събота, 30 април 2016 г.

ЗА НИСКОТО КАЧЕСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАТЕРИАЛ 29

 
 
21 декември 2011 г.
Премиерът обяснява важността на кредитния рейтинг на страната ни:
„По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада ... рейтингът”.
 
11 януари 2012 г.
Борисов подканва археолозите да не спират работа през зимата, за да продължи строителството на автомагистрала „Струма”:
 „Облечете ватенки, ще сложите калорифери! Има сняг три дни. Ние ще върнем накря арите на Брюксел заради това, че хладно ви било. Ако трябва Лиляна Павлова ще идва и ще държи чадър!”
 
21 февруари 2012 г.
Премиерът при откриването на автомобилния завод в Ловеч:
„Да помолим владиката, да помоли началника да е с нас”.
 
8 март 2012 г.
Министър-председателят коментира ролята на българската жена по повод 8-ми март:
 „Тя работи, гледа деца, върти къщата, пазарува и като направи по-добра кариера се чувства виновна пред този в къщи, че не е оценен”.
 
16 март 2012 г.
Премиерът обяснява последната капка, преляла чашата и довела до отстраняването на икономическия министър Трайчо Трайков:
„И най-вече като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа”.
 
16 май 2013 г.
Лидерът на ГЕРБ обяснява на пресконференция опита си:
„От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт”.
 
26 юли 2013 г.
Бойко Борисов обяснява на БСП защо е тъмен цветът на кожата му:
„Аз имам тен, не съм стъпвал на море, не съм стъпвал, моят тен, Бог да го прости, баща ми ми го е дал. И аз исках да съм рус, бял, синеок, ама баща ми ме е направил такъв. Тука гледам има и подобни колеги и от Самоков”.
 
11 октомври 2013 г.
Лидерът на ГЕРБ пред депутатите в Народното събрание:
„Аз предлагам, докато не дойде Станишев, да прекратим разглеждането, да може да се наспинка това момченце”.
 
12 март 2014 г.
Премиерът се жалва пред журналисти в парламента:
 „Моята съдба, за съжаление, така се нареди в последните години, че все има някакъв мъж, който иска да прилича на мене”.
 
11 май 2015 г.
Премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю:
 „Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5.20 ч. да хващам рейса ... Ходех до почивните станции да взимам помия за прасетата. Мога да покажа как се копае, как се гърли. Майка ми казваше, че бях картофено момченце, защото ядях пържени картофи с кисело мляко”.
 
Премиерът нахока журналистките в парламента на път за стаята на Патриотичния фронт
"К'во ходите като патици след мен".
 
Бойко Борисов по време на пресконференция на тема "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата"
"Ние ще толерираме ли като общество тези хора, които благодарение на това, че се правят на бабаити, трябва да извадим за тях стотици милиони? За това, че той иска да е бабаит. Това иска да внуши министър Москов. Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение".
„ Знаете , че аз съм достъпен . Дали е чистачка или съдийка се тая . „
 
Борисов за башибозука на Цветан Василев
"Вижте манипулацията, той казва - аз се срещах с тримата лидери на партии, но на 6 юни се видях с Бойко Борисов. Аз тогава съм бил в опозиция и криминалните обстоятелства са моят дом. Що за интереси са това, всеки да иска да идва в Банкя? Като дойде в Банкя, все едно е целунал папата по ... Дойде да ми се извини, за това, което са ми причинили"
......
"Дни наред "моля ти се, моля ти се, моля ти се да се видиме". Накрая му казах: "Добре, ела в Банкя, но мен ме наблюдават. Казах му: Не виждам тема за разговор, защото твоите башибузуци, ордите на Бареков всяка сутрин са пред дома ми, разболяха детето ми. Нямаше телевизия, където да мога да отида без да я обкръжат.  И дойде, и влезе с колата в гаража. Това е криминалният случай. И няма да ми повярвате, аз се заклевам - той дойде да ми се извини".
 
Борисов на въпрос дали шефът на ДАЙ Цветелин Цветанов е имал покровителство от по-високи нива.
"Няколко месеца наблюдаваме кабинета му, знаем всичките му шапки и каскети."
 
Бойко Борисов пред би Ти Ви в отговор на зрител с колко пари живее и колко пари има в джоба си.
„ Аз съм се нагладувал, до 30 години съм бил като вас.“
 
Бойко Борисов по време на откриването на обновената Централна гара в София .
"Мъката им е голяма и е хубаво и те (злосторниците, бел. ред.) да се смирят. Казах ѝ: "Представи си, Данче, ако сме на тяхно място. 20 години - нищо не сложил. Тухла върху тухла, само разбивано и изведнъж гледат - едно върху друго толкова хубави неща. То е голяма мъка".
 
 „ Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят.“
Бъртранд Ръсел

вторник, 26 април 2016 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ 9




19.04.2016
Вие сте премиер, арестуват ваши подчинени за корупция, или просто народът е настръхнал от  простотиите, които  не можете да спрете да ръсите. Няма никакъв проблем, ако сте премиер на България. Най-гледаните предавания са задръстени от бездарници, мечтаещи да се отъркат във вас, да ви зададат тъповат въпрос, който да звучи  сякаш са остри и сериозни публицисти. След половин  час в ефира на някой от тези благородни евнуси, пазители на публичния ви образ, вие ще сте излязъл като интелектуално превъзхождаща, волева личност. Без значение, че половината  от нещата, които сте казал отново са били комбинация от  лъжи и пълни глупости.
Най-трудното нещо след вчерашния гастрол на Бойко Борисов при Цветанка Ризова е да се прецени дали неговата наглост, или безгръбначното подлизурство на водещата са по-възмутителни. Сервилността на тази дама стигна дотам, че не посмя да зададе нито един неудобен въпрос, а при всяко подобие на трудно питане бързаше  да го отдаде на някой зрител. Да, седмица след като Владимир Путин за пореден път се появи в национален ефир да отговаря на въпроси на руските гражданин, същото реши да направи и нашият министър-председател. Контекстът, на решителността му е следният: арести за корупция на висши държавни служители (в Държавна автомобилна инспекция), самопризнание на транспортния министър, че не може да пресече корупцията в същото ведомство, извращения на самодейци с бежанци по границата. За финал, самата Нова Телевизия уволни карикатурист, осмиващ Бойко Борисов  с творчеството си.
Всичко друго, но не и истината.
Нищо по-нормално не бе имало от това, човекът оглавяващ изпълнителната власт да се покаже и да отговори честно на въпросите, които вълнуват хората, след което да се остави да бъде съден от общественото мнение. Това, което изкриви привидно  нормалното развитие, бе, че гастролът бе при удобен журналист, който нямаше желание да разнищва  проблемите в дълбочина, а предпочиташе да замазва гафовете.  Нещо повече, самият журналист си призна, че цензурира въпросите, като заяви, че ще задава само питания на хора, които не са ги изпращали с псевдоним.
 
ГАФ 1
Теза  на премиера: Извънредните приходи в бюджета осигуряват средства за великденски пенсии.
Премълчаната реалност: Нищо извънредно няма в приходите. Просто икономиката си расте, а правителството си занижава приходната задача, за да осигури преизпълнение и след това да може да подхвърли по някой лев на най-възрастните.
 
ГАФ 2
Теза на премиера: Ивайло Московски и Николай Ненчев са съдействали за изобличаването на корумпираните служители в подопечните им министерства. Успоредно с това, с голям успех протичала и операция на ДАНС във Фонд „Земеделие“.
Премълчаната реалност: Как е възможно изведнъж в три институции едновременно да започне акция, след общо пет години управление в двата мандата на ГЕРБ. Толкова време ли бе необходимо, за да се подготви акцията срещу корумпираните? Дали пък не наблюдаваме активизиране на службите  да ловят корумпираните, над което активизиране премиерът няма контрол? Може и да разберем в близкото бъдеще, но не благодарение на Цветанка Ризова.
 
ГАФ 3
Теза на премиера: Това над три милиарда годишно да нанесеш щета на контрабандистите, създава големи врагове.
Премълчаната реалност: След като отдавна е налична информацията, доказваща, чепремиерът лъже, когато твърди, че е отнел 3 милиарда от контрабандистите, госпожа Ризова продължава да мълчи тъповато и да официализира лъжите на министър председателя.
 
ГАФ 4
Теза на премиера: Свинските опашки са пластмасови връзки, само че те не носят този емоционален заряд, след себе си, когато става въпрос особено за мюсюлмани.
Премълчаната реалност:  Тези пластмасови връзки дори и в магазините се продават като „свински опашки“ и този термин е известен на всеки, който поне веднъж в живота си е се е занимавал с окабеляване, или ремонт на автомобили. По-важен обаче е цялостният контекст, на изказването, с което се замазваше гафа от първоначалната подкрепа на БойкоБорисов за издевателствата на гражданските патрули по границата ни с Турция.
 
ГАФ 5
 При въпрос навлиза ли България в дългова спирала и защо ГЕРБ критикуваше правителството на Пламен Орешарски за изтеглянето на един милиард нов дълг, след като днес се теглят над 16 милиарда лева нови дългове, тезата на премиера беше:
Точно пък Орешарски  да казва, дето вдигна дълга. Паралелно с това (заемът за един милиард) той (Орешарски) вдигаше дефицити и не се казваше къде отиват парите. Сега ние казваме 150 милиона за учителите 20 милиона за спешна помощ  100 милиона за „Тракия“ и за „Хемус“… Дългът  е толкова нисък, че… Освен това вие виждате парите от фискалния резерв стоят там.  Ние харчим от повечето приходи. От дълга само връщаме заеми и ги заменяме.
Реалността: ПЪЛНА И АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Държавният дълг е двойно по-висок в сравнение с размерите си в началото на първия мандат на ГЕРБ и за увеличението му отговорност имат най-много ГЕРБ, които на всичко отгоре разполагаха и с фискални резерви за първите три години от своето управление. След като  той бе изчерпан, всички бюджетни дефицити през втория мандат на ГЕРБ се финансират с дългове. Ако разходите се покриваха с текущи приходи бюджетът щеше да е балансиран, или дори с излишък. И след като се налага тегленето на заеми, за покриване на дефицитите, очевидно става въпрос за навлизане в дългова спирала. Това е истина, която премиерът  може да отрича, но само безумно слаб журналист ще пропусне възможността да го постави на място в национален  ефир. Иска се журналистът да бъде извънредно слаб и за да не припомни, че новият дълг и допълнителните разходи, инициарани от Пламен Орешарски първо бяха подробно описани в проектозакона за актуализация на бюджет 2013 и второ, коригираха гаф на ГЕРБ с това, че не бяха бюджетирали даденото обещание за ранно изплащане на земеделските субсидии.
Ясно е, че телевизионните водещи често се принуждават да бъдат пенкилери, тоест да знаят всичко и да нямат задълбочена информация за нищо, но това е министър-председателят на държавата и ако той може да лъже в национален ефир, без да има подготвен човек насреща му, да го разобличи, очевидно и журналистът и медията, за която работи се провалят във функцията си да защитават обществения интерес.
Наскоро за пореден път присъствах на разговор, който приключи с обобщение, че народът бил прост, щом си избирал такива управници. Може и да не е толкова прост. Просто му липсват журналисти с кураж, които да поставят на мястото министър-председателя, когато реши да мами нацията. Дали сатва дума за Антон Хекимян, Ани Цолова, Виктор Николаев, Георги Любенов, Илиана Беновска, или Мира Иванова. Общото между всички тях е, че нямат нито  желанието, нито куража да правят задълбочена журналистика.

Стефан Антонов

http://www.na-stenata.com/boyko_liar/
 
 
СоциаГлисти – Журналистите на Кремъл у Нас
 
15.03.2015

 
Тези „герои“ на нашето време громят неправдите в България и се борят за свободата на словото. Те са единица мярка за социална справедливост. Те са комсомолската правда (истина). Те посочват верния за българите път към светлото социалистическо бъдеще.
Борбата им със злото е неравна. Нечестивите либерали и демократи са техният идеологически враг. Тези гнили, западни елементи са заплаха за нас и най-важното за майка Русия.
Те са известни журналисти,  всички ги познаваме. Закрилниците им са ги издигнали, така че тези пропагандисти да бъдат обществени фигури. Когато биват разобличавани за своята пропаганда в услуга на Кремъл, те реагират остро. Веднага влизат в кожата на репресирани от „демократите-фашисти“.
Борейки се за свобода на словото тези червени журналисти защитават деспотизма в Кремъл за който свободата на словото е нещо досадно и се опитват всячески да го смажат.
Въпросните членове на Петата колона на Русия са доста по-вредни от обикновените кряскащи по площадите 30-40 лумпена, носещи руски знамена и символи. По-вредни са и от проруските интернет тролове.
Това е така, защото те са тези, които пишат сценария на въпросните троловете и измислят опорните точки. За съжаление промиват мозъците на тези, които не се интересуват задълбочено от политика, интелигентни са, но се лъжат лесно.
Някои от тях са политически хамелеони. Те и редица други псевдо журналисти и общественици са се продавали на този, който плати най-добре. Тъй като Русия винаги е поддържала силна пета колона у нас, нашите предатели са добре платени, имат си медии и заливат народа с лъжи и помия.
Нека направим кратки визитки на едни от главните журналисти, развиващи пропагандна дейност за режима в Москва у нас.


 

Едни от Най-Видните Журналисти-Рубладжии

 
Велислава Дърева
 
 
Велисалва Дърева. Преди 1989 е работила в „Народна култура“, в. „Стършел“, в. „АБВ“, в. „Пулс“, сп. „Отечество“, сп. „Общество и право“. След това дълги години работи във вестник „Дума“ от където е уволнявана няколко пъти.
Награждавана от НС на БСП за политическа журналистика. Въпреки перипетиите в „Дума“, другарката Дърева изглежда, че е вярна до гроб на червеното знаме и червената идея.
Тя не спира да плюе против враговете на бившата БКП с безкрайна жлъч. Дали са политически партии или обикновени протестиращи граждани – няма значение. Тя злобно поразява всички противници на господарите ѝ с хапливи статии и медийни изяви.
Култът към Путинова Русия, разпространяван от нея е микс от опорни точки. Това често са конспиративни, анти-западни теории и отричане на всякакви факти относно намесата на Москва във вътрешните работи на всички държави от бившия Източен блок.
За разлика от другите българофоби в краткия ни списък, при Дърева почти няма хамелеонски преобразявания. Тя имаше уважение към президента Желев, но за разлика от колегите си от петата колона винаги е била последователна в защитаването на червената идея.
 
Александър Симов
 
Александър Симов. Този член на руската пета колона има една особеност – специалист е по всичкология. Компетентен, или по-скоро, изказващ се по всички теми за които го поканят (плати му се, за да бъде поканен) или реши да пише статия.
Когато другарите му биват изобличавани, журналистът от „Дума“ веднага се появява, за да замаже положението с още лъжи типично по комунистически.  Той дори учреди обединение на русофилите в БСП.
Беше и продължава да е редовен гост по студията. Не можем да подминем скандала между Симов и Найо тицин. В типичната за почти всеки русофил шизофрения по време на такива диспути, защитаващият рашисти Симов обича да казва „дръжте фашиста“.
Българофобията на този виден рубладжия често се изразява във настъпателна, вербална агресия, когато става дума за любимата му Русия. Той не крие подкрепата си към терористите в Донбас и дори им ходи на гости.
В своите пасквили, естествено, той възхвалява гордите „опълченци и борци срещу фашизма“ и сипеше огън и жупел по украинската армия, която се биеше с терористите.
 
 
Петър Волгин
 
 
Петър Волгин. Може би, най-образованият и интелигентен от досега изброените, Волгин успешно за пред едни и неуспешно за други, се крие зад маската на бунтаря.
В началото на 90-те бе виден привърженик на СДС, но постепенно смени лагера. При идване на власт на „кабинета #КОЙ“ журналистът-хамелеон злобно нападаше протестиращите, които според него вършеха нещо нередно, бунтувайки се срещу подигравките с народа.
Както всички левичари у нас и Волгин преживява постоянни „катарзиси“. Последният му катарзис го накара да започне да вижда в Путин един пазител на правата и свободите и велик държавник.
Водещият на пропагандното, имащо претенции да бъде „обективно“, предаване „Деконструкция“ стана виден член на Петата колона, громейки „злият запад“, където за закуска се ядат предимно деца.
Западът благослови Нацимайдана – това е микроскопична част от помията, която русофилът Волгин излива срещу развитите демокрации, защитавайки автократизма на Русия и тероризма в Украйна.
Не пропусна да покаже и задоволството си от убийството на Немцов и побърза да обвини ЕС и САЩ в коварен заговор, целящ очерняне на „бялата лястовица“ Путсталин.
Говорейки за Борис Немцов, не можем да не споменем една друга противна личност, която направо изпада в екстаз, когато смъртта си намери някой враг да деспотизма в Русия.
 
 
Явор Дачков
 
 
Явор Дачков. „Гарван гарвану ако не вади.“ Поради тази причина и този виден политически хамелеон се котира толкова успешно в журналистическата гилдия, въпреки гнусните, антибългарски лъжи които разпространява.
И той, като съседа му по „окоп“ в борбата с „еврофашизма“ – Волгин, направи рязък завой от поддръжка на някогашното СДС към служене на определени олигархически кръгове.
За медиите, в които този журналист бълва пропаганда, може да се говори много, но те са тема на друг разговор. Сега говорим за шокиращата настървеност, с която от няколко години Дачков, с преливащ от рубли джоб, започна да обстрелва с гръмове и мълнии противниците на Путинова Русия.
Основната му опорна точка е, че в Русия имало „стабилност“ и трябвало да се развиваме под нейното попечителство. Почервенелият Явор е един от най-известните общественици получаващи най-силен оргазъм, когато някакво нещастие сполети враг на Путлер.
След убийството на Немцов другаря Дачков побърза да напише налудничав статус във Фейсбук: „Аз съм сигурен, че са американците“. Все пак, винаги са те, когато Кремъл върши безобразия, нали така?
Списъкът с русофилските послушковци, провеждащи дезинформационна война у нас е твърде дълъг за една статия. Те са навързани като свински черва посредством, вестници, вестничета, сайтчета, фейсбук страници и цели телевизии.
Те почти винаги се крият зад социалистическата идея и борбата за справедливост, но в действителност като едни глисти просто са се лепнали и се хранят от заразения приемник – българския народ.
Тези слуги на Кремъл са сред най-опасните членове на Петата колона в България, защото промиването на мозъците на един народ е най-голямата възможна вреда.

неделя, 24 април 2016 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 43

 
 
Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.
 
Шефът на ДАИ арестуван за подкуп .
30.03.2016
Шефът на агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов е бил арестуван в специализирана акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура, научи в. "24 часа".
Акцията е започнала днес на територията на София, Враца и Видин. Работи се по разследвания за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки, обясниха източници от службите.
Претърсванията в клонове на автомобилната администрация на територията на тези триобласти продължават. Според разследващи са намерени вече доказателства. Имало дори тетрадки, в които са описвани приходите от корупцията.
При акцията са открити и банкноти в различна валута. до редакционното приключване на броя бяха преброени 13 000 лв. и 6000 евро.
Освен шефът на агенцията Цветанов са арестувани 3-ма служители във Враца, 3-ма във Видин, а в столицата задържаните са 8. Арести се очакват и във Варна и Габрово.
От министерството на транспорта потвърдиха, че ГДБОП и ДАНС са влезли в автомобилната администрация и входът в сградата на министерството е отцепен. Те не бяха уведомени за ареста. Министърът на транспорта Ивайло Московски е разпоредил шефът на сигурността на ведомството да окаже съдействие на разследващите, а ако се докажат нарушения, извършителите да си понесат отговорността.
Цветелин Цветанов бе назначен от премиера Борисов по предложение на Московски на 12 януари 2015 г. Тогава за “24 часа” Московски каза: “Имам му доверие.”
Цветанов смени предишния шеф Димитър Ганев. Московски търсеше човек, който да се справи с корупцията в автомобилната администрация и най-вече в регионалните звена. Това се наложи след скандалите във Велико Търново и Плевен заради тъй наречената такса спокойствие. Първата му кандидатура бе на бившия шеф на антимафиотите Станимир Флоров, но премиерът не го назначи.
Цветанов е от Плевен, инженер е по професия, работил е 5 г. в “Проучване и добив на нефт и газ”, бил е в “Луфтханза техник”, бил е регионален шеф на автомобилната администрация за Плевен, Ловеч и Габрово. В края на 2012 г. е освободен и е станал управител на общинска фирма.
 
Най-после справедливост! Роден корумпиран съдия влиза в затвора .
08.04.2016
 За първи път съдия влиза в затвора заради корупция. Магистратът Славчо Петков от Велико Търново ще лежи 4 години заради рушвети. Това присъди окончателно Върховният касационен съд.
Петков бе арестуван през октомври 2010 г. след като в продължение на месеци бе подслушван и следен. Полицаите спипаха съдията с белязани пачки в якето му, съобщава „Стандарт”.
Парите били последна вноска от 25 000 лева подкуп, поискани от Петков, за да оправдае подсъдимия Емил Шопов - Шопа, обвинен за кражба на нафта. Магистратът сам си поискал рушвета в казино в Търново, където двамата играели на ротативки. Петков получи 5 години от Софийския градски съд през 2012 г., но на втора инстанция присъдата падна. Състав на ВКС обаче го прати в затвора, но намали годините на 4.
Това е най-голямата присъда срещу магистрат за последните 15 години.
 
ТОКУ ЩО СЪОБЩИХА ЛОША НОВИНА ЗА МАРЕШКИ! ВСИЧКО СЕ ОБРЪЩА ЗА НЕГО…
19.04.2016
Държавата чрез Комисията за установяване на незаконно придобито имущество е предприела проверка на имотите на варненския бизнесмен Веселин Марешки, съобщи ПИК, позовавайки се на два независими източника.
Новият петролен бос е попаднал в полезрението на контролните органи заради обвинението в изнудване и нанасяне на телесна повреда, което му повдигна през миналата есен Варненската Окръжна прокуратура.
Производството срещу него е образувано за побой над общинския съветник Костадин Костадинов (на снимката отдолу), както и за изнудване в съучастие с Красимира Колева на Асен Миланов, наемател на пицарията „Ред хот пица“.
На 15 октомври м.г., за да принуди Миланов да му плаща месечно по 10 хил. лв., Марешки го заплашил, че ще разруши стопанисваното от него заведение „Ред хот пица“, твърдят потърпевшите в показанията си пред магистратите. Месец по-рано Марешки предявил претенции по повод дължим наем за прилежащи части и тераса към помещението, в което се намира пицарията. Разследването е установило, че по този повод той е спрял ел. захранването, частично е съборил незаконно изградената тента и влязъл във физически конфликт с общинския съветник Костадин Костадинов, който бил на мястото, за да защити Миланов, се посочва в постановлението му за привличане към наказателна отговорност.
Само преди месец Комисията за установяване на незаконно придобито имущество внесе рекордния дори за редица европейски държави иск за над 2.3 млрд. лева срещу скандалния банкер Цветан Василев.
 
Задържаха 8 души от Фонда за лечение на деца в чужбина .
20.04.2016
 ГДБОП и прокуратурата провеждат спецоперация във Фонда за лечение на деца в чужбина. Задържани за 24 часа са 8 души, сред които и директорът Павел Александров.
Разследването е по досъдебно производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления, съобщиха от държавното обвинение. Участници в групата са длъжностни лица от Фонда, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи.
Към момента се извършват предварително разрешени от Специализирания наказателен съд претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели.
Осемте задържани ще останат в ареста за 24 часа.
Повече информация ще бъде предоставена утре след приключване на първоначалните действия по разследването, се казва още в лаконичното съобщение на прокуратурата.
По време на разследването, което се води от няколко месеца, са открити са десетки финансови злоупотреби, като тепърва предстои проверка по всички случаи, предаде БНР. Става въпрос за транспортирането на болните деца и семействата им до други държави, настаняването им там и други подобни нарушения. Например деца са били настанявани в частни апартаменти вместо в клиники, като така се е злоупотребявало със средства на фонда, съобщи БНТ.
По информация на телевизията по време на разработката са се появили и имена на журналисти. Не се съобщава какво е тяхното участие и роля в престъпната схема.
Според в. "24 часа" арестите са направени по време на заседание на обществения съвет към фонда, който одобрява финансирането на лечението на деца извън България. Полицаи и прокурори влезли на заседанието и задържали заподозрените, че са източвали фонда, начело с Александров.
Общественият съвет на фонда се състои от 17 души, от които трима представители на медии, четирима на пациентски организации, осем лекари и един служител от Агенция за социално подпомагане, както и шефката на Агенцията за децата Ева Жечева.
През август 2014 г. здравният министър д-р Мирослав Ненков върна като директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров.
Александров бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява фонда в продължение на три години. Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.
Д-р Кацаров: Явно става дума за организирана престъпност
"Шокиран съм от тази новина - че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", коментира пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Той изрази изненада, че ГДБОП се занимава със случая, защото това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.
По думите му през годините винаги е имало проблеми с работата на фонда, но са го отдавали на това, че има пари, които трябва да се разпределят измежду хора с по-големи нужди от обективните възможности на фонда.
 "Създаваше се впечатление за прозрачност във фонда, но вероятно зад нея сигурно са били скрити неща, които не са били видими за обществото, за да се стигне до арести на целия фонд", каза още Кацаров.
 
Започна делото на изрода Киро Принца жестоко убил готвача си .
20.04.2016
 Киро Принца с не по-малко известното си име Кирил Христов на 63 години, най-сетне изкачи стъпалата на Съдебната палата в Бургас. Той е арестуван за бруталното убийство на Николай Колев, негов готвач.
Започва същинската част, която ще реши присъдата на изверга. Негов адвокат е Росен Кожухаров, който ще пледира Принца да излезе на свобода. Тезата на защитата е изградена на основа на твърдението, че Принца е стрелял по невнимание!? Освен това ще Кожухаров ще наблегне на известното, че "добрия човек" е с чисто минало, няма досие и няма как да попречи на разследването!? Да видим дали съда ще се върже на тези глупости...
От друга страна не е ясно какво ще е обвинението на прокуратурата. Ще разберем по-късно дали изрода ще бъде обвинен в умишлено тежко престъпление и дело за присъда затвор от 15 до 20 години, или убийство по невнимание с незначителна присъда.
 
Прокуратурата проверява морския сарай на Доган .
22.04.2016
 Бургаската окръжна прокуратура е започнала проверка след публикации в медиите за новоизградения палат на територията на парк "Росенец“ и преграждането на пътя до нос "Чукалята". Отрязаният плаж се гуши като анклав между две "руски" територии – от едната страна е пристанище "Росенец", което правителството даде на концесия на "Лукойл Нефтохим Бургас", управлявано от Валентин Златев, а от другата страна е новият сарай на Доган, писа преди седмица сайтът "Биволъ", който приложи снимки и документи.Окръжна прокуратура-Бургас е възложила на Областната дирекция на МВР за изясняване дали има нарушения.
Любопитен щрих в случая е, че в съобщението на прокуратурата не се споменава кой точно "новоизграден" имот на територията на парк "Росенец" ще се проверява. В района има и други такива. Подразбира се, че става дума за сарая заради споменаването на бариерата на пътя, "препятстваща свободния достъп до държавно пристанище и плаж".
Действията на прокуратурата са в резултат на разследване на сайта "Биволъ", публикувано на 14 април тази година. Община Бургас е дала на собственика на имота част общинска улица и така е блокирала достъпа до държавно пристанище и държавен плаж.
Сараят е построен върху самия нос "Чукалята", който е част от територията на бившата военна база на гранични войски край Бургас. Това е единственото място, което има пълна видимост към Бургаския залив. В съседство на сарая се намира нефтеното пристанище "Росенец" на "Лукойл".
Предисторията на палата
Крайбрежната територия бе продадена от правителството на ОДС на "Лукойл" при приватизацията на рафинерията и пристанището през 1999 година. Впоследствие пенсионните фондове на "Лукойл" продават близо 320 декара на руската фирма "Стрейтлайн", зад която стои кипърската офшорка "Troxy trading".
През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от "Стрейтлайн" за 1.7 млн. лева. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма "Хермес Солар". Нейният мажоритарен собственик е Хайрие Хаджийска Хайрие беше секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин, който се самоуби при съмнителни обстоятелства през 2008 година в Боянските сараи на Доган.
И в бранша, и в ДПС знаят, че идеята за създаването на фирмата е на Ахмед Доган, както и че той я контролира, пише "Капитал".
"Хермес солар" започва с капитал от едва 100 лева. Дружеството обаче бързо получава два кредита от КТБ, която към онзи момент е любимата банка на властта. Към момента на фалита на банката "Хермес солар" има кредити към КТБ за близо 20 милиона лева. Първият е от март 2012 г. и за близо 12 млн. лв. и има просрочени лихви 100 000 лева. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 000 лева лихви. Те са категоризирани като "лоши кредити" без достатъчни обезпечения, пише "Биволъ".
И двата кредита на "Хермес Солар“ бързо са намерили топъл прием в ПИБ. Те са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%, отбелязва финансовия журналист Мирослав Иванов приблизително по същото време, когато започваше строежа.
Освен от КТБ "Хермес солар" получава помощ и от правителството на Пламен Орешарски. Министърът на екологията Искра Михайлова прокарва предложение, което поставя фирмата в по-благоприятно положение на пазара за соларни панели, пише "Капитал".
 След получаването на земята
 Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Но по адреса и координатите посочени в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че фирмата продължава да бъде близка до ДПС, допълва "Биволъ".
Строителните разрешителни за "Хермес" са издадени само за седмица от община Бургас, включително общинската улица. Преди това общината прокарва Подробен устройствен план (ПУП) за имота, в който е включена и общинска улица. Единствено областният управител Константин Гребенаров протестира. От неговото писмо до кмета разбираме, че водещата до държавни имоти улица е станала частна собственост на възложителя и е блокиран достъпа до държавното пристанище. Въпреки този протест Общинският съвет на Бургас, контролиран от ГЕРБ, дава зелена светлина за строежа през март 2013 година.
Проектант е на сарая близкия до ДПС арх. Калин Тихолов. Той бе и първият министър на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски", но след силен медиен натиск бе сменен с Иван Данов.
По строително разрешително сараят трябва да е с височина 7,5 м, но той надвишава 20 метра. Огромната кула, издигаща се над сараите, се разглежда "архитектурен елемент" от община Бургас. Засега улицата все още не е приватизирана, както е предвидено по ПУП и се води общинска публична собственост, пише "Биволъ".
Въпреки че достъпът до плажа трябва да е свободен, това не е така. Проверка на "Капитал", който публикува свое собствено разследване, показва, че пътят е преграден, има и охрана.