неделя, 19 септември 2010 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 3

31.08.2010

Болниците: В кома сме!

Болниците в цялата страна са затънали в задължения, планови операции не се правят, намален е дори спешният прием. Това стана ясно от секретна справка, изготвена от лекарския съюз, която вчера бе връчена на премиера Бойко Борисов. От нея личи: здравните заведения са в кома.
В същото време и реформи няма. В документа на докторите пише, че болници като тази в Тутракан от 4 месеца не са плащали заплати и осигуровки на персонала. Тази в Девня е пред закриване поради липса на пари, а в Стара Загора, Пловдив, Провадия, Дулово и др. вече приемат пациенти само по спешност.

31.08.2010

Дете умира от перитонит, лекари от Спешното гледали сериали

Лекарска грешка причини смъртта на 3-годишно момче от Кърджали. Детето преминава през личния лекар, през фелдшер и Многопрофилната болница в Кърджали и после в болница в Пловдив. Въпреки това починало от апендицит, преминал в перитонит.
От Бърза помощ в Кърджали не потвърдили диагнозата, а пратили детето на 7-я етаж в Педиатрията „да го прегледат какво му е”. „Не потвърдиха перитонита, пратиха ни при педиатър, а тя ми обяснява: „Защо идвате в един часа вечерта?
Всички майки сте еднакви, всички майки си носите децата в Бърза помощ в едно и също време. Може ли такова нещо в един часа да си носите детето?”. Не ми обясни какво му е, написа ми направление за лаборатория, за ехограф и за рентген”, разказа майката.
След като резултатите били готови, слезли в Бърза помощ, където вкарали детето да легне в Шокова зала и то заспало. „Аз гледам, че левкоцитите му са високи и питам какво му е, а те Гледат сериали по интернет и викат: Няма му нищо, ще се оправи.

17.09.2010

Доктор хвърли бутилка по зам.-министър

Д-р Милен Чолаков от Шумен замери вчера с полупразна бутилка с вода от 500 мл зам. финансовия министър и шеф на надзора на здравната каса Владислав Горанов. Това се случи на 50-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС). Шишето полетя от средата на залата, удари се в президиума, на който стоеше Горанов, и тупна на земята. Пострадали за щастие нямаше.
Присъствието на Горанов предизвика противоположни емоции у лекарите. Той бе посрещнат с възгласи: “Кой го е канил този човек?”, “Какво прави тук?”Последваха мощни освирквания. А когато зам.-министърът си тръгна, лекари започнаха да се оплакват, че властта не ги зачита.
Пет часа след началото на събора делегатите гласуваха със “за” оставка да подадат вицепремиерът Симеон Дянков, заместникът му Горанов и Анна-Мария Борисова. Лекарите решиха още всички болници, на които касата дължи пари, да внесат в един ден - на 4 октомври т. г. съдебни искове срещу нея. На 11 октомври т. г. ще се организират протести в страната. А на 15 октомври ще се проведе националният, заедно със синдикатите.

17.09.2010

Искат главата на шефката по трансплантации Занимавала се с трафик на органи, алармираха сините

Изпълнителната агенция по трансплантациите се занимавала с трафик на органи. Бомбата хвърлиха днес в парламента депутатите от Синята коалиция Михаил Михайлов и Ваньо Шарков. Заради скандала те настояха и за оставката на шефката на агенцията - Теодора Джалева. Те заявиха, че ще сезиран и главния прокурор Борис Велчев за скандала.
По думите на депутатите проверка за дейността на агенцията за периода 2009-2010 г. е установила, че оттам неправомерно са изнасяни ляв и десен бял дроб, както и черен дроб. Възможно е обаче да липсват и други органи, категорични бяха народните представители.
По техните думи затова липсва каквато и да е документация. Проверката е установила, че Агенцията по трансплантациите не е имала договор с неправителствената организация "Евротрансплант", нито с лечебните заведения, на които е предоставила органите, поясни Михайлов.
Според колегата му Ваньо Шарков не само в дейността, но и при служителите на агенцията е пълно с нередности. Според депутата нито един от работещите там не бил назначен след конкурс. Той дори заяви, че и самата директорка е назначена неправомерно от екс здравният министър Божидар Нанев.
Проверката е показала още, че нито един от служителите не е попълнил и подал декларация за конфликт на интереси, което по закон е задължително за всички държавни служители. Установени са и редица нарушения на закона за обществените поръчки, каза още Шарков.

17.09.2010

Тръгва вълна от лекарски протести с искания за оставки

Бюджетът за следващата година залага същите проблеми като тазгодишния
Лекарите започват ефективни протестни действия от октомври и ще искат оставките на министрите на финансите и на здравеопазването Симеон Дянков и Анна-Мария Борисов, както и на зам.-министъра на финансите и председател на Надзорния съвет на Националната зравноосигурителна каса (НЗОК) Владислав Горанов. Това бе решено на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС), проведен в петък..
Другите искания на лекарите са да им се платят всички дължими суми, парите от здравните вноски да се харчат само за здравеопазване, отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, премахване на делегираните бюджети, утвърждаване на минимални цени на медицинските услуги, предложени от БЛС, спиране на всякакви нормативни промени до консенсусно приемане на ясна стратегия за развитие на здравеопазването, регламентиране статута на лекарите специализанти.
От утре лекарите ще сложат черни ленти на реверите си в знак на протест срещу провежданата от ГЕРБ здравна политика. На 4 октомври представители на болниците ще внесат в съдилищата колективни искове срещу НЗОК за неизплатени суми. На 11 октомври ще се проведат регионални митинги на различни места в страната, а на 15 октомври ще е националният протест на лекарите в София. Спешният прием на болни ще бъде осигурен по време на протестите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар