четвъртък, 28 юни 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 19




Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България




Обвиняват Любомир Павлов и Огнян Донев в пране на пари


11.06.2012

Разследването срещу съсобствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев е приключило преди седмица с мнение на наблюдаващия прокурор да им бъдат повдигнати обвинения за пране на пари и дънъчни престъпления. Донев и Павлов са получили призовки да се явят в Националното следствие, съобщи БНР.

Засега прокуратурата отказва официално да потвърди информацията. Ще се въздържа в следващите 24 часа от коментар, е казал градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от "Тема daily".

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург, пише vesti.bg.

Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа", Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност, припомня БНР.



Тази сутрин Любомир Павлов каза пред "Нова телевизия", че днес ще депозира пред главния прокурор и вътрешния министър имена и факти, които са му станали известни от представител, изпратен от Христо Грозев.

Човекът на Грозев предупредил Любомир Павлов, че не бива в Брюксел да се състои среща за медийна свобода, както не бива СИБ да подава жалба за държавна помощ за определени медии у нас.

Човекът, чието име също ще бъде предадено на правоохранителните органи, е обяснил, че били дадени един милион лева на прокурорите Ангел Илиев и Момчил Георгиев, за да образуват досъдебно производство срещу Павлов и Донев независимо от разултатите от разследването.

"Чакаме утре да видим това, което ми каза човекът, който ме рекетираше, че след една седмица нещо ще се случи и ще чакаме да видим дали ще се случи, чакаме утре. Докато не дойде утрешния ден не може да се коментира", каза Павлов пред БГНЕС по повод новината, че ще му бъде повдигнато обвинение.

Той подчерта, че тази сутрин е пуснал сигнал до главния прокурор, до министър-председателя, до министъра на вътрешните работи и до градския прокурор за фалшификация, манипулация в записа и всичко останало.

"Има разследване за трите подписа - чакаме утре да видим какво ще стане и след утрешния ден - ако това, което е казал този, че има платени пари, че има корумпирани прокурори... да бъдем привлечени като обвиняеми - всичко зависи дали някой е изпълнил поръчка, дали са взели пари, дали има корумпирани магистрати, но това ще го разберем утре - аз не мога да го твърдя днеска, чакаме за утре", посочи Павлов.

Името на Павлов е във фокуса на медийното внимание и заради публикация на в. "Преса" от 8 юни. Изданието твърди, че разполага със записи на разговори на Павлов, в които той обсъжда варианти за влияние върху магистрати по делото за собствеността на пресгрупата, както и връзки с управляващите, обощава темата vesti.bg.



Прокуратурата се захвана с имотите на Доган


12.06.2012

Софийската градска прокуратура е започнала разследване на данъчни престъпления, свързани с имотите, за които се твърди, че са на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред "Сега".

Тя отказа да отговори на въпроса кой точно се разследва за въпросните престъпления - формалните собственици на сараите или самият Доган. Арнaудова само обясни, че не може да навлиза в подробности, тъй като има вероятност да навреди на разследването.

Проверката на имотите на Доган започна в средата на 2008 г. Депутатите от комисията за борба срещу корупцията в предишния парламент поискаха да разберат кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи (в които Доган живее от години), хотела "Каза Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин, парка "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на Доган.

Нямам имот в Дръндар, прехвърлих го, каза лидерът на ДПС в средата на 2009 г.

Проверка на НАП през 2010 г. показа, че визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп" и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов. Холдингът е замесен и в случая "Цанков камък", тъй като е съсобственик на Института по минно дело, от който Доган е получил рекордния хонорар от 1 млн. евро.

Междувременно в началото на 2010 г. съсобственикът на "Каза Домини" Арбен Хавальов бе осъден за укриване на данъци.

Впоследствие казусът с имотите на Доган отново бе даден за проверка на НАП. След като тази проверка приключи, данните от нея бяха пратени в прокуратурата.



20 години затвор за Дачи от „Килърите“


18.06.2012

Георги Петков-Дачи от „Килърите“ ще лежи в затвора 20 г. за раняването на Камен Балбузанов- Куката в Плевен.

Присъдата за осемте куршума изстреляни по Куката ще се излежава при първоначален строг режим. Това постанови Апелативния съд, който потвърди присъдата на Плевенския окръжен съд от ноември миналата година.

Присъдата на Дачи е за нападението и стрелбата по Куката в бар “Латино” в Плевен през ноември 2009 г. Тогава Петков нахлул в заведението и с пистолет “Макаров” надупчил Куката, който си е пил питието в заведението.

Четири от осемте изстреляни куршума попадат в тялота на Куката, но той успява да се прикрие като се хвърля и завърта на земята и това спасява живота му. Оцелява след дълго лечение по болници. /БЛИЦ



Борислав Манджуков е задържаният варненски бизнесмен


28.06.2012

Митническият началник Георги Владимиров - Фози и крупният варненски бизнесмен Борислав Манджуков от Варна са арестувани при акция " “Цигарджии”.

Групата се е занимавала с нелегален трафик на цигари от над 22 000 000 къса през 2011 г. и е ощетила държавния бюджет за над 8 млн лева. Шестият член на групата в момента излежава присъда, но през 2011 г. е участвал в престъпните схеми.

Борислав Манджуков инвестира в развлекателния бизнес. Собственик е на веригата заведения "Булгари" и дискотеки "Еxit" и "Версай", но по-интересното е, че е познат и като един от големите спонсори на БСП. Много близък години наред бе до Петър Димитров от БСП.

Манджуков е собственик на фирма "Делта клас" ООД. Член е на сдру-жението "Регионална асоциация на заведенията Варна". През годините е имал участия в "КИНТЕЬ", "КЛУБ", "ГОЛД ХОТЕЛ", "ИНТЕР ПАРТ-НЪРС", "ОМЕГА", "НБМ-ГРУП", "ГЛОБАЛ ИНВЕСТ", ЕВРО ХОЛДИНГ" и "ПАРТИ ПЛЕЙС". В момента няма участие в управлението им като юридическо лице.



понеделник, 25 юни 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 111





Инж. Васил Грънчаров – кръстникът на „Неоферт“



04.12.2011

Васил Живков Грънчаров е роден на 5 декември 1949 г. в Хасково в семейство на фармацевт и адвокат. Женен, с двама синове – Живко и Стефан (директор „Маркетинг, стратегическо развитие и нови производства“ в „Неохим“ АД), и един внук , който носи неговото име. Първите години от живота си прекарва в Хасково, през 1967 г. се дипломира в математическа паралелка на местна гимназия. Кандидатства в ХТМУ-София, но поради високите изисквания за прием в желаната от него специалност отлага следването си за периода след отбиване на военната служба. Още в ученическите си години Васил среща жената на своя живот – д-р Дора Фиданова-Грънчарова, кардиолог, сега пенсионерка. Васил Живков Грънчаров e съдружник с 33 годишната Катя Петрова в Еко тех АД с която притежават 27% от Неохим АД. Той е един от висшите мениджъри на Неохим които приватизираха торовия завод под формата на РМД в началото на този век. Участия във фирми - Еко Тех АД 90%. Участия в публични компании - Неохим АД около 25% на стойност около 18 500 000 лв. Предполагаемо състояние - 19 000 000 лв

След като отбива военния си дълг, кандидатства и е приет с най-висок бал в специалност „Технология на пластмасите“ в ХТМУ-София. Групата, изучаваща престижната специалност, включва само 9 човека от цяла България, сред тях са деца на министри и висши държавни чиновници. Освен върху обучението си, Грънчаров се концентрира върху изследвания в научния сектор на университета.

Това е времето, когато пластмасите активно навлизат в ежедневието на хората. Много млади хора мечтаят да изучават техните характеристики, производство и употреба. Васил за кратко време се утвърждава като изявен студент и е изпратен и на летен стаж в Московския химико-технологичен институт „Менделеев“. През 1974 г. се дипломира във факултета по органична химия със специалност „Технология на пластмасите“.

2 януари 1975 г. е първият работен ден на инж. Васил Грънчаров в тогавашната База за техническо развитие към Стопански химически комбинат-Димитровград, на длъжност, свързана с производството на фосген (газ, използван в миналото като бойна отрова) . Още през първата си работна седмица младият специалист диктува технически регламенти за машинопис. През следващите 4 години работи в научно-изследователско звено и след успешни специализации постепенно от научен сътрудник трета степен достига до научен сътрудник първа степен. Така на 3 декември 1979 г. със заповед е назначен за ръководител група в базата.

Темите, върху които младият инженер работи, са: технология на фосген, изоцианати, хербициди, метилхлорформиат, полиуретани и др. В периода след 1980 г. инж. Васил Грънчаров преминава през всички длъжностни стъпала до главен проектант в проектен отдел на ИМХП (новото име на базата), а през 1983 г. след спечелен конкурс е изпратен на обучение в град Хьохст, Германия. То му дава изключителен шанс за изучаване на цялостния процес по създаване на технология в химическата индустрия (от научното проучване до нейната реализация в промишлени условия). След завръщането си Грънчаров прави първата презентация на непознатите CAD системи в ИМХП. По време на обучението той има редкия шанс да се докосне до компютър APPLE. По онова време в предградието на Франкфурт има научно-изследователски център, в който работят около 2000 души.

През 80-те години на миналия век инж. Грънчаров разработва множество проекти, свързани с химическата промишленост на територията на цялата страна: инсталация за производство на калиев карбонат в Химически заводи-Девня, инсталации в „Агрия“-Пловдив, багрилни инсталации за текстилен комбинат в Сливен и др.Едно от най-значимите постижения на младият инженер е при цялостното проектиране (главен проектант), авторски надзор и пускане в експлоатация на цеха за производство на бадимол (полиетиленов окис – бивша фабрика „Химик“). Производството на бадимол впоследствие е реконструирано и разширено, а капацитетът му е увеличен. Грънчаров като главен проектант, Еленко Димитров и проф. Христо Цветанов от БАН са поканени в Китай за преговори за продажба на авторска технология за производство на бадимол. Производството на бадимол включва изключителното за времето си управление с програмируеми контролери. То също е въведено от Грънчаров. На 8 август 1982 г. Васил Грънчаров получава държавно отличие – „Орден на труда“, златен, във връзка с цеха за производство на бадимол.

От 1987 до 1989 г. инж. Грънчаров участва във всички фази на предпроектното проучване за производство на карбамид. Осъществява контакти с всички доставчици на технологии по света, прави работни посещения на инсталации, между които са:

- инсталация за производство на карбамид по технология за гранулация на японската фирма „ТОЙО“ в град Капуни, Нова Зеландия;

- инсталация за производство на карбамид чрез стрипинг с амоняк – фирма „Снампроджети“, Италия;

- инсталация за производство на карбамид чрез пан – гранулация в „Норск Хидро“, Норвегия (днешната „Яра“). Там инж. Васил Грънчаров има възможността да посети и първия завод на „Норск Хидро“, който от производство на магнезий през производство на тежка вода достига до производството на торове и лидерското място в света за днешна „Яра“ .

Грънчаров е автор на множество научни публикации в престижното списание „Химия и индустрия“, между които са:

- „Непрекъснат процес за получаване на хербицида „Метоксурон“ – 1983 г.

- „Непрекъснат фосгенов процес за производство на ароматни моноцианати при атмосферно налягане“ – брой 6/1983 г.

- „Безаварийна експлоатация на центробежни помпи за втечнени газове“ – брой 8/1985 г.

След 1990 г. с настъпването на промените в България се изменя и развитието на научно-изследователската дейност и Васил Грънчаров продължава своята кариера като специалист по износ в „Неохим“ АД, а по-късно става началник-отдел. Участва в едномесечен курс-обучение по маркетинг мениджмънт в Токио, организирано от Японската международна агенция за сътрудничество. Там той научава тънкостите на тоталния качествен контрол (TQM) и системата за производство „точно навреме“ (Just in – Time manufacturing), както и управленското счетоводство. Чрез въвеждане на методологиите на управленското счетоводство в „Неохим“ АД Грънчаров осъществява управлението на производствените процеси, оценяването на икономическия ефект от инвестиционните проекти – методологии, които малко компании в България използват активно.

Инж. Грънчаров е автор на редица маркетинтгови нововъведения в „Неохим“ АД, които се използват и сега в ежедневната работа на фирмата. Той въвежда статистическата отчетност на продажбите, диференцирането на ценообразуването за продажбите на вътрешен пазар, контейнерен терминал и контейнерните превози, първата складова база в Разград и последващите я в Червен бряг, Карнобат и Благоевград, цветово брандиране на продукта и жп вагоните за експедиция, налагане на опаковките биг-бегс на вътрешния пазар и най-вече – автор е на утвърдените търговски марки „Неоферт“ и „Неомултиферт“.

След 2000 г. става търговски директор на „Неохим“ АД, а по-късно – изпълнителен директор.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Любомир Павлов.

.



неделя, 24 юни 2012 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 20



Българската икономика е най-сивата в Европа.
Върху всяко трето евро у нас не се плащат данъци

01.03.2012

България има най-голям сив сектор в Европейския съюз, констатира изследване за събираемостта на данъците в Общността, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от "Такс Рисърч". Според проучването върху едно от три евро у нас не се плащат данъци.
От общия продукт на българската икономика през 2009 г. не са били обложени 12.7 млрд. евро или 35.3 на сто. От това бюджетът е бил ощетен с 3.7 млрд. евро, посочват от офхиса на българския евродепутат Ивайло Калфин. С тези неполучени от държавата приходи е можело да се запълни дефицитът в публичните финанси за 2009 г. от 2.3 млрд. евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за 3 години да изплати целия си държавен дълг.

Веднага след страната ни в непрестижната класация се нареждат Румъния с дял на сивата икономика от 32.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) и Литва с 32%. Средните нива в ЕС са 22 на сто от БВП на съюза. Най-добре събират данъците в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Депутатите социалисти публикуваха изследването в навечерието на започващата днес в Брюксел среща на върха на ЕС в Брюксел, за да призоват европейските лидери да се ангажират с намаляване на процента на неплащане на данъци наполовина до 2020 г.


ХИЛЪРИ КЛИНТЪН: БЪЛГАРИЯ Е ТРАНЗИТНА СТРАНА ЗА ХЕРОИН
Държавният департамент на САЩ постави страната ни сред водещите в международния пазар на дрога

8.03.2012

България е транзитна страна за хероин и производител на синтетични наркотици, се казва в доклад на Външното министерство на САЩ. Страната ни не е преборила корупцията и е част от балканските маршрути за транзит на хероин, което я прави уязвима за международни организации, транспортиращи наркотици за ЕС, казва доклад на ведомството, водено от Хилъри Клинтън.
Организираните престъпни групи, действащи в България, са увеличили своето влияние и участие в международната търговия с дрога, това се посочва в доклад за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2012 година на Държавния департамент на САЩ.
Отбелязва се, че тези организираните престъпни групи имат достатъчно опит в търговията с дрога, добре финансирани и здраво установени в българското общество.
Българските черноморски пристанища продължават да се използват от наркотрафиканти, които пренасят кокаин от Южна Америка за Европа и хероин от Турция и Иран за европейските страни.
В България се отглежда канабис предимно за вътрешна употреба. Страната продължава да бъде източник на синтетични наркотици, въпреки че производството е намаляло през последните години, пише в доклада.
Корупцията остава сериозен проблем в полицията, митницата и съдебната система на България. Това се посочва в доклад за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2012 година на Държавния департамент на САЩ.
Въпреки реформите, съдебната система продължава да получава ниски оценки в общественото доверие и в проучванията на общественото мнение. Сложните съдебни процедури и пропуските в законодателството водят до прекалено забавяне на делата, което прави трудно ефективното разглеждане на случаи, свързани с организирана престъпност и корупция. Често чиновници, за които се установява, че са корумпирани, се преназначават или са принудени да напуснат, вместо да се уволнят или да бъдат съдени.
От гледна точка на правителствената политика България не окуражава, нито улеснява нелегалното производство или пласиране на наркотични или психотропни субстанции, нито прането на пари от незаконни сделки с наркотици.

Камерън към Меркел: „Моля, не ми давайте за пример българите!“

08.01.2012

В интервю за ВВС, британският премиер се обърна към германският канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля, не ми давайте за пример българите!“.
Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист, защо не е подкрепил договора за спасяването на еврото.
„ Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията, това е най-бедната страна в Европейският съюз, а и в голяма част от света. Освен това, е най-корумпираната държава в съюза. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз, ако е така то ние начаса сме готови да го напуснем.
Тази държава ни дава Меркел за пример, но моля бъдете търпеливи има и още! Да видим и техните политици, тези които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собственият си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в прекомерни детайли, как тази държава е била разграбена, а икономиката и разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците и трупат капитали като консултанти спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки. Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящият им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление което българите нари-чат мутри, а ние организирана престъпност. Не са един или два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящият им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност. Наскоро в България избухна скандал заради записи уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени, чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия опитващи се и успяващи да кадруват използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим?“

Файненшъл Таймс”: Политически хаос в България

23.06.2012


"Бързото отстъпление за Закона за горите изглежда е последният пример за тенденцията българското правителство да прави политика с прибързани решения. Впечатлението, че законът е зле замислен и прилаган, е разочароващо както за обикновените българи, така и за инвеститорите, пише в. "Файненшъл Таймс".
Тази седмица държавници водиха преговори с лобисти за промени в Закона за горите, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, които щяха да направят развитието на ски курортите много по-лесно и евтино, пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

Ветото беше приветствано от премиера Бойко Борисов, чието собствено правителство прокара поправките и който преди това твърдеше, че те ще бъдат от голяма полза за зимната туристическа индустрия в България, значителен източник на доходи за най-бедната държава членка на ЕС.

Ветото на Плевнелиев върху закона, приет от собствените му парламентарни съюзници (президентът е широко възприеман като българския Медведев, поставен от Борисов) и обратът в позицията на премиера дойдоха след улични протести на природозащитници.

Протестиращите твърдят, че поправките ще позволят на безскрупулни бизнесмени да вредят на околната среда и областите с природна красота със зле регулирани ски проекти, нещо, което вече се случи в някои части на страната, въпреки съществуващото законодателство.

Не за първи път правителството на Борисов се забърква в законодателна бъркотия или отстъпва от политическите си позиции. През януари то наложи забрана на методите за проучване и добив на шистов газ (т. нар. фракинг) и оттегли разрешителното за проучване, предоставено на американската енергийна компания Шеврон, след също толкова шумни, но не особено многочислени протести.


На следващия месец България се отказа от ратифицирането на Международното споразумение за борба с фалшифицирането (АКТА), също след протести на гражданите, този път предизвикани от желанието на българите да запазят неограничен достъп до пиратско съдържание в интернет.

През април 2011 г. в последния момент бяха приети поправки в закона за възобновяемите енергийни източници, които създадоха ограничителни условия за обещаващия сектор на ветропарковете в България и това наложи някои инвеститори в сектора да замразят проектите си. Сега може да е по-трудно правителството да постигне целите си за енергия от възобновяеми източници.



четвъртък, 21 юни 2012 г.

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ … 4





Стават известни сътрудниците на ДС и в епархиите на Българската православна църква


01.06. 2012



Комисията по досиетата в новия си състав (без отсъстващия Борис Михайлов) заседава за обявяване на проверката за принадлежност към ДС във Врачанска епархия. В близките месеци ще станат публично известни имената на агентите на бившата Държавна сигурност в епархиите на Българската православна църква (БПЦ).

Комисията по досиетата вече обяви първия резултат от проверката за принадлежност към ДС на Врачанската епархия (решение №2-10 от 31 май 2012 г.).

С него бяха огласени имената на следните председатели на църковни настоятелства във Врачанската епархия:



• Иван Нейков – председател на църковно настоятелство при храм "Св. Възнесение" – с. Бутан;

• Цано Дончев – председател на църковното настоятелство при храм "Св. Георги" – гр. Оряхово;

• Цветан Цолов – председател на църковно настоятелство при храм "Успение Богородично" – с. Чомаковци.



Проверката е обхванала общо 32 лица.

В началото на 2012 г. комисията по досиетата започна мащабна проверка на ръководителите и членовете на управителни органи на религиозните общности. Тогава бяха обявени и сътрудниците на ДС в ръководството на БПЦ. До този момент Светия синод все още не е излязъл със становище по принадлежността на 11 от 15-те митрополити. Сред тях е и Врачанският митрополит Калиник.

„Врачанската епархия се оказа най-изпълнителна и от нея получихме в срок списъците с имената и длъжностите на лицата, които следва да проверим по закон за принадлежност към ДС”, заяви пред сайта desebg.com председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той допълни, че е изпратено напомнително писмо до патриарх Максим за изпълнение на закона и от останалите епархии.





Св. Синод на БПЦ одобри отличието "архонт" за Петър Манджуков


26.06.2012




Св. Синод на БПЦ одобрява решението на Пловдивския епархийски съвет относно правилата за утвърждаване и присъждане на отличието "архонт", гласи решение на Синода от днес.

То е по повод писмо, вх. № 459/20.06.2012 г. на Пловдивския митрополит Николай с приложено извлечение от прот. № 9 на Пловдивски епархийски съвет с правилата за утвърждаване и присъждане на почетното звание "архонт" за одобрение от Св. Синод.

Синодът прави следните добавки: 1. Отличието "архонт" може да получи за особени заслуги към БПЦ само православен християнин; 2. Отличието "архонт" може да бъде давано само от Епархийския митрополит по решение на Епархийския съвет; 3. За дарените средства по т. 3 и т. 4 от Раздел ІІ - начинът на тяхното придобиване не трябва да противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ.

Синодът прие и правилник за принципите и правилата за отличаване на заслужили православни християни с отличието "архонт", както следва: 1. Отличието "архонт" може да получи за особени заслуги към БПЦ само православен християнин; 2. Отличието "архонт" може да бъде давано само от Епархийския митрополит по решение на Епархийския съвет; 3. Почетното звание "архонт" се присъжда за видими, доказани и направени публично достояние заслуги по подпомагане дейността на Православната църква на територията на БПЦ; 4. Такива заслуги могат да са: Изграждане на нови храмове, обслужващи духовните потребности на голямо множество миряни; Ремонт и други форми на подпомагане на епархийски манастири до степен на възстановяване на монашеския живот в тях; Устойчиво подпомагане на образователната и социалната дейност на Църквата, като например чрез изграждане и издръжка на образователни центрове, дългосрочно подпомагане на уроците по вероучение и неделните училища, изграждане и издръжка на социални кухни, сиропиталища, приюти и др. подобни благотворителни институции; Проявена изключителна гражданска активност в сферата на религиозното просвещение и значим интелектуален или творчески принос, при който удостоеният е вложил не материални, но духовни ценности, вложил е всичките си способности и таланти за прослава на Бога и благото на св. Църква.

Нека да си припомним малко медийна информация за Манджуков :

Петър Манджуков

бизнесмен секретен сътрудник, агент Омортаг 1974-1985 I главно управление

                                                                                         II главно управление, 9 отдел, 5 отделение



Петър Манджуков бил нещатен сътрудник на Държавна сигурност. Тази и подобни „сензационни" вести съдържа поредният списък, оповестен от комисията по досиетата. Че собственикът на Балкан българска телевизия и бивш издател на червения партиен вестник Дума произлиза от средите на бившите тайни служби, това е публична тайна отдавна. Както и за бившия собственик на телевизия 7 дни Георги Агафонов и за настоящия "консултант" на BTV Красимир Гергов. Както и за собственика на агенция Фокус Красимир Узунов, известен като Поручика.

Като че ли за пръв път се потвърждава само агентурният псевдоним Карак, с който за Шести отдел на Първо главно на ДС е работил собственикът на Дарик радио Радосвет Радев. Негов колега е бил и дългогодишният програмен директор на радиото и водещ на предаването "Седмицата" Владо Танев.

Петър Манджуков е свързан със сръбската мафия, която разстреля премиера Зоран Джинджич. Той имал бизнес с негови врагове от радикалите в Белград, които снабдявал с оръжие в нарушение на югоембаргото. Такива документи притежавали хора от българските тайни служби, които щели да бъдат извадени в скоро време срещу Манджуков. В папката с неговото име имало много интересни за прокуратурата неща: десетки нарушения на югоембаргото, укриване на данъци, контрабанда на оръжие в държави от „черния списък”, незаконни сделки с имоти, незаконна приватизация, източване на ДДС и др. Вниманието на обществото обаче щял да привлече най-вече подаръкът, който бизнесменът направил на президента Георги Първанов. Става дума за два апартамента в София, които той харизал без пари на държавния глава в знак на признателност за мъжката дружба.

сряда, 20 юни 2012 г.

ВАШТА БАНКА ....9




САЩ за "гнилите ябълки" сред българските банки

17.06.2012


Банката на Цеко Минев е посочена като най-съмнителната структура в българския банков сектор в доклад на посланик Джон Байърли от 2006 г. Според бившият шеф на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров, сега зам.-директор на ОЛАФ, инспекции на място във ПИБ са показали нарушения. Докладвани са съмнителни транзакции, които изискват разследване. Когато обаче Агенцията е започнала тези разследвания, ПИБ е отказала да предостави допълнителна информация за сметките и техните собственици.

Други източници на Байърли от Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD) казват, че съвместните проекти с ПИБ се считат за черно петно в историята на банката.

Посолството на САЩ заключава, че ПИБ е една от банките, "наливащи средства за известни престъпници в схеми за пране на пари и свързано с тях отпускане на кредити"

"Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят." - пише буквално Байърли.

Обнародването на тази грама от Биволъ беше игнорирано в българските медии, а малкото публикации пропускаха да споменат имената на 8-те банки считани от САЩ за "гнили ябълки".

Резюме на доклада и всички имена на банките обаче бяха публикувани на втора страница на френския вестник "Монд", като банките са цитирани без съкращения: Първа инвестиционна банка на Цеко Минев, Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, Интернешънъл Асет Банк (бившата Първа Източна Международна Банка) - банката на СИК, СИБАНК (бивша Българо-руска инвестиционна банка) тогава на Цветелина Бориславова, Банка ДЗИ (предишна РосЕксимбанк) на убития Емил Кюлев, Инвестбанк на Петя Славова ("Банката на митрополити и генерали"), Централна кооперативна банка позната като банката на варненската групировка ТИМ и Софийска общинска банка на енергийния магнат Ковачки.. "Гнилите ябълки" бяха посочени и като тема табу в българските медии в изследване на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман".

Симбиозата власт - медии - съмнителни банки

Показателен за тесните взаимовръзки между властта, съмнителните банки "от най-тъмните сфери на престъпния свят" и медиите е също фактът, че лица свързани с "гнилите ябълки" контролират много от големите български вестници и телевизии. Примерът с акциите на Вики Политова в ПИБ е достатъчно красноречив, но далеч не е единствен.

КТБ, която въпреки съмнителната си репутация е предпочитан трезор за 70% от парите на държавните предприятия е сочена като кредитодател на "медийната императрица" Ирен Кръстева, чиито вестници "Монитор", "Телеграф", "Новинар", "Политика", и телевизията TV7 са абсолютно безкритични към правителството и нападателни към неговите опоненти.

Любомир Павлов, бивш шеф на Общинска банка е обвинен за пране на пари при придобиване на собствеността върху "Труд" и "24 часа".

Групировката ТИМ, посочена в друг американски доклад като "една от най-големите и сериозни икономически грижи на България", владее регионалния вестник "Черно Море" във Варна и телевизиите "МСАТ" и "България он ер".





вторник, 19 юни 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...73



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.


Стрелба в дискотека в Златните пясъци с един убит и един ранен

18.06.2008

34-годишният Венцислав Маринов бе убит, а втори мъж бе ранен в сряда през нощта при стрелба в дискотека ''Малибу'' в курорта Златни пясъци. Маринов е починал на път за болницата. Другият мъж се казва Иван Славов, ранен е в крака и е настанен в МБАЛ “Св. Анна” във Варна. Няма опасност за живота му.
Инцидентът е станал около 1.30 часа през нощта в разгара на туристическия сезон по Черноморието.
Маринов е известен на полицията за кражби на коли и измами, от 2004 година му е наложена забрана да напуска страната. Иван Славов е от Долни чифлик, на 30 години, също криминално проявен и от 2007 година има забрана да напуска България.
Двамата са били в една компания в дискотеката. След престрелката са откарани с лични автомобили до болницата. Маринов, който е бил ранен в гърдите, е починал по пътя. От членовете на компанията, в която са били двамата, са иззети 6 пистолета. В момента в Пето и във Второ РПУ във Варна са задържани осем души за изясняване на обстоятелствата.
По информация на Дарик радио Маринов е собственик на туристическа фирма. Според радиото убитият се смята за приближен до мъж с прякора Черния Геле, близък до бившата групировка СИК, който отговарял за заведението в курорта.
Черния Геле стана известен преди време с това, че беше задържан при опита си да попречи на полицията в София да извърши обиск във връзка с разследване срещу Димитър Вучев – Демби.
Дискотека “Малибу” в Златните пясъци се смята за собственост на близки до убития преди време в столицата виден сикаджия Милчо Бонев – Бай Миле.
Според непотвърдена информация имотите на бившите сикаджии по морето се управляват от двама души. Единият от тях бил варненец, срещу когото преди около година имаше опит за атентат.
Единствената версия, по която полицията работи по случая със стрелбата в дискотека "Малибу" в Златни пясъци, не е свързана с наркотици. Това разкри шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров.
В момента се работи по изчистване на мотивите за престрелката. "Не бих казал, че става дума и за разпределяне на туристически бизнес", добави комисар Димитров. Няма данни стрелците да са от София, категоричен бе шефът на варненската полиция.
Някои от привиканите вчера за разпит 8 души от компанията на простреляните все още са в районното управление. Те обаче не са задържани, защото, според Димитров, нямало основание за това.

неделя, 17 юни 2012 г.



ПРОФАНЪТ И ГЛУПАКОУСТОЙЧИВИТЕ МАНТИНЕЛИ


Управленската пародия ГЕРБ е по – голяма от Вселената. Нова календарна дата и нов управленски фарс .

7 юни, четвъртък сутринта, малко след 9 ч. Председателят на парламента Цецка Цачева дава началото на заседанието. В кулоарите е тихо, журналистите са спокойни, а мониторите в близък план показват как председателят на правната комисия Искра Фидосова се насочва към трибуната, откъдето ще докладва за окончателно гласуване промените в Закона за съдебната власт… Без дебат и с усещане за предварително уговорка поради пасивното поведение на представителите на другите партии депутатите гласуваха необезпокоявано един от най-важните закони. От една страна, той трябваше да отговори на очакванията на самите магистрати за промяна на статуквото, от друга, чрез него трябваше да бъде даден ясен знак към Европейската комисия, че управляващите разбират какво им говори тя и са готови да осъществят реформата "изоснови", на която държат от Брюксел.“

Проектозаконът бе приет без особени дебати - със 78 гласа "за" между които и депутати от ГЕРБ, 7 "против" и 8 "въздържал се", съобщава dnevnik.bg.



14 юни, четвъртък - Бойко Борисов в предаването „Здравей, България” на Нова

„Бих приветствал, ако президентът наложи вето по текстове в Закона за съдебната власт. Негово право е да не наложи вето. Ако не го направи, ще внесем нови поправки в Закона за съдебната власт. „

Премиерът Борисов каза, че вече е разговарял с президента Росен Плевнелиев относно връщането на текстовете от Закона за съдебната власт за ново разглеждане в парламента.

„ВСС е независим орган. Аз казах и като председател на ГЕРБ, партията не би подкрепила политически този ВСС да избира главния прокурор, без да им се месим изобщо в тази дейност. Не трябва този ВСС да има бонуси. С нищо не си го е заслужил! Така че се надявам вторник-сряда президентът да го върне, веднага да се започне процедура и да се прегласува“, категоричен бе премиерът.



15 юни, петък - След като вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще приветства президента Росен Плевнелиев, ако той наложи вето върху Закона за съдебната власт, ветото днес вече е факт.

От пресцентъра на държавния глава съобщават, че Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 7 юни 2012 г.



15 юни, петък - ГЕРБ ще се съобрази с наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстове от закона за съдебната власт, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им или т. нар. „кариерни бонуси". Искра Фидосова обясни, че докато се е работело по промените, е било търсено компромисно решение.



ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ПОСТАВЯ ЗАДАЧИ НА ПАРЛАМЕНТА И ПРЕЗИДЕНТА И КАДРУВА В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ !!! Какво е това – безхаберие, пълна загуба на ориентация, маниакална депресия, тотална кадрова недостатъчност или просто класическо мутраджийско поведение ?!?! Кой дърпа конците на изпълнителната власт, в частност на премиера Борисов ? Кои са профаните, самоназначили се за кукловоди и режисьори на обществено – политическия живот в България, които 22 години ни демонстрират тоталната си несъстоятелност ? И не сме ли ние, обикновенните хора, „глупакоустойчиви мантинели“ за да издържаме толкова време, под ударите , на колосалния им кретенизъм ?


събота, 16 юни 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...72



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

16.06.2003

Застреляха бизнесмен пред дома му в София

Пред къща на ул. "11 август" в столицата в 9 ч. е бил убит бизнесмена Тодор Толев, съобщи БНР. По непотвърдена информация срещу Толев е стреляно от движещ се автомобил "Фиат".Той е улучен от четири куршума. Районът е отцепен от полицията и се извършва оглед от дежурно-следствената група. На мястото е и зам.-директорът на столичната полиция Стоян Велчев. Шефът на СДВР Румен Стоянов също пристигна на местопроизшествието.
Тялото на бизнесмена беше прибрано от автомобил на "съдебна медицина" три часа след убийството.
Толев е 59-годишен. Според съседи той е живял в къщата, пред която е убит повече от 25 години. Той дълги години е работил в сферата на телекомуникациите - първо в БТК, а преди шест-седем години и в частен мобилен оператор. По-късно Толев започнал търговия с GSM-апарати.
През месец май е бил извършен неуспешен опит за убийство срещу Тодор Толев, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. При неуспешния атентат Толев е бил прострелян в главата. Ген. Борисов допълни, че няма информация Тодор Толев да се е занимавал с незаконна дейност, като уточни, че преди години бизнесменът е имал много близки отношение с бившия началник на столичната полиция Емил Танев и началника на служба "Полиция" към СДВР Емил Миланов.
Според фирмения регистър на името на Тодор Иванов Толев фигурират осем фирми. Заедно с депутата от БСП Младен Червеняков е участвал в управлението на фирма "Корал 21". Със Славчо Христов Толев е имал обща фирма "Сауп".
Преди години Толев е бил съдружник и с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов във фирма "TBI 97". Борисов заяви, че в момента, в който е приел длъжността главен секретар на вътрешното ведомство, е прекратил участието си във всички фирми, в които е бил съдружник, собственик или е фигурирало неговото име. По думите му общата им фирма никога не е извършвала дейност, тъй като тя е била създадена само в случай, че охранителната фирма "Ипон" не получи лиценза си за охранителна дейност. Според Борисов службите нямат информация Толев да е замесен в престъпна дейност. Той каза, че съжалява, ако някой се опитва да компрометира него с убийството на Толев.
В МВР се провежда съвещание на шефовете на всички служби.

сряда, 13 юни 2012 г.

ЪНДЪРГРАУНД 15




13.06.2012

Сводникът на Трактора печелел 1,5 млн. лв. на месец.
Оставиха го зад решетките с 6-има от хората му
.

Мрежа от над 25 бардака, 300 жрици персонал и около 1,5 млн. лв. месечен оборот - това е равносметката от шеметната кариера на бившия столичен следовател Димитър Митров - Митко Полицая, когото МВР спипа на 8 юни. Ексченгето е приближено до лидера на “Октопода” Алексей Петров и от 1999 г. е ключова фигура в бизнеса с проститутки. Отчитал се на Трактора, след като изместил Николай Добрев - Бай Добри от бизнеса с платена любов, смятат разследващите.
Над 300 момичета са работили в баровете и публичните домове под контрола на Митко Полицая. Всяка е изкарвала по 4 - 5 хил. лв. месечно за себе си и още толкова за шефовете. Така излиза, че оборотът на Митров бил около 1,5 млн. лв. Всеки бардак имал отговорник и трима охранители. Всичките били от Своге, откъдето е и Полицая. Събитие било да се вземе на работа някой, който не е от града, поясниха от прокуратурата.
Митров беше обявен за издирване през 2010 г. Според прокуратурата империята му обхваща над 85% от пазара на плътски удоволствия в столицата. Той контролира клубове, сайтове за платена любов, охранителите на проститутки и таксиметрови шофьори, които разкарват жрици по адреси. Не се интересувал само от платената любов по Околовръстното. Всеки, който дръзнел да отвори бардак без Митко Полицая, бил наказван жестоко .
В 1,30 часа в нощта срещу сряда Софийският градски съд реши да остави Митров и 6-има от хората му в ареста. Разглеждането на мярката им за неотклонение започна около 19 ч, а обвинителят Милко Момчев се позова на 77 явни и 55 секретни тома с материали по делото, описващи в детайли схемата на 44-годишния Митров. Сводникът на Трактора носеше сив суичър „Армани” и сини дънки. Беше доведен с белезници редом с брат му Ивайло. Другите петима задържани са управители и служители на фирми, за които се смята, че контролирали бизнеса с проститутки и техен ръководител в сянка бил Полицая. Той обаче предпочете да мълчи пред магистратите и поиска само да бъде пуснат.
Според прокуратурата бандата се е занимавала със склоняване към проституция, трафик на жени с цел сексуална експлоатация за страни от ЕС, пране на пари и данъчни престъпления. Дни след ареста на Алексей Петров през 2010 г. започнало и разследването срещу групата на Полицая. Свидетели обаче разказват, че тя функционирала още от 1999 г.
Към момента 37 души от хората на Полицая имат обвинения, уточни прокурор Момчев пред “Монитор”. Империята на Митров вероятно ще се окаже най-голямата организирана престъпна банда, изправяна някога пред Темида. “Тази група не може да бъде сравнена с нито една в България”, заяви прокурор Милко Момчев пред магистратите.
Ексченгето в момента няма фирми и не се води на работа никъде .
Преди е участвал в 2 дружества, които са контролирали столичните стриптийз барове „Клеопатра”, „Камасутра” и „Велвет”. Първоначално в една от фирмите - “Шанс”, управител и собственик е бил 74-годишният баща на Митко Полицая - Благой. След него поста заела майка му Благойка. След смъртта на стареца дяловете му отишли при синовете Митко и Ивайло, а те на свой ред ги прехвърлили на майка си. Други две дружества – “Дариц” и “Контакт - 97”, стопанисват клубовете “Велвет” и “Камасутра”, обясниха от прокуратурата.
Брат му Ивайло изпълнявал ролята на брат на шефа. Всички се страхували от него заради роднинската връзка. Управлението на баровете било в ръцете на Александър Дели Иванов, Румен Русев - Лонгура и Цветелин Ребърковски, които съдия Даниела Борисова също остави зад решетките. Дели Иванов е един от управителите и се е занимавал с финансовите операции. Русев бил силовак, а Ребърковски е разрешавал конфликти между проститутките и управителите.
Късно вечерта съдия Даниела Борисова прецени, че има достатъчно доказателства срещу Митров и хората му - показания на свидетели и записи от телефонни разговори. Освен това има опасност заловените да извършат друго престъпление заради тежкото наказание от 5 до 15 г. затвор, което ги грози.
Решението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативните магистрати.
.
Митров взел бизнеса на Бай Добри

Димитър Митров е взел бизнеса на кримибоса Николай Добрев - Бай Добри, смятат от прокуратурата. Първоначално фирма ”Контакт – 97” била на бившата барета Добрев. Той обаче имал проблеми с Алексей Петров. Трактора се ползвал с протекции заради работата си като съветник на ексшефа на ДАНС Петко Сертов. После с ”благословията” на Трактора Митко Полицая поел контрола над дружеството, а съответно и над бардаците. За всичко това разказва бившият служител на НСО Пламен Устинов, който е и основен свидетел по мегапроцеса ”Октопод”.
Ивайло Стоянов - Турчина пък пояснява, че Митров отговарял за сексуслугите, които ползвали от ВИС 2. ”Беше обществена тайна, че Полицая държи клубове за проститутки”, разказал свидетелят. Гардът в един от бардаците обяснил, че се знаело, че всички клубове се отчитат на Алексей Петров.
.
ВИП къща за секс в дом на екскмет



Една от ВИП къщите, където процъфтявал бизнесът на Митко Полицая, била собственост на бивш кмет на община. През 2006 г. той се срещнал с Румен Лонгура и брата на Митров - Ивайло, и им дал под наем имота в скъпарския кв. Бояна. После съседи му подшушнали, че вътре се върти бардак, и човекът поискал да прекрати договора. Това обаче не притеснило хората на Полицая, че ще загубят посетители, защото така или иначе “клиенти им били много високопоставени хора”.
В кризата Митров решил да не намалява заплатите, но да стегне подчинените си. За да рекламира бизнеса си, били впрегнати и таксиджии, които да разкарват жрици по адреси и да рекламират с визитки клубовете. Редовно сводниците се събирали в столичен ресторант, където си правели оперативки.


понеделник, 11 юни 2012 г.

АНТИ ДИЛОВ – ЧАСТ VIII



/ или как се опитвам да се надприказвам с Любен Дилов – младши във Фейсбук /

• Luben Dilov-junior

В една паралелна, по-добра вселена, на днешната дата Ботев завладява не „Радекци”, а „Титаник” и акостира край Козлодуй, където е посрещнат тържествено от областния управител на Плевен, някой си Леонардо от Капри. Още могат да се видят два от комините на кораба – използват ги за ядрената централа. За това свидетелства най-добрият журналист от онова време - дете на съветско-монголската дружба, с баща евреин, той носи рядко срещаното име Чингиз Хаим.

Angel Yordanov

А в нашата си , мутрифицирана вселена, децата питат майките си : Мамо , мамо, защо кокошката, която снася златни яйца се казва Росен Плевналиев? А пък майките не знаят как да обяснят, че вероятно златните яйца в Плевен ги снася Цецка Цачева, а в Монтана – Искра Фидосова. Аз пък се питам, защо децата на българо – съветската дружба, кодирано , наричат себе си евреи. А бе, - Да живее комунизма, долу БКП !

Luben Dilov-junior

Добрият вкус изисква, ако сте решили да застреляте мим, да ползвате заглушител, така както верността в любовта предполага да не изневерявате нито на жена си, нито на любовниците си.

Angel Yordanov
Защо ще застрелвате Метин Енимехмедов ? По - добре застреляйте палячото Симеон Дянков. Но, на всяка цена, запазете плакатчето "Тигрите-без дефицит" с което той ходи на мачове. Уникално е ! А, ако смятате да изневерите на жена си с Лиляна Павлова - идете на психиатър !

• Luben Dilov-junior

Първи юни! Ден на детето... Съвсем по детски, от днес започвам отново да се крия, като пуша на обществени места! След секс също вече няма да може да се пуши… Ако е групов. Води се обществено място!

Angel Yordanov

Разговор между малкият Бойко Борисов и малката Цецка Цачева в детската градина.
Бойко – Ти пушиш ли след секс ?
Цецка – Не знам, погледни ме отдолу !

Luben Dilov-junior

Два въпроса ме мъчат понеделнишки - самоуби ли се, или беше убит султан Абдул Азис на днешната дата през 1876-а година и защо, когато предлагат 13 заплата, не се намира никой суеверен? И още два въпроса от етикецията: длъжен ли джентълменът да отстъпва място на дамата, ако той лежи в леглото с друг джентълмен? И трябва ли джентълменът да сваля шапка, при среща с дама, ако шапката е на главата на друга дама?

Angel Yordanov

На мен никой не ми предлага 13 заплата и затова, ако лежа в едно легло с Лиляна Павлова, Цецка Цачева и Искра Фидосова няма да си свалям …шапката, ами ще се правя на „дръж ми шапката“. А на днешната дата , щеше да е много по – добре, ако се самоубие султан Бойко Борисов, ама не ми върви и това си е …

Luben Dilov-junior

Две неща обясняват защо при валсовете на Щраус не се правят големи крачки – Щраусът е известен с най-големите си яйца и – патентованите на днешната дата през 1850 година – сини дънки на Леви Щраус били много тесни. От българските новини – оказа се, че изкопаният от архeолози в Созопол вампир не е вампир, а средновековен данъчен. Фабриката за фоейрверки в село Лозенец набира персонал. Отново.

Angel Yordanov

Ако дължината на крачката заависи от големината на яйцата, Росен Плевналиев въобще не бива да ходи, защото неговите яйца са златни и тежат 200 килограма. Вампирът от Созопол се оказа Цецка Цачева, която заспала на плажа и вълните я зарили с пясък. А кога ще гръмне фабриката за фойерверки на "Дондуков" 2 ?

• Luben Dilov-junior

В понеделник най-ценното е са успеете да различите важното от спешното. Медиите няма да ви помогнат за това. Пример: композиторът Стефан Димитров станал учредител на партията на Кунева – това е важното, а спешното е до всяко едно добро същество, да застане поне още едно…

Angel Yordanov

Много повече щях да се зарадвам, ако Азис беше станал учредител на ГЕРБ. Тогава нещата щяха да си дойдат на мястото. Две добри същества - Азис и Бойко Борисов един до друг в интимна прегръдка... Нещо се размечтах !

ГЕРБ ХРОНИКА 30



Комунист от ДС стана съветник на Плевнелиев

21.05.2012

Генерал Стоимен Стоименов съветва президента по проблемите на сигурността. В края на февруари Росен Плевнелиев, който неотдавна се похвали с първите 100 дни от встъпването си в длъжност, пророни няколко сълзи на параклиса, построен в памет на жертвите на комунистическия режим. В същото време той назначи кадри на ДС на два от най-ключовите постове в своята администрация.
Както вече стана известно, началник на политическия му кабинет е бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който си тръгна от службата заради скандала с изтеклите СРС-та, уличаващи Бойко Борисов в корупция.
Далеч по-шокиращо е друго назначение, за което съзнателно не се шуми. Става дума за генерал-майор Стоимен Стоименов, който съветва Росен Плевнелиев по въпросите на сигурността.
Генералът е не само политически офицер от БКП, служил дълги години в Главно политическо управление на народната армия (ГлПУНА), но дори е бил кадровикът на партията в Генералния щаб.
Първото десетилетие на прехода Стоименов прекарва като кадровик и във Военното разузнаване. Без да има подходящо образование за разузнавателна дейност и дори без да е завършил специална школа.
Подкованият идеологически Стоименов получава и второ кръщение в ковачницата на политически кадри за Червената армия „Ленин“ в Москва. Според специалисти това означава задължителна принадлежност към съответното подразделение на КГБ.
През цялата си кариера преди 1989 година Стоименов гради партийни и комсомолски организации, разследва прегрешили комунисти и участва в издигането, както и в отстраняването на висшите командни кадри на армията.
Интересна подробност е, че негов зет е Бисер Кръстев Борисов, един от директорите в ДАНС. Запознати с маниера на Стоименов твърдят, че той е пуснал пипалата си в няколко служби за сигурност едновременно, а Плевнелиев ще бъде безпомощна играчка в ръцете на стария комунистически кадровик.
Паметливи експерти по сигурността припомниха, че ген.-майор Стоименов най-изненадващо се появи в няколко телевизионни предавания, защитавайки убийците на Чората - прочутият случай от Благоевград, при който петима полицаи пребиха до смърт Ангел Димитров, за което получиха общо 90 г. затвор.


Секретарка на Цветанов става шеф на общински пазар в София

29.05.2012

Бившата секретарка на вътрешния министър Цветан Цветанов Десислава Замфирова спечели конкурса за член на съвета на директорите на столичната общинска фирма “Пазари Север”. Докладът за избора на новите директорски бордове на 5-те общински дружества за пазарите беше внесен извънредно във вторник на заседанието на комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС) от зам. - председателя му Николай Стойнев.
Назначенията предстои да бъдат одобрени на сесията на СОС в четвъртък.
Въпреки обещанията за нови правила и публичност при избора на новите директорски бордове, на практика такава нямаше. Никъде не бе официално съобщено кои и колко са кандидатите. Почти толкова дискретно беше внесен и докладът с одобрените номинации, които не бяха придружени дори с елементарна биографична справка. Така остават съмненията как са изпълнени нововъведените изисквания за управленски опит и образование.
Затова пък от справка в публичните регистри става ясно, че се е запазил принципът на разпределяне на местата по партиен принцип и уп равляващите ГЕРБ получават почти пълен контрол, отпускайки на опозицията скромните три бройки.

Футболен трофей след асистенция на Бойко Борисов -
"Витоша Бистрица" спечели Купата на аматьорската лига .

29.05.2012

„Витоша Бистрица” с премиера Бойко Борисов спечели Купата на аматьорската лига след победа на националния стадион “Васил Левски” над отбора на Две могили с 2:1. Борисов игра с номер 13.
Борисов имаше решаваща роля за успеха на “Витоша Бистрица”. На мача на "Тигрите", които се подвизават във “В” група, имаше над 1000 зрители въпреки лошото време и падналия проливен дъжд.
“Витоша” поведе преди почивката с попадение на Сергей Ташков. Той направи хубав индивидуален пробив и с мощен удар опъна мрежата. “Две могили” изравниха след невероятна грешка на вратаря на "тигрите" Владимир Славев, но в 67-ата минута Бойко Борисов подаде на Ангел Стоянов, който с прекрасен изстрел от малък ъгъл донесе трофея на своя тим.
Една трета от кабинета дойде на трибуните на националния стадион “Васил Левски”, за да подкрепи премиера Бойко Борисов, който излезе като централен нападател на Витоша в сблъсъка за ценния трофей.
Транспарант “Тигрите без дефицит” разпъна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. До него във ВИП ложата се събраха колегите му от правителството Мирослав Найденов (на земеделието), Ивайло Московски (на транспорта и информационните технологии) и разбира се, Свилен Нейков (на спорта). Друг плакат от финансовото министерство гласеше “Муудис “Тигрите” с рейтинг ААА”.
След като вдигна купата, Борисов каза, че не му е било лесно в мача, тъй като са го пазели 34-35 години по-млади централни защитници.
Той заяви, че ще отнесе спечеления трофей при другите в Министерския съвет.

Нов грандиозен гаф на МВР! “Крадените” ракети от “Безмер” си били на ВМЗ!

09.06.2012

Нов грандиозен гаф на МВР, май, е забъркан лично под надзора на главния секретар на ведомството Калин Георгиев. 103-те ракети “въздух-земя”, превозвани от двама военни и “арестувани” от полицията по подозрения за незаконна сделка, е трябвало да бъдат транспортирани до Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ), предаде БНР. Ракетите са били за изпитания в “Безмер” и е трябвало да бъдат върнати обратно във ВМЗ. Това заяви директорът на оръжейния завод Иван Стоенчев. Той увери, че за това има документи, пише http://argumenti-bg.com
Микробус със 103 ракети”въздух-земя” бе задържан вчера в Сливенско. По случая са арестувани и двама военнослужещи от авиобаза “Безмер”. “Няма данни кражбата на неуправляеми ракетни снаряди да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм”, увери в Сливен главен комисар Калин Георгиев. Според него ставало въпрос за чисто криминално деяние и тепърва предстояло да се установява дали зад него стои организирана престъпна група. Снарядите били откраднати от авиобаза “Безмер” и били превозвани в микробус, собственост на ВМЗ – Сопот. В колата имало двама души – охранител и шофьор. Разпитът установил, че те нямат отношение към случая и затова са освободени.
Около 12 часа вчера автопатрул на КАТ Сливен, при специализирана полицейска операция за проверка на автомобили, спрял микробуса. На полицаите направило впечатление, че лекотоварният автомобил се движи с включена сигнализация за пренос на специални товари. При проверка на документите се установило, че върху една от накладните липсва печат. При обиска в каросерията полицаите забелязали, че единият от сандъците е отворен и се вижда нещо подобно на бойни ракети. Така били открити общо 103 ракети, които били превозвани в 14 сандъци, единият от които разпечатан. По предварителна оценка общата стойност на 103-те снаряда е 47 400 лв. Сержант Спасов и майор Николов са задържани заради това, че са пряко отговорни за сигурността на авиобазата и съхраняваните там в складовете боеприпаси. В момента се прави цялостна проверка на складовата наличност и документация на авиобазата в Безмер.
Премиерът Бойко Борисов поиска тежки наказания за заловените да пренасят ракетите. “Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР – това е такова безразсъдство вече. И се надявам, сега, военна Прокуратура, да повдигне обвинения и в края на краищата – тези хора да получат тежки наказания”, каза Борисов пред журналисти. “100 и няколко ракети – това са близо тон тротилов еквивалент и то – от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус камион, ТИР или еди какво си, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят”, обобщи Бойко Борисов.
Сега, както става ясно, ракетите са си били съвсем законна собственост на ВМЗ, а и автомобилът, с който са превозвани, си е бил надлежно сигнализиран, пише още http://argumenti-bg.com

Увеличават двойно заплатите на висшите чиновници

11.06. 2012


Премиер и председател на парламента ще получават 7000 лева заплата, ако депутатите приемат подготвения от финансовото министерство Закон за висшия държавен служител.
Новият проект ще обхване също така министрите и заместниците им, зам.- парламентарните председатели, президента, вицепрезидента, както и членовете на независимите комисии, съобщи пред “Стандарт“ вицепремиерът Симеон Дянков.
На практика това означава, че в следващото правителство заплатите ще бъдат два пъти по-големи. В момента премиерът Борисов взима под 3300 лв.

сряда, 6 юни 2012 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …4



Прощават на скандална съдийка за лъжлив протокол

Да й е честито покровителството от страна на държавното обвинение.
Ръководителят на сектор "Вътрешен контрол" в Инспектората на Върховната касационна прокуратура Тома Комов констатира, че Георгиева не е направила абсолютно нищо лошо, като е съставила лъжлив протокол по дело за царските имоти. В безпрецедентен акт от 7 май т.г. Комов дава указание на Софийската градска прокуратура (СГП) да се произнесе със съответното благоприятно за съдийката постановление. Нещо повече - той дава указание преписката да се изпрати на Софийската районна прокуратура (СРП) с цел - забележете! - образуване на наказателно производство за набедяване срещу адвокатите, подали сигнала за безобразието в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).
Само 3 дни по-късно - с невероятна за нашето правораздаване бързина прокурор Румяна Арнаудова от СГП вече се е произнесла с отказ да образува наказателно производство срещу съдия Мария Георгиева. И е изпратила преписката на СРП, която да провери дали адвокатите от кантората "Савова & сие" не са извършили престъпление по член 286 ал.1 от НК.

Васил Костов – Кеца: Бoйко Борисов отговаряше лично за каналите за хероин от Турция

02.06.2012

Прокурорско постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за криминалното минало на премиера Бойко Борисов излага в детайли мотивите на Прокуратурата да не се занимава с този казус, като основната юридическа причина е изтеклата давност.Сигналът срещу Борисов беше подаден през есента на миналата година след като подсъдимия Васил Костов – Кеца разказа в съдебна зала, че босове на СИК са купили поста главен секретар на МВР на Бойко Борисов, за да закриля престъпната им дейност. Сигналът се позовава също така на показанията на Сретен Йосич и Томислав Мариянович пред белградски съд, както и на секретния доклад на посланик Джон Байърли изтекъл в Wikileaks, Тук публикуваме пълния разказ на подсъдимия Васил Костов – Кец
Синтетична дрога се изпраща тук и каптагон, а влизаше хероин. Той имаше проблеми тогава за тези канали с Косьо – Самоковеца. Беше взето, знам в коя къща, кои хора са присъствали, се взе решение някак си да се оправи проблема с Косьо – Самоковеца. Трябваше да се оправи и проблемът с Мето Илиенски, а Бойко Борисов не знам там какви отношения е имал – по-близки, по- преки, той се застъпи тогава за Мето Илиенски.Аз искам да разкажа за Бай Миле, понеже съм му бил охранител и за групировката СИК, за всички босове от СИК, включително и за Бойко Борисов преди да стане Главен секретар какви са му били отношенията. Не е смешно, защото аз му бях охрана на Бай Миле и съм бил свидетел на разговори и на срещи.
Това са пълните обяснения на Васил Костов – Васко Кеца по делото „ки-лъри” за Бойко Борисов от 24 ноември 2011 година пред Шуменския съд:
„Съдът дава възможност на подсъдимия Васил Костов да дава обяснения.
Подсъдимият Васил Костов: Аз искам да разкажа за Бай Миле, понеже съм му бил охранител и за групировката СИК, за всички босове от СИК, включително и за Бойко Борисов преди да стане Главен секретар какви са му били отношенията. Не е смешно, защото аз му бях охрана на Бай Миле и съм бил свидетел на разговори и на срещи на Бай Миле и на други, които някои от тях са починали, други са живи. Искам да разкажа отношенията на премиера Бойко Борисов с групировката СИК. Ще започна не знам от къде. Ще започна първо, че повече от разрешителните на оръжията, особено на охранителите на Бай Миле, бяха на фирмата на Бойко Борисов, на охранителната фирма “Ипон”, аз я знам коя е. Нямам нищо против правителството, нищо против партия ГЕРБ да говоря това, даже съм се.
СЪДЪТ УКАЗВА на подсъдимия Костов в обясненията си да се придържа към факти и обстоятелства по делото, които се изясняват, установяват и проверяват по настоящото дело.
Подсъдимият Васил Костов: Добре. Виждал съм Бойко Борисов, Сретан Йосич, Бай Миле, Стоил Славов и не съм на сто процента сигурен, но мисля, че и Венци Стефанов в сладкарница “Виенски салон”, която се намира на паметника “Левски”. И доколкото в последствие разбрах тоя Виенският салон май е бил на Венци Стефанов. В последствие разбрах, че там се обсъждало от групировката всеки от босовете да съберат пари да подкрепят Бойко Борисов да стане някакъв главен в полицията, не разбрах добре, в последствие разбрах какъв става, и да му се закупи с тия пари, да му се уреди висок чин. Това е едното. Бил съм. Да продължавам ли?
СЪДЪТ УКАЗВА на подсъдимия Костов да дава обяснения във връзка с факти и обстоятелства на делото, предмет на проверка и установяването им по настоящото дело.
Подсъдимият Васил Костов: Аз искам да разкажа за моите отношения, нали все питат “Бай Миле, Бай Миле”, и аз искам да разкажа за Бай Миле, искам да разкажа и за другите. Бил съм на срещата след убийството на Поли Пантев.
Съдът: Въпросът за Бай Миле и неговото отношение не са предмет на разследване тук.
Подсъдимият Васил Костов: Ами ще ви кажа. Ще се обърна и ще Ви кажа, че от тия всичките подсъдими единствено познавам Петър Стоянов, а ме вкарват в някаква група, едва ли не, че с Янко съм бил не знам какъв, и с тоя, и с оня и т.н. Нека да се изкажа.
Адвокат Анадолска: Господин Председател, може ли само да кажа нещо. В момента дава обяснения подсъдимият. Цял ден слушаме свидетелски показния за всякакъв вид убийства.
Подсъдимият Васил Костов: И говорим за пет години назад.
Адвокат Анадолска: Подсъдимият иска да каже това, което е слушал днес, и което провокира тези частични обяснения. Не знам дали неговите са извън предмета на доказване, след като цял ден слушахме за всякакви други неща, което означава, че би могло да продължим да слушаме и това, което той има да каже, включително за Бай Миле, както каза прокурор Петрова, което е на първа страница на обвинителния акт. Значи, той е може би много по-близо до предмета на доказване, отколкото беше свидетелят. Много моля да дадете възможност на моя подзащитен да обясни това, което иска да обясни, защото аз не случайно казах, че после може да се наложи провеждане на очна ставка именно със свидетеля, който отстранихте от залата.
Подсъдимият Васил Костов: Бил съм пряк свидетеля на срещата между босовете на СИК, няма да ги изреждам, те се знаят кои са, когато се разпределяха, след убийството на Поли Пантев. Бяха всички в Японския хотел и се караха за парите му. Ставаше въпрос за 80 или 100 милиона долара. Тогава Женята и братя Пехливанови не даваха повече от 10 милиона. В последствие разбрах, че Бойко Борисов има бригада, не група – бригада, която все някак си ще се разберат там, ще се оправят, ще се натиснат, ще ги натиснат тези тримата и ще си вземат парите. Чувал съм, това ще си го запазя за впоследствие, и много по други разговори за Бойко Борисов специално. За каналите да кажа. Бойко Борисов му бяха на него, той отговаряше лично за каналите за хероина от Турция, който се сменяше от тук с каптагон и синтетична дроба. Синтетична дрога се изпраща тук и каптагон, а влизаше хероин. Той имаше проблеми тогава за тези канали с Косьо – Самоковеца. Беше взето, знам в коя къща, кои хора са присъствали, се взе решение някак си да се оправи проблема с Косьо – Самоковеца. Трябваше да се оправи и проблемът с Мето Илиенски, а Бойко Борисов не знам там какви от-ношения е имал – по-близки, по- преки, той се застъпи тогава за Мето Илиенски. И много други работи мога да Ви разкажа – за Бай Миле, и за групата СИК, и за премиера и т.н. Мога да Ви кажа другото. Защото премиерът, тогава Бойко Борисов, идваше постоянно с един мой градски, който в момента всички го знаят какъв е на премиера и къде се намира в момента, за потвърждение, мой градски от Червен бряг, макар че аз не съм от Червен бряг, какви са му отношенията на този човек с Бойко Борисов, нали примерно, ако нещо съм се объркал и не е бил Бойко Борисов. От къде знам, че е бил Бойко Борис и съм го виждал. Мога да Ви разказвам до утре още, ако Ви интересува. Искам да потвърдя за пореден път, че нямам нищо общо, освен с Петър Стоянов моите познанства и съм работил в неговата фирма. Другите въобще не ги познавах до обвинението, до процеса. И така. Преди това нито съм ги знаел, нито съм ги познавал.


вторник, 5 юни 2012 г.

ЪНДЪРГРАУНД 14



13.02. 2012

Бивше ченге издирвано за 50 бона от борци!

Ченгето Георги Тодоров – Шилето, човек на Алексей Петров, затрелва Николай Марински-Кальо и ранява Стоян Ненчев-Цеко през 1998-ма година, глобен е с 16 хиляди лева.
Цеко остана жив като по чудо. Георги Тодоров-Шилето, който е бивше ченге от отдел „Издирване“ на Криминална полиция, става печално известен в родния си Пловдив през 1998-ма година, когато убива Николай Марински-Кальо и ранява Стоян Ненчев-Цеко. Тримата са съперници още по времето на активната служба на Шилето, когато борците от групировката „Клуб 777″ въвеждаха със сила правилата на „демокрацията“.
Топ ченгето напуска полицията по свое желание и става представител на фирма на „Аполо и Болкан“ на подсъдимия в момента Алексей Петров-Трактора. Групата на Цеко - Слънцето, Чолака, Боксера, Бобъра и Кальо обаче искат да поемат работата му. Такава възможност им се предоставя, когато те намират откраднатия автомобил на алкохолния бос Карабей от село Йоаким Груево точно при хората на Шилето.
Шефът на бившата групировка "Клуб 777" в действие
Те го отвличат, като го смазват от бой заедно с група роми и го оставят жив, единствено благодарение на молбата на софийските шефове на застрахователната компания.
Унизеният бивш полицай се засича с компанията на враговете си в пловдивската дискотека „Домби бар“ на Гребната база. Същата вечер местно ченге празнува рождения си ден и кани Шилето да пийне с тях. Той обаче им оказва и се оттегля на отделно сепаре.
В това време влиза групата на Цеко и Кальо и сяда близо до него. След малко става ясно, че някой е спукал гумата на колата на Шилето и скандалът е готов. Групата отива да се разбере навън, ченгето стреля без предупреждение и убива на място Кальо. Цеко се навежда и патронът го уцелва в гърдите, но той остава жив, а борците обявяват награда за главата на убиеца от 50 хиляди долара.
Шилето се крие успешно няколко години и се предава доброволно през 2001-ва година, когато вече е болен от левкемия и му предстои операция. Лежи дълго време в ареста, а после е осъден точно на същия период, който вече е излежал. Бившето ченге е глобен с 16 хиляди лева кръвнина за убийството на Кальо.

23.03.2011

Гриша Ганчев превърна в цирк заседание по делото "Наглите"

Собственикът на ПФК "Литекс" и едър ловешки бизнесмен Гриша Ганчев шокира в сряда с поведението си състава на Софийския градски съд (СГС), който гледа знаковото дело срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите". Ганчев бе призован да свидетелства във връзка с похищението на бившия си подчинен Ангел Бончев през май 2008 г.
Още в началото на разпита си Ганчев демонстрира явно нежелание да разказва за случая и се наложи съдия Виолета Магдалинчева многократно да го призовава да даде по-внятни и конкретни показания. Благодарение на нейните подканяния бизнесменът успя да сглоби няколко изречения, от които стана ясно, че "вечерта" съпругата на Бончев му се обадила и му казала, че той е изчезнал.
Ганчев я посъветвал да се обади в полицията и 15-ина дни по-късно тя отново го потърсила, за да го уведоми, че "са се свързали с нея". "Откъде да знам кой – г-н Х", подразни се футболният бос на молбата на съдията да уточни дали става въпрос за похитителите на Бончев. "Ама, госпожо, вие се'a... Не сте ли чела делото", отговори Ганчев.
След поредната порция обяснения на магистратите, че законът го задължава "добросъвестно" да разкаже всичко, което знае за случая, бившият борец благоволи да довърши показанията си. Той получил карта за мобилен телефон от шофьора на Бончев, с която да комуникира с похитителите.
"Аз бях в чужбина, а моите хора останаха да водят преговори", уточни бизнесменът. Тук последва нова размяна на реплики между него и съдия Магдалинчева, тъй като тя се опита да разбере кои са неговите хора. "Е, от офиса са", допълни Ганчев, след което я посъветва да предположи, че той лично е участвал в преговорите. "Аз не предполагам, а ви питам", реагира видимо изнервена Магдалинчева, на което той вече си "спомни", че лично е комуникирал с бандитите.
Показанията му продължиха с несвързан разказ за това как получил съобщение за първия отрязан пръст на Бончев (похитителите отрязаха части от малкия и безименния пръст на бившия изпълнителен директор на "Литекс" – бел. ред.). Ганчев изпратил подчинения си Христо да вземе пратката от "няк'ва табела на София". След това получил второ подобно съобщение, но вместо отново да прати въпросния Христо да прибере новия пакет, уведомил антимафиотите от ГДБОП, че спира да преговаря.
"Как защо?! Другия път да пратят ръка, глава и еди к'во си. Т'ва вече преминава границата", възмути се бизнесменът от поредния уточняващ въпрос на съдията.
Ганчев дал 650 хил. евро за откуп от 554 хил. евро
Въпреки оттеглянето му от преговорите, Ганчев решил да даде на Камелия Бончева 650 хил. евро, които тя да предаде на похитителите вместо първоначално поисканите 10 млн. евро.
Самият Бончев на няколко пъти разказа след освобождаването си, че се чувства изоставен от шефа си и, че докато е бил отвлечен, Ганчев го е отстранил от фирмите си.
Освен това според показанията на Бончев пред СГС, семейството му е платило 554 хил. евро откупи (397 хил. евро за свободата на Ангел и 157 хил. евро за освобождаването на Камелия – бел. ред.).
В края на разпита Ганчев окончателно вбеси магистратите, когато реагира с въпроса "ти кой си" на питане на адвокат. Тъй като за пръв път влизал в съдебна зала, се наложи съдия Магдалинчева да му обясни, че отдясно на него стои защитата, отляво – обвинението, а пред него – съдът.
В крайна сметка бизнесменът "разреши" повторно да бъде запитан дали парите, които е дал на съпругата на Бончев, са били заем или дарение, след което последва ново възклицание: "Ти майтап ли си правиш с мене, бе?!"
Тук съдия Магдалинчева сметна за нужно да го предупреди, че ако продължава да се държи "неуважително", ще бъде глобен с 500 лева. Това обаче явно не го впечатли и той отговори в познатия си стил: "Да предположим, че е спонсорство."
"Свидетелят Христо" белязал парите на ксерокс
Заседанието окончателно заприлича на цирково представление, когато в залата бе призован и "свидетелят Христо", служител при Ганчев. Неговите показания се оказаха значително по-нечленоразделни и объркани от тези на футболния бос, което на няколко пъти предизвика бурен смях сред всички присъстващи. С доста усилия съдия Магдалинчева успя да разбере от думите му, че всъщност той е човекът, който е донесъл СИМ-картата, с която Ганчев комуникирал с похитителите.
"Той вече там почна да си... там преговори... и тъй. То времето си вървеше... Аз не съм взимал отношение", допълни приноса си за разкриването на обективната истина по делото Христо.
След това уточни, че ангажиментът му към преговорите се изчерпвал с взимането на пратката с първия отрязан пръст на Бончев и със "заснимането" на парите, които Ганчев дал на Камелия.
"Заснимах парите, които г-н Ганчев ми предаде... на мен, за да снимам... и аз ги снимах... на ксерокс. Едни пачки по 20 евро, то беше едно снимане", разказа още свидетелят, окуражен от всеобщия смях в залата. В края на разпита си "свидетелят Христо" си припомни, че разбрал за отвличането на Бончев не от медиите, а от SMS, който му показал шофьора на отвлечения - Мето.
"Каза ми, че получил няк'во съобщение и не може да го прочете. Май с едното око не виждаше", добави подчиненият на Ганчев.
В началото на съдебното заседание, показания даде и синът на Киро Киров – Иван. Той разказа, че похитителите поискали 5 млн. евро за свободата на баща му, но в крайна сметка се задоволили с 517 хил. евро.
Подсъдими по делото за 11 отвличания са Прокопий Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров – Гребеца, Павел Петков – Павката, Кирил Кирилов – Монтанския, Цветозар Славчев – Църо и братята Митко и Радослав Лебешковски.

17.05.2012

Кокаиновите крале с оборот 500 милиона евро годишно

Български кокаинови крале правят годишен оборот от 21 млн. евро на вътрешния пазар и към 500 млн. евро от трафик към Западна Европа. Това сочат най-актуалните данни на ГДБОП и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).
В края на миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че полицията е по дирите на кокаинови крале, и след броени дни бе арестуван Евелин Банев-Брендо.

Търговията с кокаин у нас не е голяма, но за последните 5 години пазарът е увеличил два пъти обема си, пресмятат експертите. Според проучване на ЦИД българите, които редовно употребяват белия прах, са между 4000 и 8000, а опитващите за развлечение (до 4 пъти на месец) - към 30 000. Общата консумация на кокаин в страната е приблизително 300 кг годишно. При цена на дребно по 70 евро на грам, приходите на кокаиновите крале възлизат на 21 млн. евро. В сравнение с пазара на канабис (към 10 тона годишно за около 63 млн. евро) кокаиновият е три пъти по-малък.
Но основният годишен оборот, възлизащ на около 500 млн. евро на нашенските крале, идва от участието им в трафика от Южна Америка към Западна Европа.
Българи са замесени в прехвърлянето на дрогата главно към Испания, Холандия и Швейцария, хващани са и във Великобритания, сочат данните на ГДБОП. Произведеният в Колумбия, Боливия и Перу кокаин се изпраща по въдух и вода през летища и пристанища в Бразилия, Аржентина, Венецуела и др. Търсят се всякакви начини за маскиране на наркопратките.


неделя, 3 юни 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...71



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Кървава баня на Симеоновско шосе

04.06.2004

В стрелбата на Симеоновско шосе е замесена групата на Димитър Малчев, който се смята, че е дясната ръка на Златко Баретата.


Трима души са били убити при стрелба в кафене на Симеоновско шосе, съобщиха за Агенция "Фокус" очевидци. Нападателите са били облечени като свещеници.
Един човек е приет в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" след стрелбата в кафенето на Симеоновско шосе. Това каза д-р Спас Спасков, директор на института. Пострадалият е прострелян в корема, в много тежко състояние е и в момента се подготвя за операция, допълни д-р Спасков.
В стрелбата на Симеоновско шосе е замесена групата на Димитър Малчев, който се смята, че е дясната ръка на Златко Баретата. Замесен е в грабежи, кражби на коли и наркотици. В момента на мястото на инцидента е главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
По-късно от Пирогов съобщиха, че е приет и втори ранен при стрелбата.

Стрелбата, при която бяха убити трима души е станала в кафене "Арт Декор" на 50 метра от хотел "Амбасадор", допълва репортер на агенцията от мястото на събитието. Районът е отцепен от полиция. На мястото са пристигнали няколко полицейски микробуса и линейки. Пристигнала е вече и част от следствената група.
Димитър Малчев, известен като Митко Малкия е убит при стрелбата в кафене "Арт Декор", заяви генерал Румен Стоянов, директор на СДВР. Полицейски фотограф е съобщил, че вътре има още три трупа. Самоличността на останалите жертви се изяснява. На място работят екипи на СДВР, районът е отцепен, извършват се огледи.
В момента на убийството в кафе "Арт Декор" са се намирали само Димитър Христов, известен като Митко Малкия, Живко Иванов и Калоян Светославов, които загинаха заедно с него. Останалите двама са Стефан Колев и Владимир Гаманов, които в момента са в тежко състояние в "Пирогов". Около час, след като те са пристигнали в кафенето, пред заведението е спряло Ауди, от което слезли двама свещеници, разказаха хора от персонала на комплекса. Веднага след като са изкачили стълбите към втория етаж е започнала стрелба, малко по-късно двамата са се върнали обратно и са заминали с Ауди-то, което в момента се издирва от полицията. Стефан Колев е откаран в Пирогов от управителя на заведението, а Владимир Гаманов - от "Бърза помощ". Останалите трима са били убити на място. Намерените гилзи са от пистолет, но в момента все още се уточнява видът на оръжието, съобщиха от полицията.


събота, 2 юни 2012 г.

И работодателите са под дългата сянка на Държавна сигурност




Агентите сред работодателите преди 2006 г. остават скрити от обществото поради ограничение в закона.
Няколко различни организациите на работодателите в България се оказаха пълни с агенти и кадрови служители на бившата Държавна сигурност и разузнавателните органи на Българската народна армия.
Освен Българската стопанска камара (БСК) комисията обяви проверките за принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим в други две организации на работодателите – Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" (решение №2-12 от 31 май 2012 г.) и Асоциация на индустриалния капитал в България (решение №2-11 от 31 май 2012 г.).
И в ръководствата на двете ДС има представители. В съюза „Възраждане”, чийто почетен председател в момента е бившият депутат от БСП Гущеров, са разкрити двама бивши кадрови служители на Държавна сигурност:
Камен Манев (1957) – зам.-председател 2006-2007 г. и член на Управителния съвет от ноември 2007 г. Той е офицер от Първо главно управление на ДС, където кариерата му започва от 1986 г.
Пламен Ранчев (1960) – зам. председател от април 2006 г. до ноември 2007 г. Той е офицер в Четвърто икономическо управление на ДС също от 1986 г. Ранчев е бил народен представител от БСП и в това му качество е обявен още през 2007 г.
Комисията е установила агентурното минало на още едно лице от „Възраждане”, но неговото име не е огласено, тъй като лицето е починало.
В Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" са проверени общо 29 лица, заемащи ръководни длъжности в управата му.
В Асоциация на индустриалния капитал в България са установени шест души с досиетата, като проверката на комисията по досиетата е засегнала общо 33 лица в ръководството й. От шестимата обявени петима са били членове на Управителния съвет на асоциацията в периода 2005-2007 г. Бойко Недялков (1950 г.) също попада в тази група, но в качеството си на зам.-председател на УС. От 2008 г. и към момента той продължава да заема същата длъжност.
Първоначално той е бил нещатен служител на Софийско градско управление на МВР, регистриран през 1980 г. към районно управление в Кремиковци по линия на ДС, а от 1982 г. до 1987 г. е бил секретен сътрудник „Алексов” на Първо главно управление на ДС.
Както при всички публични дейности, описани в закона за досиетата и при работодателите проверките за принадлежност към ДС обхващат периода от декември 2006 г. насам, т.е. от приемането на закона, а не както е при публичните длъжности (законодателна, съдебна и изпълнителна власт) – от 10 ноември 1989 г.
По този начин агентите на репресивния комунистически апарат сред лицата, извършващи публични дейности по смисъла на закона от началото на прехода до 2006 г. остават скрити от обществото.

петък, 1 юни 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 18


Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

Гриша Ганчев е обвинен като организатор на престъпна група и за закана за убийство


29.05. 2012

Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на шефа на футболния клуб "Литекс" Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство, съобщиха от обвинението.

Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 000 лева.

Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев.

Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. От източници в МВР "Дневник" научи, че заплахата била отправена през бивш служител на НАП. От повече от седмица Стефанов бил с охрана.

На Ганчев е наложена забрана да напуска страната.
Преди две седмици от специализираната прокуратура съобщиха, че срещу Ганчев няма да бъдат повдигани обвинения. Тогава при операция "Захар" бяха задържани шестима души, които за два месеца чрез укриване на доходи са нанесли щети на държавния бюджет за 200 000 лева.

Като извършители бяха обвинени трима изпълнителни директори на фирмата "Литекс комерс", посочена от прокуратурата като основен производител на захар у нас - Данаил Ганчев, Милко Димитров и Камелия Мирчева.

Тогава като ръководител на групата беше посочен Милко Талев. Неговата задача е била да координира доставките от заводите за захар и транспортните средства. Талев избирал фирми, които били съгласни да превозват захарта, без тя да се фактурира. При 10-12 доставки за месец, едва една-две се фактурирали, каза Пламен Марков.

Към момента на задържането бяха изчислени данъчните задължения само за периода от февруари до март. Проверката за април тогава не беше приключила и сумата, изчислена като щета, можела да се увеличи, посочиха в началото на май от прокуратурата.

Преди няколко дни Специализираният апелативен съд остави в ареста за постоянно задържаните при акцията. Домашният арест на Камелия Мирчева беше потвърден.

Съдът аргументира решението си да не променя мерките за неотклонение основно със записаните със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори между Ганчев-младши, Димитров и Милко Талев. Магистратите се позоваха и на съдебно-счетоводна експертиза, изготвена два дни след арестите, и на писмо от НАП.

Съдията Димчо Георгиев прие, че е установено, че Ганчев-младши е искал от Талев да му носи пари на ръка в офиса преди да започне всяка доставка на захар от заводите на "Литекс" в Бургас и Девня.

Магистратите приеха още, че ако обвиняемите бъдат освободени от ареста, те могат да попречат на разследването, защото делото е свързано с много свидетели. Освен това се позоваха и на тежките обвинения.

Дневник