четвъртък, 2 септември 2010 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 2

27.06.2010

За половин година 10% от аптеките у нас са затворили

За половин година 10 на сто от аптеките в страната са затворили врати. Българският фармацевтичен съюз обясни причините така: неизгодни условия за работа със Здравната каса, забавени плащания, липса на икономически интерес да изпълняват безплатни рецепти.
В резултат на това пациентите с хронични и тежки заболявания, които получават животоподдържащи и животоспасяващи лекарства от касата, остават без достъп до медикаменти.
Така на пациентите се налага да пътуват до големи областни центрове. Тенденцията на отказ от договори с касата е трайна. Само в Пазарджик четири аптеки са спрели да работят с нея.
От декември фармацевтичният съюз работи по предложения за нови договори с касата, но оттам не изпращат свои представители за преговори.


02.08.2010

Запознайте се с поредното здравно недоразумение на ГЕРБ

Бившият здравен министър Божидар Нанев действаше доста неадекватно и заслужено беше сменен, за съжаление, с още по-неадекватната Анна-Мария Борисова, която премиерът Бойко Борисов представи като единствения некорумпиран човек в сектора.Известна надежда за положителна промяна даваше председателят на здравната комисия в Народното събрания Лъчезар Иванов, който обаче не успя за дълго да скрие от публиката моралната си нечистоплътност. Последната надежда за излизане от здравната криза остана неговата наследничка Десислава Атанасова. Днес тя учасва в сутрешния блок на Нова телевизия на тема "Ще гарантира ли здравната реформа качествено медицинско обслужване?". Звучи невероятно, но в цялото интервю въобще не стана дума за реформа. Освен ако не приемем за реформа приемането на нова здравна карта, което всъщност е точно обратното на очакваната реформа. Защото здравната карта означава, че не пазарът, а държавата определя играчите, които ще предлагат здравни услуги. Накратко, няма дори надежда за изход от кризата в българското здравеопазване.

05.08.2010

Плащат на лекари с боб и домати

Пациенти мъкнат щайги със сливи в болниците, нямат пари за уиски.Много е лошо да се разболееш, особено по време на криза. Затягането на коланите е навсякъде и не отминава и лечебниците. Българинът винаги е обичал да благодари на доктора си, че го е изправил отново на крака. Но от сърце, без да става дума за корупция. И сега много пациенти го правят, но не със скъпи подаръци и уиски, а с боб и домати, признаха пред "Стандарт" лекари от много столични болници. Вземи, чедо, друго нямам, приплаквали болни старици, подавайки чувалчета с едър смилянски фасул. Пациенти мъкнат също щайги със сливи, череши и градински домати на медиците.
Омесих баница със спанак за моя лекар, задето ми махна огромна киста на крака. И бутилка домашно вино му занесох, похвали се 66-годишната Мария Георгиева на излизане от болницата. Бабата обаче не пожела да назове името на своя спасител.
Вносни шоколадови бонбони се носели само на най-големите светила. Медицинските сестри и младите доктори най-често похапват от родните "Черноморец".
В по-лъскавите болници и частните клиники обаче бобецът и черешките не вървят, показа проверка на "Стандарт". Там излекуваните най-често даряват на своя благодетел в бяла престилка марково уиски и кашу.

05.08.2010

Анна-Мария Борисова: Линейки има, лекари няма

Системата ни е болна, нашето здравеопазване е тежко болно и трябва да се намери лечение. Бих се спряла на правата, но и на задълженията на пациента, например да съдейства на лекуващите лекари за своевременно провеждане на изследванията и на лечението.
Ние сме свидетели, например, на отказ от лечение на пациента – например диализата. Отива си вкъщи и като се влоши, връща се обратно, но в далеч по-тежко състояние. Това са примери от ежедневието. Случвало се е и близките му да го доведат в кома дори, заяви проф. Борисова.
Методиката на обществените поръчки трябва да се промени, когато касае лекарствата. 90% от поръчките се провалиха поради редица технически причини. Трябва да се смени Законът за обществените поръчки, каза здравният министър. Така трябва да се състои търгът, че нашите пациенти да не страдат от някоя клауза, заради която, например, да не можем да снабдим пациентите с техните лекарства, допълни тя.
В цялата страна има 198 центъра за спешна медицинска помощ. Линейки има, лекари няма. Това е тежкият проблем, лекарите напускат страната ни, защото не се чувстват удовлетворени от работата си, не се чувстват уважавани от обществото, а и от медиите. Трябва да се проявява по-голямо уважение към лекарското съсловие. Защо никъде не казвате за постиженията на лекарите, защо не говорите колко много живота са спасили, попита риторично проф. Борисова.

09.08.2010

БЛС: Болниците няма да имат пари за лекарства, консумативи и ток

Болниците в страната няма да имат средства за лекарства, консумативи, ток и вода и те ще трябва да бъдат плащани от пациентите. Това обяви днес председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов, цитиран от "Медиапул". Според него средствата ще стигат само за изплащане на заплатите.
Причината е намаляване на парите, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отпуска на лечебните заведения. Преди дни от НЗОК са изпратили до директорите на болници покани за подписване на анекси към индивидуалните им договори за август, които предвиждат сериозно намаление на средствата, уточни Райчинов. "Върху болниците се оказва огромен натиск да подпишат анексите и ги заплашват, че ако не го направят, няма да си получат стари дължими суми", допълни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар