понеделник, 19 юни 2023 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ... 44

„ Не чакайте Страшния съд.Той заседава всеки ден. „ Албер Камю

На 6 септември 2021 г. , на 74 г. почина една от важните фигури на българския задкулисен преход - Борислав Дионисиев.

Роден е на 27.07.1947 г. в София. През 1973 г. Баща му Христо Дионисиев Николов работи като зав.отдел в Министерството на правосъдието, разбираме от личното му дело в архива на Комисията по досиетата. Първата му съпруга Здравка Владимирова Калайджиева е завършила право в СУ. Това е същата Здравка Калайджиева, която след 10 ноември 1989 г. беше български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, а днес се подвизава като правозащитник.

Борислав Дионисиев е възпитаник на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист е в сп. „Отечество“ от 1981 до 1989 г.

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г. В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Впоследствие Дионисиев се превръща в инвеститор в разни сектори на българската икономика. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции „Булвария холдинг“. По различно време Дионисиев има дялове във „Варко“, „Балкантурист“, „Електроимпекс“, „Елфарма“, „Софарма“, „Машиноекспорт“, „Електромашинари холдинг“ и „Булярд“.

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб „Възраждане“ от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001). Работи в сп. "Отечество".

Според архивите на Комисията по досиетата, през 1980 г. е осъществен оперативен контакт с него от Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС). През следващата, 1981 г., е вербуван като агент "Христов" на ВГУ-ДС. Пак от документи в личното му дело в КОМДОС разбираме, че Дионисиев многократно е пътувал в чужбина, поддържал е контролирани връзки с представители на американското посолство, вкл. първия секретар Робър Берън и Джон Байърли от "Политико-икономическата секция" на посолството на САЩ, който след години ще се върне в България като посланик.

От една справка от ноември 1987 г. разбираме, че през лятото на същата година Борислав Дионисиев е сключил граждански брак със съветската гражданка Олга Владимировна Щербицка, родена на 28.09.1953 г. в СССР. Същата е дъщеря на др. Владимир Щербицки – член на Политбюро на ЦК на КПСС! Борислав Дионисиев последно беше женен за близначката на Гергана Паси - Михаела. Борислав Дионисиев остави 300 млн. лв. наследство на жени, деца и внуци

Няма коментари:

Публикуване на коментар