понеделник, 24 юни 2013 г.

Как е парцелирана България ?





Направих си труда да групирам по банки справките за парите на държавните фирми. Таблицата, която се получи, ми заприлича на салфетка, върху която "великите сили" са си поделили България, пише Иван Бедров.

   Тези дни министерствата публикуваха справки за концентрацията на средства на техните фирми в определени банки. Бяха задължени да го направят заради приетите от служебното правителство нови правила за парите на държавните фирми, които забраняват концентрацията да надхвърля 25 процента.

    Когато обединих данните от всички министерства и ги групирах по банки, таблицата, която се получи, ми заприлича на салфетка, върху която великите сили са прекроявали света по време на преговори. Парцелирането на България може и да не е новина за някои, но широката публика чак сега получи официални данни за това.

    За мен, за теб...

    И така: енергетиката е за Корпоративна търговска банка (КТБ), транспортната инфраструктура е за ТИМ, дърводобивът е за хората на Доган, малко има и за Цеко Минев, а парите на АЕЦ „Козлодуй“ съжителстват с пари, които участват в изненадващи медийни сделки.

    КТБ държи почти всички пари на държавните енергийни дружества: 96% от средствата на „Булгартрансгаз“, 90,85% от парите на „Булгаргаз“, 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор и 88,20% от наличното в сметките на Българския енергиен холдинг. Това е кръвоносната система на България - инфраструктурата за пренос на електроенергия и газ, както и фирмите, които осъществяват производството и доставката на тези ресурси.

    Проблемите, произтичащи от подобна концентрация, са най-малко два:

- Проблем номер 1: Огромен финансов ресурс е в ръцете на един икономически играч, който става несъразмерно по-голям от останалите, навлиза мощно в други сектори, изкривява средата и става изключително агресивен, когато някой посегне към властта му. Да си припомним как Цветан Василев атакува президента Плевнелиев в интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт” точно в момента, когато служебното правителство обяви плановете си за нови правила за държавните пари. Атаката на Василев си имаше и продължение - тя бе подхваната и от медийната империя около КТБ.

    Интервюто, в което Василев напада Плевнелиев

- Проблем номер 2: Държавата е тотално зависима от един човек. Случайно забяване на няколко превода може да застраши цялата българска икономика и да остави без ток или газ хиляди потребители. И цялата тази власт е на едно място. Лицемерно е политиците да говорят за диверсификация на енергийните доставки, а да не говорят за диверсификация на риска от управлението на парите на държавните фирми.

Другите риби

    На фона на енергетиката, концентрацията на парите от другите сектори изглежда направо като детска игра. Всичко по крайбрежието се е ориентирало към Централна кооперативна банка (ЦКБ) - от групата на „Химимпорт“, популярна вече не само във Варна като ТИМ. 100 процента от парите на „Индустриална зона Варна Запад“ и „Индустриален и логистичен парк Бургас“ са във въпросната банка. На същото място са и повечето пари на ВиК-дружествата в двата града. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е поверило на ЦКБ 91,95% от средствата си, а „Летище София“ държи там „само“ 58,50% от парите си.

    Всички държавни горски предприятия, които управляват дърводобива, имат предпочитания към турската Д-банк - и то още от времето, когато секторът беше в ръцете на ДПС. Смолянското предприятие държи 61,05% от парите си в тази банка, приносът на Шуменското и Сливенското е по-скромен - едва 28,75% и 25,99% от парите им са на това място. Има и едно изключение - Благоевградското предприятие е предпочело да повери 54,18% от парите си на Първа инвестиционна банка на Цеко Минев. Вероятно това няма нищо общо с факта, че на тази територия е концесионираната ски-зона над Банско.

    Процентите не показват абсолютните стойности, но пък е повече от ясно, че 42,54% от парите на АЕЦ „Козлодуй“ са повече от абсолютно всички пари на ВиК-дружествата. Управляваната от депутат от ГЕРБ ядрена централа е поверила този процент от парите си на Инвестбанк. Втората новина около тази банка е, че тя пое от друга банка кредита на двата най-големи вестника - „Труд“ и „24 часа“. Те вече се радват на нов собственик, който е неизвестен на публиката.

И какво от това?

В чии ръце е България?

    Колкото и да вярваме в силата на демокрацията, тези данни натрапват извода, че зад фасадата от политически партии, които се явяват периодично на избори, България се управлява от група олигарси.   Демократичната опаковка им позволява да преобразуват икономическата си мощ в политическо влияние. И обратното: политическото влияние - в икономическа мощ.

   

DW.DE

 

вторник, 18 юни 2013 г.

ЪНДЪРГРАУНД 19


В резултат от рекета на ГЕРБ, Гриша Ганчев прехвърлил бизнеса си на Пашата и Митко Каратиста


28.05.2013

Девет от водноелектрическите централи по поречието на река Благоевградска Бистрица вече не са собственост на Гриша Ганчев, съобщава Струма.ком. Босът на Литекс Комерс бил принуден да се раздели с водноелектрическите си централи, обединени в дружеството „ВЕЦ Енергия холдинг". В това дружество влизат ВЕЦ "Бистрица" с каскада от осем мини ВЕЦ-а и ВЕЦ – Славово. Целият холдинг на Гришата бил прехвърлен на друга фирма – „Хидро електрик България", която според мълвата била контролирана от Митко Каратиста и Румен Пашата. Впоследствие босът на СИК продал водноелектрическите централи на чешката фирма „Енерго про" за 150 милиона евро.

След крупната енергийна сделка обвиненията срещу сина на Гриша Ганчев – Данаил, за фиктивни сделки със захар с цел източване на ДДС от бюджета, тихомълком бяха свалени. В същото време в началото на тази година Енерго-Про България ЕАД официално обяви, че е приключило успешно сделката по придобиване на 100% от капитала на ВЕЦ Енергия Холдинг ЕАД, вторият най-голям частен оператор на ВЕЦ в България. Енерго-Про България ЕАД влезе във владение като едноличен собственик на ВЕЦ Енергия Холдинг ЕАД и притежаваните пряко от дружеството и чрез дъщерните му дружества шест водноелектрически централи: ВЕЦ Пирин, ВЕЦ Спанчево - обединени в Каскада Пиринска Бистрица, ВЕЦ Катунци, ВЕЦ Огоста, ВЕЦ Самораново, ВЕЦ "Бистрица" с каскада от осем мини ВЕЦ-а и ВЕЦ – Славово и ВЕЦ Карлуково.

Централите по поречието на река Благоевградска Бистрица са проектирани и изградени от „Хидроенергийна Компания" ООД на Иван Чапов. Голяма част от тях са изградени на водопровода за питейно битово водоснабдяване на град Благоевград.



Румен Пашата изнесе милиардите на Борисов в чужбина

30.05.2013


Босът на СИК и Борисов летят тайно с военния самолет „Спартан” до Гърция, Кипър и Турция. От късната есен на 2009 година Румен Пашата в качеството си на личен придружител на премиера Бойко Борисов твърде често се появявяше в ранните утрини на военното летища, носещ в едрите си лапи два огромни сака, препълнени догоре – пише в. „Уикенд”. Допускан да премине бариерата дори без устно разпореждане, най-довереният приятел на експремиера Борисов паркираше огромния си джип и се здрависваше с вече очакващия го Бойко – свидетелстват пред изданието служители на военната база „Враждебна”.

След това, придружавани от доверени служители на НСО, Борисов и мосът от СИК се качваха на военния самолет „Спартан” за поредното тайно пътуване до Гърция, кипър или пък Турция. Така в продължение на почти 4 години бившият премзиер Борисов с помощта на касиера си Румен Пашата съумя да изнесе прословутите си милиарди от държавата. Свидетелства за преноза на безотчетни пачки от рушвети, давани от спечелилите обществени поръчки за строеж на автомагистрали, вече започнаха да се появяват.

Миналата седмица в ексклузивно интервю пред „Уикенд” журналистът от ТВ7 Николай Бареков също разкри, че Бойко Борисов е изнасял от България милиарди чрез самолети – отбелязва изданието.


Ревизоро: Пашата е летял с правителствените делегации

10.06.2013

Митническият контрол на ВИП входа на летището е много занижен. Ако са пренасяли пари с Авиоотряд 28, това може да е ставало от там. Другият вход, който не се следи и до него имат достъп само хора с пропуски е от северния район на летище София. Това каза в предаването NewsRoom Емил Димитров-Ревизоро. През ВИП зоната на летището може да преминат неограничен брой хора, когато са част от правителствената делегация. В нашите среди се е говорело винаги за подобна практика, но само под сурдинка. Аз тези неща съм ги описал още през 95-96 година, каза още Ревизоро. Самолетите и пътниците не се проверяват. Чувал съм от охраната, че доста хора от ъндърграунда и така наречените добре облечени бизнесмени, са пътували с правителствени делегации.

Емил Димитров заяви още, че става въпрос за Румен Николов-Пашата. За него съм се интересувал и знам със сигурност, че е извършвал такива полети. Факт е, че може да се направи всичко на летище София, когато минеш през северния район. Военните самолети не се проверяват, завърши Димитров.



Пашата печелил по 10 млн. всеки месец

18.06.2013

Един от създателите на на СИК-Румен Николов-Пашата, през последните 4 години е бил едноличният бос на контрабандата в България. Това сочат оперативни данни на службите, твърди в. Всеки ден. Сикаджията се е ползвал с безграничната подкрепа на ръководни кадри на ГЕРБ, сред които и личния му приятел Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на България от 27 юли 2009 г. ... към профила . Поради тази причина е било невъзможно съвестни служители на специалните служби да разследват зулумите на Пашата.

През последните години чистите приходи от престъпната дейност на под шапката на Николов възлизали на сума не по-малка от 10 млн. лева на месец. Окончателното овладяване на контрабандните канали от него е станало в началото на 2010 година. Първоначално под контрола на структурите на СИК е била поставена митница "Аерогара София". В ГДБОП има снимков материал как Пашата е привиквал на срещи шефове на отдели в митницата и редови инспектори, през които години наред минаваше контрабандата на летището. Първи в списъка са били държавни служители с имена Стефан и Ради. Двамата бяха изключително приближени до дясната ръка на Таки и отговорник за митниците във висаджийската структура-Боби Белингата.

Другият ключов пункт, който бил овладян от хората на Пашата е Капитан Андреево. Там приближените до Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 ... към профила бандити са вършили безобразия основно чрез висш чиновник, известен с прякора си Тошо Пая. Той дори е бил провъзгласен за главния касиер на цялата митническа администрация. Това е станало по време на неформална среща между него и други шефове на митници в страната, провела се в средата на 2011 година. Прякорът Пая идвал от железния му принцип да получава своя пай от всяка далавера. Под чадъра на МВР, хероин е влизал и през Дунав мост, твърди вестника.



неделя, 9 юни 2013 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 32


Президентството – магнит за агенти на ДС


10.03.2011

Проверка на "168 часа" показа, че освен посланиците агенти много от доносниците на бившата тоталитарна власт продължават да се ползват с доверието на Георги Първанов.

     Днес те заемат най-ключовите постове в администрацията на "Донду-ков" 2. Често оттам се изстрелват на топли дипломатически служби в чужбина, а местата им в администрацията заемат отново хора на ДС. Общото между тях и Георги Първанов е, че са работили като агенти и сътрудници на бившето Първо главно управление на ДС. Днес структурата се казва Национална разузнавателна служба и по закон е на подчинение на президента. Последното попълнение от Държавна сигурност в президентската администрация е секретарят по външна политика Горан Йонов. Той е единственият офицер и щатен служител на бившата ДС, който е минал през администрацията на Георги Първанов. Всички останали са агенти и доносници

До ноември 2007 г. Горан Йонов е извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Швеция. След това става зам.-министър на вътрешните работи. Осветен е като офицер на Държавна сигурност през юли 2008-а. Това съвпада с напускането на поста в МВР. Запознати от средите на социалистите твърдят, че Йонов пада жертва на войната между Станишев и Първанов. Дни след като е изхвърлен от силовото министерство, бившият офицер от Първо главно управление на ДС намира топъл прием в президентството. Георги Първанов издава указ, с който го назначава за свой секретар по външната политика. Роденият в град Септември разузнавач е преминал школата на КГБ в СССР, сочат документите от комисията по досиетата.
Издига се до зам.-шеф на втори отдел на Първо главно. Горан Йонов не е единственият служител на Държавна сигурност, който е прибран в президентството, след като е осветен за връзки с бившата тоталитарна политическа полиция. Подобен е казусът с едно от лицата на де-мокрацията в началото на 90-те Венцеслав Димитров. Той е разкрит през юли 2007-а като агент Попов, два месеца след като става съветник на Първанов по икономическите въпроси. Документите сочат, че по оперативни съображения регистрационните картони на агент Попов са унищожени през 1990 година, когато той вече успешно навлиза в политиката. Всъщност за принадлежността на Венци Димитров към ДС се заговори през 2001 г. преди парламентарните избори. Тогава той е поставен на първо място в листата на НДСВ в Разград, след като е изкарал по един мандат като депутат от СДС и ОНС на Луджев и Доган.
" Заради съмнения, че е агент на ДС, е отстранен от листата. Димитров е категоричен, че не е агент на ДС и завежда дело срещу България в Страсбург. По ирония на съдбата печели през 2009 г., когато вече е осветен като агент Попов - сътрудник на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Правителството му изплаща 3 хил. евро обезщетение заради присъдата за България в Страсбург. Днес Венцеслав Димитров продължава да работи като съветник на Първанов в президентството. Двамата са категорични, че не са знаели за работата си в Държавна сигурност. От 2000 година синът на Димитров Адриан и наследникът на оръжейния търговец Петър Манджуков, който минава за приближен на Първанов въртят търговска фирма.
Секретният сътрудник "Толя" е шеф на отдел Церемониал в президентството от 2002 г. насам. "Толя" всъщност е Анатолий Пазийски. Той е дългогодишен преподавател по стил, етикет и правила на поведение в обществото. Бивш дипломат от кариерата. Вербуван е през 80-те години на миналия век от офицер на Първо главно управление. Изключен е от сътрудническия апарат през 1993 г. Професионалният и агeнтурен път на Пазийски споделя и друг служител в администрацията на Първанов - Митко Николов. "Дипломат", както е псевдонимът му от службите, днес е шеф на Дирекция "Протокол" на "Дондуков" 2.
В досието на Николов има агентурни сведениякоито е писал собственоръчно, както и разписки за възнагражденията му. През 1991 г. къса връзката си с ДС, но не и с бившите си колеги, които растат в държавната администрация и го приютяват на работа години по-късно. Един от тях е агент "Толич", също на работа в администрацията на президента. Истинското му име е Тодор Велев. Освен като агент, той е записан в документите и като "секретен сътрудник" на Първо главно, какъвто е и самият Георги Първанов, получил от ДС псевдонима "Гоце". Днес "Толич" и "Гоце" са под един покрив в президентството, но преди години са работили заедно и в Института за история на БКП. Пътищата им се разделят до 2002 година, когато се събират в президентството.Доста по-късно в президентството отива Емил Вълев - агент "Валентин". Той постъпва на работа чак през 2007 г., веднага след като приключва мисията му като посланик в Белгия. При Първанов той е секретар по външната политика. Агент "Валентин" работи рамо до рамо с единствената дама в администрацията, която има вземане - даване с Държавна сигурност - Павлина Попова. Под псевдонима "Сердика" тя е била съдържател на явочна квартира в София от 1986 до 1990 г. за нуждите на офицери и агенти от Първо главно както това е правил Жан Виденов в Пловдив. В началото на демокрацията делото є е предложено за унищожаване. След престоя си в ДС в зората на демокрацията работи в Министерския съвет и в ООН.
Агент "Петев" (Добрин Канев) е секретар по анализи и прогнози при "Гоце". От всички кадри на ДС при Първанов той е с най-краткия стаж като доносник - само 2 години. В досието му е записано, че е секретен сътрудник. Докторът по философия е сред малкото кадри на Първанов, които не са бивши посланици.

Дипломати от службата хора на държавния глава

КОГАТО стъпва в президентството през 2001 г., Първанов назначава в администрацията си 12 агенти на ДС. За 5 от тях той издава укази за назначаването им за посланици в периода 2005 - 2007 г.
Днес те са сред 40-те, за които правителството иска отзоваване, но президентът отказва с мотива, че е доволен от работата им.
Това са агентите на ДС Чав¬дар, Асенов, Боил, Тарасов и Андрей.
Чавдар е Андрей Караславов, който до март 2007-а е началник на кабинета на Георги Първанов. Секретен сътрудник е на Първо главно от 1976 г. Снет е през 1981-ва, защото започва работа в отдел "Международни връзки" на ЦК на БКП.
През 1987 г. е възстановен като агент Чавдар, през 1991-ва делото му е предадено в архива, защото наследникът на Първо главно - Националната разузнавателна служба, прекратява дейността си на територията на бившата ФРГ.

Днес агент Чавдар е посланик на България в Гърция.

Посланикът в Лихтенщайн Атанас Велчев също е бивш служител на Първанов в отдел "Протокол". След заминаването си в чужбина с указ на Първанов агент Асенов е заменен в администрацията с агент "Дипломат" Митко Николов.
Друга хапка от ябълката на раздора между държавния глава и правителството е Никола Карадимов, който е посланик в Норвегия. Агент Андрей е изпратен в северната държава с указ на Първанов от 2006 г., а дотогава е един от многото му секретари по външна политика, повечето от които са бивши доносници на ДС.
Посланикът в Холандия Златин Тръпков също е бивш секретар на Първанов, изпратен от него с указ през 2007 г. Агент Тарасов е секретен сътрудник на Първо главно, както и Първанов.
Според комисията за досиетата е вербуван в края на комунистическия режим.
С цели два псевдонима - Боил и Антон, е познат на ДС посланикът ни в Сърбия Георги Димитров. До 2005 г. секретният сътрудник на Първо главно управление е секретар на президента по външна политика.


Шеф в ДАНС вербувал Венци Димитров и Александър Маринов

ОФИЦЕРЪТ от ДС Любомир Осенов е един от шампионите по вер-бовка на аген¬ти. След края на комунистическия режим той продължава кариерата си в Националната служба "Сигурност" в МВР, а днес е директор в ДАНС. Осенов е едва на 24 години, когато регистрира Венци Димитров в архивите на ДС. Тогава днешният съветник на президента е на 40 години, но младият офицер Осенов успешно осъществява вербовката.
Година по-рано той е вербувал друга емблематична фигура от демократичния преход - Александър Маринов. Двамата са набори. Осенов прави от бъдещия депутат на БСП съдържател на явочна квартира с псевдоним "Майстора".
Николай Боршуков и Валери Григоров също са сред "жертвите" на младия офицер Осенов през 80-те. Бившият шеф на Държавния резерв Боршуков е вербуван като съдържател на явочна квартира с псевдоним "Простор", а зам.-шефът на института по история в БАН Валери Григоров е възстановен като агент "Бела" от Осенов през 1987 година.

Павлин Димитров напуска, Петко Сертов се връща

ЕДИНСТВЕНИЯТ висш представител на кабинета "Борисов", който излезе с принадлежност към Държавна сигурност, е Павлин Димитров. Бившият зам.-министър на вътрешните работи е бил щатен офицер и винаги е работил в службите за сигурност и обществен ред, но въпреки това е жертван от премиера и бе освободен от поста си по негова молба. Кошмарът на Митьо Очите никога не е крил принадлежността си към ДС. Заедно с него като служител на Държавна сигурност е разкрит и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който месеци по-късно е назначен за зам.-шеф на БОРКОР.

Агенция "Митници" шампион по агенти

Цели 63-ма агенти на Държавна сигурност работят днес в Агенция "Митници", разкри наскоро комисията по досиетата. Самият шеф Ваньо Танов е регистриран с картонче като агент "Гергов", за което той предупреждава премиера още преди да го назначи на поста.



Чиновник сред българите с офшорки . В базата данни, наречена 'Офшорлийкс' има информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони.

23.05.2013

Държавен служител, финансист, свързан с бившата групировка СИК и създател на частен университет са сред 30-те българи и свързани с България лица, чиито имена фигурират в "Офшорлийкс" - база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони, съобщи "24 часа".
Изданието публикува разследване на Станимир Въгленов, директор на онлайн изданията на "Медийна група България", който е и представител на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) с централа във Вашингтон. Той единствен у нас има достъп до данните от "Офшорлийкс", които бяха получени преди 15 месеца в МКРЖ от неизвестен подател.
Милко Минковски (36 г.) експерт към фонд "Земеделие" към земеделското министерство фигурира като директор на две фирми на Британските Вирджински острови (БВО). През август 2006 г. той е записан като директор на Ferpac Marketing, регистрирана с капитал 50 000 евро. Собственик на фирмата е молдовският гражданин Аркадие Сърбу.
Минковски е записан през май 2000 г. като директор на Amelcort Universal Inc. като е сменил сръбският гражданин Стефан Ковачевич. Чиновникът няма абсолютни никакво движимо и недвижимо имущуство в България на свое име, твърди разследването в "24 часа". И посочва, че инспекторатът на фонд "Земеделие" е започнал проверка на случая.
Доцентът д-р Росен Тодоров, който преподава във Висшето училище по застраховане и финанси, "поръчал" в началото на 2007 г. създаването на 5 офшорни фирми на БВО - Deramko Financials, Narbona Consultants, Slarion Finansials, Onarta Consults и Solart Consulting. През август 2007 г. две от тях - Deramko Financials и Onarta Consults, вече имат едноименни български представителства в София, всяко с капитал от 1,4 млн. лв. Същата година всяка от тях поема контрола върху 9,95% от акциите в пенсионно осигурително дружество "Бъдеще", които продават през 2011 г.
Росен Тодоров посочил като адрес в София бул. "Джеймс Баучър" 87, който бил известен като главната квартира на бившата групировка СИК, пише "24 часа". В сградата през 2004 г. бе взривен петролният бос на групировката Стоил Славов.
След създаването през 2007 г. на български представителства на двете офшорки - Deramko Financials и Onarta Consults, техен пълномощник става Диана Алипиева, тогава студентка, а сега работеща в ЗД "Бул инс", се посочва в разследването. Сега обаче техен пълномощник е Момчил Ангелов, чиято месторабота като адвокат е на "Джеймс Баучър" 87.
Милен Панталеев, която е известен като един от учредителите на т.нар. Пернишки университет е собственик на акции в Global Management Ventires Inc. от септември 2003 г., сочели документите от "Офшорлийкс". Той казва пред "24 часа", че е само пълномощник на фирмата, регистрирана на Британските Вирджински острови.
Сред хората с офшорна фирма се оказва Делян Лилов, съсобственик на софтуерната фирма "Мусала софт". В регистрираната през 2000 г. Pulse Technology Limited участвал заедно с българина Борис Менков, който живее в САЩ. Лилов казва пред "24 часа", че била създадена за удобство, работели с нея до 2001 г., а в един момент фирмата била закрита от офшорната администрация, тъй като нямала дейност. Всичко бе законно - регистрирано пред БНБ и данъчните, каза пред "24 часа" Лилов.
В разследването се посочва, че българинът Десислав Маймаров е бил директор на Remko Technologies Limited, ликвидирана през 2003 г., Екатерина Тончева - собственик на Niacom Company Limited по данни от 2008 г., а българинът Николай Колев Добрев и германецът Щефан Поп от 2004 г. имат обща офшорка Straight Transport Inc.
От "Офшорлийкс" изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес в България или друга връзка със страната. Проучване на някои от хората, излезли от базата данни, се провежда от ДАНС, а в НАП върви проверка, посочва "24 часа".



БИВШИЯТ №2 НА АХМЕД ДОГАН: ДПС Е ЧАСТ ОТ ХОЛДИНГ НА МЕДИИ И ПАРТИИ, А КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА Е БОСЪТ . Осман Октай определи новия лидер на движението Лютви Местан за новата мъжка секретарка на почетния председател.

08.06.2013

“Доган сам призна в своето писмо при оттеглянето си, че е бил част от политическото инженерство в България и е подал оставката си под давлението на своите кукловоди”, изригна бившият номер две в йерархията на ДПС Осман Октай.
Той допълни, че сегашният лидер на партията Лютви Местан е новата „мъжка секретарка" на Ахмед Доган, както той се изрази за самоубилия се Емин. “Местан дойде в София с моя покана и така влезе в листата. Дълго време бе подготвян да стане говорител. Той е моделиран за това. Познавам Местан отдавна, той не може да изразява лична позиция и е подвластен на това, което ще каже Ахмед Доган".
Според Октай няма нищо случайно в подреждането на управленческите модели от началото на 90-те години на миналия век. "Първите дни на новия парламент ме върнаха към предишните времена на "Магурата". Делян Пеевски е човекът, поставен да контролира поведението на депутатите на ДПС в Народното събрание", заяви Октай. Моделът "Доган" превърна ДПС в част от холдинг на медии и партии, а Корпоративна търговска банка (КТБ) е босът.
Според Октай медиите, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, не обслужват партията. Тъкмо обратното – бившият председател Ахмед Доган с годините е обвързал ДПС с кръговете около Корпоративна търговска банка, които сега управляват държавата.
"Ако някой проследи къде властимащите имат банкови сметки и какви преводи получават редовно, може да се направи един анализ на това, което се случва в България", загатна бившият заместник-председател на ДПС пред Нова тв.
Октай коментира и новия кабинет. По думите му Пламен Орешарски е станал заложник на амбициите на Станишев.
"Станишев е един от хората, подготвяни да заеме мястото на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу", каза Осман Октай. Бившият зам.-председател на ДПС посочи, че неслучайно Станишев е станал председател на ПЕС. Той е човекът, който евросоциалистите гласят да замени Жозе Мануел Барозу на председателския пост. Заради това Станишев се отказал от премиерския пост.
"Нищо случайно не се случва в политическата кухня, това го разбрах от дългите си години в политиката. Премиерът Орешарски сам ще си подаде оставката, защото няма да издържи на напрежението и на кадруването. Следващите парламентарни избори ще бъдат насрочени заедно с вота за депутати в Европарламента догодина", предположи Осман Октай.



Шефът на КФН мистериозно забогатял с близо 100 000 евро за година

09 .06. 2013

Стоян Мавродиев е погасил през 2011 г. ипотечен кредит от 197 100 евро, сочи имотната му декларация за 2011 г., подадена през 2012.
В същото време депозитът му в банка се е увеличил. През 2010 г. той е имал 14 734 евро на влог, а през 2011 г. - 24 341 евро.
Като източник за тези вложения Мавродиев е посочил работната си заплата, която се равнява на 90% от възнаграждението на председателя на парламента или 19 800 евро годишно. В декларацията не са посочени никакви други приходи, които биха могли да оправдаят изплащането на ипотеката.
Възможно е Мавродиев да е използвал 100 000 евро налични от "продажба на имот и консултантска дейност", които е декларирал за 2010 г. и които липсват от декларацията за 2011 г. Те обаче не стигат.
Както и да се пресмятат декларираните приходи и разходи на шефа на КФН, дори той да е карал на хляб и вода и да не е харчил заплатата си, не му достигат едни 100 000 евро.
Биволъ припомня, че Стоян Мавродиев беше сред призованите свидетели по делото срещу Евелин Банев – Брендо, Десислава и Владимир Дишлиеви, подсъдими за участие в международен канал за дрога в Италия и за пране на пари в София. Той не се яви да свидетелства. Друг свидетел по делото разясни, че Мавродиев е представлявал фирми за регистрация на офшорни компании.
"Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделите ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank." - каза в съдебна зала прокурорът по делото, цитиран от в. Капитал.
Биволъ разкри през февруари, че на 04.08.2006 Мавродиев и съпругата му са купили от шефа на СИК Румен Николов - Пашата апартамент от 173 квадрата с два гаража по 20 квадрата в Лозенец. Тогава семейството брои на Пашата 200 000 лева за луксозния имот. Румен Николов - Пашата е считан за много близък до бившия премиер Борисов, с когото през 1995 г. въртят фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие.