - кюстендилската или плевенската ? " Имате опция за избор между Мая Манолова и Цецка Цачева. Ега си кефа ...Ако извънземни търсят братя по разум, няма да ги намерят в България.


• Luben Dilov-junior

Имах разправия с дъщеря си. Учителката й ми се обади с молба: „Моля ви, обяснете й, че в съчинението „Как прекарах Великденската ваканция” не е нужно да се прерисува Кама Сутра…” Но тя ме успокои – момчетата от нейния клас, до един синове на Люлински дрог-дилъри, писали съчинение на тема:”Какъв ще стана, ако изобщо порасна!”

Angel Yordanov


На мен пък ми се обадиха, че дъщеря ми се е снимала с восъчна фигура на виетнамска партизанка, но когато им обясних, че нямам дъщеря се разбра, че става дума за Цецка Цачева. А за оживелите наркоманчета ГЕРБ има оферта - да станат членове на младежката им партийна оргонизация.

• Luben Dilov-junior

Днес рожден ден има един от най-известните далтонисти в света - Марк Зукърбърг.Това обяснява защо преобладаващият цвят на фейсбук е зелен, според него... Животът му е пример за тези, които се мръщят на понеделниците – на 28 години е изкарал вече първите си 10 милиарда долара. Вдъхновяващ пример за младите българи, които – когато пожелаят да не правят нищо – нищо не може да ги спре! Другата добра новина е, че скоро гърците ще живеят по-лошо от българите!

Angel Yordanov

Много по - завладяващ пример ,от Зукърбърг, за младите може да бъде вируалният президент Плевнелиев, който в събота се разнасяше с найлонови чували и метла по сметищата. Когато някой не е в час никой не може да го спре - Плевнелиев умора нема. Ако бяхме нормална държава Фандъкова щеше да си върши работата и нямаше да се налага да провеждаме Плевнелийски съботници !

• Luben Dilov-junior

Снощи имах годишна среща на класа... Съвсем подходящо – в нощта на музеите!!! Имам чувството, че когато завършвах гимназия, Мъртво море беше само "леко неразположено"

Angel Yordanov

Приятно е да си олицетворение на вечността, като Цецка Цачева, например. Спомняш си събития, като Бузлуджанския конгрес или как Бойко Борисов е сътворил света. А като гледаш картината „ Голата Искра Фидосова“ единственото нещо , което ти идва на ум е мисълта на Хипократ - Ars longa, vita brevis est!

• Luben Dilov-junior

Свети Константин и Елена! Днес е денят за ходене по жарава – с други думи, ден като всеки друг! Космат понеделник! По времето на император Константин и майка му Елена, не само хрrстиянството е обявено за официална религия във Византия, но и танцуването върху въглени и прескачането на огъня без гащи – за официален предтеча на епилатора. На именниците честито, на епилиращите се – наслука! Естетическото възприятие на космите зависи най-вече от това къде се намират: на главата, на гърба или в супата. Както казваше старшината в казармата:”Ко`смите на главите, не по-дълги от ко`смите на гърдите!”

Angel Yordanov


Днес, както всеки ден е празникът на републиканския депилатор Бойко Борисов, който ни скубе, като манастирски кокошки и ни обяснява, че сме депилирани щастливи гъски. Ние пък се опитваме да му кажем, че е путка рошава. Въобще хубаво нещо са християнските традиции и добродетели ...

неделя, 20 май 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 110


Братя Бобокови започнали с китайски порцелан.За 11 г. те превърнаха “Приста ойл” в лидер на пазара на масла в Югоизточна Европа

27.08.2005

Двама братя от Русе създадоха най-голямата фирма за производство на автомобилни масла в Източна Европа и за повечето хора, които ги познават, са олицетворение на "американската мечта". Това са Пламен и Атанас Бобокови.
И днес, когато те могат да си позволят всякакъв лукс, предпочитат да реинвестират печалбата си в ново производство, да откриват нови работни места. Това коренно ги отличава от редица нашенски бизнесмени, които сменят колите и жилищата си като носни кърпи.
"Това, към което се стремим, са успехът и развитието на бизнеса. Затова цялата печалба се влага в оборота", казва Пламен Бобоков.
Той и брат му Атанас започват собствен бизнес през 1992 година. Отначало търгуват с различни стоки, дори и с китайски порцелан.
Годината, през която братя Бобокови регистрират компанията си за продажба на петролни продукти в сурово и преработено състояние, е 1993. Този момент се оказва повратен за кариерата им.Първоначалните планове били да произвеждат по 500 тона годишно. Шансът обаче е с тях и след фалита на плевенската рафинерия компанията на Бобокови - "Приста ойл", става лидер на българския пазар, започва и износ за Румъния.
После нещата се развиват като в приказките. По същото време американският гигант "Тексако" търси партньор на Балканите. След среща с търговския директор на "Тексако" Крейг Дънкън започва сътрудничеството на "Приста ойл" с американската компания. За да се стигне в момента до пазарен дял на "Приста ойл" от 85% в България и 65% на Балканите .
В момента "Приста ойл" притежава едни от най-добрите мощности в Европа и може да достигне 100 000 тона капацитет.
Компанията произвежда 200 вида продукти и е първата у нас, която налага стандарта "светли масла".
Единайсет години след основаването на "Приста ойл" е трудно да се съди кой от братята - икономистът Атанас или юристът Пламен, с какъв актив от качества и енергия е влязъл в тандема. Хора от близкото им обкръжение твърдят, че те се допълват. Факт, след като усилията им дават резултат, казват хора, които ги познават отблизо.
Успехите на "Приста ойл" съвсем не се са случайни. Защото това, което я отличава от останалите балкански производители, е инвестицията в лаборатория, с която се гарантира проверката на суровините и продуктите. Маслата на компанията не са сред най-евтините, но това е за сметка на отличното качество, твърдят експерти от петролния бранш.
Не всичко в кариерата на двамата братя обаче е било "по мед и масло".
По време на водната криза в София двамата инвестират в производство на минерална вода. Бизнесът на братята обаче тогава търпи огромни загуби и от инфлацията, банковите фалити.
Неуспехите обаче само ги амбицират още повече. За това решаваща роля изиграва и упорството на братята, и двамата зодия Скорпион. Така през 2003 г. "Приста ойл" открива супермодерен завод в Измит,Турция, където са вложени над 20 млн. долара. В този завод работят над 150 български изселници от турски произход.
Навръх празника на светите апостоли Кирил и Методий през 2004 г. братя Бобокови пък откриват единствения по рода си на Черно море терминал в Одеса, в който са инвестирани над 5 млн. долара. За "Приста ойл" това е стратегически проект, защото отваря врати и към руските пазари. За мащабите на бизнеса на компанията красноречиво говорят фактите.
Терминалът в Одеса е с капацитет от 180 000 тона базови масла годишно. Това е най-голямото съоръжение за транспорт на масла и компоненти към България, Румъния, Македония и страните от Средиземноморието.
"Един предприемач трябва да стъпи на чуждия пазар, за да усети тази разлика на гърба си", категоричен е Пламен Бобоков.
Другата гордост на двамата братя е заводът за акумулатори "Монбат" в Монтана.
След като Пламен и Атанас Бобокови купуват разсипаното предприятие, то десетократно увеличава продажбите си и сменя напълно репутацията и технологията.
Натовският сертификат за качество AQAP -110, който получиха батериите на "Монбат", както и маслата на "Приста ойл" могат да обслужват и най-модерните танкове на въоръжение в алианса. Само това е достатъчно, за да са наясно и хора, които нищо не разбират от този бизнес, какво е качеството на произвежданото от предприятията на братя Бобокови. Логичната им стъпка след това е да построят завод и в Сърбия и Черна гора, където засега "Приста ойл" има само търговско представителство.
На упреци от родни политици и бизнесмени, че създават работни места навън, а не в България, икономистът Атанас и юристът Пламен отговарят така: " Капиталите търсят най-малкото съпротивление". Въпреки че инвестиционният режим в Турция е по-тежък от нашия, заводът на русенската компания в Измит е важен, защото продава на 10 пъти по-голям пазар, а освен това отваря възможност за бъдеща експанзия и в Северна Африка, твърдят двамата бизнесмени.
Амбицията за една успешна сделка може да се сравни само с хъс на ловец, когато е съвсем близо до ценен трофей, сравнява Пламен Бобоков, който отдавна е запален авджия.
Вероятно заради хъса, с който работят братя Бобокови, успехите ги преследват навсякъде. В края на миналата година "Приста ойл" бе обявена за най-добър частен предприемач в Югоизточна Европа по време на международната инвестиционна среща на високо равнище в Сараево.
И двамата братя имат една обща "любов"- родният им град Русе. Заради това и не местят офиса на компанията в София, която в разговори с приятели определят като "джунгла".
Освен с бизнеса си, братята се занимават и с обществена дейност. Пламен Бобоков например оглавява Българо-румънската търговско-индустриална палата и е член на ръководството на фондация "Буров". Той е с основна заслуга за намаляването на граничните такси на Дунав мост, които пречеха за развитието на бизнес контактите между българските и румънските фирми.
Освен отлични бизнесмени, братя Бобокови са и щедри дарители на Българската православна църква. През 2003 г. в Кърджали отвори врати съграденият с техни пари уникален храм "Успение Богородично", чийто предстоятел е отец Боян Саръев. Миналата година пък "Приста ойл" спонсорира преиздаването на творби на Йордан Радичков.
Сега новата амбиция на двамата братя е да разширят участието си на балканския пазар чрез закупуването на още мощности в Сърбия и Черна гора. Сигурно ще успеят, защото с каквото са се захванали досега, се получава.

ТОДОР ВАРЧЕВ

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Васил Живков Грънчаров .


петък, 18 май 2012 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 8


ЗАМ.-ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР РАДОСЛАВ БОЗАДЖИЕВ ВЗЕЛ МАРШАЛСКИ БОНУСИ – 200 000 ЛЕВА!

20.04.2012

Стотици хиляди левове прибрали от ДМС(допълнително материално стимулиране) и участия в управителни и надзорни съвети(бордове) висшите чиновници във всички министерства на Тройната коалиция, за които досега не е ставало дума в поредицата ни. Това сочат данни от Справка за ДМС на Министерския съвет и политическите кабинети по министерства от август 2005 до юли 2009 г., получена от БЛИЦ по Закона за достъп до обществена информация.
Във външното министерство с шеф Ивайло Калфин само ДМС от икономии на средства за работна заплата и ДМС на основание нормативен акт са над 210 000 лв. Зам.-министрите през различните години са пет – шест.
Замът Любомир Кючуков за две поредни години - 2007-а и 2008-а декларира пред Сметната палата съответно 36 315 лв. и 36 263 лв. доходи от трудови правоотношения - извън заплатите.
В Министерството на отбраната първенец е замът Радослав Бозаджиев
Той и другите замове на министрите Веселин Близнаков и Николай Цонев са гушнали ДМС и бонуси от бордове общо 415 000 лв?!
Бозаджиев е по-малко от 2 години в силовото ведомство - до средата на юни 2008 г - но за това време си докарва почти 200 000 лв. от ДМС?!? За 2006 г. декларира пред Сметната палата от Управление и контрол, участие в управителни и контролни органи на предприятия и юридически лица с нестопанска цел, контрольори и синдици по търговския закон 97 866 лв., а за следващата 2007-а година доходи от друга стопанска дейност в размер на 81 338 лв!!! (Същата година в декларацията му са отразени приходи от: Лихви - 15 366 лв; Операции с ценни книжа на БФБ - 146 462 лв; Дивиденти - 57 962 лв.)
Друг зам.-министър, също с непълен мандат – Соня Янкулова - е декларирала от бордове и друга стопанска дейност по 11 223 лв. и 17 478 лв. за 2006 и 2007 г.
И трети зам.-министър – Спас Панчев - освен ДМС, е прибрал добри пари извън заплатите. Той отчита в декларациите си 10 600 лв, за 2006 г., 13 893 за 2007 г. и 13 764 лв. за следващата година.
Смайващото за военното ведомство е, че в началото на мандата има само един съветник на министъра (взел е 12 280 лв.) През 2008 г. съветниците вече са цяла дузина и са прибрали 35 000 лв?!
В министерството на правосъдието, ръководено последователно от Георги Петканов и Миглена Тачева, раздадените ДМС на 3- 4 зам.-министри, началник на политическия кабинет и парламентарен секретар са над 160 000 лв.
Странното е, че и тук са се намерили бордове, откъдето зам.-министър Ана Караиванова декларира пред Сметната палата за 2006 г. 20 260 лв. Зам.-министър Сабрие Сапунджиева пък за периода 2006 – 2008 г. посочва в декларациите си доходи от трудови и приравнени към тях правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, съответно 10 361 лв., 10 168 лв. и 6309.49 лв.
В министерството на здравеопазването, където също се сменят двама шефове - Радослав Гайдарски и Евгений Желев, раздадените ДМС са по-малко – 71 000 лв. Но пък тук и министрите, и заместниците им не са пропуснали да намажат от бордове. Гайдарски декларира за 2008 г. данъчна основа за доходи от трудови правоотношения, извън заплатите - 34 520 лв., Желев - 28 981 лв.
Зам.-министър Атанас Додов посочва в декларациите си пред Сметната палата за 2006 и 2007 г. по 22 620 лв. и 28 238 лв. Колегата му Валери Цеков за 2006 г. отчита 14 448 лв. от бордове и доходи от друга стопанска дейност; 15 378 лв - за 2007 г, а за 2008 г. доходи от трудови правоотношения, извън заплатите - 28 081 лв.
В декларациите на Емил Райнов могат да се видят 18 752 лв. от бордове за 2006 г., доходи от друга стопанска дейност - 20 837 лв. през 2007 г.
Матей Матеев също посочва на два пъти доходи, извън заплатите, в размер на 23 950 лв. и 14 863 лв.Общо в четирите изцяло бюджетни ведомства са раздадени на около 50 висши чиновници над 710 000 лв. от ДМС и бонуси от бордове...

ПОЧТИ ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА БОНУСИ ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ НА МАСЛАРОВА

18.04. 2012

БЛИЦ съобщава по колко народни парици е смукнал извън заплатата всеки гявол от Тройната коалиция – общо са над 7 милиона лева?!
Около 450 000 лв. са прибрали от ДМС и участия в управителни и надзорни съвети висшите чиновници от Министерството на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция с министър Емилия Масларова (БСП). Това са неокончателни данни от Справка за допълнителното материално стимулиране (ДМС) на МС и политическите кабинети по министерства от август 2005 до юли 2009 г., получена от БЛИЦ по Закона за достъп до обществена информация.
През този период министерството се ръководи от десетина души – ми-нистър с пет – шест заместници, началник на политическия кабинет, пар-ламентарен секретар и един съветник. Смайващото е, че ведомството, което по идея трябва да пести всеки лев, за да се грижи за бедните – пенсионери, безработни, инвалиди - е сред най-щедрите в раздаването на бонуси на висшите си чиновници?!
Титулярката Емилия Масларова е взела 20 745 лв. ДМС от икономия на средства за Работна заплата (РЗ) и от бордове. Но това е почти нищо в сравнение с началничката на политическия й кабинет Татяна Георгиева. За 2006, 2007, 2008 г. тя е декларирала пред Сметната палата общо 53 281 лв доходи от друга дейност, извън тези за заеманата длъжност. Отделно е била стимулирана с ДМС от икономия на средства за РЗ и ДМС на основание нормативен акт в размер на 59 067 лв., сочи справката – общо 112 248 лв?!

Най-социална за Георгиева е била високосната 2008 г., когато само от ДМС е прибрала 30 140 лв. или средно по 2 500 лв. на месец. След преизчисляването на пенсиите през октомври 2008 г., средната пенсия достига 233 лв., което е с 62 лв. повече в сравнение с 2007 г., казва гордо в началото на декември по време на парламентарен контрол социалният министър Масларова по време на парламентарния контрол.
А въпросната безценна началничка на кабинет Георгиева е взимала месечно по 11 средни пенсии – освен началническата си заплата! Само през последните 7 месеца от пребиваването си в началническото кресло, от януари до юли 2009 г., Георгиева е взела 15 720 лв. ДМС, сочи Справката. Малък спад в сравнение с предната година, но все пак повече от 2 бона месечно над щатната заплата и то без парите от участията й в бордове.

2008-а е урожайна и за зам.-министрите на Масларова. Те са стимулирани яко - с 99 626 лв. ДМС от икономия на средства за РЗ, с още 25 500 лв. ДМС на основание нормативен акт. А, за да не са капо, си докарали и 31 434 лв. от бордове. От това доходно зам.-министерско перо Иванка Христова е декларирала пред Сметната палата 24 000 лв, Лазар Лазаров - 20 000 за 2007 г и 25 000 лв. за 2008 г. Те са му от участие в Надзорния съвет на НОИ.

Другите замове не са успели да се вредят в чак толкова благи бордове – декларират по 5 – 10 бона през различните години. Но като цяло през четиригодишния мандат на правителството на Тройната коалиция, зам.-министрите в социалното министерство успяват да приберат 310 000 лв., според подлежащата на актуализиране Справка.

10.05.2012

Зорка Първанова си вдигнала лъскав хотел

Бившата първа дама е намерила начин да си уплътнява времето след края на мандата на мъжа си на „Дондуков” 2 още преди изборите през есента.
Тя вдигнала тузарски хотелски комплекс „Белчин гардън” за милиони левове и от президентша се преквалифицира на бизнес дама, пише в. "Всеки ден".
По документи хотелът не се води на нейно име, но репортер на „Всеки ден” разузнал на място ситуацията около собствеността. Всички до един жители на Белчин баня свидетелстват, че комплексът чудо е именно на Зорка Първанова.
Още на влизане в курортното селище всеки попитан къде е тузарското здание, отговаря: „Ааа, на Зорка хотелът е ей натам към горичката”.
Местните нямат съмнение кой е собственик на „Белчин гардън” и обяс-няват, че супер луксозната спа почивна база е построена преди около година.Местните разказват, че хотелът се върти от червения депутат Кирил Добрев и от големия син на Георги и Зорка Първанови – Владимир.

Екипът на „Всеки ден” се уверил и лично в предимствата на тузарската почивна база.
Всичко в хотела е супер луксозно, има външен и вътрешен басейн. Це-ните пък са като в парижкия „Риц”. Кафето и сокът са по 6 лева, а ползването на външния басейн струва 12 лв.
Отделно обаче се плаща за шезлонг, чадър и други екстри. Касовата бележка от питиетата пък показва коя е фирмата собственик на хотела.
По документи базата се стопанисва от „Тера Инвестмънт” ООД. Според справка в информационните масиви тя се управлява от 30-годишния Петър Иванов и 56-годишния Владимир Лазов.
Последният фиктивно се води собственик и на два мезонета на столичния булевард „Гоце Делчев”. Апартаментите обаче всъщност са на Георги Първанов и му били подарени от оръжейния търговец Петър Манджуков, твърди изданието, като цитира информацията на журналиста Иво Инджев, която той разтръби преди да го уволнят от бТВ преди 5-6 години.

Шефката на ЦИК забравила да декларира хиляди декари земя на съпруга си

14.05.2012

Николай Медаров, съпругът на шефката на ЦИК Красимира Медарова, има 792 декара земи край Шабла, Дуранкулак, Езерец и други села в Добричко, които е придобил основно в периода 2007 - 2011 г., показа проверка на Биволъ в имотния регистър.
Съпругата му Красимира Медарова също е привързана към земята. Тя има 208 декара ниви в землищата на Старо Село и Дунавец, които дава под аренда, 68 декара ниви в с. Златоклас, Дуловско и 75 декара в с. Добротица, Силистренско, или общо 351 декара.
Красимира и Николай Медарови имат общо 3000 декара земеделски земи, а освен това Медаров има на негово име апартамент в София, жилищен имот на морето и апартамент в комплекс "Манастира" в Банско за зимния отдих.
Проверката на ВКП подминала имотите на съпруга
Преди няколко дни излязоха резултатите от проверка на ВКП за иму-ществото на Медарова, която не установи никакви несъответствия между нейните приходи и придобитото имущество. Проверката беше образувана по сигнал на евродепутата Слави Бинев, който съобщи, че тя "притежава имоти повече от Бил Гейтс". Точни данни за имотите обаче не бяха съобщени нито от Бинев, нито от проверяващите.
Според ВКП всички притежавани от съдия Медарова имоти са били надлежно декларирани към момента на придобиването им пред Сметната палата с посочване на цената на придобиване и произход на средствата.
В декларациите на Красимира Медарова обаче няма следа от близо 2000 декара земя на нейния съпруг, придобити след 2007 г., които по закон тя е била длъжна да декларира, показа проверка на Биволъ.
Това означава, че ВКП изобщо не е проверила имотите на Медаров. Интересно е, че в прессъобщението за проверката се посочва, че Красимира Медарова и Николай Медаров нямат обща съсобственост. Съпругът на шефката на ЦИК е дългогодишен представител на Сименс в страната, и едва ли би имал проблем да докаже произхода на средствата за имотните придобивки. Това обаче не отменя задължението имотите да се декларират от Медарова - коментираха юристи.
Случаят с Медарова не е изолиран, както показват данните от Сметната палата. Магистратите често "пропускат" да декларират дреболии като имотните придобивки и доходи на съпрузите си, които лъсват при съпоставяне на данните в декларациите с данните от НАП.
Странното при шефката на ЦИК е, че проверката на ВКП, която би трябвало да е по-задълбочена от тази на Сметната палата, не откри липсата на съпружеските земи в нейните декларации, а магистратката получи експресно "индулгенция".



четвъртък, 17 май 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...70


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Кърваво убийство в “Домби бар”

18.05.1998

Кърваво убийство вдигна на крак полицаите от Второ РПУ вчера рано сутринта. След запой в “Домби бар” е бил застрелян в гърдите Николай Марински (Кальо), а Стоян Ненчев (Цеко) е бил тежко ранен.
Убиецът се казва Георги Тодоров и е човек на Алексей Петров. Веднага след пукотевицата той е избягал от произшествието и полицията продължава да го издирва. Кальо и Цеко са били откарани в болница, но Марински е починал от огнестрелната рана още в линейката. Цеко е в интензивното на Хирургиите. До момента е установено, че Тодоров е стрелял с пистолет, марката още не е известна.
На 20 март показно беше разстрелян в джипа си на ул . “Горно Броди” бившият съдружник на Стоян Ненчев (Цеко) в клуб “777” Петър Петров (Патерицата), припомнят запознати.
Срещу самия Цеко, който беше и официален представител на СИК за Пловдивска област, имаше атентат през януари 1996 г. Тогава в апартамента му в “Кючук Париж” избухна бомба. За щастие по това време там нямаше никой.
Николай Марински (Кальо) беше бодигард на Цеко, твърдят негови близки. Според запознати Кальо дърпал конците на проституцията в пловдивския новотел.

Р. . Георги Тодоров Шилето се крие успешно няколко години и се предава доброволно през 2001-ва година, когато вече е болен от левкемия и му предстои операция. Лежи дълго време в ареста, а после е осъден точно на същия период, който вече е излежал. Бившето ченге е глобен с 16 хиляди лева кръвнина за убийството на Кальо.


сряда, 16 май 2012 г.

5 причини защо Плевнелиев изчезна като президент



Точно ден след като Бойко Борисов със стържещ глас и известно самосъжаление обяви, че кандидатът на ГЕРБ за президент ще е Росен Плевнелиев, аз си позволих политическата волност да напиша статия със заглавие „10 причини защо Росен Плевнелиев изобщо не става за президент”. Тази статия ми донесе радост и мъка. Радост, защото много хора споделиха с мен лекия ужас от издигането на фантасмагоричен кандидат и мъка, защото българите като сърфисти на няколко бири, на които не им пука за наближаващото цунами, препотвърдиха властта на Борисов като гласуваха за неговия личен избор за държавен глава и подпечатаха претенциите му напълно да опоска държавната хазна, да остави трайно България в дъното на Европа и да продължи полицейския и езиков терор върху обикновените хора с телевизионен шаманизъм и лична МВР-гвардия на повикване.
Съвсем наскоро, незабелязано, тихо и гузно, станаха 100 дни от встъпването на Плевнелиев в длъжност. Хората, които гласуваха за него, почти не забелязаха това, защото повечето от тях имат проблем да се сетят, че страната изобщо има държавен глава. И нима някой може да ги обвинява? В крайна сметка тези сто дни се превърнаха в хроника на гафове, смешки, закачки и никаква политика. Трудно е да опишеш невидим човек и заради това човешкото съзнание просто изключва и предпочита да забрави.
100 дни обаче са границата на толерантността. Никой не е абониран за доброта завинаги. 100 дни се опитах лъчезарно да дам някакъв интелектуален бонус на Плевнелиев, да си казвам, че вероятно не мога да схвана неговия тих план да блесне като държавник, позитивно да се опитвам да откривам смисъл в неговото дразнещо лустро, но доброто ми сърце се сломи и мисля, че е време отново да започнем с истинската критика. Мисля, че това е полезно и за самият засегнат от анализа – в крайна сметка аз му правя добро като го забелязвам, което рязко ме отличава дори от неговите съпартийци, които тънат в блажена амнезия за техния бивш безпартиен кадър.
Този път, за да не бъда досаден, ще сведа причините само до пет. Те са много повече, но публиката в България и без това е оттегчена до смърт от постоянните дърдорковци, така че трябва да въведем нов стил на уважение към думите и словото изобщо.
1. Плевнелиев даде романтична заявка за радикална модернизация на президентската институция. О, какви тежки думи се изляха. Вярно е, чувството му за самосъхранение го накара да отложи светлото бъдеще за 2020 година, ама пък какво бъдеще обеща тогава – регионално развита страна, европейски фондове, които текат като Ниагарския водопад, всеки българин поне с дневната доза храна на Искра Фидосова, образование, което направо те паркира като първи заместник на Бил Гейтс. Изобщо, обявилият, че е бил ирландка в предишния си живот, не спести обещания и патос. После потъна в баналността на новините. Плевнелиев започна да се появява само по някакви бизнес-закуски, да повтаря едно и също и да се усмихва като манекенка на подиум.
Заради това дори политолозите имаха проблем с формулирането на някаква новина от тези 100 дни. Клишетата не правят новини, а скъпите костюми не могат да направят управлението добро от само себе си.
2. Плевнелиев напълно се стопи зад широкия гръб на Бойко Борисов. Мнозина от неговите медийни фенове като врачки от страна в преход казваха, че кандидатът на ГЕРБ всъщност е умен мениджър с изчистен план за това как да блесне със собствена светлина. Предричаше се, че още на първия месец той щял да изземе политическата инициатива от правителството, да разпери ръце, да разтвори Червено море и страната смутено да мине от брега на кризата на брега на просперитета.
Вместо това президентът предпочете да си стои в сенчестите покои на „Дондуков” 2 и верен на своята добра природа да не противоречи на премиера в нито едно от неговите касапски действия. Дянков иска да харчи Сребърния фонд, президентът мълчи. Борисов спира АЕЦ „Белене”, президентът ръкопляска и почва да говори за „енергийна ефективност”. Кабинетът увърта за увеличението на пенсиите, президентът сънува как пренасяме товари за Азия през 2020 година.
Изобщо Плевнелиев служи на тази власт като медийно мюре – пуснат е в потока, за да може от време на време медиите да намират поне един усмихнат човек в България, защото всички останали скърцат със зъби.
3. Гаф след гаф. За 100 дни държавният глава направи зашеметяваща поредица от гафове. Аз ще изброя няколко от тях. Първо – възкреси от пепелта на историята държавата Чехословакия. Обяви чешкия президент за президент на Полша, а после този гаф поправи с друг - нарече Вацлав Клаус президент на Чехословакия. Едва от третия опит налучка точното име на държавата – кротката и китна Чехия.
В един фейсбук-спор ми заявиха, че това не било гаф, а лапсус и тогава аз формулирах една аксиома, която отново ще повторя: това, което при обикновените хора е лапсус, при президентите се нарича гаф.
После пред театрална аудитория бившата ирландка обяви, че символът на статуетките Икар е от предсказание на „наите”. Първо между маи и наи определено има разлика. Второ Икар има общо с наите, охх, пардон, с маите, колкото Преслава с квантовата физика. Така че този „лапсус” всъщност осветли каква митологична интелектуална каша цари в главата на държавния глава.
Още по-тежък гаф президентът направи, когато пътува до Афганистин със самолет на американците, с което вероятно показа кои ще гледа с обожание в налудничавата геополитическа картина на света. А именно осигуреният транспорт до размирната държава на талибаните стана причина в словото си за 3-ти март Плевнелиев нито един път да не спомене думата „Русия”. И тук не говорим за правото му на избор, а изобщо за избрания стил на бягство от историята. Избор, който винаги се връща като призрак срещу всеки, който го е опитал.
Да не говорим за перманентния гаф, който държавният глава прави – да обещава реформи, които изобщо не зависят от него. Той с лека ръка говори за реформиране на съдебната система, на здравеопазването, на образованието, въпреки че правомощията му позволяват най-много мъдро да посъветва домочадието да учи повече или да изкрънка от джипито си по-силни сънотворни.
4. Думата клъстер. Честно ви казвам, започнах да си мисля, че клъстерът е някакво митологично икономическо чудовище, което се праща като проклятие на държавните глави, за да ги държи будни нощем. В последните 10 дни Плевнелиев се постара да използва думата „клъстер” около 7 хиляди пъти. Разбираемо е – това е единствената територия на свобода, която му е отпусната – да говори за въображаемото бъдеще на задръстената от клъстери държава.
Плевнелиев е човек без въображение, въпреки предишните си животи. Той дори не успя да разиграе тази тема за клъстерите драматично, така че поне малко да получи статутът на кауза. В страна, в която обаче родител на четири деца се самоубива, защото в джоба му има само 20 стотинки, е много трудно да превърнеш бъдещият индустриален блясък в храна за днешния ден. Това обаче не пречи на президента да се държи като хипи от 60-те години на миналия век, което е взело ЛСД в неподходяща доза и да говори за въображаемите клъстерни розови слонове, вместо да се концентрира върху своите реални задачи. Ролята на президента наистина е да очертае визия за бъдещето, но е хубаво в тази визия да бъдат включени всички българи, а не само близките по бизнес на държавния глава. Абе, клъстерна му работа.
5. Абсолютната липса на социална чувствителност. Няма да обвинявам Плевнелиев заради това, че е богат. А и вероятно не бива. Проблемът е, че президента така и не успя да превключи от режим „предприемач” в режим „държавен глава”. В неговия поглед обикновените хора изобщо не съществуват. За 100 дни Плевнелиев нито един път не даде знак, че сивата българска реалност по някакъв начин достига до него. Ето и любимият ми пример за това. В едно свое изявление президентът обобщи кои трябва да са секторите, които държавата приоритетно да финансира. Ето ги и тях: „"енергийната ефективност, строежът на магистралите „Хемус” и „Струма”, ж.п. транспортът, ВиК секторът, туризмът, електронното правителство".
Пробвайте да откриете тук думата „здравеопазване” или пък „образование”. Това, което Плевнелиев изброява, могат да бъдат приоритети на корпорация, но не и на държава. Не могат да бъдат приоритети на човек със социална чувствителност. Това е като изявление от различен свят, направо от алтернативна вселена. Вероятно някъде там, в небесната шир с трилион звезди има свят, в който Плевнелиев е добър президент. В този тук не е. В този тук той е невидим, далечен, изолиран, странен и живее собствен живот, далече от живота на останалите.
100 дни минаха. Време е да говорим истината, а не пожеланията.
Ироничното е, че за първи път имаме президент, чиято най-симпатична част е неговата нежна половинка. Дори Юлияна Плевнелиева направи повече новини и събуди повече симпатии със своето мъжествено решение да не се поддаде на политическата суета и светски шум. Вероятно, защото е българка със здрав корен, смислен живот и отказва да играе роли, които не са й присъщи. Защо не е придала поне малко от този здравословен инат на съпруга си?

Александър Симов

вторник, 15 май 2012 г.

ПЕНСИОНЕРСКА ЕЛЕГИЯ

С мен ще живеете дълго!  ...и мъчително!

Годинките започнаха да ми тежат ! Ама, трябва да се живее. Оня ден гледам в супермаркета трътки от щастливи гъски на промоция и не можах да си купя. Пенсийката не стига ! Ядосах се и си викам, ще отида в пенсионното да ги питам няма ли най – после да ни увеличат малко пенсийките ?!
Влизам във фоайето и гледам в средата стои мъж, едър като бик и почти толкова умен. Викам си – това ще да е директорът. Приближавам се и питам :

- Ша ма прощавате господине, ама къде мога да попитам нещо за
пенсиите ?

А той заговори с глас на Буда :
- Аз не мога да ти кажа . Аз съм бизнесменът Иванов и идвам от село. Я оди питай, там чистачката !

Гледам в другия край чистачка с найлонови чували и метла. И казвам :
- Оня бизнесмен ме праща при вас да питам нещо за пенсиите.

А тя :
- Това не е бизнесмен от село, а премиерът Борисов под прикритие. За пенсиите ше отидеш да питаш на онова гише, оня с очилата.

Отивам на гишето и гледам един с очилца си играе с хората на „ Тука има, тука нема „ :
- Чистачката ме прати при вас, мога ли да питам нещо за пенсиите ?

- А – а – а , това не е чистачка – отговарят ми – това е президента Плевнелиев под прикритие.

- А вие какъв сте ?

- Аз съм финансовият министър Дянков под прикритие.

- А кога ще ни увеличите пенсиите ?

- За следващите избори , та да гласувате пак за нас.

Тръгвам си и ми се плаче. Викам си – дали на следващите избори и аз да не си поиграя на „ Тука има, тука нема „ ?


понеделник, 14 май 2012 г.

ЗАЛА ЗА ВОЛЕЙБОЛ ВИ  НАПРАВИХ И ВОЛЕЙБОЛИСТИ  АКО ТРЯБВА ЩЕ ВИ НАПРАВЯ.:-)

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 25


КАЦАРЧЕВ ЛАПНАЛ 1 МИЛИОН ЛЕВА БОНУСИ

07.03.2012

951 976 лв. под формата на бонуси е получил бившия зам.-министър на финансите в правителството на НДСВ Атанас Кацарчев, съобщи TV7.
Разрешението за изплащането на крупната сума е разписано от ексфинансист №1 Милен Велчев. В момента Кацарцев е член на Управителния съвет на БНТ и се води "финансист" на държавната медия.

Друг зам.-финансов министър – Димитър Ивановски, пък е получил 257 781 лв. над заплатата.
Бившият зам.-министър на финансите Кирил Ананиев е взел през мандата си 540 000 лева бонуси. Настоящият заместник на Симеон Дянков – Владислав Горанов е негов племенник.
Стотици хиляди е лапнал и бившия зам.-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев. И Ананиев и Георгиев са били и съветници на бившия президент Георги Първанов.


26 млн. лв. потънали в Пътната агенция

24.03.2012

София. 26 милиона лева са потънали в Пътната агенция в периода 2008-2009 година, обяви в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7 председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.
Миналата седмица институцията изнесе данни за харчовете на Тройната коалиция. Докладът съдържа данни за цялата 2008 и част от 2009 година. Те са били предоставени на прокуратурата още две години и половина, но за първи път се оповестяват публично.
"При Пътната агенция е било практика да се плаща авансово по договори, които после не са се изпълнявали. Възложителят така и не търси сметка и сумите са забравят. На практика се подаряват - обясни схемата проф. Димитров. - По груби сметки става дума за 26 милиона лева. Това са пари на народа, на данъкоплатците".


Шефът на Сметната палата бе категоричен, че не е бил подложен на натиск от сегашното правителство да изнесе данните за злоупотреби точно сега. "Одитите ни бяха поръчани от Народното събрание, а през 2010 година докладите бяха предоставени на парламентарните комисии", уточни той.

Проф. Димитров разкри, че е харчено безразборно и във Фонд Земеделие. "Установихме много ниска ефективност на служителите при усвояването на еврофондовете. Никой не се е интересувал какво става. Една от нашите констатации беше за изключително честото сменяне на ръководители. Това не позволява на практика на който и да е ръководител да влезе в своите правомощия и да управлява ефективно", заяви Валери Димитров. Той допълни, че в момента нещата във Фонд Земеделие са "много по-добре“.

За тази година Сметната палата е предвидила проверки в различни общини и министерства, като вече имало и наложени санкции във вид на парични глоби. "За съжаление обществото все още няма сетива, че в пясъка потъват огромни суми без никакъв резултат", завърши проф. Димитров.


ПЪРВАНОВ РАЗПЪВАЛ ЧАДЪР НА ДИМО ГЯУРОВ?
Мълчал заради зависимостта от агентурното си минало

6.05.2012

Бившият шеф на НРС Димо Гауяров е държан на поста си въпреки агонията на службата и некадърното му ръководство от президента Георги Първанов поради зависимостта на екс президента от папката "Гоце". Това заяви в ексклузивно интервю пред Люба Кулезич по ТВ7 Николай Слатински - бивш секретар по националната сигурност на Георги Първанов.
“Когато видях папката “Гоце”, направих анализ защо въпреки агонията на службите и некадърното си ръководство Димо Гяуров е бил съхраняван толкова време от Първанов”, обясни Слатински, след което уточни, че президентът е получил доклада, но съзнателно не му е обърнал внимание.
Той добави, че за агентурната принадлежност на Първанов е трябвало да се знае, за да падне зависимостта му. За държавния глава по-важни били разузнавателните служби, а "е много страшно, когато се изгради система за консумация на статуквото”.
Освен Първанов, администрацията е била съставена в болшинството си от агенти на ДС, а на експертен принцип са били назначавани малцина, твърди още Николай Слатински. "Като цяло системата за национална сигурност е болна, тя произвежда разпад на държавността", обобщава той и поставя диагноза, че “държавата е тежко болна от непрофесионализъм”. /БЛИЦ

Завод на Баневи бълва отрови

07.05.2012


Пробойна в цистерна за съхранение на трихлоретан в девненския завод „Полимери” АД, който е собственост на олигарха Николай Банев, стресна Девня и околните села. Пробойната се получила в събота в резервоар с вместимост 5000 куб. метра с изключително отровното вещество трихлоретан, което е озоноразрушително и е със специален европейски регламент за съхранение. Час след първата пробойна в резервоара се установява и втори теч. Заради неизпълненото предписание на "Полимери" за съхранение на веществото ще бъде наложен акт в размер до 50 000 евро.
Новината за производствената авария накара Девня и околните села да преживеят отново ужаса на пожара в стария завод за полимери преди 30 години, отнел човешки животи и виновник за здравословните проблеми на всички участници в гасенето на пожара там. На мястото на аварията ще дежури денонощно екип на Гражданска защита до нейното отстраняване.
Няма опасност за населението в района на Девня вследствие на пробойната в големия резервоар за съхранение на химически вещества в „Полимери” АД, увери областният управител Данчо Симеонов, който посетил лично химическото предприятие в съботния ден. Симеонов бил информиран от кмета на Девня Атанас Кузев.
Работниците в завода са започнали контролирано намаляване на нивото в резервоара за трихлоретан. Според тях химическото съединение, което е включено в специалния еврорегламент, не било по-опасно от изпаренията на блажна боя при боядисване.
В началото на март тази година бе проведена работна среща при областния управител Данчо Симеонов, на която бяха обсъдени възможностите за премахване на опасните продукти. От представителите на завода на Николай Банев става ясно, че заводът притежава комплексно разрешително от МОСВ, според което се задължава да оползотворява, съхранява, обезврежда и предава опасния отпадък по реда, описан в регламента.


ШОК! Първанов наградил с отличие международен нар-котрафикант

08.05.2012

Още в началото на първия си президентски мандат държавният глава Георги Първанов е наградил с отличие „100 години Илинденско въстание” трафикантът на наркотици Алекси Стоименов, който през 1968 г. е заловен от италианските ченгета с над 2 кг хероин, след което го тикват в пандиза.
Излежал присъдата си Стоименов заминава за Белгия, където се установява и отваря ресторант „Кошарите”, който тогава е известен като място, в което се срещат югославските тайни служби. Затова е обяснимо защо заведението му пламва като факел на два пъти в иначе спокойните времена тогава.
Към днешна дата възниква въпросът защо президентът Георги Първанов награждава през 2003 г. Алекси Стоименов, след като се е знаело, че той е международен наркотрафикант?
Директорът на списание „България – Македония” Иван Николов споделя, че за миналото на Стоименов лесно може да се направи справка.
Също така от спецслужните заявяват, че в България се е знаело кой е той, тъй като всеки път, след промените от 1989 г., бившият затворник е бил стриктно проверяван на границата, включително е бил събличан.
Ето защо всички са в шок как е възможно държавният глава Георги Първанов да награди международен наркотрафикант като Алекси Стоименов с отличието „100 години Илинденско въстание”.

неделя, 13 май 2012 г.

БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИО ЛЮБИМА 7


Публична тайна е, че лавината от престъпления, с която бившите комунисти заляха България, срина икономиката, обезличи институциите, yнищожи природата, доведе гражданското общество до колапс. Но най – тежкият акцент в престъпната им дейност си остава геноцидът над българските деца, които са бъдещето на нацията.
Ето защо другарите трябва да бъдат съдени, докато те и всичко свързано с тях не бъде заличено от лицето на тази държава.

Студенти масово си взимат изпити със секс

18.01.2011

С настъпването на поредната редовна сесия студентки отново вдигнаха краката заради уникалната възможност за шестица при някой от многобройните коцкари, известни на всички. Тенденцията сочи, че все повече момчета също избират срама да преспят с 30-тина години по-възрастни лелки само и само да запишат следващата година, пише frognews.bg .
Съвсем предсказуемо тоталният разпад на ценности през последните две десетилетия се отрази най-пагубно върху младото поколения и най-паче върху поотрасналите вече деца на демокрацията, днес студенти в нашенски учебни заведения. С подигравка, сарказъм и понякога безумна безчовечност из академичните среди витаят слухове за начините на изкарване на оценки при един или друг професор. Като най-евтин и в същото време сигурен начин болшинството определя секса с преподавател, независимо мъж или жена. Този начин е добре известен както на младите момчета и момичета, така и на цели деканати, които с летаргията, присъща на образованието отдавна, обръщат поглед от гнусотията и перверзията, случваща се по време на всяка сесия. Обяснението в повечето случаи е свързано с обременяващото соцмислене, че „оня ще извади по-дебели връзки и ще съсипе доносниците”.
И при поредната редовна изпитна сесия положението не е мръднало – зрелостнички продължават да доставят сексуални удоволствия, задминаващи фантазията на преподавателите от преди 20-тина година, с още по-голяма изобретателност. В бившето ИСИ, сегашно УАСГ започнали директно да пъхат кондоми в студентските си книжки, разказват очевидци. Номерът, разбира се, не вървял при всекиго, но било известно кой ще схване „тънкият намек”. За студенти от ВУЗ-а тази честа практика била обществена тайна, ако и да недоумяват защо трябва да търпят гаврата.


Скандал заради порно на сайт на пловдивско училище


Родител на ученик от 5-ти клас от училището посочил във форума в раздела за ученици на сайта секции със снимки на порно сцени с коне и кучета
Сайтът на Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив е бил блокиран след скандал заради порно с животни на него, съобщи Plovdiv24.bg.
За случая са сигнализирали възмутени родители.Родител на ученик от 5-ти клас от училището посочил във форума в раздела за ученици на сайта секции със снимки на порно сцени с коне и кучета, както и множество реклами и линкове на виагра и различни порно сайтове.
"През месец юни първо писах до администратора на форума и го помолих да махне тези секции, но той не ми отговори, след което писах на фирмата, която поддържа сайта", разказал бащата на ученика.
От фирмата му обяснили, че отдавна са алармирали собственика на сайта, че има такова съдържание, но мерки не са взети, след което са закрили форума.
Писах писма и до Агенцията за закрила на детето, откъдето ми обясниха, че ще алармират отдела за компютърни престъпления към ГДБОП, разказа още възмутеният родител.
Преди няколко дни реших отново да вляза в сайта и пак имаше същото съдържание, недоумява той.
Според директорката на училището Нели Попова-Коева веднага, след като е била сигнализирана за проблема, тя е взела мерки и форумът е бил закрит.
"Даже направихме и нов сайт на училището и помолихме фирмата, която направи стария сайт, да го затвори изцяло. Не знам защо още работи, но веднага ще се обадя на хората и се надявам до няколко часа да бъде окончателно и завинаги закрит", каза тя.
Според директорката училището няма вина за случая, тъй като става въпрос за спам-ботове, които автоматично влизат във форума и качват материали с такова съдържание.

Мажат деца с фекалии в социален дом

16.02.2012


Мизерията, която цари в домовете за сираци, е в абсолютен противовес със спокойствието и уюта, от които се нуждае едно дете, за да расте в добро физическо и психическо здраве. Развалена храна,скъсани обувки и отсъствие на каквато и да било ласка – такъв е животът на момичетата и момчетата от социалните домове.
Случаите на насилие не са един и два. Децата са принудени да търпят бой, лишаване от храна и сексуални извращения. Повечето се страхуват да споделят травмиращите случки, защото биват заплашвани, но се намират и такива, които събират смелост и търсят спасение.
„Биеха ни за най-малкото. Веднъж брат ми открадна диня от близкия бостан,защото беше гладен. За наказание я вързаха на шията му и го накараха да обикаля около едно дърво. Заливаха се от смях, а той едва вървеше. После го пребиха и той оглуша, удряха го по главата“, разказва Гергана Сърбинска от София.
Сърбинска твърди, че извращенията в домовете не са от вчера. Имало ги е в изобилие и по социализма, само че медиите не ги огласявали. Тя признава, че възпитателите редовно си позволявали сексуални гаври с малолетните.
Лелките редовно крадели от храната и оставяли хлапетата гладни. В резултат на това те имали анорексичен вид и били готови да се сбият за коричка хляб. Често надзирателите давали на десетина деца един кренвирш и ги оставяли да се бият за него – като озверели от глад кучета.
Много от прозорците на сиропиталището били счупени и на тяхно място са поставяли картони. През зимата стаите били сковани от вледеняващ студ и децата редовно се тръшвали я от бронхит, я от пневмония. Поради липса на адекватни грижи, боледуванията често имали фатален край.

Ученичка убита с 44 удара с нож

29.03.2012


Ученичка от София е била брутално убита с 44 удара от нож. Надупченият и окървавен труп на 18-годишната Севилия Райчева шокирал дори опитни криминалисти. Мъртвото момиче бе открито на фаталния 13 май 2011 г. в апартамента на родителите му в столичния кв. “Люлин”. Убийците са най-добрите приятели на жертвата - връстникът й Антон Ангелов и година по-голямата Янка Младенова, пише в обвинителния акт. Във вторник делото срещу тях тръгна в Софийския градски съд.
Часове преди екзекуцията родителите на Севилия излезли от апартамента и я оставили сама. По-късно на входната врата се позвънило. Без да се замисли, Севилия отворила. Отпред стоял Антон с приятеля си Кристиан. Говорили си общи приказки до идването на Янка след минути. А по-късно тримата оставили Севилия в жилището и слезли на пейка пред блока.
Според прокурори там замислили убийството.
“Слушай сега, ще се качиш все едно ти се ходи до тоалетна, аз ще вляза с тебе и ще я убия”, обяснил хладнокръвно Антон на Янка. Тя реагирала рязко: “Ти луд ли си? За това ли си тука, гадино мръсна.” Антон обаче започнал да я увещава. Така планът сработил. Янка се върнала в апартамента. А Антон и приятелят му се отдалечили от кооперацията. Преместили се на друга пейка. Антон извадил сгъваем нож. Отворил го, запалил цигара и започнал да замеря с оръжието гълъбите на площадката. После го прибрал в задния джоб на панталона си и казал на Кристиан: “Връщам се.”
Какво са си казали в жилището Янка, Антон и Севилия, остава тайна. Подсъдимите не дават обяснения. Прокуратурата твърди обаче, че щом Антон прекрачил прага, извадил ножа и започнал безжалостно да ръга жертвата. Забивал острието в шията, лицето, главата, корема, гърдите и ръцете. Същото направила и Янка с нож, взет от апартамента.
Севилия паднала в локва кръв, а Янка съблякла окървавените й тениска и блуза. После с Антон излезли от апартамента, а пред блока се разделили.
Кристиан ги видял. Антон имал кървави следи по лицето, дрехите и ръцете. “Какво става”, стъписан попитал той. Антон, без да се замисли, отвърнал: “Убих я.” После обяснил, че след клането в апартамента търсил злато. Чул, че Севилия има накити. Но не открил нищо.


събота, 12 май 2012 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 29

ГЕРБ свали двама свои шефове

29.03.2012

ГЕРБ изгони двама членове на ръководството си късно във вторник. Отиват си Костадин Хаджигаев - областен шеф на партията в Благоевград, и Лили Боянова - лидер в Търговище. Това е решила Изпълнителната комисия (ИК) на управляващата партия.
Столът на Хаджигаев се клати отпреди местния вот заради конфликт с кмета на града, а преди това депутат - Атанас Камбитов. Заради голямото желание на местните ГЕРБ-ери Хаджигаев да бъде номиниран за кмет вместо Камбитов, Борисов го “утеши” с поста на областен управител. Шефка на ГЕРБ в Пиринско става Даниела Савеклиева, реши ИК. Освен областен координатор на ГЕРБ, Хаджигаев е и член на Изпълнителната комисия, която му “взе главата”. Той обаче не е присъствал на сбирката, научи “Труд”.
Според устава на ГЕРБ Хаджигаев остава в националното партийно ръководство, защото членовете на ИК се избират от най-висшия партиен форум - Националното събрание.
В Търговище на мястото на депутатката Боянова за областна координаторка е назначена д-р Венка Стоянова. От екипа на Боянова обясниха свалянето й с “натовареността й в парламента”. Неофициално причината е, че на изборите ГЕРБ не спечели нито един общински кмет в района.
От седмици се очаква смяна и на областния координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров. Депутатът също е и член на Изпълнителната комисия. Темата обаче не е била повдигната във вторник. Според партийци обаче проблемът ще бъде замазан само с оставката на варненския общинар Янко Станев.

Хванаха служител на Комисията за отнемане на имущество с нелегални цигари

08.04.2012

Полицаите в Търговище са намерили 300 стека цигари без бандерол в автомобил, шофиран от служител на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, съобщиха от полицията, цитирана от БГНЕС.

41-годишният Г. Ч. от Пловдив бил спипан на ул. "Братя Миладинови" в Търговище. Той държал цигарите с марка "Ракел Слимс" в хонда "Акорд" с пловдивска регистрация. Те били предназначени за 53-годишния Д. А. от Търговище, познат на полицията.
Пловдивчанинът е предал цигарите на разследващите органи с протокол за доброволно предаване. Същият е представил карта на служител от Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Той не е задържан.
След проведени процесуално-следствени действия - претърсване и изземване - в помещение, наето от Д.А., са намерени и иззети 553 кутии цигари от марките "Джин Линг" и 60 кутии "Корсар", всичките без бандерол.

Цигарите са били готови за продажба. Те са конфискувани. Д.А. е задържан в Търговище.

Столична община дава половин милион за "тигрите" на Борисов

08.04.2012

Стадионът в софийското с. Бистрица, на който играе отборът на премиера Бойко Борисов - "Витоша" (Бистрица), ще бъде лъснат с 510 000 лв. С тях до средата на лятото ще се направят трибуни с 1200 места и 300 квадрата козирка, съобщи "24 часа".
Средствата ще бъдат отпуснати от Столичния общински приватизационен фонд (СОПФ), а решението се очаква да бъде одобрено от общинските съветници в четвъртък. Отборът, известен като "Бистришките тигри" се прочу, след като преди години Борисов беше картотекиран официално като негов играч.
Пред "24 часа" секретарят на СОПФ Бойко Секиранов обяснява, че това е вторият етап от проекта за реконструкция на стадиона, а решението за нея било взето още през 2008 г. През 2009 г. били отпуснати 90 000 лв. за ремонт на терена и изграждане на лекоатлетическа писта около него. Той увери, че ще се ползват възможно най-икономичните материали.
"В края на миналия мандат на СОС пристигна писмо от тогавашния шеф на спортната комисия Иво Тонев за реконструкцията на трибуните. Сумата, която фондът отпуска, е до 510 000 лв. Крайният размер ще е ясен, след като се избере изпълнител", обясни Секиранов. Той уточни, че е избран най-икономичният вариант - столчетата ще са пластмасови, а козирката също от евтин материал. Освен от "Витоша" (Бистрица) съоръжението се ползвало от баскетболни, волейболни, хандбални и лекоатлетически клубове. На него ходели и жители на Панчарево и Железница.

Депутатите пръснали 632 000 лева за пътувания, ходили в Конго, Уганда и Того

01.05.2012

От април миналата година до април тази народните представители са похарчили близо 632 хиляди лева за служебни пътувания в чужбина, съобщава Би Ти Ви.
Класацията на рекордьорите по пътувания за 2011-а учудващо не се оглавява от председателя на парламента Цецка Цачева. Като лицето на българския парламентаризъм дамата се нарежда някъде на шесто място - с над 18 хиляди и 500 лв. командировъчни. Най-екзотичните пътувания на Цачева са до Индия, Япония и Виетнам.
Преди нея по разходи за път се нареждат заместникът й Георги Пирински - с близо 34 500 лева, Лъчезар Тошев с около 24 900 лева, независимият Марио Тагарински - с над 23 хиляди лева.
Първото място по пътувания зад граница държи депутатът от ГЕРБ Костадин Язов, който не попада често в светлините на прожекторите. Рядко го виждаме и на парламентарната трибуна. Той обаче е активен зад граница като зам.-председател на делегацията ни в парламентарната асамблея на НАТО. По тази линия той е наврътял не само километри, а и командировъчни за над 36 хиляди лева. Казва, че гледал и да пести.
„Само икономи, даже ми се е случвало в самолета на последната седалка на опашката да седя и то единайсет часа и половина", казва Язов.
На депутата от Синята коалиция Асен Агов също му се е налагало да пътува. Той е изхарчил над 20 500 лева в качеството му на зам.-председател на асамблеята на НАТО. Работата го отвежда в Катар и Китай.
На Петър Петров от ГЕРБ няма да му се налага тази години да пътува много зад граница, защото една от комисиите в която участва в Съвета на Европа е закрита, за да се пести. Депутати обаче казват, че е трудно с 35 евро на ден командировъчни в Евросъюза.
„Тези дневни са достатъчни колкото да се нахраниш, вече ако искаш да купиш подарък на съпругата, трябва да изхарчиш още пари, това в рамките на шегата", споделя Петров.
Все пак има и седем депутати, които за миналата година са изхарчили под 100 лв. за пътуване зад граница. Дестинациите са близки, а пътуванията са за ден.
Сред депутатите, които не са пътували много е Неджми Али от ДПС - с около 23 лв. командировъчни за една година, социалистът Ангел Найденов - с близо 68 лв., Румен Стоилов от ГЕРБ с над 74 лв., и Цветан Костов от Синята коалиция с около 82 лв.
Иначе в парламентарния атлас депутатите са записали пътувания освен до познати и близки страни, също и до дестинации като Конго, Уганда и Того.

Юлияна Плевнелиева – най-богатата първа дама

Юлияна Плевнелиева, съпруга на президента, притежава 7 къщи и 12 млн. по сметка Първата дама е сред най-богатите жени в България, като с нея може да се мери само Цветелина Бориславова – пише „България днес”.
Юлияна Плевнелиева се превърна в най-имотната първа дама в историята на страната ни. На апетитното й състояние могат само да завиждат досегашните президентши Зорка Първанова, Антонина Стоянова и Мара Желева. Още след като влезе в политиката, Плевнелиев прехвърли голяма част от фирмите си на името на жена си. Една от семейните компании дори сменя името си от „Плевнелиев консулт” на „Ателадиа консулт”, като Юлияна става и управител, и собственик.
Семейство Плевнелиеви се ширят в луксозна къща в тузарския комп-лекс „Резиденшъл парк” до Околовръстно шосе, която купуват през 2010 г. Те разполагат и с вили в разложкото село Баня, в Черноморец и дори в Халкидики.
Според декларацията до Сметната палата семейство Плевнелиеви при-тежават имоти, на които могат да завидят голяма част от родните богаташи. От петте им къщи 2 са в София, а другите в Разлог, Созопол и Гърция. Гръцката вила се намира на остров Алумини на входа на Атон, където цената на сградите не пада под 1 300 евро на квадрат.
Юлияна Плевнелиева е втората съпруга на президента. Първият брак на Плевнелиев е с благоевградчанката Вероника, сключен през 1990 г.
В интервю за Би Ти Ви Росен Плевнелиев заяви, че волята на съпругата му е да остане в сянка и да не участва в публични събития.

петък, 11 май 2012 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 3



Р.Овчаров: Не сега, а 2009 Станишев трябваше да слезе от лидерския пост

29.03.2012


Темата за оставката на Станишев и смяната му не може да бъде сега на дневен ред- Той трябваше да слезе от лидерския пост още през 2009 есента. Затова настоявах тогава, но хората, които го спасиха като председател на БСП, сега най-активно му искат оставката. Това заяви по Нова ТВ бившият министър на енергетиката и лидер на столичните социалисти Румен Овчаров.
Според него през 2009 г. партията на конгрес е трябвало да води дебат защо катастрофално е загубила на изборите след едно добро и успешно управление.
Овчаров смята, че още тогава е трябвало да бъде даден отговор и на горещите въпроси защо БСП се забъркало в генно-политическо инженерство (намекна за създаването на РЗС – б.р.) и защо допусна да се обвърже с един нежелан коалиционен партньор – ДПС.
Румен Овчаров е категоричен, че сега дебатът Станишев или Първанов е безсмислен и не носи нищо на партията. Според него ситуацията вече била променена – Станишев е успял да се изкачи до лидер на ПЕС и това е обстоятелство, което затвърждава лидерските му позиции и в БСП .
Лидерът на софийските социалисти заяви още, че обвиненията, че БСП е дясна партия са несъстоятелни.
Ние сме автентична лява партия, но показахме, че можем да водим и друг тип политики, когато те са важни за развитието на страната.

Първанов: БСП се превръща в културно-политическо гето

08.05.2012


В чисто психологически план БСП има отдавнашен проблем, който се задълбочава с всяка година - това е тенденцията за превръщането на БСП в своеобразно културно-политическо гето.
Това заяви президентът (2002 -2012) Георги Първанов при представянето на новата си книга "Позиции и идеи", написана в хода на отчетно-изборната кампания на БСП за предстоящия конгрес.
Първанов заяви, че не се притеснява от "черния" ПР, насочен срещу него и посочи, че според неговия екип в кампания за обругаването му са хвърлени повече от един милион.
В края на април Николай Слатински, бивш секретар на президента Първанов по въпросите на националната сигурност, го определи като виновник за българските жертви в Кербала, като коварен и отмъстителен, зависим от ловната си дружинка.
Преди това името на Първанов бе намесено в скандала с помилванията на вицепрезидента Ангел Марин.

Станишев: Първанов сам призна за паралелен център

08.05.2012

"Георги Първанов говори за негов екип, съществуващ и действащ като фактически паралелен център в партията. Хубаво е той да бъде огласен публично", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар на казаното по - рано днес от Първанов, предаде репортер на БГНЕС.

"Аз лично призовавам всички членове на този екип да се кандидатират за Националния съвет чрез таен избор, а не чрез делегирано представителство", добави Станишев. "Не избягвам пряк контакт с никой от БСП, но партията има легитимно ръководство и всеки трябва да се съобразява и разговорите трябва да се водят в легитимните органи и институции на партия. БСП не е акционерно дружество, което Георги Първанов и Сергей Станишев да си го делят като пропорции. Партията не е собственост нито на мен, нито на Георги Първанов, нито на Румен Петков, нито на който и да е било друг. Всички ние сме функция на силата и авторитета на БСП и всеки от нас трябва да го помни това цял живот", категоричен беше Станишев.
Той също се похвали, че "носи на бой". "Повече критики и атаки от мен не знам някой друг в БСП да е понасял - и от външните ни опоненти и от наши партийни другари, от приятелски огън. Мога да връщам лентата доста назад за много вътрешно партийни атаки, които съм преживял", убеден е Станишев. "Смятам за погрешна тезата и убеждението на президента и другар Първанов, че Бойко Борисов и ГЕРБ могат да бъдат победени в сблъсък на титаните, които вадят два меча и започват да се налагат публично в пряк сблъсък. Трябва да има ясно политическо противопоставяне и ясно говорене и аз съм сред хората, които винаги са твърдели, че управлението на ГЕРБ е вредно и не може да изведе България от кризата", каза още той.
"Не съм водил и нямам намерение да водя задкулисни кампании и игри, защото на хората им е писнало от такъв тъп политика. На конгреса е важно БСП да се обедини след съдържателна дискусия по политиките и какви са нашите ясни алтернативи и ангажименти", заяви лидерът на партията. "Цяла България ще ни гледа нас, от дълги години не е имал такъв интерес към конгрес на нашата партия", отбеляза още Станишев. "След като конгресът проведе своето заседание и избере лидер на партията, за всеки в БСП, който искрено желае да преборим ГЕРБ, има достойно място. Президентът Георги Първанов като наш другар има своето място в БСП и в Националния съвет и в нашата кампания, стига искрено да го желае", изтъкна председателят на БСП.

Кунева избра Русе да каже “да” за партия

08.05. 2012


Окончателен и утвърдителен отговор на въпроса ще прави ли Меглена Кунева партия ще дойде от Русе утре, в Деня на Европа.
Очаква се в дунавския град шефката на сдружение “България на гражданите” да обяви официално намерението си да създаде и оглави политическа формация, с която да се яви на следващите парламентарни избори.
Това научи “24 часа” от близки до Кунева членове в сдружението. То ще се запази като неправителствена организация, но ще даде името и на бъдещата политическа партия.
Дългоочаквания анонс Кунева ще направи в Историческия музей на Русе. Мястото е избрано, защото там се съхранява като експонат писалката, с която бившият евроминистър подписа присъединителния договор на България с ЕС през 2005 г. По план в музея утре ще се съберат учредителите на сдружението в пълен състав. Кунева е избирана и за народен представител от Русе.
Окончателното решение да пристъпи към традиционното формиране на партия и участие в избори Кунева взе след 6-месечна обиколка на страната. От екипа й отчитат, че тя вече е била в половината страна, а до 2 месеца ще обиколи и другата половина. Упорито отлаганият отговор ще се случи ли партията се оформил след срещите с гражданите. До момента Кунева настояваше, че не е главатар на банда, за да взема еднолично решение за това.
Инициативният комитет на партия “България на гражданите” ще бъде учреден до месец. Отсега било ясно, че тя ще претендира за място в дясното политическо пространство. Основите на партийни структури вече били положени в 11 областни града, а членовете на сдружението до момента са около 13 000.
“България на гражданите” ще бъде в равна степен срещу ГЕРБ и БСП, тъй като според Кунева те са “двете страни на една и съща монета”.

четвъртък, 10 май 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 17

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.


Бонусите в Агенцията по вписванията стигнаха до прокуратурата

24.04.2012


Нередностите в Агенцията по вписванията са обект на прокурорска проверка. Докладът на Инспектората на правосъдното министерство и проверката от вътрешния одит, които констатираха редица слабости в работата на агенцията, са предадени на държавното обвинение преди десет дни, съобщиха пред bTV от ведомството на Диана Ковачева.
Най-фрапиращата констатация от проверките бяха раздадените бонуси в агенцията. Именно допълнителното материално стимулиране стана причина за уволнението на старата шефка на агенцията Виолета Николова.
Материалите от докладите са изпратени на прокуратурата, която трябва да прецени дали в тях се съдържат данни за извършено престъпление.
Скандалът с раздаваните бонуси в Агенцията по вписвания избухна през февруари. Само за 2011-та Виолета Николова е получила над 72 000 лева допълнително материално стимулиране. От тях 24 000 е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова. Останалите 48 000 лева Виолета Николова е преценила, че може да си ги даде сама, защото е работила "честно и почтено по 18-20 часа всеки ден" и "няма нищо нередно в това човек сам да оцени работата си".
Освен с бонусите работата на Николова ще се запомни и с дългите опашки от чакащи пред агенцията през миналата година.

Повдигнаха обвинение на Калина Илиева. Грозят я 8 години затвор .

25.04.2012


До 8 години затвор очакват бившата изпълнителна директорка на фонд „Земеделие” Калина Илиева, която сама си е фалшифицирала дипломата – пише в. „България днес”. Прокуратурата й повдигна обвинение и дори й наложи мярка за неотлонение „подписка”. Развитието на обвинението срещу нея идва само дни след като Калина бе засечена да купонясва с двама мъже, сред които липсваше съпругът й, на промоция на Лили Иванова.

Скандалната бивша шефка на фонда бе хваната, че е представила фалшива диплома преди година. Според документа тя би трябвало да е завършила Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Тогава до последно Калина Илиева обясняваше, че има тапия за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.
Заради развихрилия се грандиозен скандал през март 2011 г. бе сменено цялото ръководство на ДФ „Земеделие”. Само преди месец и половина пък от германска страна бе потвърдено, че Калина Илиева не е получавала никаква диплома за завършено висше образование в тази страна. Тя е била записана като студентка във Висшия институт по техника и икономика в Берлин, но никога не е посещавала лекции – отбелязва таблоидът. Има подозрения, че Калина сама е фалшифицирала документа за завършено висше образование.

Окончателно: Братя Галеви влизат в затвора за 5 години

03.05.2012


Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, влизат в затвора, реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС). Съдът потвърди, че двамата са виновни за организиране на престъпна група, и им наложи по пет години затвор.
Софийският апелативен съд ги призна за виновни през юли м.г., когато двамата получиха съответно 7 и 5 години затвор.
Братя Галеви заедно с Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и Георги Блатски са подсъдими за организиране, ръководене и участие в престъпна група за принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх. През ноември 2010 г. Окръжният съд – Кюстендил, ги оправда изцяло.
Делото срещу братя Галеви започна през септември 2009 г. Галев беше обвинен и за изнудване, средна телесна повреда и принуда, а Христов - за извличане на облаги чрез внушаване на страх. Галеви са на свобода срещу парична гаранция от по 50 хил. лв., след като бяха пуснати от ареста заради кандидатирането им за депутати на парламентарните избори миналата година.
Пламен Галев беше задържан през декември 2008 г. заради заплахи към журналистката Лидия Павлова, а Ангел Христов беше арестуван през януари 2009 г. след разпит в Националната следствена служба.
Всичко това се случи, след като стана известно, че двамата са се срещнали с бившия вътрешен министър Румен Петков, а посредник е бил тогавашният съветник в ДАНС Алексей Петров.


Таки е арестуван

10.05.2012


Обвиненият като лидер на една от най-големите престъпи групи за разпространение на наркотици Христофорос Аманатидис е бил задържан вчера около 9.30 часа българско време в Дубай, научи bTV от високопоставен източник.
Известният с прякора си Таки българин от гръцки произход е бил арестуван в жилище, което е било негова собственост.Процедурата по прехвърлянето му в България ще отнеме около един месец.
През декември 2008 г. българската държава издаде европейска заповед за арест срещу Таки, а в началото на юни 2009 г. прокуратурата му повдигна задочни обвинения, че заедно с Христо Вартерян – Ицо Исуса, са създали и ръководили организирана престъпна група за разпространение на наркотици.
Още преди да бъде обявен за издирване чрез Европол, Таки напусна пределите на страната и оттогава е в неизвестност. Вартерян също е в неизвестност.
Българските власти обаче успяха да арестуват част от т.нар. "група на Таки" още през лятото на 2009 година и изправиха пред съда няколко човека.Делото срещу тях обаче върви при "закрити врата" и подробностите не са известни. Процесът е към края си, а подсъдими и адвокати многократно заявиха, че делото е засекретено умишлено, тъй като няма никакви тайни материали в папките му.

Синът на Гриша Ганчев е арестуван

10.05.2012


Синът на собственика на "Литекс" Гриша Ганчев - Данаил е задържан покрай акцията на МВР и данъчните срещу ДДС измамите в захарния бизнес, научи bTV от сигурен източник.
Данаил Гришов Ганчев е задържан за 24 часа.
Освен него в ареста са още Милко Талев, Ивайло Талев и Тодор Симеонов.
По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня, пише в съобщението на МВР.
Справка в сайта на „Литекс” показва, че двата завода са собственост на компанията на Гриша Ганчев.
Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната, откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи, добавят от МВР.
Плащанията на фирмите - купувачи се извършват единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 и 130 хиляди на ден, се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на преведените по банков път средства и искане камионите на фирмите - получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката, продължават да изясняват схемата от полицията.
Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки, на всеки 10-12 камиона се осчетоводяват 1-2, като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.
За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.
С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.
Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи, фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока.
Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.
В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.
За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар, добавят от МВР.

Захар от Чернобил

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил (Украйна). Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар, те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

МВР заключи Хамстера и Митьо Очите
10.05.2012


Подготвял атентан срещу на полицай от ГДБОП
Антон Петров - Хамстера и Димитър Желязков - Очите са били арестувани по сигнал, че са подготвяли убийството на високопоставен полицай от ГДБОП, научи bTV. Операцията е била проведена на столичния булевард "Черни връх". Полицията е задържала и хора от охраната на Хамстера.
Антон Петров е известен като "дясната ръка" на Алексей Петров и е подсъдим с него по делото "Октопод". Хамсера бе сред първоначално арестуваните в операция "Наглите", но след месец в килите на Национал-ното следствие бе освободен. Доказателства срещу него за участие в гру-пата за отвличания не бяха намерени въпреки многократните намеци от страна та МВР, че той има общо с похищенията.
Димитър Желязков - Очите пък наскоро излезе от затвора, след като изтърпя присъда за наркоразпространение по Черноморието.