четвъртък, 24 декември 2015 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 52




Местан откри спортен комплекс в с. Браничево

05.09.2015

Месец и половина преди местния вот предизборните акции на политиците осезаемо зачестиха. След като премиерът Борисов днес откри пречиствателна станция в Габрово, лидерът на ДПС откри обновения с европейски средства спортен комплекс в село Браничево, Шумен.

Лютви Местан и кметът на Каолиново Нида Ахмед откриха комплекса, обновен с 6.3 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони, съобщи БГНЕС.

Съоръженията са пет - два големи стадиона и три игрища за мини футбол с 3 000 седящи места .

Комплексът е в Браничево, с население около 1300 души.

 

 

Членовете на комисията "Сидеров" получавали телефонни заплахи . Това започнало да се случва, след като в телевизионен ефир били публично оповестени телефонните им номера .

06.11.2015

Членове на временната парламентарна комисия "Сидеров" са получавали телефонни заплахи през последните дни, обяви председателят ѝ Димитър Главчев.

Той обясни, че тормозът е започнал, след като телевизия (партийната телевизия на "Атака" - б.ред.) е изписала показала публично номерата на телефоните им. Заплахите са били и в есемеси, и в телефонни обаждания. Някои от депутатите са получавали по 80 враждебни обаждания на ден.

"Предметът на работа на комисията не е да осъдим Волен Сидеров - тя няма такива функции. Но се правят такива внушения, които са далеч от истината за това, с което се занимаваме, а то е - проучване на факти и обстоятелства", каза той, цитиран от БГНЕС.

Емил Димитров от Патриотичния фронт отправи въпрос към Съвета по електронни медии (СЕМ) къде е разрешено една медия да публикува телефонните номера на народни представители.

Димитров допусна, че депутатите могат да се обърнат към главния прокурор с жалба за този тормоз.

Илиян Тодоров "Атака" пък изрази учудване от оплакванията на колегите си народни представители, тъй като публикуване на телефони на депутати не се случвало за първи път.

По думите му през 2013 г. депутатите на "Атака" са били тормозени и заплашвани по телефона, но никой тогава не "правил драми".

 

24% от клошарите в София – висшисти и жертва на имотни измами . Повечето от останалите на улицата хора са мъже .

21.08.2015

Около 24% от бездомниците в столицата са с висше образование. Това показват данни от проекта „Градски номади”, който ще бъде представен наесен, пише Dnes.bg. Според проучването средностатистическият скитник е между 50 и 60 годишна възраст с голям трудов стаж зад гърба си. Мъжете без подслон, обикалящи софийските улици, са повече в сравнение с жените.

"Най-често тези хора остават без покрив над главите си заради семейни конфликти или жилищни измами”, обясни пред "Монитор" една от организаторите на проекта Елеонор Генова.

Немалка част от скитниците са младежи от сиропиталища, които след като навършат пълнолетие, трябва да напуснат институциите.

Официална статистика за броя на скитащите се по улиците в страната няма. Според данни на Националния статистически институт в края на миналата година бездомниците у нас са 1370.

"Това е нереалистична бройка. Според нашите партньори от "Мисия без граници", които осигуряват топла храна за бездомните, само в центъра на София те са около 4000", заяви още Генова.

В края на миналата година социалните служби са регистрирали най-много скитници в столицата – 355. Без подслон в Русе са регистрирани 269 души, в Пловдив - над 230, а във Варна - 109 човека.

Всички те могат да намерят подслон в някой от 13-те кризисни центъра за настаняване на бездомници.

Престоят в тях е до 3 месеца в рамките на година. Често обаче социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция. Проучването обаче е показва, че повечето скитници са заявили, че ще отидат в приют, само ако навън е минус 20 градуса.

 

Как Доган и Пеевски отстреляха Местан В брутална демонстрация на власт сегашният председател на ДПС беше публично линчуван и вероятно още в четвъртък ще бъде сменен

23.12.2015

Ахмед Доган се завърна, за да си отиде Лютви Местан. Така изглеждат нещата ден след като от пресцентъра официално разпространиха речта на почетния председател на ДПС на новогодишното тържество в т.нар. сарай в Бояна, състояло се на 17 декември. В нея Доган нарече гаф прочетената от трибуната на парламента от Местан декларация в подкрепа на сваления от турската армия руски изтебител. За четвъртък по обяд е насрочено заседание на централния съвет на ДПС в боянския "сарай", на което официално ще се вземе решение за съдбата на Местан, но според източници от движението почти сигурно е, че настоящият лидер на ДПС ще се раздели с поста си. По неофициална информация от сряда охраната от НСО на Местан е била свалена, като обаче това е станало преди речта на Доган. Пак по неофициална информация на мястото на Местан се очаква да бъдат избрани двама съпредседатели като единият най-вероятно ще е етнически българин. Източници от движението твърдят, че причината за смяната на Местан е остър конфликт с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Драмата

Драмата в ДПС се разигра светкавично след като от пресцентъра на движението разпространиха словото на Доган по време на новогодишното парти на елита на ДПС. Минути след това в кафявия сайт "Пик", близък до депутата от движението Делян Пеевски се появи дописка със заглавие "Извънредно: Лютви Местан подал оставка?". Тя обаче остана съвсем за кратко на сайта и беше свалена. Присъствали на въпросното новогодишно тържество в т.нар.сарай в Бояна на 17 декември твърдят, че Доган е произнесъл речта си в малките часове – към 1.30 и не я е чел. Казват и, че е практика при такива събирания почетния председател да отправя критики. Нещо повече – да се отнася унизително към някой от ръководството на ДПС, депутат или висш партиен кадър. Винаги досега обаче това си е оставало затворено зад стените на сарая. Или дори ако е излизала информация , тя е била доста оскъдна. С пускането на цялата реч на Доган обаче унижението на лидера на ДПС на сбирката в сарая стана публично достояние. Нещо повече – атаката беше продължена от сайтовете "Пик", "Блиц" и електронното издание на "Стандарт", близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, който според присъствали също е бил на тържеството в Бояна. Те подложиха все още лидера на ДПС на публичен линч като наричаха Местан "изменник". Цял ден трите издания препечатваха информациите си. Първо в ПИК публикуваха, че лидерът на ДПС се намира в турското посолство в София заедно със съпругата си Ширин, че е освободил охраната си от НСО и, че се готви да напусне страна с дипломатическа кола. Като всички информации започваха с това, че Лютви Местан е "изменник".

Линчът на сайтовете на Пеевски

Впоследствие Местан беше нарочен от сайта "Блиц", че е готвил преврат и с изказването си Доган го е предотвратил. Сайтът написа, че "с изказването си той буквално е предотвратил страховита етническа война, подклаждана отвън чрез залитанията на Местан към ислямистката партия на Ердоган в Турция". В следобедните часове в яростната атака се включи и електронното издание на "Стандарт". Там информациите бяха, че Местан е освободил охраната си от НСО, защото се намира на територията на чужда държава. Това не се потвържава. Според източници от службите и в момента Местан ползва кола и шофьор, който е въоръжен служител на НСО. Малко след това в ПИК беше публикувана информацията, че Лютви Местан е занесъл в турското посолство договорите с Полша за ремонта на българските изтребители "МиГ". Малко след това се появи кратък коментар със заглавието "Лютви Местан – новият Цветан Василев".

Версиите

Никой на този етап не може да каже какъв точно е конфликтът между Местан и Доган. Създадената от почетния председател на ДПС и медиите около Пеевски кризисна ситуация и публичен линч на лидера на ДПС обаче едва ли е само заради прочетената от Местан декларация в подкрепа на Турция. Депутати от ДПС лансират версията, че като лидер на Лютви Местан се е опитал да се еманципира от почетния председател и това се е оказало фатално за политическата му кариера. Според тях не е случаен фактът, че в изказването си пред елита на ДПС Доган говори, че с политика трябва да се занимават хора, които разбират от това. "Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…..", казва почетния председател на ДПС.

Това е първата толкова сериозна криза в партията на Доган. Предишната подобна ситуация беше свързана с напускането на един от ключовите хора в нея - Касим Дал. Сега обаче напрежението е много по-голямо и един от основните въпроси е дали ще се стигне до някакво разцепление на ДПС. Залогът утре е кой ще подкрепи Ахмед Доган. Засега е ясно, че на негова страна е Делян Пеевски - умилителните му медийни плонжове са като мокри целувки по пантофите на "почетния" лидер. В същото време в движението има немалка съпротива срещу Пеевски, който според ключови хора в движението много повече пречи на ДПС, отколкото помага. Въпросът е дали тази не особено явна съпротива може да се организира и в деня преди Коледа да се изправи срещу Доган. Този теоретичен шанс може да доведе до нещо като 10-ти ноември за ДПС, но това е малко възможно. По-вероятно политическата екзекуция на Местан ще бъде официализирана. Оттам нататък въпросът ще е той дали ще мълчи, или ще предпочете да отговори на конфронтацията. 

 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар