сряда, 29 май 2013 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 24


Демокрацията в България е в криза, а ситуацията на изборите е утежнена


05.04.2012


Демокрацията в България се намира в криза, институциите не отговарят на справедливите искания и очаквания на гражданите, което беше показано и от протестите, а ситуацията, в която ще се проведат следващите избори, е изключително утежнена. Това заявиха пред журналисти в петък петимата наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които бяха на двудневна предизборна мисия в България.

Липсва доверие навсякъде – и между хора и институции, и между самите политици, заключи един от наблюдателите – Андреас Грос.

Според представителите на ПАСЕ предстоящите парламентарни избори на 12 май ще се проведат в изключително труден контекст, тъй като "много българи живеят в почти безнадеждна ситуация". Те подчертаха, че данните, с които са се запознали (за минималните пенсия и заплата и увеличилата се почти двойно безработица през последните четири години) са известни на българите, но и останалите европейци трябва да ги знаят.

Не повече от 2% от българското население е излязло на протестите, но 90% от българите подкрепят тези протести, изтъкна Грос, според когото голяма част от обществото ни е загубило доверие в политическите формации, и че те могат да са носител на промяната. "Демокрацията в България е в криза", констатира Андреас Грос.

По думите му, за да помогнат изборите през май да решат проблемите на хората, те трябва да са свободни и честни. От ПАСЕ са доволни, че и президентът и служебното правителство са се обединили, че трябва да се гарантират честни и свободни избори.

Според Мариета де Пурбе-Лундин (Швеция) мисията се е срещнала с много хора, които нямат доверие към изборния процес. Дори да не са верни подозренията за купуване на гласове и манипулиране, усещането за подозрения е много, много лошо – като отрова за обществото, подчерта тя.

За да могат изборите да помогнат за разрешаването на социалните и икономически проблеми, те трябва да бъдат честни и прозрачни, отбеляза ръководителят на мисията Андреас Грос. По думите му Изборният кодекс не може да се промени на този етап, но отговорните власти трябва да се постараят за правилното му прилагане, така че вотът да премие спокойно.

Предварителната мисия на ПАСЕ е регистрирала пет основни проблема след срещи с представители на властите политическите партии, неправителствени организации, гражданското общество и медиите.

Първият сред тях е приносът на медиите, който по думите им трябва да се подобри. "Срамота е да трябва да се плаща за ефирно време", отбеляза Грос по повод изискването партиите да плащат за телевизионни участия.

Като особен проблем беше отбелязана невъзможността на турското малцинство в България да използва майчиния си език за провеждането на предизборна кампания. Според представителите на ПАСЕ е недопустимо 10% от обществото да бъдат ограничавани.

От асамблеята призоваха повече да не се купуват гласове в България, да не се допуска и контролиране на гласове от администрацията или различни икономически сили. Според тях Централната избирателна комисия и съответните власти трябва да направят всичко възможно и в избирателните списъци да няма "мъртви души".

Международните наблюдатели заявиха, че се надяват предизборната кампания да се води не със скандали, а с политически аргументи. Те подчертаха и нуждата от добри предизборни програми, за да могат хората да направят информиран избор.



Румънски медии: България си остава мафиотска държава

13.05.2013

Румънските медии обърнаха сериозно внимание на резултатите от предсрочните парламентарни избори в страната. Изданията в Бурурещ съобщават за резултатите като поставят „рамо до рамо“ ГЕРБ и БСП, информират за сблъсъците между протестиращи и полицаи след изборите и откритите фалшиви бюлетини в събота.

„Предсрочните избори в България бяха белязани от опити за измами“, пише в. „Евениментул зилей". Румънските вестници цитират и коментара на румънски премиер Виктор Понта по повод обвиненията отправени към лидера на социалистическата партия Станишев, че си е купил лидерския пост в ПЕС. Понта е категоричен, че това са празни обвининия и той много уважава Станишев.

"Който и да спечели, статуквото ще бъде запазено, а България ще остане мафиотска държава редом до Русия, Украйна, Босна и Черна гора, както бе посочено в проучването на "Карнеги Ендаумънт фор Пийс", посочва журналистът Кристиан Къмпяну от "Ромъния либера".



Никой не иска непопулярния Борисов, пише Евронюз

16.05.2013

В България никой не иска да прави коалиция с непопулярния бивш премиер на страната Бойко Борисов. Това се казва в репортаж на Евронюз от София.

Спечелилата предсрочните парламентарни избори десноцентристка партия ГЕРБ поиска касиране на изборите поради възможни нередности, след като бяха открити напечатани нелегално бюлетини в печатница.

Непопулярният лидер на ГЕРБ и бивш премиер има много малък шанс да състави коалиция. ГЕРБ получи 97 мандата в 240-местния парламент, но никой не иска да се коалира с тях, се казва още в телевизионния репортаж на най-големия европейски новинарски канал Евронюз.



Губим по 2 милиона на ден от енергийния батак

28.05.2013

Излишъкът от енергийни мощности в България е толкова голям, че свръхпроизводство на енергия при настоящия капацитет ще има и през 2030 г., когато потреблението ще е по-голямо. Такъв извод са направили експертите на Световната банка, които заедно с екип на Еврокомисията бяха поканени да направят преглед на енергийната система на страната.

Констатациите и препоръките в докладите на двата екипа бяха представени днес от служебния вицепремиер Екатерина Захариева и министъра на икономиката Асен Василев.

Заради нерешените проблеми в енергетиката – задължението на държавата за изкупуване на скъпа енергия, огромния дял скъпа възобновяема енергия, непрозрачното и несправедливо ценообразуване във ВЕИ-сектора и останалите енергийни сфери и др., държавата ще губи между 800 милиона и 1.1 милиарда лева всяка година до 2030 г. Това прогнозират експертите. Както досега, така и за в бъдеще, ежегодните разходи в енергетиката надхвърлят приходите. “Всеки ден отлагане на реформите струва 2 милиона лева”, изчисли Асен Василев.

Годишният разход за запълване на финансовата дупка в енергетиката възлиза на около 1.16% от БВП на страната – пари, които държавата ще трябва да вади от бюджета, за да не вдига цените и за да не реформира сектора.

Двамата министри набелязаха серия от реформи, част от които трябва да бъдат осъществени “буквално в следващите седмици”, по думите на Василев.

“Не е случайно, че хората излязоха на улицата”, коментира икономическият министър. Докладите на Световната банка и ЕК са потвърдили отдавна известния факт, че участниците в цялата енергийна система нямат никакво обществено доверие. “Има усещане за голяма и дълбока корупция, за непрозрачност на държавните дружества”, както и за безсилие на регулатора да определя и контролира ценообразуването адекватно, обобщи той. България е на предпоследно място в цяла Европа по доверие на потребителите в справедливостта на цените. На последно е Малта.

БЕХ трябва да се закрие

Сред най-неотложните мерки, препоръчани от външните експерти, е закриването на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е шапка на 8-те големи държавни енергийни компании (НЕК, диспечерът ЕСО – Електроенергиен системен оператор, АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица изток 2″ и др.). Енергийният холдинг е излишна структура, която прави ценообразуването и разходите в държавните компании непрозрачни, с кръстосаното субсидиране между тях. Освен това тази корпоративна структура скрива дефицитите на различните дружества в нея, подчерта министър Василев. Само НЕК до момента е натрупала над 2.1 милиарда лева нетни задължения, припомни той.

Необходимо е да се разкрият в максимална степен конфликтите на интереси в сектора и други нездравословни обвързаности на всички държавни служители в сектора, на всички нива. Световната банка препоръчва България да въведе ефективни санкции за онези, които се окажат в конфликт – като дългосрочната забрана за работа в този сектор.

Нужно е да се осигури и финансова независимост на енергийния регу-латор (ДКЕВР). Със сегашния си бюджет и експертен състав ДКЕВР няма капацитет да дава адекватни решения за ценообразуването в сектора, посочи Василев.

61% от населението живее в енергийна бедност

По-голямата част от населението на страната – 61% е енергийно бедно, констатират от Еврокомисията. В тази група са хората, които харчат на 9 процента от доходите си за отопление. В същото време едва 12% от тях получават енергийни помощи от държавата, посочват експертите.

Сегашните помощи са тройно по-ниски спрямо сумите, отпускани от държавата за отопление преди 10 години. При това през 2003 г. помощите са обхващали 542 хил. души, а сега – едва 255 хил. души. “Това означава, че в период на вдигане на цените ние сме изоставили бедните“, коментира Василев. Според него енергийното подпомагане трябва да е съчетано с “агресивни мерки за увеличаване на енергийната ефективност на жилищата”, защото това е начинът да се намалят сметките за ток, който в България, за разлика от повечето евространи, се използва за отопление.

От Световната банка препоръчват помощите незабавно да се повишат поне до нивото от 2003 г. По думите на Василев, вече се работи в тази посока със социалното министерство, което отпуска ежегодно помощите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар