четвъртък, 26 февруари 2009 г.

ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ !!




Според Доклад №4 Брюксел за пореден път отбелязва, че няма присъди по дела за корупция по високите етажи и организираната престъпност, твърде малко от сложните наказателни дела стигат до съда - наказателното производство е "изключително тромаво", досъдебната фаза е проблематична, трябват повече усилия срещу купуването на гласове.
„Усилия сега трябва да продължат и да се задълбочат, за да се получат конкретни резултати в следващите 6 месеца", заявил в Брюксел говорителят на комисията Йоханес Лайтенбергер
Клаус Янсен - „В Европа се очаква МВР да арестува престъпниците, а не да служи като посредник между различни групировки”.
Каква е картинката, която виждаме на фона на тези забележки.


Красимир и Николай Маринови-Маргините

Двамата братя Красимир и Николай Маринови - Маргините от бившата силова групировка СИК заедно с още петима техни съучастници бяха обвинени, че са поръчали убийствата на Иван Тодоров Доктора, о.з. генерал Любен Гоцев и финансиста Никола Дамянов.

Вальо Топлото

Софийският градски съд ще гледа дело за длъжностно присвояване срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, Георги Рогачев - друг бивш ръководител на дружеството, Лина Абланска, Мая Стоилова и Емил Антонов.
Последното заседание по делото е на 13 януари 2009 г. Подсъдимите са обвинени за присвояване на около 6 млн. лв. от дружеството. Прокуратурата ги обвинява след като установява, че Димитров има сейфове в Пощенска банка. Стоилова е собственик на фирма "Шибър", чрез която според прокуратурата дружеството "Топлофикация" е било източено.

Стойков – Николов

Според прокурор Андреев бизнес дуетът Стойков - Николов е изработил перфектна схема за пране на пари. Двамата превеждали неправомерно получените средства от САПАРД във фирма “Палмигруп”, която се контролирала от Марио Николов. Оттам парите се превеждали в офшорни компании в САЩ и Ирландия. И след това се вливали в “Дюни”, която е собственост на Стойков. По този начин Николов, Стойков и съучастниците им изпрали около 13 млн.лв. Заради неявяването на Иванов, Главев и Ангелов обаче делото не може да влезе в съда. “Надявам се полицията да си свърши работата и да ги открие”, каза Андреев.
Полицията издирва трима съучастници на бизнесмена Людмил Стойков по искане на Софийска градска прокуратура. От близо месец държавните обвинители безуспешно се опитвали да призоват управителя на “Палмигруп” Иван Иванов, собственика на “Родопа Консерв” ООД Валентин Ангелов и Григор Главев, притежател на “Родопа Голд”. Триото щяло да бъде обвинено в участие в организирана престъпна група за пране на пари, която била ръководена от Людмил Стойков.

Христо Ковачки

Срещу известния самоковски бизнесмен Христо Ковачки ще бъде повдигнато обвинение за тежки данъчни измами. Това съобщава БГНЕС. Рано тази сутрин са започнали обиски на неговите фирми и офиси. Със сигурност се знае, че има извършени данъчни измами.
Очаква се срещу него да бъде поискана възможно най-високата гаранция. В момента разследващите органи разпитват и самия Ковачки. Ковачки мощно навлезе в енергийния бизнес на страната и направи според него "големи инвестиции в съседна Сърбия". Само преди седмица той публично застана зад новата политическа формация Движение “Напред”, в която влизат ВМРО и част от БЗНС. Тази година показно бе убит един от неговите служители в енергийния му бизнес. В сръбската преса се твърди, че той има общ бизнес с един от най-големите наркобосове на Балканите и в Европа - Сретен Йосич, по- известен като Йоца Амстердама.

Мария Мургина

Висш прокурор е осуетил ареста на директора на Националната агенция на приходите (НАП) Мария Мургина, която днес подаде оставка, пише сп. „Правен свят”.
Но разработката срещу нея продължава. Според "Правен свят" причина за оставката на Мургина е фирма, в която собственик е и бизнесмен, с когото тя живее на съпружески начала. Според отлични осведомени източници дружеството на "съпруга" на Мургина е било обект на разработка от страна на ДАНС. Твърди се също така, че в схемата за източване на ДДС чрез фиктивни сделки са участвали и час от заместниците на Мария Мургина. Разплитането на корупционната афера със семеен привкус е станало чрез специални разузнавателни средства.Според добре осведомени източници в момента българското ФБР нищи още няколко схеми за източване на ДДС, макар и в по-малки мащаби от тази, която предизвика оставката на Мургина.

Излишно е да си припомняме, че краят на тези дела не се вижда, а за ефективни присъди, срещу споменатите неокомунистически функционери можем само да си мечтаем.Както се казва – гарван гарвану око не вади, но ако е бивш комунист го взривява или разстрелва на улицата.
Впрочем има един неокомунистически функционер, който беше осъден. Това беше др. Дионисиев, само че той получи присъдата си в САЩ, по аферата „Петрол срещу храни”.
А в България? В България нещата все повече се отдалечават от цивилизования свят!

Няма коментари:

Публикуване на коментар