събота, 5 септември 2020 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...22




Умря генерал Чергиланов – човекът, който създаде Илия Павлов! Първата жена на боса на Мулти пристигна от Америка специално за погребението.

07 Юли 2009



i>Ген. Чергиланов бе погребан на 17 юни в Софийските централни гробища. От най-близките на погребението бяха съпругата му Пенка и дъщеря му Антония – първата жена на Илия Павлов, която пристигна от Америка. Синът на ген. Чергеланов – Владко, бил в Германия, а внучката Венцислава – в Дубай. Бащата на Илия Павлов - Павел Найденов научил късно за смъртта му и поради тая причина не бил на погребението, въпреки че твърди, че никога не е бил в лоши отношения с бившите си сватове, както и с бившата си снаха Антония.

.......................
КОЙ Е ГЕН. ЧЕРГИЛАНОВ

Като шеф на военното контраразузнаване – т.нар. ВКР, ген. Петър Чергиланов беше, без преувеличение, властелин от времето на соца. Характеристиката му на суров човек със закоравелите принципи на истински военен, обаче го набърква в история, която му коства 10-годишно разследване и 10 месеца затвор на стари години. Т.нар. “генералско дело” срещу него и ген. Коцалиев, е едно от 10-те дела, които бяха изровени веднага с демократичните промени у нас след 89-а. Според много юристи, без никакво правно основание и само по политически причини.

Става дума за случай, свързан с разузнавача Димитър Димитров, опитал се според службите на нашето военно контраразузнаване да предаде на американците списък на 61 наши агенти, работещи под прикритие в чужбина. След като разкрива тези му намерения, ВКР спретва разработка, чиято цел е Димитров да предаде листа с имената на подставено лице. Което и става.

При наличието на уличаващи обстоятелства през 1985 година Димитров е осъден на смърт за опит за шпионаж. Присъдата е потвърдена от всички инстанции в НРБ и на базата на това - изпълнена. Скоро след настъпването на демократичните промени обаче през 1991-ва случаят се изравя от архивите и бившият шеф на ВКР Петър Чергиланов е подведен под отговорност за смъртта на Димитров. За делото е привикан на разпит, след като е разконспириран, единственият ни внедрен в Австралия агент Стийв Тодоров.

...............................................
Репортер на “ШОУ” се свърза с дъщерята и съпругата на ген. Чергиланов веднага след погребението му. А малко по-късно и с бившия му тъст – бащата на покойния Илия Павлов – Павел Найденов.

Антония Чергиланова – дъщерята на генерала: Изкара инсулт, но инфаркт го уби!
Тъкмо се прибрах в Америка и трябваше да летя обратно за погребението на татко

- Благодаря ви за съболезнованията. Една седмица преди татко да почине, бях тука – при него на вилата в “Драгалевци”. Беше хубава седмица – и двамата бяхме щастливи, че сме заедно... Едва се прибрах в Америка, и майка ми ми звъни, че е починал!... Той изкара инсулт преди време, но беше добре след това – даже работеше в градината, разхождаше се. Лошото е, че след това изкара инфаркт и всъщност, преди да умре, е имал сърдечна недостатъчност. Напоследък вече не му се ядеше много и не му се ходеше.

- А дъщеря ви Венци, от Илия Павлов, беше ли на погребението на дядо си?
- Не. Тя се дипломира сега – завършва магистърска степен и е в Дубай. Брат ми Владо пък е в Германия. Майка ми е възрастна – на 74 и никак не ми се иска да я оставям сама, но трябва още утре да се връщам обратно в Америка.

- Как живеете там, кажете нещо за личния си живот...
- Имам работа в Америка – това е най-важното. Работя за най-голямата американска авиокомпания. Вече 12 години. И добре, че работя в самолетна компания, че не беше проблем пътуването ми обратно сега. Имах съвместно съжителство с един мъж, но не живеем заедно вече. Той иска да има деца, а пък аз не съм готова за подобно обвързване. И в последно време – като остаряха родителите ми, и баща ми като се разболя, те ми бяха приоритет. Иначе всичко е нормално – нещата от живота!...

- Смятате ли, че баща ви умря разочарован от ставащото в България?
- Не одобряваше много неща, но той беше твърд човек – не показваше емоциите си, поглъщаше всичко навътре. Но сигурно е бил разочарован. След всичко, което преживя!...

...................................
Пенка Чергиланова – съпругата на генерала: Делото беше тормоз за него

- Г-жо Чергиланова, съжалявам, че ви безпокоя ден след погребението, но генералът беше много известен и влиятелен човек...
- Кремирахме го, не е такова погребение на тяло!... Последните три месеца се грижех само за него. Беше във Военна болница. Можеше да поживее още, но получи сърдечна недостатъчност.

- Според вас как преживя той т.нар. генералско дело?
- Беше един тормоз за него. Няколко години го викаха на “Развигор”. Първо беше свидетел, после стана обвиняем. 10 години беше подсъдим, а 9 месеца и половина лежа в затвора. Смяташе, че е несправедливо, но не изпитваше ненавист към никого – считаше, че е нормално всичко това, при смяната на политиката.

- Как се запознахте с генерала?
- Той беше вече на 30, когато се оженихме. А аз – на 20. Петър служеше в танковата бригада в Пловдив, а пък аз бях учителка в Яким Груево.

....................................
Бившият тъст Павел Найденов:

Викахме си “свато” и се имахме и след развода на децата!
И двамата “апостоли” – Петър и Павел, бяхме против развода на Илия и Антония
Два пъти оженихме децата, но накрая Дарина надделя

- Г-н Найденов, разбрах, че не сте бил на погребението на бившия ви сват ген. Чергиланов...
- Уважавахме се много, но късно научих. Обадих се на Антония и на Пенка днеска. Исках да видя и внучката Венци, но тя пък била в Дубай там във връзка с дипломирането си – някаква дисертация прави. Антония след няколко часа ще лети обратно към Америка – няма да можем да се видим.

- С Антония в добри отношения ли сте?
- И с двете си снахи съм в добри отношения, въпреки че Дарина знае, че направих всичко възможно да закрепя брака на Илия с Антония.

Заради детето не исках да се развеждат. Даже един път успях пак да ги събера. Илия и Антония се разведоха и втори път се ожениха. Но после Дарина надделя.

- А те двете виждат ли се, в добри отношения ли са?
- Да, виждат се покрай децата. Даже са били на Коледа заедно, доколкото знам. Ами, такъв е животът – какво да се прави!... Антония е много разбрана жена. Дарина пък е по-забавна така – артистка. По-шармантна е. Какво да ти кажа – мъчих се да запазя брака на Илия, но не успях.

Двамата със свата – шегувахме се, че сме като апостолите Петър и Павел, бяхме на едно мнение по този въпрос – не искахме развод. И след като се разделиха децата, пак продължихме да си се имаме със свата, въпреки че той беше суров човек – истински военен. Последният път ми беше на рождения ден по-миналата година.

- Живи ли са другите ви сватове – родителите на Дарина?
- Майка й почина, но баща й – Калчо, е жив. Дарина е от много бедно семейство, но добри хора.

- Възможно ли е да профука оставеното от Илия?
- Не. Колкото и да харчи, ще харчи натрупаното отгоре от дейността на 7-те хотела. Базисната сума остава. По закон тя е на нея и на децата. Чувам, че общува с висок ранг хора в Италия сега, покрай Теодора и се опитва да прави сама бизнес.

- Според мнозина обаче приятелството й с Теодора е лош атестат за Дарина...
- Е, Дарина има и една друга приятелка в Америка – много престижна дама. Надя. Тя е от Видин, но е омъжена за един много високопоставен човек от спецслужбите – пенсионер е вече, но много уважаван, не като у нас – да те захвърлят, като се пенсионираш. А синът й е военен – в корпуса за бързо реагиране служи. Надя, освен че е шармантна като жена, има голямо влияние пред американците. Мнението й тежи. Така че Дарина си има и други – много успели приятелки.

.........................................
ЛЮБОПИТНО ОКОЛО ДВЕТЕ ФАМИЛИИ
Слабаков и Чергиланов – братовчеди
Дарина – осиновена?
Илия Павлов не е бил човек на спецслужбите

Ген. Петър Чергиланов и актьорът Петър Слабаков били първи братовчеди. От две сестри деца, кръстени на дядо им Петър. Слабаков много уважавал червения генерал и се гордеел с него въпреки пристрастието си към синята идея. Дарина Павлова пък, според непроверени слухове, била осиновено дете. Когато потегля в бизнеса с фирмата “Мултиарт”, Илия Павлов още не бил женен за нея, но бил разведен с дъщерята на генерала. От ДС му правят разработка, но не се доказва нищо престъпно. По-късно във фирмата му отива на работа “шестака” Георги Петков. По сведения от старите спецслужби Илия Павлов никога не е бил техен служител, а само офицер от армията и взводен командир в ЦСКА. Обичал обаче да припомня, че е бивш зет на шефа на военното контраразузнаване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар