събота, 30 януари 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 55



Как „семейният бизнес“ на Делян Пеевски храни прокурори. Собственикът на фирмата, която бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов управлява, е оплетена в сделки с „Булгартабак“, „Юрий Гагарин“ и „новата печатница“ на Ирена Кръстева .
 
Редно ли е бивш висш магистрат да консултира и да управлява компании с офшорна собственост?
Този въпрос се завъртя покрай последното изявление на Цветан Василев за влиянието на прокуратурата във фалита на КТБ. В своя вече наложил се стил Василев без да обявява директно намекна, че бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов се прехранва добре покрай „Булгартабак“. Но не само. Василев намекна и че Найденов е „компенсиран“ сега за това, че в миналото се е отказал от борбата със Сотир Цацаров кой да заеме поста главен прокурор.
Въпросът сигурно щеше да си остане във въздуха, ако Найденов не беше побързал да се обясни през сайтовете от групата „Би нюз“, която е приемана за контролирана от Николай Бареков. Та в коментара си в стил гузен негонен бяга Найденов много бързо обяви, че няма нищо общо с „Булгартабак холдинг“ – бил обикновен пенсионер и само консултант по сигурността към „фирма с 5 човека“.
Да, ама не
Картинката обаче не е толкова проста, колкото Найденов се опитва да я изкара. Бойко Найденов напусна поста си на ръководител на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор през ноември 2013 г. Официалната версия е „лични причини“. Публикация на „Медиапул“ обаче твърди, че причините са „влошена комуникация“ с новоизбрания по това време главен прокурор Сотир Цацаров.
Веднага след напускането на съдебната система Найденов се озовава на поста управител на фирмата „Дореко секюритис“. Компания, за която от казаното от Василев се разбира, че има договор с „Булгартабак“.
Всичко това щеше да е една странна поредица, ако в нея не се появяваха прекалено много сигнали водещи към…Пеевски. Да, същата тази фигура, за която Сотир Цацаров раздразнено каза, че му е омръзнало да му бъде пришивана. Но пък е трудно да не бъде пришивана, когато прокуратурата прави всичко възможно кадрите й да бъдат свързвани с Пеевски и „семейния му бизнес“.
Съзвездието Doreco
Точно в този семеен бизнес цопва и Бойко Найденов. Защо ли? Защото „Дореко секюритис“ не е каква да е компания. Тя е собственост на регистрираното на Британските вирджински острови Doreco ltd., което пък е доста активно в България и все покрай фирми, свързвани с Пеевски. Офшорното дружество се представлява в България от адвокат Малина Караджова, която според публикация на „Капитал“ е бивш съдия от окръжния съд в Русе и настоящ адвокат там. Пак според изданието нейната дъщеря, адвокат Преслава Караджова, е член на управителния съвет на пловдивската фабрика за цигарени опаковки и гилзи „Юрий Гагарин“.
Офшорката е едноличен собственик „Дореко комерс“, което има търговски договор с „Юрий Гагарин“, собственик е на „Принт трейдинг“(т.нар. „нова печатница на Ирена Кръстева“) и на „Сода Комюникейшънс“ – рекламната агенция на „Булгартабак“.
„Дореко комерс“ е компания, която се презентира като лидер в доставките на суровини за цигарената и печатарската индустрията. Истината е, че досегът на „Дореко“ с този бизнес е само един – „ИПК1“ или както се нарича сега „Принт трейдинг“.
„ИПК1“ е дружество от „семейния бизнес“ на Пеевски. Компанията е създадена през 2010 г. с цел да поеме печатането не само на „семейните вестници“ от групата на „Монитор“, но и на много други. По онова време е собственост на „Обединени български вестници“. В борда на директорите на компанията тогава дори присъства директно Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски.
През януари 2014 г. обаче внезапно собственик на дружеството става главният дизайнер на групата вестници на Ирена Кръстева, които Делян Пеевски нарича „семейния ми бизнес“ – Яне Янев. Как Янев получава контрол над имущество за десетки милиони левове истинска загадка.
Малко след атаката по КТБ, осигурена медийно именно от семейните вестници на Пеевски, Янев очевидно е поискал да напусне това ветровито място и скоростно продава собствеността във вече наричащата се „Принт трейдинг“ компания на „Дореко комерс“.
Изграждането на цялата печатна база на „Принт трейдинг“ струва 87 млн. лв. и е кредитирано първоначално от Корпоративна търговска банка. Кредитът е обезпечен с ипотека. Впоследствие обаче собствеността преминава в „Партнер лизинг“, на свой ред кредитирана от банката.
Така дългът на „Принт трейдинг“, който вече е по лизинг, преминава в „Партнер лизинг“. Според запознати със сделката вноската на печатниците е била около 1.2 млн. лв., но пък бизнесът й е генерирал печалба от 400 000 лв. Така остава „дупка“ от близо 800 000 лв., които „семейният бизнес“ на Пеевски не е успявал да покрие. И в този момент на сцената се появява „Дореко комерс“. Компанията има договор за доставки с „Юрий Гагарин“, която по това време вече е мажоритарна собственост на две офшорки също от орбитата на Пеевски. В КТБ още се съхраняват платежни на „Дореко“, в които основанието за плащания от „Юрий Гагарин“ е „аванс по доставка на материали”.
Та, „Дореко комерс“ застава на входа на „Юрий Гагарин“ и всички разплащания с доставчици минават през него. Формата е добре позната от годините преди приватизацията в държавните предприятия и си е чиста проба точене. Но пък осигурява нелош марж. Марж, който позволява на „Дореко“ да покрива плащанията по лизинг на „Принт трейдинг“. Така през 2013 г. „Дореко“ встъпва като страна по договора за лизинг и започва да изплаща близо 2/3 от задълженията.
И така до март 2014 г., когато конфликтът между Делян Пеевски и Цветан Василев навлиза във вихъра си. Тогава всички фирми, контролирани от Пеевски, спират да плащат задълженията си. Спират и „Принт трейдинг“ и „Дореко комерс“.
В началото на юни „Партнер лизинг“ пуска покана за доброволно изпълнение към печатницата, а месец след като КТБ е вкарана в процедура на специален надзор след масивна медийна кампания от изданията на Пеевски и решителна роля на прокуратурата, печатницата съобщава, че преустановява изпълнението на договорите за лизинг и изразява готовност за предаване на активите.
Случайно или не, но лизинговата компания „Партнер лизинг“ е едно от първите дружества, за които бившите квестори на КТБ поискаха процедура по несъстоятелност.
Т.е. сега активите, сред които е и „семейната печатница“, ще се продават през синдици.
Затворен семеен цикъл
Офшорната компания Doreco затваря цикъла бизнеси, в които Пеевски има интерес – цигари, производство на цигарени гилзи и опаковки и вестници чрез друга сделка. От март 2014 г. „Булгартабак“ се сдобива с нова обслужваща агенция. В орбитата на цигарения гигант „Булгартабак“ вече гравитира нова рекламна агенция. „Сода комюникейшънс“ е регистрирана в първите дни на 2014 г., а собствеността по това време е разпределена между „Дореко комерс“ (60%) и германеца Мартин Зееле (40%).
В началото на юни 2014 г. обаче в „Сода“ директно влиза Doreco Ltd., което изкупува дела на „Дореко комерс“. По данни от Търговския регистър през август от рекламната агенция излиза и Зееле. Според LinkedIn профила му обаче той все още е съсобственик в софийската агенция.
Каквато и да е историята около Зееле, от цялото съзвездие на Doreco е видно, че през няколко договора офшорката преразпределя ресурс, изсмукван от „Булгартабак“ и „Юрий Гагарин“, който налива към други звена – печатници, консултанти, висши магистрати, пък било то и бивши.
 

Броят затрупаните под хотел на Георги Гергов . "Вероника" се разпадна над строителни работници, жертвите са поне 2
08.04.2015
10-етажен хотел, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, се разпадна край Варна.  Все още не е ясно дали затрупаните работници под срутилия се „Вероника“ в комплекс Слънчев ден са двама или трима. Със сигурност има един загинал, който е буквално размазан, но никой не може да каже със сигурност колко са работниците под отломките, тъй като инцидентът е станал след края на работния ден. Точният час на трагедията е 17,45 часа, когато отговорниците от главния изпълнител по събарянето - фирма „Планекс“, са си тръгнали. Това разказа шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Цял ден работниците, които са от фирма подизпълнител – „Бултранспорт Груп“ се опитвали да започнат демонтаж на плочите на старата сграда, но заради липса на техника не успели, съобщава "varnautre.bg".
След края на официалното работно време обаче, най-вероятно са започнали да режат арматури, тъй като на мястото на срутването са намерени машина за рязане на метал и бутилка с кислород. В инспекцията по труда вече разполагат с ЕГН на един от затрупаните работници. Според тяхната проверка обаче се оказва, че този човек не се води никъде на трудов договор. Вероятно заради масовата липса на договори, останалите строители, които са били свидетели, са се разбягали. Междувременно от фирмата подизпълнител представили документи, че те от своя страна също са наели подизпълнител. Документите, които уреждат отношенията между втората и трета фирма обаче са без печати, посочи шефът на трудовата инспекция.
До момента на мястото на трагедията представители на „Бултранспорт Груп“ не са се появили. Пълно съдействие оказвали представители на главния изпълнител на обекта – „Планекс“, които имат и офис в района.
Вече има имена на конкретни хора, останали под руините. Единият затрупан е Тодор Тодоров Димитров, на 46 години от селата край Варна. На мястото вече е съпругата му Теменужка и брат му Георги.
Борислав Асенов е вторият затрупан, на 39 години, на мястото е брат му Красимир. Всички са разстроени и в шоково състояние. Според тях първите съобщения за инцидента те са получили около 17,30 часа. Все още няма информация за загиналия работник, както и за третия затрупан работник. Работата по разчистването на отломките и издирването на работниците продължава.
В късния следобед днес се срути хотел, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов в комплекса "Слънчев ден" край Варна. „Сега научавам за инцидента, не знам подробности. Възложил съм обекта на голяма варненска фирма. Тя е наела и подизпълнители. Събаряме високия хотел „Вероника", който е на 47 години, за да построим нов. Със сигурност случилата се трагедия е там", каза Гергов пред БЛИЦ.
Частна фирма е работила по обекта, при извършване на дейности сградата се е срутила и един работник е загинал, трима са затрупани и се издирват. От първоначалните данни става ясно, че вероятно е станала трудова авария. Засега не е ясно дали са били спазени изискванията за провеждането на такива работи по сградата и има ли виновен за смъртта на работника.
Два от хотелите в "Слънчев ден" бяха планирани за срутване, защото собственикът Георги Гергов искаше на тяхно място да издигне два нови. Неотдавна шефът на пловдивските социалисти призна, че строителството на въпросните сгради преди няколко десетилетия е било изключително некачествено. Събарянето на хотелите започна малко след края на последния семинар на БСП в комплекса. По повод отлива на руски туристи Гергов разкри, че тази година вместо на тях, се разчита за летния сезон повече не българи. Комплексът е известен като една от бившите резиденции на властта по времето на Тодор Живков.


С копия от лични карти болници крадат пари .
20.01.2016
Цели кашони с ксерокопия на лични карти и празни бланки с подписи на пациенти са били заловени в няколко лечебни заведения от проверяващи инспектори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
С копираните документи лесно се регистрира фалшив прием в болница (както беше демонстрирано от бившия директор на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев), а непопълнените епикризи със съвсем действителни подписи правят нарушенията неоткриеваеми за контролните органи. По този начин реални клинични пътеки са се изпълнявали за несъществуващи пациенти, а здравната каса е заплащала медицинска дейност и изследвания, които не са били извършвани.
„При проверките открихме и дублиращи се хоспитализации. Става дума за хоспитализации на един и същи човек в две различни болници в един и същи момент, които са засечени от електронната система на здравната каса. Така „изскочиха“ и кашоните с копирани лични карти“, разказа Страшимир Генев, ръководител на дирекция „Болнична медицинска помощ“ в НЗОК.
По думите му преди години контролните органи са попадали и на още по-фрапиращи случаи, като предписани лекарства на починали хора. Почти всички нарушения се извършват с фалшиви документи, а противно на очакванията това затруднява разкриването им. Проблемът е, че проверките на здравната каса обикновено са предварително планирани, правят се по график след приключено лечение и само „на хартия“. Това дава достатъчно време на лечебните заведения да подготвят изрядни документи с куп прикрити злоупотреби.
 ЗЪБОЛЕКАРИ СЛАГАТ ПЛОМБА НА ИЗВАДЕН ЗЪБ
За подобни и други нарушения ведомството е наложило над 10 млн. лв. глоби за изминалите 12 месеца. По данни на финансовите експерти обаче те не могат да покрият загубата на публични средства, защото през злоупотребите „изтичат“ около 75 млн. лв. от бюджета на касата годишно.
В рамките на миналата 2015 г. НЗОК е регистрирала над 19 хил. нарушения в лечебните заведения, а както Клуб Z вече писа, 10 болници са дадени на прокурор. Имената и конкретните нарушения обаче ще останат в тайна, докато тече разследването.
Междувременно от здравната каса призоваха пациентите да им сигнализират за всеки случай, при който техни данни се ползват неправомерно, или от тях се иска сами да заплатят лечението си.

понеделник, 25 януари 2016 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …11


 
Отмениха присъдата на Цветан Цветанов . Делото ще се преразглежда .
19.06. 2015
Върховният касационен съд отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от февруари тази година и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание, предава БГНЕС.
През февруари тази година САС постанови решение, с което призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.
ВКС уважи жалбата на Цветан Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд.
Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс.
Решението е подписано с особеното мнение на съдия Жанина Начева.
 
Оправдаха Цветанов за шестте „не“
14.09.2015
Софийският апелативен съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото, в което той отговаря за възпрепятстване на правосъдието.
В процеса за шестте „не”, както стана известен случаят, Цветанов беше осъден от две последователни инстанции на 4 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото на предходната инстанция за ново разглеждане с мотива, че присъдата на Цветанов не е постановена безпристрастно.
Вчера като свидетели по делото се явиха Станимир Флоров - бивш шеф на ГДБОП, и Петър Христов.
Двамата бяха разпитани, за да се установи дали, отказвайки да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти „не” под разрешени от съдия СРС, Цветанов е сложил чадър над него заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров.
Прокуратурата може да обжалва решението пред ВКС.
 
Съдът оправда Веселин Георгиев - Батко и по второ дело
19.10.2015
Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев - Батко и по второто дело срещу него.
Ексшефът на пътния фонд бе подсъдим за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключени 5 договора за направа на социологически проучвания.
Те трябвало да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътния фонд. Според прокуратурата обаче договорите, сключени през 2006 година, били сключени с фирми с коренно различен предмет на дейност.
По рано през деня прокурорът Севдалин Цанков поиска 3 години условна присъда.
По делото подсъдими бяха още двама души, но обвиненията срещу тях паднаха по давност.
По-рано през годината Веселин Георгиев бе оправдан и по делото "Батко". По него той бе подсъдим за 8 договора за обществени поръчки на стойност 120 милиона лева, сключени с фирми на братята му - Емил и Бойко Георгиев.
 
150 изгонени от Митниците заради подкуп и няма нито един осъден. Тече преструктуриране на Агенцията и е възможно да има и още закривания.
12.01.2016
 
В момента тече преструктуриране и на другите митнически учреждения и е възможно да има и още закривания. Това заяви директорът на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов пред БНР по повод закритата от вчера митница Свиленград.
Във всеки един град - Свиленград, Кърджали, Хасково, в целия регион има митнически бюра, които да обслужват бизнеса, уточни той. По отношение на митница "Свиленград", Танов обясни, че е закрито единствено митническото учреждание. Работата си са изгубили само трима души, които нямат достатъчно квалификация, за да работят на терен. Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организираната им група за събиране на подкупи, са временно закрити. През декември бе разкрито, че от преминаващи автомобили се вземат между 5 и 300 евро, за да бъдат пропускани без проверки.
Подкупи са получавани на пункта Капитан Андреево. "Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на Капитан Андреево е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс", каза Танов. По думите му около 150 души са освободени от Агенция "Митници" миналата година, заради подкуп. В същото време обаче, няма осъден митничар. 
Според него едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите. Ето защо през периода 2009-2013 година пет пъти са били вдигани заплатите в Агенцията, а сега предстои ново увеличение. Заплатите ще бъдат повишени с 200 лв. Но на младшия състав парите ще бъдат вдигнати с около 30%, а за другия няма да има такова сериозно увеличение.
 
Съдът в Пазарджик прекрати делото срещу кмета-изнасилвач Евстатиев .
25.01.2016
 Съдът в Пазарджик прекрати делото срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев.
Причината е, че няма кой да гледа обжалването на мярката "задържане под стража" на Иван Евстатиев. Той бе арестуван по обвинение, че е изнасилил 16-годишна ученичка.
15 съдии от Окръжен съд – Пазарджик са си направили отвод по делото, отказът им да не се забъркват в скандала те мотивират с това, че Евстатиев е бил прокурор от районната прокуратура, после адвокат и кмет на Пазарджик, съобщи БТВ.
Само двама съдии не са поискали отвод, но те не стигат да се сформира състав по делото.
Евстатиев остава в ареста. С разпореждане на председателя на съда Елеонора Серафимова делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

 
 

сряда, 20 януари 2016 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 41




Окончателно: Вальо Топлото ще лежи три години в затвора .Срещу Димитров има още няколко дела – за валутно престъпление, пране на пари и длъжностно присвояване.
19.11.2015
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 3 години затвор на Апелативния съд на София по делото с подсъдим Валентин Димитров – Вальо Топлото, бивш изпълнителен директор на „Топлофикация София”, съобщава БГНЕС.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Това дело срещу Вальо Топлото стана известно с разкритите екзотични „представителни разходи” в дружеството, сред които джет и джакузи.
Срещу Димитров има още няколко дела – за валутно престъпление, пране на пари и длъжностно присвояване. По последното ексшефът на „Топлофикация” получи 14 години затвор на първа инстанция, но след няколко съдебни лупинга процесът започна наново в Софийски градски съд.
 
ВСС уволни Ченалова и заведе дисциплинарно дело на Янева .
19.11.2015
Временно отстранената съдийка от Търговското отделение на Софийския градски съд Румяна Ченалова получи  най-тежкото дисциплинарно наказание  - уволнение. Висшият съдебен съвет взе решението единодушно, с нито един въздържал се и нито един против.
Самата Ченалова не се яви, за да бъде изслушана, а преди това е коментирала, че е знаела от 3 ноември за предложението на дисциплинарния състав. Тогава излезе и първият запис от разговорите на бившата председателка на СГС Владимира Янева с Ченалова, които разтресоха върховете на съдебната власт.
Уволнението на Ченалова дойде след протакане на дисциплинарните дела, които бяха три, а впоследствие обединени. Едното заради изнасяне на информация по същество на сайта на СГС  делото на френската компания "Белведере" и дъщерните й фирми в България, второто за забавяне написването на мотиви на над 50 дела, третото - по искане на правосъдния министър Христо Иванов за нарушения, открити при  проверката на синдика Панайот Велков, с когото Ченалова е работила.
Още когато бяха образувани дисциплинарните производства на Ченалова юристи обърнаха внимание, че те може да  бъдат минирани тъй като в дисциплинарните състави участват членове на ВСС, които са и предложили завеждане на делата -  Галя Георгиева и Даниела Костова. Това  противоречи на стандартите на Европейския съд по правата на човека за безпристрастен процес. Наред с това има и практика на Върховния административен съд, пред който се обжалват наказанията. Ченалова настоя да се коригира това - да се оттеглят споменатите членове на ВСС и на тяхно място да влязат други, за отвод настоя и министърът на правосъдието Христо Иванов, но Георгиева и Костова не се оттеглиха.
Медиите са писали за недостатъци  и нарушения в работата на съдия Ченалова, но кадровият орган се активизира едва след като френският посланик остро постави въпроса, и беше извършена проверка.
Срещу Ченалова има още едно висящо дело – заради разследване в Македония за източването на тютюнев холдинг, за което тя твърди, че било прекратено.
Едва от днес дисциплинарно дело срещу Янева за "Червеи" - след два отказа на ВСС
Едва днес - след като два пъти през март отказа, ВСС образува дисциплинарно дело срещу Владимира Янева за нарушенията при даването на разрешения за СРС по разработката "Червеи". През март министърът на правосъдието два пъти поиска от съвета да бъде образувано дисциплинарно производство, и двата пъти мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев отказа.
Образуваното през февруари наказателно производство срещу Янева не пречеше за дисциплинарно производство. Но при дисциплинарните дела са разглеждат детайлно фактите и се обсъждат хипотези вътре в съвета, което означава, че дисциплинарните производства, макар и закрити, осигуряват повече прозрачност на разследванията. Докато при досъдебните производства прокуратурата поставя под контрол публичността  и само тя преценява кога каква информация да се подаде. Ето защо мнозина смятат, че и двата отказа на ВСС за дисциплинарно производство са били част от скритата операция за спасяване на Янева, за която тя говори в записаните си разговори с Ченалова, докато по същото време открито се е афиширало образуването на досъдебното производство и привличането й като обвиняема.
Сега  се добавят записите на разговорите й с Ченалова, от които се разбира  за сговаряния на високите фигури във ВСС и за завоалиране на доказателства, с което  силно е уронен престижът на съдебната власт от всички замесени - председателите на комисии  във ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Милка Итова, и от главния прокурор Сотир Цацаров, а и  за търговия с влияние, което е престъпление според Наказателния кодекс.
 
33-ма са арестуваните за подкупи митничари от "Капитан Андреево"
13.12.2015
 
33-ма служители от митнически пункт "Капитан Андреево" са задържаните при днешната акция на ДАНС и ГДБОП под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура.
Това съобщи на пункта шефката на прокуратурата Даниела Попова.
"Извършени са 100 претърсвания и изземания. 90 от тях са с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд", уточни прокурор Попова.
В хода на процесуално-следствените действия са иззети общо 100 000 лева в различни видове валута - лева, долари, евро и турски лири, уточни шефът в Специализирана прокуратура Андрей Андреев.
След изтичане на 24-часовото полицейско задържане и анализ на доказателствата щели да бъдат предявени обвинения в организирана престъпна група.
Схемата на получаване на подкупи била прилагана от няколко митнически смени и на трите трасета - за леки автомобили, автобуси и камиони.
Служителите искали и получавали подкупи, за да не осъществяват щателни митнически проверки. Рушветът бил от 5 до 250 евро, в зависимост от превозното средство и неговия товар.
 
Оставиха в ареста първите трима от аферата за пране на пари .
12.01.2016
Пловдивският апелативен съд потвърди наложените от окръжния съд в града под тепетата мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Владислав Кълвачев, Станко Илиев и Стоян Конджов. Това са първите трима от общо девет задържани около Нова година по голямата афера свързана с източване и изпиране на над 2 милиона евро от над 10 фирми в Западна Европа.
Тримата са обвинени в опит за изпиране на пари – тежко умишлено престъпление против финансовата система, представляващо особено тежък случай. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор и глоба 10 до 30 хиляди лева.
Обвиняемите бяха доведени с белезници в съдебната зала, като се опитваха да скрият лицата си. Делото за мярката обаче бе гледано при закрити врати, тъй като ден по-рано по него са постъпили секретни доказателствени материали. Затова журналистите останаха извън залата.
Съдът даде възможност на тримата защитници на задържаните да се запознаят със секретните материали в секретното деловодство на Съдебната палата в продължение на половин час. След това делото бе възобновено.
Магистратите мотивираха решението си да потвърдят наложената от окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ с това, че съществува реална опасност тримата да се укрият и да извършат друго престъпление. Определението им е окончателно и не подлежи на обжалване.
Припомняме, че други трима от арестуваните бяха освободени под гаранция от 3000 лева, други трима бяха оставени в ареста с постоянна мярка „Задържане под стража“ миналия петък. Това са 35-годишния Александър Александров, 24-годишния студент Стефан Стефанов от Априлци и 24-годишния Анатолий Хунев от Мадан. Повече вижте ТУК! Всички те са задържани при мащабна съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата.
Полицията все още издирва и пловдивчанина Георги Христов Георгиев, който е сочен за един от главните действащи лица в схемата. Той е рецидивист с 12 присъди срещу финансовата система. Вижте повече ТУК!
По самото дело има много въпроси, които не намират някакъв логичен отговор, съдейки от механизма на престъплението, изнесен на пресконференцията на прокуратурата, заяви след мярката адвокатът на Станко Илиев Недялко Шилев.  Според него, тези въпроси пораждат много сериозни съмнения дали изобщо на територията на Европа е извършено такова престъпление.
„Поставен беше въпроса от мен и от колегите за начина, по който е извършено това престъпление и трансграничните трансфери на въпросните пари“, каза още Шилев. По думите му липса на всякаква житейска и търговска логика е, главният счетоводител или лицето, което оперира с парични средства да извърши трансфер само на базата на имейл, единичен с този на прекия му ръководител. „Самият факт, че този служител не е извършил проверка при положение, че не е установено въпросните европейки дружества да са имали търговски взаимоотношения с България, поражда въпроси, на които прокуратурата не даде отговори“, посочи юристът.
Според него още по-притеснителен е фактът, че първокласни европейски банки извършват трансфери на сравнително сериозни суми, при това, че има европейски директиви, според които банката при трансфер над 15 000 при необичайна сделка, освен да идентифицира клиента, би могла да поиска документите въз основа на който се извършват тези трансфери. Действието на служителите в българските банки не са по-различни от тези в други европейки държави, каза още адвокат Шилев. Той допълни, че Станко Илиев е теглил значителна сума пари, но и той не е получил логично обяснение, обяснил е, че го е направил на базата, че има договор за заем, по който той е трябвало да получи парите.
Адвокатът потвърди, че сред източените фирми освен големия концерн „Панасоник“ има и още десет, повечето от които са от ранга на крупната компания. Това са фирми от Франция, Швейцария, Испания и още две държави.
 
Църи от Бандата на Чуковете се гръмнал заради тежка лична драма!
12.01.2016
Тежка лична драма е в основата на опита за самоубийство на човека на Таки от Бандата на чуковете - Цветан Миленов - Църи, съобщиха пред БЛИЦ източници от ъндърграунда.
Както БЛИЦ съобщи преди всички още в неделя, Църи е в кома в "Пирогов". Негови приближени съобщават, че лекарите не хранят надежди за живота му, тъй като той се е прострелял в главата и има тежки поражения върху мозъка.
Първоначално негови приятели направиха връзка между опита за самоубийство и разстрела на един от ликвидаторите на ВИС Веселин Стоименов - Веско Дебелия. 
Близки до семейството на Църи обаче са категорични, че Църи прибегнал към крайната постъпка заради изключително тежкото и безнадеждно състояние на член от семейството му, което той не можел да преживее ????
 
Екскметът изнасилвач Евстатиев остава в ареста .
19.01.2016
Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев остава в ареста с обвинение за изнасилването на 16-годишно момиче, реши съдът в Панагюрище.От думите на съдия Диана Стателова стана ясно, че ученичката е отишла при Евстатиев, защото му е вярвала – той е познат на родителите й.
Тя е изпила голямо количество алкохол, като се смята, че след това е била насилена. Защитата все пак настояваше за по-лека мярка, но искането не беше уважено.
Десетки съграждани на бившия стрелчански кмет се събраха пред съда. При изнасянето му те го освиркаха, а по-рано през деня се заканиха, че ако не бъде произнесена справедлива присъда, ще се саморазправят с него.
Голям полицейски апарат пазеше съда и обвиняемия. И тази вечер в Стрелча се проведе протест. Хората искат делото да се гледа от състав извън Пазарджишка област, защото смятат, че политическото влияние на Евстатиев ще му позволи да се измъкне ненаказан.
Адвокатът на Евстатиев обяви, че ще обжалва постоянния арест. На 28 януари пред парламента ще се проведе национален протест.
Жителите на Стрелча изпращат и гневно писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което настояват разследването да бъде обективно, а процесът – публичен.
Утре на извънредна сесия на общинския съвет в града жителите ще настояват да бъде отнето почетното звание на Евстатиев, с което той е направен почетен гражданин на Стрелча.
Освен това настояват той да бъде изключен и като общински съветник. Оказва се обаче, че тази процедура е твърде сложна, защото самият той трябва да подаде декларация, за да се оттегли като общински съветник.