сряда, 28 февруари 2024 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...229

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Разстрелите на прокурорски свидетели започва още от 2000 г. На 29 февруари 2000 г. със 7 куршума в гръб е пратен в небитието 34-годишният Роман Пузанов. Той е първият известен свидетел на обвинението, който разкрива подробности около разстрела на двама местни борци от Ямбол - Тодор Боев–Картофа и Стойко Шаламанов–Богата. Те са надупчени показно пред около 200 очевидци в ямболската дискотека “Диана” в нощта на 27 срещу 28 август 1994 г. Смята се, че екзекуторът на двамата е Борислав Славчев. Той е арестуван през 1995 г. и е пратен в Старозагорския затвор. На 27 юли 1996 г. той умира при странни обстоятелства в килията си. Удря го 220 волта ток, след като се опитва да свали крушка!?

32-годишният нарочен за убиец умира, само след като дни по-рано е получил разрешение да говори пред журналисти

Срещата е трябвало да стане на 31 юли в присъствието на адвоката на Славчев. Най-вероятно Славчев е щял да опровергае тезата, че той е човекът, натиснал спусъка, и да посочи истинския извършител. Цели 2 години трябват на човек от групата, организирала разстрела, да събере сили и да проговори за истинския стрелец. Това е Роман Пузанов, който отива в прокуратурата и разкрива кой е убиецът. Името му не е известно и досега. Малко преди показанията на Пузанов да бъдат скрепени в разпит пред съдия, свидетелят е застрелян. Убийството и досега, 12 години по-късно, не е разкрито. Затварянето на устата на Пузанов затваря завинаги и възможността да се разкрият убийците на Картофа и Богата.

Така Пузанов се превръща в първата жертва на „омертата” – да се мълчи на всяка цена за престъпленията на мафията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар