четвъртък, 27 август 2015 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 135


Людмил Стойков
Люси - барманът, който стана индустриалец
Роден е на 16 април 1964 в Перник. Той е бивш спортист, завършил е ВИФ.
Преди промените е бил барман в "Балкантурист". Според собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия на скрап, като започва да работи с все по-големи обеми.
През 1997 г. регистрира модната агенция "Ивет фешън". Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник. Впоследствие той е сменен от длъжност, но пернишката митница остава благосклонна към него. Името на Людмил се свързва с различни схеми за внос на пилешки продукти и месо. По време на правителството на Иван Костов Людмил Стойков се насочва към туризма и индустрията.

През април 1999 г. той купува срещу 2.7 милиона долара курортното селище "Дюни". На 30 юни 1999 г. в консорциум с "Радомир леко коинвест" АД неговата фирма "Еврометал" ООД купува 75% от "Радомир - леяро-ковашки комплекс" ЕАД. Делът на Стойков е 34% и за тях той заплаща 4 милиона лева. Консорциумът трябва да обслужва и дълга на фирмата от 21 милиона лева.
През 2000 г. купува основното производство на фалиралото предприятие "Стомана" срещу обслужването на дълга му от над 42 милиона лева. По-късно във фирмата влиза гръцката "Виохалко", но Стойков запазва 14 на сто от "Стомана индъстри" и е зам.-председател на управителния съвет. Смесеното дружество е собственик и на поточната линия "Даниели", закупена от фалиралия "Камет".
"Еврометал" е съцесионер на близо 60 млн. лв. дълг към НЕК на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Основният цесионер е офшорната Kingston Enterprises, за която се смята също, че е собственост на Людмил Стойков. Със случая се занимава парламентарната комисия по корупция в парламента.
Името му беше замесено в друг скандал. Той възникна по повод създаването на съвместно дружество между община Созопол и дружество "Дюни". Става въпрос за съвместна фирма "Градина" АД, в която Людмил Стойков има 75%, а община Созопол 25%. Скандалът възникна заради малкия дял на Созопол, който апортира земята за изграждането на хотелски комплекс срещу бензиностанцията на Созопол.
В Созопол развиват дейността си още две фирми на Стойков - "Евробилд" и "Евробетон". Втората е собственик на бетонния възел, който захранва строежите по Южното Черноморие.
Чрез "Еврометал" Стойков кандидатства и за фалиралата банка МБТР в съдружие с Корпоративна търговска банка, но отпадна от надпреварата. Участва и в няколко търга за приватизация на въглищни мини в пернишкия регион и "Брикел" - Гълъбово, но ги загуби (и в двата случая победен от Христо Ковачки). Опита да купи и Варненската корабостроителница, но и там не успя.
Само преди месец Людмил Стойков влезе в сблъсък и с хората от пернишките села Рударци и Кладница. Той заведе дела срещу 42 собственици на 125 дка в центъра на Рударци.
Людмил Стойков е в добри отношения с политиците от всички партии, особено когато са на власт. Той е председател на сдружението за местен бизнес "Съюз за Перник" и участва в президентската кампания на Георги Първанов. На сайта на БСП дори го има на снимка да чете приветствието към Първанов на площада в Перник.
Той е член на ръководството на Националния борд по туризъм.
 Кои са покровителите на Марио Николов и Людмил Стойков ?
Делото за източване на САПАРД е провалено от грешки в ратурата, установила ревизия на папките, научихме от достоверни източници. То умишлено е водено към провал по времето на ГЕРБ.
Подсъдим за източването на 7,5 милиона е бизнесменът Марио Николов с още 5 души. Има и второ дело – за прането на източените пари, където обвиняем е пернишкият бизнесмен Людмил Стойков – собственик на ваканционния комплекс „Дюни“. Той е близък както до Георги Първанов така и до приятелския кръг на Бойко Борисов „Котараците“.
Заради скандалния провал по делото прокурорът Стойчо Ненков се разследва за престъпление по служба, защото не е обжалвал оправдателните присъди на Стойков и Николов. Според него нямало престъпление.
Отскоро делото за източването на САПАРД е върнато за ново разглеждане, но вече в Специализирания наказателен съд. Това за прането на пари вече е неспасяемо, защото е приключило на последната инстанция. Една от странните грешки на прокуратурата още в началото била, че разделила делото на две.
Скандалът избухна през 2006 година, когато от ОЛАФ сигнализираха за измамата. Чрез схема за измама бизнесмените купили стари машини от Германия, които представили за нови и те били платени с пари от САПАРД.
Още в самото начало на разследването то било водено към провал, установили съдиите в апелативния съд през 2012 година, когато оправдали всички участници в далаверата. Причината е, че липсват доказателства, които е можело да бъдат събрани от прокуратурата, но това не било направено. Най-важните от тях са пристигнали от Германия. За това допринесъл и съдията Георги Колев, който при произнасянето на присъдата в градския съд допуснал съществени пропуски по начин, че тя да падне на втора инстанция.
Людмил Стойков се прочу като спонсор на президента Георги Първанов и негов приближен бизнесмен. Той е член на неправителствена организация за издигането му за втори мандат, в която е участвал и друг пернишки бизнесмен – Феодор Феодоров – Голямата Федка, съдружник на Братя Галеви и Таки. Мафиотите успяха да се изплъзнат от правосъдието, когато ГЕРБ управляваше страната, не пропускат да напомнят запознати свръзките в подземния свят.
Стойков е смятан за човека в сянка на схемата за източването и прането на парите, получени неправомерно по САПАРД. Предполага се, че част от тях са вложени в туристическия му бизнес.
Партньорът му в бизнеса Марио Николов, който също засега се измъкна от 10-годишната си присъда, пък е защитаван в съда от Менко Менков, адвокат и на Цветан Цветанов и на Братя Галеви.
Точно в дебелите връзки на подсъдимите с политически и мафиотски среди магистрати си обясняват противоречивия факт, че Стойков и Николов още не са в затвора.
Участниците в схемата от Германия отдавна получиха присъди, лежаха зад решетките и дори излязоха на свобода.
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Марио Николов .
 

сряда, 26 август 2015 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 39


Бутат строежа на ”Яйлата” от 1 август .
 
19.07.2015

До края на юли изпълнителите на незаконния строеж в местността "Яйлата", село Камен бряг, община Каварна трябва да премахнат сами извършеното строителство. След този срок ще последва принудително събаряне за сметка на собствениците.
Проверка на ДНСК е установила, че в момента заповедта за спиране на строителни работи и забрана за достъпа до незаконния строеж се спазва. С окончателно съдебно решение на Върховния административен съд от 2 юли тази година заповедта за премахване е потвърдена.
От МРРБ припомнят, че извършителите на незаконния строеж в "Яйлата" са подновили строителството в деня на изборите през 2013 г. Органите на ДНСК незабавно са извършили проверка и са установили, че от главния архитект на община Каварна е издадено разрешение за строеж с тежки пороци - в защитена територия на археологически резерват "Яйлата", в която с плана за управление и в общия устройствен план недвусмислено е забранено всякакво строителство. Разрешението за строеж е отменено от органите на ДНСК.
Издадени са заповеди за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж, а строителството е спряно незабавно. От органите на ДНСК са наложени глоби на главния архитект на община Каварна за издаване на незаконосъобразно разрешение за строеж, на двамата извършители на незаконния строеж и на техническия ръководител на строежа.
Съгласно разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс, не е допустимо да се премахват принудително от ДНСК, преди да е дадена възможност на извършителя да премахне незаконния строеж доброволно. Процедурата е спазена и от органите на ДНСК са връчени покани за доброволно изпълнение на извършителите на незаконния строеж, с които е даден срок до края на юли да премахнат сами незаконния строеж. В случай, че това не бъде направено ДНСК ще предприеме действия за принудително премахване.
 
 
Първи български прокурор влиза в затвора. Магистратът Румен Пенев ще изтърпи наказание от три години лишаване от свобода заради корупция.
 
29.07.2015
 
Шуменският прокурор  Румен Пенев стана първият български магистрат с ефективна присъда за взимане на подкуп.
Пенев е задържан за изпълнение на наказанието му от три години лишаване от свобода, съобщава Btv.
Прокурорът е арестуван вечерта на 28 юли и днес ще бъде отведен в ловешкия затвор, където ще изтърпи присъдата си.
Според обвинението, през октомври 2011 година Пенев е поискал сума от 25 000 лева от адвокат Найден Николов, който бил разследван за документна измама. След като Пенев намалил сумата на 21000 лева, Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари.
Магистратът ще изтърпи наказанието си при първоначален общ режим, в затворническо общежитие от открит тип.
 
Огнян Донев отива на съд за данъчни престъпления
Донев е обвинен в това, че в качеството си на изпълнителен директор на „Елфарма“ АД е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери
30.07.2015
Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бизнесмените Огнян Донев и Борис Борисов за данъчни престъпления, съобщиха от държавното обвинение.
Огнян Донев е обвинен в това, че на 2 април 2007 г., в качеството си на изпълнителен директор на „Елфарма“ АД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 62 779 725 лв. В годишната данъчна декларация по ЗКПО, подадена в Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ - София, затаил истина – не декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 418 531 500 лв. Това увеличение е формирано в следствие на извършени сделки с акции извън регулирания български борсов пазар и между свързани лица.
На 17 април 2006 г. Донев извършил продажба на 11 070 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на "Телсо" АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9.35 лв. на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 103 504 500 лв. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 92 434 500 лв. и данък печалба в размер на 13 865 175 лв.
Донев продал още 10 400 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на "Телекомплект" АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9.35 лева на брой акция, или с обща борсова цена на сделката в размер на 97 240 000 лв. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 86 840 000 лв. и данък печалба в размер на 13 026 000 лв.
Бизнесменът продал още 10 720 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на „София“ АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9.35 лева на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 100 232 000 лв. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 89 512 000 лв. и данък печалба в размер на 13 426 800 лв.
На 20 април 2006 г. Донев извършил продажба на 5 500 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на "Софстрой" АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9.17 лв. на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 50 435 000 лв. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 44 935 000 лв. и данък печалба в размер на 6 740 250 лв.
На 28 април същата година извършил продажба на 4 000 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на «ТЕЛЕКОМПЛЕКТ» АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9.30 лв. на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 37 200 000 лева. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 33 200 000 лв. и данък печалба в размер на 4 980 000 лв.
Донев продал 4 000 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на "София" АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по реда по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9,30 лв. на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 37 200 000 лв. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 33 200 000 лв. и данък печалба в размер на 4 980 000 лв.
На 16 май 2006 г. извършил продажба на 4 600 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на "Телсо" АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9,25 лв. на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 43 010 000 лв. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 38 410 000 лв. и данък печалба в размер на 5 761 500 лв.
Борис Борисов е предаден на съд за това, че на 30 март 2009 г., в качеството си на изпълнителен директор на „Телсо“АД избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 7 483 105, 19 лева.
В годишната данъчна декларация по ЗКПО, подадена в Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“- София, затаил истина –не декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 74 831 051, 94 лв. Това увеличение е формирано вследствие на извършени сделки с акции извън регулирания български борсов пазар, както следва.
На 5 август 2008 г. година извършил продажба на 13 200 000 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на „Финансово консултантска компания“ АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 4,504 лв. на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 59 452 800 лв. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 46 252 800 лв. и данък печалба в размер на 4 625 280 лв.
На 26 август 2008 г. година извршил продажба на 8 913 990 броя поименни безналични акции от капитала на Софарма АД на „Финансово консултантска компания“ АД на цена от по 1 лев за акция, като е следвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 4,206 лв. на брой акция или с обща борсова цена на сделката в размер на 37 492 241, 94 лева. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 28 578 251,94 лв. и данък печалба в размер на 2 857 825, 19 лв.
 
Кметът на Карлово обвинен в умишлена безстопанственост
 
17.08.2015
След многократните му опити да избегне привличането си в качеството на обвиняем, кметът на Карлово вече е с повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост
Това се казва в официално съобщение на прокуратурата за Емил Кабаиванов, който в петък се обяви за "жертва на полицейска и прокурорска репресия" и определи като "смехотворни" обвиненията срещу него.

Разпространените от обвиняемия Кабаиванов твърдения могат да бъдат определени единствено като умишлени спекулации, с цел предварително да се настрои общественото мнение, отвърнаха от прокуратурата.

След като преди няколко дни оттам обявиха, че издирват кмета, за да му повдигнат обвинение, днес от прокуратурата съобщиха, че след четвъртото му призоваване, той вече е привлечен към наказателна отговорност. Кабаиванов е обвинен за това, че в периода 24.04.2013 г. – април 2014 г., като длъжностно лице, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му по сключен през 2012 г. договор между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово за безвъзмездна финансова помощ по европроект за доизграждане и модернизация на канализационна мрежа.
От това е последвало разпиляване на имуществото в размер на 22 849 лева - плащания по невъзникнали трудови правоотношения с трима негови близки познати, които лично той е поканил да се водят на работа и да получават средства по проекта, без реално да извършват каквато и да било дейност.

Подобна е ситуацията и с още петима служители, като разследването в тази насока продължава, уточниха от прокуратурата.
 Въпреки че е бил надлежно своевременно призован и е имал възможност да организира защитата си, днес Кабаиванов отново се е явил без защитник, разчитайки да предотврати привличането си в качеството на обвиняем.

Следва да се отбележи, че адвокатът му е депозирал молба в прокуратурата, според която, поради ползване на отпуск не може да се яви на 12.08, за когато е било предходното насрочване на повдигането на обвинение, но ще може да го стори на 17.08. Тъй като защитата му не е задължителна, според закона, днес привличането е било извършено, макар адвокатът да не се е явил. Обвиняемият е отказал да подпише протоколите, което е удостоверено от свидетели.
Спрямо него е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 000 лева. Вземането на именно тази мярка за неотклонение е било съгласувано с наблюдаващия прокурор още на 30.07, когато за пръв път обвиняемият е бил призован. Не е ясно на какво почиват твърденията му, че ще бъде задържан, допълват от държавното обвинение.
Необходимо е да се подчертае, че за разлика от твърденията на Кабаиванов, всички разпитани по делото лица са заявили, че действително са получавали пари без основание, за което той е бил наясно. Някои от свидетелите са били разпитани и пред съдия, които разпити са били проведени в съда и при провеждането им не са присъствали служители на ДАНС.
В хода на производството, част от разпитаните свидетели са се отрекли от първоначално дадените от тях, под давление на общинското ръководство, лъжливи показания. Посочили са и че са били изготвени фалшиви документи, които да удостоверят невярното обстоятелство, че членовете на звеното за управление на проекта са посещавали работните си места. Тези документи са приобщени по делото в оригинал.
Следва да се отбележи, че разследването се е водило в продължение на една година и три месеца, а не както обвиняемият твърди, едва няколко месеца. Действително за него би било удобно да избегне наказателна отговорност, придобивайки имунитет като кандидат-кмет, което обяснява и твърденията му, че в момента се бърза с повдигане на обвинения.
Многократното му призоваване в рамките на кратък период от време е било обусловено единствено от неговото недобросъвестно процесуално поведение, за причина на което той сочи здравословното си състояние.
Същевременно в заключението на вещото лице по назначената медицинска експертиза изрично е подчертано, че няма каквато и да било здравословна пречка обвиняемият да участва в наказателното производство. Нещо повече, видно от заключението, след като е бил първоначално призован, Кабаиванов е престоял в лечебно заведение три пъти по-дълго от обичайното, като показателите, изследвани при престоя му са нормални, което е рядкост при наличие на твърдените от него заболявания, се казва още в съобщението.
През април прокуратурата в Карлово повдигна обвинение срещу Емил Кабаиванов и за злоупотреба с доверие - заради договор с бизнесмена Христо Ковачки за съвместно акционерно дружество на община Карлово и фирмата "Баня голф енд спа резорт".


 

понеделник, 24 август 2015 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 51


Тъстът на Йордан Цонев взел 1,2 млн. лева от плажа в Силистар

23.07.2015

Нивите до Силистар са си мои и мога да ги изора, мога всичко. Това заяви тъстът на депутата Йордан Цонев – Георги Якимов по Нова телевизия, след като гръмна скандалът, че охранители наети от негова фирма, са упражнили насилие над турист, защото отказал да плати 10 лева, за да стигне до плажа.„Не е вярно това. Не знам такова нещо. Аз вчера дойдох“, заяви Якимов. В неделя бягахте и се крихте, репликира го репортерът Цеца Алексова. „Не е вярно, бях в Бургас“, отговаря тъстът на депутата от ДПС. „Не ме интересува Йордан Цонев! Да си гледа работата!“, възкликна Якимов, след като му зададоха въпроса дали политикът знае за далаверите му.

След като кореспондентът на Нова телевизия го пита докога ще продължава рекетът на гърба на обикновените хора, той обеща повече да не взема пари, но се закани да загради имотите си. За 10 години взех 1,2 млн. лева, похвали се депутатският тъст. Ако скандалният паркинг в Силистар някога се превърне в нива, властите ще търсят начини да решат проблема с паркирането до плажа. Той обаче няма право да си изоре нивите, тъй като са в защитена територия.

Кметът на Царево Георги Лапчев пък заяви, че никога никой не е получавал разрешение за търговска дейност на плажа Силистар. „Като идваме да правим проверки, ги гоним, но когато ни няма, някой си позволява да застане на пътя и да каже „дай пари, за да преминеш“, обяснява градоначалникът. Паркингът се оказва, че не е единственият повод за срещата на Якимов с прокуратурата. Имало е разследване за фалшиви пълномощни и за съмнението, че така е придобил стотици декари в Странджа. Някои от тях са на първа линия до морето, разказва журналистът Асен Йорданов.

„Абсурдното е това, че прокуратурата не образува наказателно производство срещу въпросната мрежа. Тук става въпрос за организирана престъпна група, защото са замесени адвокати и политици, които са се облагодетелствали. Изтекъл е обаче давностният срок. Той е 10 години от момента на извършването на престъплението“, добавя Йорданов.

 

Скандална схема за милиони източва български и чужди фирми .

Вижте как с една фалшива декларация с фалшиви подписи и формални проверки се източват сметки на фирми .

 

28.07.2015

Разследване на bTV показва ограбване на български и чужди фирми за милиони. Това е банална схема, както я нарича един от измамените, която продължава да работи у нас. Само в момента в Софийска районна прокуратура има около 30 такива случаи. Как се случва всичко?

Измамниците подменят управителите на фирми изключително елементарно - подават една фалшива декларация с фалшиви подписи, че е сменен управителят на фирмата. Агенцията по вписванията, Търговският регистър, приема тези документи като чиста монета, всичко се проверява чисто формално, но не реално. Няма никаква проверка дали това е реална промяна, дали това са реални адреси. След което се източват сметките на фирмите.

В случая става въпрос за един италиански инвеститор, който има намерение да напусне България и да не прави повече бизнес тук, защото това, което му се е случило го е потресло. Не толкова, защото се е случила измамата, но да бъдеш ограбен с толкова елементарна схема, след което държавата да е изцяло на страната на измамниците, това е недопустимо, възмущава се човекът. Парите му – 880 000 лв., които са ограбени, са все още в сметката на измамниците, които са напълно необезпокоявани, не са задържани, разпитани са, но си живеят съвсем спокойно и без проблеми.

Массимо Поджо е италиански предприемач

Фирмата му предлага специална технология за изолации при строеж на мащабни съоръжения. След сблъсъка му с български измамници, а след това с безпомощните български власти, Масимо е решил да не прави повече бизнес у нас.

  „През май - юни 2014 година, без моето знание, съм бил заличен като управител на собствената ми фирма. В търговския регистър е реализирана промяната - нанесена е с помощта на адвокат - с фалшиви документи. Определили са избирането на нов управител на моето дружество. Това не е просто фалшификация, а едно брутално, лошо фалшифициране на документи, които изглеждат очевидно фалшиви, подписите дори не приличат на моя”.

Веднага след това новият управител източва банковите сметки на фирмата

 „Това е масов случай, за който имаме множество дела и сигнали в Софийската районна прокуратура. Схемата е много лесна, даже понякога си задаваме въпроса как е допуснато това да се случи. Длъжностните лица от Търговския регистър проверяват документално и формално дали всичко съответства. То формално от външна страна съответства, вписват промяната, коментира прокурор Стефан Милев.

„Новият управител, Наталия Боянова, напълно непозната за мен личност е отишла в банка, не в клон в София, а във филиал във Велико Търново и превълила 880 хиляди лева в сметката на една българска фирма, непозната за мен - Карп България. За изключителен наш късмет бяхме предупредени от нашия банков служител в София. На сутринта той видял това прехвърляне на пари и, тъй като не е знаел името на новия управител, се обади да ни пита знаем ли за това нещо. Очевидно ние не знаехме за това действие. Тогава веднага се обърнах към адвокат. И на практика успяхме да блокираме парите - но парите продължават да са на сметката на Карп България”, разказва Массимо.

Графологична eкспертиза доказва измамата

Графологична eкспертиза вече е доказала, че Търговският регистър е допуснал промяна на собствеността след измама, прилагане на фалшиви подписи и измислени документи.  Повече от година по-късно обаче парите продължават да са в сметката на измамниците. А те самите си живеят напълно необезпокоявани от никого. Задържани няма .

„Задържан няма, защото все няма повдигнато обвинение. Казах ви, чисто технически, че в момента колегата преценява дали деянието съставлява измама или длъжностно присвояване и в крайна сметка този въпрос на преценка ще бъде извършен от великотърновската прокуратура, обясни прокурор Стефан Милев.

Схемата е проста и ясна, но извършителите все още са неизвестни, според разследващите. Така съдът няма как да постанови връщане на парите. А случаят няма добри перспективи за скорошно решаване, защото районна прокуратура София е решила да го прехвърли в Търново и всичко да започне отначало.

„Най-странното за мен е, че човекът, който е изтеглил парите е известно лице. Адвокатът, който е внесъл документите е известен, жив човек. Управителят на фирма Карб България е живо физическо лице и доколкото знам си живее спокойно живота и на практика единственият измамен съм аз”, Массимо

Търсим Наталия Боянова от Велико Търново, която става управител на фирмата след измама и прехвърля парите на Массимо на друга сметка. Същата Боянова опитва и да изтегли парите като пълномощник на фирмата Карб България. От работници в жилището й разбираме, че тя прави ремонт на апартамента си в старата столица. Никога не е задържана, само е разпитана. Година след мащабната измама, живее напълно необезпокоявано.

Отиваме и на адреса на фирмата, в чиято сметка са прехвърлени парите на италианския бизнесмен в Костинброд. Съседите са категорични, че тук никога не е имало фирма Карп България, нито някога на адреса е живял формалният управител Галимир Цветанов.

Търсим  собственика на апартамента, в който е регистрираната фирмата, получила парите на италианеца.

- Добър ден. Търся Цецо Спасов.

- Да, аз съм.

- Търся ви, защото на вашия адрес е регистрирана една фирма - „Карп България". Знаете ли каква е тази фирма?

- Не познавам нито фирмата, нито хората.

Фирмата, в която измамниците прехвърлили парите, е сменила фиктивно адреса си, за да оправдае отлагането на делото и неявяването си в съда.  Собственикът на апартамента ни казва, че получил призовка на адреса си и се чудел каква е тази фирма Карп.

Година след измамата разследващите все още не са посетили адреса

„Гражданско-правните способи, по които една недобросъвестна страна може да задържи неправомерно получена облага са много повече, отколкото полицията и прокуратурата разполагат с арсенал, за да пресекат една такава схема”, каза прокурорът.


„Основното дело за връщане на парите вече беше три пъти отлагано. Официалната причина беше промяната на адресната регистрация на Карб България и съответно не можеха да връчат обвинителния акт на никого и фактът е, че след една година нищо не се е променило”, казва Массимо.

Ако Търговският регистър не допускаше да се регистрират фирми на измислени адреси,  делото за откраднатите пари вече щеше да е започнало.

Италианският инвеститор не вярва, че справедливостта ще възтържествува

„Времето така, както минава, е на страната на измамниците. Тази сутрин бях в италианското посолство. Аз си позволих да кажа на негово превъзходителство посланика, че посолството е длъжно, не само да рекламира ниските данъци в сравнение с Италия, но властите са длъжни да ни казват пред какви рискове се изправяме, когато идваме да работим тук в България.

Повече от година по-късно вече се съмнявам, че българските власти ще решат този проблем не само в кратко време, но вече не вярвам, че справедливостта изобщо ще възтържествува”, категоричен е Массимо.

Търсим и адвокатката Маргарита Пенева. Тя е придвижила цялата процедура по подмяната на собствеността с фалшиви документи. И тя не е задържана, не обвинена и живее спокойно година след извършеното престъпление. Ето как тя коментира случая:

„Господин Георгиев, доколкото знам има в момента гражданско дело, което се води, разследване в прокуратурата и, ако искате някаква информация, може да я вземете от там. Не мисля, че мога да ви кажа нещо повече от това, което е известно до момента”.

   Докато държавните процедури се изчерпват с формални процедури, измамниците са окрилени и опитват да вземат окончателно блокираните пари. Чрез трета фирма, която е изкарана неудовлетворен кредитор на Карп  и съдия изпълнител, те са на път да вземат 880-те хиляди евро официално пред погледа на държавата и на измамения инвеститор.

Какво би се случило, ако някой опита да ви ограби така пладнешки в Италия?

„Една италианска банка не би позволила да прехвърлиш 880 000 лева без срещу теб да стои човекът, който обичайно разполага с парите и без да вдигнеш телефона, за да поискаш потвърждение от титуляра.  Дори да няма такъв закон, това е въпрос на отговорност и въпрос на сериозност на банковата система.

Другото нещо, която считам, че не би се случило в Италия - Щом тези измами са практика тук,  защо никой от Търговския регистър не ни информира, че същите измамници са опитали да сменят управлението на фирмата ни чрез хартиени документи по-рано. Те са пробвали и са получили отказ, но служителят на Търговския регистър не си е направил труда да ни информира. Въпрос на отговорност”, коментира Массимо.

Италианското посолство у нас опитва да помогне на измамения

Массимо Подджо е поредният западен предприемач у нас, който е стигнал до извода, че единственият начин да реши проблема си в България е като потърси помощ от собствената си държава.

  „Посланикът на Италия каза, че вече ще стане активна страна в този случай - в нашия проблем, за да може и той да алармира властите. Знаете ли, всяка страна има проблеми, не е перфектна, но измама като тази - не мисля, че е възможна. В Италия правят и по-големи измами, но подобна жалка измама, да мине пред властите, пред банковата система, пред търговския регистър. Щом една толкова зле скалъпена схема работи, кажете ми какво да мисля аз?”.

Агенцията по вписванията няма законодателна инициатива

На длъжностните лица са им вменени определени пълномощия с определени рамки. Агенцията по вписванията и Търговският регистър нямат законодателна инициатива. След като сме информирани с имейл, ние сме информирали всички наши длъжности лица да внимават”, това каза в студиото на „Тази сутрин” Елена Маркова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

„Случаят е изключително неприятен, ние сме запознати с него. Дали е масова практика не съм много сигурна. Изгледах вашия репортаж, ние сме информирани от септември месец, аз съм изпълнителен директор от април.

От септември месец миналата година се води предварително разследване. Всички документи са изискани, които са постъпили на хартиен или на електронен носител в Агенцията. Към тях задължително присъства декларация за истинност на обстоятелствата, което е изискуем документ.

Агенцията по вписванията и в частност Търговският регистър няма правомощия и няма възможност, за съжаление, в рамките на този тридневен срок да извърши такава проверка. 

Агенцията по вписванията и Търговският регистър нямат законодателна инициатива. Това, което сме направили е, че след като сме информирани с имейл от представител на това дружество, ние сме информирали всички наши длъжностни лица с вътрешен имейл да внимават”, обясни директорът.

По повод измамата с италианския инвеститор, Елена Маркова заяви:

"Това се е случило за една седмица през юни месец миналата година. В рамките на тази една седмица две длъжностни лица по регистрация са разглеждали тези документи, защото там работи случайният принцип, защото когато са внесени документите на гише, те са имали съответните правни несъответствия, получен е отказ. На базата на този отказ са подадени документи по електронен път с електронен подпис на вписан адвокат в адвокатска колегия със заверена декларация за истинност на обстоятелствата”.
Адвокатът, внесъл документите, се оказва порицан.

Елена Маркова припомни, че от 2012 година има услуга смс известяване:

„Всеки управител на дружество и всеки собственик на иктиви на дружество би могъл да я заяви. От 1 януари 2015 година тази услуга е напълно безплатна, тя е автоматична. В мига, в който постъпят документи по партидата на тази фирма, независимо дали са внесени от упълномощено лице или от измамник, какъвто е този случай, лицето получава смс и той има възможност, затова е предвиден и текстът в закона, в тридневния срок да спре това вписване.

В държавата има над 750 00 търговски дружества. От 2012 година до този момент само 6800 от тях са поискали платени смс-и и от началото на годината само 3530”.

 
Първанов призна: Синът ми купува хотел „Стримон спа”. Парите са от заплатата на Ивайло, кредит и наша помощ .

31.07.2015

 
Георги Първанов потвърди в "Тази сутрин" по bTV, че синът му Ивайло ще бъде един от новите собственици на луксозния хотел "Стримон спа" в Кюстендил. Сделката обаче още не е финализирана. "Синът ми може да участва и в друг бизнес, той никога не е бил на държавна работа. По-малката част от акциите ще бъдат закупени от сина ми. Парите са от кредит, от неговата заплата и ние сме му помогнали. Сигурен съм, че става дума за 200 000 лева. Вероятно гаранцията дадено по всички правила на закона. За това какъв е размера на кредита ме хващате неподготвен. Можехте да ме попитате предварително и щях да ви кажа точната сума", каза лидерът на АБВ.

Както БЛИЦ съобщи, купувачи на „Стримон спа” са сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев - Марияна и синовете на Георги Първанов – Владимир и Ивайло. Прогнозите са Марияна Добрева да заеме и поста управител.

Социалистът Кирил Добрев и лидерът на АБВ Георги Първанов имат общ бизнес от години. В средите на столетницата не е тайна, че Марияна Добрева, дъщеря на починалия вътрешен министър от БСП Николай Добрев, е била секретарка на Първанов по време на неговите президентски мандати.

Марияна помага на двамата сина на лидера на АБВ да регистрират заедно фирмата си „Айви-СМ”, което е и първото тяхно бизнес начинание. Въпреки капитала от едва 5100 лева дружеството има предмет на дейност продажба на софтуерни продукти, каквато е специалността на по-големия президентски син Владимир, както и консултантски и хотелиерски услуги.

По-малкият син на Първанов - Ивайло, е завършил УНСС и е регистриран като управител на фирмата в търговския регистър. В края на миналата седмица двама млади мъже са се представили в териториалната данъчна дирекция в Кюстендил като бъдещите собственици на „Стримон спа”, разкриха бирници от града.

 

Скандални разкрития за сделки със земи по морето

04.08.2015

Скандални разкрития по Южното Черноморие в близост до нашумелия през последните дни „Шофьорски плаж“ край Созопол, предаде Би Ти Ви. Оказва се, че той води към територии на брега на морето, които са урбанизирани и на тях може да се строи. Това са апетитни терени на първа линия – земите между резерватите Ропотамо и Алепу, става ясно от справка в Агенцията по кадастъра. Почти цялото крайбрежие от Аркутино до блатото Алепу и дюните са урбанизирани територии. В началото на 2005 година община Созопол се включва в дружеството „Алепу Вилидж“. Предметът й на дейност е изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство. От учредителните документи става ясно, че общината притежава 34% от общия дял, като апортира почти 29 декара пасища, мера и изоставени ниви в непосредствена близост до морето в местността Алепу.

Земите са оценени на милион и 200 хиляди лева, иначе казано 42 лева на декар. Три години по-късно, през 2008 година една от фирмите съдружници предлага на общината да изкупи още 15% от капитала на „Алепу Вилидж“ срещу 500 хиляди евро. От протоколите на заседанията на общинския съвет става ясно, че съветниците отхвърлят предложението. На същото заседание обаче кметът Панайот Рейзи предлага общината да продаде цялото си участие в дружеството на останалите акционери целия си капитал от 34%. Земята е оценена на 2,5 милиона лева, което прави по около 90 лева на декар за земя на морето. Според Панайот Рейзи сделката е изгодна, защото стойността се е увеличила двойно. Против се обявяват само трима общински съветници. Един от тях е председателят на Общинския съвет по това време от БСП – Димитър Желев. „Цената мен не ме удовлетворяваше. Това, което на тази територия, на която се намираме, не съм специалист, но знам, че хората продават, цената е някъде към 100 евро на квадратен метър”, обясни председателят на Общинския съвет в Созопол през 2008 г. Димитър Желев.

Това прави около 200 лева на квадратен метър – в пъти повече от получените 90 лева. Междувременно предназначението на земята е сменено от пасища, мера и ниви на урбанизирана територия. Бившият председател на Общинския съвет разказва, че общината е продала и 7 декара от път.

„Той попадаше в тази територия и то беше естествено, че общинският път не може да остане в средата”, допълни Димитър Желев. Общината се включва в дружеството по времето на мандата на кмета Веска Караманова. Тогава председател на Общинския съвет е настоящият кмет с втори мандат Панайот Рейзи. Според наши източници двамата са сватове. Би Ти Ви потърсиха за коментар бившата кметица в дома й, но се оказа, че тя е болна и не може да се види с екипа им. Опитите им да се свържат с представител на фирмата, придобила апетитните имоти, също удариха на камък. Според Търговския регистър седалището на „Алепу Вилидж“ се намира в къща в Созопол, която обаче се оказа заключена. На адреса за кореспонденция в София съседите не са чували за нея. Територията, която е урбанизирана, е стотици декари. За да придобиете представа за мащабите си представете, че един средно голям български стадион се простира на около 80 декара. Става въпрос за поне 4-5 стадиона.

 
Европари потъват в абсурдни строежи

 18.08.2015
 
Европа хвърля пари за развитието на България, но те много често се използват за реализиране на неадекватни или направо ненужни проекти. Един от най-фрапиращите случаи е изграждането на мащабен спортен комплекс в най-бедния край на България – Северозападния регион.

Проверка на BIG5.BG установи, че в момента край видинското Ново село се изгражда стадион и спортен комплекс към него за баснословните 5 млн. и 800 хиляди лева. Комплексът е разположен върху 38 дка площ на мястото на стар стадион и освен футболното игрище включва открит плувен басейн, два паркинга, сервизни помещения, пречиствателна станция за отпадни води. Около стадиона се изгражда лекоатлетическа писта с 4 състезателни коридора, игрища за баскетбол, волейбол.

На пръв поглед изглежда похвално, че се развива спортната база. Но отсега е ясно, че скъпите съоръжения ще останат доста години неизползвани, защото пенсионерите от близкото село отдавна са престанали да играят футбол - а също и волейбол, пък и съседните села са тотално обезлюдени. Местни хора коментират, че много по-добре би било европейските пари да бяха вложени в реконструкция на легендарната, но от години затворена винарска изба „Новоселска гъмза“, където да продължи производството на вино от уникалния сорт. Друг обект в района, където биха се наместили по-добре парите на Европа, е изграждане на спортен плувен комплекс във Видин, какъвто в града липсва.

Изглежда кметовете в северозападният регион масово са обхванати от манията да правят стадиони, защото в община Ружинци - на пътя между Видин и Монтана, също се работи в това направление. Но там в две съседни села се издигат два стадиона, където също за хвърлени около 6 милиона за спортните съоръжения. Двата стадиона ще имат съответно по 1 000 и 1 300 места, като населението на едното село - Ружинци е около 790 човек, а на другото с. Дреновец е с около 1200 души, повечето с над половин век живот зад гърба си. Всичко това е на фона на разнебитената пътна мрежа в района, която би трябвало да се оправи приоритетно, тъй като едва поема тировете от Дунав мост 2.

По ирония на съдбата в този изпаднал край, в село Ясен, пак с европейски пари, е построена най-абсурдно изглеждащата сграда в света. Зданието се води туристически център в район, където туристически забележителности с карта да търсиш, няма да намериш. Затова пък има поля с царевица и слънчогледи. Най-близката туристическа забележителност се намира 15 километра – крепостта Баба Вида. На всичкото отгоре в същата футуристична сграда, наподобяваща летяща чиния и контрастираща с порутените селски къщи, се помещава кметството.