събота, 12 октомври 2019 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 63




Цветан Цветанов подава оставка от ръководните постове в ГЕРБ .
Той остава редови член на ГЕРБ .

30.05.2019

След разговор между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, Цветанов подава оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ, съобщиха от партията.
Оставката вече е депозирана и приета от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов благодари на Цветан Цветанов за свършената работа през годините.
Цветан Цветанов остава редови член на ГЕРБ, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя уточни, че след среща в МС с премиера Бойко Борисов е разбрала за решението на Цветанов да се оттегли от всички ръководни постове в ГЕРБ.
Всички останали подробности, оценки и анализи предстои да бъдат направени от председателя на ГЕРБ, така Дариткова отговори на въпрос какви са мотивите за решението.
В края на март Цветан Цветанов подаде оставка като председател на ПГ на ГЕРБ и напусна Народното събрание. Тогава той остана на поста зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията.
 „Няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент. Ще бъда заместник-председател на партията и ще оглавя предизборния щаб“, аргументира решението си Цветанов и допълни, че неговото решение ще даде успокоение след всички спекулации, че иска да разцепи ГЕРБ.
Той обясни, че не се оттегля от парламента под натиск, а сам е взел окончателното си решение.
Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?
 Цветан Цветанов се оказа в центъра на скандала с покупка на апартаменти в един от престижните квартали на столицата на цени под пазарните. Заради същата афера с постовете си се разделиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов.


Депутат на ГЕРБ засенчи Цветанов с десетки имоти за милиони в България и Гърция .

09.06.2019

Председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов при избухването на апартаментгейт се закани в студиото на „Панорама“, че „всеки не мислил с главата си или всеки, поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено ще си понесе най-тежки наказания и отговорност“ и гарантира, че „няма да остане ненаказан човек“, пише big5.bg.
Първи жертва падна Цветан Цветанов – наричан от някои „човекът, който държи ГЕРБ“, а от медиите – с деликатното „вторият човек“. Апартаментгейт нагледно показа как съратниците на Борисов, получили възможност за растеж – партиен, кариерен и финансов – бързо се еманципираха от създателя си и започнаха да „играят“ за себе си. В последните дни, обаче, и Борисов показва категорично, как се еманципира от най-близките си хора.
Според източници на BIG5 от средите на ГЕРБ, Цветан Цветанов има свой подобен образ, макар и не толкова известен – Пламен Тачев Петров, един от най-тихите народни представители на ГЕРБ в четири поредни народни събрания, шеф на ГЕРБ в Червен бряг, строителен предприемач, според официална справка в сайта на управляващата партия.
Пламен Тачев е на път да се превърне в един от „най-атрактивните“ хора, възползвали се от близостта си с Бойко Борисов. Според източниците ни и от двете страни на политическия спектър, Тачев е тих собственик на няколко значими имота, перлата сред които е в Криопиги – на гръцкия остров Халкидики.
Според запознати, има поне още десетина имоти в София – все на атрактивни места, и няколко по Черноморието.
В подадената от депутата декларация видно липсват имоти в чужбина и София, които запознати с делата му твърдят, че са негови. Прави впечатление обаче, че има и заможна съпруга, но и заможни роднини, които наследява .
Само между 1993 и 1997 година Пламен Тачев Петров и съпругата му Снежинка стават собственици на апартамент с 3 гаража в София, голяма къща с двор в Червен бряг, къща с двор в Реброво, ресторант-градина в Червен бряг, магазини, гаражи. От три години семейството е горд собственик за голяма къща в полите на Витоша, закупена за близо 700 000 лева. Това – само според декларираното. Като строителен предприемач Пламен Тачев Петров има възможност да „върти” много повече имоти. Така шестте апартамента на Цветанов бледнеят по стойност пред тихия депутат - предприемач.
Фирмата на Пламен Тачев Петров „Хримас“ ЕООД според регистрите се занимава със „строително-ремонтни работи, производствена и търговска дейност, транспортна, спедиционна и складова дейност, както и всички други търговски дейности незабранени със закон“. Видно от документите , „Хримас“ сключва изгодни сделки в полза на собственика си. Оскъдна е информацията в регистрите и за търговската дейност на Тачев, и за декларациите, които трябва да подава пред Сметната палата в качеството си на заемащ висша държавна длъжност.


ГЕРБ назначиха официално осъден крадец, за шеф на Здравната каса с 3 млрд. лв. Вътре .

05.08.2019

Криминално проявена личност е начело на Здравната каса у нас, съобщиха някои медии и сайтове. Назначеният от парламента през март миналата година за управител на Здравната каса д-р Глинка Комитов е с богато криминално досие.
Ето го и скандалът:
На 20 юли 1977 г. в Плевен тогавашния студент по медицина е осъден на 1 година затвор с 3 години изпитателен срок. Членът, по който е наказан, е за изнасилване. При това на малолетно момиче.
Глинка влиза в затвора, откъдето е освободен предсрочно само след 5 месеца.
На 21 октомври 1983 според изнесените данни той е осъден и за кражба от дом „Майка и дете“. Въпреки че делото е вписано като Наказателно от общ характер, той се отървава само с административно наказание – глоба от 250 лв.
Случилото се е огромно изключение за социализма, където винаги втората присъда е с пъти по-тежка от първата заради рецидив. Някои мои колеги предполагат, че тези леки наказания в онова сурово време са продукт на дейността на ДС.
При демокрацията – през 90-те години отново е разследван – този път за източване на средства в Пловдивската болница, където е бил шеф. По времето на СДС става зам.-управител на Касата. Името му нашумява със скандал и по царско време заради покупката на луксозни автомобили.
Незнайно защо разследването е стопирано през 2007 г. След това се подвизава като шеф на Втора градска болница, където работи сестрата на Борисов. Там ревизия доказва нередности със закупуване на апаратура за 12,6 млн. лв.
Глинка Комитов е предложен от ГЕРБ за управител на Здравната каса, но както се вижда по биографията му, успешно е протежиран от ред партии и правителства.
Възниква един прост въпрос – нима политическите сили не са знаели за биографията на този човек?
Знаели са, знаели са и още как!
Та нали тъкмо заради тази биография са го протежирали – хем като зависим от компромати и следователно послушен, хем доказал се като достатъчно безскрупулен още в старите времена. Въобще наистина „ценен“ кадър за управлението на клептокрацията (от гръцки: κλεπτοκρατία, управление на крадците)
Тези днешни разкрития потвърждават онова, което например написах още преди 20 години – в публикацията „БАНКОВАТА АФЕРА – ЛЮПИЛНЯ НА ОЛИГАРХИЯТА“. (18-30 ноември 1996, в. „Труд“, 5-та част)
Стопи се картотеката на МВР чрез ЕГН-та. В нея целият български народ бе разпределен по рафтовете в три сегмента. Първият е за обикновените хора – кой, къде е работил и на какви длъжности, къде е живял, партийна принадлежност и прочие биографични данни. Третият бе посветен на номенклатурните кадри – т.е. ръководители от различни рангове и звена. Там фигурираха и компроматите.
В новите времена акцентът се сложи върху втория сегмент.
Той съдържаше криминалния контингент на страната.
От тази документация бе извършен целеви „набор“ на борческият елит у нас и на няколкостотин кредитни милионери. Първите перяха пари от престъпен бизнес, а вторите крадяха банките и изпълняваха ролята на предпазни бушони.
Типичен пример е осъденият за грабеж Деян Добрев. Миньорът е пуснат от Сливенския затвор веднага след началото на демокрацията. С благословия свише става едър предприемач. Министри, куп политици от разноцветни бои и сътрудници в президенството са неговото лоби. Чрез тяхното опекунство се взимат от банките близо 400 милиона лева кредити и развъртват едри спекулативни операции. На финала на последната от тях резултатът се консумира от наша групировка, а „милионерът“ е преселен в отвъдното. По сметките на холдинга му са намерени жалките десетина хиляди лева. Един по един са убити неговите убийци, а после и техните убийци.
Друга „звезда“ е 66-годишният Иван Миронов. Рецидивистът със средно образование и 6 присъди създава фирмата „Агромодел 2000“. Тя върти „бизнес“ с работно облекло и още през 1991-1992 отвлича чрез фалшиви документи над 200 млн. лева. Сключените фиктивни сделки са за почти 2 млрд. лева, „финансирани“ чрез банките. Когато Миронов изгаря, в далаверата се включва друг бушон – старозагорската операция „Развитие“.
После кооперацията „завъртва“ захарта. Банкови гаранции за 200 млн. долара за десетина кораба със стока за реекспорт й обещават нашите банки! За финал – част от „натоварените“ кораби били претопени за старо желязо преди много години. Накрая дейността се специализира в пирамидите. Наскоро и този „бушон“ изгоря – председателят Моню Петков в скандал със завлечен от него клиент извади окото на човека.
Това също е правило – „бушоните“ гръмват не покрай големите парични удари, а с дребно кокошкарство или битови престъпления. Защото хем се вадят от играта като вече безполезни, хем добре се замитат следите с „изваждането“.
Та сега въпросът е какви мотиви стоят зад „неочаквано посипалите се разкрития“ в медии и сайтове за управителя на НЗОК?
Защо го изгарят като пореден „бушон“ със скандални детайли от доскоро чистата му като момина сълза биография?
Т.е. за какви огромни пари става дума в поредната афера, която засега ни е неизвестна, понеже е въртяна зад кулисите?


Пламен Георгиев става консул във Валенсия .

14.08.2019

Правителството е назначило бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул на България в испанския град Валенсия. Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание преди седмица и вече е публикувано в Правителствената информационна система.
Решението на Министерския съвет е публикувано в Правителствената информационна система. То е било взето на закрито заседание преди седмица.
Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която има построени незаконни постройки. Сауна за шест човека, зимна и лятна градина, душ и барбекю. Това има на тересата от 186 кв. м., част от апартамента на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев”. Данните са от обявата за продажба на жилището, пусната през 2016 г., т.е. година преди Георгиев да го купи. Това показва проверка наАнтикорупционния фонд. В същата обява е посочена и много по-висока цена от записаната в нотариалния акт на Георгиев. Според обявата жилището се продава за 265 хил. евро. Шефът на КПКОНПИ обаче го купува за 150 хил. евро.
Проверка на НАП показала, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто, обяви тогава той.   Дни, след като Пламен Георгиев бе освободен от КПКОНПИ, ВСС се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като прокурор в специализираната прокуратура. Назначението му там е от 1 август, решиха съдебните кадровици. Пламен Георгиев бе зам.-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия.


Терасата на Пламен Георгиев отива в историята . Новият консул започна премахването й.

10.10.2019

Пламен Георгиев започна да събаря терасата си.Това е едно от условията, които му беше поставено от премиера Бойко Борисов, за да отиде консул в Испания.
На 7 октомври бившият антикорупционен шеф и бъдещ консул Пламен Георгиев оттегли жалбата си срещу община Слатина. С нея той оспорваше разпореждането за премахване на незаконните постройки на терасата му.
Молбата на Георгиев бе подадена в Административния съд. Така на практика бъдещият консул във Валенсия се съгласи със заключението, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни и трябва да бъдат премахнати.
Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли 2019 г. и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която - според Столична община, има построени незаконни постройки. Проверка на НАП показала, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто, обяви тогава той.
В началото на август прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като прокурор в специализираната прокуратура. Назначението му там е от 1 август, решиха съдебните кадровици. Пламен Георгиев бе зам.-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия.
На 9 август 2019 г. правителството назначи бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за генерален консул на България в испанския град Валенсия, с решение, взето на закрито заседание.
На 2 октомври Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи Георгиев като прокурор с пълно мнозинство, но в отсъствието на самия Георгиев и на главния прокурор Сотир Цацаров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар