понеделник, 28 октомври 2013 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 36





 
15.10.2013

 
    Само часове след поредната пориця атаки, за  обвързаности на президента Росен Плевнелиев с офшорни компании, идващи от медиите на Корпоративна банка и политическия им проект Николай Бареков, лъсна, че рожбата на банкера Цветан Василев – ТВ7 е заплетена в офшорки на осем нива. Развръзката идва, след като стана ясно, че именно  лицето на Корпоративна банка Делян Певскии е автор и вносител на новия закон, ограничаващ действието на офшорни дружества и капитали в страната. Разкритията за ТВ7  са на сайта „Биволъ”.

    "Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент (2011 г. б.ред.) като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7" - твърди банкерът Цветан Василев в интервю за Дойче Веле. В същото интервю той твърди, че "Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ" (Нова Българска Медийна Група принадлежи на Ирен Кръстева, майка на Делян Пеевски б.ред).

    Разследване на Биволъ вече показа с документи, че банкерът Цветан Василев чрез своите дружества БРОМАК, КЕН ТРЕЙД и ТЦ-ИМЕ е притежавал 50% от издателската група НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ АД. Това става в края на 2008 г. По-късно акциите на БРОМАК ЕООД в ТЦ-ИМЕ са прехвърлени на офшорката И ЕФ ВИ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ФАЙНАНШЪЛ, представлявана от Венета Николова, която и до момента е в управата на вестник Борба, издаван от Ирена Кръстева. Ирена Кръстева изкупува всички акции на ТЦ-ИМЕ на 13 март 2009 и така връзката към Василев се скъсва. Според проверка на ВКП по сигнал на депутата Митко Димитров, парите на Кръстева идват от заем, даден от Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев.

Майката на Пеевски и в ТВ7

    До края на март 2009 Кръстева заема и позицията на управител в ТВ СЕДЕМ ЕАД, както и във фирмата собственик КРАУН МЕДИА ЕАД. Кръстева влиза в борда на телевизията година по-рано след като Любомир Павлов продава телевизията и собствеността се прехвърля от английската фирма КРАУН МЕДИА на едноименна кипърска офшорка.

Сегашното ръководство на ТВ7, в което влиза тв-водещият и кандидат за политик Николай Бареков редовно изтъква, че телевизията е собственост на английската фирма Алегро Кепитъл. Истинската картина на собствеността всъщност е много по-сложна, показа разследването, извършено в рамките на мащабно проучване за медийната собственост в България на OCCRP (пълните резултати от проучването ще бъдат публикувани по-късно този месец).

Осем нива на офшорки

За да се стигне до Алегро Кепитъл, собствеността на ТВ Седем ЕАД с капитал 32 118 830 begin_of_the_skype_highlighting 32 118 830 БЕЗПЛАТНО  end_of_the_skype_highlighting лв. минава през българската фирма Краун Медия ЕАД, която е собственост на кипърската Краун Медия с капитал 1710 евро, която пък е собственост на друга кипърска фирма - Хагарли Инвестмънт с капитал 1000 евро (виж приложените линкове с документи).

    Хагарли инвестмънт от своя страна е собственост на Алегро Кепитъл (Великобритания), която има 1 392 819 паунда оперативни загуби за 2011. Тук се появяват първите физически лица, посочени като партньори: американецът Кристиан Бергман и канадецът Джъстин Фогарти. Освен тях в Алегро Кепитъл имат собственост Ей Си (Корпорейт Мембър), Хоук Кепитъл от остров Джърси и английската Медия Финанс Партнърс от Великобритания.

    Кой какво участие има в Алегро Кепитъл не става ясно от документите в английския търговски регистър.

    Собствеността на Медия Финанс Партнърс стига до две физически лица: германския гражданин Патрик Мартин, който е в борда на ТВ Седем АД и Ванеса Стърлинг, поданик на Короната.

    Ей Си (Корпорейт Мембър) също е с ясен собственик, това е Кристиан Бергман, който има и участие като физическо лице в Алегро Кепитъл.

    Най-мистериозна е островната офшорка Хоук Кепитъл, зад която стоят още две офшорки от Джърси: Дамор Инвестмънтс и Кацик Инвестмънтс. Тяхната собственост води през три нива към Кралската канадска банка, регистрирана като дружество в Люксембург.

    В цялата схема никъде не се появява името на миноритарния партньор Цветан Василев и/или КТБ. Остават въпросите какъв интерес има Алегро Кепитъл, която според годишните си отчети има милионни загуби, да притежава българска телевизия? Защо собствеността на телевизията минава през две кипърски офшорки с незначителен капитал? Защо зад собствеността на Алегро Кепитъл стоят други офшорки? Възможно ли е изобщо да се стигне до крайните физически лица, които притежават Алегро?

    Всички тези въпроси трябва да намерят решение в новия законопроект за медиите, в чието написване активно участвал и депутатът Делян Пеевски. Неговият принос бил именно в областта на прозрачността и ограничаването на офшорната собственост - съобщи колегата му Йордан Цонев. Както се вижда от приложените схеми, на собствениците на ТВ7 им предстои наистина мащабна работа, за да бъдат съвместими с бъдещия закон.

 

Бизнесмен топи Стоичков: Взе 150 000 тона дървесина без конкурс. Емил Димитров: Лъжа, ще се видим в съда


17.10.2013

Бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев изненадващо осветли схема за облагодетелстване в сектора с дървесина.В разговор за това как се прави бизнес в България и как икономиката ще издържи на увеличаващите се социални обещания на управляващите в студиото на bTV Дачев съобщи за конкурс от миналата година, който е бил предсрочно спрян, за да получи Христо Стоичков 150 хил. тона дървесина. Влизайки в конкертика по случая бизнесменът коментира, че в търга са участвали всички компании в сектори - малки и големи. „И изведнъж 10 дни преди  сделката казват, че тя е приключена. Сега разбираме, че тоновете дървесина са дадени на Христо Стоичков от депутата Емил Димитров", заяви Дачев. Ролята на Димитров, депутат от ГЕРБ тогава, а сега съосновател на партия „БАСТА", заедно с бившия земеделския министър Мирослав Найденов, не е фигурирала официално никъде.

    Според бизнесмена той тогава е управлявал сектора, а тези „правомощия" е получил именно от Найденов. „Беше му дадена тази дейност. Самият председател на комисията по земеделие и гори нямаше право да пипа горите. Само министъра може да му даде правата - Мирослав Найденов", обясни той.

    Депутатът Емил Димитров, който се включи по телефона в разговора,, категорично отхвърли обвиненията и нарече Красимир Дачев „отявлен лъжец". „Христо Стоичков не участва в никакви фирми. Нека даде документи коя е фирмата и този път ще се видим в съда. Не може в национален ефир да хвърляш такива обвинения. Никой не се е месил в борсата, нека Дачев кажа колко пъти ни е искал съдействие да получава дървесина без търгове. Имали сме цели съвещания с депутати от комисията и редовно той искаше да избегне търговете", заяви Димитров, приемайки поканата да гостува в сутрешния блок на bTV, за да се изясни казуса. Дачев от своя страна отрече да е купувал суровина без търг.

     Обстановката за правене на бизнес в България в момента Дачев обобщи като продължение на тенденцията да се взима от все по-малко работещите и да се дава на неработещите.

     „И най-некадърния политик трябва да знае, че ако нямаш икономика не може да правиш политика. Предприемачите са тила и гръбнака на всяка държава", обясни той. Пример за добра политика в момента Дачев посочи съкращенията в държавната администрация. По думите му 20 г. „плачем, че бюрокрацията расте, а като се каза, че ще има съкращения всички ревнаха да не пипат хората."

    „Социалните мерки са хубави, но някой трябва да изкара парите, те не падат сами от небето. Сега всички говорим, че колкото работят толкова и не работят. Работещите в статистиката са тези с трудов договор - като махнем полиция, армия, държавни и общински служители - това е сфера, което не произвежда. Ще останат под милион хората, които реално произвеждат нещо, там откъдето идват парите. Въпросът е за заетост", обобщи Дачев.

 

Цветелина Бориславова започна поголовна сеч в Пампорово


22.10.2013

"Пампорово" АД, собственост на банкерката Цветелина Бориславова, започна да сече многовековни дървета в най-красивата ни планина Родопите, за да изградят нови ски писти и лифтове в едноименния курорт.

Изграждащият се нов лифт е от местността Двата моста до връх Снежанка. „Сечта е поголовна и се унищожават красиви борове. Цялата планина е разкопана и разорана“, сигнализират хора от Смолян. „Олигарси ни налазиха горите, а т.нар. еколози този път си мълчат", вбесени са местните.

И коментират, че нямат нищо против и при тях ски туризмът да се развива с по-бързи темпове като в Банско, но и в Родопите всичко да е според екологичните изисквания.

Пълно мълчание обаче имало за това какво се случва с горите в Пампорово. „Зелените непрекъснато вдигат шум до бога за пистите на Банско, но и дума не обелват за разширяването на лифтовете и сечта в Родопите", коментираха природозащитници.

Реформаторският блок и влизащата в него партия „Зелените“ също мълчат за унищожението на Пампорово. Според природозащитници собствениците на Пампорово, начело с банкерката Цветелина Бориславова, в момента много плътно са се сдушили с кръга на Иво Прокопиев и заедно унищожавали „на тъмно" гората с нови проекти за лифтове и писти, които уж строели на мястото на стари съоръжения и затова минавали „тънко" с екодокументацията.

Общинари от Банско пък коментират, че тъкмо кръгът на Прокопиев им подливал на високо ниво вода за така желаната втора кабинка в пиринския курорт, с която да се отпушат непрестанните опашки за достъп до ски зоната. „Те имат интерес да се дискредитира Банско в полза на Пампорово, затова се мълчи за жестоките еконарушения в Родопите", категорични са банскалии.

Заради строителните дейности в Пампорово в момента се секат поголовно дървета, смятат независими еколози. По предварителни оценки планираното ски строителство и изсичане е в пъти по-мащабно от това, което иска в Банско „Юлен" и на Витоша „Витоша ски", категорични са те.

Но в Банско и на Витоша това предизвикало остри реакции от екосдружения. Като особено дейни били от партия „Зелените" и близките до тях неправителствени организации. „Сега обаче всички те мълчат. Най-малкото е странно. Може би защото партия „Зелените" и преди, и сега - нищо че са в Реформаторския блок, си остава свързана и с капиталците на Прокопиев, и от там директно и с президента Росен Плевнелиев", подозира „еко" завера в Смолян.

А от Банско ги „допълват", че причината за яростната съпротива на „Зелените" срещу нов кабинков лифт при тях и гробното им мълчание за новите съоръжения в Пампорово се крие в съвсем откровено обслужване на „една олигархична финансово-медийна групировка и приближените й". „Тя има интерес да се развива само притежаваният на практика от този кръг курорт Пампорово, но не и конкурентите й Банско, Боровец, Витоша", убедени са в пиринския курорт.

Милиони се инвестират в момента в родопския курорт от собствениците на „Пампорово" АД, с които не само с „приятелски", но и с официални бизнес връзки е т.нар. кръг „Капитал" на Прокопиев. Според инвестиционните намерения, депозирани и някои дори одобрени от общината в Смолян, се прокарват нови лифтове, монтира се осветление, разширяват се писти. Справка в регистрите показва, че собственик на близо половината акции в „Пампорово" АД е СИЕСАЙЕФ, собственост на Цветелина Бориславова. Банкерката пък отдавна е във връзка със своите фирми и организации с тези на Прокопиев.

В гражданския сектор Бориславова присъства с няколко фондации. Като прословутата „Типинг пойнт", където тя е заедно с дясната ръка на Иво Прокопиев банкера Светослав Божилов. Както и в сдружението „Инициатива Глобална България", където пак са и Бориславова, и Божилов - човекът на Прокопиев.

 

Варчев ощетил Двореца със 196 000 лева от несъбрани наеми


24.10.2013

Кой печели от опростените задължения?


Откъде да се разплете кълбото, но не футболното, а заобленият силует на кралското ни градско бижу – ДКС? Някои от отговори могат да се търсят от реплика, изречена през 2009 г.: „Има двоен скок на общинските наеми, който повлича към фалит Двореца на културата и спорта.” За това е алармирал тогава пред комисията по „Собственост и стопанство“ към варненския ОбС шефът на общинското ЕАД Симеон Варчев. За 2008 г. ДКС отчита 67 000 лв. печалба. След това положението се променя. Според нова методика наемите се увеличили от 7,56 лв. на квадратен метър до 14,26 лв. „Съчетано с кризата, поскъпването води до отлив на клиенти - вече имаме 11 празни магазина", обяснява преди 4 години Варчев. 

Наша проверка установи, че според годишните отчети, публикувани в Агенцията по вписвания,

за 2009-а, 2010-а, 2011-а и 2012-а общинското предприятие има отписани несъбираеми вземания в размер на 196000 лв.

В одиторските доклади на дружеството е отбелязано, че възприетата политика за обезценка на вземанията изисква вземанията да се обследват индивидуално:

* Просрочени вземания по действащи договори над 90 дни се обезценяват 50%
* Просрочени вземания над 360 дни по действащи договори се обезценяват 100%, с изключение на тези, които са гарантирани със запис на заповед или с двустранно подписани споразумения за плащане
* Просрочени вземания по прекратени договори се обезценяват 100%, с изключение на тези, които са гарантирани със запис на заповед или с двустранно подписани споразумения за плащане
* При преценката за обезценка се обследва и се взема под внимание наличието на плащания до и след датата на баланса
* Вземанията се обезценяват по решение на Съвета на директорите

Позовавайки се на публикуваните данни, за четиригодишния период Двореца е ощетен със 196 000 лева (2009 – 25 000 лева, 2010 – 34 000 лева, 2011 - 99 000 лева, 2012 – 38 000 лева) от несъбрани суми от наеми, което показва лош мениджмънт или лично облагодетелствуване. Тук веднага възниква въпросът: Какво прави комисията по „Собственост и стопанство“? Защо не е проверила кои фирми не са плащали, какви действия са предприети срещу тях, защо е допуснато това и защо не е потърсена отговорност? Дали става въпрос за едногодишни схеми за източване или е дългогодишна практика?

На 26 септември 2013 г. В деловодството на общината е допозирано писмо-сигнал за трагичното финансово състояние на Двореца на културата и спорта във Варна. То е адресирано до кмета на града Иван Портних и до председателя на общинския съвет Иван Луков и всички общински съветници и е подписано от гражданското сдружение Варненци за Варна. В него са посочени точни цифри, според които

загубите на ДКС за последната година са нараснали с 250%,

сравнено от 2011 г. Текущите загуби на Двореца за 2011-а са 73 000 лева, а за 2012-а – 256 000 лева. Общо непокритите загуби пък достигат 1 731 000 лева. Неплатените данъци за 2011-а и 2012-а са съответно 63 000 и 214 0000 лева. Тъй като дружеството е на загуба, то не плаща корпоративен данък и натрупаните суми са от дължими ДОД и ДДС, става ясно още от писмото. Освен това „ДКС“ ЕАД дължи на общиснкия бюджет 434 хил. Лева за данък сгради и такса смет за 2012 и 2013 г.  Задават се и няколко въпроса, на които отговорите са ясни. Важното обаче е те бъдат дадени спешно от директора на Двореца, Симеон Варчев.

Ето и въпросите:

Какви, с кого, на каква стойност и при какви условия са сключени договорите за паркинги, автомивка, офиси и всички други обекти на територията на Двореца на културата и спорта?

Мотивите за всички отклонени мероприятия на територията на Двореца на културата и спорта?

Всички режийни разходи?

Колко автомобила има, кой ги ползва, какви разходи има за гориво и пътните листи?

Всички договори на „Двореца на културата и спорта?

Ако бъдат дадени отговори на тези въпроси, ще стане ясно как са натрупани финансовите загуби на Двореца. Те трябва да са публични и е редно Варчев да застане пред Съвета на директорите на ДКС, пред общинския съвет, респективно пред цялата варненска общественост и да даде обяснения.

Редно е спешно да се даде отговор на поставените въпроси, защото ДКС е емблемата на морската столица и не може той да бъде надупчен като решето, през което да изтичат финансови потоци за благото на неясни субекти и техните бездънни джобове. Очевидно Спортна зала има потенциал, който някой не иска да бъде използван. Нарочно се занемарява и хората предпочитат да използват моловете пред перлата на Варна. Дали формата на Търговско дружество комай е изчерпана за ДКС или някой иска да лапне бижуто?

Волейболната лига вече е в София

Обезценка в размер на 196 000 лева невзети пари от длъжници, а в същото време за модернизация и привеждане на ДКС ще са потребни над 5 млн. лв., включително за да стане Дворецът по-енергоспестяващ.

Отговорът на въпроса: Кaкъв да бъде изходът за Двореца е и отговор на: Какъв да бъде българският спорт? Ами искаме да е елитен, можещ. Тогава да се вземем в ръце.

АНТИ ДИЛОВ – ЧАСТ ХХ




/ или как се опитвам да се надприказвам с Любен Дилов – младши във Фейсбук /

 

       Luben Dilov - junior

 
Празник на труда ли?! Съдейки по Венера Милоска разбираме, че още в древността жените направо са си оставили ръцете в някои работи! А относно мъжете, физиците са установили, че земното притегляне е много по-силно над дивана пред телевизора.

 
Angel Yordanov

Пикахте ли тази сутрин ? Аз пиках и си мислех , как ли щях да го правя, ако имах проблемите на Венера Милоска ? А има хора, които с едната ръка ядът филия намазана с мас , а с другата ръка ритат топка в Бистрица… А, и междувременно ни серът върху главите. Докога, бе ?

 

·         Luben Dilov - junior

Бог е създал земята кръгла, за да не се чувства никой поставен в ъгъла.
Щастието е умение да не осъзнаваш проблемите, които ти измислят околните! Всичко тече и всичко се променя, мислеше си на старогръцки водпроводчикът. По-добре е водопроводчиците да учат старогръцки, отколкото знаещите старогръцки да се учат за водопроводчици, както е в България. На порасналите българи България малко им стиска в раменете и на краката. Затова тръгват боси и голи по света.


Боко Тиквата е създал планетарния ъгъл и го нарекъл България, за да могат 95 % от живеещите на тази територия, да се чувстват притиснати в ъгъла. Щастието е заболяване, което ти позволява да не осъзнаваш кошмара в който живееш. In vino veritas – мислеше си на развален испански, обруленият български електорат, чакайки пред урните. По – добре е политиците да завършват курс по противопожарна безопастност, отколкото пожарникарите да се правят на политици. Но ако сте нудисти маже да си стоите и в България. Все нещо хубаво може да се види и тук, като голотата на човешкото тяло, например.

 

·         Luben Dilov - junior


Понеделник: Не се притеснявайте за последствията. Те могат чудесно да се погрижат за себе си.

 
Angel Yordanov

 Последствията могат ли да вървят на майната си .Омръзна ми всеки ден да е понеделник и всеки понеделник да гледам тъпата физономия на Бойко Борисов ...или на Сергей Станишев ...или на Волен Сидеров ...или...

 

·         Luben Dilov - junior

 
Проблемът не е, че президентът на България си е купил къща в Гърция. Проблемът е, че гръцките президенти не си купуват къщи в България...


 

Нееее , проблемът е , че Плевенлиев и компания не си купуват , с откраднатите от нас пари , килии в централния затвор . Но да бъдем оптимисти - днес наред е Кирчо Киров .
 

 

·         Luben Dilov - junior

 
Когато няма какво да губиш, има какво да си спомняш! Хуй надви Гълъбин... Самият Боевски, пък отказва да дава изявления за други медии, освен за предаването „Без багаж”. Който каже, че в България няма журналистика – да му изсъхне устата!


Толкова много съм загубил , че вече нищо не си спомням. Хуй съсипа живота ми ...Отказвам да давам изявления за името на хуя , който се казва Б.Б. Който каже, че в България има журналистика – да му изсъхне ...Б.Б. !
 
 
 


Понеделник: малка стъпка за извънземното – голяма крачка за извънземничеството! Незабавен мораториум върху продажбата на земя на извънземни!


В начало Б.Б. създаде небето и земята и извънземничеството.

  А земята беше пуста и неустроена и Б.Б. се носеше над магистралите.

  И Б.Б. каза: Обзе ме моментна лудост , когато се родих , та чак досега. И гласувах мораториум за продажба на земята и сега нито мога да купувам, нито мога да продавам . Да си сера на болния мозък …

 

сряда, 23 октомври 2013 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 25


НЕМСКИ ДЕПУТАТ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ОЛИГАРСИТЕ СЕ ГОТВЯТ ДА ПЛЯЧКОСАТ СТРАНАТА

 

10.07.2013

 
    Депутатът в немския Бундестаг - Ханс-Петер Уул алармира европейските институции за случващото се в България. В специално писмо Уул пише, че продължаващите вече седмици демонстрации и протести в София срещу правителството на премиера Пламен Орешарски, свидетелстват за тежките вътрешнополитически сътресения в страната, след провелите се предсрочни избори през месец май.
     Ханс-Петер Уул се обърна и към еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, с копие до членовете на Европейския парламент, в което дава израз на своето дълбоко безпокойство от актуалната ситуация в България. Той алармира, че „организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат страната насред Европейския съюз“ и призовава настойчиво Европейската комисия да не наблюдава безучастно тези процеси, а да се намеси незабавно.
    Сериозна тревога сред германските партньори на България будят промените в сектор Сигурност. „По скандален начин, още в началото на мандата си, новото българско правителството опита да предприеме мерки, чиято ясна цел е, да обезсилят правовата държава и борбата с организираната престъпност. Възлагането на полицейски функции на контраразузнавателната служба ДАНС - на което гледаме с подозрение, тъй като германската традиция не приема подобно сливане на полицейски и разузнавателни функции, е част от тези мерки на правителството. Такъв беше и опитът му да назначи - при това не в рамките на обичайната процедура - противоречивия медиен предприемач Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Едва след избухналите граждански протести той се отказа от поста си“, пише в писмото Ханс-Петер Уул и европейските институции да реагират на кризата в членката на ЕС – България, да порицаят, и санкционират ясно подкопаването на правовата държава.
 
    Той пише, че съществува опасност досегашните успехи на България при реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност, отразени в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, да бъдат провалени.
    В заключение депутатът от Бундестага заявява, че „мъчителното стабилизиране на страната от ЕС не трябва да остане напразно“ и моли настоятелно Гюнтер Йотингер, да запознае еврокомисарите по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом с необходимостта от спешни действия в тази посока.

 

„Франкфуртер нойе пресе”: В България управлява организираната престъпност


19.09.2013


    В България управлява организираната престъпност, в Румъния няма независима правосъдна система, а унгарското правителство ограничава основните права на гражданите, коментира журналистката Сузане Кийдинг в германското издание „Франкфуртер нойе пресе”
     В докладите си за напредъка Еврокомисията редовно констатира хроничните дефицити на България, Румъния и Унгария, а наскоро и при хърватите, но последиците от критиките са нулеви.
    През 2008 г. ЕК замрази 800 милиона евро помощи за България. По-късно парите бяха освободени. На всичко отгоре проблемните държави имат много добра представа за уникалния си потенциал за изнудване: много важни решения в рамките на ЕС изискват консенсус.
    Така санкциите могат лесно да се превърнат в разменна монета, коментира изданието.

 

Франция казва "не" на влизането ни в Шенген


26.09.2013


 
    Нажа Вало-Белкасем, говорител на френското правителство, заяви днес, че условията за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство "не са събрани", седмица след като вътрешният министър Манюел Вал обяви, че е "повече от резервиран по този въпрос", съобщава АФП. На въпрос дали Франция ще се противопостави на влизането на двете страни в Шенген, говорителката отговори: "Днес ние смятаме, че условията не са събрани, за да могат двете страни да се присъединят в Шенгенското пространство".
    Значи Франция днес казва "не"? Да, Франция казва "не", като се има предвид фактът, че условията не са събрани, но Франция не е единствената, която го казва днес, подчерта говорителката на френското правителство.

    На 19 септември в интервю за "Франс Ентернасионал" френският вътрешен министър припомни, че до днес няма взето решение за влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство. Това не е на дневен ред и няма да стане на 1 януари 2014 г., увери Манюел Вал. Това е датата на вдигането на допълнителните ограничения, които бяха наложени от някои страни членки при влизането на България и Румъния в Европейския съюз.

    В същото интервю Вал заяви, че е повече от резервиран към днешното отваряне на тези граници, тъй като Румъния и България не са положили известни усилия и докато не са взели мерки за гарантиране на сигурността на други страни, на други граждани.

    "Франс Прес" посочва, че ромите произлизат главно от тези две страни, а въпросът за свободното им движение и условията за престоя им във Франция е много чувствителен за политическата класа, още повече с наближаването на местните избори през март 2014 г. Смята се, че румънските и български роми във Франция са 15 хил. души.

    Румъния и България, които са членки на ЕС от 2007 г., се опитват да влязат в Шенгенското пространство от 2011 г., но държави като Холандия смятат, че преди това те трябва да постигнат по-голям напредък в борбата с корупцията.

 

ЕК ще ни съди заради ветропарк в района на Калиакра. Екоминистърът определи като изключително проблемна ситуацията с оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) към момента


30.09.2013

    Общо 14 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, като една от тях - за нов вятърен парк в зона "Калиакра", трябва да влезе в съдебна фаза в края на октомври.

    Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която отчете резултатите от работата си в МОСВ през първите 100 дни на кабинета.

    По думите й предстои колежът на еврокомисарите да вземе решение по тази процедура, с което България вече няма да е в досъдебна фаза, а в ефективна съдебна процедура.

    Нарушението е на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, която е издала одобрение през 2012 г. за изграждането на нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища, посочи Михайлова.

    Министърът на околната среда и водите е издал заповед за отмяна на решението на регионалната структура на МОСВ, но административния съд не е зачел заповедта и е приел решението на РИОСВ.

    Ветрогенераторният парк е с името "Смин", а инвеститорът е "Уинд енерджи", посочи в отговор на журналистически въпроси министърът. Това е случай, за който няма прецедент, коментира Михайлова разнобоя в решенията на МОСВ и регионалната му структура във Варна.

    За тази наказателна процедура има много сигнали и от неправителствени организации. Според министъра страната ни ще направи всичко възможно да намали щетите от наказателната процедура.

    За целта в най-кратки срокове ще се разшири защитена зона "Било", която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк. Ще се обособи и нова защитена зона, като компенсаторна мярка за всичко вече построено в региона.

    Поела съм ангажимент пред еврокомисаря по околна среда Янез Поточник да издам заповед за забрана на всякакво строителство на територията на зона "Било", посочи още екоминистърът.

     Сред другите рискови наказателни процедури срещу България са тази за наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид в три български града за периода 2007-2009 г., процедура за наднормено запрашаване на въздуха в 30 общини, както и процедура за превишение на емисии от големите горивни инсталации у нас и замърсяването на въздуха от тях със серен и азотен диоксид.

    Има още процедура за неизпълнение на директивата за депата за отпадъци и несъответствието на 124 от тях с изискванията на европейското законодателство. За тези рискови процедури сме в непрекъсната комуникация с европейските институции, каза министърът.

    В коментар на разнобоя в решенията на МОСВ и РИОСВ-Варна, Искра Михайлова каза, че връзката между екоминистерството и регионалните му структури оттук нататък ще бъде много по-тясна. В момента текат конкурси за избор на директори на регионалните структури на МОСВ - екоинспекции, басейнови дирекции и национални паркове, след като министърът ги освободи преди малко повече от месец.

    Екоминистърът определи като изключително проблемна ситуацията с оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) към момента

    Общо плащанията дотук по ОПОС са 33,35% от стойността на програмата и са на обща стойност 1 174 570 лева, посочи Михайлова. Окончателно верифицираните плащания пък са 15,39% или 542 млн.лева. Проектите, които са в изпълнение, предвиждат малки плащания за строителство и подават малки суми за разплащане и верифициране на разходи.

    Предвиждаме срещи с общините за ускоряване на плащанията, коментира министърът. Тя призна, че проблем има и в управляващия орган на оперативната програма, който се бави с верификацията на плащанията, подадени от изпълнителите.

    Свръхдоговарянето на проекти по програмата е 162 на сто от стойността й. Не е лека и ситуацията с пренасочените средства от ОПОС за купуването на тролеи, за метрото и за противопожарна техника на МВР, където процедурите и одобрението на проектите също са се забавили много.

    По думите на Михайлова във водния сектор има няколко пакета проекти, които няма да се случат в този програмен период.

    При депата за отпадъци също има няколко проекта, които няма да се реализират поради обжалвания на процедурите - в Ямбол и Разлог. От МОСВ смятат да направят голям общ проект и да го представят за одобрение в ЕК, с цел удължаване на използването на средствата от ОПОС.

    При ос "Биоразнообразие" от действащата ОПОС проектите се изпълняват основно от структури на МОСВ и са на ниво "Рискови", коментира Михайлова. Към момента общото изпълнение е около 20%, като има и проекти в процедури на обжалване.

    Министърът се надява новите ръководства на регионалните структури да се справят бързо с необходимите процедури и избора на изпълнители. За следващия програмен период (2014-2020 г .) в сектор "Води" се предвижда разширяване на водоснабдяването, докато в този планов период се отделяше внимание на канализацията, каза Михайлова.

    В ос "Отпадъци" ще се постави акцент на инсталациите за сепариране, компостиране и оползотворяване. В сектор "Биоразнообразие" имаме ангажимент да се справим с казуса "Натура 2000" - планове за управление и устойчиво развитие на зоните, коментира министърът. Предвижда се и още една ос, която позволява финансиране на стратегически документи за опазване на околната среда и климата.

    Не достигат средства за дейности по наблюдението на замърсяванията на въздуха и водите, коментира на пресконференцията министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

По думите й от години максималната сума на разходите за основни дейности на министерството е 44 млн. лева, което е крайно недостатъчно и води до неизпълнение на ангажименти в сектора. Тя сравни сумата с тази на други министерства, които са с почти десет пъти по-голям разходен бюджет.

    Недостигът води и до забавяне в разплащането с изпълнители на проекти по програма ИСПА, където просрочването е над 3,3 млн. лева и повече от 450 дни.

     В отговор на журналистически въпрос, министърът отбеляза, че за следващата година МОСВ ще иска допълнително 10 млн. лева за изпълнение на дейностите си, над досегашните 44 млн. лева.

    Искра Михайлова каза, че от август 2009 г. до май 2013 г. освободените служители на МОСВ и регионалните му структури са 915, а новоназначените - 969, като по думите й, голяма част от новите служители нямат нужното образование и опит.

    Работата с регионалните структури досега не е била на необходимото ниво, смята екоминистърът. Затова след приключване на протичащите в момента конкурси за директори на регионалните структури на МОСВ, министърът ще очаква от новите ръководители анализ и оптимизиране на състава.

    До момента не са внасяни предложения за отмяна на мораториума за добив на шистов газ у нас, коментира Искра Михайлова. Според нея България има най-рестриктивния режим, като освен мораториум, ограничения за добива са заложени и в Закона за опазване на околната среда, който изисква пълна оценка на дейността.

    Ако постъпи сигнал за опити за проучвания, независимо от кого, ще бъде проверен, увери тя.

 
Холандски евродепутат обяви банките ни за престъпни

 
23.10. 2013

 
    Скандално изказване на холандският евродепутат Ауке Зийлстра срещу България и българските банки разбуни вчера Европейския парламент. Изявлението му бе последвано от остро изказване на българския евродепутат Илияна Йотова.

    Вчера Ауке Зийлстра обвини българските банки, че са част от престъпността в страната. Анти-българската нападка от Зийлстра беше отправена на дебата на Европейския парламент, посветен на финалния доклад на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент.

    "Абсолютно е недопустимо да се хвърлят по този начин обвинения към българските банки. Не така се борим с престъпността - така се създава престъпност", каза евродепутатът Илияна Йотова. 

    Йотова изрази позицията, че организираната престъпност, корупцията и прането на пари струват стотици милиарди евро на Европейския съюз, а европейските граждани са най-големите губещи от данъчните измами и укриването на данъци.

    Очакваме час по-скоро предложенията на комисията за обща политика срещу "данъчния рай", за което призова и Съвета преди няколко месеца, отбеляза евродепутатът. Наясно сме още така, че офшорните зони се ползват с протекциите на високопоставени политици, които нерядко са свързани или ползват услугите им, добави Йотова.

    Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари бе създадена през март 2012 година с цел проучване и анализ на проявленията на престъпността, както и изработването на цялостен и структуриран план за борба на европейско равнище.

    На дебата в Страсбург европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом изрази подкрепата си към финалния доклад на Специалната комисия и изказа своето задоволство от добре свършената работа.
Комисията подкрепя създаването на Европейска прокуратура и приветства предвидените мерки в доклада против трафика на хора и кибер-престъпността.
    Малстрьом отбеляза още, че проблемът е не толкова в липсата на законодателство, колкото в липсата на анти-корупционното му прилагане. Докладът настоява за финансова прозрачност и сериозни мерки против трафика на хора, прането на пари, данъчните измами, корупцията по високите етажи и т.н.

    Според групата на Европейските социалисти и демократи в лицето на депутата Рита Борселино, мафията в наши дни не е локално, а глобално явление и ни чака дълъг път в битката с организираната престъпност.