сряда, 31 юли 2013 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 24




    Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

 

Бившият шеф на разузнаването отива на съд за присвоени 4.7 млн. лева.Ген. Кирчо Киров се смята за жертва на политическата конюнктура.

 03.07.2013

 

    Софийската военноокръжна прокуратура е внесла в съда делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за присвояване на 4.7 млн. лв., съобщи в сряда пресцентърът на държавното обвинение.

    Разследващите са установили, че престъплението е извършено в периода от 2007 до 2011 година, като той е отклонявал за себе си по над 900 000 лева годишно. По неофициална информация става дума за пари, предназначени за разходи на агентите на службата.

    Той е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са му били поверени да ги управлява в качеството му на директор на НРС. Тези деяния представляват особено тежък случай, с оглед високото служебно положение на извършителя и предназначението на присвоените средства, допълват от държавното обвинение

    За улесняване на присвояването генерал Киров, в кръга на своите правомощия, съставил през цитирания период повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

    За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния, се посочва в съобщението на прокуратурата.

    Наблюдаващият прокурор по делото Елин Алексов отказа да даде повече подробностите с мотива, че делото е секретно. Той единствено сподели, че Кирчо Киров е отказал да даде обяснения с мотив, че е "жертва на политическата конюнктура в страната". Обемът на събраните доказателства е 30 тома, похвалиха се още от държавното обвинение.

     Прокурорът обясни, че в службата са съществували възможности за отклоняване на средства.

    "Според нашето разследване, той (ръководителят на службата) е единственият, който трябва да носи отговорност. Разследването е извършено срещу повече от едно лице, но накрая обвинителен акт е внесен само срещу ген. Кирчо Киров. Направихме опит да разберем какво се е случило с тези средства, но не стигнахме до нищо конкретно. Парите ги няма и не сме длъжни да ги търсим. Те са отчитани за специфични дейности – свързани с основната дейност на службата – националната сигурност", обясни Алексов.

     Прокуратурата е проверила дали други директори на НРС са използвали практиките за харчене на пари на ген. Киров. "При предишните директори, установено е, че не са извършвали такива дейности, но по-далеч в миналото е имало такива случаи, но за тях е минала давността според Наказателния кодекс", каза Алексов. Той добави, че делото ще се води при закрити врата заради класифицираната информация.

    Ген. Киров бе освободен от ръководния пост в НРС в началото на миналата година заради изтичане на мандата му. В последствие той бе назначен за съветник по въпросите на сигурността на тогавашния премиер Бойко Борисов, но изкара на тази позиция по-малко от 3 месеца.

     Киров бе внезапно освободен като премиерски съветник, а лидерът на РЗС Яне Янев единствен обясни причината - шефът на НРС си е позволявал да харчи безотчетни пари в огромни размери.

    Малко по-късно президентът Росен Плевнелиев призна, че в разузнавателната служба са засечени ”финансови несъответствия”. Киров ръководи разузнаването от февруари 2003 година до януари 2012 година и бе известен с близките си отношения с бившия президент Георги Първанов.

 

Гнусни директиви лъснаха в тефтерчето на високопоставен ГЕРБер . Шефът на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече е обвиняем; замесено е и името на президента


 17.07. 2013


Председателят на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление. Това каза на пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от електронното издание на вестник Преса.

Миналия петък двата апартамента на Златанов в София и Перник бяха претърсени. Малко преди това от държавното обвинение информираха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестно (засега) длъжностно лице от комисията, което е използвало служебното си положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага (чл. 283 от НК). В подобни случаи законът предвижда до три години затвор.
Има данни, които сочат за „поръчково, грозно и гротескно водене на делата в комисията", заяви запознат с материалите по разследването магистрат. Подозренията са, че КПУКИ и делата й са използвани за натиск над политици, магистрати и бизнесмени.


„Вчера следобед председателят на комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е привлечен като обвиняем по чл. 282 по НК – длъжностно престъпление и му е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв. Днес може би вече е внесено в съда предложение за отстраняването му от длъжност", каза Сарафов.

Златанов е привлечен като обвиняем заради длъжностно престъпление. Неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките – са част от констатираните нарушения, съобщи заместник-главният прокурор. Той каза, че са иззели тефтер, в който Златанов отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

Прокуратурата знае кой е давал "директивите"


Прокуратурата е установила кой е давал "директивите" на председателя на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, но към момента не може да го съобщи, каза по този повод прокурор Борислав Сарафов. За по-нататъшните действия на държавното обвинение по случая той обясни: „Голяма част от имената и абревиатурите от бележника не фигурират в изпратения от комисията до прокуратурата списък. Взимаме преписките, след това проследяваме движението им по дата, за да проверим дали така, както е отразявал в своя тефтер, това се е реализирало".

Ще проверяваме в публичните регистри всички решения. Ще съпоставим с всички други доказателства, както и свидетелските показания, които имаме по делото. Ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера, каза Борислав Сарафов. „Към момента, за съжаление, не можем да изнесем всички данни, макар че тези данни биха били интересни за вас", каза той на журналистите.

Все пак от прокуратурата представиха част от скандалните записки от бележника на шефа на антикорупционната комисия. „Ние ще изложим фактите, вие си правите изводите" – такова уточнение направи преди това зам.-градският прокурор на София Роман Василев. Ето какво прочете той:

„Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата – следва фин. Одит. Д-р на фин. Одит. ИФ ще го оправи";
„Разговор с Дянов по повод Димана РАнкова – нормално поведение";
"Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ".
„В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието - > Решение за прекратяване на Плевнелиев";
„Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет";
„Кмета на Кръстева – да има конфликт";
"Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата";
"Илич Томински – да се удари";
"Е. Димитров – внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ";
"Ок – Првзидента – нека си стоят, да се гледа всичко";
"Е. Димитров – не се бърза за цигарите";


Прокурор Роман Василев посочи, че дневникът е много голям, но част от него ще бъде запазен в тайна. Друга част от извадките от бележника на Филип Златанов гласи:

Какво да правим с Ранкова и Президента;
Румен Арнаудов да се оправи;
Дела – Венета Марковска;
Апост. Апостолов – важно е, ако дойде;
Ап. Ап. не е човек на ИФ;
На 7 ноември от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат от проверката с/у Ранкова. Да дам на ИФ (Делата) – 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.112012 г. – списъка е при ИФ;
Комисията на Яне Янев и гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова;
Двама депутати - за глоба от Бойо Великов – санкция;
Н. Зеленогорски – да се удари – става приоритет;
Гугушева – готова за прекратяване;
ВСС се е произнесъл, че е чиста?;
Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал – другата седмица ще се коментира;
Сред другите имена, споменати в тефтера:
Да се изкарат хората от улиците – 19.02;
ДКЕВР – бързо!!!;
Незабравка Стоева, Ситнилска;
Не е среща с Фидосова ->;
Е. Димитров – стоп;
Цеков ни е казал, че няма правомощия;
Надзорника на касата – нито по определяне на цените, нито по скл. договори;
За Ранкова във вторник;
Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ);
Вяра Петрова -> м.д. да се удари;
Относно ЦИК – дали са лица, заемащи публична длъжност;
Вече се прави проверка на кабинета (служебния);
Семерджиев е ударен;
Продължават проблемите със съда;
Имаме проблеми с ВСС;


Сарафов: Явно ролята на И.Ф. е водеща


Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще бъде - дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев. Той е сред хората, които най-много фигурират в преписката, като прокурорите не пожелаха да кажат дали е засегнато лице или е давал директиви.

Ще бъдат разпитани всички засегнати по някакъв начин в това тефтерче, включително и президентът, и ще се направи връзка доколко написаното в бележника на Златанов фигурира във входящите и изходящите преписки на комисията и като решения са качени на сайта, обясниха прокурорите. Разследващите няма да проверяват същината на решенията, а дали са вземани под влияние или - забавяни, обясниха прокурорите. Заместник-градският прокурор Роман Василев отказа да посочи, по каква причина е започнало делото и какъв е бил източникът.

Тефтерът на Филип Златанов е открит при обиските, извършени в домовете на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Сарафов посочи, че не са знаели за тефтера, преди да направят обиск. „Това беше приятна изненада", каза той. Той потвърди, че всичко това изглежда като търговия с влияние и упражняване на натиск.
„Тепърва ще установим неговото имуществено и имотно състояние", каза Сарафов, в отговор на въпрос - какво е получавал Златанов в замяна. Споре днего, на 100% има съвпадение на написаното в тефтера и това, което се е служило по тези преписки, например с Емил Димитров, бившият депутат от ГЕРБ.


„Явно ролята на И.Ф. е водеща", коментира Сарафов. На въпрос за написаното в бележника "И.Ф." – дали е жена, прокурорът отговори, че в „субтитрите" към бележките съвсем точно се следва написаното. В една от тях за И.Ф. се пише в женски род.

„Ще проверим как е назначен Филип Златанов за председател на тази комисия. Не знам дали в друга европейска държава има подобна комисия", каза още Роман Василев. Разпитани са 10 над свидетели, сред които служители в Комисията. Златанов не е дал обяснения за записките.

 

Страшна трагедия разтърси България


31.07.2013


    Кървавата драма се разиграла в центъра на Враца. Собственикът на хотел “Раде” в града застреля сина си, след което се самоуби.

    Между двамата мъже избухнал лют спор. Известният бизнесмен Валери Луканов прострелял сина си Мартин с три куршума, след което се качил в джипа си и отпрашил към любимото си място – река Лева, в близост до Згориград. Там той сложил край на живота си.

    Районът на инцидента е отцепен от криминалистите. Свидетели споделят, че Валери е тръгнал към бившия басейн. Минути след това се чул изстрел.

    Мъртвото тяло на бизнесмена е било открито от овчар, който веднага подал сигнал ана телефон 112, пише Блиц.

 


събота, 20 юли 2013 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 39



Поредната порция скандални разкрития за ГЕРБ хвърлиха в потрес обществото!

14.06.2013

 

    Шефът на легия “Антимафия” Григор Здравков направи потресаващи разкрития за ГЕРБ в ефира на ТВ7.

    Той заяви,че мръсните пари партията на Борисов е наляла в изборите, а през есента ще ги вложи в протести. Кутия контабандни вигари влиза в страната ни от 47 цента за кутия, а се продава за 3,50 лева на Женския пазар в столицата.

    Печалбата от тези продажби се поделяла в приятелските кръгове на партията. Пашата прибирал твърдо по 50 стотинки от всяка продадена кутия цигари.

    Напомняме ви, че името на Пашата бе замесено в скандала с незаконното подслушване. Той бе посочен от легия “Антимафия” като поръчител на подслушването на политици и бизнесмени.

    Здравков заяви, че ако журналистите на ТВ7 си направят труда да обиколят София ще съберат повече забранени вещества, отколкото митничарите са заловили на границите ни.

    Шефът на “Антимафия” сподели, че двете ни пристанища са всъщност вход на трафика на упойващи вещества в Европа. Той допълни, че в залавянето на Брендо страната ни е изиграла просто ролята на полицая с белезниците и нищо повече.

    Здравков каза още, че на митничарите се раздават около 50 000 евро на камион с контрабандни цигари, а на лек автомобил се плащат около 200 евро.

    Той допълни още, че в ГЕРБ има двама души, които отговарят за мръсните пари от контрабандата, но отказа да назове имената им, пише Блиц.

 

 


Плевнелиев с милиони в офшорни зони


18.06.2013

 

      Росен Плевнелиев притежава огромни суми в офшорни сметки в Кипър. Това стана ясно късно снощи след като бяха публикувани факсимилета от документи, включително и личният му паспорт.

    Факсимилетата са публикувани от варненския сайт Афера

     Публикуваme разследването на Афера без никаква редакторска намеса:

"Международно разследване на независими журналисти разкри офшорни фирми на държавния глава Росен Плевнелиев в Кипър. Почти 1 милион $ е прибрал президентът от договори, с които е източил общия бизнес с Linder, компанията инвеститор в Бизнес Парк София. През 1999 г. сделките са ставали, като управляваната от Плевнелиев "Линдер-Ирис Имобилен" е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру.

     По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линдер, а освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. "Лайош Кошут" 4. Документите, с които разполагаме от OSRA Bulgaria Ltd потвърждават, че Росен Плевнелиев е краен собственик на фирмата, а достъп до авоарите е имала съпругата му Вероника Плевнелиева.

    След като международния център за разследваща журналистика в сътрудничество с журналисти от 46 държави публикува най-големия разкриван някога списък на офшорните дружества, в началото на април станал известен като "Офшорлиикс", имена на български граждани не бяха разкрити.

    Кларк Гаскойн от Международната организация Global Financial Integrity обаче изчисли пред БНР, че България е изгубила в нелегални трансфери на пари за последните години около 16 милиарда долара".

 

Бившият губернатор на Стара Загора с 27 къщи, апартаменти и гаражи


30.06.2013

Сред най-имотните във властта се нареди Недялко Недялков, който преди месец освободи губернаторския пост в Стара Загора. Политикът от ГЕРБ е декларирал пред Сметната палата 27 имота - къщи, апартаменти, гаражи и парцели. Придобил ги е заедно с жена си между 1970 г. и 2011 г. Сред имотите има 11 парцела по морето, в села и централни градски райони. Преди четири години със съпругата си са купили два апартамента в курорта „Св. Влас" с лични средства - единият е 62 кв. м, а другият - 66 кв. м, за по 15 000 лв. С жена си притежават и по 1/8 от парцел в Свети Влас за 15 000 лв. Има и две къщи и 10 апартамента в Стара Загора, София и Несебър, както и над 30 декара гори.

    През 2011 г. семейството се е сдобило с апартамент и парцел в центъра на София, които са наследство на областния управител. Повечето имоти са купувани с лични средства, а има и наследени. Недялков е обявил още, че през 2006 г. чрез съдия-изпълнител е взел 27 557 лв. от Светлана Минева./ПИК/

 

 

Не знаех, че Фидосова прави това. Тефтерчето е петно!

Бойко Борисов отрече "ударите" да са извършвани под негово давление.

 

19.07.2013

    Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е знаел за подхода на Искра Фидосова за следене на депутати и политически опоненти, описани в станалото вече скандално тефтерче на бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

    Бившият премиер отрече и това да е ставало под неговото давление, както и това, че с отстраняването на Фидосова от ГЕРБ той си измива ръцете и излиза сух от скандала.

     "Ако беше с мое знание, нямаше да взема вчера това решение за Фидосова", каза той.

    "Това тефтерче е негативната част от нашето управление. С едно такова тефтерче се нанася клеймо на партията", призна Борисов в предаването "Панорама" по БНТ.

    Той каза, че разговорът с Фидосова е бил тежък, продължил е около час, и след него тя е решила да се оттегли като депутат и е отстранена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

    Борисов призна, че много пъти хора са му подсказвали, че тя работи и от името на Цветан Цветанов, и от негово име.

    "Обаждал съм се да питам Искра, включително и Цветанов, питал съм – вие това нещо знаете ли, те са отричали", каза лидерът на ГЕРБ.

    "Аз не съм обръщал внимание на това, което е било грешка", допълни той и поясни, че десетки пъти е говорил вътре в партията си да не се воюва с президентството, с която и да е политическа партия, по различен от закона начин.

    Бившият премиер не пожела обаче да гадае дали тефтерчето съществува или не, въпросът по думите му сега е оставен в ръцете на прокуратурата да прецени доколко истински са фактите и имената вътре в него.