вторник, 7 юни 2016 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 20



Правителството налива над 2 млн. лв. в своите вина и ракии
02.03.2016
Над 6,69 милиона лева (без ДДС) планира да даде правителството за ремонт и обзавеждане на резиденция „Евксиноград“, стопанството и винарската изба към нея. Само за избата са планирани 1,91 млн. лв. Това става ясно от предварителните обявления за обществени поръчки на Министерски съвет.
За проект за ново оборудване на уреди за производство на вино и дестилати са планирани 10 000 лв., за нова хладилна инсталация 500 000 лв, за ново оборудване на уреди за производство 600 000 лв, а за основен ремонт на сградите на Винарския комплекс и подмяна на дограмата още 800 000 лв.
Поддръжката на парка към любимата за лятна почивка на министри и депутати също не е евтина. За „месечна абонаментна поддръжка на парк, зелени площи, цветни площи и почистване на алеи в парка на стопанството“ са приготвени 480 000 лв. за почистваща пътища и алеи машина – 150 000 лв. Ремонтът на английската оранжерия ще глътне 80 000, а прочистването на масив и обработка на почва 100 000 лв.
За ремонт на топлопроводи, реконструкция на водопровод и канализация ще отидат 1,57 млн. лв. Планира се ремонта на покрива на спортния комплекс и вили 1 и 2 да струва 200 000 лв.
Основен ремонт на хотел „Тунела“ ще глътне 0,7 млн. лв, а доставката на специални мебели и витрини за експонати за "Дворец" и "Щал" още 0,5 млн. лв.
Основният ремонт на „Фердинандова къща” ще струва 800 000, а новите мебели там още 100 000 лв. Фердинандовата къща в е известна още, като „Слънчевото бунгало“ и обикновено е запазена за почивка през лятото за президента и премиера.
Само преди месец приключи цялостна реставрация на двореца по проект финансиран от ЕС и държавния бюджет за 9,8 млн. лева.
От няколко години почивната база, в която могат да почиват и обикновени граждани, отчита и приходи, както и избата. През 2014 г. приходите от продажба на алкохол са 346 хил. лв., а от хотелски нощувки - 541 хил. лв. Вината, ракиите и коняците произвеждани с помощ от данъкоплатците, могат да се намерят в няколко сайта на търговци на алкохол. Най-търсен е отлежалият 10 г. коняк “Евксиняк”.
"Министерството на бедните" купува суперлимузини за 720 бона!
21.03.2016
Стотици хиляди левове е отделило министерството на бедните за купуване на десет луксозни автомобила, предава Блиц.
Изискванията са високи, а на тях отговарят само два модела коли на един производител. За покупката на 10 коли социалното министерство е заделило 720 000 лева с ДДС. С тях ще се возят служителите на ведомството, но не и министърът, съобщава Нова телевизия.Новите возила трябва да заменят онези, които министерството е закупило през 2009-а година.
Няколко марки отговарят на критериите, но само два модела на цената.
 "Доставчиците, ако искат да са наш доставчик, нека да се съобразят цената, която ние можем да платим от бюджета", коментира Момчил Масларов от социалното министерство.
Оказва се, че доставчиците са различни, но производителят на двата модела е един и същ.
Допреди дни Росен Попов е работил за една от компаниите и обществената поръчка не го изненадва.
По думите му тя е насочена точно към два от големите немски производители. Причина са екстрите, които са описани в поръчката.
"Става въпрос за определен вид скоростни кутии, светлини, стъкла, климатроник", коментира той.
Освен че описват определени модели, конкретните параметри говорят и за доста високи изисквания. Моделът – задължително трябва да е седан, а мощността - минимум 140 киловата или около 190 конски сили, при положение че нормалната градска кола е около 90 конски сили.
Освен голяма мощност, социалното министерство има и високи изисквания за разход на гориво. А двете компании-фаворит в момента се разследват в САЩ и Европа за вредните емисии, отделяни от техните двигатели. Но и още – от министерство държат да купят кола автоматик с 6-степенна скоростна кутия. Запазена марка и на двете фирми. И четири по четири.
И още едно задължително изискване – цветът да е черен металик.
 "Черният металик е най-скъпият цвят. Около 1000 лева струва да се доплати", изтъкна Росен Попов.
А служебните коли на министерството сега са с различен цвят. Допълнителни точки кандидатите ще получат и при система за разпознаване умората на водача, фарове би ксенон и старт-стоп система.
Срокът за подаване на заявленията изтича в началото на април.
Сравнихме тази поръчка с обществена поръчка на Здравната каса - отново за закупуване на автомобили. За почти същата сума от Касата искат да купят двойно повече коли. Там обаче също се появи съмнение, че обществената поръчка е направена така, че да облагодетелства определен производител на автомобили.
 
С благословията на купонджийка №1 Меглена Кунева. ЕКСКЛУЗИВНО В BNEWS! Вижте новия парламентарен секретар на МОН! Богаташка щерка на 24 г., внучка на милионери, облечена в...
16.04.2016
 24-годишна девойка, видна наследница на известна богаташка фамилия в остри партийни зависимости, е новият парламентарен секретар на Министерство на образованието и науката. Скандалното назначение, осъществено с любезното съдействие и благословията не Меглена Кунева, разтресе всички етажи на министерството, а новината бързо обиколи и останалите ведомства.
Атрактивната служителка в МОН е член на ръководството на район „Триадица“ към Столична община в структурата на ДБГ на Кунева, става ясно от сайта на движението. Там тя е представена като студент по право, възпитаник на програмата ЕВРОСКОЛА, където под ръководството на евродепутати  зрелостници дебатират по важни за Европа обществени теми.
БОГАТО НА ПАРИ, КОНТАКТИ И СЛАВА СЕМЕЙСТВО СТОИ ЗАД ГЪРБА НА ДЕСИСЛАВА
 Десислава Иво Кемалова е най-новото попълнение в дузината чиновници – хрантутници на държавата. Едва на крехките 24 години тя достига връх в кариерата, за който хора бъхтят години наред и не успяват да се доберат до подобен пост.
Дъщеря е на Иво Костадинов Кемалов – един от ТОП пловдивските адвокат, съдружник в строителна компания със знаменити за българската политика имена. Върти бизнес с бившия премиер Жан Виденов и екскмета на Пловдив Спас Гърневски. Тримата са съдружници в строителната фирма „Евро Трейд Консулт“ ЕАД. Името на компанията се свързва с редица апетитни обществени поръчки през годините и печалби от стотици хиляди левове. Една от тях е прословутата спортна зала на Пловдив, която трябваше да се превърне в спортната емблема на града. Построеният от фирмата на триото мултифункционален салон бе открит шумно със засилено министерско присъствие, тардиционното рязане на ленти и феерия от фанфари. Хвалбите и големите планове около залата обаче не след дълго се оказаха въздух под налягане след като се оказа, че няма мениджърски план за дейност, а отгоре на всичко и лиценз за провеждане на международни волейболни мачове.
Гърбът на новият парламентарен секретар Десислава не се изчерпва дотук. Внучка е на бившата съдийка в Апелативен съд – Пловдив Евдокия Кемалова. Баба й е наричана „живата история“ на пловдивския съд за последните 40 години. Почти всички знакови дела в съда са минали през разглеждане и решаване от нея – това на Коматевските убийци – героите, застреляли хладнокръвно чейнджаджии; делото срещу сериийния убиец Момата; това на наркобоса Бладимир Куйович и не на последно място знаковото дело за убийството на сестрите Белнейски, където именно на едно от заседанията гони от съдебна зала майката на предполагаемия убиец на момичетата. В професионаланата биоргафия на Евдокия Кемалова се записва и едно от последните решения по т.нар. „ислямско дело“. Всичките тези нюанси от работата на бабата на Десислава Кемалова обаче бледнеят пред предложението за член на Висш съдебен съвет /ВСС/. То е отправено през 2003 г. от страна на ДПС.
Дядото на новото попълнение в екипа на Кунева също не е за подценяване. Съпругът на съдия Евдокия Кемалова – Костадин, има влог от близо 1 млн.лв. във фалиралата КТБ. Парите той е скатал от печалбата на софтуерна къща, продаваща счетоводен софтуер и съответно обслужваща финансово-счетоводния бизнес. Странно голямото богатство, придобито от подобен вид дейност, дядото е сложил на влог в КТБ, който след „падането“ на банката губи. Скандалното в случая е, че съпругата му съдийка не е обявила подобно богатство в декларацията в Сметна палата, която подава ежегодишно.
ПО СТЪПКИТЕ НА ДЕПУТАТА ОТ ДПС ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
Злите езици в МОН предричат на Десислава Кемалова бляскава кариера. Не защо да е, защото трудовата й книжка стартира ударно, също като тази на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той започва кариерата си именно като парламентарен секретар, но в Министерство на транспорта по времето на царското управление. Той беше на едва 19 години и при това без висше образование, когато дефилира в парламента като секретар на ведомството.
СКАНДАЛИЗИРАЩИЯТ ВЪНШЕН ВИД И ПОВЕДЕНИЕ НА НОВИЯТ ПАРЛАМЕНТАРЕН СЕКРЕТАР
Досущ като партийната си лидерка Меглена Кунева, която преди време бе изловена да танцува кючеци, и новият парламентарен секретар на МОН Десислава Кемалова има нетолкова прилични фотоси. На една от снимките й, изтекла в публичното пространство, ярко личи чалга визията й – вафли в косата, мрежест чорапогащник, мини жуп и изрисувани вежди са част от излъчването на младото момиче.
“Очевидно кифлите не само нахлуват и превземат живота ни, изскачат от билбордовете и заразяват малките момиченца със синдрома „кифлос булгарикус“, но и... започват да ни управляват“, коментират възмутени колеги на Кемалова. А от изтеклата в социалните мрежи снимка ясно се вижда, че животът на младата чалга жрица на любовта е всичко друго, но не и образование и култура.
Перверзният поглед и модела чорапогащник, използван най-често от момичета, заработващи на постровните вече магистрали, издават силно желание за сексуални преживявания непознати за академичните общности.
Предположения за скандалното назначение са много - от недостижимите постижения в креватното джудо прилагани в леглото на някой високопоставен наш управник до родствена връзка с позорната министърка Меглена Кунева.
 Дали Десислава Иво Кемалова ще се справи с двете си основни задължения - да организира взаимодействието на Министерския съвет и на министър-председателя с Народното събрание и с ръководствата на парламентарните групи и да координира дейността на парламентарните секретари на министрите при представянето на правителствената политика и на внесените от Министерския съвет законопроекти, решения, доклади и отчети пред Народното събрание, предстои да стане ясно…
 
Златен бизнес: Ето как чиновници от МС са въртели далавери с безценни юбилейни монети
04.05.2016
 Служители на Министерския съвет са си организирали бизнес със златни и сребърни монети, собственост на МС. Това лъсна, след като решение на Комисията за установяване на конфликт на интереси ги уличи.
Целият отдел “Финанси” на Министерския съвет е участвал в покупката на възпоменателни монети “120 години Министерски съвет”, става ясно от решението. Проверката за конфликт на интереси е образувана след доклад на главния инспекторат на МС от април 2015 г. Веднага след него всички чиновници са били уволнени от главния секретар на МС, уточнява „24 часа”.
Петима служители са извличали облага за себе си, като са купували възпоменателните златни и сребърни монети на стойността, на която са доставяни от БНБ. Тези монети са поръчани през 1999 г. и трябвало да се ползват като представителни подаръци.
Чиновниците, които имали за задача да инвентаризират и пазят монетите в МС, са си ги продавали на тройно по-ниски от пазарните им цени, установила проверката. Така например служителят Г. Е. си купил 15 златни и 11 сребърни монети, като платил на МС 5468 лв. за тях, а пазарната им стойност била за 16 297,50 лв. Друг чиновник с инициали М. Л. взел 16 златни и 1 сребърна монета срещу 5693 лв., а по пазарна стойност трябвало да плати 17 654,50 лева.
Всички сделки са ставали в периода май 2010 г. – март 2015 г., установила проверката на главния инспекторат. През това време МС не е обявявал, че монетите са за продан. В този период пазарната цена на златните монети била между 866 и 1136 лв. според данни на БНБ, а чиновниците си ги пазарували по 355 лв. При сребърните монети пазарната цена се е движела между 19 и 36 лв., докато петимата от отдел “Финанси” си ги осигурили по 13 лв. бройката. Освен това върху сделките със сребърни монети се дължал и ДДС, който чиновниците не плащали.
Според данни на МС в периода 1999-2015 г. са продадени 149 златни монети, а са подарени 90. Петимата чиновници са закупили общо 34 златни монети.
 
Преметнаха ни с поръчки за 2 милиарда - четирите работни дни преди 15 април чиновниците са успели да пуснат 1476 конкурса и още 714 публични покани.
21.05.2016
Има една страна, която е най-корумпираната в Европейския съюз. В един момент нейните управници дотолкова се оплели в схемите при разпределянето на публичните средства, че решили да напишат изцяло нов Закон за обществените поръчки. Още повече че имало и натиск отвън. Така, казали си те, хем народът, хем началниците в Брюксел ще видят, че имаме воля за промени. Но нещата не потръгнали гладко и изминала цяла година, докато нещата се нагодят така, че всички да ги харесват. Междувременно, за да не изглежда, че нищо не се прави, вождът на злощастната държава решил шумно да прекрати няколко големи търга - с обяснението, че е по-добре да се пуснат пак, когато влязат в сила новите, по-прозрачни разпоредби. За това знаменателно събитие била определена датата 15 април. Само че докато началникът думкал тъпана, подчинените му тихомълком усилено работели да задействат колкото се може повече поръчки - не само спрените, преди да се случи голямата промяна.
Това е накратко сюжетната линия, която наблюдавахме през последните няколко месеца. А постигнатият от тези трудолюбиви чиновници резултат наистина е впечатляващ. В четирите работни дни преди 15 април те са успели да пуснат 1476 обществени поръчки и още 714 публични покани. Това е десет пъти повече, отколкото в седмиците, когато не влизат в сила нови нормативни текстове. Само на 14 април са обявени 631 поръчки - почти колкото са резултатите за целия март. Ден по-рано е даден старт на още 445 процедури. Така че, откъдето и да я погледнеш, активността е била невероятна.
Но не само броят е впечатляващ. Разпределените чрез тези търгове пари са около 2 млрд. лева. Което е равно на една четвърт от всичките похарчени през миналата година средства за обществени поръчки. И то само за четири дни!
Най-сериозно кесията е развързал военният министър Николай Ненчев. От 12 до 14 април неговото ведомство е обявило, че ще похарчи цели 68.7 млн. лева. Близо половината от тях ще отидат за доставката на 10 двигателя РД-33, серия 2, за самолети МиГ-29. Още 13 млн. лв. са заложени за 7 агрегатни кутии (КСА-2) на бойните самолети, а за други резервни части и консумативи са предвидени 5 милиона. Всички контракти по тези поръчки ще бъдат със срок на изпълнение 12 месеца.
Сериозни суми ще плати Министерството на отбраната и за невъоръжена охрана на освободени войскови имоти. Прогнозните разходи за тази работа на територията на областите Велико Търново, Монтана, Враца, Добрич и Бургас са 2.9 млн. лв. за 24 месеца. Малко по-евтино ще излезе сигурността на терените в Хасково, Стара Загора, Пазарджик, Пловдив и Сливен. Отделно, за ремонт и тригодишна поддръжка и обновяване на 70 автоматични телефонни централи, ще бъдат дадени над 3 млн. лв., а още два милиона ще глътне изграждането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който ще се помещава в "София тех парк".
Иначе най-голямата единична поръчка в лавината от миналата седмица е дело на софийската болница "Пирогов". Процедурата е на стойност 76 321 452 лв. и целта й е доставка на различни медицински консумативи, разделени в 261 обособени позиции. Според документите с избраните изпълнители ще се сключи двугодишно споразумение, което означава, че поне до средата на 2018-а лечебното заведение няма да провежда нови търгове за такъв вид консумативи.
Националната кардиологична болница пък е заявила, че иска да купи медицински изделия за 15.3 млн. лева. Почти 9 млн. ще даде за такава апаратура и пловдивската Многопрофилна болница за активно лечение. Над 100 са общо търговете, обявени от здравни заведения в дните преди 15 април.
След като в началото на месеца община Варна обяви повторно спряната по заръка на премиера Бойко Борисов поръчка за ремонт на улици на стойност 120 млн. лв., на 14 април кметството е задействало друг мащабен конкурс. Той е за проектиране и изпълнение на строително-ремонтни дейности при реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в морската столица. Бюджетът му е над 32 млн. лева. Но това въобще не е всичко. Кметът на Варна Иван Портних е пуснал още една дузина търгове, преди да започне да действа новият Закон за обществените поръчки. Сред тях се откроява тази за избор на експерти, които да подпомагат управлението на всички проекти на общината, финансирани от оперативната програма "Региони в растеж". Начинанието ще струва 1.5 млн. лева. В бързината е помислено дори за доставката на автомобилни гуми за превозните средства от градския транспорт срещу 600 хил. лева.
Подобно е положението и в Бургас. Тамошната управа набързо е придвижила документите за поръчки на стойност няколко десетки милиона лева. Най-внушителна - за 34 млн. лв., е процедурата, по която ще се избират фирми за проектиране, изграждане и реконструкция на детски площадки, спортни комплекси, игрища и други съоръжения. Контрактите с изпълнителите ще са за срок от 48 месеца, което идва да подскаже, че няма друга причина за спешното организиране на толкова мащабно договаряне - освен влизането в сила на новите разпоредби. Преди реформата беше обявен и конкурсът за реконструкция на ул. "Крайезерна", по която е планувано да се изведе транзитният трафик от и към Южното Черноморие. Стойността на този обект е 17.7 млн. лв., а срокът за реализацията му - 270 дни. Други над 8.5 млн. лв. ще бъдат похарчени за ремонт на дворовете в различни детски градини, а за обновяване на междублокови пространства в ж.к. "Възраждане" са предвидени още 4 млн. лева.
И община Стара Загора се е задействала с документите за ново строителство, основен ремонт, рехабилитация, реконструкция и текуща поддръжка на уличната мрежа срещу повече от 9 млн. лева. Докато по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради община Перник е обявила търг за около 15 млн. лева.
Сред големите възложители от миналата седмица се нарежда и Националната компания "Железопътна инфраструктура". Само с две процедури тя е наредила на масата повече от 43 млн. лева. Парите са приготвени за изграждане на четири пътни надлеза в участъка Септември - Пловдив, както и за строителен надзор на втората фаза на проекта "Рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас".
От своя страна държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" изведнъж се е присетило за проектирането и строителството на сграда за конгресен и научноизследователски център за контрол на Черно море. В този случай прогнозната стойност е 18 млн. лв., а срокът за изпълнение 25 месеца.
Не на последно място внимание заслужават и електроразпределителните дружества, които, макар и частни, също са задължени да спазват Закона за обществените поръчки. "ЧЕЗ Разпределение България" например е обявило на 13 април конкурс за доставка на трифазни сухи разпределителни капсуловани трансформатори. Според разчетите устройствата ще струват 34 484 780 лв., но ще бъдат купувани на етапи в следващите четири години. А "Енерго-Про Мрежи" е заявило, че иска нови електронни електромери за 18.2 млн. лева.
Със сигурност могат да бъдат посочени и други примери за харчене на публични средства, но по-важното е друго. След влизането в сила на новия закон държавата и общините са свели до минимум обявяването на нови търгове. На самия 15 април процедурите са само 18, вероятно изостанали от предния ден. После, в понеделник (18 април), е имало само два конкурса. По всяка вероятност този застой ще продължи поне още няколко месеца, тъй като са необходими редица допълнителни неща за прилагането на новите разпоредби. Всички възложители например трябва да приемат общи стандарти на договорите и да въведат Единна декларация за обществени поръчки. Новите разпоредби изискват и разделянето на търговете на обособени позиции, за да се улесни участието на по-малките фирми. Въвеждат се също нови критерии за "икономически най-изгодна оферта", като по-силен акцент е поставен върху качеството, екологичните норми, социалните аспекти или иновациите. Изменя се и схемата за т.нар. договаряне без предварително публикуване на обявление, при което няма реална надпревара между кандидатите, а възложителят еднолично решава на кого да възложи съответната задача.
Но може би най-същественото е, че се въвежда електронизацията на целия процес - от обявяване до приключване на конкурсите, включително и обмена на информация между възложителите и участниците в надпреварата. Това ще стане чрез използване на единна, централизирана платформа за обществени поръчки, стимулиране на централизираното възлагане, развитието и въвеждането на нови форми като динамични системи за покупки и електронни каталози. По този начин субективната намеса ще бъде сведена до минимум, което не е много по вкуса на чиновниците.
 
Разврат с европарите на държавата: чиновници с по 7200 лв. заплата и имитация на дейност!
06.06 2016
 Държавни служители са получавали по 7 158 лв. месечна заплата. Бомбастичните възнаграждания са изплащани на определени чиновници през 2014 г. от управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“.
Скандалните данни се съдържат в одитен доклад на Сметната палата за изпълнението на „Административен капацитет на органи за управление на средства от Европейския съюз“  и обхваща периода от 1 януари 2007 г. до началото на 2014 г., показа проверка на Епицентър.бг. Оказва се, че у нас заплащането в държавния сектор е далеч по-високо от това в частния, с което се обяснява и необичайният наплив на младежи да се уредят за чиновници. В подопечната на строителния министър Лиляна Павлова оперативна програма „Регионално развитие“ средната заплата е 2 353 лв.
Крупни заплати срещу минимум усилия получават и в управляващият орган на оперативната програма „Конкурентоспособност“ – Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката. Там определени чиновници са прибирали по 6 900 лв. при средна месечна заплата от 2125 лева. Подобна е и ситуацията в Програмата за развитие на човешките ресурси, където най-високите месечни заплати са  6300 лв. Определени държавни служители от програма „Околна среда“ пък са получавали по 6200 лв., а в управляващия орган на програма „Транспорт“ по „едва“ 5 557 лв.
Данните на Сметната палата показват, че служители на Разплащателната агенция към Министерство на земеделието са получавали по 6 427 лв. при средна заплата от над 2 170 лв. Необяснимо прахосване на европари е регистрирано и в Централното координационно звено на европейските програми, което е на подчинение на администрацията на Министерския съвет. Одиторите констатират, че през 2014-а там са плащани заплати от порядъка на 6877 лв.
Финансовото министерство е отказало да представи информация за програмите „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“. От доклада се разбира, че за разпределянето на европарите са наети 1 647 души. Очаквано текучеството е изключително ниско – около 6,4% годишно, тъй като е повече от очевидно, че условията за работа са перфектни, а натоварването – минимално, съчатано с традиционната за бюрокрацията имитация на заетост.
Изнесените данни за бомбастичните заплати би трябвало да притеснят премиера Бойко Борисов, тъй като той многократно е подчертавал, че държи неговата заплата да бъде най-високата в държавното управление. Не е ясно как би реагирал, когато разбере че през няколко врати от кабинета му в Министерски съвет – в Централното координационно звено на европейските програми, неизвестни нисши държавни служители и сътрудници по европрограми, прибират суми от порядъка на 6900 лв. През последните месеци на тази година, заплатата на министър-председателя е 4 330 лв., което е с 2570 лв. по-малко от тази на привилегированите чиновници.
В заключение, одиторите на Сметната палата пишат, че „дейността на инспекторатите, като орган за осъществяване на административен контрол, не е достатъчно ефективна по отношение анализа и оценката на корупционния риск за гарантирането на почтеното поведение на държавните служители, в това число на служителите в органите за управление на средства ропейския съюз.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар