четвъртък, 8 ноември 2018 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 55



Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.


Пребиха мениджър на А1 в София, МВР твърди, че е паднал в шахта .

09.10.2018

Висш мениджър на телекомуникационната компания А1 е бил зверски пребит в петък срещу събота миналата седмица в центъра на София.
Илия Цветомиров Кусев е бил нападнат от неизвестни лица в Борисовата градина. 32-годишният мъж е бил жестоко пребит с метални пръти, а след като бил захвърлен в безпомощно състояние, научи Епицентър.бг.
Кусев е бил открит в събота сутринта от случайни минувачи, които са подали и сигнал в полицията, разказаха негови приятели. На място е пристигнала и линейка, а заради тежкото му състояние, пребитият веднага е бил транспортиран в реанимацията на ВМА.
Родителите на пострадалия обаче изпаднали в още по-голям шок след  посещението им в столичното Първо РУП. Те били ужасени от версията на полицаите, че синът им не е бил пребит, а най-вероятно е паднал пийнал....в шахта в Борисовата градина. В същото време лекарите са категорични - раните по тялото на Илия Кусев показвали, че той е бил бит и малтретиран.



Спецпрокуратурата стигна и до Николай и Евгения Баневи. Двамата са арестувани във Франция във връзка с разследването на приватизираното и после фалирало предприятие "Полимери".

26.10.2018

Николай Банев и съпругата му Евгения са задържани във Франция. Това потвърди зам. главният прокурор Иван Гешев пред медиите, след като информацията беше съобщена първо от БНР. Гешев коригира информацията, че арестът се е случил в Париж, като посочи, че Баневи са задържани в Ница.
За двамата е имало издадена европейска заповед за арест, тъй като са били издирвани от българските власти. Според Гешев разследването срещу двамата е започнало преди 2 месеца.
Арестът е част от операцията на специализираната прокуратура във връзка с дейността и източването на девненския завод "Полимери". Заводът беше приватизиран от Банев през 1998 г. и беше затворен през 2010 г.
Според съобщението на спецпрокуратурата се извършват следствени действия в София и страната, "претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,ал.6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс".
Въпросните членове обхващат широка палитра от престъпления - длъжностно присвояване, обсебване на собственост чрез документи с невярно съдържание, пране на пари, данъчни престъпления. Чл. 321, ал. 6 предвижда лишаване от свобода до шест години за организирана престъпна група.

Умрелият "Полимери"

Девненският химичен завод е в несъстоятелност от 2013 г., след като няколко години преди това не работеше. Преди това "Полимери" беше публично дружество, като насред финансовите му проблеми Николай Банев неколкократно обещаваше големи инвестиции, които да го спасят, но те така и не се реализираха.
Също така мажоритарният собственик успя да прехвърли и голяма част от активите на компанията в друго дружество в опит да предотврати опитите на кредиторите - сред които и държавни енергийни компании, да вземат контрола над тях.
След затварянето на "Полимери" той се превърна в тиктакаща екологична бомба, като на територията му останаха цистерни с опасни вещества, заплашващи цяла Варна. Из оцелелите останки от сградите "хора на Банев" и "хора на синдика" продължаваха да режат и да изнасят метали за скрап.
Последно темата влезе в новините преди около година, когато премиерът Бойко Борисов призова прокуратурата казусът да се разследва. "Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж в завода "Полимери", ще си получат заслуженото. [...] Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах" и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Мисля, че във Варна, в Провадия или в Девня за доста по-стойностни неща биха могли да се похарчат 15 млн.", каза през август 2017 г. Борисов.
Тогава, а и на по-ранни етапи Банев и съпругата му Евгения Банева обясниха проблемите с целенасочени действия на държавата срещу предприятието. Според тях държавата е блокирала прокарването на газопровод до завода, а лично Борисов е забранил държавната Българска банка за развитие да отпусне 30 млн. лв. кредит.

Портрет на неуспелия приватизатор

Николай Банев обаче трудно може да защити имидж на достоен инвеститор. Много от приватизираните от него предприятия имаха сходна съдба. В средата на 90-те години на миналия век той създава приватизационния фонд "АКБ Форес - социален". Макар в портфейла му да не е останало много, доскоро той се търгуваше на фондовата борса под името "АКБ корпорация". В зората на масовата приватизация чешката "Форестинвест" го кредитира с 3.5 млн. лв. и благодарение на усилената реклама той се превърна в един от най-големите по набран капитал. По-късно чужденците твърдят, че не са си получили заема обратно, но протестите им не постигат много.
Чрез фонда Банев придобива дялове в дружества като "Декотекс" - Сливен, "Елма" - Троян, "Изида", "Костенец ХХИ", "Полимери" и др. По-късно увеличи участието си в девненския завод, като купи от Агенцията за приватизация 24% срещу 13 млн. долара - после се оказа, че по сметки на "Полимери" са го чакали 6 млн. долара. Повечето от изброените компании са или фалирали, или минали под друг контрол, като неизменно около тях се въртят обвинения за източване.
Банев приватизира и курорта "Русалка" и няколко къмпинга чрез "Хелио тур-С". Първият все още е владение на арестуваното семейство, докато къмпингите, сред които "Градина", "Каваците", "Златна рибка", вече са в чужди ръце. За кратко той беше и издател на вестници и собственик на старозагорския футболен отбор "Берое", който впоследствие бе одържавен и даден на издръжка на ТЕЦ "Марица-изток 2".
Освен споменатия от премиера автопарк от луксозни автомобили Банев в миналото има и съвместна фирма с друг бизнесмен със скорошни проблеми с властите - Ветко Арабаджиев, чрез която двамата придобиват частен самолет. От 2009 г. тя остава изцяло собственост на хотелиера.
През последните години насред загубата на активи Банев се впусна и в политически активизъм, като критикуваше усилено управляващите. През 2013 г. той обяви, че ще се бори срещу злоупотреби, измами и бандити политици чрез специален сайт – zloupotrebisvlastbg.com. През 2016 г. той беше сред кандидатите за президент, а две години по-рано съпругата му се впусна в европейските избори като независим кандидат.


Прокуратурата обвини Иво Прокопиев заради "Каолин".

26.10.2018

Прокуратурата пак повдигна обвинение на бизнесмена Иво Прокопиев. Според държавното обвинение имало основания да се разследва пране на пари при продажбата на дялове от компанията за добив и преработка на индустриални минерал „Каолин” от страна на дружеството „Алфа Финанс Холдинг”, чийто председател е Прокопиев.
 Освен него са обвинени и Константин Ненов и Иван Ненков, които участват в ръководството на дружеството. Тримата са с мярка за неотклонение "подписка".
 Междувременно от "Алфа Финанс Холдинг" определиха обвиненията като "поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България".
 В писмо до медиите от Съвета на директорите на холдинга заявяват, че обвинението е "абсурдно, напълно неразбираемо и логически несвързано".
Декември 2017-а: Запорираха имущество на Иво Прокопиев за 200 млн. лева
През януари м.г. Прокопиев бе обвинен и за продажба на държавния дял от енергоразпределителното дружество ЕВН, което според прокуратурата станало на занижени цени. Делото обаче така и не тръгна, след като три последователни съдилища върнаха обвинителния акт заради груби процесуални нарушения в него.


Петър Харалампиев остава в ареста .

01.11.2018

Специализираният съд остави в ареста Петър Харалампиев и задържаните служители на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде БГНЕС.
Повече от четири часа Специализираният наказателен съд разглежда днес мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи началник и служители на Държавната агенция за българите в чужбина. Съдът уважи искането на прокуратурата поиска за постоянен арест за председателя на Агенцията Петър Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на още един задържан - Марко Стойов.
Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил Агенцията. Четвъртата обвиняема - Петя Симеонова бе освободена в сряда срещу парична гаранция заради здравословното ѝ състояние и заради отзивчивостта пред разследващите. Заместник-главният прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в ДАБЧ като "без аналог в новата ни история". Съгласно обвинението, Харалампиев определил тарифите за издаване на удостоверение за български произход. 350 евро била за тези, които имат основание да претендират за такъв произход, като за малко тя станала и 500 евро, но скоро пак била върната на старото положение. Ако обаче нямаш основание да твърдиш, че си българин, мизата отивала на 5000 евро. Няма обаче намерени пари в нито един от обвинените за престъпна група, но били установени "сериозни виртуални портфейли с биткойни", за които тепърва ще се установява дали са на Харалампиев и Томов. Друг интересен факт - един от свидетелите, Димитър Владимиров, бивш директор, сега заместник на Харалампиев, твърди, че година и половина наблюдавал престъпната дейност. Отворен е въпросът защо чак сега се обръща към компетентните органи. Още няма и приложени СРС към делото, а такива би трябвало да има.


Цацаров иска имунитетите на 6 депутати: Марешки, Кърчев, Йончева...

08.11.2018

Главният прокурор поиска от Народното събрание свалянето на имунитета на шестима народни представители, съобщиха от прокуратурата.

Разследването срещу Марешки, Таскова и Христов (ПГ на "Воля") е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до парламента, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици
Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ПП на ГЕРБ за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката казасе периода юни-юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД, Кърчев избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 хил. лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.
Единият от депутатите е Елена Йончева от БСП, която прокуратурата иска да разследва за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий трейдинг лимитид". Цацаров поиска имунитета и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов, Георги Михайлов и Васил Кърчев.
За депутата Георги Михайлов от ПГ "БСП за България" Цацаров иска имунитета заради разследване за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност  24 359 808 лв. за периода 2015 г.-2017 г., когато той е бил директор.


Няма коментари:

Публикуване на коментар