сряда, 16 април 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 28



Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.
 
Кметът на Тетевен и заместниците му са задържани от служители на ДАНС
 
18.03.2014
Кметът на община Тетевен Милен Милев и заместниците му са задържани от служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщи БТА.
Засега задържането им е за 24 часа заради образувано наказателно производство, уточняват от Окръжната прокуратура в Ловеч, но отказват да дадат повече подробности.
Милен Ганев Милев е издигнат от "Земеделски народен съюз" и подкрепен от ГЕРБ. Печели местните избори на втори тур с 54% срещу Цецка Петкова от БСП, припомня Би Ти Ви.
53-годишният Милев посреща прехода като магазинер в "Булгарплод". Влиза в частния бизнес, от тогава до есента на 2007 г. управлява еднолично собствените си фирми, които се занимават с внос, преработка и търговия на захар.
Според председателя на Общинския съвет в Тетевен Мадлена Бояджиева, цитирана от БиТиВи, арестът е заради нарушения по обществени поръчки. По думите й общинските съветници са били изолирани от кмета. "Искали сме във времето да включим общински съветници в комисията за обществени поръчки, това не се случи. Мотивите бяха, че няма достатъчна експертност в общинските съветници", заяви Бояджиева в сутрешния блок на телевизията. Младен Милев, който е бивш служител на общината, разказа, че е бил отстранен защото не си е платил и не е участвал в предизборната кампания в подкрепа на настоящия кмет. По думите му хората в Тетевен се страхуват от кмета. "Кметът по начало, той е човек с тъмно минало, изчезваше от този град, кри се на моята улица. 90-те години той беше търсен от Интерпол", разказва Милев.
Бившият началник на общинска служба "Земеделие" Цветозар Герджиков, който от началото на февруари не е на тази длъжност, също се оплака от неправомерно отстраняване. Според него мотивите за уволнението му са засягали икономическите интереси на кмета. "Касаеше се за проект по мярка 121 за рекултивиране на стари овощни насаждения. Той пряко не участва, а зам.-кметът Пърлев. Той е нахалният. Трябваше едни негови имоти от ливади да станат трайни насаждения, за да участва в процедурата. Аз отказах", посочи Герджиков.

 

Филип Златанов "изгоря" с присъда от 3 години и половина за "тефтерчето".Ексшефът на комисията за конфликт на интереси е виновен, че крил преписки за президента и негова съветничка.

 

03.04.2014
 
Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС) в четвъртък по обвинението му за длъжностно престъпление, станало популярно като делото за "тефтерчето".
Наказанието изглежда изненадващо тежко на фона на поисканата от прокуратурата 3-годишна условна присъда.
Златанов бе признат за виновен, че не е обявил публично, а прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.
В първия случай комисията е прекратила казуса със становище, че няма данни Плевнелиев да е в конфликт на интереси. По преписката срещу Ранкова обаче решението е обратното, като по него има две особени мнения. Златанов обаче не го е огласил и така е попречил на Ранкова да го обжалва, реши в четвъртък СГС.
Освен 3 години и половина зад решетките, съдът постанови на подсъдимия 5-годишна забрана да заема ръководни и избираеми постове в администрация, както и да плати 3640 лева разноски по делото. Гаранцията му от 5000 лева остава непроменена. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.
След края на делото подсъдимият отказа всякакви коментари пред медиите и си тръгна от съда с насълзени очи. Защитникът му Антон Терзийски пък заяви единствено, че първоинстанционното решение ще бъде обжалвано.
Случаят "Златанов" нашумя, когато през юли м.г. от прокуратурата разпространиха данни, според които председателят на органа разполагал с тефтерче, в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои проверката трябва да се забави, забатачи или прекрати. Сред директивите в тефтера бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други.
Посочваха се и инициали, дублиращи се с тези на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов. Нито Бойко Борисов, нито някой от приближените му обаче се разпознаха в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.". Все пак скоро след избухването на скандала бившата силна фигура в партията Искра Фидосова прекрати политическата си кариера.
Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента.
В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ" и др.
Последва разследване, след което обвинения получи единствено Златанов, което засили съмненията в публичното пространство, че това ще е поредният скандал, в който ще "изгори" само "бушонът".
Тези съмнения добиха допълнителна тежест от факта, че прокуратурата дори не сметна за необходимо да разпита като свидетел Искра Фидосова, която директно бе посочена от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, като човекът, давал нареждания на Златанов. Последното стана ясно от показанията на Димитров, които бяха прочетени по време на първото заседание на СГС по делото.
То бе разгледано на първа инстанция по съкратената процедура, като подсъдимият се съгласи събраните в досъдебната фаза показания да се ползват от съда без свидетелите да бъдат разпитвани повторно.
От тях стана ясно още, че делото е започнало по сигнал на Пламен Ганев, който нямал общо с комисията по конфликт на интереси, но имал приятелка, работеща там, която му казала за нередности, свързани с прикриването на сигнали и проверки срещу президента Плевнелиев, бившия агроминистър Мирослав Найденов, ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, бившия шеф на съдийския съюз Мирослава Тодорова. По думите на приятелката на Ганев, която остана неназована и по време на делото в съда, Златанов криел въпросните проверки в служебната си каса или в дома си в Перник.
 
Запорираха коли и имоти за милиони на кмета на Несебър, имуществото се разминава с доходите му
 
 16.04.2014
 
КОНПИ трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на градоначалника.
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ръководена от Пламен Георгиев запорира имущество на стойност 1 840 650 лв. на кмета на Несебър Николай Димитров и имущество на стойност 874 905 лв. на главния архитект на общината Валентин Димов.
Проверката срещу Димитров е започнала през декември 2012 г., след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем по чл. 282, ал. 2 от НК във връзка с ал. 1 за неизпълнение на служебните си задължения.
Анализът на доходите и имуществото на Димов от инспекторите на КОНПИ след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност по чл. 282, ал. 2 НК.
Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като „Дюнигейт“. Установеното от инспекторите на КОНПИ разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лв.За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лв. По искане на комисията, Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил Мерцедес на обща стойност 1 840 650 лв., собственост на кмета Николай Димитров и членове на неговото семейство.
Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв, собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и членове на семейството му.
Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в тримесечен срок КОНПИ трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и на имуществото на Валентин Димов.
 
Ексклузивно! Приближен на Жоро Илиев намерен мъртъв в хотел!
 
Пловдивският бизнесмен Апостол Коларов е открит мъртъв в стая в хотел „Бордо” вчера. Тялото е намерено от служител от персонала.Бизнесменът e открит прострелян в главата, а до него лежал пистолет.Полицията работи по няколко версии, една от които е самоубийство.
Апостол Коларов, който е известен с прякора Тольо, беше дясна ръка на мастития пловдивски хотелиер Румен Анастасов-Козела. В миналото името на Козела често се свързаше с наркобизнеса в Пловдив. Според запознати именно той и пловдивският бос Антон Генадиев-Санжето контролирали продажбата на дрога. Последният е бил сочен за дясната ръка на Георги Илиев и след неговата смърт се е сдушил с наследника му Таки. Самият Анастасов също е бил близък до Илиев.
В началото на месеца изчезна и друг от приближените на Козела – 45 -годишният Сунай Осман.
Тольо държеше кафенето пред хотел „България”, което е собственост на Анастасов, а също така и ресторант срещу хотела.
Мълвата за смъртта на бизнесмена вече се разнася из града, но малцина смятат, че сам е посегнал на живота си. В публичното пространство се коментира, че Коларов е бил натрупал дългове, но никой не вярява, че заради това се е самоубил.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар