сряда, 23 ноември 2016 г.

ПО СТЪПКИТЕ НА КОРНЕЛИЯ ...




Шок: Разкриха огромни далавери, замесен е Румен Овчаров и Корнелия Нинова .

01.02.2013

В доклад на НСлС пише, че при проведения разпит на Красимир Георгиев Фронтиера е доказано, че фирма регистрирана на Бахамските острови е превела крупни суми на „Промарк“ ЕООД в Австрия възоснова на сключен договор за заем между две фирми. Договорът е предоставен от съпругата на Георгиев Мая Петкова. Това разкри пред БТВ лидерът на РЗС Яне Янев.
Следователите пишат справка-мнение за наличие на предпоставки за образуване на ново досъдебно производство срещу Красимир Георгиев. Те са написали в доклада буквално „Материалите за извършените финансови операции със средства от престъпен произход трябва да бъдат прехвърлени в друго дело“. Тук се намесва обаче Корнелия Нинова (тогава зам.-министър на икономиката), която е провела 111 разговора със следователката Татяна Шарланджиева. Тя саботира следствието и се обажда на Шарланджиева преди всеки разпит на Фронтиера.
Яне Янев цитира и доклад на бившия директор на НСлС Ангел Александров. Той е написал, че „се е ласкаел, че е познавал един от най-високопоставените политически мъже“, визирайки Румен Овчаров. Александров разкрива скандални обстоятелства, че е имал контакти с крупни бизнесмени. „През ноември 2006г. Николай Гигов ме покани в офиса си, където беше и Румен Овчаров. Той ми каза, че е поискал ревизия на Булгартабак заради директора на другжеството Христо Лачев“, написал Александров.
Овчаров поискал справка за съдебни дела срещу Лачев. Александров подготвил кратка справка, в която били включени и съмнителни сделки за реклама на Булгартабак-Благоевград.
По-късно обаче директорът на НСлС бил потресен, като разбрал, че със справката бил запознат самия Христо Лачев. По-късно Николай Гигов отново поканил Александров на семейна вечеря. Когато отишъл заварил там Румен Овчаров и съпругата му. Овчаров поискал да говори с него насаме и когато се оттеглили се нахвърлил върху него с въпроси защо следователите пишат справки срещу Христо Георгиев. Това е част от доклад пратен директно до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, разкри Яне Янев. Той каза, че има и записи на разговори от мобилните телефони разпоредени по искане на Софийска градска прокуратура .
След оказания натиск делото е прекратено, разкри Янев. Следствието доказва, че има системни преводи на откраднати суми трансферирани в Австрия и офшорни зони. При разпитите на Корнелия Ненова обаче те се оправдава с писмо от съпруга си Митко Нинов, в който той пише, че тя е развила хипертонична болест на сърцето, а такава болест не съществува, каза Янев.
В студиото той разкри и за договори на швейцарската фирма EFT, която имала договор за посредник за продажба на електрическа енергия между 2004-2007 г Тя е изнесла електроенергия на огромна стойност от 316, 701 млн. евро. От тях държавата е ощетена с над 90 милиона, каза Янев.
Лидерът на РЗС покани всички медии в понеделник, където ще покаже всички разсекретени документи от секретната секция към НС. Парламентът за първи път стартира първата процедура от 1990 г. насам за разсекретяване на документи, посочи Янев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар