четвъртък, 27 септември 2012 г.

СГРЕШЕНИЯТ ПРЕХОД



Есе за конкурс организиран от „Онлайн Парламент“ на тема „Моите идеи за България“, с любезното съдействие на Фондация „Фридрих Еберт“

България в началото ХХI век. България 23 години след началото на демократичните промени. Зле функционираща икономика, обезличени институции, безвъзвратно унищожени кътчета природа, агонизиращо здравеопазване, медии обслужващи олигархически интереси,гражданско общество изпаднало в колапс, поругано младо поколение, без примери за подражание, идеали, верни критерии за заобикалящия ни свят. Една ужасяваща „чалга“ действителност.

Някой би казал, че това е тенденциозно драматизирана картина на случващото се у нас. Но нека да видим, какво казват за нас нашите задгранични партньори.

„България има най-голям сив сектор в Европейския съюз, констатира изследване за събираемостта на данъците в Общността, направено от "Такс Рисърч". Според проучването върху едно от три евро у нас не се плащат данъци.

От общия продукт на българската икономика през 2009 г. не са били обложени 12.7 млрд. евро или 35.3 на сто. От това бюджетът е бил ощетен с 3.7 млрд. евро. С тези неполучени от държавата приходи е можело да се запълни дефицитът в публичните финанси за 2009 г. от 2.3 млрд. евро.“

„В българските безмитни магазини се перат пари, придобити чрез престъпления, твърди годишен доклад на Държавния департамент на САЩ.В документа (Country reports, INSCR 2007 vol.2, PDF) се отбелязва, че борбата срещу престъпните схеми у нас е била блокирана от противопоставяния в управляващата тройна коалиция.“

14.02.2012 „Страната ни се оказа сред 12 (от общо 27) членки на съюза с рискови дисбаланси в икономиката, срещу които трябва да вземат мерки, преди Европейската комисия да им е дала задължителни указания за това през май.

Брюксел е загрижен от ниската производителност на труда у нас отнесена към заплатите, високата задлъжнялост на частния сектор и тенденцията за високи дефиците по текущата сметка през изтеклите години, макар те да се свиха в последните години на кризата.

Доскоро комисията
не наблюдаваше тези макроикономически показатели, ограничавайки се до предвидените от Маастрихтския договор нива на публичния дефицит и дълг.

Според новото европейско законодателство за управление на икономиката обаче обект на наблюдение и корекция са и показатели, свързани с конкурентоспобността на икономиката. ЕС признава, че разликите в нея между страните-членки са коренът на кризата в еврозоната.“

„Купуването на гласове на общинските избори, изборният туризъм, корупцията в правителствените структури и липсата на ефективна борба с това явление. Това са част от критичните оценки за България в годишния доклад на Държавният департамент на Съединените щати за човешките права. „

"Бързото отстъпление за Закона за горите изглежда е последният пример за тенденцията българското правителство да прави политика с прибързани решения. Впечатлението, че законът е зле замислен и прилаган, е разочароващо както за обикновените българи, така и за инвеститорите“ пише в. "Файненшъл Таймс".

Естествено възниква въпросът : Какво стои в основата на проваления български преход ? За едни вината носят слабите български политици. За други това са чуждестранни интереси , твърде отдалечени от националните . А отговорът, според мен, е съвсем очевиден – в годините на прехода ние допуснахме собствеността в България да попадне в неподходящи ръце , а казано на народен език – когато един имот попадне в калпави ръце ,той се затрива. Това се случи с България през последните 23 години. Там където собствеността се управлява с професионализъм, с морал, с визия за бъдещето е налице просперитет на цялото общество. За съжаление фактите показват, че в България това упорито не се случва.

Много е говорено и писано за това, как бе трансформирана собствеността след 10 ноември 1989 година. Ще си позволя да цитирам само един коментар, направен от Иво Недялков, известен още като създател на фалиралата "Ийст Уест Интернешънъл Груп” в предаване на БТВ.

„Над 150 души са избраниците на бившата комунистическа власт, получили кредити за милиони левове в първите години на прехода. През ноември 1989 година Андрей Луканов събира избраните на среща с приветствието: "Назначавам ви за милионери!". Срещата се тълкува като раздаване на куфарчета с пари, но ситуацията не била точно такава, обясни Недялков: "Просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките. Бяхме кадри, на които се разчиташе, че могат да свършат работа".

Във времето, в което всички имат по една панелка и един Москвич, Иво Недялков тегли кредит от 17 милиона лева. Той отрича да са му поставяни условия срещу парите.

„Парламентът трябва да приеме промяна в закона за разсекретяване на досиетата, за да може да се обявяват кредитните милионери, защото около 5000 от тях са били свързани с Държавна сигурност (ДС)“. Това заяви пред БТВ Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

Така фалшивата идея, създаденото в социалистическа България да остане в български ръце, изсипва в ръцете на една шепа морално и концептуално несъстоятелни олигарси всичко създадено в продължение на десетилетия от всички българи !?!?

Равносметката на тази икономическа и политическа порнография към 2012 е следната:

„ 61% от домакинствата се стремят да съкратят разходите си при ежедневното пазаруване на храни и други домакински стоки, а на 38% от семействата на пълнолетните българи се налага да ограничават разходите си за здравни грижи като лекарства, зъболекарски услуги, прегледи при лекари и т.н. заради затрудненото си икономическо положение. Това сочат данните от последното национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, цитирано от в. „Класа“.

Най-много ограничения в този вид разходи правят българите над 55-годишна възраст – три четвърти от тях трябва да пестят от храна, за да се справят с баланса на средствата си.

В подобна ситуация са и жителите на селата и българите с основно и по-ниско образование – около 70% от тях пестят от всекидневни домакински разходи.

Изследването е проведено през първите дни на август, национално представително е и обхваща 1008 избиратели чрез пряко интервю по домовете.

Две трети от анкетираните признават, че техните домакинства са намалили разходите си за облекло, обувки и аксесоари. На 22% не се е наложило да правят такива ограничения.

Около половината от пълнолетните българи пък спестяват от разходи за транспорт и придвижване. Само на около 37% не им се е налагало да пестят от това.

Половината от домакинствата у нас заявяват и че пестят средства от подобрения и ремонти на дома си. Други близо 40% пък заявяват, че изобщо нямат такива разходи, т.е. не обновяват дома си материално.

Големите покупки за дома като електроуреди, техника, мебели и т.н. са ограничили малко под половината (47%) от българите, а почти същият процент (46%) казват, че изобщо не правят такъв вид покупки.

Малко под 50% от населението са ограничили пътуванията и развлеченията, а други около 40% изобщо нямат такова перо в семейния си бюджет.“

Само през последните 3 години – през юни 2012 издръжката на живот е 547,12 лева на човек или 2188,48 лева за домакинство, а границата за бедност – 205,05 лева.

Съответно за този период издръжката на живот е нараснала с 66,42 лева месечно на човек. Границата за бедност (само на основата на 77 стоки и услуги) е подскочила с 14%!

Ситуацията сега с разпределението на населението по доходи:

• под границата на бедност остават около 26.6% от домакинствата в страната (с общ доход на 1 лице до 205 лв.). Въпреки задържането на размера на издръжката на бедните домакинства, се наблюдава разширяване на обхвата с около 3% спрямо предходното тримесечие на 2012;

• с общ доход на 1 лице от домакинството до 290 лв. са около 58.5% от домакинствата в страната;

• домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот (547.12 лв.) са около 11.3%

А СЕГА НАКЪДЕ ? Какво трябва да направим за да се поправи случилото се и България , вървейки по пътя на просперитета, да се превърне в цивилизована, истински демократична държава със силно представена средна класа и развита пазарна икономика. Според мен отговорът е един :

ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА СОБСТВЕНОСТТА в промишлеността, селското стопанство, туризма, медиите и т.н. Законовата основа за първата стъпка в тази посока е Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Целта на този закон е да се защитят интересите на обществото чрез предотвратяване и ограничаване на възможностите за неоснователно забогатяване и да се възстанови чувството на справедливост у гражданите.

Органът създаден за прилагането на този закон е Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която е специализиран постоянно действащ държавен орган. До момента обаче, дейността на тази комисия не е много впечатляваща.

Втората крачка от този процес трябва да бъде, продажба на отнетото имущество при ясни и прозрачни тържни процедури, на инвеститори доказали в световен мащаб способността си да правят бизнес, да откриват работни места, да повишават жизнен стандарт и осигуряват просперитет.

В какви аспекти този подход би дал положителен ефект ?

На първо място това ще осигури сериозни постъпления в държавния бюджет, а това означава по – високи заплати, пенсии, стипендии, разходи за здравеопазване, образование, култура, спорт, капиталови разходи за придобиване на дълготрайни активи и ремонт на съществуващи такива.

На второ място това ще осигури оптимизиране управлението на собствеността, по – добре работещи производствени , търговски, туристически, спортни обекти, разкриване на нови работни места, създаване на реална конкурентна среда и реални пазарни механизми.

На трето място , това ще доведе до разбиване на монополите в отделни сфери, които спъват сериозно демократичния процес в страната. Така например при монополно положение в сферата на медиите се застрашават не само свободната конкуренция, защитена от Договора за функциониране на ЕС (чл.102 ДФЕС), но също така и на правото на свободно изразяване на българските граждани, гарантирано от член 11 на Хартата на основните права на ЕС и т.н.
Иска ми се да завърша с думите на един от най – запомнящите се президенти на САЩ Джон Фицджералд ,Кенеди (John Fitzgerald Kennedy)(1917-1963), който казва : „Ако свободното общество не може да помогне много на бедните, то не може да защити и малкото богати.“

петък, 21 септември 2012 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …5



Апелативният съд оправда Христо Ковачки . По време на делото бизнесменът не присъства в съдебната зала.


29.05.2012

Предходната съдебна инстанция - СГС, осъди Ковачки на 3 години условно с петгодишен изпитателен срок. Според обвинението Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за доставка на машини, сувенири и биодизел. По документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици се оказали "кухи".

По тази схема бизнесменът избегнал да плати 16 781 960 лева данъци в периода 2005-2008 година. Ковачки не присъства в съдебната зала на делото днес. Бизнесменът попадна в полезрението на Темида за първи път през 2008 г. Тогава срещу него започнаха разследвания за фиктивни сделки. Енергийният бос бе арестуван и освободен срещу гаранция от 200 хил. лв, а 1/10 от имуществото му бе конфискувана.

Общо 6 дела са заведени срещу фирми, зад които стои името на Ковачки. Те са работили предимно в сферата на енергетиката. Мотивите на апелативните магистрати ще станат ясни до месец. Прокуратурата може да протестира срещу решението от делото днес пред Върховния касационен съд.



Оправдаха Вальо Топлото за присвоени 6 млн. лв. Съдът отмени присъдата на Вальо Топлото за нарушение на валутните закони

15.06. 2012


Софийският апелативен съд оправда бившия изпълнителен директор на „Топлофикация - София" Валентин Димитров по обвинение за присвояване на близо 6 милиона лева. На първа инстанция през 2009 година по това дело той беше осъден на 14 години затвор и конфискация на цялото му имущество.

Апелативните магистрати оневиниха и спряганите за помагачи на Димитров - Лина Абланска и Мая Стоилова, които бяха получили общо 22 години затвор от градския съд преди три години. Потвърдени бяха и оправдателните присъди на Георги Рогачев, също бивш шеф на „Топлофикация" и неговия заместник Емил Антонов.

Магистратите приеха, че деянията на подсъдимите са несъставомерни, което на правен език означава, че няма извършено престъпление. Съдът не приема тезата на прокуратурата, че присвояването е установено на база разликата между стойността на стоките, вписана в митническите декларации и реално платената от "Топлофикация" цена за доставка на абсолютно необходими за нормалното функциониране на дружеството елементи за топлопреносната мрежа. Така съдебният състав обяви, че обвинението не е подкрепено с достатъчна доказателства, а експертизите също не сочат, че дружеството е било източвано.

Повече от две години процесът беше гледан на втора инстанция, като бяха разпитани допълнителни свидетели и бяха изслушани нови експертни заключения.

Отменената присъда на градския съд беше издадена през 2009-та от съдия Георги Колев, който в момента е председател на Върховния административен съд.

Срещу Вальо Топлото текат няколко дела. Той отговаря пред съда за безстопанственост, пране на пари и нарушение на валутните закони. По това обвинение Димитров беше оправдан на втора инстанция в края на миналата година, въпреки че през 2008-ма година получи първоначално 5 години затвор.



Софийски апелативен съд отмени четиригодишната присъда на Мария Мургина за злоупотреби

20.06. 2012

Софийският апелативен съд оправда бившия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП) по всички обвинения за злоупотреби, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Апелативният съд отмени четиригодишната присъда на Софийски градски съд на Мургина. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховния касационния съд.

„Рано или късно, истината винаги излиза наяве. Съжалявам, че не бяхте на нито едно заседание, за да научите истината такава, каквато е”, каза Мургина пред журнаисти след като чу присъдата.

През януари 2011 г. Софийски градски съд осъди Мургина на 4 години затвор. Съдът призна за виновна Мария Мургина по обвинението, че в ка чеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на НАП, е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконни указания на Лидия Андреева – главен инспектор в НАП, да извърши промяна в ревизионен доклад на дружество в Плевен с цел набавяне на имотна облага. По това обвинение съдът осъди Мургина на 4 години лишаване от свобода, както и 6 години да не заема ръководна държавна длъжност. Мургина беше ризната за виновна и по обвинение, че е принудила служителка на данъчната админситрация в Силистра Милена Цолчовска да подаде жалба за напускане против волята й. Бившият директор на НАП беше оправдана по останалите две обвинения срещу нея.



Убиецът Йоско от Сливен оправдан тихомълком за дрога и оръжие

10.07.2012

Преди две седмици Софийският градски съд тихомълком е оправдал убиеца от Сливен Йосиф Йосифов-Йоско за незаконно оръжие и наркотици, съобщи в. "168 часа".

Те са открити в дома му, когато го арестуват за убийството на Самоковеца. Става въпрос за 16 топчета хероин с чистота 6,5 процента и 4,5 грама марихуана.

Отделно под матрак на легло е намерен и незаконен пистолет Lutetiana с патрон в цевта и пълнител, както и метално куфарче, в които са открити 9-милиметрови патрони.

Името на Йоско бе позабравено от гилдията на криминалните журналисти и експертите на МВР в последните няколко години. Сякаш съдбата му направи най-лошата постановка, в която видимо е дошло време за изкупуване на греховете му. А Йоско определено има какво да изкупува! Името му излиза от структурите на ъндърграунда преди години, когато Йосифов беше набеден за убиец на Константин Димитров – Самоковеца. После името му се свърза като генерал в силовата армия на братята Маргини.

А само преди дни вестник “Шок” разкри в прав текст версията, че Йоско е физическият убиец на боса на Мултигруп – Илия Павлов. Като поръчители на убийството се посочиха именно скандално известните братя от СИК. А днес след поредица от скандали, дела и арести, той се върна на първите страници на вестниците, за съжаление като убиец на невинни хора. Йоско премаза двама, почти в центъра на София и, както се чува, не съжалява за стореното. Ужасяващо е, когато истините излизат само от страниците на вестниците, а компетентните органи не си дават зор да ги проверяват. За това ще гинем като мухи по пътищата, смазани от поредния пиян шампион, мутра или дори ченге. Убедени сме, че Йоско ще получи поредната си условна присъда, а майките на жертвите цял живот ще се давят в кървави сълзи. Това е днешна България, уж не живеем във война а се страхуваме за живота си всеки ден. Живот ли? Това едва ли е живот, поне докато ги има такива хора като Йоско.



Спецсъдът пусна собственика на кораба с дрогата

21.08.2012

Специализираният съд пусна от ареста без мярка за неотклонение обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев и Руслан Колев, съобщи Dnes.bg

Дойчев е собственик на фирмата-оператор "Сийборн трейд" на задържания в Испания кораб, а Колев, който е отговарял за набирането на екипажа, е сочен за организатор на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа.

Според съда те не отговарят на условията за участие в престъпна група - двамата не се познавали, предаде bTV. Освен това собственикът на плавателния съд нямал никакви права над капитана или екипажа и не е отговорен за действията им.

Според Дойчев фирмата му може да носи отговорност само за сигурността на плаването, предаде БНТ.

Самият плавателен съд е собственост на фирма, регистрирана в Лондон, съобщи БТА.

Според съдиите такава група изобщо не съществува, нямало доказателства за това.

Съдът изтъкна единствено показанията на тайния свидетел, които разказват за групата.

Оказа се обаче, че той не е разпитан по законовия ред и показанията му нямаше как да послужат за доказателство.

Адвокатът на Колев Христо Ботев предположи по-рано в пледоарията си, че той може би е служител под прикритие на ГДБОП.

Затова съдът разпоредиха Дойчев и Колев да бъдат незабавно освободени от ареста, предадоха БГНЕС и "Фокус".

По-рано специализираната прокуратура внесе искане за постоянни мерки за неотколнение на двамата.

В залата бе и приятелката на Руслан Колев - "Мисис България 2007" Мариана Маринова. Той поиска да бъде освободен от ареста и заради нея, тъй като тя е бременна в осми месец.

Дойчев заяви пред магистратите, че е изненадан от обвиненията, които са му повдигнали, тъй като два пъти е давал показания. Сам се явил пред разследващите, след като разбрал, че корабът е заловен. "Невинен съм, не познавам нито едно от лицата, включително - капитана", посочи той.



Съдът оправда Марио Николов за САПАРД

21.09.2012

Обрат по мегаделото САПАРД - Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по обвиненията за пране на пари. Николов, съпругата му Мариана и още четирима души бяха обвинени за източване на над 7 милиона евро по програма САПАРД. На първа инстанция за невинен бе признат само Людмил Стойков.
Преди 2 години по делото за пране на пари на първа инстанция Марио Николов чу в съдебната зала, че му предстоят 10 години зад решетките. Съпругата му Мариана Николова получи 8, останалите - по 6 години затвор. Днес те не влязоха в съда, за да чуят пълната отмяна на присъдите им. Решението взе съдебен състав с председател новоизбраният член на ВСС Калин Калпакчиев.
Калин Калпакчиев, председател на съдебния състав:
- Не се установи на първо място те да са извършвали финансови операции, сиреч преводи на инкриминираните суми, представляващи субсидия по САПАРД от сметките на дружествата-бенефициенти, по сметките на дружество "Авиогруп" АД. Тези преводи са извършени от други физически лица.

Като мотив за оправдателните присъди апелативните магистрати посочиха и това, че подсъдимите не са имали отношения като част от организирана престъпна група.



четвъртък, 20 септември 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 114



Димитър Тадаръков




Бизнесмен със слава на кредитен милионер пое фонд “Земеделие”



14.06.2007



Бизнесменът Димитър Тадаръков, станал известен покрай скандалите с приватизацията на “Булгарлизинг” през 1990-те, оглави Държавен фонд “Земеделие” по предложение на ДПС и с одобрението на премиера Станишев. Това стана в сряда късно вечерта на заседание на управителния съвет на фонда, а в четвъртък Тадаръков даде първата си пресконференция и обеща ревизия на сключени от разследвания му предшественик договори, както и “нулева толерантност” към корупцията. Той обаче ще може да поеме официално задълженията си, едва след като бъде одобрен от Брюксел, каквото е изискването за титуляра на Разплащателната агенция по САПАРД, за каквато е акредитиран фонд “Земеделие”..

Информирани източници твърдят, че назначението на Тадаръков е станало по изрично настояване на лидера на ДПС Ахмед Доган. Предложението бе внесено при Станишев още миналия месец от земеделския министър Нихат Кабил и според социалисти премиерът безуспешно се опитвал да отклони кандидатурата.

Тадаръков ще оперира с най-големите пари от ЕС, коментираха в четвъртък депутати и от левицата, и от опозицията.

Предишният шеф на фонда Асен Друмев, който също беше протеже на ДПС, бе отстранен по настояване на съда, тъй като е разследван за сключени неизгодни договори за наем за офиси. Поради тази причина от три месеца финансирането на проекти по САПАРД е блокирано и по груби сметки не са усвоени около 100 млн. лв.

Европейската комисия има сериозни критики към работата на фонд “Земеделие”, а изразходването на средства се наблюдава под лупа особено след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) сигнализира за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД.

През лятото ЕК ще извърши оценка за това как България прилага контролните механизми за земеделските помощи и ще реши дали на страната да бъдат наложени финансови санкции, заяви в четвъртък говорителят на ЕК Марк Грей.

Сделката

Както премиерът Станишев съобщи в началото на месеца, оглавяваното от ДПС министерство на земеделието и горите ще бъде разделено, като горите бъдат обособени в отделна агенция. Тя ще е под шапката на БСП. Социалистите ще контролират и европейските пари по програмата за развитие на селските райони, където също има много сериозен ресурс, твърдят депутати от БСП. Според някои това е “изгодна сделка”, според други обаче е пълен скандал.

Такива мнения са се чули на заседанието на ПГ на Коалиция за България във вторник, когато депутати изразили тревога, че спорният бизнесмен ще поеме парите по САПАРД в момент, когато от България се искат недвусмислени доказателства, че ще пресича дори съмненията за корупция. Това не се връзва и с насърчителното “Мистър Клийн”, с което американският президент Джордж Буш назова Станишев при посещението си в София. Това бе недвусмислен знак за подкрепа към започнатите от премиера рокади в кабинета във връзка с корупционните скандали.

Друг депутат напомни, че Тадаръков има доста съмнително бизнес минало, което не може да не се знае от Станишев, след като е известно на “цялата страна”. От левицата се опитаха да се разграничат от назначението, като казаха, че то си е на ДПС, което носи политическата отговорност.

Неговото “верую”
България няма да бъде отрязана от субсидиите на ЕС за земеделието. Това е моето верую и затова поех поста, врече се на първия си брифинг Тадаръков.За да се наваксат закъсненията от последните три месеца, той обеща в следващите 30 дни служителите на фонд “Земеделие” да работят денонощно.

Другото му обещание е “пълна прозрачност на цялата дейност” и “нулева толерантност” към корупцията. Амбицията на Тадаръков е в най-кратки срокове да върне доверието на банките към институцията и парите по сключените договори да се изплатят на фермерите. Той се зарече да направи ревизия на всички сключени от предшествениците му договори и да ги преподпише.

Кой е Димитър Тадаръков

57-годишният Тадаръков има показателната биография на човек на прехода, направил в началото на деветдесетте години стремглава бизнес кариера чрез сръчната приватизация на държавно дружество – в случая – “Булгарлизинг”.

Той има и завидна и политическа биография – от ревностен поддръжник и член на БЗНС, в последните няколко години стана близък до ДПС и Ахмед Доган, който от своя страна му се отблагодари, поставяйки го на държавни постове, свързани с контрола на големи финансови потоци. Тадаръков оглавяваше надзора на единствената държавна банка в България – Насърчителната, сложен на този пост пак с протекцията на ДПС.

За приватизацията на “Булгализинг” бе изписано много в медиите, предимно за “хватките”, с които Тадаръков е придобил собствеността като пионер в метода “дълг срещу собственост”.

През 2002 г. по време на правителството на Симеон Сакскобургготски тогавашният министър на икономиката и сегашен член на кабинета “Станишев” Николай Василев отговаряше пред парламента законна ли е приватизацията на “Булгарлизинг”.

Дружеството е създадено през 1985 г. за “отдаване и наемане на сгради, машини и съоръжения” и с участието на 16 държавни стопански организации. През 1990 г. то се превръща в акционерно дружество по тогавашния Указ 56, с капитал малко над 39 млн. стари лева, като 94.3% от него са собственост на 237 държавни предприятия, а 5.7% на АПК, ТПК и други обществени организации.

От учредяването на “Булгарлизинг” до 1990 г. Димитър Тадаръков е негов зам.-генерален директор. Той прави и първата стъпка към приватизацията му, като през 1992 г. го пререгистрира по Търговския закон в акционерно дружество и същевременно увеличава капитала му на 50 млн. стари лева.

В отговора пред парламента на Николай Василев казва дословно: "В периода след 1992 г. започва процес на разпродаване на държавното участие в "Булгарлизинг" на частни физически и юридически лица. Преди това обаче отделните държавни търговски дружества по силата на разделителни протоколи при закриването на стопанските организации, съществували до 10 ноември 1989 г., наследяват задължения по лизингови договори, сключени с "Булгарлизинг". Акционерите - държавни предприятия, имащи задължения към лизинговата фирма, я упълномощават да продаде част или всичките им акции и с получените суми се намалява дългът към "Булгарлизинг". Оставащата част от непогасените вноски са основата на множеството съдебни искове за несъстоятелност срещу десетки предприятия от сферата на промишлеността”.

Това е именно и основанието на Тадаръков като шеф на вече частния “Булгарлизинг” да иска фалита на десетки държавни дружества.

В отговора на министър Василев от 2002 г. се казва още: “При тези продажби са допуснати редица нарушения на тогавашния приватизационен закон, за които Министерството на търговията още през 1994 г. е сезирало МС. В съхраняваното досие на "Булгарлизинг" има акт от финансова

ревизия, извършена през 1995 г. от тогавашното Столично управление на Държавен вътрешен финансов контрол. В акта подробно се посочват редица факти по продажбата на акциите на "Булгарлизинг", от които е видно, че са накърнени държавните интереси”. Според Николай Василев с писмо от 18 януари 1993 г. Агенцията за приватизация сезира МС и Главна прокуратура за допуснатите закононарушения при продажбата на акциите на акционерите - държавни предприятия, в "Булгарлизинг".

“От тези документи става ясно, че още тогава е имало данни за накърняване на държавните интереси”, са казва още в изложението пред депутатите, направено от Николай Василев.

В четвъртък Димитър Тадаръков опроверга той самият да е задлъжнявал като собственик и шеф на “Булгарлизинг” към банкови институции, които впоследствие са фалирали. Името на “Булгарлизинг” фигурира в Бялата книга за фалита на банките като кредитен милионер, а не моето, каза още Тадаръков.

Имахме дългове, но сме ги върнали, заяви още той и каза, че ако е бил кредитен милионер, нямало да получи сертификат за банкова дейност и да бъде член на УС на Насърчителна банка.

Той допълни, че в сряда е подал заявление за излизане от всички фирми, в които участва.

Според него преди да го назначи, премиерът е пуснал името му за проверка по всички структури, по които трябвало да мине, като Комисията по досиетата.



/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Димитър Борисов.







неделя, 16 септември 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...91


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.




С пет куршума пред дома си е застрелян борецът Иван Кудев – приближен на Иво Карамански.

17.09.1995

Около 16 ч. на 17.09.1995 г., в гръб (с пет куршума) бе застрелян видният столичен борец Иван Кудев - бивш авер на Иво Карамански. Предполага се ,че извършителя е украинеца Владимир Шевчук. Направената ДНК експертиза на слюнка от дъвка намерена на местопрестъплението, доказва присъствието на килъра.

Иво Карамански вероятно е поръчал убийството на бившия си бодигард Иван Кудев, стана ясно миналата седмица, съобщиха източници от следствието. За смъртта на известния автоджамбазин е обвинен Владимир Шевчук - един от украинците, които бяха разпитвани по делото за покушението на Андрей Луканов. Според източниците Шевчук лично е участвал в разстрела на Иван Кудев през есента на 1995 г. на 4 етаж пред апартамента му в столичния квартал “Младост - 4”. Украинецът признал, че заедно с още един наемен убиец е получил поръчката лично от кръстника Иво Карамански. Видният гребец и Иван Кудев работиха няколко години заедно и по време на гангстерската война в периода 1993-1994 г. бяха сериозна конкуренция на борците. След излизането от затвора през май 1995 на Карамански двамата развалиха отношенията си и влязоха в остра конфронтация. Кудев и бодигардът на Кръстника Георги Янков, известен като Жоро Черния, се отделиха с групите си и започнаха да работят всеки за себе си. В същото време Карамански се опитваше да се намести в подземния свят и застраховането на автомобили, след като позициите му отслабнаха от престоя му от година и половина в затвора.

30-годишният бивш състезател по борба от ЦСКА бе застрелян от засада на площадката пред апартамента му на 4-тия етаж в блок 407 на столичния квартал “Младост”. Шест месеца по-късно делото за убийството му е спряно с баналния вече мотив, че извършителят остава неизвестен.

Съседи на Кудев от вход Г чуват изстрели между 4 и 4,30 часа на 17 септември 1995 г., но се спотайват от страх зад вратите си, се разбира след кръвопролитието. Ранобуден обитател на жилище от 4-тия етаж излиза да хвърли кофа за боклук към 6,30 часа и се препъва ужасен в трупа. Оперативно-следствената група гази в локви кръв по стълбището при започването на 7-часовия оглед.

5 куршума в гръб покосяват служителя на фирма “Витоша-7”. Пет гилзи и един патрон покрай мъртвеца намират криминалистите като доказателство, че стрелците не са били от опитните. В почерка на неизвестните престъпници полицаи разчитат опит за ритуално “борческо” убийство.

Двама причакали жертвата, скрити до сервизно помещение на 5-ия етаж. Те опитали да откъснат ухото на мургавия Кудев, прилагайки местния гангстерски обичай, заимстван от италианския мафиотски закон за омертата. Наетите да изпълнят смъртната присъда са най-вероятно невежи цигани, коментират близки на убития. Според тях само аматьори в изпълнението на “мокри” поръчки могат да прескочат като на разходка трупа, оставяйки дири по кръвта.

Фактът, че екзекуцията е извършена в присъствието на свидетел, също говори в полза на хипотезата, че тя не е дело на опитни килъри.

Часове преди смъртта си Кудев гуляе с голяма компания в дискотека “Алкатрас”. Призори той се прибира с такси у дома си, придружаван от хубава габровка. Изстрелите изтрещяват от горния етаж, когато кавалерът отваря вратата на асансьора и я задържа, за да излезе дамата. Кудев се строполява тежко, а девойката се спуска до първия етаж с асансьора и затаява уплашено дъх. Тя се връща обратно, след като усеща, че край нея са се изнизали вече убийците, но заварва ухажора си без дъх.

“Кудев ръководеше автокъщите на Карамански, но му измени и мина към “ВИС-2”. Оттогава не видя бял ден” – казва полицейски офицер.

“Иван беше първа дружка на Иво. Той въртеше бизнеса му с коли от Унгария, когато Иво влезе в затвора” – уточни представителна дама, определяща се за приятелка на покойния.

Като изменник на Карамански е определен Кудев от полицейски сержанти, които припомнят още в деня на убийството му как той оцеля при опит да бъде взривено неговото мицубиши на 12 май 1994 г.

1,2 кг пластичен взрив обезвреждат тогава сапьори по сигнал на бдителни граждани, разхождащи кучетата си сутрин. Немската овчарка Рекс едва не настъпва, лаейки, опасните жици и с нейна помощ е избегнат взривът.

Многолюдна траурна процесия изпраща на 19 септември Иван Кудев по последния път до гробищата в родното му село Сапарево. Мъже с тъмни очила и черни костюми обвиняват Кръстника за гибелта на своя “брат”, без да се смущават от репортерските микрофони.

“Ние бяхме седем души и започнахме работа с Карамански – спомниха си опечалените. – Събра ни Иван през 1992 г. Всеки от нас даде малко пари за начало, най-много даде Иван. Карамански не беше никакъв началник или Кръстник, както се дуе пред вестникарите, а най-обикновен наш съдружник. Бяха го изгонили “борците” и беше по-нисък от тревата в началото. Уж щяхме да делим всичко заедно, но той започна да лъже и нас... Когато Иво влезе в затвора, основахме фирма “Витоша-7”. Наричаха ни великолепната седморка... но сега сме вече 6”.

Конфликтът Карамански – Кудев се изостря, след като автоджамбазинът отива при съпругата на Кръстника, за да си търси парите, когато мъжът є е зад решетките. Следва жалба до полицията от Галя Лукановска, че е станала жертва на рекет. Разправията рязко влошава отношенията между двамата, превръщайки ги във врагове.

“Някога живеех в жк “Дружба” и оттам познавам Жоро Черния и Кудев – заявява Карамански в отговор на обвиненията. – И двамата тогава се навъртаха край мен, но никога не са били мои близки хора”.

Версията за съучастие на Иво Карамански в убийството на Кудев е отхвърлена категорично от следствието.

По време на разследването е проверявана най-дълго хипотезата за нарковръзка в поръчковата екзекуция. По оперативни данни автоджамбазинът се изкушил от търговия с кокаин, зарязвайки заради нея напоследък изпитания бизнес с крадени коли.

“Ако не беше се вторачил в големите пари от опиати, Иван щеше да е още жив” – изпуснал се негов приятел пред полицаи.

10 милиона стари лева награда обещават хората на Кудев на осведомени за разстрела му, които ще се осмелят да проговорят. Не се оправдават обаче техните очаквания, че алчен за парите ще им посочи верни следи.

В подземния свят убийците се знаят, но те отдавна са избягали през граница, заявява човек от оперативните служби. Според него колегите на Кудев от “великолепната седморка” нямали намерение да дирят възмездие.

“Има си Господ и той дава всекиму каквото заслужава... само дето за някои по-рано, а за други късно” – казва един от съдружниците на убития.

Първата дама на българската естрада Лили Иванова пя на стадиона в Казичене на 24 септември 1995 г. в памет на убития 7 дни по-рано Иван Кудев. Чочо Владовски, Кристина Димитрова и оркестър “Канари” също пяха, играха и свириха на възпоменателния събор за разстреляния “борчески бос”, известен в широките кръгове на сенчестия бизнес главно под прозвището Автоджамбазина.

Приятелите на Кудев Георги Янков–Черния, Васил Николов–Яшката, Борислав Ангелов–Боце и още неколцина други платиха щедро на Лили, за да озвучи с гласа си многолюдна траурна трапеза на открито.



ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...90


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.




Умирам, майко, крещял Леонид.Касапницата в "Красна поляна" и Банкя била заради разчистване на сметки между групировки

16.09.2001



Шум от борба, после падащи предмети. Някой тича по стълбите. Умирам, майко, умирам, крещи мъж. Това чула г-жа Фурнаджиева, която живее точно под апартамента на Леонид Фотев-Льоня Джуджето. Той и жена му Албена бяха зверски заклани в дома им в столичния кв. "Красна поляна" в неделя час след полунощ. Убийството е извършено пред 10-годишната дъщеря на Фотев. Детето прескочило трупа на баща си и избягало навън. Събудих се от чукане по вратата. Чух детски плач, разказва съседка, която живее до апартамента на Фотев. Детето на Леонид трепереше и плачеше. Вратата им беше отворена. В коридора видях огромна локва кръв. До нея обезобразен лежал Леонид. Жената прибрала момиченцето. След малко дошли полицаите и изнесли другото дете на Леонид. Бившата жена на Фотев прибрала 10-годишната си дъщеря, която била на гости при баща си. Майката на Албена приютила 6-месечната си внучка. Най-вероятно убиецът от Красна поляна е Христо С., твърдят от полицията. Той обаче беше прострелян часове след това в кв. Банкя при престрелка между два мерцедеса. Основната версия на полицията за клането в "Красна поляна" и Банкя е разчистване на сметки между хора от бившите групировки СИК и ВИС.

Втори ден полицията издирва на територията на цялата страна Антон Петров Милтенов (27 г.), Борислав Стефанов Борисов (31 г.) и Димитър Лъчезаров Вучев (28 г.) Предполага се, че те са най-приближените хора на убития в ранните часове в неделя Леонид Фотев-Льонята Джуджето.

Борислав Борисов - На името му в Търговския регистър се водят регистрации на няколко фирми. Няма информация дали не става дума за съвпадение на имена. "Дибор" ООД е със седалище в София на ул. "Княз Борис" 69. Репортерска проверка показа, че на това място няма офис. "Дибор комерс" ООД е с адрес жк "Люлин" 4, "Емулсия 2000" - кв. Божурище, "Картел ББ" - Бургас, жк "Славейков", "Попгруп" - гр. Попово, "Примастрой 21" - кв. Божурище. Борислав Стефанов Борисов е призован чрез Държавен вестник поради неизвестен адрес като ответник по гражданско дело, заведено от GSM-оператора "Мобилтел" за неплатена сметка. Процесът е насрочен за 25 септември от 13.30 часа в Софийския районен съд.

Предполага се, че Антон Милтенов и Димитър Вучев са работели като бодигардове на Леонид Фотев. Съседите на убития от "Красна поляна" обаче заявиха единодушно, че никога не са ги виждали да влизат в блока. "Ама те, хората от снимките, са цигани. Изобщо как може да се прави връзка с Леонид", възмущава се Анастасия Стоянова, която познавала убитите сравнително добре, защото баща й е домоуправител на блока. Според нея било изключено тези хора да са идвали някога в блока. "Компанията му беше съвсем различна. Всички бяха добре облечени", разказва тя.

Леонид Фотев-Льонята Джуджето е регистрирал две търговски дружества. "Егробизнес груп" се занимава с охранителна дейност и туризъм. "МИК - 93" е с предмет на дейност търговия и посредничество.

Апартаментът, където в събота през нощта бяха убити Фотев и жена му Албена, се намира на последния етаж в панелен блок в столичния квартал "Красна поляна". В мизерната осеметажна сграда няма дори чистачка, а по площадките и стълбите и в понеделник стояха засъхнали петна кръв. Фотев обаче има и друго жилище - в "Драгалевци", твърдят полицаи.

Леонид и Албена са купили жилището в "Красна поляна" в началото на годината, когато Албена била още бременна. Преди това там е живял млад мъж, който според по-старите хора в блока имал връзки с мафията. Новодошлите направили пълен ремонт на апартамента - съборили някои от вътрешните стени, монтирали климатик. Шумът от майсторите дълго време опъвал нервите на живеещите отдолу възрастни хора, но след като Леонид платил за ремонт на покрива на сградата, конфликтите били преодолени.

"Каквото и да пишат по вестниците - много си бяха добри", разказват хората от блока. Въпреки че никой от тях не е познавал добре двойката, всички са единодушни, че Албена и Леонид били възпитани и тихи хора. "Понякога им идваха гости, но всичко беше в границите на разумното", разказват съседите.

Всички от блока са забелязали мъжете, с които се движел Леонид. Според едни те били гардове, според други - само приятели. Живеещите в блока обаче са единодушни, че Леонид разполагал с много пари. Той карал тъмносив мерцедес, а за Албена купил нов джип "Чероки". Обикновено излизали заедно малко след 9 часа. До 20 часа и двамата оставяли колите си на близкия платен паркинг. Често обаче се прибирали много по-рано. За 6-месечното им бебе отскоро се грижела жена, която поддържала и жилището. Десетгодишната дъщеря на Леонид от първия му брак идвала в "Красна поляна" за ваканциите. Тя и бебето спели в съседната стая, когато убийците са били в апартамента.

"Нищо не сме чули", разказват съседите, живеещи непосредствено до Фотев, за фаталната нощ. Десетгодишната Лили позвъняла първо на тяхната врата. "Каза ни, че двамата лежат в кръв, цялата се тресеше", спомнят си те. В 1.00 часа "Бърза помощ" и полицията вече били уведомени. Никой не посмял да влезе в апартамента, за да вземе бебето, преди да дойдат екипите им. През открехнатата врата на апартамента се виждало само тялото на мъжа, проснато в коридора.

"Целият в кръв - беше страшна картина", разказва жената от съседния апартамент. Никой не посмял да излезе, въпреки че бебето проплаквало отвътре. Повечето живеещи във входа били събудени от полицаите, които разпитали всички. Психолог поел детето, което видяло окървавените тела на баща си и приятелката му. В момента момиченцето е при майка си. За бебето се грижат родителите на Леонид.

За двете двойни убийства в неделната нощ е образувано следствие в Столичната следствена служба. Назначени са множество експертизи - съдебно-медицинска, балистична, трасеологична, които трябва да приключат до седмица.



четвъртък, 13 септември 2012 г.

5000 от кредитните милионери били агенти на Държавна сигурност



12.09.2012


Парламентът трябва да приеме промяна в закона за разсекретяване на досиетата, за да може да се обявяват кредитните милионери, защото около 5000 от тях са били свързани с Държавна сигурност (ДС). Това заяви пред БТВ Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

Запитана колко от милионерите са били сътрудници на ДС, тя отговори: "В момента гадаем, но при дипломатите и МВР беше по-висок процентът. Около 10% от всички структури, които сме проверели, се оказаха сътрудници на ДС".

Проверени са общо 10 500 фирми, а хората, които са били свързани с ръководството на тези фирми са 50 000 души. От този брой вероятно 5 000 души са били свързани с репресивните органи на комунистическата власт.

"Не се интересуваме дали тези кредити са били върнати, важното е кой е взел кредит и кой го е отпуснал", заяви Екатерина Бончева.

"От моите разговори със законодателите останах с впечатление, че в закона има пропуск, но не е умишлен. Сега трябва Народното събрание да гласува този текст, да вмъкне само едно изречение, за да може нещата да са изпипани докрай", добави Бончева, визирайки необходимостта от назоваването на имената на кредитните милионери.

Оказва се, че единствено в България няма закон за лустрацията. Такъв закон има в Румъния, обсъжда се в Македония, но у нас няма. "Ние много се страхуваме от лустрация в България. Големият Хавел казваше: "По-добре временна некомпетентност, отколкото постоянен саботаж". В Германия лустрацията е до 2019 година", заяви Бончева.

Според нея това, което загубихме през 90-те години, трудно може да се навакса. "Но все пак законът ни дава възможност да се оправят последствията", смята Бончева.

Тя е категорична, че преходът в България щеше да е коренно различен, ако през 90-те години управляващите са се били справили с този проблем.





понеделник, 10 септември 2012 г.

ЪНДЪРГРАУНД 16



Убиецът на ямболските борци умря, когато си издейства среща с журналисти в затвора


28.07.1996

Ямболските борци Тодор Боев–Картофа и Стойко Шаламанов–Богата бяха застреляни демонстративно пред близо 200 очевидци в ямболската дискотека “Диана” в нощта на 27 срещу 28 август 1994 г.

Екзекуторът им Борислав Славчев бе заловен, но умря на 27 юли 1996 г. в Старозагорския затвор. Ток ударил двойния убиец в килията, когато се опитвал да свали крушка, е официалното съобщение за кончината му. Електроударът повалил 32-годишния пандизчия малко след като си издействал разрешение за среща с журналисти от столичен седмичник на 31 юли в присъствието на адвокат. Внезапната смърт на Борислав не е обикновен нещастен случай, убедена е майката на затворника и мнението є споделят мнозина. Славчев е поредният мъртвец, последвал в небитието пребития сливенски милионер Деян Добрев, коментират в юридически и борчески среди.

Картофа и Богата са набедени посмъртно за убийци на шефа на “Аргентум холдинг”, чийто труп е открит обезобразен от бой на 25 април 1994 г. край пътя за село Бероново.

Петко Стоянов–Каратиста, Петър Станчев, Николай Джеджев и Николай Николов–Мазния са арестувани по обвинение в убийството на Добрев. На 15 септември 1994 г. Каратиста е пуснат на свобода срещу парична гаранция. След няколко дни под открито небе той е застрелян хладнокръвно в Ямбол от бодигарда Христин Хаджиколев – главния свидетел по случая “Добрев”. След кръвопролитието Хаджиколев се предава доброволно и прави пълни самопризнания. “Застрелях Каратиста, защото той ме притискаше да оттегля показанията си срещу неговите хора и да натопя Картофа и Богата, че те са очистили милионера” – заявява пред следствието бодигардът убиец.

За умъртвяването на Каратиста Хаджиколев получава необичайно мека присъда – 3 години условно, и отървава решетките. Извън килията главният прокурорски свидетел, без да губи време, гръмва още един човек – майстора на спорта по акробатика Георги Костов. В деня на разстрела на Акробата – 25 декември 1994 г., стрелецът изчезва в неизвестна посока. И до днес остават безрезултатни усилията да бъде издирен чрез Интерпол.

Така с един труп, с един допълнителен мъртвец и с един безследно изчезнал потъва в земята и отговорът на въпроса: Истина ли е, че Тодор Боев и Стойко Шаламанов са ликвидирали Деян Добрев?

Криминалисти отговарят с мъглявото “Не е изключено” на това питане, съдбоносно за близките на редица покойници от “борческия” елит.



Свидетел по „Килърите“: Пред мен поръчаха убийството на Бойко Борисов!

08.08.2012

Според показанията на Калоян Йорданов, тайната среща със Сретен Йосич била проведена в Белград. Освен ликвидирането на Борисов, представляващият българската страна Янко Попов се е договарял с комшиите да светят маслото и на най – близкия до Христо Ковачки човек – Борислав Георгиев.Йорданов е категоричен, че подсъдимият по скандалното дело Янко Попов – Туцо, е бил човекът на Йосич в България. Той отхвърли тезата, че началник на отряда за убийства е бил Пешо Сумиста, каквото е мнението на наблюдаващия прокурор. Тези факти се подкрепят и от брата на Калоян – Сашо Йорданов, който наскоро заяви, че лично се е срещал със Сретен в сръбската столица, а срещата е била уредена именно от Туцо.Обвиняемите Пешо Сумиста, Туцо и Васко Кеца контрираха като заявиха, че те също имат своите доказателства за срещи на Бойко Борисов и Сретен Йосич в Боровец. Именно заради тези твърдения и породените от тях спекулации, юристът Беров поиска шефът на сръбската мафия да бъде разпитан като основен свидетел по делото.От законова гледна точка няма пречки това да бъде сторено, въпреки че и самият Йосич в момента е заточеник в сръбски затвор. Разпитът може да бъде осъществен чрез ефирна видеовръзка.



Денис Ершов е задържан в Бургас

13.08.2012

Денис Ершов е бил задържан на бургаското летище "Сарафово" днес на слизане от полет от Русия, съобщи capital.bg.

Информацията бе потвърдена и от пресцентъра на МВР, откъдето казаха, че той е бил отведен в бургаското следствие.

"Денис Ершов е в бургаското следствие", заяви говорителят на МВР Ваня Вълкова в понеделник вечерта. За причините тя насочи към бургаското следствие, но там никой не отговаряше на телефона.

Цветан Димитров, който е бивш мениджър в "Петрол" АД и приближен на Ершов, първоначално заяви, че информацията не е вярна и в момента се намира с г-н Ершов в София. След потвърждението от МВР Димитров каза, че Ершов наистина е повикан и ще пътува утре до Бургас.

Според сайта "Блиц" по-малко от час след задържането му Ершов е бил освободен, като му е била връчена призовка. По непотвърдена информация Ершов ще трябва да отговаря за източването на 1.2 милиона лева от "Петрол Холдинг".

Пред електронното издание на "24 часа" самият Ершов заявява: "Това са пълни глупости! В офиса съм си!".

Ершов е главно действащо лице в продължаващата вече близо две години война за собствеността в дистрибутора на горива "Петрол" АД. През юни бившият президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов обяви, че регистрираната в Швейцария Credit Mediterranee е изкупила дела на Ершов (47.5%) и на Александър Мелник (5%) и е започнала преговори с Митко Събев. По думите на Илюмжинов той вече се е договорил със Събев да подпишат споразумения по 17 иска, подадени между Ершов и него, и сега се обсъжда излизането на Събев от бизнеса.

В статия в броя от понеделник на московския в."Ведомости" е цитиран Денис Ершов да обяснява, че "Сделката фактически е приключена, но консултациите продължават и досега. След корпоративната война (със Събев - бел. ред.) останаха много спорни ситуации, които ще трябва да ги разрешава Илюмжинов."



„Кошарите“ на Коко Динев е подарък от Жоро Илиев

17.08.2012

Първият чалга ресторант у нас – „Кошарите“, който в момента е собственост на Коко Динев, някога е бил собственост не на кого да е, а на самия бос на ВИС 2 Жоро Илиев. Впоследствие обаче той е дарен на Коко Динев.

Взривеният ресторант „Кошарите“ на Коко Динев бил сватбен подарък от вече мъртвия шеф на ВИС 2 Георги Илиев, разкри „Всеки ден“. Заведението било собственост на фирма от орбитата на Главния. Той го поднесъл като дар за сватбата на приятеля си Коко Динев с чалга певицата Анелия. Жоро Илиев и съпругата му Мая бяха кумове на Коко и Анелия. Като по зла прокоба, Динев се раздели с нея малко след разстрела на Главния.

Константин Динев е свързан с групировката ВИС от началото на 90-те, пише таблоида, цитира slava.bg. Той е в най-близкото обкръжение първо на Васил, а после на Георги Илиев. През 2001 г., когато получил ресторанта, той бил едва 130 кв. метра. Динев обаче започнал да го разширява незаконно и постоянно имал проблеми с общината и Дирекцията за контрол по строителството.



Най-богатият българин Васил Божков се изнася в Монако

08.09. 2012

Един от най-богатите българи – Васил Божков-Черепа, е изнесъл почти целия си бизнес в чужбина – разкрива „България днес”. От половин година бизнесменът живее в Монако, където си е купил огромно имение.

Божков ще печели от търговия с картини

Собственикът на митичния „Нове холдинг” е платил близо 15 милиона евро за къща на три етажа с разгърната площ 2000 квадратни метра, голяма градина с басейн и два тенис корта плюс специална изба с бутикови марки вина.

Във владение на Божков е и плащадка за кацане на три хеликоптера. Богаташът е прехвърлил в банки в Швейцария, Монако и Люксембург над 90 процента от авоарите си. Той е стопирал и бизнеса си в България на всички нива с изключение на строителните фирми, които все още имат задължения към различни национални програми. Според близки на милионера Божков се е преместил изцяло в Монако и се връща в България много рядко. В чужбина бизнесът на Черепа е претърпял коренна промяна. Богаташът е закупил две художествени галерии и е започнал да търгува усилено с произведения на изкуството – отбелязва таблоидът.

Известно е, че Васил Божков е ревностен колекционер на стойностни картини и антики от години. Наговата колекция е една от най-сериозните в България .



сряда, 5 септември 2012 г.

АНТИ ДИЛОВ – ЧАСТ Х


/ или как се опитвам да се надприказвам с Любен Дилов – младши във Фейсбук /




• Luben Dilov-junior

Лекото сутрешно питие през август не е отговор на проблемите, но пък помага да се забрави въпроса… Ъъъъ…въпросът беше… ако гърдите на вашата приятелка са по-малки от вашия корем, то дали вашите отношения са съвсем искрени?!


Angel Yordanov

Олекналият денонощен премиер Борисов и през август също не е отговор на проблемите, но пък помага никога да не ги забравите …Ако гърдите на Искра Фидосова са по – големи от мозъка на премиера, това ли е управлението от което се нуждае България ?



• Luben Dilov-junior


Изключителен човек! Никога не е пикал под душа дори, лошо за жена не е помислял, а късметчетата от кафето си събира за джак-пот. Когато се родил, го кръстили на прадядо му. Нямаше да ви занимавам изобщо с тази история, ако не се казваше Прадядо Николов Михайлов… За пръв път опитал жена, когато бил на 9 години. Животът на човекоядците има и своите добри страни.

В същото време в Москва беше по категоричен начин доказано, че Гари Каспаров е ухапал полицай, заради което го грози затвор… След 48-часов инкубационен период, полицаят е започнал да играе шах!


Angel Yordanov

Изключителен човек ! Винаги ни пикае в лицето, за жените мисли с оная си работа, а късметчетата от с. Мировяне в найлоновите чувалчета са джакпот от 360 000 000 евро, за него и Цецко. За първи път опитал жена, когато тя била на 14 години. Редовно ни хапе и ние без инкубационен период започваме да лаем , като кучетата му в Банкя....просто Бойко !



• Luben Dilov-junior

Още една идея как да спестим пари в бюджета! Дянков нареди в армията младши-срежантите да доизнасят дрехите и обувките на сержантите, младши лейтенантите на лейтенантите, подполковниците на полковниците. Така както правят повечето български семейства с две деца. Освен това, при цените на бензина, тока и парното в момента, редно е сериозно да обсъдим дали да не заживеем в орбитални комплекси. Издръжката им ще е по-евтина.


Angel Yordanov

Като говорим за икономии, би трябвало да помислим и върху следните предложения : Искра Фидосова да изяжда обяда на Цецка Цачева , на депутатите и министрите от ГЕРБ да им бъдат закупени ибрици с които да се подмиват, защото редовните им посирания водят до голям разход на тоалетна хартия и не на последно място, да бъде закупен балон с кош, за да не се налага „Тигрите от Бистрица“ да летят с правителствения самолет.



• Luben Dilov-junior

Документиран е случай на издевателство на мишки над котки. Намазали са сиренето в капана с валериан. В сиропиталище учител-медиум провел родителска среща под формата на спиритичен сеанс. Сър Елтън Джон ще бъде лишен от титлата сър, защото той всъщност е лейди…Останалите новини са какво е казал Бойко Борисов, и казал ли е Сергей Станишев, че социализма не се предава по полов път и не всички полови пътища водят към Рим


Angel Yordanov
Демократично – преходен хит : „ Седем милиона мишлета, наричат се взаимно ченгета, а котараците подхвърлят досиета и си пият кафето“. В парламента Цецка Цачева провела виртуална родителска среща с родителите на депутатите от ГЕРБ. На отсъстващите родители било казано, да предупредят децата си да крадат по – малко. Премиерът Борисов пък не можел да бъде „сър“ защото бил комунистически педераст. Станишев предупредил управляващите, че догодина ще ги тресне спина, след което си сложил ярко червено червило.



• Luben Dilov-junior

Диалог в кръчмата на Злокучене: - Има ли нощен живот в селото? Има, ама днес я боли зъб…

Angel Yordanov

Диалог в Парламента на България: - Има ли живот в страната ? Има за Бойко Борисов ...на останалите им изпадаха зъбите.



• Luben Dilov-junior

Честит празник! Но да си припомним в тези дни: хората вървящи по „6 –и септeмври”, не са очаквали да излязат на „9-и септември”! Може би е трябвало да се обединим на Шести сeптември, за да си предадем социа-лизма по насилствено полов път на Девети септември.


Angel Yordanov

Да ни е честито късото съединение БСП - ГЕРБ. Каква ирония - да развееш червеното знаме на 9 - ти септември, за да дойде ден да те извикат в сградата на "6 - ти септември" и да ти прочетат правата. Благодарим ви, другари, че осрахте всички празници и те вече не са за празнуване, а за панахида.





понеделник, 3 септември 2012 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 12



Тодор Коларов подаде оставка като шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


24.02.2012

Бойко Борисов приема оставката, защото Тодор Коларов не можел да работи с институциите
Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов депозира оставката си в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов.Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Като мотиви Коларов посочва липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента.

"Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството", заяви премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя. През април 2011 г. премиерът Бойко Борисов назначи Тодор Коларов за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, оглавявана преди това от Стоян Кушлев, който беше освободен от премиера.
Причина за освобождаването на Кушлев пък бе извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка и установената несъвместимост за заемане на длъжността, поради участие на Кушлев в управителни органи на неправителствени организации.
В края на юни миналата година Коларов заяви, че няма реформаторско мнозинство в комисията и е най-добре двама от членовете на Комисията по установяване на имущество придобито от престъпна дейност да подадат оставки, а именно Николай Желев и Красимир Тодоров - назначени през лятото на 2010 г. от парламентарната квота.



Калина Илиева в далавера за 200 000

06.08.2012

Разследващи са по следите на нова афера на бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева, която бе уволнена заради фалшивата си немска диплома. Преди месец срещу нея в прокуратурата е постъпил сигнал за отклонени 200 хиляди лева чрез фалшиво зададени данни на обществени поръчки.

Сигналът е постъпил в прокуратурата от бивш шофьор на фонд “Земеделие”. Според него Калинка е въртяла далавери с обявления на обществени поръчки за горива, масла и антифриз за автомобилите на фонда. Това тя е правила като началник на техническата поддръжка на автопарка, пише в “Всеки ден”.

Илиева възлагала обществени поръчки за по 30 000 лв на малки фирми, които се водели на нейни близки. Параметрите за горива и масла били подготвяни предварително чрез фалшиви технически експертизи и така те се печелили от роднините.

Само за половин година, от март до септември 2008 г., Калинка организирала 13 обществени поръчки на стойност 207 000 лв. Аферата на измамницата била разкрита, след като Илиева обявила поръчка за безоловен бензин и , пропан-бутан и дизел на стойност от половин милион. Тогавашният началник на фонд “Земеделие” Асен Друмев спрял далаверата и искал да уволни Калина Илиева. Това не станало, тъй като за младата мошеничка се застъпил министър от кабинета на тройната коалиция, а на Друмев било обяснено, че далаверажийката се ползва с доверието на ОЛАФ.

Шофьорът, който издал Илиева, твърди, че през 2008 г. сам взел 700 лв подкуп, за да напише до началника си молба за закупуване на антифриз. След това Калинка обявила обществена поръчка за 27 000 лв и си прибрала 10 000.

В момента от Сметната палата се проверяват одитите на фонд “Земеделие” за 2007, 2008 и 2009 г., както и всички обявени обществени поръчки с подписа на Калина Илиева.

Припомняме, че през 2007 г. Калина Илиева е назначена във фонд “Земеделие” с фалшива диплома от Берлин.По-късно Калинка оглави ведомството с подкрепата на висши чиновник от Европа – един от шефовете на ОЛАФ Арно Хайнен. След като гръмна скандалът, Калина Илиева забременя набързо, което я спаси от арест.

Преди месец Илиева бе осъдена на 3 години условно с 5 години изпитателен срок след сключено споразумение с прокуратурата.



Пиарките на Найденов лапнали парите от туитъра

21.08. 2012

50-те хиляди лева, дадени от Министерството на земеделието и храните за изготвянето на Туитър и Фейсбук акаунти, са отишли във фирмата на бивши PR-ки на Агенцията по храните.
Агенцията по храните е пряко подчинена на министъра на земеделието Мирослав Найденов, който е и възложител на поръчката.
Скандалните акаунти, които бяха привлекли едва 3 последователи в Туитър и малко повече във Фейсбук, трябваше да популяризират Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Доскоро обаче беше пълна мистерия кой е взел апетитната сума от 100 000 лева, половината от които бяха за въпросните акаунти, а другата половина – за реклама из форуми.
Щастливите получатели на сумата са две бивши PR-ки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), основали фирмата „КЕЙ ЕМ КОМ“ ООД. 25-годишната Кристина Спасова и 24-годишната Лора Ди-митрова са сключили договора с министерството на Мирослав Найденов на 12 януари т. г.
Интересен факт е също, че въпросната фирма е учредена само 3 месеца преди подписването на договора – на 26 септември 2011 г. До тази дата Кристина Спасова е работела като старши експерт в „Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции“ в Агенцията по храните.
От МЗХ обаче са категорични, че е проведена тръжна процедура и „КЕЙ ЕМ КОМ“ ООД е спечелила с най-ниска цена.
Пред БГНЕС собственичката на внезапно успялата фирма Кристина Спасова разказва случилото се през своята гледна точка: „Подадохме документи за участие на 1 декември 2011 г. Общата стойност на договора е 47 500 лева без ДДС, а до момента сме получили 15 833,33 лева без ДДС. Работата по изработването на профилите на ПРСР започна в средата на януари 2012 г. Първият етап по изработката им беше обработването на информация за програмата с приблизителен обем от около 20 000 страници. Вторият етап беше техническата изработка на приложенията на страницата, които се довършват и в момента, тъй като датата за официалното представяне на страницата е насрочена за 01.09.2012 г. Към момента страницата във Фейсбук е на 95% готова“, казва тя. Целта им е в страницата да има най-малко 1300 активни потребители. За момента обаче феновете са едва 55.



Бившата земеделска пиарка се оказа и крупна земевладелка

24.08.2012


Напористата земеделска пиарка се оказа и крупна земевладелка, е водещата новина за в. „Сега”. Става въпрос за бившата служителка от Агенцията по храните - 25-годишната Кристина Спасова, която се прочу покрай скандалния договор за 47 хил. лева за популяризиране на програмата за селските райони във Facebook и Twitter.
Сумата е колосална, защото всеки средно грамотен може да си направи сам профил във фейсбук и туитър. В същото време сумата парите не стигат за покупка дори на офисите. Като съдружничка в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био ем ди"Спасова вече е дългосрочна арендаторка на над 1000 декара земеделска земя в Берковица. 25-годишното момиче е и съсобственик на 455 декара земи на завода. Трети ден след разгарянето на скандала земеделското министерство продължава да отказва на "Сега" информация по договора със Спасова, изтъква още изданието.
За по-малко от година след като регистрира фирма, 25-годишната вече бивша пиарка на земеделското министерство Кристина Спасова успява да накупи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи, за над един милион лева общо. Пазаруването става без да се използват банкови кредити или заеми от приятели.
Младата дама вади парите си от оборота на новорегистрираната фирма с капитал от 2 лв. по собствените й признания. Финансовият отчет на компанията за 2011 г. обаче показва, че това няма как да се случи на практика.



Симеон Дянков и любовницата му Ирина Велкова харчат държавни пари за пътешествия

30.08.2012

Финансовият министър Симеон Дянков и младата му любовница и съветничка Ирина Велкова обикалят света на гърба на данъкоплатеца. Последният им романтичен воаяж беше до Шанхай, по повод световното Експо.
Не е ясно по каква работа са били там, едва ли за подкрепа на българското представяне, което беше повече от катастрофа – родният щанд напомняше на описания от Алеко Константинов в „До Чикаго и назад” – народни носии, калцуни и розово масло. Посетители нямаше – дори Симеон Дянков не уважи българския павилион. Какво тогава е правил в Шанхай?
Министерството на Дянков е ведомството, което харчи най- много за самолетни билети. Като пътниците обикновено са самият министър и държанката му. Преди няколко месеца, отново нашумя скандално пътешествие на прелюбодейците. Навръх рождения си ден Дянков беше в Брюксел. За да не празнува сам, любовницата му Ирина Велкова на държавни разноски отиде на партито. Скандалът обаче беше умело потулен.
Финансовият министър обаче не спря дотук с подаръците за метресата си.
Ирина Велкова беше назначена за шеф на кабинета му. В резултат от издигането в длъжност, студентката получава заплата на висш държавен служител и ведомствено жилище. Назначението обаче е абсолютно незаконно, защото младата госпожица още не се е дипломирала. Симеон Дянков обаче хич на се интересува от хорското мнение. Затова, освен че уреди Ирина с дом, лично й помогна да го обзаведе. Финансистът беше забелязан преди седмица, заедно с Велкова, да товарят кашони с електроуреди в минибус на паркинга на хипермаркет.
Дянков обаче си има тактика – след всеки нов скандал около извънбрачната му връзка, веднага започва да се появява на публични места със съпругата си Керълайн и двамата си сина. Семейна идилия, но само докато отшуми скандалът.



неделя, 2 септември 2012 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 9






Любомир Павлов притежавал имоти за 40 млн. евро на Лазурния бряг


14.06.2012

Любомир Павлов е разследван за пране на пари във Франция, съобщи Даниел Руц, който бе един измамените партньори в "Медийна група България Холдинг", пише Стандарт. Разследване на ТВ7 показа, че Павлов наистина се е сдобил с 2 имота на скъпия френски лазурен бряг на стойност 40 милиона евро.
Собствеността му се намира в най-тузарския квартал на Кан - "Калифорния". От Софийската градска прокуратура заявиха, че при тях все още постъпва информация за имотите на обвиняемите Любомир Павлов и Огнян Донев. Наличната вече е изпратена към Комисията за конфискация на имущество.
Проверката показва, че Павлов разполага с къща и дворно място от 13 декара известна с името "Вила Джулия". Имотът е закупен срещу кредит от 13 млн. евро през декември миналата година. Вилата се състои от 11 стаи, 8 бани и плувен басейн с отделна къща към него.
Вторият имот е "Вила Атон", закупена през 2009 г. за 7 250 000 евро. Той е взет чрез ипотечен заем от специално създадено дружество финансово-консултантска компания. Така официално вилата е собственост на Сдружение Атон, регистрирано в Монако, което обаче също е свързано с Павлов. Съседите му в Кан обясниха пред ТВ7, че той е продал вилата преди месец. Комшиите му са все мултимилионери. Павлов дели ограда със собственика на "Порше", шейха на Кувейт и краля на Саудитска Арабия.
Даниел Руц каза още, че при сключване на сделката не са проучили добре партньорите си. "Оказаха се офшорни фирми, свързани с господата Донев и Павлов. Грешката ни е, че не ги проучихме по-внимателно", коментира той. Тримата потърпевши са направили собствено разследване. Така са открити имотите в Кан, за които вече са сезирани френските власти. В момента срещу Любомир Павлов се провежда разследване в Париж, което е свързано с пране на пари чрез сделки за имоти.



Шефката на bTV с 190400 акции в банката на Цеко Минев

17.06. 2012

Точно 190400 акции в Първа инвестиционна банка притежава председателят на Управителния съвет и Генерален директор на bTV Вики Политова - показа проверка на Биволъ. Тя е съпруга на Евгени Луканов - член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог.
Освен от акционерката в ПИБ Вики Политова-Луканова, телевизията е контролирана и от медийния магнат Красимир Гергов, бивш щатен служител на зловещата комунистическа Държавна сигурност (няма данни кога е снет от отчет).
Телевизията си навлече гнева на протестиращите срещу Закона за горите младежи, окупирали "Орлов мост", след като първо премълча за протеста им, а впоследствие според много от тях го е отразила едностранчиво и пристрастно. В предаването „Нека говорят” водещата Дияна Найденова грубо нападна природозащитниците, вменявайки им колективна вина за агресията срещу оператор на телевизията. В отговор социалните мрежи кипнаха от призиви да се бойкотира bTV, сред които "Да изчистим България от bTV".
По-рано в Биволъ полицаят Константин Иванов разказа за зависимостите между ПИБ и bTV в контекста на скандала с фирмите-дарители на МВР. Той беше принуден да напусне работата си след като разкри порочната схема да не се проверяват колите на дарителите на МВР. Според Иванов ПИБ също фигурира в списъка на МВР с "неприкосновените" автомобили. Когато разкрива схемата, той се обръща първо към журналисти от bTV, но те провалят разследването.
"Аз се надявах, че журналистите ще започнат собствено разследване, но това не се случи. Наложи се да им помагаме, като ние сами заснехме единия от списъците в една от караулките. И това не им беше достатъчно. Тогава аз съдействах за материала със скритото лице и модулирания глас. От БиТиВи поискаха втори човек, а след това и трети. Най-накрая ми казаха, че трябвало да сме няколко души. Спомням си, че на следващия ден рано сутринта дойде заповед списъците спешно да се махнат от караулките." - казва в интервюто си бившия полицай.




И Венелина Гочева в далаверата с ВЕИ

29.08.2012

Синчето на бившата шефка на „24 часа“ Венелина Гочева, която по незнайни причини успя да се запази невредима от ураганите в „Труд“ и „24 часа“ след продажбата им от ВАЦ на Донев е Павлов в края на 2010 г., лапна половин милион лева от държавата. Пореден топовен скандал е на път да разтърси Полиграфическия комбинат, където е централата на вестниците на Любомир Павлов – Пъпката и Огнян Донев – Аптекаря. Този път главно действащо лице е бившата главна редакторка на вестник „24 часа“ Венелина Гочева. Семейството й е в бизнеса с възобновяемите енергейни източници, които станаха причина за рязкото повишение на тока с 13 процента от началото на юли тази година.
Само от Министерство на земеделието и горите тя, съпругът й Пламен и синът Георги са прибрали близо половин милион лева. Чевръстото бизнес семейство лапа държавни пари чрез фирмите „Гомар“ ООД, където съдружници са баща и син Гочеви и чрез едноличния търговец „Георги Гочев 2008“.
На 23 декември 2009 г. ЕТ „Георги Гочев 2008“ сключва договор по мярка 121 – „Модернизиране на земеделските стопанства“ на Програмата за развитие на селските райони към земеделското министерство. Младият земеделец иска да му бъдат отпуснати 126 000 лв., но вместо това експертите решават, че и 70 000 лв. са му достатъчни. Проектът е за отглеждане на 195 дка лешници в родното село на майка му Бракница. Венелина Гочева е гордост на Попово, а преди няколко години бе обявена на почетна гражданка на градчето. Фирмата на Гочев – младши е регистрирана на улица „Марко Добрев“ 14 в селото на родителите на майка му.
Следващата година изненадващо синът на Венелина Гочева кандидатства по друга мярка на програмата – 311, която е “Разнообразяване към неземеделски дейности”. „Изненадващо“ проектът му отново е одобрен и на 19 май 2011 г. едноличният търговец, роден през 1984 г., сключва договор за фантастичните 390 000 лв. Субсидията е безвъзмездна и е предназначена за производство на ток в поповското село Ломци. Там фамилията Гочеви е решила да построи фотоволтаична централа с мощност 73,08 kwp. За тази цел те ангажират Общинския съвет в Попово и близкия им ексмет Людмил Веселинов и се впускат в изкупуване на терени в местността „Съртърла“ край селцето. Първата сделка е гласувана от общинарите и тя е за продажба на нива от 2 дка, трета категория, която Георги Гочев купува за 474 лв. Следва втора сделка в същата мястност и тя е за 8,5 дка, които той купува за 3 304 лв. Пазаруването на земи на фамилията продължава с нови 17 дка плодорадна земя, които Общинският съвет в Попово им харизва за 6 734 лв. За да обяснят смешните цени на които раздават общинските имоти, общинарите записват в договорите за продажба, че и терените всъщност били „земя трета категория“.
Фамилията действа в същата насока и чрез друга своя фирма „Гомар“ ООД. Тя е собственост на баща и син Гочеви и дори има клон в Попово. През март 2008 г. компанията удря джакпота, след като по настояване Людмил Веселинов успява да замени 384 дка раздробени земи в селца из общината за два обособени общински парцела с обща площ от 195 дка в Ломци. Общинарите решават, че земите на Гочев струват 98 551 лева, а общинските 97 579 лв., става ясно още от решението на местния парламент. Съпругът на вестникарката великодушно отстъпва на Общината остатъка от 972 лева. На същата сесия съветниците решават да продадат на „Гомар ООД“ и 1,6 дка земя в село Славяново отново на смешни цени.
Фамилията продължава с похода съм към производството на енергия от фотоволтаици. Пред общинската власт Пламен Гочев е заявил инвестиционно намерение за изграждане на още една ВЕИ – централа, която трябва да се появи край село Славяново. Тя е включена в страгегията за развитие на общината до 2013 г. Гочев не е обяснил откъде ще дойдат стотиците хиляди левове за построяването й. Вероятно и за тази цел ще бъде използвано „положението“ на съпругата му в медийния бизнес и пачките ще дойдат пак като подарък от държавата, злолословят „завистници”.
Пламен Гочев продължава да заема сладки държавни постове, установи проверка в съдебните регистри. През 2007 г., когато инвестиционната компания Equest Investments Balkans придоби дялово участие от 33.5% от
“Рила Самоков 2004″ АД, съпругът на вестникарката става негов изпълнителен директор. “Рила – Самоков” беше дружеството, която трябваше да развива проекта “Супер Боровец”. И в момента той е председател на Съвета на директорите на държавното летище “Горна Оряховица”. В ДЗИ пък съпругът на сегашната вицепрезидентка на Издателския борд на вестниците на Любомир Павлово – Пъпката е зам.-председател на Надзорния съвет, заедно с втората съпруга на покойния Емил Кюлев – Весела.
В края на 2010 г. отново чрез Общинския съвет, този път във Велико Търново, Пламен Гочев закупува 40 квадрата от парцел 142 в село Миндя срещу 240 лева. Останалата част от парцела е собственост на семейство Гочеви.
Иначе в бившите ВАЦ-ови вестници, собственост на Огнян Донев и Любомир Павлов – Пъпката бурите не стихват. Продажбата на „Труд” и „24 часа”, за която вече първа писа АФЕРА, щяла да бъде съпроводена и с куп шокиращи разкрития, твърдят близки до идващите нови чорбаджии.
Години наред политици и бизнесмени споделяли под сурдинка, че във вестниците шефовете имали специални тарифи, наричани от тях сакрастично „данък спокойствие“. Тарифата „под масата” за интервю в седмичен брой или блудкав „очерк“ през уикенда бил 7000 лв., чело на страница с отправка от първа – 3000 лв. За специалните поръчки и черните кампании срещу политици и търговски компании договорките пък се правели насаме, като цената била десетки хиляди левове.
В Жегата около „империята” на Пъпката предстояло вадене на шокиращо кирливи ризи, подсказват източниците ни.