вторник, 10 юни 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 29




ДАНС влезе в община Плевен
Проф. д-р Димитър Стойков и зам.-кметът Алексей Зелов не са задържани при акция на ДАНС в община Плевен, съобщиха от пресцентъра на общината
22.04.2014
Агентите на ДАНС щурмували сградата на общината Кметът на Община Плевен днес.
Проф. д-р Димитър Стойков и зам.-кметът Алексей Зелов не са задържани при акция на ДАНС в община Плевен, съобщиха от пресцентъра на общината по повод операцията.
Според съобщението двамата "оказват пълно съдействие на разследването". От пресцентъра допълват, че подробна информация за случая журналистите могат да очакват от пресцентъра на ДАНС.
Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев заяви за БТА, че случаят е от компетентност на Софийска градска прокуратура и той не може да даде информация.
Говорителят на МВР в Плевен заяви, че няма информация за случая.
Преди месец, отново в спецакция на ДАНС бе задържан кметът на Тетевен – Милен Милев, и неговият заместник. Те са обвинени в манипулиране на обществени поръчки, ощетили общината с 1 млн. лв.
 
 Ексклузивно! 4 куршума за дясната ръка на Брендо! Жоро Шопа е ранен, но жив!
 
01.06.2014
Неизвестни изстреляха 4 куршума по най-верния човек на Евелин Банев-Брендо – Жоро Шопа (на снимката вдясно). Грамадният мъж има офис в столичния квартал "Лозенец". Предполага се, че килърът е следял внимателно маршрута му, научи ПИК.
Бандитът е стрелял в гръб. За щастие само един от куршумите е попаднал в целта, но не е засегнал жизненоважен орган.
„Куршумът е преминал през плешката и е излязъл навън, брат ми е жив“, обяснил Димитър Семерджиев-Шопа пред Флагман.бг.
Жоро Шопа е 48 години и е по-малкият брат на Димитър Семерджиев-Шопа от Тополовград. Т.нар. Малък Шоп е известен като дясната ръка на Брендо, с когото са израснали от деца в Тополовград. Когато всички партньори и контрагенти на Банев го изоставиха миналата година в очакване на дългогодишната му присъда, Жоро Шопа единствен му остана верен и към момента продължава да брани в негов интерес хотелите и затворените му комплекси, към които бившите авери протягат ръце като хиени.
Семерджиев бе и сред първите приятели на Брендо, които пристигнаха пред дома му, след като дъщеря му Лора бе освободена от похитителите.
Със сигурност става въпрос за разчистване на сметки между бившите партньори на Брендо, считайки го за слаб, и останалите му малко верни съратници, пръв между които е Жоро Шопа.
 
В Сърбия отнеха завод на Ковачки и го глобиха 12 милиона евро, у нас НОИ му опрости 41 милиона
 
28.05.2014
 Докато в България Христо Ковачки попадна в центъра на шумен скандал, заради изнудването на миньори от „Бобов дол” да гласуват с номер 15 на изборите, иначе ще останат без храна и ще „минат на заеми”, съдът в Белград му нанесе тежък финансов и административен удар. В понеделник, 26 май Ковачки е бил осъден да заплати 12 милиона евро неустойка на Агенцията по приватизация заради неизпълнен ангажимент по раздържавяването на сръбския завод за гуми „Траял”.
Според решението на съда Ковачки вече не е собственик на предприятието за автомобилни гуми в град Крушевац, тъй като системно е нарушавал приватизационния договор.
Заводът отново е върнат на държавата, която е назначила синдик, който вече изготвя оздравителна програма. Съдиите са постановили от Христо Ковачки да бъдат отнети и 5 милиона евро депозирани от неговата фирма „Брикел“ като гаранция в тамошна банка през 2009 г.
Освен солидната финансова глоба, Ковачки вече официално е персона нон грата в Белград и вече има забрана за 10 години да участва в управлението на търговски дружества в Сърбия.
Министерството на финансите в Сърбия ще уведоми до дни финансовите институции в България, че Ковачки дължи 12 милиона евро на хазната в Белград.
Ако сръбското правосъдие не се намеси, един от най-богатите българи, Христо Ковачки, ще успее да затрие и дванадесетте закупени от него сръбски фирми, коментира преди седмица белградския вестник „Блиц".
С отнемането на завода „Траял“ Христо Ковачки вече няма никакъв бизнес в Сърбия, след като през 2007 г. приватизира дузина предприятия в западната ни съседка.
Тогава квантовият физик от Самоков инвестира над 100 милиона евро в Сърбия макар да съществуваха съмнения, че инвестициите всъщност са кухи и става въпрос за пране на пари на местния престъпен бос Сретен Йосич – Йоца Амстердам.
През 2012 година, сръбската държава е била ощетена с 3.5 млн. евро от незаконни транзакции между две свързани с Ковачки български фирми, пише „Блиц”.
В резултат на схемата „Сърбиянка", един от най-големите хранителни заводи в Западна Сърбия, е в ликвидация и стойността му е паднала до 16 000 евро.
Според разследването на "Блиц", холдингът „Медия Свят" на Ковачки закупува завода за 330 млн. динара. Въпреки предупрежденията от Стопанската камера в София, че "Медия Свят" не съществува в нито един официален каталог в България, в който са включени 123 000 компании, във Валево се надяват на възраждането на фирмата.
Веднага след закупуването на завода го преименуват в "Нова Сърбиянка" и само година след това спират закупуването на сливи, капини и малини, както и тяхната преработка.
По този начин "Сърбиянка" губи пазари и печалба, които е контролирала в продължение на десетилетия.
Хората на Ковачки продават цялото оборудване като старо желязо на складовете за вторични суровини. След това с цел да измамят и данъчните служби и да премахнат ипотеката върху сградите на завода продават имуществото за 2.5 млн.евро на друга софийска компания, „Ню финанс”.
Поради тази причина през месец март 2012 година полицията във Валево арестува директора на фирмата Антон Валов.
Заводът беше обявен в несъстоятелност със задължения за половин милиард динара, което значи, че ликвидацията може да приключи само с банкрут.
Сръбските власти подозират и ощетяване на бюджета чрез производство на сокове от материал, внесен от България и освободен от мита и данъци. Продукцията е била на стойност 10.6 млн. евро и е продадена в Сърбия.
„Гръмкият фалит на Христо Ковачки ще се случи до година-две. Той е преструктурирал дълг от над 100 милиона лева към няколко банки, който обаче не успява да погасява. Почти всичките му енергийни предприятия работят на загуба и укриват данъци, но властите си затварят очите заради социалния ефект от банкрута му. Когато това се случи, 15 000 миньори ще останат без работа”,  прогнозират финансисти.
Изненадващо във вторник, 48 часа след като миньорите от "Бобов дол" масово гласуваха с номер 15 Надзорният съвет на НОИ взе решение да бъдат разсрочени 41 млн. лева дългове на Ковачки.
Задълженията са на предприятието „Въгледобив Бобов дол” – точно там, където Нова телевизия показа как се пазаруват гласове в полза на БСП. Решението трябва да се потвърди и от НАП.
Според някои коментари НЕК дължи 40 млн. лева на предприятието, но това няма как да се потвърди, докато не бъде публикуван отчета на Националната електрическа компания.
Мини "Бобов дол" са изправени пред фалит пък заяви председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа” Владимир Топалов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар