четвъртък, 29 октомври 2009 г.

ГЕРБ, КАТО МАЛКА ПОСТНА ПИЦА

Финансовият министър Симеон Дянков представи и подробности за финансовия план на държавата, а за да онагледи проблемите, донесе и две картонени кутии с пица - голяма и малка. Голяма беше празна и имаше надпис "Бюджет 2009", а в другата, която бе надписана "Бюджет 2010", имаше малка пица и по-думите на министъра постна.

23.10.2009

Без 13 заплата и 13 пенсия тази година

„Няма как не само като не си на плюс, но си взел от комшиите заеми - да правиш банкети. Целият свят започва с думата „криза", а не „благоденствие". Това беше отговорът на вицепремиера Бойко Борисов на въпрос дали ще има тринадесета заплата и пенсия, зададен му от водещия на сутрешния блок на телевизия Про.Бг.
Премиерът каза още, че никой европейски лидер не му е дал формула за справяне с кризата. Единственият универсален съвет на въпросите му как да се справи с кризата е бил: „Не харчете пари". /Money.bg/

29.10.2009

Половин милион с орязани заплати

Половин милион българи са с орязани заплати в кризата. Заради безпаричието хората масово са принудени да забавят или изобщо да не плащат сметките си. Тези шокиращи данни бяха обявени вчера в доклад на Industry Watch.
За последните 6 месеца две трети от едноличните търговци, зъболекари и юристи отчитат спад в приходите си. Това прави общо 130 хиляди души с по-малко пари в джоба, посочват авторите на доклада.
Според Industry Watch около 410 хиляди българи са останали на улицата без работа за второто полугодие на тази година. Въпреки това бизнесът разкрил други 300 хиляди щата, сочи анализът на родния трудов пазар.
Значителна част от тях представляват започване на първа работа за младите хора, съобщиха още от Industry Watch. Най-голям дял от професионалистите, които започват работа в този период, са на възраст между 20 и 29 г. - 48%, или над 70 хил. души. Над 73 на сто от хората между 60 и 69 години пък не участват изобщо в трудовия пазар.
Между 400 и 650 лева се движат заплатите за средни позиции у нас. Става въпрос за длъжности, които изискват определени знания и умения, но не и висока квалификация, поясняват експертите от Industry Watch. /Стандарт/



29.10.2009

С 220 млн. лв. по-малко за здравеопазване през 2010 г.

При 931 милиона лева за болнична помощ през тази година, в бюджета за здравеопазване за 2010 г. се предвиждат 709 милиона лева, или с 220 милиона лева по-малко. Това заяви на пресконференция днес министърът на здравеопазването Божидар Нанев във връзка с проектобюджета за здравеопазване през следващата година.
През 2010 г. за здравеопазване се предвижда да бъдат заделени 2 милиарда и 642 милиона лева.
От министерството ще предложат промени болничните заведения да могат да сключват договори, ако отговарят на медицинските стандарти, имат необходимата медицинска апаратура и специалисти.
Може би 70-80 болници ще бъдат преструктурирани в първите шест месеца на идната година, съобщи министър Нанев. /БТВ/


29.10.2009

Премахват данъчното облекчение по ипотечни кредити за млади семейства.

Депутатите приеха задължително да се декларират заеми над 5000 лв.
Да бъде премахнато от 1 януари 2010 г. данъчното облекчение за млади семейства, което се изразява в намаляване на основата за облагане на ипотечни кредити с направените през годината лихвени плащания при определени условия, гласува на първо четене парламентът. Това е част от измененията в Закона за данъците върху доходите на физическите лица с вносител Министерския съвет.
Законопроектът предвижда да се въведе минимален срок от три години за притежаване на имот като условие да не се облага дохода от продажбата или замяната му. Имотът трябва да служи за задоволяване на жилищните нужди на лицето и неговото семейство. /БТВ/

29.10.2009

Отхвърлиха по-ниската данъчна ставка за лекарствата

Народното събрание отхвърли предложението за по-нисък ДДС върху лекарства и учебници и за ускорено връщане на ДДС за фирмите. Държавата обаче ще плаща лихви на фирмите при забавено възстановяване на данъка и ще увеличи разполагаемите средства за връщането му.
Депутатите отхвърлиха предложението на Синята коалиция ДДС върху лекарства и учебниците да падне на 7%. /БТВ/




ЗАБЕЛЕЖКА НА АВТОРА:

Посочените мерки не са в противовес с факта, че новото правителство започна своята дейност с повишаване на собствените си заплати и с узаконяване на частни археологически колекции на олигарси, придобити по съмнителен начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар