неделя, 23 август 2015 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...110


 
20.08.2014
 
Ботевградският бизнесмен Семко Семков беше застрелян пред дома си с пет куршума. Тялото на 40-годишния мъж е намерено рано тази сутрин. Разследващите не дават официална информация за версиите, по които се работи. Конкуренция или неуредени финансови взаимоотношения, обаче може да са в основата на разстрела, научи “По света и у нас”. За сега  водещата  версия е, че зад убийството стои длъжник на бизнесмена.
Неизвестният засега килър е причакал минути след полунощ Семко Семков да паркира автомобила си пред къщата, в която живее. 40-годишният мъж излиза от колата си, когато стрелецът натиска спусъка и с  пет куршума уцелва жертвата си. Според информация на “По света и у нас” стрелбата е заснета от охранителните камери, които Семков е монтирал на оградата си. Разследващи обаче споделят, че най-близката до мястото на убийството не е работила, а на другите извършителят се вижда като силует и става ясна посоката, в която се оттегля. Сигналът за разстрела е подаден рано тази сутрин от работници на съседен строеж.
Димитър Машов, зам.-директор на ОД МВР- София: “В момента текат процесуално-следствените дейстия – претърсване, оглед, изземване и делото се движи под ръководството на окръжна прокуратура.”
Разследващите изключват, че убийството да е заради грабеж. Бизнесменът не е обран, нито е влизано в дома му. Според източници на “По света и у нас” сред основните версии, по които се работи са конкуренция в дърводобива, дейност с която Семков се е занимавал или неуредени финансови взаимоотношения. Активно се проверява  и версията  куршумите срещу бизнесмена да са дело на негов длъжник.
Семко Семков се е занимавал с дърводобив и строителство. Според наши източници бизнесът с дървесина в района е бил монополизиран от застреляния мъж и негов конкурент.  Двамата са разширили дейността си и към Своге, след като горите край Ботевград са оредели. В строителния бранш няма информация Семков да е влизал в остри конкурентни взаимоотношения. 40-годишният мъж не е криминално проявен и не е попадал в оперативни разработки. Източници от полицията обаче твърдят, че много служители на реда в Ботевград са купували дърва за огрев именно от него. В района не са тайна и близките взаимоотношения на Семков с бившия депутат Емил Димитров. Разстреляният е страстен ловджия и оф роуд любител.
Застреляният Семко Семков от Ботевград бил на път да се откаже от бизнеса с дърва, научи наш репортер от негови близки. Името на 41-годишния бизнесмен се споменава в 15 фирми, повечето регистрирани в родния му град. Освен това той участва в управата на три сдружения, чиято основна дейност са автомобилите и офроуд състезанията. Загиналият бизнесмен е бил и в управата на местния футболен клуб „Балкан“, държал на концесия гората на село Литаково и ловното стопанство. През последните 2 години той се преориентирал и се захванал с фермерство, след като кметът на Ботевград Георги Георгиев му предоставя огромно пасище, на което отглежда крави. Основните приходи на Семко Семков обаче са от дърводобивния бизнес, който въртял заедно със зет си – известен в града с прякора Барези. Двамата оказвали сериозно влияние върху местните и участвали във всеки проект.
Обществените поръчки за строеж пък се печелили главно от фирми, приближени до Барези и убития Семков. Двамата били доста гъсти с кмета на Ботевград, който им осигурявал обществените поръчки. Георги Георгиев всъщност е баща на депутата Даниел Георгиев, който напусна скандално групата на ГЕРБ преди няколко месеца. Фирмата му „Европа 7“ е изпълнител на едни от най-големите обществени поръчки, сред които: реконструкцията на старата съдебна палата в историческия музей; изграждане на Дом за деца, лишени от родителски грижи, който се намира до бившия завод „Чавдар“ и все още не функционира, тъй като кметът изпуснал сроковете за получаване на европейски пари за дома. Все още не се знае каква ще бъде съдбата на тази сграда – тя си стои от няколко години построена, а в отговор самият Георгиев споделя, че не е решил за какво ще се използва, но ще й намери предназначение.
Във фаталната нощ Семко Семков се е прибирал сам към дома си, връщайки се от морето, където оставил жена си и децата си в семейния им хотел. Криминалистите, които работят по убийството, са на мнение, че близък до фамилията е застрелял бизнесмена. Те залагат на тази версия, тъй като една от камерите в двора на имението на Семко Семков е била закривана 4-5 поредни дни. Разследващите предполагат, че това е правено от лицата, влизали в дома му, когато собствениците са отсъствали, и така са се подготвили за убийството.
Семко Семков е застрелян с пет куршума в двора на скъпарското си имение, което се намира в покрайнините на града, далеч от шумотевицата и погледите на хората. Немалко от местните дори не подозират, че в Ботевград има такъв палат, тъй като той е на доста скришно място, заградено с дървета. Тялото е намерено в 7 часа сутринта от пазач, който охранява съседен имот, отново собственост на Семков.

Една от

водещите версии за убийството

е рязко преразпределение на пазара, тъй като бизнесменът от години движел износа на български цигари към Косово и Турция. Говори се, че е бил дясната ръка на известен наш контрабандист, свързан в миналото с голяма политическа партия. Семков дирижирал основните дистрибутори, които осъществявали пратките. В този бизнес той бил още от 1994-1995 година. Една от неофициалните версии е, че Бирмата е пожелал смъртта му, като по този начин искал да го изхвърли от бизнеса за внос на китайски ментета.
Източници на „ШОУ“ издават за грандиозен скандал между Семко Семков и кмета на Ботевград Георги Георгиев. Преди около година близък приятел на убития му подхвърля, че жена му си има вземане-даване с градоначалника. Първоначално той не вярвал на слуховете, но получил анонимен sms с името на хотела, в който се подвизават в момента съпругата му и семейният им приятел. За да се увери, той запалил колата и тръгнал към София, към хотела, който е упоменат в съобщението. Там Семков хванал „на калъп“ невярната си съпруга и уж близкия си приятел. Тогава се стигнало до физическа саморазправа между двамата, а след това те прекъснали приятелските си взаимоотношения. Виждали се само няколко пъти по работа. Семко тогава простил на жена си, която се оправдала, че нямала друг избор и била принудена да го направи. Валя, жената на Семков, е директорка в детска градина – пост, който й осигурил именно Георгиев. За никого в Ботевград не е тайна, че той си пада по „агнешко“ и често посяга към чуждо. Из града се шушука, че за да се добереш до хубав пост в общината или в партийната група на кмета, първо трябва да „му се докажеш лично”.

Въпреки свадата между Семков и Георгиев, все пак двамата, заедно с Тихомир Нинов – Барези, владеели града –

те колели и те бесели

Тримата имат общи фирми и проекти и са зависими един от друг. Ботевградчани коментират пред репортер на „ШОУ“, че следващите убити може да са именно кметът и зетят на Семков. „Най-дребната мишка в схемата е бил Семко, той служел за заплаха на останалите двама”, коментират още те под сурдинка.
Семков си е навлякъл гнева на повечето местни хора, както и в околието. „Той изсича наред горите с позволението на кмета на Ботевград. Народът в Ботевград буквално е пропищял от своеволията на ГОЛЕМИТЕ – Георги Георгиев, Тихомир Нинов-Барези и Семко Семков”, одумват ги в интернет. За причиненото зло говорят и други коментари: „Всички знаете какъв беше Семко – престъпник! Макар за покойниците да се говори само добро, ще кажа, че бе въздадена справедливост! Попитайте хората от Литаково и Краево! За съжаление това е опашката на гущера, скоро трябва да падне и главата. И тъй като в България видимо няма правосъдна система, всеки може да безчинства, да експлоатира, да малтретира и да бъде смятан за герой, но на някой просто му писна и дръпна спусъка. Не одобрявам този начин на правораздаване, но какъв е другият…“, гласи още един от шокиращите коментари.
„Тези дни ще сме център на Вселената по медиите в България. А това ще доведе до подновяване на разследванията срещу кмета и общината за държавните обществени поръчки, корупцията, кражбите на пари, далаверите с общински имоти. Самият имот на Семко Семков е на такъв терен. Кметът да вземе да бега некъде в чужбина, че ако знае какво го чака… немам акъл!“, коментира още един анонимен читател, който разкрива, че имотът на Семков се намира на общинска земя, закупена за смешни пари.

Погребението на известния бизнесмен се превърна в истински панаир

Местни коментират, че толкова народ в гробищния парк не са виждали никога. Поклонението пред тленните останки на Семко Семков бе на 22 август. Целият район около Дома на покойника беше блокиран от десетки охранители на частната фирма „Барези“. До поклонението не бяха допуснати журналисти и фоторепортери. Затруднени бяха и хората, които живеят в квартал „Васил Левски“ и минават с коли оттам. Всички улички от околовръстното шосе към гробищния парк буквално бяха задръстени от спрели автомобили. Да се простят със Семко Семков дойдоха стотици хора, сред които всички бизнесмени в града. На погребението били цялото ръководство на Ботевград, забелязани са още бившият депутат Емил Димитров, Мариян Христов, Александър Везенков, футболната легенда Христо Стоичков и др. В същия ден Камата се прости и с баща си, който издъхна след тежка борба с рака на панкреаса.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар