понеделник, 7 септември 2015 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 18


Бащата на министър Лукарски прибира 858 бона от Община Русе . Фирмата на Цецо Лукарски монтира четящи устройства по булевард „Тутракан“
 
Консорциумът „Дунав мост – трафик“ обединява софийските фирми  „Глобал уан“ ООД, „Лирекс“ ООД и „Мусат“ АД, тъй като очевидно в Русе местните дружества не могат да монтират 12 четящи устройства по бул. „Тутракан“. И за да няма никакво съмнение, че въпросният консорциум е наложен на Община Русе от София е достатъчно да се спомене фактът, че модернизацията на булеварда е по проект „Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе – Гюргево с паневропейски транспортен коридор 9“. Общият бюджет е 6,790 млн. евро, от които 4,668 млн. евро са от Европейския съюз, 700 000 евро от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и 166 000 евро дава Община Русе.
Откакто Божидар Лукарски стана министър на икономиката, фирмата на баща му Цецо Лукарски изведнъж започна да „печели“ крупни общински и държавни обществени поръчки. Тази година неочаквано кметът на Ямбол Георги Славов ангажира „Мусат“ АД да внедри система за контрол на автобусния транспорт. Контрактът е на стойност 23 000 с ДДС и за него не е обявявана обществена поръчка.
Фирма на министерския баща поддържа системите за контрол на Столичния автотранспорт. Особеното в случая е, че „Мусат“ АД е подизпълнител на чешката „Микроелектроника“ ООД. Поради тази причина не са известни финансови параметри на сделката. Договорът между двете фирми е сключен на 28 ноември 2014 г. Документи обаче показват, че месечно чехите получават по 9 165 лв. от Центъра на градска мобилност към Столична община.
 
Актрисата-шеф на кабинета на Ненчев доведе в МО гримьорка за парламентарен секретар
19.07.2015
След като министърът на отбраната Николай Ненчев назначи актрисата Валерия Кардашевска за шеф на кабинета си, стана ясно, че за нов парламентарен секретар на Министерство на отбраната е назначена бившата гримьорка, стилистка и създателка на модния лейбъл "джийн стайл" Лора Кендова. Тя сменя Пламен Даракчиев, който бива пренасочен към пресцентъра на министерството, съобщава в. "Преса".
Кендова бе кандидат за депутат от Реформаторския блок на последните парламентарни избори в 23-ти МИР, където водач бе лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. Според запознати именно актрисата Кардашевска, която е и партиен активист от партията на Ненчев - БЗНС, е довела Кендова във военното министерство.
Същевременно стана ясно, че на фона на непрекъснатите претенции за липса на средства, за първото полугодие на 2015 г., Министерството на отбраната е усвоило едва 5,98% от предвидените средства за капиталови разходи. Това се разбра от писмения отговор на Ненчев на депутатско питане, предаде БГНЕС. Във финансово измерение това са 3,44 млн.лв. от предвидените за 2015 г. 56,68 млн.лв.
 
ОТЛИЧНИК : Съпругът на депутатка от ГЕРБ прибра 318 бона от екоминистерството
Преди три години „Под лупа“ публикува материал за това как печелят отличниците от ГЕРБ и по-точно техните роднини. Тогава управляваше Бойко Борисов и ГЕРБ, сега след три години пак е така – управлява отново Бойко Борисов и ГЕРБ и ПАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ОТ РОДНИНИ НА ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ ?!
ДОКОГА ????
318 000 лв. държавни пари прибира мъжът на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Фирмата на Красимир Атанасов „Декра строй“ ЕООД получава крупната сума от Министерство на околната среда и водите, ръководена от близката приятелка на съпругата му Ивелина Василева.
Парите са по проект „Модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност на ЦДГ „Щастливо детство” в Горна Оряховица. Финансирането е от Националния доверителен екофонд към екоминистерството. Фондът управлява средствата от суапови сделки „дълг срещу околна среда“ и на други външни финансови ресурси, предназначени за опазване на природата в България, пише МИГNews.info.
В началото на тази седмица, работниците на „Декра строй“ ЕООД са започнали ремонтните дейности, които включват цялостна подмяна на дограмата на сградата, топлоизолация на фасадите и на покрива, подмяна на старите осветителни тела с нови енергоспестяващи. Предвижда се да бъде подменена вътрешната отоплителна инсталация, ще се монтират и 10 слънчеви колектора на покрива на детската еградина.
Това е поредната апетитна оферта, която печели предприемачът, откакто партията на съпругата му се върна във властта. В края на 2012 г., когато определилата се като „тежката артилерия“ на ГЕРБ Десислава Атанасова беше здравен министър в първия кабинет на Бойко Борисов, семейната им фирма прибра почти 1 млн. лв. от Община Враца. В края на септември 2012-та кметът на града Николай Иванов (ГЕРБ) подписва два договора, с които русенският тконсорциум „ГБСД – 09″, включващ фирмите „Декра – строй“ ЕООД и „ГБС – Русе“ АД, за 951 572 лева без ДДС (или 1 141 886 лв. с ДДС). По-късно Красимир Атанасов получава допълнителни 200 000 лв., тъй като се оказва, че са се появили „допълнителни“ строителни работи.
През януари 2013 г. депутатската фирма „печели“ обществена поръчка на Община Тутракан за 1 183 986 лв. с ДДС. Крупната сума е за ремонт на улиците, тротоарите и за рехабилитация на зелените площи в града.По време на краткото управление на правителството на Пламен Орешарски, „Декра строй“ ЕООД не успява спечели нито един държавен или общински търг.
 
Далавера: Изкупува се ток от ВЕИ, които не съществуват
96 зелени централи вземали пари по европрограми, в същото време са били ценово облагодетелствани от държавата.
 
30.07.2015
За сегашния ценови период делът на по-скъпата електроенергия е 91%, а делът на по-евтината намалява на 9%. Това съобщи вчера председателят на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България Валери Симеонов. Той представи резултатите от извършената работа от комисията в сектор „Електроенергетика“ в периода от създаването й до 31 юли 2015 г.
До момента комисията е провела 21 заседания. Според Симеонов през 2011 – 2015 г. съществено се е променил пазарът на електрическата енергия в страната. Наблюдаваше се цялостно намаление на потреблението в резултат на кризата, заяви Симеонов и направи ретроспекция на развитието на сектор „Енергетика“ през последните години. Той посочи, че през 2014 г. НЕК е на загуба.
Дългосрочните договори за задължително изкупуване на еленергия държат 40% от регулирания пазар. Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача вследствие на тези договори. НЕК трябва да изкупува скъп ток от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 и да я продава евтино. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби. По наше искане и на комисията по енергетика в стъпване в 43-то НС АДФИ извърши проверки, при които се откриха нарушения, които водят до злоупотреби и загуби за милиони в „Марица Изток“ 1 и 3, посочи Симеонов.
По думите му ТЕЦ „Марица Изток 3“ не е провеждала 5 обществени поръчки на стойност 9 млн. лв. Количеството електрическа енергия, което НЕК е задължен да купува от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3, е по-голямо, отколкото е реалното потребление на страната, посочи Симеонов. От думите му стана ясно, че България не е нотифицирала с ЕС договорите с двете американски централи.
В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи, каза той.
Симеонов обясни, че вторият голям участник след американските централи в регулирания пазар са ВЕИ-тата и изтъкна, че има бум на новоприсъединени ВЕИ-та. Например 1072 са били ВЕИ-тата със слънчева енергия през 2012 г., а през 2008 г. са били едва 11. Ръстът на новоприсъединени ВЕИ-та е през 2013 г., стана ясно от изчисленията на комисията.
За част от ВЕИ-централите се констатира сериозно разминаване между датите, в които са съставени документите за въвеждане в експлоатация, и датите, на които започват да произвеждат електрическа енергия, като за една част от производителите тези разлики са над 6 месеца. Данните за това, както и други разминавания между данните на ЕРП и ДНСК следва да се изпратят на прокуратурата, посочи Валери Симеонов. Симеонов съобщи доста смущаваща новина, или както той я нарече, „пикантерия“.
По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е продала 2,3 млн. мегаватчаса електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството, с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка. Направено е с определени договорени търговски дружества, от изпълнителния директор, без търг и конкурс. Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста.
80% от ВЕИ у нас са присъединени към елсистемата ни чрез ЕРП-та, а върху процеса на присъединяване почти не е упражняван контрол, съобщи Симеонов. Стана ясно, че при „Енерго про“ няма проведена съгласувателна процедура за 38 централи, в ЧЕЗ става въпрос за 49 ВЕИ-централи, а ЕВН не е предоставила поисканата информация. „Все още продължава изкупуването на еленергия от ВЕИ, които не само че не работят, ами изобщо не съществуват. В 129 от присъединените от ЧЕЗ ВЕИ има разминавания между фактурите, които показват три пъти по-голямо количество“, каза Симеонов. Има нарушения и злоупотреби при зелената енергия. 96 зелени централи са вземали средства по оперативни програми на ЕС, а в същото време са били ценово облагодетелствани от държавата. Констатирани са и 4 ВЕИ-централи, които Валери Симеонов нарече „фантоми“, на които се е плащало уж за произведена енергия.
 
Кабинетът продължава да раздава златни концесии на безценица
31.07.2015
Преди два дни с правителствено решение компнията „Трейс Рисорсиз“ ЕООД от София получи  концесия за добив на подземни богатства - метални полезни изкопаеми - златно-сребърни руди, от находище „Милин камък“, разположено в землището на гр. Брезник, област Перник. Концесията се предоставя за срок от 20 години, като само за първия седемгодишен период очакваните инвестиции са в размер на 45 млн.щ.д.
По оценки на специалистите количеството злато и сребро в находището са верни, това значи, че под Брезник има съкровища за над 1,5 млрд. лв. Прогнозните резултати сочат, че златото е 14 тона, а среброто - 60 тона. Ако златото е 14-каратово, то ще се продаде на борсата за 635 460 000 лв. Ако пък е 18-каратово, на борсата би струвало 814 660 000 лв.Среброто е доста по-евтино - то ще е "само" 81 млн. лв. Концесионната такса е 1,5 процента и ще се разпределя наполовина между общината и държавата.
Преди седмица пък канадците от "Дънди Прешъс" получиха правителствена благословия за концесия в десетина села в община Сатовча и село Абланица, община Хаджидимово, област Благоевград. Печалбата на „Дънди прешъс” от находището в Челопеч е 700% годишно. България взема едва 0,7% от нея и като такса за експлоатацията на находи­щето. Освен това концесионерът без зна­нието на държавата добива ценни химически елементи, които са изключително скъпи, защото се използват за високите технологии, но фирмата ги изнася и прера­ботва в Африка.
Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година. От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина…А за да се застраховат срещу евентуални нападки, че изнасят много повече от обявената продукция, от канадската компания си издействаха официално увеличаване на концесията за добив до 3 млн. тона руда за година от находището в Челопеч.
 
Браво, Бойко! Премиерът ПРАХОСАЛ 1,6 милиона лева за лични нужди!
01.09.2015
Парламентарно разследване разкри СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ НА БОЙКО БОРИСОВ! Между 2009 и 2013 година той е летял цели 422 пъти с държавния самолет, НА ДЪРЖАВНИ РАЗНОСКИ! Като време във въздуха, това се равнява на година и половина. Авиоотряд 28 е хванат в много нарушения, тъй като много от заявките на премиера са абсурдни. Държавни пари не могат да се използват за търговска дейност, ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Има полети, които са обслужвали частни физически и юридически лица.
„Батков и сие“ са поискали да бъдат откарани със самолет до Русия, където да отидат на лов със седем руски бизнесмени от голям калибър. „Галакси тур“ прави чартърен полет до Финландия. Дори отборът на Витоша Бистрица е ползвал държавни пари и самолет, за своите нужди. НАЛИ ТАМ ИГРАЕ БОЙКО! Комисията по проверката съобщава, че се укрива информаци за полетите на Авиоотряд 28.
Тепърва ще се направят най-големите разкрития за ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И ХАРЧОВЕТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ! Стойността на полетите на г-н Борисов е над 1,6 милиона! Не само той обаче е хвърлял пари на вятъра. Орешарски и компания правят над 300 полета, с които харчат 3 милиона лева. Борисов обаче си е позволил да ангажира дори военни хеликоптери и самолети, с които е направил над 60 полета. ОТВРАТЕНИ СМЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар