понеделник, 2 май 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 59




Скандално разкритие . Лъснаха нови позорни факти! Бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" ИЗТОЧИЛ 5 млн. лв. чрез ДФ "Земеделие"!
14.04.2016
Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов е успял да усвои около 5 млн. лева от европейските средства за строителство на овчарник край град Белене, както и за създаването на винпром, заедно с лозовите му масиви, научи ПИК.
Скандалният факт излиза на бял свят от сигнал, който е подаден в плевенската прокуратура и полиция. От двете институции потвърдиха пред медията, че работят по проверката на жалбата.
В документите е записано, че фирмата на сина на Александър Николов - ЕТ "Братя Николови - Христо Николов" е изградила овцеферма преди 2 години в района на Белене. Самата компания е подписвала различни строителни документи без реално да е била свършена работа по тях, се твърди в сигнала до прокурорите. Отделно на работниците лично шефовете са разписвали ведомостите за заплати, каквито самите работници не са виждали, твърдят самите те в показанията си пред компетентните органи.
Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Николов не участва пряко в управлението на компанията, но менажира всички процеси и без неговото одобрение не се извършва почти никаква дейност, твърдят негови служители.
"Николов е от хората, които постоянно порадират с връзките си по високите етажи на властта, в това число и в МВР", завършва сигнала до полицията и прокуратурата.
Николов стана известен в периода, в който управляваше централата (2011 - 2012) с друг криминален инцидент. Той бе нападнат от неизвестни лица, които му отрязаха ухото. Нападението по-скоро имаше за цел да му даде добър урок за неизпълнени от него ангажименти по съмнителни схеми. Публично достояние е и обстоятелството, че Николов често се е замесвал в политически конфликти и се е опитвал да влияе на местната власт на Козлодуй заедно с депутата Пламен Тачев.
Неговият син Христо Николов пък започва трудовата си дейност директно от поста управител на фирма. В момента той участва в управлението на 3 дружества, установи проучване на ПИК.
Сигналът срещу Николов идва само няколко дни след зрелищните обиски на ДАНС в ДФ "Земеделие". Тогава се появиха опасения, че заради съмнения за злоупотреби с евросредства по определени проекти по програмата за развитие на селските райони, страната ни е заплашена от огромна санкция.
 
 Дружество, регистрирано от „Моssack Fonseсa”, участва в поръчка за над 45 млн.лв.?
14/04/16
Горещият сигнал е изпратен до ЕК и важните институции в държавата .
Изпълнител на държавна поръчка за над 45 млн. лв. се оказва собственост на офшорна компания, регистрирана в Панама на адреса на скандално известната адвокатска кантора „Моssac Fonseka” на 10.05.2011 година. Този горещ сигнал са изпратили до министър-председателя, президента на България, шефа на НС, главния прокурор, шефа на ДАНС, до Европейската комисия и чуждите дипломатически мисии у нас от гражданското сдружение „Движение Обществен натиск”.
Сигналът е публикуван от 12 април на страницата на движението във Фейсбук (виж ТУК, б. р.). Авторите акцентират, че става дума за една от най-големите обществени поръчки на държавната компания „Булгартрансгаз”. Тя е за 20-километровото разширение на транзитния газопровод към Турция. В нея са допуснати за участие и има сключен договор за изпълнение от м. март 2016 г, чрез консорциум „Лозенец – Недялско” , в който участват фирмите „Главболгарстрой” , „ГБС –инфракструктурно стоителство” и дружеството с неясна собственост „Трансекспортстрой” . Целият обект е на стойност 46 520 000 лв. без ДДС. Именно „Техноекспортстрой” е собственост на офшорна компания, предупреждават авторите на сигнала.
Дружеството е регистрирано в Панама на адреса на скандално известната адвокатска кантора „Моssac Fonseka” на 10.05.2011 г. Това потвърдила и проверка в Търговския регистър. Информацията за скритата собственост на дружеството „Техноекспортстрой” поражда основателно съмнение и тревожни въпроси, посочват авторите на сигнала. Според тях „от 19.09.2012 г., когато дружеството е приватизирано, неизменен преставляващ „Техноекспортстрой” или член на борда на директорите на всички дружества - собственици, които са си прехвърляли едно на друго акциите, е лицето Гергана Кирилова Ангелова, а адреса е винаги един и същ – София, ул. „АнтимI” 11 /съседната сграда на СДВР на МВР на площад Възраждане. На същия адрес, освен „Техноекспортстрой” е регистрирана и се представлява от същото лице Гергана Ангелова, фирмата „Тамос” АД ЕИК 203228281, собственост на Гергана Ангелова и Цветен Боев. Собствеността е прехвърлена на 1.12. 2014 г. Преди това дружеството е било собственост на "Сиболе сървисис инкорпорейтид България" ЕИК 202345189, което е притежавано от регистрираната в Панама „Cibole Services Incorporated”. „Сиболе България” е придобила от своя страна собствеността на акциите на Техноекспортстрой”на 1.07.2013 г. от „ АТ Инженеринг 2000” ООД , ЕИК 121242342 приватизирала дружеството „Техноекспортстрой”за 51 милиона лева от предишния собственик Министерство на финансите и влязла във владение на 19.09.2012 г.
Според гражданите актуалност предизвикват няколко въпроса:
- Съобразена ли е процедурата по обявяване на обществената поръчка, провеждането на търговете и сключването на договора за изпълнение с изискванията на ПМС № 181 от 20.07.2009 г. прието от Министерския съвет с приложения списък за стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, както и с другите подзаконови нормативни актове, свързани с приетото Постановление?
- Съобразена ли е процедурата по обявяване на обществената поръчка, провеждането на търговете и сключването на договора за изпълнение с изискванията на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици влязъл в сила от 1.01.2014 г. забраняващ участие в процедура по обществени поръчки по Закона за обществените поръчки и нормативни актове по прилагането му, независимо от характера и стойността на обществената поръчка, включително и чрез гражданско дружество/консорциум, в което участва дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим?
- Уведомена ли е Държавна агенция „Национална сигурност” за допускането за участие в процедура по обществената поръчка на консорциум с участие на дружество с неизяснени обстоятелства около неговите действителни собственици и ако е уведомена, какви са резултатите от извършената проверка?
- Кои са действителните собственици на регистрираната в Панама фирма „Cibole Services Incorporated”има ли сред тях рискови лица и проследена ли е евентуална тяхна свързаност с терористични организации , със специални служби на страни извън НАТО и ЕС, с трафик на оръжие и боеприпаси, с трафик на наркотици и хора, с пране на пари от контрабанда или търговия на цигари и акцизни стоки с терористични организации и страни с висок риск за националната сигурност ?"
 
СКАНДАЛ! Новият шеф на Фонда д-р Владимир Пилософ - АГЕНТ НА ДС, длъжник за милиони на държавата, синовете му - тежко корумпирани!
21.04.2016
 Агент доносник на Държавна сигурност и син длъжник на милиони левове ДДС. Това е само малка част от неизвестното досие на новия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина - д-р Владимир Пилософ. Той зае поста на арестувания Павел Александров.
Скандалните разкрития изтекоха в интернет. Според нея 71-годишният д-р Пилософ става агент на ДС още когато е на крехките 20 години. Доносник то остава до 1990 г., когато английски хирург създава у нас фондация за детска кардиохирургия и му поверява управлението й в момент, в който той е директор на Националния сърдечносъдов център. Малко след това д-р Пилософ учредява на името на фондацията частен медицински център и го разполага в държавния, но после го прехвърля на свое име. По времето на здравния министър д-р Петър Гайдарски той е уволнен от Националния сърдечносъдов център, в резултат на което изчезва и частният медицински център. По -късно обаче докторът е върнат на директорския стол и частният му център пак е налице.
Д-р Владимир Пилософ има двама синове. Единият - Борис, е известен с това, че негови дружества дължат десетки милиони лева ДДС и корпоративен данък на бюджета, само едно от тях - 33 милиона. Още на времето той ги прехвърля на мизерни цигани и до днес никой не може да го пипне за нищо... През 2003 г., когато средната работна заплата е 329 лева, Борис Пилософ назначава за свой служител Румен Николов-Пашата с месечна заплата 6500 лв., а чалга певицата Рени, с която Борис Пилософ живее и от която има две деца, е хваната за 140 000 лв. неплатени и до днес данъци въпреки солидното му имущество, което според твърденията й е от бакшиши.
Другият син на д-р Пилософ - Аспарух, е шеф на политическия кабинет на Румен Овчаров от БСП, когато той е министър на икономиката. Името му се свързва с пари, взети по ДМС - 40 – 50 000 лева. В последствие братята основават Българо-израелска финансова компания за отдаване на парични заеми, а Рени и мъжът й се позиционират в Израел.
 
Как едни фирми за 19 минути си разпределиха 8,1 млн. лв. Чиновник въвеждал на 7 сек. по една заявка за европари .
23.04.2016
 Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете ОЛАФ ще провери скандална схема за наемане на безработни на социалното министерство по сигнал на двайсетина фирми от Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово. Това пише "Сега", като допълва, че сигналът вече е и в българската служба АФКОС. Изпратен е и до вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин заради редица нарушения при провеждането на процедурата по схемата "Обучение и заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси". Работодателите настояват класирането да бъде отменено.
Както "Сега" писа, кандидатстването за 8.1 млн. лв. приключва само за два работни дни - на 25 март (петък) и на 28 март (понеделник), когато Агенцията по заетостта изненадващо прекрати приемането на заявки с мотива, че ресурсът от 8,1 млн. лв. е изчерпан. На третата седмица от скандала агенцията публикува пълния списък на всички кандидати и часа, в който са подали документите си. Така става ясно, че одобрените 189 фирми са подали документи в първите 19 минути.
В сигнала си работодателите посочват няколко бюра по труда, които явно са работили със скоростта на светлината, защото са успели да обработят и въведат всички документи за кандидатстване буквално за секунди, и то при условие, че по подаването е работил само един служител. Такова е бюрото по труда в Карнобат, където според системата на АЗ първата фирма е регистрирана в 09.36.12 часа.
Документите на следващата са входирани две секунди по-късно. И останалите одобрени осем фирми са регистрирани в системата през по-малко от минута. Всички те са одобрени.
Със същата удивителна бързина са работили и бюрата по труда в Бяла, Велики Преслав, Дулово, Златоград, Исперих, Нова Загора, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Тутракан. В сигнала на работодателите се посочва, че тези бюра също са обработили и въвели заявките за около 60 секунди всяка - в Сливен и в Левски документи са въвеждани с по 7 секунди разлика. От АЗ отговориха, че в цялата страна са работили 107 бюра.
От Агенцията по заетостта първо обяснили пред "Сега", че документите се приемат в бюрата по труда, сканират се, след което се издава входящ номер. Фирмите твърдят, че има над 10 документа, задължителни при кандидатстването, и на практика не е възможно служителите да успеят да ги обработят с такава скорост. Необяснимо е и как първата одобрена заявка е регистрирана точно в 9.30 ч., когато е началото на приема.
"С оглед на горепосочените пропуски и нередности считаме, че процедурата е опорочена, изборът на фирмите е невалиден и настояваме да се отмени и да се проведе отново, като се гарантират равните шансове и достъп от всички работодатели. Настояваме за гаранции и мерки, че тези груби нарушения няма да се повторят при следващите сесии за прием, като да се кандидатства електронно, както по всички останали процедури", пишат двайсетината фирми. Министърът очевидно няма такива намерения, а пред депутатите от ресорната парламентарна комисия коментира, че няма как да има злоупотреби или "някакво задкулисно разпределение".
"Остават съмненията за некоректност и манипулиране на последователността на приетите заявления", пишат обаче фирмите. Причината е, че при изписване на регистрационните индекси, с които заявките са класирани, класираната на първо място фирма е с пореден номер 14, а тази на второ място - с номер 1. Заявление, подадено в 09.48.04 часа, е с пореден номер 244, но е на 182-ро място, а заявление, подадено в 09.48.05 часа с пореден номер 130, е на 175-о място в класирането.
Първоначално бяха одобрени 157 фирми, но след проверка на документите, подчинените на Калфин са елиминирали... цели три фирми, а на други са намалили поисканата бройка работници, което е позволило повече фирми да се класират - 189.
Отстранен е санаториумът на НОИ в Павел баня, който първоначално бе одобрен, въпреки че държавни структури не могат да получават пари по схемата. Тук е открит проблем, че не става дума за самостоятелен правен субект. Елиминирана е и "Петромакс секюрити груп" ООД, защото тя е уволнила в последните три месеца работници, за чиито места сега иска да наеме нови хора с европари. Третата отхвърлена фирма е "Албена" АД, защото е надвишила максималния брой работници и защото е отказала да предостави допълнителни документи. Други фирми обаче, които също бяха надхвърлили максимално позволената сума, за която може да кандидатства един работодател, са се поправили и Агенцията по заетостта ги е оставила сред одобрените.
Така "Дюни" при първоначално поискани 230 работници е намалила бройката на 34, на "Белотекс-95" са намалени местата с 28 на 13 места. Това изчакване на някои фирми да се поправят също е посочено в сигнала като нередност.
Включен е и още един проблем - в деня на кандидатстването системата изобщо не е работила в Пловдив, Варна, Карлово, Стара Загора и др. Така кандидатите там не са получили регистрация в реално време, което не им е дало равен шанс с останалите кандидати.
    
Господарите: Шефът на ЦГМ с охрана на работа и имоти за милиони .
26.04.2016
Изпълнителният директор на ЦГМ в оставка Симеон Арнаудов има няколко имота, два модерни автомобила, но няма приемен ден за разлика кмета на София.
Къща и апартамент в "Драгалевци", къща на морето и лъскави коли притежава Арнаудов, той се движи с охрана, а служителите на Центъра за градска мобилност нямат право да излизат от стаите, когато директорът идва. Районът се отцепва, разказа пред "Господари на ефира" дългогодишен служител на ЦГМ.
Арнаудов е делегирал част от правата си на Свилен Кръстев, той се занимава с контрольори и паяци. Той е измислил това - в 18,30 ч. паякът минава и вдига всички коли, на които са поставени скоби. Човекът идва в 18,45 - зоната е до 19 часа, колата му я няма и е принуден да плати и за скобата, и за паркинга.
Ако има два лева, трябва да се откраднат три", казва за Арнаудов служителят. Той разкри още, че в ЦГМ от две години се води на работа жената на районен кмет, която получава заплата, но не е стъпвала там.
Според експерти на предаването къщата на Арнаудов в Драгалевци струва над един милион лева.
 
Как се източват милиони за несъществуващ стадион? От хитрата "врътка" потърпевши са фирмите и работниците, които си искат парите с протести .
02.05.2016
Как се източват милиони по програмата за развитие на селските райони и къде потъват, показа разследване на Би Ти Ви, което тръгва от зрителски сигнал за проваленото изграждане на стадиона в град Шабла.
Проектът е за над 5,5 милиона лева за реконструкция на стария стадион, изграден през 60-те години за местния отбор „Нефтяник“. На практика се оказва, че са похарчени 5,5 млн. лв., а стадион няма.
Според фирмите, които още си чакат парите, те са източени по следната схема: първата фирма изпълнител взима 4,5 млн., дава на втората фирма изпълнител 2,3 млн., след това тя прехвърля 1 млн. и за обекта са похарчени малко повече от 1 млн. лв.
Няма нито пейки, нито седалки, нито трибуни, нито нови съблекални, шахтите са пълни с вода, асфалтът на алеите вече е пропаднал,  изкуственото езеро е празно, а лодките са акостирали на дъното. Изградена е лекоатлетическата писта. Остава да се разчертае, направени са малките игрища. С цялата си прелест блести игрището за петанка, оградата е от зелена мрежа.
Парите от фонд „Земеделие” обаче са изплатени на общината още преди три месеца. Става въпрос за сума от 3,8 млн. лв. Въпреки това обаче не на всички фирми е платено. Сега работниците им организират протести и вече за втори път затварят международния път за Румъния. Фирмите, които протестират, са подизпълнители на подизпълнителя, основният изпълнител е консорциумът „Шабла спорт 2015“ ООД, създаден от две фирми специално за изграждането на спортния комплекс.
„Първата фирма взима 4,5 милиона, дава на втората фирма 2 милиона и 300 хиляди, само с едно движение печалбата е от порядъка на 100%, след това тя прехвърля един милион и всичко това е направено за милион и нещо”, казва собственикът на строителна фирма Илия Чакъров. Фирмите, които са работили на обекта, са пръснати в цялата страна. Сега работниците им организират протести и вече за втори път затварят международния път за Румъния.
Протестиращите фирми са подизпълнители на подизпълнителя, а основният изпълнител е консорциумът „Шабла спорт 2015“ ООД. Той е създаден специално за изграждането на спортния комплекс.
Стойно Стойнов, подизпълнител на стадиона на Шабла, казва, че не си е получил парите, но е направил споразумение за изплащане на сумата от 100 000, след като общината плати на „Тераком”. Не знае, че проектът струва 5,5 милиона и твърди, че отговаря само за доставката на шахтите. От своя страна той дължи 15 000 лв. на фирмите „Валдата” и „Айдън” и е категоричен, че ще се изплати, когато си получи парите.
Главният изпълнител  е в Пловдив, но обяснява, че и на него му дължат пари, още си чака ДДС-то.
Пловдивската строителна фирма пое ангажимент да се разплати на старозагорската, когато си получи ДДС-то, както и да разчертае пистата в Шабла и да ремонтира новите пропаднали алеи.
Припомняме, че фирмите от Каварна, които не са си получили парите, излязоха на протест и блокираха за кратко международния път Варна-Дуранкулак. Илия Чакъров обяви, че започва гладна стачка. До крайната мярка не се стигна, тъй като бе подписано споразумение за изплащане на дължимите суми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар