сряда, 26 октомври 2011 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 17

02.08.2011
ООН: В България се ширят полицейско насилие и дискриминация


Полицейското насилие, широкото използване на СРС-та, нападките срещу съдебната власт, дискриминацията по пол, етнос и религия. Това са част от нарушенията, които Комитетът по правата на човека към ООН е отбелязал в третия си доклад за България за прилагането на Международния пакт за гражданските и политически права. Документът беше огласен от Българския хелзинкски комитет.
За безнаказаността на униформените и подслушването
България трябва да премахне всички форми на насилие от страна на полицията и лошото третиране на заподозрени по време на акции и да предприеме мерки за ефективно преследване на извършителите и правна защита на жертвите, препоръчва ООН. Отбелязва се, че според сегашния закон полицейските части могат да използват потенциално смъртоносна сила, дори когато това не е абсолютно необходимо.
"Затова държавата трябва спешно да промени законодателството", препоръчва международната организация.
Комитетът по правата на човека е "силно разтревожен" от факта, че редица държавни органи не спазват принципите за независимостта на съдебната власт. От ООН изразяват загриженост и за прекомерното телефонно подслушване и използване на СРС. Според комитета България трябва да гарантира, че следенето на комуникации се използва само като допълнително доказателство в съда.
За малцинствата и жените
Според комитета в България е широко разпространена дискриминацията спрямо ромите, особено при достъпа им до образование, правосъдие, заетост, жилища и търговски начинания. Правната система в това отношение е лишена от обективност и нарушава правата на човека, твърдят експертите на ООН.
България трябва да предприеме мерки за превенция, разследване и санкциониране на престъпления от омраза срещу малцинствата и религиозните общности, най-вече роми и мюсюлмани, препоръчва докладът.

От ООН са разтревожени, че не е прието специфично законодателство за равните възможности между жените и мъжете. В доклада е отбелязано и съжаление за малкия брой случаи на домашно насилие, който стигат до съд и получават наказание. Международната организация препоръчва да се направи мониторинг защо липсва доверие към властите в случаите на домашно насилие.
Комитетът на ООН е загрижен заради насилствени и дискриминационни практики срещу деца и възрастни с увреждания в домовете


17.09.2011

Заради корупция Холандия ни спира с Румъния за Шенген



Холандия ще работи срещу европейско решение за приемането на Румъния и България в Шенген.
Това е заявил холандският министър на имиграцията Герд Леерс, съобщи БНР. Пред парламента той посочил, че страната ще използва правото си на вето, ако се реши България и Румъния да бъдат приети в шенгенската зона. Според него нито София, нито Букурещ правят достатъчно за борба с корупцията.
На 22 септември се очаква Съветът по правосъдие и вътрешни работи да вземе решение за евентуално присъединяване на Румъния и България в Шенген.
Според коментари в румънския печат Букурещ и София, които са активно подкрепяни от полското председателство на ЕС, са успели постепенно да променят твърдата позиция на Франция и Германия.
По отношение на Холандия обаче нещата са по-сложни, защото от позицията, която ще заеме министър Леерс на срещата на 22 септември, зависи съдбата на управляващата коалиция в Холандия. Коалицията се крепи на гласове от крайната десница, която е критично настроена към нарастващата емиграция.
Тъй като в момента става дума за изказване на холандски министър по време на изслушването в парламента в Хага, засега българските власти се въздържат от официален коментар.

22.09.2011
Радио Юле: Финландия казва "не" на България и Румъния за Шенген



Хелзинки. Финландският вътрешен министър заяви, че Финландия отхвърля кандидатурите на България и Румъния за присъединяване към Шенген, предава финландското радио Юле. Вътрешните министри ще дебатират в Брюксел в четвъртък усилията на двете държави за присъединяване към свободната зона.
Допускането на нови държави в Шенген изисква единодушното одобрение на всички държави от ЕС. Финландия и Холандия обаче заявиха, че ще наложат вето на кандидатурите на Румъния и България.
Финландският вътрешен министър Пяйви Рясянен обясни, че взетото решение се дължи на слабия прогрес в областта на закона в България и Румъния, лошата ситуация с малцинствата в тези държави, правителствената корупция и организираната престъпност.
"Те изпълняват техническите изисквания за присъединяване, но нямаме пълната увереност, че тези държави ще могат да подсигурят външните граници на ЕС заради корупцията, наред с други проблеми", добави тя.

19.10.2011
Европа има сериозни съмнения за честността на изборите у нас


Наблюдателите от ОССЕ са притеснени от възможни манипулации при броенето на бюлетините, от имуществения ценз за участие във вота и натиска върху кандидатите
Има сериозни опасения за купуване на гласове и манипулации по време на броенето на бюлетините. Изцяло платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота. Това отбелязват в междинния си доклад наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
Като предпоставка за нечестна надпревара се посочва и натискът, оказван върху кандидати, да се оттеглят, включително чрез данъчни проверки на бизнеса им и този на роднините им. Доминирането на ГЕРБ в ръководствата на изборните комисии също крие рискове, пише в документа, с който "Сега" разполага.
Наблюденията в доклада са въз основа на лични срещи с членовете на ЦИК, с част от кандидатите за президент и кмет на София, с лидери на политически партии, журналисти, дипломати и представители на гражданското общество, проведени от 28 септември досега. Мисията на ОССЕ осъществява количествен и качествен мониторинг на най-гледаното програмно време в БНТ, бТВ и Нова, както и на съдържанието на вестниците "Сега", "Труд", "24 часа", "Телеграф", "Стандарт". След изборите наблюдателите ще изготвят подробен доклад за честността на изборите у нас.
Местните избори предизвикват по-голям интерес от президентските, е друг извод в доклада на ОССЕ. За участие в президентските избори са регистрирани 6.97 млн. избиратели, или 95% от населението на България според последното преброяване от тази година, което поставя под съмнение точността на избирателните списъци. В местния вот право да гласуват ще имат 6.52 млн. души, или 89% от българите, се посочва в документа. По последни данни цялото население на България е 7.3 милиона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар