петък, 5 септември 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 32


“Кушлев” прибира 2,4 млн. лева от Елка Владова.
Бившата шефка на митниците на съд за незаконни имоти
 
21.01.2009
 
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията "Кушлев", е внесла искане в Русенския окръжен съд за конфискуване на имуществото на бившия изпълнителен директор на митниците Елка Владова, съобщиха вчера от комисията. Искът е за отнемане на имущество за 2 372 775 лв. Комисията е установила, че от 1 ноември 1987 г. до 31 декември 2007 г. Елка Владова и съпругът й са реализирали приходи в размер на 5650,31 минимални работни заплати, а са извършили разходи в размер на 10 536,18 минимални работни заплати.
Проверката на комисията "Кушлев" е образувана след уведомление на съда в Русе, който през октомври 2006 г. призна Владова за виновна за "престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система".
Комисията иска да бъдат отнети в полза на държавата апартамент в центъра на София, три магазина в кв. "Лозенец", мерцедес и близо 50 хил. лв. по банкови сметки. Делото ще се гледа в Софийския градски съд.
Елка Владова оглави митниците по време на служебното правителство на Стефан Софиянски, след като смени на поста Христо Кулишев, назначен от правителството на Виденов.
Тя бе на поста кратко време, защото тогавашният финансов министър Светослав Гаврийски я отстрани. По-късно Владова стана зам.-директор на митниците, а през 1998 г. финансовият министър Муравей Радев отново я махна от ведомството, според слуховете - след сигнали на американските служби, че заедно с висши представители на МВР толерира канали за трафик на хора, контрабандни стоки и наркотици през българските КПП.
Съдът възстанови Владова на поста й през 2002 г. и вече следващият финансов министър Милен Велчев подписа заповед за връщането й на замдиректорския пост. Той я остави само два дни на него и я уволни отново.
 През юли 1997 г. за директор на митниците беше назначен депутатът от СДС Пламен Минев, а Владова остана негов заместник до уволнението й.
След конфликта около Косово Елка Владова се ориентира към внасяне на метални конструкции и арматури за строителството в косовската държава. По същото време тя участва в приватизацията на завода за метални изделия ЗИТА в Русе. Именно заради източване на ДДС през 2006 г. тя бе осъдена на една година условно, а присъдата бе потвърдена на всички по-горни инстанции.
Съпругът на Владова е бивш служител в Управлението за безопасност и охрана (УБО) на Държавна сигурност и, както се твърди, един от телохранителите на Тодор Живков. Двете й дъщери бяха в САЩ, където учеха, но според публикации в нашите медии след завършване на образованието им визите им са отнети.
Самата Владова е нарочвана за близка през годините до силови фигури, свързани с контрабандните канали. Твърдеше се, че Иван Тодоров - Доктора е застрелян, когато е пътувал за среща с Владова в нейния офис срещу хотел "Кемпински" в "Лозенец". Тя обаче отрече.
 
 
Пребиха жестоко пловдивски бизнесмен
22.08.2014
Пловдивски бизнесмен бе пребит жестоко. Снощи неизвестни лица са го нападнали строителния предприемач Тодор Коев с метални пръти.Мъжът е получил тежки травми по главата и тялото. Животът му е вън от опасност, съобщи БНР и уточни, че е претърпял операция в болница "Свети Георги" в Пловдив.
Нападателите са причакали 52-годишния Тодор Коев пред заведение, където той бил на кафе.Предприемачът е успял да обясни ситуацията на криминалистите и уточнил, че не е разпознал биячите, съобщава "Дарик".
Фирмата на Коев е известна в строителния бранш с изграждането на жилищни и обществени сгради, има и има сертификат и за изграждане на пътища. Тя печели много обществени поръчки в Пловдивско.
Стандарт Нюз припомня, че преди два дни бе убит ботевградския бизнесмен Семко Семков. 
 

ДАНС задържа кмета на Куклен.Повдигнато му е обвинение за приемане на подкуп.

22.08.2014
Изпълняващият длъжността кмет на Куклен Костадин Павлов е задържан при операция на ДАНС.
Повдигнато му е обвинение във връзка с провеждана обществена поръчка за доставка на храни на детска градина в града и „Домашен патронаж” – гр. Куклен. 
Според обвинението кметът е приел подкуп от 1 200лв., за да упражни влияние върху член на комисията, която провежда обществената поръчка. Наказанието за това престъпление е до 6 г. затвор.Подкупът е бил даден от бизнесдамата Надежда Минчева, предаде БТА. 
Обвиняемият е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Разследването продължава.
Павлов бе назначен за и. д. кмет,след като предшественикът му бе отстранен за финансови злоупотреби. 
Бизнесдамата Надежда Минчева, дала подкупа на Павлов, беше арестувана и пусната под гаранция в края на юни, след сигнал за злоупотреби в управляваните от нея дружества, припомня агенцията. Имено на Минчева нашумя през юли, когато прокуратурата съобщи, че е подарила ваучери на стойност 10 000 лв. за екскурзия в Тайланд на кметицата на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова и дъщеря ѝ Даниела Драганова. Ваучерите били благодарност за уреден договор за доставки на храни.
Райна Петрова беше арестувана и обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние. 
 

Министерска офанзива срещу строежи край къмпинг Корал и Царево.

Жекова забрани пет инвестиционни проекта, Захариева даде на прокурор разрешителни за 11 имота.
 04.09.2014
Действия срещу строежи край къмпинг Корал и в община Царево предприеха в един и същи ден министрите на околната среда и на регионалното развитие.
Първо вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да обяви за нищожни строителните разрешителни за 11 имота в землището на крайморската община Царево, тъй като били издадени в противоречие със законовите изисквания.
Часове по-късно в четвъртък екоминистърът Светлана Жекова забрани строителните и монтажни работи по осъществяването на инвестиционни предложения в района на къмпинг Корал, защото биха унищожили три типа дюни и шест вида растения.
Заповедта на Жекова спират инвестиционните проекти на "Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс” ЕООД, "Витатур инвест“ АД, ПГА "ФУУД“ ЕООД, "Прайм пропърти” (БГ) АДСИЦ и "Корал резидънс“ край къмпинг Корал.
От регионалното министерство не посочват кои са засегнатите лица от дадените на прокурор разрешителни за строежи в Царево.
Министерството на околната среда и водите посочва, че забраната за строежите край къмпинг Корал цели предотвратяване на вероятно значително отрицателно въздействие на строежите върху околната среда и близко разположените защитени зони. Ведомството посочва още, че одобрението на инвестиционните проекти на петте дружество чрез издадените по Закона за опазване на околната среда разрешителни е изтекъл. Освен планираните строежи е трябвало да минат оценки за съвместимост със защитените зони, каквито са въведени през 2007 г., но това не е станало.
 Забраната на строежите ще е в сила до провеждане на необходимите процедури по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и до влизане в сила на издадените на тяхно основание индивидуални административни актове, уточняват от екоминистерството..
Колегите им от регионалното ведомство съобщиха, че извършена през август тази година проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установила, че издадени от главния архитект на община Царево разрешителни за строеж в 11 имота и техните презаверки не отговарят на законовите изисквания.
Девет от имотите са в местността "Смайлов чаир", землището на с. Лозенец, като някои от тях граничат с плажа "Корал", допълва ведомството. Проверката на ДНСК установила, че от 18 издадени разрешения за строеж в сила са девет. Останалите са отменени от съда или са загубили правната си сила.
Общо 20 са издадените разрешения за строеж в два от имотите, които се намират в местността "Рибарницата", землището на с. Лозенец, община Царево. От тях в сила към момента са седем разрешения. Останалите са без правно действие, обясняват от регионалното министерство.
За останалите издадени от главния архитект на Царево разрешения за строеж и направените им презаверки ДНСК установила, че нарушават действащата нормативна уредба по устройство на територията и строителството, както и на изискванията за застрояване.
Разрешенията за строеж са издадени на основание одобрени инвестиционни проекти, които към момента на издаване на разрешенията за строеж са загубили правното си действие. Презаверките им са направени в нарушение на Закона за устройство на територията.
Разрешенията за строеж са издадени, без да бъде проведена процедура по оценка за съвместимостта, в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.
Решенията по оценка за въздействие върху околната среда и по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС на инвестиционните предложения към момента на издаване на разрешенията за строеж и на извършените презаверки също са загубили правното си действие.
Проверката е установила също, че за всички разрешени строежи не е осигурено присъединяване към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.
 
Брюксел иска отмяна за заменките на гори . Държавата ще проверява всяка сделка поотделно.
05.09.2014
Част от замените на гори, направени между 1 януари 2007 г. и януари 2009 г., представляват нерегламентирана държавна помощ, отсече Брюксел. Еврокомисията поиска България да възстанови несъвместимата държавна помощ от предприятията, които са я получили, или да отмени съответните замени. Според евроекспертите, законът, който е бил в сила при присъединяването на България към ЕС през 2007 г., е дал предимство на предприятията, които са се възползвали от заменките. Това е довело до нарушаване на конкуренцията в рамките на ЕС. Еврокомисията е установила, че административните цени при сделките за замяна не са били актуализирани редовно и сериозно се разминавали с пазарните. В резултат частните участници в сделките са получили конкурентно предимство, казват от Брюксел.
Общият брой на сделките за замяна през разглеждания период е 132. Но броят на отделните случаи, при които е необходимо възстановяване на помощта, се очаква да бъде много по-малък. Няма да се налага да се възстановяват пари или да се връщат земите, ако се ползват за лични, а не търговски цели. Територии, за които се смята, че са получили до 200 000 евро държавна помощ, също няма да се третират по новите правила, става ясно от съобщението от Брюксел. Предстои да стартира оценка на тази държавна помощ, която след това да бъде възстановена от предприятията, на които е предоставена, в държавния бюджет, съобщи земеделският министър Васил Грудев. Според него, тепърва ще се изчисляват тези средства, като трябва да се направи оценка на всяка сделка поотделно. Той уточни, че не може да се ангажира с конкретни цифри, тъй като това би могло да повлияе на оценките, които ще започнат да се извършват. Недопустимата държавна помощ трябва да бъде възстановена в 12-месечен срок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар