неделя, 20 юли 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 31


 

Нещастие сполетя най-големия враг на Коко Динев!

Съперникът на съпруга на певицата Емилия Коко Динев – Диян Колев остана без скъпарското возило тази нощ. Диян Колев е известен пловдивски адвокат и кара лукзозен джип от марката „Ауди”. Колата му е подпалена и изгоряла изцяло. Той е един от водачите на борбата срещу пълния бизнесмен. Юристът иска босът на пловдивския тим „Локомотив Пловдив” да прехвърли акциите си на феновете на отбора. Доскоро Коко Динев яростно се е съпротивлявал да стори това. Снощи двамата съперници са се срещнали в култовата кръчма на Динев „Кошарите” в столицата.
Според осведомени източници двамата не са достигнали до споразумението Коко Динев да направи този жест към феновете на пловдивския футболен клуб. Половинката на поп фолк изпълнителката Емилия не се е навил да даде акциите на футболните маниаци.
Според брата на адвоката иде реч за целенасочен палеж, понеже на една от гумите е намерен парцал със запалителна течност. Колата е била спряна пред жилището на юриста на улица „Граф Игнатиев” 10 в Пловдив. Диян Колев е в управата на пловдивското „Бъдеще за Локомотив Пд”.
Семейството на адвоката е категорично, че нямат врагове, нито работата на Диян Колев засяга нечии интереси. Те са убедени, че палежът е заради отказа на Коко Динев да сдаде акциите си върху клубът на феновете на пловдивския тим.
             
КФН отнема лиценза на инвестиционния посредник Глобал Маркетс През май посредникът бе задължен да преустанови сключването на договори с нови клиенти
 01.07.2014
 На вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) е открила производство по отнемане на издадения на ИП Глобал Маркетс ООД лиценз. Разследват двама заради банковите атаки .
С решение на КФН от средата на май Глобал Маркетс бе задължен незабавно да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношенията си със съществуващите. Посочени бяха нарушения при капиталовата адекватност и ликвидността, нередности в полския клон на посредника, нарушения от служителите му на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) и множество постъпили жалби от клиенти.
В неделя от ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".
Вчера прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с Глобал Маркетс Кирил Джабаров (роден през 1985 г. в София) и Робърт Димитров (роден през 1974 г. в Чехословакия), които са разпространявали неверни информации за банки.
Кирил Джабаров е одобрен за управител на ИП Глобал Маркетс с решение на КФН от април 2011 г. През септември и ноември 2012 г. КФН е забранила на Кирил Джабаров и Роберт Димитров да придобият съответно 20,1% и 20,2% от ИП Глобал Маркетс.
През ноември миналата година пък КФН отказва да допусне Кирил Джабаров до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, тъй като не е представил свидетелство за съдимост и удостоверение за адресна регистрация, а и няма диплома за висше образование от НБУ, каквото обстоятелство е декларирал.
Вчера стана ясно, че Джабаров и Димитров са изпращали сигнали, касаещи финансовата стабилност на пет банки. Имейлите са били изпратени от трети човек, който е бил нает за това, но не е осъзнавал, че извършва престъпление и целта на съобщенията. Според разследващите Робърт Димитров е разпоредил изпращането на съобщенията, а Кирил Джабаров ги е подготвил технически.
Двамата са привлечени от прокуратурата към наказателна отговорност за престъпление по Наказателния кодекс - предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3 000 лв.
 
Арестуваха районен кмет на Пловдив! Срещу Райна Петрова са повдигнати обвинения за престъпление, свързано с доставката на храни в детските градини

 10.07.2014

При проведена на 9 юли съвместна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив и ДАНС, за 24 часа, по реда на ЗДАНС, е задържана Райна Петрова – кмет на район Централен при Община Пловдив. Към днешната дата са й повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район Централен в Община – Пловдив, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици и за търговия с влияние, във връзка с доставка на хранителни продукти за нуждите на детските ясли и детските кухни на територията на Район Централен Пловдив, съобщава "Марица".Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 5000 лева. Най -тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от една до осем години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.
Окръжна прокуратура – Пловдив е внесла в Окръжен съд – Пловдив искане за отстраняване на обвиняемата от длъжност по реда на чл. 69 от НПК.

Разследването по делото продължава. /БЛИЦ
 
Арестуваха шеф на КТБ и касиерката, предала 205 млн. лева в чували
11.07.2014

 

  
Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са били арестувани днес, съобщиха от главна прокуратура. Русев лично е разпоредил сумата от 205 млн. лева да бъде изнесена от трезора на банката и предоставена на трети лица. За това е съдействала касиерката, която е изнесла парите в чувалчета от трезора.

Ето какво съобщават още от прокуратурата:
В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на "КТБ" АД за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:
93 139 500 евро /деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро/;
23 657 575 лева /двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева/;
45 000 щатски долара /четиридесет и пет хиляди щатски долара/.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.
Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД. Извършените до момента по сигнала на г-н Искров процесуално-следствени действия са следните:
1. Днес, 11.07.2014 г, в гр. Созопол е задържан Орлин Русев - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица;

2. На 10.07.2014г. като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК /длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай/ е привлечена Маргарита Петрова - главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража";

3. Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;
4. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Радоев Василев.
II.По отношение заявлението на г-н Иван Искров от днес, 11 юли 2014 г., че докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ, ще бъде внесен в прокуратурата.
Към настоящия момент докладът все още не е постъпил в прокуратурата. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях.
Прокуратурата високо оценява професионалното съдействие на процесуално-следствените действия от страна на квесторите на КТБ АД.


Няма коментари:

Публикуване на коментар