събота, 26 юли 2014 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 9


 
 "Евророма" на Цветелин Кънчев напуска Коалиция за България
15.07.2014  
Нашият девиз е Партньори - да, но слуги - не
"Евророма" обсъжда да напусне Коалиция за България. Занапред има вариант да продължим самостоятелно или да търсим и нов партньор, казва в интервю за "Преса" председателят на партия "Евророма" Цветелин Кънчев.
"Ние, от „Евророма", не сме взели решение и не съм сигурен дали ще продължим да участваме в коалицията. До дни свиквам националния ни съвет и ще видим какво ще правим. Но колегите ми са крайно недоволни и твърдят, че в БСП има много високомерие, че там страдат от звездна болест. Те твърдят, че не омаловажавали нашия принос, но в действията си показват друго. А в Библията е казано: По делата ще ги познаете", каза Кънчев.
Според Кънчев Сергей Станишев е закъснял много с някои кардинални решения. Скандалите им не са тайна за никого и те вече не са новина за обществото, казва той. По думите му в столетницата нямат проблем с АБВ и тези, които отидоха при Георги Първанов, а с онези, които все още не са отишли в партията на президента.
Цветелин Кънчев разказа още: "Преди да се разделим с ДПС, седнахме да поговорим с големия според мен политик в България Ахмед Доган. Тогава аз му казах, че дребните интриги в ДПС ми идват в повече и затова е редно да се разделим. Той обаче ми отговори така: „Братко мой, вярвай ми, че там, където си решил да отиваш - при БСП, ще разбереш истинския смисъл на думата интрига."
Така той коментира възможността за коалиционно управление в България. Кънчев смята, че ще мине много време, преди коалиционните отношения да добият по-модерен и европейски вид. Коалиции, с ясни правила и коректност, тук засега са само въжделение, каза той и добави: Ахмед Доган винаги е казвал, че един партньор трябва да е предвидим. Също така - далновиден и перспективен. Така че много внимателно ще решаваме. Но предпочитаме да сме с партиите вляво и в центъра. Нашият девиз е „Партньори - да, но слуги - не".
 
 
Партията на Бареков се разпада
20.07.14 
 Операция „чисти ръце“, с която той толкова се хвали, със Софиянски и Пеевски ли ще я реализира?!”, пита Ангел Славчев.
След като Националният фронт за спасение на България отказа на „България без цензура“ и реши да покани ВМРО за коалиционен партньор, заместник-председателят на ББЦ Ангел Славчев излезе в отворено писмо, с което обявява оставката си. „България без цензура“ се създаде с идеята да не бъде лидерска партия, а бе превърната в диктаторска. Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският се казва Делян Пеевски, пише зам.-председателят на „България без цензура” Ангел Славчев в отвореното си писмо.
Той ще се допита и до членовете на неговото движение „Граждански контрол” дали те искат „да останат част от един политически субект, обслужващ чужди интереси или ще напуснат с достойнство този фарс, наречен „новият политик“ Бареков. Защото той се оказа просто „книжният тигър“ на Делян Пеевски и ДПС”.
От писмото се разбира, че повод за раздялата са действията на секретаря на ББЦ Стефан Кенов, който разполагал с голяма власт. Той бил син на кмет от ДПС, а освен това се познавал с Делян Пеевски от младежкото НДСВ.
В един от последните си разговори с Бареков, Славчев поставил въпроса, че секретарят създава интриги и раздори, а в местните структури влизали все повече хора от обкръжението на ДПС, докато в същото време застъпници от евроизборите продължавали да си чакат парите.
Бившият ТВ водещ бил непреклонен: “Докато аз съм председател, Кенов ще бъде главен секретар и ще отговаря за структурите, а който иска неговата оставка, значи иска и моята. Партията ще бъде като ДПС – председателя си има главен секретар.“
Славчев разказва, че Бареков и Пеевски всекидневно водели разговори, като лидерът на ББЦ имал за целта специален телефон с чужда карта. „Неслучайно след всеки разговор следват указания какво да се прави и каква нова теза да се защитава”, разказва един от предводителите на зимните протести през 2013 г.
„Само преди дни от Бареков бе лансиран и новият стар политик г-н Софиянски като част от ББЦ и финансов съветник. Този солов акт на действие от страна на Бареков за пореден път доказа, че той олицетворява всичко останало, но не и реална алтернатива в политиката. Операция „чисти ръце“, с която той толкова се хвали, със Софиянски и Пеевски ли ще я реализира?!”, пита Ангел Славчев.
„Незачитането на колективния орган доведе дотам, в публичното пространство да се лансират противоречиви тези, като желанието да се възстанови ту монархията, ту народната република. Пласират се и абсурдни идеи, а някои са направо идиотски”, пише Славчев.
Той посочва, че вече е получавал заплахи чрез обаждания и SMS съобщения, намеци, съпътствани от грубиянски тон, както и подмятания, че „имаме едни борци, които ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца“.
 
 

Татяна Дончева раздаде поредната порция шамари и обяви, че „Движение 21” отива на избори. Част от върха на правосъдието е заровен в КТБ, заяви известното бивше политическо острие на БСП

26.07.2014
Личният сблъсък на банкера на обръчите и изпълнителният директор на обръчите доведе до сегашната политическа и финансова криза – заяви лидерът на „Движение 21 Татяна Дончева по Нова телевизия. Тя обяви, че  движението, което през февруари стана партия, ще вземе участие в предстоящите парламентарни избори.
 „Досиетата на КТБ, което вчера обяви президента, може би трябва да се разшифрова”, каза Дончева и поясни как го разбира. „Темата с банката (КТБ, б.ред),  с нейното бъдеше и с българския преход е основна тема на тези избори. И политическите сили трябва да дадат решение на тази задача. Проблемът е в няколко посоки, а експертите говорят за дървото, но не виждат гората.
Той засяга преди всичко икономическата система на България. Парите на оръжейната индустрия са в КТБ, парите на голяма част от енергетиката, на много общини, на много болници са в КТБ. Банковите гаранции и акредитивите, създадени за големи строителни поръчки и за общините и за фирмите са в КТБ. Въпросът въобще не е в 100-те хиляди евра, които законът уредил депозантите да си получат или ония, които имат по-големи влогове. Това означава – един от двата основополагащи въпроса е банката да остане” – категорична е Татяна Дончева.
 „Когато магистрати имат пари с неясен произход или са били на хранилката на КТБ, а днес разследват делото КТБ или упражняват активно участие в неговото разследване, включително какви действия да бъдат предприети, как и срещу кого, това вече не е правосъдие”, отсече Дончева.
 Тя заяви, че трябва да се разбере кой е бил на хранилката на КТБ, защото когато висшият мениджмънт на КТБ и предишният и сега говорят, чу има необясними кредити, необясними консултантски договори и необясними влогове За да не е клюка в селска кръчма трябва да стане обществено достояние.   
„Да се опитва едната част от групировката да окраде друга част от групировката под защитата на правосъдието при положение, че част от върха на правосъдието е също заровен в банката, ми се струва, че трябва да сме наивници, и политическият свят, който иска да участва в изборите, трябва да има отговор на тези въпроси”, смята Татяна Дончева.
 По въпроса за конгреса на БСП в неделя, Дончева каза, че според нея „няма никакво значение, който ще е председателят на БСП. Това ще са хората, които са от обкръжението на Сергей Станишев, които имат реформаторски потенциал, стигащ да артикулира революционни фрази, но и да седнат, наистина да се нагърбят с истинска реформа в БСП. Смятам, че и такава е невъзможна и от истински реформатор”, обясни Дончева.
По отношение на това, дали съществува коалиция между ГЕРБ и ДПС, Дончева и на мнение, че това не е коалиция, а е единодействия по въпроси от взаимен интерес, което е обичайно в политиката. Според нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да прави никаква коалиция, докато ДПС имат интерес да се „присламчат”. От Движението за права и свободи смята, че имат електорален резултат и ако бъдат необходими при съставянето на следващо правителство биха имали ресурс да извиват ръце, подчерта тя.
 
„Група сериозни задкулисни играчи, които бихме идентифицирали с обръчите на Ахмет Доган, хванаха през тази година целия български политически живот, доминираха в правителството. Може би бе прав политологът Огнян Минчев, като каза вчера, че не Пламен Орешарски е управлявал – управлявали са кръговете, които са го поставили и които днес не могат повече да го държат”, обясни Дончева. По думите й, тези кръгове са различни и са достатъчно мащабни и че едната част от тях се намират в чужбина.
 Дончева още веднъж потвърди, че „Движение 21” ще участва в тези избори и че е трябвало време, за да се изградят структурите в страната.
 Татяна Дончева е адвокат на една от обвиняемите служителки по делото КТБ.
 
Vevesti.bg

неделя, 20 юли 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 31


 

Нещастие сполетя най-големия враг на Коко Динев!

Съперникът на съпруга на певицата Емилия Коко Динев – Диян Колев остана без скъпарското возило тази нощ. Диян Колев е известен пловдивски адвокат и кара лукзозен джип от марката „Ауди”. Колата му е подпалена и изгоряла изцяло. Той е един от водачите на борбата срещу пълния бизнесмен. Юристът иска босът на пловдивския тим „Локомотив Пловдив” да прехвърли акциите си на феновете на отбора. Доскоро Коко Динев яростно се е съпротивлявал да стори това. Снощи двамата съперници са се срещнали в култовата кръчма на Динев „Кошарите” в столицата.
Според осведомени източници двамата не са достигнали до споразумението Коко Динев да направи този жест към феновете на пловдивския футболен клуб. Половинката на поп фолк изпълнителката Емилия не се е навил да даде акциите на футболните маниаци.
Според брата на адвоката иде реч за целенасочен палеж, понеже на една от гумите е намерен парцал със запалителна течност. Колата е била спряна пред жилището на юриста на улица „Граф Игнатиев” 10 в Пловдив. Диян Колев е в управата на пловдивското „Бъдеще за Локомотив Пд”.
Семейството на адвоката е категорично, че нямат врагове, нито работата на Диян Колев засяга нечии интереси. Те са убедени, че палежът е заради отказа на Коко Динев да сдаде акциите си върху клубът на феновете на пловдивския тим.
             
КФН отнема лиценза на инвестиционния посредник Глобал Маркетс През май посредникът бе задължен да преустанови сключването на договори с нови клиенти
 01.07.2014
 На вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) е открила производство по отнемане на издадения на ИП Глобал Маркетс ООД лиценз. Разследват двама заради банковите атаки .
С решение на КФН от средата на май Глобал Маркетс бе задължен незабавно да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношенията си със съществуващите. Посочени бяха нарушения при капиталовата адекватност и ликвидността, нередности в полския клон на посредника, нарушения от служителите му на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) и множество постъпили жалби от клиенти.
В неделя от ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".
Вчера прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с Глобал Маркетс Кирил Джабаров (роден през 1985 г. в София) и Робърт Димитров (роден през 1974 г. в Чехословакия), които са разпространявали неверни информации за банки.
Кирил Джабаров е одобрен за управител на ИП Глобал Маркетс с решение на КФН от април 2011 г. През септември и ноември 2012 г. КФН е забранила на Кирил Джабаров и Роберт Димитров да придобият съответно 20,1% и 20,2% от ИП Глобал Маркетс.
През ноември миналата година пък КФН отказва да допусне Кирил Джабаров до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, тъй като не е представил свидетелство за съдимост и удостоверение за адресна регистрация, а и няма диплома за висше образование от НБУ, каквото обстоятелство е декларирал.
Вчера стана ясно, че Джабаров и Димитров са изпращали сигнали, касаещи финансовата стабилност на пет банки. Имейлите са били изпратени от трети човек, който е бил нает за това, но не е осъзнавал, че извършва престъпление и целта на съобщенията. Според разследващите Робърт Димитров е разпоредил изпращането на съобщенията, а Кирил Джабаров ги е подготвил технически.
Двамата са привлечени от прокуратурата към наказателна отговорност за престъпление по Наказателния кодекс - предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3 000 лв.
 
Арестуваха районен кмет на Пловдив! Срещу Райна Петрова са повдигнати обвинения за престъпление, свързано с доставката на храни в детските градини

 10.07.2014

При проведена на 9 юли съвместна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив и ДАНС, за 24 часа, по реда на ЗДАНС, е задържана Райна Петрова – кмет на район Централен при Община Пловдив. Към днешната дата са й повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район Централен в Община – Пловдив, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици и за търговия с влияние, във връзка с доставка на хранителни продукти за нуждите на детските ясли и детските кухни на територията на Район Централен Пловдив, съобщава "Марица".Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 5000 лева. Най -тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от една до осем години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.
Окръжна прокуратура – Пловдив е внесла в Окръжен съд – Пловдив искане за отстраняване на обвиняемата от длъжност по реда на чл. 69 от НПК.

Разследването по делото продължава. /БЛИЦ
 
Арестуваха шеф на КТБ и касиерката, предала 205 млн. лева в чували
11.07.2014

 

  
Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са били арестувани днес, съобщиха от главна прокуратура. Русев лично е разпоредил сумата от 205 млн. лева да бъде изнесена от трезора на банката и предоставена на трети лица. За това е съдействала касиерката, която е изнесла парите в чувалчета от трезора.

Ето какво съобщават още от прокуратурата:
В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на "КТБ" АД за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:
93 139 500 евро /деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро/;
23 657 575 лева /двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева/;
45 000 щатски долара /четиридесет и пет хиляди щатски долара/.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.
Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД. Извършените до момента по сигнала на г-н Искров процесуално-следствени действия са следните:
1. Днес, 11.07.2014 г, в гр. Созопол е задържан Орлин Русев - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица;

2. На 10.07.2014г. като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК /длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай/ е привлечена Маргарита Петрова - главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража";

3. Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;
4. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Радоев Василев.
II.По отношение заявлението на г-н Иван Искров от днес, 11 юли 2014 г., че докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ, ще бъде внесен в прокуратурата.
Към настоящия момент докладът все още не е постъпил в прокуратурата. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях.
Прокуратурата високо оценява професионалното съдействие на процесуално-следствените действия от страна на квесторите на КТБ АД.


събота, 12 юли 2014 г.

ВАШ’ТА БАНКА ....12


 

3,5 млрд. лева липсват от КТБ . Сметките на граждани и фирми се местят в „Креди Агрикол България” .
11.07.2014
    „Дупка” от 3,5 милиарда лева от общия кредитен портфейл от 5,4 млрд. лева на Корпоративна търговка банка е открита от квесторите на БНБ. Корпоративна търговска банка ще остане без лиценз, а сметките на гражданите и фирмите ще бъдат прехвърлени в дъщерната й "Креди Агрикол България", която ще бъде одържавена и преименувана. Това стана ясно от изявлението пред медиите на управителя на БНБ Иван Искров в петък.
Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики, заяви Искров и добави, че заради липсите се е наложила промяна в първоначалния план за оздравяване на банката.
По думите му обаче, след одита е установено, че „Креди Агрикол България" е много добре управлявана банка и за нея ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров
Всеки гражданин ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, както е предвидено, и вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.
Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.
На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева. Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева. Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, допълни Искров.
По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка, ще бъдат предадени на главния прокурор.

Малко по-късно вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има данни за извършено тежко .

Двама души са задържани във връзка с изнасянето на голяма сума пари от КТБ, на единият е повдигнато обвинение, съобщи прокуратурата.
Според сигнала на управителя на БНБ до прокуратурата от трезора на банката са изнесени общо 205,9 млн. лв.
Днес в в Созопол е задържан Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица;
На 10 юли 2014г. като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай) е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
От прокуратурата подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, който според някои медии се намира в Австрия.
Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи, съобщават още от държавното обвинение.
Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД.
Очаква се докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ да бъде внесен в прокуратурата днес. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях.


неделя, 6 юли 2014 г.

Дребен случай

| 06.07.2014  | Людмил Тодоров 



Людмил Тодоров


Когато има наводнения, има и хора, които ловят риба в мътна вода. Случаят, който имам предвид, е дребен, направо никакъв на фона на всичко останало в държавата.
 
Бившият политик, режисьор и приватизатор Евгений Михайлов бе назначен за председател на комисията за игрално кино в Националния филмов център (НФЦ). Сесията на комисията мина с небивал успех, докато на следващия ден участниците в конкурса установиха един странен факт - мотивите на Евгений Михайлов в оценъчните карти за всеки един проект са еднакви с мотивите на друга една участничка в комисията - кинокритичката Геновева Димитрова.
 
Отдавна се знае, че недобросъвестни членове в комисиите към НФЦ правят тайни уговорки помежду си и предрешават резултатите от една или друга сесия. За незапознатия читател ще кажа, че на последната сесия бяха раздадени повече от 5 милиона лева. Поради наглостта на сегашните членове в комисията за първи път има доказателства за тези уговорки.
 
Ето няколко примера.
 
Конкурсът се провежда при ясни правила, които включват оценъчни карти. В тях членовете на комисията мотивират своите решения. Вижте какво е написала Геновева Димитрова за един от сценариите: "Разказан в минало време, сценарият е конструиран умело, балансирайки между летаргия и експанзия, сакралност и игра, а линеарният наратив е пробиван от сънища (визиони)”. Димитрова се изразява богато и сложно.


 
 
Евгений Михайлов е написал следното: "Разказан в минало време, сценарият е конструиран умело, балансирайки между летаргия и експанзия, сакралност и игра, а линеарният наратив е атакуван от сънища (визиони)”. По-внимателният читател сигурно е забелязал, че в двете рецензии има една разлика и тя е в думата "пробиван” при Геновева, и "атакуван” при Евгений.


 
 
Има примери за пълно единомислие между този страховит тандем. Геновева Димитрова е написала: "Нестандартен за киното ни сюжет, разгърнат колоритно: през автентизъм и абсурд, тъга и забава, паралелизми, повторения, "съвпадения”, "детайли”. Евгений Михайлов е написал съвсем същото. В този пункт двамата са изпаднали в пълно единомислие.
 
Понякога рецензиите на двамата се разминават драстично, сравнени с предишните два примера. Геновева Димитрова е написала: "Харизмата на главния герой е неустоима за неговата съпруга и любовница, а двете са полюсни женски типажи от различни поколения, съумели да осмислят живота си чрез него”, докато Евгений е написал: "Харизмата на главния герой е неустоима за неговата съпруга и любовница, а двете са противоположни женски типажи от различни поколения, осмислящи живота си чрез него”. В този пример има цели две разлики. Оставям на читателя да ги открие.
 
Ето как коментира този скандален случай настоящият шеф на НФЦ Георги Чолаков в телефонен разговор с мен: подайте жалба в съда, аз нищо не мога да направя, аз не отговарям за членовете на комисията, те са излъчени от кино асоциациите. На моето напомняне, че председателят на комисията Евгений Михайлов е назначен лично от него, Георги Чолаков нямаше какво да отговори и ми затвори телефона.
 
Видях се принуден да пиша на министъра (Петър Стоянович – бел. ред.), обаче, нали се сещате, той е министър до време.
 
Водата е мътна, корабът потъва нормално, а Евгений Михайлов лови риба. Същият Евгений с пяна на уста защитаваше правото на хората да протестират срещу безобразията в държавата преди една година. Заплашваше дори да емигрира. Ама не емигрира. Вместо това лови риба и сигурно чака изборите, за да се позиционира правилно. Неговият съратник в движението "22 септември” Едвин Сугарев редовно плаши да се самоубие, но и той не се самоубива. Това е най-тъжното и страшното у нас – хора, които уж са на барикадите, а всъщност работят за своя имидж.
 
Господин министър на културата, имате още три седмици да покажете дали сте "пич”, по израза на президента Желев за президента Плевнелиев. Според президента Желев президентът Плевнелиев не е "пич”, но това може да се поправи.
 
Господин министър на културата, не разчитайте на директора на НФЦ Георги Чолаков – той не е "пич” и няма да се поправи. Той е креатура на онези, които поръчват музиката там.

петък, 4 юли 2014 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 8


Янаки Стоилов подаде оставка като заместник-председател на БСП .

Остава член на парламентарната група .

19.06.2014

Янаки Стоилов подаде оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. Това каза самият Стоилов от парламентарната трибуна. Той остава член на парламентарната група.

Той обвърза оставката си с подкрепата на Коалиция за България за Станислав Анастасов за министър. „Промяната, която се предлага, в по-голяма степен е продиктувана от необходимостта сегашният министър да освободи заемания пост поради членството в Европейския парламент. С оглед на Конституцията днес министър-председателят прави предложение за персонална промяна”, каза Янаки Стоилов.

„Днес правим не просто промяна в правителството, а по някакъв начин определяме отношението си към дейността на парламентарните групи, които подкрепят правителството. Само минути преди да пристъпим към обсъждането на този въпрос от страна на ДПС беше подкрепено включване на точка в дневния ред, която смятам, че нарушава отношенията на лоялност между две партии, които подкрепят едно и също правителство”, заяви Стоилов.

Става ясно, че Янаки Стоилов визира обсъждането на Законопроекта за Наказателния кодекс, по предложение на ГЕРБ, което по-рано днес депутатите отхвърлиха. Този въпрос беше обсъждан вчера между ръководствата на двете парламентарни групи. Въпреки това, изненадващо за нас днес това предложение беше подновено и то точно преди да се пристъпи към обсъждането на персоналните промени в правителството.

 

Чудовищен скандал в БСП! Татяна Буруджиева към Кирил Добрев: И ти си същият цървул като баща си! Той към нея: Няма да си вече депутат! Заканил се, че ще забърше пода с нея.

 19.06.2014


Невиждан скандал с тежки грубости и обиди си нанесоха депутати от „Коалиция за България“ днес на извънредно заседание на парламентарната група. Това научи ПИК от източник, присъствал на скандалната сбирка, състояла се в една от залите на Народното събрание.

Червените депутати се бяха събрали, за да обсъдят дали да подкрепят назначението на нов министър на околната среда и водите, предложен от ДПС. Това обаче е станало повод за невиждан скандал.

В един момент политоложката Татяна Буруджиева, която е близък политически съветник до лидера Сергей Станишев, избухнала неудържимо. Тя се обърнала към колегата си Кирил Добрев с думите: „Ти си същият цървул като баща си!“, което хвърлило в пълен потрес всички в залата.

Баща на Кирил Добрев е покойният Николай Добрев, който през 1997 г. върна мандата и отказа да стане министър-председател, като така предотврати ескалиране на напрежението заради протестите, които блокираха цялата държава тогава.

Когато Буруджиева изрекла обидата спрямо Добрев и покойния му баща, половината депутати напуснали залата в потрес от случилото се.

Добрев отвърнал на Татяна Буруджиева с думите да се успокои, понеже на следващите избори „Коалиция за България“ нямало да има гражданска квота. Припомняме, че тя не е член на БСП и бе номинирана на последните избори именно като гражданско лице, а не като политик.

На излизане от залата обаче покрусеният Добрев едвам се сдържал и само изсъскал: „Ще забърша пода с нея!“

Припомняме, че лидерът на партията Сергей Станишев е в Брюксел и не е присъствал на скандалното събиране.

 


Овчаров превзема БСП в тандем с Пирински, дърпа конците на млади партийни активисти! Станишев минава в кръгова отбрана!

19.06.2014

Един от властелините в БСП през последния четвърт век - Румен Овчаров тайно и полека превзема червената партия, научи ПИК от източници на "Позитано" 20.

Побелелият партиен кардинал е заложил на млади лъвове, чрез които иска да разкъса окончателно Сергей Станишев и да захвърли умореното му тяло в Брюксел.

От седмици наред Овчаров е привлякал  в отбора си Желю Бойчев и Калоян Паргов. Тримата вече пускат отровни стрели срещу Сергей и го тласкат към политическото небитие.

Никак не е случайна и сакралната фраза на Румен Овчаров, изречена пред съпартийци: „Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото.“ Думи, които по-скоро подхождат на сициалински дон.

Преди изборите Овчаров търпеливо и толерантно не захапваше Станишев, за да не прояде общественото доверие към соцпартията.

Сега обаче той е на мнение, че решителният момент е настъпил и ще мачка Станишев като валяк.

В същото време Станишев е в състояние на кръгова отбрана. Председателят на БСП, обаче е избрал стратегия да не говори публично срещу вътрешнопартийната си опозиция. Той е отредил тази роля на верните му Корнелия, Мая, Антон и Миков, които не дават и косъм да падне от оредяващата му коса.

Съотношението на силите в партията, обаче се променя с всеки изминал ден и към лагера на Овчаров вече е и друга стара лисица - Георги Пирински. Не е изключено Станишев да бъде бламиран и на следващия пленум на БСП, което да го постави в унизителна ситуация и да го принуди да капитулира от шефския пост в партията.

 

.АБВ става партия. На предстоящия предсрочен вот на 5 октомври АБВ ще се яви в коалиция.

28.06.2014

 

АБВ става партия. Формацията свиква днес учредителната си конференция в Националния Дворец на Културата (НДК), а форумът съвпада с рождения ден на нейния основател Георги Първанов.

На европейските избори миналия месец "Алтернатива за българско възраждане" спечели малко над 4% и не успя да изпрати депутати е Европейския парламент. На предстоящия предсрочен вот на 5 октомври АБВ ще се яви в коалиция, а във властта ще си партнира с всички политически партии с изключение на ДПС и "Атака".

От Инициативния комитет посочиха още, че лидерът на новата партия ще бъде избран в преки избори от целия партиен състав, съобщи news7.

Като национална гражданска инициатива АБВ беше учредена от Георги Първанов по време на втория му президентски мандат, но впоследствие проектът беше замразен. Формацията беше възродена в началото на годината, когато обяви, че ще се яви с алтернативна лява листа на евроизборите. Последва изключване от редиците на БСП на Първанов и съратниците му.

 

ТВ7: Охранители и временен синдик на Бареков нахлуха в студиата

04.07.2014

Журналисти и служители на TV7 изпратиха писмо до председателя на СБЖ Снежана Тодорова и до Георги Лозанов, в което съобщават, че на 3 юли в 17.10ч. в офисите на ТV7 са нахлули дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик.

Това действие, по думите им, е продължение на активната кампания от страна на „Ноу фрейм медия България“ ЕАД, собственост на депутата от Европейския парламент Николай Бареков и е

безпрецедентен опит да се погази правото на журналисти от една национална електронна медия да упражняват своята професия,

като бъдат поставени в условия на натиск и страх. 

В разрез с указанието на СГС заедно със синдика в сградата нахлуха и охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия, в студиата и офисите влязоха и лица, принадлежащи към ПП „България без цензура“, уточняват те.

Навлезлите в сградата не се съобразили с искането на адвокатите на ТV7 да напуснат незабавно офисите.

След полунощ опитите на гардовете да щурмуват сградата продължили, а служителите видели как безименни въоръжени лица са допуснати в нюзрума на българска национална медия. С репликата „Ще ви разстреляме“ един от гардовете показал до каква степен той и колегите служат на реда и изпълняват закона.

"С неправомерните си действия охранителите и служителите на „България без цензура“ застрашиха не само журналистите в телевизията, но и показаха, че силата и безпардонното поведение печелят в битката с истината. С настоящето писмо изказваме своето възмущение и апелираме към Вас за съдействие и предприемане на мерки да защитим правото си да работим без страх в името на нашите зрители", се отбелязва в писмото.

От ръководството на ТВ7 по-рано днес уточниха: "Обезпечителната заповед с дата на издаване 3 юли 2014 г. указва на временния синдик "да извърши преценка на необходимостта от охрана на имуществото на длъжника (ТВ7 ЕАД ) и да изготви доклад в тази посока, за което да уведоми съда". В разрез с указанието на Софийския градски съд, още в рамките на днешния ден, синдикът дойде, придружен, в нарушение на указанията на съда, от охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия. Тези действия са демонстративно и грубо нарушение на предписанията на обезпечителната заповед. ТВ7 ЕАД ще сезира съда по надлежния ред за това нарушение".

От "България без цензура" съобщиха, че според Бареков положението в ТВ7 към момента е тъжно и страшно и застрашава устоите на демокрацията и свободата на българските медии. Той твърди, че тази нощ в телевизията наистина са проникнали мутри, но техните действия са били насочени срещу законно избрания синдик.

По думите му телевизията е с огромни дългове и нейното съществуване е поставено под огромен риск и заплаха, а високите заплати, които са получавани през годините, няма да оцелеят даже и месец.

Бареков заклеймява нахлуването на „охранители“ на територията на медията и смята, че тяхното присъствие в телевизията трябва да бъде ограничено до законното присъствие на синдика.