събота, 27 септември 2014 г.

ЪНДЪРГРАУНД 28


Бандата на Главестия насилвала и стригала длъжници

Банда за отвличания, рекет и лихварство, тормозила от десетилетие Северозападна България, бе задържана от полицията. Лидери на групата са братята Ангел Попов-Главестия, на 35 г., и Веселин Попов-Лунгара, на 50 г. Двамата са прочути във Врачанско с гаврите, на които подлагали длъжниците.
В ареста обаче е само Главестия. Лунгара ще бъде търсен от Интерпол, защото е в чужбина.
Международните полицаи ще издирват и сина му, също Веселин. Младежът е обвинен за съучастие в част от престъпленията, но не и като член на групата.
Полицаи от София и Враца под ръководството на спецпрокуратурата са арестували в понеделник и вторник и останалите членове на бандата. Това са Цветомир Ценов-Квиц, на 37 г., 38-годишният Милен Иванов-Бижуто, Ивайло Николов-Зъбчо, 60-годишният Боил Комаревски-Биби, и 30-годишната Нина Македонска. При задържането на Биби униформените по погрешка нахлуха в дома на пенсионери от Оряхово вместо в къщата на собственика на златарски магазин.
Предстои прокуратурата да повдигне обвинение и на осмия участник в бандата - Анатоли Ангелов, на 35 г. В момента той е в затвора, където излежава присъда за опит за убийство на Дебелия от Враца. Вкарали го зад решетките преди 3-4 месеца след повече от 6 г. издирване.
 Според събраните досега доказателства групата е действала от 2008 г. във Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища.
Бандитите предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често достигали и надхвърляли двукратно дадените “на кредит” суми, казаха от спецпрокуратурата.
Събирането на дълговете от закъснели с плащанията ставало с особена жестокост и гаври.Според МВР взелите заем били заплашвани дори с убийство.

На някои им подпалвали имотите. Често длъжниците били жестоко бити, а единият дори - насилван сексуално.
Криминалистите стигнали и до информация, че хората на Главестия разполагат с незаконно автоматично оръжие. В домовете на бандитите са намерени пушка помпа и друго оръжие, както и боеприпаси, бухалки, белезници, черни маски.
 Пушката е дадена за експертиза, за да се установи дали с нея не е извършено убийство, казаха полицаи.
Според МВР хората на Главестия и Лунгара са съпричастни и към извършване на поръчкови екзекуции, но засега доказателства за това няма. При претърсванията в домовете са открити още голямо количество документи, записи на заповеди, договори, чужди дебитни и лични карти, шофьорски книжки, мобилни телефони и сим карти.
В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства.
Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия.

Лунгара се прочу преди две години, когато бе спипан на КПП Оряхово след 8-месечно издирване от Интерпол. Той е задържан на 10 юли 2012 г., след като кумовете му подават жалба, че ги е държал в плен
в дома си.


Тогава той е обвинен в отвличане, унищожаване на джип и издевателства над жена.
Според информация на полицията на 24 срещу 25 октомври кумовете гостуват в дома на Лунгара в Галиче. Той ги помолил да го закарат донякъде, но те отказали. Вбесен, Лунгара ги заключил и започнал гаврите. Биел мъжа и жената и ги подстригвал на почивки.
Семейството се опитала да избяга, но при първия опит не успяло. “Ще ви бия, докато гарван побелее”, заканвал се Лунгара. “Подстригваше ми косата, спираше и я хвърляше на масата, пак я подстригваше, докато не я подстрига цялата. Държа ни пет часа”, казала пред полицията жената.

 Докато биел и стригал пленниците обаче, Лунгара се напил до такава степен, че съпрузите успели да избягат.
 Семейството пуснало жалба във врачанската полиция, защото смятали, че полицаите от Бяла Слатина се страхуват от Лунгара. Веднага след наказателната акция срещу двойката той бил задържан, но съдът го пуснал.

Лунгара това и чакал, изчезнал и цели осем месеца от него нямало и следа. Според публикации в медиите Лунгара заплашвал с изнасилвания и магистрати, но вчера това не бе потвърдено.
Брат му Главестия е не по-малко агресивен, твърдят от полицията.

Той е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, изключително безскрупулен и жесток човек, пише в прессъобщение на МВР. Преди години комисията за конфискация на имуществото му наложила запор на имоти за 250 хил. лв.

 През 2007 г. Главестия, заедно с Квиц и Зъбчо, които бяха задържани и при спецакцията в началото на седмицата, отвлекли Юлиян Янков-Картофа. Бандата измамила Картофа, че трябва да се уредят документите по прехвърляне на мерцедес, който той купил от Квиц. Картофа откликнал веднага и пристигнал в автокъщата на продавача, която се намирала край Гложене. Когато пристигнал обаче, го нападнали и го затворили във фургон. Там започнали истинското мъчение. Той бил съблечен гол и вързан. В следващите три дни бил подложен на жестоки гаври, включващи системен бой, изнасилване с бутилки и гасене на цигарите по тялото му
.

Извращенията дори били заснети с мобилен телефон, а клипът се въртял дълго във Vbox, но след това бил свален заради нецензурното му съдържание.
Вчера вътрешният министър Йордан Бакалов лично посети семейството, чийто дом бе потрошен при акцията. Той се извини на пенсионерите.
 По случая е резпоредена проверка.
 “Който не е свършил работата си, ще понесе отговорност”, обеща Бакалов.
По думите му това ще е поука и за други подобни случаи.
Объркването станало, тъй като на оряховската улица имало две сгради с номер 21 и вместо в дома на Биби полицаите нахлули в апартамента на семейство Торбови.
Разбили всички заключени врати по пътя си. Така в 5 ч сутринта събудили Георги и Йорданка. “Като знам, че нищо нямам скрито, не се страхувах, ама все пак трепнах – милиция, шмайзери, големи фарове, които светят силно”, описа нахлуването на полицията Георги Торбов.
След 10-15 минути тършуване из дома му, полицаите разбрали, че издирваният от тях златар не живее там. Възрастният човек пък се сетил да им обясни, че има и друг блок с номер 21. После един от полицаите се върнал при семейство Торбови, за да им се извини за безпокойството.

“Добре, че сме със силни сърца. Ако бяхме болни, можехме да си умрем от стреса”, каза баба Йорданка.

 Още същия ден бравите били ремонтирани. Според двамата пенсионери виновна за случката е общинската администрация заради разбърканите номера на улицата.
 
Иво Аръков пребит по поръчка на Сашо Майонезата.Това сензационно разкритие направи пред столичен таблоид криминалист от 6-то РПУ , присъствал на разпита на Аръков .
19.09.2014
Актьорът Иво Аръков е посочил ексцентричният милионер Александър Найденов - Сашо Майонезата като поръчител на побоя, който двама неизвестни и маскирани му нанесоха това лято пред дома му в квартал „Манастирски ливади".
Това сензационно разкритие направи пред "Уикенд" столичен криминалист от 6-то РПУ на МВР в София, присъствал на разпита на Аръков непосредствено след инквизицията над него. Преди дни нашумелият покрай връзката си с дъщерята на Христо Стоичков - Мика актьор влезе във „ВИП брадър", а във визитката на представянето си обяви, че ченгетата все още не са разкрили кои са биячите му и кое е предизвикало нападението срещу му.
Оказа се обаче, че самият Иво Аръков много добре знае защо е пребит, но не иска да обяви това публично.
„Срещнахме се с него на 18 юли, 2-3 дни след като беше пребит. Тогава разговаряхме повече от 3 часа и той насочи колегите към една основна версия, която обаче искаше да съобщи писмено. Аръков бе категоричен, че е пребит по заръка на Александър Найденов - Майонезата, който го набедил, че сваля актрисата Елен Колева. Иво Аръков беше убеден, че Сашо Майонезата е човекът, който му е пратил биячи, но настояваше ние да проведем разследването, без да ни даде никакви насоки. Сами се сещате, че няма как да призовем г-н Найденов като заподозрян за побоя, без той да бъде изрично посочен от жертвата си", коментира следовател от 6-то РПУ в София.
Факт е, че месец преди да бъде нападнат и бит, Иво Аръков често бе засичан в компанията на Елен Колева, която все още се водеше държанка на милионера. Елен Колева и Аръков отбягваха да отговорят на въпроса дали са интимни и подмятаха, че са само близки приятели и колеги от Народния театър.
Очевидно продуцентите на реалити шоуто „ВИП Брадър" също са наясно с истината за побоя над актьора, тъй като Александър Найденов - Сашо Майонезата бе ангажиран в коментарно шоу към предаването заедно с устатата водеща на сваленото таблоидно шоу „Горещо" Венета Райкова.
Засега остава загадка дали Иво Аръков е наясно, че изявите му в риалити шоуто ще бъдат коментирани от неговия душманин. Знайно е обаче друго - че актрисата Елен Колева отказала категорично поканата на „ВИП Брадър" да се присъедини към съквартирантите, когато научила, че в шоуто ще участва битият заради нея Иво Аръков.
 Ограбиха Мерцедеса на Ванко1.Липсват фаровете, стоповете и всичко, което може да се откачи от купето.
19.09.2014
Разкостен е мерцедес на Ванко 1, оставен във вмирисано на мухъл помещение в бившия му хотел, пише "Марица".
Работниците от "Чистота" са изкарали от бившия хотел няколко камиона с боклуци и потрошени мебели. В един от ъглите е "паркиран" въпросния легендарен Мерцедес на Ванко 1.
Джипът, който шареше из Пловдив с табелка с името на собственика си, качен на трупчета, прашасал и ограбен. Липсват фаровете, стоповете и всичко, което може да се откачи от купето. Колата е конфискувана от рапъра заедно със 7-етажната сграда за неправомерно придобити доходи, пише Блиц.

Няма коментари:

Публикуване на коментар