събота, 26 април 2014 г.

ЪНДЪРГРАУНД 26

Атанас Панайотов: Галеви правеха по 20-25 млн. на месец от износ на амфетамини

      

plamen-galev-angel-hristov-bratja-galevi-bgnes_2148102546
Известният софийски тарикат Атанас Панайотов напусна България и вече живее в Марбея, Испания. Там прие творческия псевдоним Дон Атанасио. В поредното си ексклузивно за народното издание Атанас Панайотов “светва” читателите за тайните на наркотрафика – “как го правят” в Испания и кои са големите български играчи в миналото и сега!- Наско, в момента много актуална у нас е темата “Кокаинови крале”. Ти си много „напред” по темата. Двата тома на книгата ти “Кокаин” се продават през годините като топъл хляб, сега ги преиздаваш. Как се заражда наркотрафикът в България? Кои бяха първите големи играчи у нас?
- И сега, и тогава това си беше приоритет на държавата и специалните служби! Преди смяната на режима за наркотрафика и производството на синтетична дрога отговаряше ДС. Оръжейната търговия и продажбата на дрога се контролираше от “Кинтекс”, “Тексим” и СО МАТ.
Всички тези „добродушни” старчета от кръга „Монтерей” са били в кириза
Тогава се пренасяше хероин от Иран, Афганистан и Турция за цяла Европа, като нашите другари от ДС и “Кинтекс” си сътрудничеха със сицилийската и корсиканската мафия, също и с турската криминална организация „Сивите вълци”. В НРБ се произвеждаха огромни количества каптагон, който се изнасяше за страни от Близкия изток. Всичко беше на държавно и партийно ниво. Ползваха се камионите на СО МАТ, корабите на “Тексим” и самолетите на “Балкан”. БКП беше една от най-добре смазаните терористични машини и “Кинтекс” беше водеща фирма в легалния и нелегалния износ на оръжие!
Исмет Шабан – Фатик е известен по онова време. Повечето генерали и полковници от генералското движение и кръга „Монтерей”, български дипломати, лично Иван Славков и неговият близък приятел Боби Бец, чиято любовица по едно време беше Аня Пенчева, бившата съпруга на Сашо Диков, също са в играта!
След промените на 10 ноември 1989 г. каналите на “Кинтекс” се запазиха и се поеха от “Кератон” и “Армимекс”. До ден-днешен, без значение коя партия е на власт, за Близкия изток се изнасят таблетки, произведени от амфетамин и метаамфетамин, като едни от големите играчи бяха доста партийни лидери. Също и монтерейци.
Когато започнаха да вилнеят кратуните, така наречените борчески бригади и “мутри”, те хал хабер си нямаха от трафик, търговия и разпространение на наркотици! Таки, Къро, Мето Илиянски, сикаджии, висаджии и тем подобни бяха пълни лаици! Тях ги “отвориха” тарикати от моето поколение, които се завърнаха в България. Кузман Гуслеков – Дълга Мара, който се хвана с Поли Пантев и гризна гъргамушката. Емо Курилеца, вече покойник, Румен Жицата – боксьор от времето на Палми Ранчев, Тотьо Тотев, Петър Лесов и Любчо Стоянов, Иво Карамански, Румен Яневски – Каратиста и т. н., които вкарваха и продаваха, са пионерите във вноса и продажбата на кокаин в България! Много по-късно се появиха големи играчи на сцената като
Брендо, Вовата, Таки, Мето, Баретата
и още куп по-известни и не чак толкоз млади лъвчета. Криминални структури като СИК, ВИС и още куп други бяха създадени от същата тази Държавна сигурност, която тогава и сега контролира този много печеливш бизнес! Но и много опасен, защото повечето участници вече отдавна са мъртви и ако някой като мен не възкресява спомена за тях, ще бъдат забравени. Великден е и да се помолим за упокой на душите им!…
- Открехни малко вратата, по каква схема работят сега българите в Испания в този тъмен бизнес?
- Схемите са няколко и много прости, но все по-трудно става вкарването на каквито и да е наркотици на територията на Кралство Испания.
От Мароко предимно карат хашиш, защото в цяла Европа се пуши. А тук е като народен спорт! Влиза с лодки или в тайниците на коли и камиони. Марихуаната си я гледат на място, най-вече в затворени помещения – по холандския метод, на лампи. Но „куките” разкриват много често помещенията! Тук присъдите са много леки за леките наркотици. Дават юклийски присъди за трафик и разпространение на кокаин, хероин и амфетамини!
Амфетамините и екстазито предимно се разпространяват на остров Ибиса, където са най-големите дискотеки, хероинът е в ръцете на испанските цигани, пазарът му е много ограничен и повечето дилъри на трева и кока го смятат за мръсен бизнес.
Ще ти осветля начина на вкарване, разпространение и продажба на южноамериканската дрога. Растението, от което се извлича кокаин, се отглежда в Андите и най-големите производители са Перу, Боливия, Колумбия и Еквадор. Повечето лаборатории са в Колумбия, трафикът много отдавна е в ръцете на мексиканските картели, но и в Колумбия, Перу, Боливия и Венесуела действат множество по-малки организации. Дрогата се изнася от Мексико за САЩ и Канада, а за Европа, Азия и Австралия от всички латиноамерикански страни и островите в Карибския басейн.
Българските трафиканти от ранга на Брендо работят в комбина с различни по народност партньори. Наркосиндикатите са многонационални, като в Европа сърбите, хърватите и българите имат ръководна роля. В Испания дрогата все по-трудно се вкарва с контейнери, освен ако групата не работи с местната гвардия „Сивил” и митничарите. Цакаш – минава, досущ като в България! Но много полицаи бяха заловени и затова най-разпространеният начин е в малки количества чрез мулета като Гълъбин Боевски – по няколко килограма или с лодки. И този начин става все по-труден, защото всичко се следи чрез сателити.
Два са методите. Първият е по схемата „хитрата сврака” – преминаващи кораби изхвърлят пратки от 50 до 500 килограма, има и по-големи, в Средиземно море, и хора като Вовата ги причакват и товарят за Коста Бланка и Коста дел сол или за Коста де ла лус, Галисийското крайбрежие в Атлантика. Галисийците са признати за най-добрите контрабандисти в цяла Испания. Там беше заловен и българският кораб с трите тона, натоварен във Венесуела.
Вторият начин е с платноходни яхти, пристигащи от Южна Америка, Карибския басейн или западното крайбрежие на Африка, където има доста големи депа и количества от бялата стока. Ако се шари на „куките”, те правят отцепка и контролират безпрепятственото разтоварване в някое яхтено пристанище или бряг. Ако не искат да ги знаят или да плащат, трафикантите си поемат риска и сами разтоварват. Дрогата се товари в коли или микробуси и ако са тон или два, дори и по-малко, се „кашира” в различни „бункери”, повечето – наети къщи и апартаменти, като се разпределя по 100-200 кила във всяко едно каше. При стоката винаги има по двама въоръжени пазачи, които спят в помещението с дрогата. Големите дилъри теглят по 10-15 до 20 килограма и разхвърлят на средните дилъри по кило-две и те от своя страна раздават на уличните пласьори. Организациите са многонационални, не можем да говорим само за българи, защото дори има американци и австралийци.
По обратния ред се събират парите, които, като се натрупат в порядъка на 5-6 милиона,
се носят на “перачите” на мангизи
или за инвестиране в недвижимост и всякакъв легален бизнес чрез офшорни сметки, фирми и всякакви акробатики. Дрогата или се плаща, откъдето се взема, или е на вересия, но тогава доставчиците искат от 40 до 60% от продажната цена в Европа, зависи как се договорят партньорите в сделката. Иначе, ако се плаща, струва от 1000 до 2000 долара за килограм в Колумбия, Перу, Боливия и Евадор и 2500-3000 във Венесуела, Гватемала, Панама и Карибите и скача до 5-6 хиляди в Мексико и Бразилия, а в Западна Африка е около 8000 до 11 000 долара, зависи от количеството. В Испания се продава от 30 000 до 35 000 евро, а в страни като Унгария и България стига до 45 000-50 000 евро. Печалбите са огромни и с една-две по-големи пратки се забогатява много бързо!
Когато някой самостоятелен играч иска да не е в схема или организация, той не раздава „напред” стоката, а си я продава кеш и си изгражда мрежа от дистрибутори, които продават на дилъри, също неучастващи в групи или наркосиндикати. Те биват по-лесно залавяни, защото нито плащат на „куките”, нито се отчитат на някой престъпен бос, пречат и на едните, и на другите, като чупят комати от погачата.
Така се действа в Испания, но така е и в много други европейски държави, включително и в България, където
всеки по-известен политик, шоумен, бизнесмен, дори обикновен гъзар шмърка
но кокаинът е в пъти по-размесен с разни заместители или най-обикновена пудра захар! Няма да забравя как Евгени Мозъка раздаваше в неговото заведение на охраните на Жоро Илиев да шмъркат сода бикарбонат! Но той си беше и си остана тарикат от старото поколение… Дано е излязъл от затвора, където за кой ли път го вкарват за производство и разпространение на амфетамини!
- Пуснаха Брендо от затвора. Не е ли странно за теб? И какво става с Вовата в Испания? Той вътре ли е или на свобода?
- Не ми е чудно нищо! В България всичко е възможно. Като се пише за български наркобарони или крале, бих казал, че те са императори в бизнеса още от времето на Мутафчийски и Карабонев, които изпращаха оръжие в Колумбия и получаваха кокаин! Тогава нямаше Брендо, Вовата или Дълга Мара – Кузман Гуслеков, който беше убит от Поли Пантев. А Дълга Мара беше най-големият наркотрафикант! Той отвори мутрите на този бизнес. Поли просто открадна кокаина на Кузман и затова беше убит!
Карабонев ми скочи в НДК, поиска ми 100 000 лева рекет за това, че съм го описал в „Кокаин 1”, ама той е шматка, от генералското движение на старците в ресторант „Монтерей”! Вживяваше се в капо, но така и не разбрах защо ме рекетира! Бил съм издал книгата в 100 000 тираж, трябвало да му дам по левче на книга… Луда работа! Аз му казах, че я преиздавам в 200 000 тираж и направо да му дам 300 000, но… съм забравил да напиша как е откраднал от касата на „Фармахим” в Каракас 700 000 долара! Като му казах това, той избяга!
Брендо са го пуснали, защото е обвързан с много високопоставени политици
При неговите няколко милиарда какво е да си плати 10-20 милиона?! Или повече…
За Вовата се говори, но повтарям, само се говори, синът му Виритуа, който живее в къщата в Сотогранде, разправя, че през юни ще го пуснат. Ченгетата били откраднали 50 кг кокаин и затова съдията бил склонен да го пусне. Приказки на търкалета! Него го „заковаха” с 590 килограма кокаин на неговата яхта. Били са 700 кг. И куките са гепили 110 кила – нормална практика в Испания! И те като нашите ченгета са по гепенето. Да не говорим, че после му разбиха къщата и му отмъкнаха дори телевизора, да не мислим какво още!…
- Разкажи за последните арести на българи, замесени с трафик на дрога?
- Докато бях в Гана, хванаха една рибарска лодка с няколко тона кокаин, пак замесени българи! Не ми дадоха информация, но казаха, че има заловена пратка в Бряг на Слоновата кост и в Гвинея и пак българи били замесени! Там, в Западна Африка, са големите депа на кокаин от Латинска Америка, най-много са складирани в Гвинея Бисау – бивша португалска колония. Коката се продава по 10 000 долара за килограм.
Тия шматароци от ралито са се издънили, защото са „прескочили” един от босовете. Имена не ми се споменават, докато не излезе всичко наяве. А и няма да е интересна петата част на „Кокаин”, където ще напиша и за моряците, които хванаха в Галисия! А там количеството беше сериозно! Жалко за момчетата, но на война като на война! Иначе много балъшка работа – стояли на рейд в Гана, пък заминали за Венесуела… Ееее! Тая работа не е като оная! Тая история за яхтата, дето я хванаха в международни води със 70 кг кока, във Венесуела! Отивам да си вадя виза във венесуелското посолство, тогава още се вадеха визи, и – хоп – един симпатяга разтяга локуми в посолството, че ще си купува яхта. Викам му: “Абе, момче, след месец ще те четем по вестниците!…”. Секретарката на посолството, една страхотна мадама, която, разбира се, праснах, ми казва: “Какво му говориш?”. “Говоря си…”. И – хоп – след месец – хванати българи с яхта, купена за 70 000 долара във Венесуела!
Цялата операция е финансирана от български олигарх, имена няма да споменавам. Но за да не се спекулира повече по този случай, ще кажа самата истина: Лодката е задържана в международни води. Американските тъпи „куки” намират кокаина и го пренасят на тяхната лодка и се снимат с него! Българчетата имат 40 000 долара в брой, които американските ченгета гепят – нормална практика за тях!
Когато след 6 месеца отиват на съд, съдията, без да изслушва адвокатите, казва: “Е, как така на лодката няма нищо, а на вашата сте снимали кокаина и как тия хора пътуват без 1 долар, а пренасят наркотици?”. И нашенците писнали, че са им гепили кеша! Съдията постановил „куките” да им върнат парите и оправдал момчетата! Защото хем на тяхната лодка нямало кокаин, хем били в международни води, хем ченгетата от бреговата охрана им били откраднали кеша! „Куките” върнали парите и яхтаджиите се прибрали по живо, по здраво!
- Богатството на братя Галеви от наркотици ли е и как ще коментираш тяхното бягство?
- Те, както всички знаят, не са братя, а просто подставени лица на комунистическата олигархия, която и до ден-днешен управлява България! Те също са императори в наркотрафика, но не на кокаин, а на амфетамини! Бяха “държавна поръчка”! Правеха по 20-25 милиона на месец от износ на амфетамини. Много богати и дори по-богати от много „кокаинови” крале! Избягаха, защото им позволиха да избягат! Работеха за държавата, т. е. за партиите, които управляват. За тях мога да напиша не една, а няколко книги, но и да ги напиша, какво от това? Те ще изчакат да им мине давността на присъдите. И може и да не се върнат.
- Познаваш ли мистериозния Таки?
- Таки си го спомням като дупе, когато Иван Брадата му биеше чембери на ул. “Пиротска” в „Монте Карло” – игрална зала с машинки, където се опитваше да шитка дрога като много дребен дилър! После стана изведнъж много голям като Мето Илиянски и Поли Пантев. Никой не го търси, а и той няма намерение да се връща!
- Знаеш ли къде е Малкия Маргин?
- Питаш, защото се говори, че е в Сотогранде ли? /смях/ Знам къде е, но никога не съм бил предател и няма да бъда! В Сотогранде са идвали много сикаджии. Знам къде са спали, знам и какво са правили, но Малкия Маргин не е тук, това го заявявам! Уж Божо Дупето го покрил там! Това да го разправят на старата ми шапка! Аз съм всеки ден в Сотогранде, познавам всеки и ходя във всички ресторанти! Нито Маргин, нито Дупето са се появявали! Един българин чак започна да ми разказва за къщата на Маргините! Ама покажи я, де! /смях/ Дори и да имат, ни Малък, ни Голям са тук! Освен Вовата в Сотогранде няма друг българин! Освен ако аз не знам, но там за мен няма тайни!
- Как си обясняваш освобождаването на Гълъбин Боевски от бразилския затвор?
- Всеки, който предава другарите, го пускат! В неговия случай най-отгоре в йерархията стоят високопоставени български политици, които чрез своите връзки и ползвайки, че президентката на Бразилия е с български произход, чрез политически совалки са го освободили! Всеки предател се измъква от затвора, но навън прошка няма, така че можем да очакваме да свърши като много други като него „песнопойни птичета”!…

сряда, 16 април 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 28



Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.
 
Кметът на Тетевен и заместниците му са задържани от служители на ДАНС
 
18.03.2014
Кметът на община Тетевен Милен Милев и заместниците му са задържани от служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщи БТА.
Засега задържането им е за 24 часа заради образувано наказателно производство, уточняват от Окръжната прокуратура в Ловеч, но отказват да дадат повече подробности.
Милен Ганев Милев е издигнат от "Земеделски народен съюз" и подкрепен от ГЕРБ. Печели местните избори на втори тур с 54% срещу Цецка Петкова от БСП, припомня Би Ти Ви.
53-годишният Милев посреща прехода като магазинер в "Булгарплод". Влиза в частния бизнес, от тогава до есента на 2007 г. управлява еднолично собствените си фирми, които се занимават с внос, преработка и търговия на захар.
Според председателя на Общинския съвет в Тетевен Мадлена Бояджиева, цитирана от БиТиВи, арестът е заради нарушения по обществени поръчки. По думите й общинските съветници са били изолирани от кмета. "Искали сме във времето да включим общински съветници в комисията за обществени поръчки, това не се случи. Мотивите бяха, че няма достатъчна експертност в общинските съветници", заяви Бояджиева в сутрешния блок на телевизията. Младен Милев, който е бивш служител на общината, разказа, че е бил отстранен защото не си е платил и не е участвал в предизборната кампания в подкрепа на настоящия кмет. По думите му хората в Тетевен се страхуват от кмета. "Кметът по начало, той е човек с тъмно минало, изчезваше от този град, кри се на моята улица. 90-те години той беше търсен от Интерпол", разказва Милев.
Бившият началник на общинска служба "Земеделие" Цветозар Герджиков, който от началото на февруари не е на тази длъжност, също се оплака от неправомерно отстраняване. Според него мотивите за уволнението му са засягали икономическите интереси на кмета. "Касаеше се за проект по мярка 121 за рекултивиране на стари овощни насаждения. Той пряко не участва, а зам.-кметът Пърлев. Той е нахалният. Трябваше едни негови имоти от ливади да станат трайни насаждения, за да участва в процедурата. Аз отказах", посочи Герджиков.

 

Филип Златанов "изгоря" с присъда от 3 години и половина за "тефтерчето".Ексшефът на комисията за конфликт на интереси е виновен, че крил преписки за президента и негова съветничка.

 

03.04.2014
 
Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС) в четвъртък по обвинението му за длъжностно престъпление, станало популярно като делото за "тефтерчето".
Наказанието изглежда изненадващо тежко на фона на поисканата от прокуратурата 3-годишна условна присъда.
Златанов бе признат за виновен, че не е обявил публично, а прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.
В първия случай комисията е прекратила казуса със становище, че няма данни Плевнелиев да е в конфликт на интереси. По преписката срещу Ранкова обаче решението е обратното, като по него има две особени мнения. Златанов обаче не го е огласил и така е попречил на Ранкова да го обжалва, реши в четвъртък СГС.
Освен 3 години и половина зад решетките, съдът постанови на подсъдимия 5-годишна забрана да заема ръководни и избираеми постове в администрация, както и да плати 3640 лева разноски по делото. Гаранцията му от 5000 лева остава непроменена. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.
След края на делото подсъдимият отказа всякакви коментари пред медиите и си тръгна от съда с насълзени очи. Защитникът му Антон Терзийски пък заяви единствено, че първоинстанционното решение ще бъде обжалвано.
Случаят "Златанов" нашумя, когато през юли м.г. от прокуратурата разпространиха данни, според които председателят на органа разполагал с тефтерче, в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои проверката трябва да се забави, забатачи или прекрати. Сред директивите в тефтера бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други.
Посочваха се и инициали, дублиращи се с тези на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов. Нито Бойко Борисов, нито някой от приближените му обаче се разпознаха в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.". Все пак скоро след избухването на скандала бившата силна фигура в партията Искра Фидосова прекрати политическата си кариера.
Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента.
В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ" и др.
Последва разследване, след което обвинения получи единствено Златанов, което засили съмненията в публичното пространство, че това ще е поредният скандал, в който ще "изгори" само "бушонът".
Тези съмнения добиха допълнителна тежест от факта, че прокуратурата дори не сметна за необходимо да разпита като свидетел Искра Фидосова, която директно бе посочена от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, като човекът, давал нареждания на Златанов. Последното стана ясно от показанията на Димитров, които бяха прочетени по време на първото заседание на СГС по делото.
То бе разгледано на първа инстанция по съкратената процедура, като подсъдимият се съгласи събраните в досъдебната фаза показания да се ползват от съда без свидетелите да бъдат разпитвани повторно.
От тях стана ясно още, че делото е започнало по сигнал на Пламен Ганев, който нямал общо с комисията по конфликт на интереси, но имал приятелка, работеща там, която му казала за нередности, свързани с прикриването на сигнали и проверки срещу президента Плевнелиев, бившия агроминистър Мирослав Найденов, ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, бившия шеф на съдийския съюз Мирослава Тодорова. По думите на приятелката на Ганев, която остана неназована и по време на делото в съда, Златанов криел въпросните проверки в служебната си каса или в дома си в Перник.
 
Запорираха коли и имоти за милиони на кмета на Несебър, имуществото се разминава с доходите му
 
 16.04.2014
 
КОНПИ трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на градоначалника.
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ръководена от Пламен Георгиев запорира имущество на стойност 1 840 650 лв. на кмета на Несебър Николай Димитров и имущество на стойност 874 905 лв. на главния архитект на общината Валентин Димов.
Проверката срещу Димитров е започнала през декември 2012 г., след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем по чл. 282, ал. 2 от НК във връзка с ал. 1 за неизпълнение на служебните си задължения.
Анализът на доходите и имуществото на Димов от инспекторите на КОНПИ след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност по чл. 282, ал. 2 НК.
Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като „Дюнигейт“. Установеното от инспекторите на КОНПИ разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лв.За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лв. По искане на комисията, Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил Мерцедес на обща стойност 1 840 650 лв., собственост на кмета Николай Димитров и членове на неговото семейство.
Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв, собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и членове на семейството му.
Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в тримесечен срок КОНПИ трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и на имуществото на Валентин Димов.
 
Ексклузивно! Приближен на Жоро Илиев намерен мъртъв в хотел!
 
Пловдивският бизнесмен Апостол Коларов е открит мъртъв в стая в хотел „Бордо” вчера. Тялото е намерено от служител от персонала.Бизнесменът e открит прострелян в главата, а до него лежал пистолет.Полицията работи по няколко версии, една от които е самоубийство.
Апостол Коларов, който е известен с прякора Тольо, беше дясна ръка на мастития пловдивски хотелиер Румен Анастасов-Козела. В миналото името на Козела често се свързаше с наркобизнеса в Пловдив. Според запознати именно той и пловдивският бос Антон Генадиев-Санжето контролирали продажбата на дрога. Последният е бил сочен за дясната ръка на Георги Илиев и след неговата смърт се е сдушил с наследника му Таки. Самият Анастасов също е бил близък до Илиев.
В началото на месеца изчезна и друг от приближените на Козела – 45 -годишният Сунай Осман.
Тольо държеше кафенето пред хотел „България”, което е собственост на Анастасов, а също така и ресторант срещу хотела.
Мълвата за смъртта на бизнесмена вече се разнася из града, но малцина смятат, че сам е посегнал на живота си. В публичното пространство се коментира, че Коларов е бил натрупал дългове, но никой не вярява, че заради това се е самоубил.
 

понеделник, 7 април 2014 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 37


Би Ти Ви с разследване за имотите на Пеевски. Журналистката Мария Цънцарова показа имотите, ползвани от Пеевски, повечето от които се водят на офшорна фирма и на майка му.

14.02.2014

В последната си декларация Делян Пеевски отчита пред Сметната палата два апартамента и къща с двор. Купил ги в три последователни години след 2002 г. Всички имоти са в София. Дали обаче това имущество отговаря на стандарта на живот на "успелия млад мъж", както сам се нарича Делян Пеевски? На този въпрос се опитва да отговори журналистката Мария Цънцарова в разследване на Би Ти Ви за пътя на успеха на Пеевски.

От разследването разбираме, че хора от благоевградското село Ковачевица, община Гърмен, обявяват Пеевски за собственик на много къщи в района. За местните е сигурно, че депутатът от ДПС е собственик на тези къщи, но справката в Имотния регистър показва друго. Имотите се водят собственост на "Алфа Медиа Груп".

Фирмата купува през 2011 г. от Соня и Стоян Капсъзови семейната им къща за гости в Ковачевица. По-късно семейството научава, че Делян Пеевски се разпорежда с имота.

"Алфа Медиа Груп" е под шапката на друга фирма, тя е на трета, за да се стигне до четвърта и пета на Бахамските и Вирджинските острови, които са офшорни зони.

Управител на българската фирма "Алфа Медиа Груп" е Асен Радулов. От публикация във вестник "Монитор" става ясно, че той е представител на одиторския екип на "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева. Като такъв, Радулов е човекът, който е инспектирал ТВ7, преди телевизията да стане собственост на групата.

"Алфа Медиа Груп" е създадена през 2004 г. от Ани Димитрова Димитрова. Днес тя е директор на правителствената информационна служба на кабинета на Пламен Орешарски.

Справката показва още, че придобивките на "Алфа Медиа Груп" са платени в брой или с банков кредит. При сделките с кредитиране кредиторът е Корпоративна търговска банка.

Бившата почивна станция на Полиграфическия комбинат в парк "Витоша" става собственост на "Алфа Медиа Груп" през 2007 г. Твърди се, че имотът се използва от Делян Пеевски и хора от семейството му. Там няма жива охрана, а бариера, която е в пълно противоречие със закона. "Алфа Медиа Груп" е собственик само на сградата, но не и на земята. Въпреки това достъпът в тази част от парка е забранен.

Делян Пеевски е собственик и на имот и в Гърция на полуостров Халкидики, поне според впечатления на мъж от Сливен, който охранява къщата в град Палиури. И този имот по документи се води на фирмата "Алфа Медиа Груп".

Само в София фирмата притежава имоти за над 12 млн. лева.

Знае се, че Делян Пеевски не живее на местата, които е обявил в данъчната си декларация, а на други, много по-строго охранявани. Твърди се, че един от адресите му е тежко охранявана къща на улица "Иван Богданов" в столичния квартал "Симеоново". Там охраната не отговаря кого пази. Някои от съседите се притесняват да застанат пред камерата.

Друг адрес, за който се твърди, че е често посещаван от Делян Пеевски, е хотел "Берлин" в квартал "Бояна". Това е мястото, където екип на германската телевизия "Арте" влезе в конфликт с охранители и полиция, защото снимали.

Делян Пеевски не е изкривил фактите в имотната си декларация – строго охраняваната къща в квартал "Симеоново" не е негова, не са негови и апартаментите в хотела в "Бояна". Официално те са собственост на майката на депутата – Ирена Кръстева. Притежава ги с фирмата си "Балканска Медийна Компания".

Освен тези два имота, фирмата на Кръстева стопанисва още над 50 имота – в София, Пазарджик, Велинград и по Черноморието.

Още през 2009 г. в стандартната декларация за конфликт на интереси депутатът първи мандат Делян Пеевски обявява, че няма участие и интереси в търговски дружества. Доскоро Пеевски твърдеше, че няма нищо общо с медии, но в изказване преди броени дни спомена "моите медии" във връзка с признанието, че е опъвал "медиен чадър" по поръчка. По-късно той уточни, че имал предвид медиите на майка му Ирена Кръстева, които били на семейството.

Делян Пеевски е отказал да говори в ефир, обяснил, че няма никакви притеснения за имотите на семейството си и призовал който се съмнява, да сезира данъчните за проверка.

 

Скандал! 38 млн. лв. отиват за лимузини, яхти и вертолети, вместо за селските райони


30.03.2014

Земеделското министерство е окупирало всички проекти по програмите на ФЗ .

Близки до управляващите се опитват да открадната 38 млн. лв., купувайки луксозни лимузини, джипове, яхти, та дори и вертолети. Това обяви по Нова ТВ Ивайло Здравков, председател на Асоциацията за европроекти. 

Според него тези средства ще бъдат отпуснати от забуления в мъгла фонд „Земеделие” и вместо за развитие на селските райони ще бъдат похарчени за ненужен лукс. Здравков обясни, че са получили скандалната информацията от експерти от Фонд „Земеделие”, които я разкриват анонимно, защото се страхуват от репресии. Фирмите, които кандидатстват за подобни средства са еднолични търговци, които са предимно млади момичета между 18-30 г. и Близки до политически кръгове. Всеки трети проект е регистриран на едноличен търговец и парите отиват не по предназначение. С цялата порочна далавера вероятно са свързани шефът на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александров, които живеят на семейни начала и имат обща фирма.

Фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието са окупирали всички проекти. Явор Гечев зам. министър на земеделието и Даниела Бобева вицепремиер са дали резолюция да не се одобряват проекти за закупуване на коли и луксозни предмети. Но въпреки това се прави нещо друго, не се признават техните експертни мнения и някаква задкулисна сила натиска в другата посока. 200 хил. евро е субсидията за такива возила, някои кандидатстват не за един, а за 10 такива автомобила. С мерцедеси и с джипове ще разхождат туристи до Триград има такъв проект, а в същото време отпадат проекти за производства, за къщи за гости. Сега се разглеждат тези проекти и точки не им се отнемат, а ще бъдат одобрени, защото има политическа която натиска хв тази посока, заяви още Йвайло Здравков.

Според бившия земеделски министър Мехмед Дикме тази година с 600 млн. евро са по-малко парите по селските райони и това налага още по-прецизно да се реши, кой да ги получи и къде да бъдат вложени. Според него би било добре, ако тези средства отидат за развитието на селския туризъм и създаването на заетост в слабо развитите селски райони.

 

Ето как откраднаха 10 млн. лв. от убития Манджуков
03.04.2014

Схема на измамата в „Инвестбант” в документи

През 2009 г. три фирми са подмамени от висока лихва за депозит в долари в „Инвестбанк” (9%) и последователно през май-юни превеждат по банков път суми в долари, за да открият депозити там. Трите фирми са свързани с убития неотдавна в София бизнесмен Борислав Манджуков. В едната от тях - „Месокомбинат Варна“ - основен акционер е майка му. В другата - „Глобал инвест“ - е бил съсобственик.

Сумите, които слагат на депозит в „Инвестбанк“ трите фирми, са следните:

„Бо-Ян 1“ ЕООД - 2,3 млн. долара.

„Месокомбинат Варна“ - 2,2 млн. долара.

„Глобал инвест“ ООД - почти 1 млн. долара.

Парите са дошли официално от сметките на трите фирми в Централна кооперативна банка. По-късно по някои от сметките допълнително са внесени малки суми в брой. Така депозитите на „Месокомбинат Варна“ и „Бо-Ян 1“ станали около 2,5 млн. долара.

След около половин година една от фирмите - „Глобал инвест“ ООД - печели някакъв търг и иска да изтегли пари, за да плати по сделката. И изведнъж открива, че банката е блокирала парите й по депозита, не могат да ги изтеглят. Хора от фирмата отиват в „Инвестбанк“, правят скандал, искат си парите, заявяват, че са платили капаро по търга, ще викнат медии и т.н., и парите им са освободени. В депозита им остават 36 000 долара, които по-късно са източени от сметката им.

Тогава изведнъж хората и от другите две фирми откриват, че сметката на „Бо-Ян 1“ ЕООД е почти изцяло изпразнена, липсват около 2,4 млн. долара, в нея има останали само 146 000 долара.

В сметката на „Месокомбинат Варна“ от депозит над 2,5 млн. долара са останали само около 2 хил. долара.

Фирмите пишат нотариални покани до „Инвест банк“ да им възстанови парите. Това става в края на януари и началото на февруари 2010 г. Окрадените искат срещи, водят преговори с шефове от банката. Това не помага. Те пишат жалби до БНБ. „Инвестбанк“ не им връща парите по сметките.

При първите разговори в „Инвестбанк“ шефовете казват, че ще направят проверка дали самите титуляри на сметката не са си изтеглили парите.

Хората от трите фирми са смаяни. Никой от тях не е теглил, никъде не се е подписвал, не е превеждал от тези сметки. Тогава изниква една шокираща подробност. Титулярите имат депозити за милиони, но нямат т.нар. спесимен с подпис и досие.

Това е голямо нарушение на банковата практика. Да откриеш депозит за такива суми, а да няма спесимен с подпис на титуляра, е нарушение, за което в друга страна централната банка би вкарала квестори в банката, работеща по този начин. При проверка по-късно БНБ констатира това нарушение, но няма санкции.

Липсата на спесимен с подпис на титулярите по тези депозити обаче доказва, че те не са могли да си изтеглят парите от сметките. Няма как.

Проверката на БНБ доказва, че парите са изтеглени с други нарушения на вътрешните правила, от главния счетоводител на банката Петър Маринов.

На една от срещите при преговорите представителите на трите фирми са смаяни да чуят, че им предлагат гори край Силистра и други имоти вместо парите им. Те отказват. И при поредната среща от „Инвестбанк“ им казват „Съдете ни“. Който е запознат със съдебната практика знае, че това означава поне 6-7-годишна съдебна битка, в която трите фирми няма да разполагат с парите си, а в края на тази битка банката вече може да е чужда собственост или да е фалирала. Никой не знае. Затова от трите фирми настояват за парите си, като се обръщат към БНБ. Адвокати ги съветват също така да не пишат жалби да прокуратурата, защото там ще започне едно протакане, а през това време БНБ ще откаже да се намесва. След жалбите до БНБ представителите на фирмите получават предложение от „Инвестбанк“. Да подпишат договор за откриване на специална екскроу сметка, на която ще възстановят парите им в определен срок, но да оттеглят жалбите си до БНБ. Манджуков и хората му приемат. Приемат не на последно място, защото така получават документ, с който официално банката като страна признава, че от сметките им липсват общо над 5 млн. долара.

От този договор става ясно, че за изчезналите пари е отговорен главният счетоводител на банката Петър Маринов, който е извършвал операциите с тях.

С този договор „Инвестбанк“ печели време. В определения от договора срок парите не са възстановени по специалната сметка. Ощетените пускат отново жалби до БНБ. Започват пак преговори с банката. И тогава в „Инвестбанк“ им казват, че ще известят НАП и полицията за фирмите и парите им. Нещо като намек, че парите им са съмнителни, спечелени от нелегални доходи или престъпления. Представителите на трите фирми не се стряскат и настояват БНБ да накара „Инвестбанк“ да им върне парите. Има една любопитна подробност - братът на Иван Искров, шеф на БНБ, работи като охрана в „Инвестбанк“.

Само това едва ли е оправдание за бездействието на БНБ в този случай. Защото БНБ извършва проверка, констатира липсите на парите по тези сметки и разни нарушения, но не предприема нищо повече. Нужни са по-силни аргументи да не предприемеш действия срещу банка, която краде милиони от клиентите си, от това, че братът на Искров е под крилото на Петя Славова.

В преговори с „Инвестбанк“, жалби до БНБ минава почти цялата 2010 година. И през декември от фирмата „Бо-Ян 1“ откриват, че от сметката им изчезват и останалите 146 000 долара. Главният счетоводител Петър Маринов, който е извършил всички предишни източвания от сметките на фирмите, към този момент вече не работи в банката. Тоест тази практика не е свързана само с Петър Маринов, просто в тази банка така действат. И когато шефът на ощетената фирма Янко Янев възкликва пред тогавашната изпълнителна директорка на „Инвестбанк“ Диана Младенова как може да им отнемат и последните остатъци по сметката, тя отговаря:

„Е, вие до тези 140 000 долара ли опряхте?“

Манджуков по онова време се опитва да привлече вниманието на медиите. Непосилна задача, защото медиите се пазят от банките, не смеят да ги закачат дори когато има драстични нарушения. Специален закон заплашва с глоба медиите, които засягат авторитета на банка с невярна информация. Но покрай това медиите не смеят да пускат и вярна информация за далавери в някоя банка.


Въпреки това Манджуков се опитва, търси срещи в различни вестници. И казва: „В „Инвестбанк“ на това разчитаха, да се уплашим и да не вдигаме шум повече. Но ние няма какво да крием, искаме си парите“.

Петя Славова е добре представена в медиите. Била е на корицата поне на 10 женски и лайфстайл списания. Вестник „24 часа“ периодично пуска пиарски интервюта или цели страници с нея. Славова е близка с главната редакторка на „24 часа“ Венелина Гочева, която към онзи момент вече е шеф в борда на директорите на пресгрупата. Славова по-рядко се появява в телевизии, само в моменти, в които й е нужно.

През 2010-2011 г. все пак няколко вестника се осмеляват да пишат за скандалите в „Инвестбанк“. Публикации за изчезнали пари от сметки на клиенти в банката и как Петя Славова бие подчинените си има във в. „Галерия“, „Уикенд“, „Шоу“, „19 минути“, сайта „Блиц“ и др.

В края на 2010 година „Инвестбанк“ пише сигнал до прокуратурата,

в който обвинява за нарушения в банката бившия си изпълнителен директор Владимир Владимиров, напуснал цяла година по-рано.

Тази жалба служи като основание на БНБ да каже, че не се меси, докато не завърши прокурорската проверка. И практиката да крадат пари от сметки на клиенти (онези последни 146 хил. долара от сметката на „Бо-Ян 1“ ЕООД) продължава и година след като Владимиров вече не е директор.

Прокурорската проверка приключва с постановление на Софийската градска прокуратура, подписано от прокурор Събина Христова, че в „Инвестбанк“ има данни за извършени престъпления по 3 текста от Наказателния кодекс. Разпоредено е на районната прокуратура да ги разследва. Тъй като престъпленията са в особено големи размери обаче, вместо районната прокуратура се заема градската. И... постановлението на колежката им е отменено. Започва ново разследване, но не срещу „Инвестбанк“, а срещу трите окрадени фирми. Разследването ръководи Роман Василев.

Из показанията пред прокуратурата в края на 2010 г. на бившия директор на „Инвестбанк“ Владимир Владимиров:

„Ревизията констатира многобройни тегления от сметки на клиенти, извършени от главния счетоводител Петър Маринов без наличието на платежни нареждания, подписани от титулярите на сметките, и без наличието на документи, показващи основанието за плащане. Общо сумите бяха над 10 000 000 (десет милиона) лева. Неправомерните преводи, извършени от Петър Маринов и констатирани от вътрешния одит, са посочени в приложения №10 и №11. По-голямата част от парите след серия от комбинации бяха отишли по сметки на фирми на Петя Славова, която е собственик на банката и председател на надзорния й съвет. Тук искам да подчертая, че по това време Петър Маринов, освен че е главен счетоводител на клон „Централен“ на банката, е и счетоводител на няколко фирми на Петя Славова…“.