понеделник, 29 август 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 61




Абсурдно и налудничаво, но… законно?! Над 50 троянски фирми и други от страната трябва да връщат милиони заради сделки с „Олимпия” ООД * Подозренията – за умишлен фалит и източване чрез офшорка * Кметът Донка Михайлова: „Изцяло съм с вас” * Янаки Стоилов обещава законодателна промяна до Коледа, ГЕРБ подкрепя.
23.11.2012
 СТРАНЕН ТЕКСТ от Търговския закон (чл. 646, ал. 2, т. 1) и един подозрителен фалит на голяма местна фирма са на път да доведат до взрив икономиката и социалния мир в Троян – един средно голям за българските мащаби град (23 хил. жители), минаващ за финансово най-стабилният в Ловешка област. Констатацията не е пресилена и се опира на реални факти, а двете срещи на потърпевши бизнесмени от района в последните няколко дни (втората бе вчера, 22 ноември 2012 г.) дозасилиха мрачните прогнози. Нещо повече – оказа се, че са засегнати и фирми от София, Варна, Пловдив, Габрово и други градове и трусът може да добие национални измерения.
ЗА КАКВО СТАВА ДУМА? Троянската мебелна фирма „Олимпия” ООД - чието седалище и производствена база са в близкото с. Орешак и собственици са й троянските бизнесмени Мирослав Симеонов и Веселин Петров * – някак тихомълком в началото на 2008 г. премества седалището си в София и се пререгистрира там. А на 23 април 2009 г. на свое закрито заседание Софийският градски съд, отдел VI-3, председателстван от съдия Лилия Илиева, обявява „Олимпия” ООД в неплатежоспособност/фалит. Което става по искане на собствениците, като причината е тежка задлъжнялост. Съдия Илиева мотивира решението си с аргумента, че според законодателя „щом длъжникът сам е поискал обявяването си в неплатежоспособност, се смята, че същата е доказана”.
 ФИРМАТА на Симеонов и Петров е обявена в неплатежоспособност на 23 април 2009 г., но считано от 14 юли 2006 г. – т.е. с цели три години по-рано. Защо? През м. януари 2006 г. „Олимпия” ООД сключва договор за маркетинг и консултантски услуги - по който правоприемник е офшорката „Аланеро Индъстриал Корпорейшън”, регистрирана в Панама – и не може да се издължи. Като мотив за неплатежоспособността се посочва и световната икономическа криза, макар че през 2006 г. кризата все още е далеч. Любопитно е обаче, че дългът се появява чак в отчетите за 2008 г., а предишните две години (2006 г., 2007 г.) „Олимпия” ООД регистрира добри и нарастващи обороти – съответно 2,3 млн. лв. и 3,02 млн. лв.
ДВЕ НЕЩА тук заслужават особено внимание. Първо – фалитът на „Олимпия” ООД може да се обжалва в 7-дневен срок след вписването му в Търговския регистър. Вписването пък, случайно или не, е извършено на 30 април 2009 г., а следващите шест дни (1-6 май) официално са обявени за празнични и неработни; т.е. практически се блокира възможността да се подадат възражения. И второ, по-важното – обявената задлъжнялост към „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” е за внушителната сума от 8 800 000 лв. и превръща панамската офшорка в основен кредитор, като я нарежда най-отпред в списъка за бъдещи вземания. Общият размер на задлъжнялостта според съдебното решение възлиза на 11,2 млн. лв.
 И СЕГА ЗАПОЧВА „най-интересното”. Съдебното решение, както казахме, връща лентата с три години назад (от 14 юли 2006 г., когато „Олимпия” ООД прави последно плащане към кредитор). А споменатият чл. 646, ал. 2, т. 1 от ТЗ постановява, че всички сделки с фирмата от началната дата на неплатежоспособността й се обявяват за невалидни и партньорите на „Олимпия” ООД трябва да върнат парите, получени по тези сделки. По-простичко казано: произвел си мебелни заготовки за „Олимпия” ООД и са ти платили – връщаш парите; направил си й архитектурни проекти и са ти платили – връщаш парите; продал си й ток, вода, инструменти, материали, реклама, транспортни услуги и т.н. – връщаш парите… Звучи абсурдно и дори налудничаво, но е… законно (въпросният законов текст е приет през 1998 г. и се твърди, че е изобретен, за да обслужва приватизаторите на големите държавни фирми при управлението на Иван Костов, но защо вече 14 години не е променен, няма кой да ти каже – бел. Г.М.).
КАКВО СЛЕДВА нататък? На 29 май 2009 г. Райфайзенбанк, която година по-рано е отпуснала кредит срещу ипотека върху 8 имота, собственост на „Олимпия” ООД, заедно с МКБ Юнионбанк възразява в съда срещу дълга към „Аланеро Индъстриал Корпорейшън”. Двете банки твърдят, че става дума за „мним кредит”, зад който се крие самият длъжник (т.е. „Олимпия” ООД) и искат „това вземане в размер на 8 800 000 лв.” да бъде изключено от списъка. Председател на съдебния състав отново е съдия Лилия Илиева, а решението, произнесено почти година по-късно – на 20 април 2010 г., е в подкрепа на възражението и изключва от списъка „приетото вземане на „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” в размер на 8 800 000 лв.”.
НО НА 22 АПРИЛ 2010 Г., т.е. само два дни след съдебното решение за изключване на „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” от списъка с кредиторите на „Олимпия” ООД, постъпва молба от офшорката за включването й отново. И скорострелно, само след 4 дни (26 април 2010 г.), излиза съдебно решение, одобряващо молбата. Иначе казано - „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” категорично застава най-отпред в списъка на кредиторите с признати приблизително 78% от размера на всички вземания и нейният глас е определящ при избора на постоянен синдик, което съвсем не е без значение.
 КАКВО СЕ СЛУЧВА в момента, м. ноември 2012 г.? Над 50 фирми в Троян и района вече са с призовки да връщат средства, получени от сделки с „Олимпия” ООД в периода от 14 юли 2006 г. насам и броят им продължава да расте. Сред засегнатите са фирми от различни браншове, включително общинското ВиК дружество, електродоставчикът ЧЕЗ, мобилният оператор М-тел, куриерската фирма DHL, много фирми от мебелния бранш, търговски фирми и т.н. По неофициални данни общата сума, която се търси от троянските фирми, е от порядъка между 5 млн. и 10 млн. лв.; а исковете към отделни фирми варират от 1200 лв. до 920 000 лв.
НА СРЕЩАТА на 22 ноември, която бе организирана от инициативен комитет от собственици на фирми от „черния списък” и подкрепена категорично от кмета на община Троян Донка Михайлова, напрежението ескалира дотолкова, че един от потърпевшите бизнесмени, Румен Христов („Атланта” ЕООД), който трябва да връща около 70 000 лв., предложи да се организира протестна акция пред сградата на парламента; „Само така ще ни чуят и ще ускорим законодателната промяна”. Промяна в Търговския закон, която да блокира подобен „рекет”, била обещана на спешната среща преди няколко дни с депутата Янаки Стоилов (БСП) и троянската народна представителка д-р Станка Шайлекова (ГЕРБ). „Имаме уверението на г-н Стоилов, че законодателната промяна ще бъде извършена до Коледа и на г-жа Шайлекова, че групата на ГЕРБ подкрепя исканията ни”, обяви членът на инициативния комитет Владимир Хаджийски („Елма 13” ООД). „Без законодателна промяна каузата ни е загубена… Става дума за стандартна схема за източване на фирми”, заяви друг от инициативния комитет – Емил Чакалов („Стем” ООД).
„ТАЗИ ПОРОЧНА СХЕМА за обявяване на несъстоятелност цели лично облагодетелстване”, категорична бе Елена Хаджийска („Елма 13” ООД); тя предупреди, че ако схемата не бъде стопирана, резултатът ще е фалит на доста фирми, загуба на стотици работни места и в крайна сметка колапс на и без това намиращата се в тежко положение  икономика на Троян и района. Интересен въпрос постави представител на веригата бензиностанции „Йоана”, която продавала горива на „Олимпия” ООД и е сред най-сериозните потърпевши (трябва да връща около 300 000 лв.); според него жалбата на двете споменати банки е довела до прокурорско разследване срещу „Олимпия” ООД за предоставяне на невярна информация и умишлен фалит и първоначално разследването било в Троян, после се прехвърлило в София, но оттам дирите му се губели?! „Симулирана несъстоятелност, това е”, категоричен бе Иван Лесидренски (ЕТ „Илти – Иван Лесидренски”), "ужилен" с 87 000 лв.        
 „ИЗЦЯЛО СЪМ С ВАС и за пореден път изразявам безпокойство от случващото се, което може да има тежки последици не само за Троян, но и за страната”, заяви кметът Донка Михайлова и обеща подкрепата си с всички възможни средства. Срещата приключи със заявеното общо очакване, че медиите ще дадат максимална гласност на случващото се и ще помогнат за справедливото решаване на тежкия проблем. В неформални разговори се чуха и много други неща: че става дума за матрица, подобна на тази, довела до източване на електромоторния гигант „Елма” и на мебелното предприятие „Хемус”; че се купуват магистрати, които подпомагат изкуствените фалити; че ако не се направи очакваната законова промяна, има опасност „моделът „Олимпия” да залее страната; че не е изключено да се стигне и до саморазправа…
Генадий Маринов
* Бел. ред. Собствениците на „Олимпия” ООД Мирослав /Мишо/ и Веселин бяха собственици и на популярната преди време орешашка дискотека „Фламинго”, фирмата им се занимаваше също с недвижими имоти и строителство. „Олимпия” ООД закупи, след препродажба от фирма „Мера” ООД, и един от най-апетитните общински имоти в централната част на Троян – 3,5 дка в района на старата градска баня, където трябваше да се изгради търговско-развлекателен комплекс; имотът сега пустее, а срещу продажбата и препродажбата му има подаден сигнал към прокуратурата, останал без последствия – виж „Инж. Мирчо Банев: Призовавам към намеса на прокуратурата” .
 
На вниманието на ДАНС! ДАИ-София се раздира от корупция, милиони се взимат под масата .
06.11.2014
ДАИ-София се раздира от корупция, като милиони се взимат под масата от точно определени хора. За това алармираха пред Фрог нюз служители от дирекцията. Те твърдят, че положението е нетърпимо и почти всички са принудени да работят на ръба на закона или открито да го нарушават. Акциите на ДАНС във Велико Търново и Плевен ни окуражават, че нещо може да се промени, но далаверите при нас са десетократно по-големи”, алармираха възмутени даиджии.
Редовна практика било да се отклоняват проверки на транспортните фирми в София и окръга. По закон това не е позволено, но ръководството на ведомството, намерило няколко начина. Първият е срещу сумата от 1500 лв. да се подскаже на шефа на фирмата да пусне молба за отлагане защото е болен или ще пътува в чужбина. Другият начин е шеф на ДАИ да се обади на инспекторите и да им нареди устно да отложат въпросната проверка за неопределено време. Фрог видя с очите си документ, на който е отбелязано именно такова устно разпореждане. Услугата за това също струва около 2 бона. За последните 2-3 месеца по същата схема са били отложени около 70 дружества, категорични са запознати. В същото време се прилага и малко по-друга врътка. Фирмата може да е с 50 камиона, но в протокола да е отбелязано, че са проверени само 5. В столицата има около 2500 фирми и още толкова в окръга.
Отделно от това са автобусните дружества, които са поне 180. От години има фирми, в което наш крак не е стъпвал за проверка. Имената им се знаят от всички и никой не смее да пипне, защото в противен случай те чака наказание, обясниха отчаяните служители на ДАИ.
Най-голямата далавера пък е, когато все пак се стигне до проверка. За да се приключи без нарушения се броят по 5000 лв. Тарифата се знае от всички и си я плащат предварително. Единият начин на предаване на парите е следният-собственикът влиза при един от  шефовете, след което пуска пачката в сакото му, което виси на закачалка. Казва му се: „Пусни колкото сърце ти дава!”.
Напоследък хит са станали лицензите. Чужди фирми, предимно от Гърция масово са започнали да се лицензират у нас, заради по-ниската цена на услугата. Например в Испания за лиценз транспортните фирми плащат по 4000 евро. У нас пък се бъркат за 2000 лв., като от нова година цената пада на 500 лв. и то за 10-години напред. На практика, обаче превозните средства не действат у нас и инспекторите няма как да осъществяват физически контрол. Най-куриозното е, че по документи проверки се извършват и всичко се оформя така, както се изисква по закон. Разбира се, че за тази екстра също се плаща. Работещите, обаче умират от страх, защото при евентуална проверка ще се окаже, че се съставят документи с невярно съдържание, което според НК е престъпление.
Фрог се натъкна и на друга фрапираща нередност. Според информация, извадена от дигиталната карта на определен водач става ясно, че той е извършил близо 20 нарушения. След тях са, че не спазва почивката и не е минал на психотест. В същото време, обаче в констативния протокол срещу това лице в графа нарушеня пише: „няма”. Това означава, че няма да последват никакви наказания за фирмата. Така се действа поголовно и за такъв резултат се заплаща скъпо. Нещата станаха още по-страшни сега, след изборите. Има екипи, които взимат пари. Другите колеги, които не искат да си цапат ръцете, изобщо не се допускат да извършват проверки. Всичко това се отразява на здравето ни, защото с очите си виждаме какво се случва. В Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” работят около 600 човека, като 400 са администрация. Останалите 200 само извършват реално контрола, допълниха потърпевши.
Оказва се, че хора с дълги години стаж взимат по 500-600 лв. заплата, а чиновниците над 1000 лв. Твърди се, че ведомството изцяло е подчинено на ДПС. Дори преди два-три дни, въпреки тежкото финансово състояние, назначили поредния чиновник с турско име.
От три години служителите нямат униформи. Затова са принудени сами да си ги шият и то за своя сметка. Обещаните 3 лева дневни за храна, също секнали през март т. г., което е в пълно противоречие на подписания колективен трудов договор. Заради проблемите много хора са с влошено здраве, като през последните няколко години 12 от тях са починали.
Директор на регионалната дирекция е Кънчо Димитров. Името му нашумя в медите през октомври 2010 г.  Той и друг негов колега - Иво Кръстев, бяха уволнени с мотива, че са изнесли информация за пазар за шофьорски книжки на неграмотни българи и незнаещи български език чужденци. Случаят дори стигна до повечето европейски страни, включително и САЩ. Твърди се, че Димитров работел и във Футболния съюз и ползвал луксозен автомобил, даден му от една от фирмите. Въпросната кола се водела на съвсем друг човек.
 
Зам-министър на отбраната с къща за 440 бона, депутатче с апартамент от над половин декар . Четиво от Сметната палата за службите: Откъде са им парите?
22.06.2016
Най-сериозната инвестиция, която министър или негов заместник е направил през миналата година, е покупката на къща в столичния квартал „Симеоново“ на стойност 440 000 лева, Допълнително за парцела, на който е домът, са платени 30 хиляди лева. Проверка на МИГNews показа, че цената на парцела е нереална, тъй като един декар е минимум 130 000 евро.
Щастливите новодомци са зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и съпругата му Гюлджихан. Средствата за покупката са осигурени чрез банков кредит от 342 270 лева и собствени средства.
Още по-скандален е фактът, че почти неизвестният депутат от ДПС е станал собственик на огромно жилище през миналата година. Айхан Етем притежава жилище с полезна площ от над половин декар или по – точно 562 квадрата. За него той е платил почти 310 000 лева.
Депутати от движението споделят, че за обзавеждането той е извадил в брой още над 150 000 лева.
 
7 пъти осъждана измамница станала шеф в Профи Кредит .
11.07.2016
Измамница, която на седем пъти чула „виновна“ за далавери и престъпления, извършени в София, Петрич, Гоце Делчев, Русе, Попово и Велико Търново, успяла да пусне пипалата си и в Бяла. Така осмата присъда, с която обогати пъстрата си съдебна биография, бе в резултат на дело в Беленския районен съд.
Оказало се, че ловката хитруша С.И. няма проблем със социалното отритване като повечето осъждани, а напротив – успява да се впише в различни среди и поприща. Че дори и да се издигне на престижно звучащата длъжност „мениджър екип“ във фирма за бързи кредити.
Последната си присъда от 1 година и половина строг затвор измамницата излежала точно преди коледните празници през 2011 година. Половин година по-късно вече започнала работа в русенския офис на „Профи кредит България“ ЕООД. Съдбата й се усмихнала през април 2013 година, когато дружеството тръгнало да се разраства и решило да открие свой офис в Бяла. Така от длъжността кредитен инспектор измамницата била повишена в мениджър екип, като ръководела клона на фирмата за заеми.
Като шеф тя знаела паролите и различните кодове, които нейните подчинени ползвали.2 месеца след назначаването на мениджърската позиция измамницата закъсала финансово. Решила, че лесно и безпроблемно може да източи пари от работодателя си, като изтегли заем, но не на свое име. Придала вид, че отпуснатият заем всъщност е поискан и платен на редовен клиент. Така и станало – натопила нищо неподозиращи хора, като злоупотребила с личните им данни и се сдобила с 6000 лева. За целта дори разкрила нова банкова сметка, на която да получи парите.Междувременно преди измамата да лъсне, районният мениджър на „Профи кредит“ проверил управлявания от рецидивистката клон в Бяла, открил нередности и влошени резултати, заради което на 1 юли 2013 година тя била уволнена. Впоследствие, в края на септември, домът на сдобилите се с кредит без да знаят хора в Борово бил посетен от инспектори на фирмата. Те онемели, като чули, че се водят длъжници, които не си погасяват вноските по заема, защото изобщо не били теглили никакви пари. Затова подали сигнал в полицията и така следите отново довели до хитрушата.Самата измамничка така и не се призна за виновна. Напротив – лансира своя версия пред съда, която обаче бе в разрез с всички събрани доказателства. Наглостта й стигна дотам, че посочила като автори на договора за кредит безпомощни в подобна престъпна схема хора – пенсионер в напреднала възраст със силно намален слух и глухоняма жена с умерена умствена изостаналост, за която се грижи баща й. Заявила, че парите получила по своя банкова сметка, за да помогне на теглилия кредит, тъй като неговата сметка била невалидна. Съдът обаче бе категоричен, че е безспорно, че измамницата е действала само и единствено за своя облага, като е намесила случайни хора. Освен това е злоупотребила с доверието, което са й гласували от „Профи кредит“, след като са я назначили за мениджър екип, и е имала достъп до паролите и кодовете на кредитните експерти.Затова на първа инстанция тя бе наказана на 4 години строг затвор. Съдът й забрани да заема държавна или обществена длъжност, свързана със съхранение, отчитане и пазене на стоково-материални ценности за срок от 2 години, както и да работи като „кредитен експерт или инспектор“ в кредитни учреждения. Освен това ще трябва да върне на бившия си работодател получените неправомерно 6000 лева с лихвите. Присъдата може да се обжалва.
 
18.07.2016
От началото на годината новият собственик на „Техномаркет“ е спрял да плаща наем за 14 търговски обекта, в които се помещават магазините от веригата. За това алармира собственикът на сградите „Глориент инвестмънт“. Натрупаните задължения дотук са за 1,7 милиона евро, като това е над половината от приходите на фирмата и застрашава сериозно нейната стабилност. Спирането на плащанията съвпада с момента, когато основен акционер в „Техномаркет“ стана Делян Пеевски. Позицията на дружеството е, че магазините са си негови, въпреки наличните документи, които ясно посочват собствеността на „Глориент”. Всичко започва през 2006 г., когато „Глориент“ купува от „Техномаркет“ 13 обекта. Сделката е оформена като покриване на задължения към банки срещу придобиване на собственост. От онзи момент търговската дейност на „Техномаркет“ е отделена от собствеността на магазините, за които се заплаща наем. И двете страни не оспорват това до днес.
През годините „Глориент“ строи нови магазини за „Техномаркет“, а пък наемните отношения на други са прекратени по взаимно съгласие. Към днешната дата става дума за 14 търговски обекта.
През периода февруари-април „Глориент“ изпраща три писма за изплащане на дължими и просрочени плащания и на 21 април предлага на „Техномаркет“ прекратяване по взаимно съгласие на повечето или всички наемни договори, реструктуриране на съществуващите висящи плащания и създаването на план за погасяване. След като отговор не идва, на 16 май 2016 г. „Глориент“ изпраща нотариална покана за прекратяване на договорите за наем. Следва още едно писмо, а след него отново няма отговор. Така се стига до 9 юни, когато „Техномаркет“ изпраща обратно писмо, с което обявява, че е собственик на наетите обекти, не дължи наем за тях и приема договорите за покупко-продажба от 2006 г. за нищожни. Фирмата на Делян Пеевски се обръща към прокуратурата с искови молби за имотите.
В момента, според „Глориент“ Пеевски се опитва да присвои собствеността им като е завел седем дела в различни съдилища в страната – две в София, Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково. По този повод някои от големите акционери в East Balkan Properties, контролиращ 40% от „Глориент Инвестмънт“, като Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House, вече са изпратили писма до английския, американския, френския, холандски и финландския посланик в България, с които да ги информират за случая.
 
Разкрити са сътрудници на комунистическите служби в още шест застрахователни компании .
10.08.2016
Комисията по досиетата продължава глобалната проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби сред застрахователите в България, като обяви резултатите за нови шест компании.
„Аполо и Болкан Ко” АД
Алексей Петров и още двама сътрудници на тоталитарните комунистически служби са обявени при проверката на изпадналата в ликвидация застрахователна компания „Аполо и Болкан Ко” АД (решение №2-694 от 2 август 2016 г.).
 „Аполо и Болкан” е една от първите застрахователни компании в годините на силовото застраховане през 90-те години на миналия век, основана от бившия щатен служител на Специализиран оперативен милиционерски батальон (баретите), който от 1987 г. се води на щат в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, направление „Терор”.
Бивша барета и настоящ бизнесмен, издигнал се до съветник на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов (2008-2009) и преподавател в УНСС, е член на Съвета на директорите на „Аполо и Болкан” (1995-1996).
Проверката е обхванала общо 23 лица на ръководни позиции в застрахователната компания. Освен Петров с принадлежност към ДС са Александър Петров Трифонов – член на Съвета на директорите (1995-1996) и Радослав Минчев Габровски – член на Съвета на директорите (1998-1999).
Алексей Петров, който има зад гърба си няколко неуспешни атентата, беше разкрит като щатен сътрудник на ДС още през 2009 г. в качеството си на член на Управителния съвет на Националния осигурителен институт (виж досието му – ТУК).
Принадлежността му към ДС беше установена и при проверката на застрахователна компания „Лев Инс” АД.
Застрахователно акционерно дружество "ФЕРОСТРАД" АД
Проверката в Застрахователно акционерно дружество "ФЕРОСТРАД" АД, прекратено при вливане през 1998 г., е засегнала общо 9 лица, заемали ръководни постове в него (решение №2-692 от 2 август 2016 г.).
От тях с установена принадлежност към Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА е Димитър Георгиев Желев, член на Съвет на директорите в периода 1993-1998 г. Димитър Желев е един от големите застрахователи в България след промените и председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на застрахователната компания „Алианц България Холдинг”.
Застрахователно дружество "ГРАНИТ-ПОЖАР" АД
В застрахователно дружество "ГРАНИТ-ПОЖАР" АД, което е в ликвидация от 1998 г., са проверени 4 души (решение №2-693 от 2 август 2016 г.). От тях с установена принадлежност е едно лице, но данните за него не са огласени, тъй като то е починало и в тези случаи законът не разрешава информацията да става публична.
"ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ГАРАНТ" АД
Проверката в "ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ГАРАНТ" АД, която също е в ликвидация, е засегнала общо 15 души (решение №2-697 от 9 август 2016 г.).
От тях с принадлежност към тоталитарните служби са следните две лица:
•Митко Стоянов Бъчваров, член на Съвета на директорите (1994-1998);
•Юлиян Александров Стамболджиев, член на Съвета на директорите (1992-1998).
Не е обявено едно лице, което също е заемало ръководен пост в компанията, тъй като е починало.
В "ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ДИАМАНТ 24" АД Комисията е проверила общо 4 лица на ръководни постове (решение №2-698 от 9 август 2016 г.).
От тях следните 3-ма са с установена принадлежност към комунистическите служби:
•Антони Панайотов Тренчев, член на Съвета на директорите (1995-1997);
•Венцислав Данаилов Кънев, член на Съвет на директорите (1995-1997);
•Димитър Асенов Събев, Член на Съвета на директорите (1995-1997).
 
"ПЛАНЕТА ИНС" АД
 Комисията по досиетата е извършила проверка и в застрахователната компания "ПЛАНЕТА ИНС" АД, която е в ликвидация, а предишно наименование е "ОСТЕР ИНС" АД до 1998 г.  (решение №2-699 от 9 август 2016 г.).
Проверката е засегнала 9 лица на ръководни постове в нея. От тях с принадлежност към ДС е само Иван Димитров Капитанов, член на Съвета на директорите на ЗК „ОСТЕР ИНС“ (1994-1996).
Другите резултати от проверките на застрахователните компании, обявени до момента Комисията, може да намерите в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта.

петък, 26 август 2016 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 54



И бившият личен лекар на Бойко Борисов намесен в унищожаването на язовир "Пчелина"?
22.06.2016
Природата в България е уникално красива. Това повтарят постоянно известни публични фигури и обикновени хора, българи и чужденци. Едно райско късче от българската природа е язовир "Пчелина", който се намира в Община Ковачевци. Язовирът е отлично място за отдих и риболов, а кметът на село Ковачевци г-н Васил Станимиров разказа пред Actualno.com, че има и план за възобновяване и изграждане на Балкански център по гребане, който ще даде и икономически тласък на общината. Идиличната картина обаче може да бъде опропастена заради заработил през тази година малък частен ВЕЦ. ВЕЦ-ът ударно източва язовир "Пчелина", за да произвежда ток. За месец юни официалната справка в МОСВ (бел. ред. - страница 14) показва, че на ВЕЦ "Пчелина" се позволява да източи 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика. Полезният обем на "Пчелина" т.е. този, при който съоръжението все още е язовир, а не кален гьол, е 20 млн. кубика. След източването за юни язовирът ще е с обем от само 34,2 млн. кубика, ако не се смята колко кубика ще влязат от реките Струма и Светля, и от дъжове, които са основен източник на вода за съоръжението. Годишният лимит на водоползване от ВЕЦ-а е 182,380 млн. кубични метра.
/ (c)AdOcean 2003-2016, webgroundbg.Actualno.com.InArticle / ado.slave('adoceanwebgroundbgrnmmhnlssh', {myMaster: 'pjClnnLITbnwqVVfvTL9.oj.3Bnwi7.5X0xPeTn2DFf.P7' }); if(typeof adoceanwebgroundbgrnmmhnlssh=='function'){adoceanwebgroundbgrnmmhnlssh();}
Водно-електрическата централа е собственост на съпруга и брата на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз, която беше и депутат от ДПС, а освен това е считана за любимка на Ахмед Доган. Местни жители споделиха неофициално пред Actualno.com и, че за проекта е помогнал депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, по-известен като Лъчо Мозъка. Той влезе в политиката с името на личен лекар на Бойко Борисов, а през годините се забърка в куп скандали - ретроспекция можете да видите ТУК!
AdPlatformZone = { id: "bb6ad5bae", format: "590x0" };
 Какво ще се случи оттук-нататък и има ли полезен ход за жителите на Ковачевци и Лобош - Actualno.com разговаря с кмета на Община Ковачевци г-н Васил Станимиров. Г-н Станимиров, през последните няколко дни, откакто спряха по-проливните дъждове, е имало по-интензивно източване на язовир „Пчелина“ от малка частна ВЕЦ. Каква е ситуацията към момента и може ли да се стигне до екологична катастрофа? Действително има вече осезаем спад в нивото на язовира. Вижда се от понтоните, които са разположени по крайбрежието на язовира – те вече са на сухо. Вчера (21 юни) беше пикът на понижението на нивото – 15-16 сантиметра, което оголи брега с метър-метър и половина. Обезпокоени жители на Ковачевци вече ми се оплакаха и ми се накараха хубаво, че съм разрешил източване. Обясних им, че ВЕЦ „Пчелина“ има договор с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за експлоатацията на язовира. МОСВ е собственик на водата, а Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е собственик на язовира (бел. ред. - проверка на Actualno.com показа, че МЗХ е институцията, която е утвърдила проект за строеж на ВЕЦ „Пчелина“). ВЕЦ „Пчелина“ има договор с МОСВ, които са разрешили водоземането. Всички правомощия са в ръцете на МОСВ и МЗХ, които реално стопанисват язовира. От колко време има интензивно точене на „Пчелина“? ВЕЦ-ът работи интензивно от месец и нещо, но досега имаше по-голям приток на двете основни реки, които се вливат в язовира (бел. ред. - по-голямата е река Струма, другата е Светля) и не се усещаше намаляване на водата. След като се позасуши през последните дни и температурите са по-високи, явно вече се черпи от запаса на самия язовир. По-притеснително е, че ВЕЦ „Пчелина“ по договор има право да източа толкова вода, че да стигне до „мъртвия обем“* на язовира, което е 30 млн. кубични метра вода (бел. ред. - справка на официалната страница на МЗХ показва, че обемът на язовир "Пчелина" e около 54 млн. кубични метра, а за месец юни МОСВ е разрешило на ВЕЦ "Пчелина" да източи 20 млн. кубични метра). Това вече ще застраши рибата в язовира. Язовирът се ползваше да се взема вода за промишлените зони в Перник, но помпените системи вече не работят. Откога почна да работи ВЕЦ-ът? Започна да работи реално от началото на тази година, през пролетта. Имаше проблеми със строителното разрешително и трябваше да се мине през допълнителни процедури в продължение на една година. Вярно ли е, че собствеността на ВЕЦ-а е свързана с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов? Така се говори, но при нас (бел. ред. - в кметството) няма официална информация. Официалните собственици се виждат в Търговския регистър (бел. ред. - Търговският регистър показва, че фирмата се държи от трима съдружници сред които личат имената на Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз, която беше част от кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри Кулов е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС, считана е за „любимка” на Ахмед Доган). Какво смятате да предприемете, за да се тушира напрежението? Ще се обърнете ли към МОСВ, към МЗХ? Хората се готвят да предприемат действия, защото ще се наруши ритъмът на живот на общината. За мен е най-притеснително, че ще се попречи на развитието на спорта в Община Ковачевци. Имаме идея да изградим Балкански център по гребане, като ни подкрепя Свилен Нейков. Ако обаче се продължава с това точене и язовирът стигне до мъртвия си обем, няма да е възможно да се осъществи проектът. Имаме информация, че се готвят и по-радикални действия - блокада на пътища? Готвят се действия, но първо ще се обърнем към институциите, за да се реши проблемът изгодно и за двете страни – и за жителите на Ковачевци и Лобош, и за собствениците на ВЕЦ-а, за да не се стигне до ситуация на достигане на „мъртвия обем“ на язовира. Опасявате ли се, че язовир „Пчелина“ може да пресъхне? Пресъхване няма как да има, защото трябва да спре притокът на вода, но ще е проблем, ако стената на язовира се разсъхне. Това ще стане, ако се стигне до точката на мъртвия обем и ще е проблем за сигурността на населението. Ако се стигне до пробив в стената, кои населени места ще са застрашени? Тези под стената – село Лобош, село Калище, Жаблено, Земен. Говорим все пак за хипотетична ситуация. Планирате ли съвместни действия с кмета на Лобош г-н Георги Шияков? С г-н Шияков ще проведем разговор, ще говорим и със собственика на ВЕЦ „Пчелина“ - да видим какво да се предприеме, какви са му намеренията. Може утре ВЕЦ-ът да спре да източва или да се намали притока. Тези дни обаче дневният спад на водния стълб при кулата е от по 4-5 сантиметра дневно, т.е. метър и половина за 30 дни. Очаквайте утре, 23 юни, каква ще е реакцията на хората и какво може да се направи, за да не се превърне раят при "Пчелина" само в спомен. * Мъртъв обем е най-ниската част от обема на водохранилище, изравнителен басейн и други водоеми, предназначена да задържа тлакове и наноси, както и да осигурява вземане на определено количество вода. Този обем не се използва за целите, за които е построен водоемът, и се изпразва през основните изпускатели само при прегледи, поправки и други.
 
Мама, тати и аз - всички уредени с постове (завчас)...
29.06.2016
България се сдоби с първото семейство, което изцяло се уреди на високи държавни служби, след като днес Юлия Ненкова стана председател на Комисията за защита на конкуренцията. Г-жа Ненкова е бивша съпруга на Румен Ненков, който е съдия в Конституционния съд и е такъв от времето на първия мандат на ГЕРБ. Синът и пък - Александър Ненков, е депутат от ГЕРБ. Такъв е откакто е навършил 26 години, т.е. това му е основния трудов стаж в живота.
С това цялото щастливо семейство е на щедра държавна трапеза с огромни заплати, бонуси, командировки и социални привилегии. Дори ако не се корумпират, общо сем.Ненкови лапат месечно десетки хиляди левове от държавата под една или друга форма. Може да се каже, че са задминали "американската мечта" и могат да се надсмиват над наивните янки, дето работят, за да живеят.
Сем. Ненкови е едно от най-безценните за ГЕРБ. От години текат скандали няма ли конфликт на интереси синът да е депутат, а бащата да е конституционен съдия, чиято работа е да следи депутатите да не нарушават Конституцията. Самият съдия Ненков не еднократно се е изказвал срещу "конфликтите на интереси" и "шуробаджанащината" във властта. Вероятно обаче това не важи за него и за близките му.
Румен Ненков е и съдията, който оправда видното протестърско семейство Берберян за неплатени данъци. Както е известно, Юлия Берберян и съпругът и се сдобиха с апетитни имоти в София по времето на Стефан Софиянски. И докато формално сделките бяха изпипани, макар и да изглеждат неизгодни за общината, то двамата сделкаджии бяха се оплели в данъчните си декларации. Натрупаха се сериозни дължими данъци, и те бяха осъдени на 2 инстанции. Накрая Румен Ненков в най-висшата съдебна инстанция ги помилва.
Берберян и дъщерите и, които извън спорта, са активни политически, подкрепиха съдебната реформа на Христо Иванов и се бореха за "законност и справедливост". Имат моралното право, след като съдия Ненков ги изкара напълно невинни и чисти като "сълза".
До този момент, най-скандалното роднинско участие във властта беше на "батко и братко". Но от двамата братя само единият беше на държавен пост, а другият - не. Сега вече имаме тримца. Има и други гербери с роднински назначения. Например съпругата на Цветан Цветанов работи в ДАНС. Но не на висок пост. Дъщерята на Веско Маринов е уредена в "Ръководство въздушно движение". Но отново това е типично връзкарство за добра заплата, без да се заема висш пост.
В случая и тримата от сем.Ненкови са на постове с реална власт. С това може да се каже, че са най-овластеното семейство, като такова, в България.
 
Жалба: Депутат от ГЕРБ откраднал пари с фалшиви документи
29.06.2016
Председателят на Българската федерация по ушу Стефан Колев е подал жалба до главния прокурор срещу депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Колев твърди, че Манев е присвоил голяма сума пари за организацията на Европейското първенство по това бойно изкуство, което се проведе миналия май в Стара Загора.
В жалбата си Колев посочва, че Маноил Манев се е представил незаконно за вицепрезидент на Българската федерация по ушу и е започнал да организира събитието с фалшифициран договор. Манев, тогава заместник областен управител на Стара Загора, създава спортен клуб „Кралете на Сан Шоу“, представляван от адвокат Златко Костов, осъждан за измама. Клубът е издавал приходни ордери от съпругата на Маноил Манев, която събирала такси от участниците в първенството в размер на 75 евро дневно. По-късно Манев отказва да даде отчет пред федерацията, въпреки нотариалната покана, съобщи БНР.
Главният прокурор изпраща сигнала до Окръжна прокуратура Стара Загора, но прокурор Константин Тачев отказва да образува наказателно производство. Неговото постановление е отменено от Апелативна прокуратура Пловдив и сега преписката се намира в Софийска градска прокуратура, заради факта, че Манев е с депутатски имунитет. По време на разпитите той е отказвал упорито да даде каквито и да е било обяснения за набраната сума и изразходваните средства.
Кадрите на ГЕРБ във властта все по-често има проблеми със закона. Наскоро столичният зам.-кмет Любомир Христов бе изгонен заради далавера с обществена поръчка заедно със съпруга на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева.
Днес прокуратурата поиска три години условно за бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов заради подкуп от 50 000 лева.
Преди дни депутатът от партията на Бойко Борисов Иван Миховски бе обвинен за катастрофа, при която ударил пешеходец. Избраникът е бил в нетрезво състояние.

Как "дете блъсна джип" и защо свидетелите на случая получили амнезия?
19.07.2016
Разследващи твърдят, че шестгодишно дете само се е ударило в джипа на кмета на Трън Станислав Николов.
На 13 ноември м.г. малкият Ивайло отивал на училище в Трън. Деляла го една пряка от класната стая.
Ивайло тръгнал да пресича, но не успял да стъпи на отсрещния тротоар, разказва NOVA. Бил пометен от джип. Зад волана бил кметът на Трън Станислав Николов, който спрял, за да остави сина си на училище. След инцидента Ивайло е настанен в болницата със спукан далак и разкъсан черен дроб.
"Детето ми се бореше със смъртта. В линейката, аз го държах и той умираше. Аз не мога да забравя лицето на детето. Той побеля", разказва майката на момчето Анита Гълъбова.
Седем месеца по-късно, Ивайло се е възстановил от удара с джипа и живее живота на връстниците си, но без далак и половин черен дроб и на строга диета. Белезите също не спират да напомнят за случилото се.
Според протоколите в полицията обаче, детето не било блъснато, а се е блъснало само в джипа. И така си е причинило средна телесна повреда. "Медицинската експертиза със сигурност доказва, че детето не може да си разкъса само вътрешностите и дрехите и, че този удар е бил много силен", убедена е майката на детето.
Не на това мнение е кмета, който и до днес живее без обвинение. "Детето се блъсна в задната странана джипа", заяви Станислав Николов и се закани: "Ако излъчите репортажа, ви казвам, че ще съдя Нова телевизия за уронване на авторитета".
По същия начин, чрез заплахи, кметът успял да затвори устите и на част от очевидците, твърди майката на пострадалото момче. "В първия ден след инцидента, едно момче казва истината в полицията. На другия ден това дете отива там и си изтегля показанията. Защото баща му е бил заплашен, че ще остане без работа, а той работи в горското", твърди майката на Ивайло.
Любка Лазарова, която е видяла какво се е случило с Ивайло, също твърди, че била заплашвана. От кметския наместник на селото, в което живее. "Каза, че ако дам показания и кажа истината какво се е случило, ще се случат много лоши неща с мен, че ще пострадам, може и да не съм срещу живите", оплака се жената.
Кметският наместник Петър Петров пък призна, че е в много добри отношения с кмета Станислав Николов и би го защитил "за всичко". Любка подала жалба за заплахите и преди броени дни разказала истината за удара с джипа. Майката на пострадалото дете поискала да бъдат разпитани повторно и другите свидетели, както и да бъде направена повторна автотехническа експертиза, но получила отказ от прокуратурата.
Досъдебното производство е към своя край. И засега единственият виновен е шестгодишният Ивайло, който по документи се е блъснал сам в джипа .
 
МРЪСЕН СРС-БИЗНЕС ЗАЛЯ ДЪРЖАВАТА! Ченгета трупат милиони в черните каси на ГЕРБ от Рекет над бизнесмени и политици!
25.08.2016
Униформени от висшите ешелони на властта продават на бизнесмени и политици срещу огромни суми флашки със СРС-та, в които има компромати за самите тях или враговете им. Най-скъпо стрували флашките с информация за мокри поръчки.
За срамната и безцеремонна алчност на ченгетата сигнализираха ужилени бизнесмени.
100 000 евро платил богаташ, на служители от ДАНС, за да разбере кой е наредил прокурорска проверка срещу него. Оказало се, че го топнал банкер, но след внимателно прослушване на записите станало ясно, че те са подправени, някои изречения не са довършени, а цели фрази пък са не намясто.
Ужиленият си платил независима експертиза и се оказало, че записът е подправен. Изреченията просто били монтирани от различни записани телефонни разговори на засегнатите лица.
Тъй като нямал документ, че е платил пари за флашката, (защото подобни разплащания винаги се извършват под сурдинка и на ръка), си останал с пръст в уста.
На всичкото отгоре станало ясно, че ченгетата му пробутали дезинформация от  кръга #Кой. Именно хора от този политико-бизнесменски кръг контролирали и печелели от нелегалната търговия със СРС-информация.
Правени са няколко вътрешни разследвания и проверки в ДАНС и полицията кои са служителите, които изнасят секретната информация, но резултатът засега е нулев. Някой много умело прикрива къртиците.
Дансаджии и полицаи отдавна търгуват с истинска и подправена информация, но никой не може да ги хване. Често те работят по поръчка на определени партии или бизнес кръгове и нарочно дезинформират заинтересованите да научат истината.
На флашки била  качена и част от източената секретна информация от  МВР по разработката на скандала „Червеи”. По времето на кабинета „Орешарски”  МВР-шефовете разпоредили проверка на цялата база с информация във вътрешното министерство, но открили само, че някой е бъркал в данните. Така обаче и не успели да установят кой!
С открадната информация от „Червеи“ вече цели  две години се рекетират политици и бизнесмени.
Търговията продължава, а в нечии полицейски джобове се трупат десетки и стотици милиони.
Информацията е била открадната по времето, когато Цветанов беше министър на вътрешните работи. Но след това ГЕРБ отново взе властта и проверките спряха.
А рекетът продължава!
С въпросните флашки се купуват и гласове за изборите, политическо и икономическо влияние.
Но няма сила в държавата, която да провери кой се занимава с мръсия рекет.
То е ясно кой, но как да се докаже, след като ГЕРБ ни управлява!?!

вторник, 23 август 2016 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 13




БСП пред разцепване от ВИС-аджия
24.09.2014
Варна по традиция ще се превърне в място на основно сражение на изборите. Но не между ГЕРБ и БСП. Червената партия вече воюва сама със себе си.
Първо сайтът Афера, после и други морски медии, разказаха за битките, които текат между кандидатите на столетницата за избираемите 2 или 3 места в листата на социалистите. Заради преференциите в изборния кодекс на Мая Манолова, по ирония на съдбата, собственият й мъж Ангел Найденов, който е водач, може да отпадне от следващия парламент. Причината е, че малко познатият на широката публика Асен Димитров, наричан Дебелия, се намесил в играта на „чавки”. Легендарната фигура нашумява първо като шеф на рекламата на ВИС, когато през 1996 г. отборът слага логото си върху фланелките на футболния отбор Левски и така спасява от фалит клуба и неговия собственик Томас Лафчис, съпруг на сегашната шефка на БНТ, а тогава – само тв звезда, Вяра Анкова.
Димитров минава за близък до орг.секретаря на БСП Димитър Дъбов, който след всички изборни провали, за изненада на мнозина, остана на поста си и дори е водач на листата в Шумен. За него се смята, че от своя страна е близък до СИК, особено след шумния скандал около пропадналото назначаване на негов човек за зам-министър в МВР при Орешарски. Тогава се разбра миналото на Иван Иванов в шуменския офис на групировката от 90-те години.
Според залаганията на журналистите от морската столица най-вероятно от цялата игра на Дебелия щял да си изпати не Ангел Найденов, понеже Михаил Миков бил настоял пред фактора да не го пипа, а градският лидер на червените Борислав Гуцанов. Той успя да премести вечния си конкурент Красимир Янков от второто място, което първоначално му се паднало от Позитано 20, на очевидно неизбираемото четвърто място.
Вместо него на сребърната позиция бе класирана Анелия Клисарова от кабинета Орешарски. По време на нейното министерстване из червените среди вървеше шегата, че не тя, а Дидо Дънката е министър на просветата, заради близостта й с бизнесмена. Той обаче нямало да помага на БСП, а на ББЦ на тези избори, ако се вярва на местните медии.
Гуцанов остава трети в листата и се надява на втори мандат в парламента като също смятал да си помогне с набиране на голям брой преференции. Ако не, разчита поне неговото момиче – Ани Клисарова, да влезе.
Ала планът му може да се окажат само надежди, ако Янков се окаже катапултиран като набере повече преференции. Според кодекса на Мая, по който правим и тези избори, с инвестиция в рамките на 50 000-60 000 лева, човек със задна позиция може да се окаже избран в листата на партията си и да стане депутат.
 
Георги Кадиев обяви новата си партия "Нормална държава".
20.03.2016
Бившият депутат от БСП Георги Кадиев, сега независим, обявява тази неделя новия си проект – политическата партия "Нормална държава". Мотото на формацията ще е "Всичко отначало", съобщи БиТиВи.
Депутатът отказа да определи партията като лява, дясна или центристка, като по думите му същността ѝ ще си проличи от бъдещите действия и политики.
Очаква се документите ѝ да бъдат подадени в съда до май, така че партията да е готова за евентуален предсрочен вот.
Кадиев отрече възможността да си сътрудничи с другите отцепили се леви проекти "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов.
Според Кадиев в България няма нито една завършена пълна реформа, затова "пътят е да се започне всичко от начало". В манифеста, който ще приемат учредителите, се настоява за спасяване на България от олигархията. Учредителите носят на ръкавите си бели ленти, които символизират новото начало и чистите им намерения.
По думите на Кадиев първата и основна задача на новата партията ще е борбата с корупцията. Сред приоритетите на "Нормална България" ще са също икономиката и завръщането на младите хора в България.
 
ДОСТ се заяви като антиолигархична и проатлантическа алтернатива на ДПС. ДПС е "гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси", обяви Лютви Местан .
10.04.2016
 
ДОСТ ще е антиолигархична, проатлантическа и либерална партия. Такава заявка направи нейният основател Лютви Местан на учредителната конференция в неделя. Той отправи пряко послание към избирателите на ДПС и индиректно към правителството и ГЕРБ във връзка със сътрудничеството им с ДПС, заклеймявайки партията на Доган като "гордиевия възел на корупцията, олигархията и проруските интереси". За учредяването на ДОСТ Турция бе изпратила зам.-председател на управляващата си партия, както и представители на основната опозиционна партия.
В словото си пред събралите се в зала 3 на НДК над 1100 делегати Лютви Местан отдели обстойно внимание на различията с Движението за права и свободи, чийто почетен председател Ахмед Доган го изгони "ритуално" преди Коледа.
Доган и неговият кръг са заклещили българската демокрация
"ДПС е устроена така, че гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси, в които лидерът (Ахмед Доган - бел. ред.) и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре. Той може да бъде единствено разсечен с общите усилия на демократичното гражданско общество. В този смисъл ДОСТ ще изиграе своята решителна роля, за да се превърне България в истински европейска и истински натовска държава", декларира Местан.
Към учредителите, събрали се в препълнената зала 3 на НДК, Местан се обърна с думите: "Искам да ви благодаря за гражданската доблест и смелост да сте тук, въпреки натиска и репресията, на които сте подложени."
"Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ – в превод от турски означава приятел) ще бъде отворена за онези избиратели, дори и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат лъгани и които повече не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси, допълни той.
Председателят на ДОСТ ще има право най-много на 2 мандата
"Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели. Това са модели, при които лидерството се изгражда в култ към личността до степен, че лидерът е прав, дори когато е съгрешил. Само че от историята знаете как завършва всичко това...", подчерта Местан.
Той цитира текст от партийния устав, според който председателят и областните председатели на партия ДОСТ няма да могат да заемат тези позиции повече от два мандата, "защото сме партия, а не корпоративно дружество".
Освен патриотична, либерална и евроатлантическа, ДОСТ ще бъде и решителна антиолигархична партия, чиято кауза е реалната демокрация, при която всеки, независимо от социалното си положение и политически възгледи, етнически произход, вяра и име, да бъде равноправен пред закона и да има шансове за социална реализация и европейски стандарт на живот, каза Местан.
Местан се опитвал да върне ДПС във властта през парадния вход, но не успял
ДОСТ е поредната партия, учредявана от бивш съратник на Доган, която ще разчита на българските етнически турци у нас, в Турция и в Западна Европа. Досегашните опити за създаване на силна алтернатива на ДПС се оказаха неуспешни, но ДОСТ може да бъде изненада. Според последното проучване на "Екзакта" около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не се насочат към ДОСТ.
След като бе изгонен и от лидерския пост, и от ДПС, Местан заяви, че е "настъпил руска мина", визирайки твърдението на Доган, че декларацията в подкрепа на Анкара след свалянето на руския самолет от Турция била "гаф". Неизяснените и до днес причини за отстраняването на Местан (според Доган, цитиран на 24 декември от пресаташето на ДПС, "такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България"), оставиха впечатлението, че конфликтът е между протурските и проруските интереси в ДПС. Впоследствие Турция наложи забрана за влизане в страната на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски (окачествен от турски медии като проруски олигарх и император на контрабандата). Последното даде основания на Пеевски да окачестви себе си и Доган като защитници на националните интереси. В същото време според ДПС и български политици и медии ДОСТ е партията на Турция у нас.
Преди учредяването на ДОСТ Местан направи официална визита в Турция, където се срещна с премиера Ахмет Давутоглу.
Гости на учредителната конференция на ДОСТ бяха зам.-председателят на управляващата в Турция Партията на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ, депутати от същата партия, както и от основната опозиционна партия в Турция, турският посланик у нас Сюлейман Гьокче, представители на изселнически организации.
Местан отбеляза в словото си, че през трите години като председател на ДПС се опитвал да провежда отчетлива политика на евроатлантическа градация и поясняване на образа на ДПС с идея движението да се завърне в управлението на страната през парадния вход - легитимно програмно и прозрачно дясноцентристко управление. Опитът не успя. Оказа се, че по-видимите стъпки, и то на основата на съвременните либерални принципи, са приличали на отчаяно политическо "сапьорство" за "разблокиране" на олигархичното "задкулисие", което е "парализирало" ДПС, каза още той.
ДОСТ ще разобличава задкулисието
"Има едно внушение в българското общество, че олигархията е омерта, нещо като непреодолимо съзаклятие между политически и бизнес интереси, които зорко пазят своите гърбове, и никой не произнася на глас характера и степента на политико-олигархичните зависимости", каза Местан, без обаче да назове имена на олигарси. След това посочи, че "подходът при търсене на отговора за олигархията и олигарсите трябва да бъде функционален и персонален".
"Ние от ДОСТ сме решени да се изправим срещу вкорененото задкулисие, да го разобличаваме и да бъдем негова либерална алтернатива", декларира той.
 
"ПОЗИТАНО" 20 СЕ ТРЕСЕ! Вижте КОЙ влиза в ЦЕНТРАЛАТА НА БСП! Корнелия в ШОК!
08.06.2016
Прокурори влизат в централата на БСП на „Позитано" 20 до дни. Причината не е само заради липсата на куп документи, които са изчезнали, за финансовото състояние на партията, когато бившият й председател Михаил Миков напусна кабинета си след смяната на лидерството през май.
По наши данни магистратите ще ровят в папките най-вече заради кражбата на над 130 000 лева от касата в централата, за която самите социалисти съобщиха малко преди конгреса. Тогава стана ясно, че сумата се е изпарила, защото касиерката я е раздала на свои познати „в нужда". Тя бе уволнена, а червените създадоха комисия, която да нищи скандала, пише столичен ежедневник. Откраднатите пари бяха от представителните приходи на депутатите, които те безвъзмездно даваха на касата.
Оказва се обаче, че в последните 2 години не е водена никаква отчетност нито на приходите, нито за разходите на партията. Предишното ръководство на БСП, в лицето на Сергей Станишев, е внесло не по-малко от 600 000 лв. оборотни средства в централата, които също са се изпарили. Социалисти от Брегово пък съобщиха, че и от тамошната хазна са изчезнали около 150 бона. Не е ясно какво е състоянието на другите каси на общопартийните организации в страната, нито какви са дълговете им, но юристи изчисляват, че сумата от липсващи средства като нищо може да хвръкне до рекордните 1,5 милиона лева.
Апаратчици от Столетницата разкриха, че макар и бавно, новият лидер Корнелия Нинова вече влизала в час с шокиращия финансов батак в партията и затова я съветвали час по-скоро да започне външен одит, който да установи точния размер на средствата. БСП все още не е изплатила и всичките си кредити, взети по избори в последните години, като за целта миналата година се принуди да продаде част от имотите си в страната, за да може да закрепи тежкото си парично положение.
 
В БСП ЗАВАЛЯХА ЧЛЕНСКИ КНИЖКИ! Видни членове напускат партията! Вижте защо!
21.08.2016
Четирима членове на БСП от дупнишкото село Бистрица вчера хвърлиха членските си книжки. Собственикът на вила за гости в с. Бистрица Спас Михайлов, управителят за Югозападна България на голяма столична охранителна фирма Тодор Огненски и двамата му синове - Димитър и Иво, отидоха лично в централата на БСП в Дупница и обявиха намерението си да напуснат партията.
„От 26 години членувам в БСП. Децата ми преди 5 години също станаха членове на партията. Разочарован съм и затова и тримата напускаме партията. По време на избори лидерите на партията ни ухажват да работим с пълни сили за победа. Обещават неща, които след това не изпълняват. Заедно с нас напуска партията и Спас Михайлов. И той е дългогодишен член на БСП и е разочарован от партийните ни лидери и напуска. Очакват се още оставки от членове на организацията на БСП в село Бистрица. В деня на рождения ден на сина ми Иво взехме решението да напуснем БСП и отидохме в централата”, заяви Т. Огненски пред "Струма".
Спас Михайлов е един от успешните бизнесмени в селото. Преди няколко години отвори къща за гости в центъра на селото, има и фирма за алуминиева дограма.
Тодор Огненски в зората на демокрацията имаше цех за банички, който той отвори на първия етаж на къщата си в с. Бистрица. От 10-ина години се занимава с охранителна дейност. Дядо е на две внучета, които са кръстени на него - Теодор и Теодора, от двамата му синове.
 

БСП изрита АБВ, скъса коалиционното споразумение с хората на Георги Първанов!
Кандидатът за президент Румен Радев е кандидатура на БСП, заяви Корнелия Нинова.
 
23.08.2016




 
 
БСП няма да продължи преговорите с АБВ за общо явяване на предстоящите президентски избори.
Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на ръководството. Тя обясни, че кандидатът за президент Румен Радев е кандидатура на БСП. От партията ще предложат инициативен комитет да застане зад Радев, така че АБВ, ако иска, може да се включи в него.
Според Нинова проектът за споразумение, изготвен от АБВ, е станал причина за разрива. Тя посочи сред причините записаното в него, че Радев е равноотдалечен от двете партии кандидат за президент.