вторник, 31 март 2015 г.

ЗА НИСКОТО КАЧЕСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАТЕРИАЛ 27


Бойко Борисов  по време на срещите си с журналисти в Пловдив и Смолян.
 
„Лили Павлова дет се вика , само ходи до парламента и се върна обратно и разбира се на фъш , фъш ...да духне малко косата . Ми те с Мая Манолова не знам кво толкова . Ми тя колко ...това ли яке е толкова хубаво ? Какво и било хубаво якето , тен ти забеляза. Ми ти си църна по рождение. Не си се пекла некъде, предполагам .“
„ Неколко пъти правихме просеки за погребение . Вика за сватба нещо или за кръщене не сме правили или за раждане. “
 
31 март 2015. Бойко Борисов отговаря на журналистически въпроси пред Съдебната палата.
***
Бойко Борисов:
…Значи аз, понеже така имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал некой. (Женски кикот. Всъщност въпросът е за Цветан Василев, б.р..) Вече почват да стават нахални. Месеци наред (Василев го врънкал за среща през 2014) – „моля ти се, моля ти се, моля ти се, да се видиме; моля ти се, моля ти се, да се видиме“. Месеци наред. Накрая му казах – добре, ела в Банкя, ама мен ме наблюдават. Тогава, знаете, че и публично многократно казвах, че следят къщата ми.
Джипа им фанах на тези, които го следят. Казах му (на Василев, не на джипа) – не виждам тема за разговор, защото твоите башибозуци, ордите на Бареков – всяка сутрин пред дома ми; разболяха детето ми. Нямаше телевизия, където да отида, без да ме обкръжат – с вашите пари. „Не, моля ти се, да се видиме“. Е, викам, е – заповядай. И влезе в гаража. Това е криминалния случай. (Василев твърди, че тогава се срещнал с ББ „не искам да ви казвам по какъв криминален начин“.) И няма да ми повярвате, но аз се заклевам – той дойде да ми се извини за това, което са ми причинили тази година… Е как какво! Не си ли спомняте какво! Всяка сутрин – на кой е правено това в България? – всяка сутрин стотици платени, които ги показвах, че са платени, ми обграждаха къщата. И ми създадоха такъв стрес на детето, че беше допреди седмица на най-силните хапчета. И тези същите хора, които това го причиниха, вие не помните ли колко пъти от трибуната на парламента и от кулоарите казах, че тези хора ще съсипят банката?! Вие не помните ли когато излизах и казвах, а вие мълчаливо мълчахте.
Женски глас: Не е верно.
ББ: …Че искат да съсипят и Общинска банка. Помните ли? Ама аз помня много! И сега някой се опитва да каже, че понеже идвал – и вижте сега манипулацията – той казва: аз съм се срещал с тримата лидери на партии, управляващи тогава. Но на 6 ли кой там юни се срещал с Бойко Борисов. Аз съм бил опозиция тогава. И криминалните обстоятелства са мойта къща. Кое е криминално бе, г-н Василев? Аз насила ли ви доведох в моя дом? Що за интереси са това – всеки да дойде в Банкя! Значи, като дойде в Банкя, все едно вече е цунал папата по… (не довършва).
…Въпросите за КТБ са към Орешарски и Чобанов. Аз от трибуната на парламента многократно съм казал: ако аз бях премиер, Цветанов министър и Дянков министър – никога това нямаше да се допусне да стане. Аз и днеска му казвам (на Василев): върни се в България. С това, което имам като власт, ще осигуря не НСО, ако иска – жандармерия, ако иска – каквато и да е охрана. На границата ще ида да го чакам лично с вас е така, за да е 100 процента прозрачно.
Женски глас: Вие днес му казвате чрез нас?
ББ: Еми как да му кажа? Да ходя в Белград да му кажа? Аз не смея да прелетя над Белград, да не ми кажат, че съм се виждал с него.
..Ако беше ГЕРБ на власт, КТБ щеше да е цяла. Банковата система щеше да е цяла. „Марица“ щеше да е построена, „Струма“ щеше да е построена, фондовете щяха да работят, нямаше да провалят „Южен поток“. А като го има ГЕРБ, виждате какво става сега.
…Ама те всички в България, нали ви казвам, само кърмене не са ми сложили. Само за кърмене не ме обвиниха, моля ви се! Бил съм опозиция тогава, имало си е премиер, тройна, четворна коалиция, вие сега мене ме питате какво е станало тогава с КТБ… Криминалното е, че дойде и влезе с колата в гаража.
Женски глас: Е кое му е криминалното?
ББ: Еми а, питай го! А, питай го! Аз не виждам да е криминално. Той ми се обади. Той ми има телефона.
Женски глас: И вие казвате – добре, ела.
ББ: По принцип на всички казвам – ела. Хиляди луди ми се обаждат – и тех ги срещам. Досега – седем магове. Последният беше маг Светлина. Аз съм отворен човек, няма какво да крия, затова ми е леко.
 
„ Глупостта е дар божий,но не бива да се злоупотребява с него.“ - френска поговорка

неделя, 29 март 2015 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 127


номиниран в категория „Мистър Икономика“
27.11.2012
 
Красимир Узунов е роден на 10 септември 1953 г. в гр. Русе.

През 1972 г. завършва ТРКК /сега ПГ по речно корабостроене и корабоплаване/ в родния си град. През 1977 г. завършва ВВМУ „Н.Й. Вапцаров” и до края на 1989 г. е офицер от Военноморските сили.
В началото на 1990 г. започва собствен бизнес като основава една от първите частни фирми във Варна – „Интерсервиз Узунов” ЕТ. През октомври фирмата се трансформира в „Интерсервиз Узунови” АД с основни акционери членовете на сем. Узунови.
Чрез дружеството си „МОЛ Варна” ЕАД изгради и успешно продаде МОЛ Варна за 120 млн. евро, което е обявено за най-голямата инвестиция в търговски площи в България за 2007 г.
Красимир Узунов е член  на Варненската търговска-индустриална камара  и Заместник-председател  на Политическа партия „Гражданско движение  ГЛАС” във Варна, както и общински съветник от същата квота.
Гинка и Красимир Узунови членуват в Сдружението на семейния бизнес – България, а дъщеря им Ралица е председател на организацията „Некст дженерейшън” /”Следващото поколение”/ в сдружението.
През 2011 г. Красимир Узунов откри соларния парк в с. Равна гора, в който инвеститор e Интерсервиз Узунови АД. Паркът включва 44 хиляди фотоволтаични панели в община Аврен до Варна.
Около 2,2 млн. лв. са планираните годишни приходи от инвестицията, а общото вложение е 15 млн. евро, от които 3 млн. са за покупката на земята от община Аврен. Фотоволтаичният парк е с мощност 5 MWp, разположен е на 309 дка, от които 200 са използвани за разполагане на фотоволтаични модули.
От 18 юни 2012 г. акциите на „Интерсолар Варна” АД вече се търгуват на Българска фондова борса-София. Размерът на емисията е 26 073 000 лева.
 Медиите на бившия военен контраразузнавач Красимир Узунов, собственик на "Фокус Нунти" ООД, са заработили най-малко 1.6 милиона лева по общо 14 договора. Най-много от тях са сключени по "Програма за развитие на селските райони", "Конкурентоспособност" и "Регионално развитие".
 
Красимир Узунов жени сина си. Церемонията започва в 17,30 в Двореца в Балчик. Младоженците ще кажат „да“ в Нимфеума
07.08.2011
Боян Узунов - син на бизнесмена и общински съветник Красимир Узунов, сключва днес брак с дългогодишната си приятелка Венцислава, от която има дъщеричка Ева.
6-годишната чаровница засега е единственото внуче на Гинка и Красимир Узунови, познати най-вече със семейната си фирма „Интерсервиз Узунови“ и с „Мол Варна“, който построиха и продадоха на чужди инвеститори преди 4 години.
 Боян, който е по-малкото дете на Гинка и Красимир Узунови, е завършил международни икономически отношения в Свободния университет във Варна. Сестра му Ралица е завършила в Лондон и също се занимава със семейния бизнес.
Церемонията започва в 17,30 в Двореца в Балчик. Младоженците ще кажат „да“ в Нимфеума - между Розариума и езерцето. Булката е облечена с изчистена винтидж рокля в класическо бяло, купена от Лондон. Кумуват близките им приятели Райна и Ивайло.
Празничната вечеря е организирана от най-голямата сватбена агенция по нашите ширини – „Пер Тито”. Началото е от 20,00 ч. Сто и осемдесетте гости, поканени в голф резорта  „Трейшън клифс”, ще станат свидетели на незабравимо и много изискано тържество. По специална молба на Красимир Узунов, който е запален голфър, декор за празника са голф терените между Балчик и Каварна. Самият Узунов старши притежава красива къща и 11 апартамента за отдаване под наем в един от комплексите там.
Иначе младото семейство обитава най-стилната стара сграда във Варна, разположена на входа на морската градина. Къщата преди беше дом на националното Радио Варна.
Реставриран от Узунови-старши, домът им изглежда точно така както е построен през 1899 г. от Никола Лазаров. Тогава къщата е била известна като „Малкия дворец”.
 Сцената, от която избрани артисти ще забавляват гостите тази вечер, е построена на самия ръб на скалата, надвиснала над морето в голф меката на България. Тук ще се изявяват варненските шоумени, създатели на трупата „Тутурутка” - Иван Чешмеджиев и Венци Куцаров. Те са подготвили специален поздрав за младото семейство и техните гости с неувяхващия си хит „Варна, морето...”.
„Джокерс Бенд” пък са разположили музикалните си инструменти и са готови да забавляват празнуващите с култови изпълнения. В техните паузи DJ ще пуска любимите песни на влюбената двойка.
Класически кръгли маси, искрящи покривки и стотици бели хортензии добавят още повече класа на слънчевото събитие.
Ненадминатият Владимир Станоев се грижи за безукорното меню.
Върховият момент е уникалният крем Брюле с Гъши дроб, който ще гъделичка изисканите небца на сватбарите.
Точно в полунощ грандиозна експлозия от фойерверки ще ознаменува финала на официалната част. От там купонът се пренася на култовия плаж под голф игрищата – „Бендида Бийч”. Тук дамите ще трябва да захвърлят токчетата и официалните тоалети и да се отдадат на луди танци. Ще се леят още много маркови напитки и не е ясно докога ще продължи веселбата.
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Васил Василев .
 

вторник, 24 март 2015 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...108


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

 
Убитият Борислав Манджуков просперирал под чадъра на БСП

 25.03.2014  

Показно разстлреляният тази вечер в София варненски бизнесмен Борислав Манджуков е убит заради контрабанда или крупни измами с ДДС. Това коментираха пред Faktor.bg криминалисти, запознати с тъмните игри на Манджуков. Името му до сега на няколко пъти е попадало в полицейските хроники, но най-сериозната акция срещу покойният вече бизнесмен бе през юни 2012 г. Тогава при специализирана полицейска операция "Цигараджии" е била разбита организирана престъпна група, занимаваща се с нелегална контрабанда на цигари. Акцията бе проведена на територията на София и Варна, и наблюдавана от тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Групата, в която участва и Манджуков е осъществила контрабанда на цигари в обем от над 22 млн. къса през 2011 г., което по предварителни изчисления е ощетило с над 8 млн. лева държавния бюджет.
В операцията тогава бяха задържани шест от общо седем души участници.
Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу седем лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел за контрабанден внос и разпространение в страната на цигари без бандерол в особено големи размери.
Загубите от дължимия на държавата акциз е изчислен в размер на 1 173 298 лева. През септември 2011 г. в софийското с. Герман са открити и иззети безакцизни цигари за 4 696 462 лева, за които дължимият акциз се изчислява на 2 345 100 лева. По делото "Герман" бе привлечено само едно лице - Олег Падалски, което е задържано и с групата на Манджуков.
Борислав Манджуков е представян като крупен варненски бизнесмен, но от полицейски разработки става ясно, че контрабанда на цигари и акцизни стоки и ДДС измами са били специалитетът му.
Манджуков е собственик на луксозното заведение "Версай" в морския град и на веригата заведения "Булгари". Притежава и чейндж бюра във Варна.
През 2009 г.е разследван заради схема за източване на ДДС. Тогава петима служители на НАП-Варна бяха наказани дисциплинарно, а четирима - със забележка, след проверка по анонимен сигнал с описание на корупционната схема.
Според сигнала през ноември и декември 2007 г. от хазната са източени десетки милиони левове от ДДС с помощта на трима данъчни служителки. Измамите били в полза на двама варненски бизнесмени, единият от които бе разпознат като Борислав Манджуков.

През 2003 г. пък приятелката на убития тази вечер - Галя бе похитена от осем маскирани, докато паркирала колата си в двора на вилата. Тя бе държана в плен, а нападателите й поискаха откуп от 500 хил. долара от Манджуков. За престъплението бе обвинен 32-годишният тогава Кирил Илиев.

През годините на възхода си в бизнеса и контрабандата Манджуков е просперирал с чадър на БСП, твърдят запознати с кариерата му. При задържането му през 2012 г. с него бе арестуван и и скандалният началник на митнически пункт "Олтоманци" Георги Владимиров-Фози. Именно Фози се слави като билзък до зам. председателя на парламента Мая Манолова и червената организация в Кюстендил. Осведомени източници от морската столица припомнят пред Faktor.bg, че при откриването на НАП – Варна през 2006 г. Боби Манджуков е редом до шефа на агенцията при правителството на Станишев - Мария Мургина.

След ареста на Борислав Манджуков преди две години БСП скочи срещу тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, но по-късно направиха опит да се разграничат от боса на цигарената контрабанда и връзките му с Фози. Тогава Мая Манолова обяви, че Георги Владимиров никога и по никакъв начин не е бил свързан с БСП и няма как този случай да бъде пришит към БСП-Кюстендил или към нея. От други разкрития обаче стана ясно, че Манджуков според информация на Сметната палата е дарил на БСП 4900 лв. през 2006 г. По-късно тогавашният червен лидер във Варна Борислав Гуцанов се опита да опровергае информацията. И докато в БСП че чудеха как да се разграничат от арестувания бизнесмен, бившият червен икономически министър Петър Димитров призна тогава пред „24 часа”: "Законът ще каже кой е виновен за ареста на Борислав Манджуков. Не твърдя, че в ареста му има политическа поръчка. Нито пък, че е виновен преди да се произнесат институциите. Боби Манджуков беше в ръководството на Областния комитет на БСП - Варна. Сега е само редови член. През последните години е правил неколкократно дарения за социалистическата партия, но винаги в рамките на закона".

Днес Боби Манджуков вече е в списъка на показно разстреляните в годините на прехода бизнесмени с бели якички. Връзките му със столетницата обаче остават красноречив пример за срастването на политиката и престъпния бизнес в едни мощен октопод. 

 

четвъртък, 19 март 2015 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 126


Спас Русев – от шофьора… до Олигарха

02.02.2014

Емблематична фигура е Спас Русев за българския преход, макар че не е излизал много-много в светлината на прожекторите. Не е оглавявал партия, не е заемал държавни постове след 1992 г.

Той е човекът, който успя да мине през всички сладки и печеливши дейности, така внезапно появили се в бившото ни соцотечество след 1990 г. Като се започне от Агенцията за чуждестранна помощ, мине се през приватизацията и търговете с предизвестен край и се стигне до пазаруването на апетитни недвижимости от опарили се у нас чужденци.

СПАС РУСЕВ – НАЧАЛОТО НА ВЪЗХОДА.

„Ех, да те пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две годинки.
(Алеко Константинов)

На 7 януари 1991 г. президентът Желев назначава изтъкнатия седесар Петко Симеонов за директор на Агенцията за чуждестранна помощ – АЧП. Веднага след издаването на Указа, започват масово ходатайствата. Леа Коен подкрепена от Берберян, налагат протежето си Спас Русев за заместник – директор на Агенцията въпреки, че е без висше образование.

От трибуната на 36 – то Народно събрание, депутатът Стефан Чанев хвърля бомбата като казва: „От създаването си, Агенцията се е превърнала в бърлога на грабители. Станала е нещо повече от солунската митница за всички келепирджии. Вместо състрадание, човещина и справедливост, там са създадени условия за похищение на милостинята, че дори и за продаването й в чужбина. Много фирми и лица нагло печелят от социалната окаяност на хората”.Сериозни обвинения срещу Агенцията са  отправени от високата трибуна.

През 1991 г. по повод кандидатурата на Спас Русев, Петко Симеонов казва: „Познавах лично Спас от предизборната кампания на СДС – инициативен, контактен, енергичен”. И той е назначен в ръководния екип на Агенцията като зам.директор.

След близо 20 години, на 20.06.2010 г. коментирайки статията “Милионерът Спас Русев примамва депутатите на Бойко с компроматна яхта”, Петко Симеонов казва друго:

„Спас Русев беше невзрачен шофьор от УБО и возеше др. Стоян Марков, най – младия член на Политбюро. След 10 ноември, Стоян Марков се покри в Лондон, а Спас премина в СДС не без помощта на др. Андрей Луканов. Събираше дарения и направи добро впечатление на Ръководството. Убедихме Желю да издигнем Спас Русев в Агенцията за чуждестранна помощ. Получи се и започнахме да получаваме дарения за стотици милиони, в стоки и продукти. Населението беше гладно, от чужбина идеха ТИРове с масло, изкуствено мляко и месни консерви. Отделно се получаваха крупни чекове. На Русев му се регистрира фирма и Стоян Марков започна да го консултира. Така с парите на народа и за народа Спас Русев забогатя, уреди някои дългове на княз Кирил Преславски и така се приближи до Симеон. После започна да контактува с юпитата, финансира кампанията на НДСВ и стана сив кардинал. (без коментар)

„След 10 ноември 1989 г. България навлезе в най – мътния си политически период. Това беше и най – подходящото времето за правене на пари – незаконни, направо крадени. Около Агенцията се навъртаха разни хора, които искаха да са по – близо до извора – президентството”.

А народът, гладен и мизерстващ викаше: Само СДС!!!… Само СДС!!!….

През лятото на 1990 г. Спас Русев основава фирмата ”Артемис-6”, която взима активно участие в предизборната кампания на СДС.

Ето защо Петко Симеонов се съгласява, фирмата на Спас Русев да поеме обслужването на първия, а след това и всички следващи траншове от Европейските помощи за България.

Вижте една малка част от оборота на фирмата: м. юли 1991 г. в касата влизат 10 млн. лева, а само за първите 15 дни на август – 15 млн. (тогава 1 долар е 17 лева).

Милиони, милиони…, много милиони, също като Солунската митница.

За АЧП Едвин Сугарев споделя: „Получих документи от “кухнята” на Агенцията, обобщих ги в доклад и ги дадох на Желю (Президента). “При Петко Симеонов се краде и то се краде сериозно. Направи нещо, защото ще стане голям скандал – казвам на Желю”!

Започва разследване срещу АЧП и Спас Русев за незаконно източване на Агенцията, но то върви бавно и се влачи безкрайно.

В ревизионния акт на АЧП са посочени груби нарушения на ръководството през 1991-1992 г., въпреки това, делото се замотава докато накрая се потулва.

Във фирмата при Спас работи съпруга на секретарката на Петко Симеонов, а край Агенцията се въртят и не малко сини активисти, включително Мирослав Севлиевски.

В Агенцията Спас Русев работи близо две години – толкова, колкото искаше Алеко. Много прав е бил – две години са достатъчни.
За Спас вече се говори, че е един от най – богатите българи.

Когато започва усилено да се коментират големите кражби в АЧП и тръгва следствието, Спас и жена му тихо се измъкват от България.

До отиването им в Лондон, жена му е била секретарка на банкера Тилев, собственик на Банка Земеделски Кредит, която като много други, изкуствено фалира и завлече държавата, фирми и спестяванията на много хора.

Предприемчивата фамилия Русеви не може, да не се е възползвала от това, че банката охотно раздаваше необезпечени кредити.

В Лондон Русеви са приютени от приятеля им Иван Станчов – вече посланик на България в Обединеното Кралство.

Спас Русев решава, че трябва да се образова. Но той в България вече беше усвоил най – важното – как се правят бързо пари.

Кой е Спас Русев?

Спас Русев е роден на 4 юни 1954 г. в Перник. Като активен комсомолски кадър става шофьор в ЦК на ДКМС, после в УБО – ДС като личен шофьор на кандидат – члена на Политбюро Стоян Марков. След време, тази връзка ще се окаже една от най – печелившите в живота му.
След 10 ноември 1989 г. той е освободен от УБО и става служител в дирекция “Софийски музикални седмици”.

Завършва ВИФ, твърдят запознати с трудовата му биография отпреди промените. Започнал като възпитател в интернат в радомирското с. Гълъбник. Представете си скуката в интерната, дежурствата – дневни и нощни, обстановката в селото и радостите, когато в свободните си дни е отивал в окръжния град. Първата му мечта е да се измъкне от селото и да започне една от най-сладките по онова време трудови дейности – културно-масовик в младежкия дом на близкия Радомир.

Това е времето, когато у нас си пробива път непознатото до тогава събитие „дискотека”, а щатните комсомолци са негови първи възторжени организатори. Организатор, и то блестящ, според очевидци е именно Русев. Там той се запознава с комсомолските секретари на големите предприятия в региона.

Един от тях е небезизвестният Владимир Грашнов, тогава комсомолец номер едно на Комбинат за тежко машиностроене. Базата на сближаването е една и съща за всички от тези кръгове – стремеж към кариера, алкохол, момичета и драпане към столицата, където силните на деня раздават благинки като жителство, престижна работа и добри житейски условия на фона на общата панелно-дефицитна действителност. А Грашнов е син на комунистически министър и Спас използва това.

Бригадирското движение дава на Спас Русев втората възможност да избяга от скуката на провинцията и той я сграбчва. За по-възрастните хора бригадите от 70-те и 80-те години на миналия век са нещо славно, романтично и интересно. Ученици и студенти прекарват по 2 месеца средно на година в помощ на селското стопанство и промишлеността. Дават им символично заплащане, но пък ги хранят, обличат и разхождат безплатно, а и животът на лагер винаги носи привкус на секс и романтика. Освен това, по силата на факта, че е културно-масовик, вероятно Русев е бил и някакъв началник в бригадите. А за началниците работата е съвсем различна – представителни функции, банкети, повечко екстри, за някои и служебни автомобили. Това допада на перничанина и той намира начин да се промъкне в системата, вероятно с рамо, дадено от Гашнов, който е имал влияние в ЦК на Комсомола и Централния бригадирски щаб. Вярно, че Русев започва там като шофьор, но колко различно е да возиш  хора с пари и власт, каквито са най-големите шефове на комсомола по онова време.

Шофьорите са като ято…

През онези времена шофьорите на големците, както и барманите, бяха сред най-доверените хора на службите. Те чуваха много, виждаха интересни неща и просто донасяха. Спас Русев едва ли се е разминал с тази практика. И неговата кариера бързо доказва това – след известно време той става  шофьор, но вече не на комсомолски величия, а на Стоян Марков, един от хората по високите етажи на икономическата власт през 80-те години в дирижираната от Тодор Живков страна. На тази позиция той не е могъл да бъде назначен, ако не е одобрен или нает от прословутото УБО – Управление за безопасност и охрана, иначе казано интендантството на соцелита, което се грижи на номенклатурата от висш ранг да не и липсва нищо.

Вероятно това ниво – шофьор на министри или членове на ръководството на компартията, щеше да е таванът за разтропания Русев, ако не бе дошла демокрацията. И ако през социалистическо качествата на перничанина, плюс сътрудничеството със службите като шофьор на големци, все пак му гарантираше само  прилично материално положение, подобно на милиони други като него, то пазарната икономика му дава шансове, за които възпитателят от село Гълъбник вероятно дори не е сънувал.

С промяната на 10 ноември 1989 г. свършва шофьорският период в живота на напористия перничанин и започва изграждането на политическа и бизнес-кариера. Освободен като обслужващ Стенмарк, както е известен Стоян Марков, Русев става служител в „Софийски музикални седмици” като закупчик и снабдител. В онова време на немотия тази длъжност е направо златна. Да си снабдител тогава означава само едно – достъп до благини, за които други могат само да мечтаят. Така, че е било необходимо съвсем малко, за да стане закупчикът любимец на важните хора в дирекцията.

Следващата стъпка на Русев е в Агенцията за чуждестранна помощ, оглавявана тогава от новодемократът Петко Симеонов.

Умело се издига до протеже на бившата комунистка Леа Коен, известно време преди 10 ноември директор на Софийска Държавна Филхармония. И Леа Коен се превръща във върла седесарка, която врежда Спас Русев на работа в ”златната мина”- Агенцията за Чуждестранна Помощ и то като заместник директор.

Спас Русев няма висше образование, но компенсира с умело ласкателство и добри маниери.

„Много съм благодарен на Иван Станчов. Той ми каза, тук не е твоето място, ти трябва да дойдеш в Лондон”.

Посланикът Иван Станчов помага изключително много на заможния емигрант Спас Русев. Свързва го със Симеон и синовете му, които му отварят вратите към ценните връзки на висшето общество.

Ескандер Малеки е другият важен човек в кариерата на българина. Той е син на ковчежника на бившия ирански шах Мохамад Реза Пахлави, австрийски гражданин, но живее в Лондон и е крупен бизнесмен. Неговата “Глобал секюритис” е инвестиционна компания с 30 филиала пръснати в няколко континента и с централа в Истанбул.

Печелившият бизнес на тандема Малеки – Русев са телекомуникациите, а основната им фирма в България е “Телелинк” с главен акционер Русев. В регистъра “Телелинк” се води 99% собственост на “Скотамбър Лимитид” – Гибралтар.

Сближаването на “Телелинк” с БТК прераства бързо в съвместен бизнес. Регистрира се консорциум “Училища Онлайн”, който печели конкурса за обхващане на българските училища в мощна интернет мрежа.

Договорът е на стойност 31 млн. лева. Списъкът на поръчките за “Телелинк” бързо се разширява и вече обхваща съдебната система, БНБ, финансовата група, застрахователите и др.

Така започва възходът на Спас Русев – възход на един бъдещ”ОЛИГАРХ”.

Както повечето от „назначените” за милионери в края на ерата на соца у нас, и 36-годишният перничанин Спас Русев през 1990 г. има зад гърба си малко и съвсем не престижни дейности, но голям хъс и готовност да излиза извън рамките на закона, ако това му върши работа.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Красимир Узунов .

 

сряда, 11 март 2015 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...107


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Гард на Братя Галеви убит заради забранена любов


12.03.2014

Бившият бодигард на Братя Галеви Николай Радев-Отвертката (27 г.), който е знакова криминална фигура в Дупница, издъхна при кървава свада в заведение във вторник вечерта.

За убийството са задържани известният в града стоматолог Владимир Карастоянов (68 г.) и синовете му - анестезиологът Николай Карастоянов (46 г.) и Иван Карастоянов (39 г.), кръчмар. Отвертката се скарал люто с тях и някой, изглежда, го наръгал в корема. А после го хвърлил през прозореца.


"По случая се работи. Предприети са всички следствени действия, които трябва да разкрият с какво и как е станало убийството", лаконично обясни наблюдаващият прокурор Камелия Стефанова.

Кафенето в кв. "Бешика", което се считаше за "щаб" на издирваните Братя Галеви, беше претърсено два пъти от криминалисти. Те търсеха нож или друг остър предмет, с който бил прободен Отвертката. Полицаи се качили дори на тавана и покрива в търсене на доказателства.

Според свидетели скандалът започнал, тъй като Радев задирял дъщерята на д-р Николай Карастоянов - Владимира въпреки молбите да я остави на мира.
За мераците на Отвертката към 19-годишното момиче се разбра още през юли 2012 г. Тогава той беше задържан за побой над приятелката си Милена Очкова. А тя разказа за връзката му с Владимира.

"От около 2-3 месеца имам търкания с Николай и те са заради 18-годишно момиче, което е моя приятелка и дъщеря на известни и уважавани лекари в града. Николай се опитваше да се сближи с нея, но нямаше сериозни намерения, а я унижаваше. На всеослушание се изразяваше цинично по неин адрес. Тя е много добро и наивно момиче, беше хлътнала по него и на мен ми дожаля за нея", сподели пребитата Очкова.


В Дупница се говори, че преди няколко месеца Николай Радев и Владимира Карастоянова прекратили връзката си. След това обаче Николай публикувал голи снимки на момичето в интернет. Това предизвикало гнева на баща и се разразил скандал между него и нежелания "зет".

И във фаталната вечер Отвертката се опитал да ухажва Владимира, но тя се обадила на баща си. Той веднага пристигнал с брат си Иван. Последвало сбиване и хвърляне от прозореца.

Според една от версиите Николай Радев бил смъртоносно намушкан с нож. Друга гласи, че счупените стъкла при изхвърлянето му от заведението прерязали черния му дроб.

"Чуваха се страшни викове и удари. После дойде линейка и изнесоха един мъж на носилка. По-късно се разбра, че е издъхнал. На сутринта всички знаеха, че се касае за Отвертката. Много семейства е разплакал, но дойде и неговият ред", каза жена, която живее наблизо.

Предстои да се доказва кой от Карастоянови е прекият виновник за смъртта на Отвертката. Не стана ясно защо и бащата Владимир Карастоянов е арестуван. Не е изключено той да е поел вината, за да спаси от затвора синовете си, коментират дупничани.

Преди време 39-годишният Иван Карастоянов бил близък приятел с Отвертката. Местните хора го описват като буен и избухлив. Известно време живял в САЩ. Мълвата гласи, че избягал там от гнева на Отвертката, с когото се скарал.