четвъртък, 19 юни 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 30


Близо два часа разпитваха Пеевски в следствието. На излизане депутатът от ДПС обясни, че явяването му е както по сигнала на "Протестна мрежа", така и за готвеното покушение срещу него.
16.06.2014
Близо два часа депутатът от ДПС Делян Пеевски беше на разпит в Столичното следствие. На излизане той обясни, че явяването му е както по сигнала на "Протестна мрежа", така и за готвеното покушение срещу него.
"Протестна мрежа" е корпорaтивна организация, която служи на Иво Прокопиев", каза Пеевски.
Той изрази надежда Прокопиев да бъде извикан в следствието, тъй като срещу него е "пускал много сигнали".
През февруари "Протестна мрежа" внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за организирана престъпна група около депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски и свързаните с него, според сигнала, собственик на КТБ Цветан Василев и партийния функционер Николай Бареков.
Пеевски отрече да е началник на съдебната власт, като това се доказвало с решението на съда, който освободи от ареста тримата задържани, които бяха обвинени за опита за покушението срещу депутата.
"Ако бях приятел на съдебната власт, надали моите убийци днес щяха да бъдат пуснати на свобода", допълни той.
"Адвокатът, който защитава този, който е организирал атентата срещу мен, е близък приятел на едно лице, което е в чужбина. Вие се сетете кое е това лице, може би има политически амбиции", заяви Пеевски.
"Всеки човек се страхува за живота си", отговори той на въпрос дали има притеснения за сигурността си.
В петък прокуратурата съобщи за трима задържани в подготовка за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са обвинени в опит за умишлено умъртвяване на Пеевски, като деянието, пише в постановлението за привличане, е останало неизвършено поради независещи от тях причини, а именно задържането им.
Ден по-късно Софийският градски съд освободи от ареста тримата задържани. На тях не им е наложена каквато и да е мярка за неотклонение, защото няма доказателства. Съдът заседава в МВР- болница, тъй като един от арестуваните бил в прединфарктно състояние и в интензивно отделение.
Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще протестира решението на СГС да пусне от ареста без мярка за неотклонение тримата задържани за опит за убийство на депутата от ДПС.
Пеевски пък заяви вчера, че има пълно доверие на прокуратурата.
 

Арестуваха Зелката, Дитриха, Китаеца, Кучето при спецакция за дрога в София

17.06.2014
Полицаи от сектор „Наркотици“-СДВР задържаха организирана престъпна група за разпространение на дрога, действала на територията на столицата. По време на спецакцията на различни места в столицата били задържани 15 души. Всички те живеят в София, някои без адресна регистрация. След като били разпитани като свидетели, шестима са били освободени, съобщиха от МВР.
Полицаите тарашили коли и различни адреси в столицата, но най-вече в района на 3-то, 4-то, 6-о и 7-о РПУ. При обиските били иззети мобилни апарати, електронни везни, пари, тревиста маса, таблетки и прахообразни вещества. Изготвена експертна справка в Столичната дирекция показала, че иззетите вещества са марихуана с тегло 1000 грама, 47 таблетки „Екстази“, 70 грама кокаин и 50 грама амфетамин. След доклад на събраните материали в Специализираната прокуратура на трима от задържаните – 34-годишната К.Д., известна на полицията за наркотици, 31-годишния В.С. – Зелката и А.В. на 22 г.,  били повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Наложена им е мярка за неотклонение „парична гаранция“.
Останалите шестима задържани били привлечени като обвиняеми за създаването и ръководенето на престъпна група, с цел разпространение на дрога. 39-годишният И.Д. – Дитриха, осъждан и известен на МВР за участието си в банда, притежание на наркотици, кражба, колегата му също криминално проявен и осъждан за притежание на дрога – К.К. - Златния на 32 години, с 10 години по-възрастният М.Х., регистриран за грабеж и притежание на оръжие, А.Д. - Кучето на 46 г., известен на полицията за кражби и грабежи, Н.Х. на 35 г., известен за притежание на наркотици и В.Х.- Китаеца на 30 г., регистриран в полицията за наркотици и осъждан за кражби.
В неделя Специализираният наказателен съд е наложил на шестимата мярка за неотклонение „задържане под стража“.
 
Взрив в дома на Димитър Вучев – Демби . При експлозията са нанесени само материални щети, като няма данни за ранени или загинал.
18.06.2014
Опит за покушение бе извършен в София. Късно снощи взривно устройство бе хвърлено в дома на криминално проявения Димитър Вучев - Демби, съобщи Нова ТВ.
При експлозията са нанесени само материални щети, като няма данни за ранени или загинали. Тази сутрин полицията е извършила оглед на местопрестъплението.
Вучев е свидетел по делото срещу Златомир Иванов–Баретата и Антон Савов. Според източници от МВР той е бил близък с убитите Антон Милтенов-Клюна и Константин Димитров-Самоковеца. В края на 90-те години Димитър Вучев е сочен за уличен наместник и на Поли Пантев.
По-рано тази година в интервю той самият обясни, че срещу него вероятно се готви атентат.
Това не е първи опит за покушение срещу Демби - през 2006 година неизвестни стреляха по аудито на Димитър Вучев, в което била и жена му, пред столичното заведение "Скай лайн" в кв. "Симеоново".
На 12 юли 2005 г. охраната на Демби се самовзриви в автомобил край Долна баня, превозвайки бомба.
Според друга версия взривът бил заложен да убие Демби, който обаче пътувал в друга кола зад охранителите си.
 

Подуправител на БНБ е обвиняем за "лоши" кредити на "една банка"

 18.06.2014

 Подуправителят на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление - не е упражнил контрол върху отпуснати 19 "лоши" кредита от "една банка", съобщиха от държавното обвинение в сряда. Неофициално оттам казаха, че обвинението към Гунев е, че като ръководител на банковия надзор не е наложил мерки за спиране на източването на Корпоративна търговска банка (КТБ).
 По-късно главният прокурор Сотир Цацаров уточни, без да назовава имена, че досъдебното производство е по сигнала на "Протестна мрежа". В сигнала е визирана именно КТБ с мажоритарен собственик Цветан Василев, заради кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения. Сред свързаните лица е посочен и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който вече е в открита война с Василев заради неуредени финансови взаимоотношения.
 Цацаров допълни, че Гунев е с мярка за неотклонение "подписка" и няма да се иска отстраняването му от длъжност заради излизането му в отпуск. Обвинител номер едно обясни, че от прокуратурата не са съобщили за разследването срещу Гунев, за да не се създават обществени притеснения относно стабилността на банковата система.
 Новината първоначално бе разпространена с анонимно писмо до медиите, получено и от Mediapool, чийто автор твърди, че е служител на БНБ, и в което се обявява фактът на повдигнатите обвинения към подуправителя на банката.
 "От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор“ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба. С тях той е обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване. От понеделник прокуратурата е обвинила Цветан Гунев за извършването на тези тежки престъпления. Отнела му е и достъпа до класифицирана информация, което автоматично означава, че той не може да бъде повече подуправител на БНБ", се казва в писмото.
"Въпреки това, и в този момент обвиненият за тежки престъпления по служба в полза на частна банка Цветан Гунев продължава да е подуправител на централната банка на България", продължава писмото.
 Авторът му задава въпроса защо прокуратурата мълчи, когато става дума за предприети действия към висш служител на централната банка: "До този момент обществото не знае, че подуправителят на БНБ, отговарящ за надзора на банките, в който са народните пари, е обвиняем".
В писмото си той обяснява каква е ролята на банковия надзор в БНБ.
"Основната функция по контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България е съсредоточена в управление "Банков надзор“ в БНБ. Това управление е длъжно да контролира и да предприема надзорни мерки по отношение на банките, отпуснали лоши кредити. Отпусналите лоши кредити банки следва да внасят в БНБ пълния им размер. Това се прави с цел дисциплиниране на такива банки и поддържане на фонда, чрез който държавата гарантира влоговете на българските граждани до 100 000 лв", пише анонимният автор.
"Управлението "Банков надзор“ в БНБ обаче не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров, и подуправителят и шеф на управление "Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години", добавя той.
"Мога да споделя обаче, че в БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут. Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна. По този начин превръща всички нас в съучастници, увреждащи интересите на българските граждани и българската държава", пише още в писмото.
 БНБ потвърди: Гунев е в отпуск и с отнет допуск до секретна информация
 По-късно от БНБ официално потвърдиха, че "във връзка с образуване на досъдебно производство срещу подуправителя и ръководител на управление "Банков надзор“ г-н Цветан Гунев и за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия".
 Функциите му временно са поети от Нели Кордовска, главен директор на управление "Банков надзор“.
"Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация", се казва още в отговора на БНБ до Mediapool.
В заключение БНБ посочва, че повече няма да коментира нищо, свързано с Цветан Гунев, и оставя това на него и на неговия адвокат.
Гунев, който години наред е работил в наздора на БНБ, на 12 юни миналата година бе избран от Народното събрание за негов шеф и подуправител на Централната банка. Той бе предложен от управителя Иван Искров и подкрепен от всички политически сили. Мандатът му е шестгодишен. Неговият предшественик Румен Симеонов стана член на надзора на Централна кооперативна банка, за което има издадено разрешение от БНБ.
 Главният прокурор се чуди защо медиите живеят "в ритъма на Пеевски, Бареков и Василев"
Главният прокурор обясни пред репортери, че са били претърсени офисите на 19 дружества, "които имали лоши кредити". Миналия петък имаше масирана прокурорско-полицейска акция в бизнес сградата на бул. "Цар Борис Трети", където се помещават фирми на Цветан Василев, включително "Бромак", чрез която той участва в КТБ.
Сотир Цацаров остави без коментар изказванията от страна на ръководството на КТБ, че прокуратурата е организирала нескопосано шоу с проверките.
 Колкото до обвиненията, че ръководството на банката е викано на разпити в деня, когато е било Общото събрание на акционерите, Цацаров коментира, че прокуратурата не си е поставила цел да го провали.
Държавата живее с ритъма на Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев - с тези думи Сотир Цацаров отговори на журналисти за високия интерес на медиите към работата на прокуратурата по сигнала на "Протестна мрежа" и се учуди защо журналистите не питат за това, което става в Лясковец, Стара Загора или Луковит.
 Осемдесет процента от контингента, който гостуваше в медиите в последните дни, е от системата за сигурност и ако тези хора бяха свършили една трета от задълженията си, ситуацията нямаше да е такава, продължи коментара си главният прокурор.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар