неделя, 19 юли 2015 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 133


Половинката на червен депутат лъсна в скандална далавера. Кадиев е пропуснал да декларира конфликт на интереси пред парламента

19.03.2014

Половинката на народния представител от редиците на БСП – Георги Кадиев, лъсна в скандална далавера.

Оказва се, че именно нейната фирма е спечелила обществена поръчка за доставка на ток на командването на ВМС (Военноморските сили). Стойността на поръчката възлиза на стойност два и половина милиона лева.
Скандалната далавера изплува от регистъра на обществените поръчки, отбелязва на страниците си вестник „Сега”.

Фирмата на съпругата на Кадиев – „Енерджи съплай“ се е явила на конкурса (доколкото може да се каже, че е имало такъв) с още две оферти от конкурентни фирми.

Въпреки, че мнозина подчертават, че в случая има конфликт на интереси, червеният депутат коментира пред гореспоменатата медия, че според него нищо от извършеното не е против закона и не смята, че в случая може да се говори за конфликт на интереси.

Той дори заявява, че ако целта му е била да лъже държавата, и щял да сложи друг собственик на фирмата на съпругата си.

Името на Кадиев е известно с принципните му позиции, които в нередки случаи се разминават с официалната партийна линия на БСП.
Специалисти коментират, че поръчката не нарушава закона, но пък тук възниква въпроса защо народният представител не е обявил за конфликта на интереси бизнеса на съпругата си в декларацията пред парламента.
Та нали Кадиев е част от икономическата и бюджетната комисия?
Той обаче се оправда, че е посочил този факт в декларацията му пред Сметната палата.

Дори и да е посочил този факт в декларацията пред Сметната палата, това далеч не означава, че автоматично се освобождава от задължението, съгласно Закона за конфликт на интереси.

Запознати посочват, че фирмата на Соня Кадиева е спечелила и поръчка в столицата, където до неотдавна съпругът й бе общински съветник.
Нейната фирма е доставчик на ток на „Софийска вода”, а стойността на поръчката е милион и половина лева, без ДДС. Съветници от червената партия от години водят битка за разваляне на концесията, пише pik.bg.

 

Червената съпруга Соня Кадиева ще доставя тока на Община Бургас

 

10.05.2015


Съпругата на червения Георги Кадиев – Соня Кадиева ще доставя електроенергия на Община Бургас. Фирмата й „Енерджи Съплай“ EООД е обявена за победител във финализираната през седмицата процедура. Тя е осигурила най-ниска цена за исканите от общината 920 MWh енергия, показа проверка на Флагман.бг в Агенцията за обществени поръчки(АОП)
Община Бургас се възползва от осигурената възможност да потърси по-изгодна цена на ел енергия от свободния пазар. Процедурата по избор на изпълнител стартира през януари. В нея участваха четири компании – спечелилата „Енерджи Съплай“ ЕООД, „Ар Си Пауър Енерджи“ ООД, представлявано от Даниела Войнова, дъщерното дружество на ЕВН - „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД, както и „Мост Енерджи“, собственост на Тони Танева. От четирите търговци на ток единствено „Енерджи Съплай“ ЕООД успява да се вмести в прогнозната стойност от 89 хил.лв. или 96,73 лв за MWh.
Фирмата на Соня Николова-Кадиева, доставя около 10 % от енергията на свободния пазар. Компанията има множество ветропаркове в Северозападна България. Соня Кадиева притежава еднолично фирмите „Енерджи съплай“ и „Енерджи съплай грийн“, както и 70% от „Либерна“ ООД, в което е в съдружие с Емил Костурков. От декларациите на Георги Кадиев пред Сметната палата става ясно, че съпругата му годишно декларира лични доходи от по 250 хил.лв. Оборотите на фирмата й са доста по-сериозни, но оперативната печалба е в тези стойности.
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Ивайло Димитров Мутафчиев .

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар