вторник, 16 октомври 2018 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...134





Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.


Убийство премахна неудобен от дело срещу Цветанов .Прокуратурата губи нов потенциален свидетел за подслушванията в МВР. 

16.10.2014  

38-годишният Николай Найденов, се оказва вторият евентуален свидетел срещу бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прокуратурата губи в рамките на година. Делото бе образувано заради незаконните подслушвания на политици, магистрати и други известни личности с т.нар. Цецомобил, които са били извършвани, докато г-н Цветанов бе шеф на МВР. Първата жертва по това дело стана проф. Евгени Николов. Той бе единственият експерт, който обяви, че автомобилът ,,Крайслер", в който е имало специализирана техника, действително може да подслушва от разстояние и в него могат да се намерят доказателства за това. Проф. Николов разказа това пред разследващите, но не дочака началото на процеса, за да даде показания и пред съда, тъй като загина в катастрофа през миналата година.Убитият сега Найденов е работел във фирма ,,Информационно обслужване" и се е занимавал с възстановяване на изтритите файлове от подслушванията с Цецомобила. Макар че прокуратурата побърза да обяви, че застреляният нямал никаква връзка с Цветан Цветанов, много други източници потвърдиха заниманията на Найденов. А справка в Софийския градски съд показва, че той фигурира там като ползван експерт. Описан е по следния начин: ,,259 Николай Найденов Хранов, 0888 778 519; 02/ 5819 802, разчитане на компютърни продукти; криптиране; разшифроване на пароли и регистри; анализ и компилиране бази данни."   Съмнения, че убийството на Найденов засяга по някакъв начин интересите на МВР, предизвика и странната бързина, с която министерството анонимно лансира експресна версия за случилото се. Само няколко часа след екзекуцията най-тиражните вестници, най-посещаваните интернет медии и най-гледаните телевизии почти едновременно съобщиха, цитирайки неназован източник, че инцидентът бил заради ,,спор за паркиране". След като в досието на Найденов не бе открита никаква връзка с подземния свят или други негови съмнителни занимания на ръба на закона, битовият скандал остана като последна сламка, с която жестокото убийство да се омаловажи. А едновременно с това да се засенчат съмненията, че смъртта може да има връзка с делото срещу Цветанов. Най-солидното доказателство, че Найденов не е очистен заради битова свада, е начинът, по който е застрелян - с четири куршума и един контролен изстрел в главата. Знак, че убиецът е подсигурил изпълнението на поръчката.
Свидетели, които са се намирали в района, разказват, че преди да чуят изстрелите (почти всички твърдят, че били 6), на площадката е имало скандал. Дочул се гласът на Найденов: „Какво искате от мен?"
Буквално след това той бил застрелян. Макар да живеел в ,,Красна поляна", често бил в ,,Крива река", защото там имал собствен сервиз за отстраняване на софтуерни и хардуерни проблеми на компютри, таблети и телефони. Мъжът наел гараж в блок до Военномедицинската академия. Сервизът бил допълнително занимание към основната му работа. Той обаче все още не успявал да го разработи добре, тъй като започнал този бизнес едва през пролетта. В него нямал съдружници.
Сигналът за убийството е бил подаден около 20,40 часа в четвъртък. Възрастна жена разказва, че успяла да види само силуета на нападателя. Преди това чула разправия под прозореца си.
Найденов живеел със съпругата си Светлана и двете им дъщери. Жилището било наследствено още от дядото на убития, затова семейството решило да го запази, макар че се намирало в ,,опасна" близост до циганската махала „Факултето".
,,Сбогом, любов моя, намери покой и ме чакай. Аз ще дойда някой ден...", написа във Facebook съпругата му. Тя ще трябва да се грижи сама за двете момиченца на 10 и 12 години.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар