вторник, 21 февруари 2017 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ



Босът на “Орион” издъхна в ръцете на жена си .

30.07.2009


"Румене, Руме", простенал в предсмъртен вопъл името на сина си босът на "Орион" Румен Спасов в нощта срещу понеделник. Стиснал ръката на 16-годишното момче, надигнал се, опрял се на лакти, извикал и жена си Веска Меджидиева. Тримата седели безмълвно, хванати за ръце. След минути Спасов се отпуснал върху жена си - вече не дишал.
Така завършва пълният с обрати жизнен път на бившия контраразузнавач, а после бизнесмен и бос на Виденовия приятелски кръг. Румен Спасов умря като емигрант в Кейптаун, Южна Африка, на 63 години, след 2-годишна мъчителна борба с рака.
Днес в Кейптаун в тесен кръг ще има опело в негова памет, казаха близки на Спасов. Преди 6 месеца той се помирил с Меджидиева, с която бяха в тежка разпра и развод. Преди смъртта му обаче се събрали пак под един покрив.
През февруари Спасов се върнал от поредна операция в клиника в Швейцария, където често ходел и на химиотерапия.
Веска Меджидиева е с Румен 23 г. "Много ми е тежко, сама съм, но трябва да го погреба както трябва", сподели тя вчера.
"Поиска ми своеобразна прошка. Заради детето и заради мен се събрахме. От февруари го гледам денонощно. Последните му думи бяха: "Руме, Весе!", сподели с неохота по телефона примата на "Орион" вчера.
Къщата в Южна Африка, в която живя и почина Румен Спасов. Тя е купена на кредит и ще бъде част от наследството на бизнесмена. СНИМКИ: "24 ЧАСА"
"Тръгнала съм към моргата да занеса дрехи. Искам да го погреба, да го изпратя както трябва - добре. 23 години сме живели заедно."
Със сина й решили да кремират мъртвия.
"Един ден, живот и здраве, като се приберем в България, ще го погребем в гроба на свекър ми", обясни Меджидиева.
Румен Спасов е син на ген.-лейтенант Мирчо Спасов. Той бе зам.-министър на вътрешните работи по времето на Тодор Живков, а след 1989 г. бе подсъдим по делото за лагерите в Ловеч и Скравена. Майката на Румен - Кина, катастрофира през 1973 г. и дълго е в инвалидна количка. Умира 3 месеца след мъжа си през 1993 г. На нея е кръстена дъщерята на Румен от първия му брак с Венета Спасова. Младата Кина живее в София.
"Не искам да коментирам", каза вчера дъщерята в отговор на въпрос знае ли каква е съдбата на баща й.
Спасов е зодия Близнаци. Завършва английска гимназия в София, военното училище в Търново и Висшия икономически институт "Карл Маркс". Уволнява се през 1968 г. и постъпва в контраразузнаването. През 1982 г. е уволнен оттам. По думите му - защото нарекъл пред свидетели тогавашния вътрешен министър "дришльо". Бил вбесен, че са пенсионирали баща му. Няколко години остава безработен, после подхваща бизнес.
Името му нашумя покрай приятелския кръг "Орион" - той бе президент на фирмата "Орион Комерс", но през 1992 г. формално излезе от нея.
Биографията му е белязана от два скандала - единият с орионските фирми и съмненията за поръчителство при убийството на бившия премиер Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г.
Другият - с парите на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ) и 6-те милиона на руския бизнесмен Майкъл Чорни. Те бяха причината орионското семейство да напусне България и да се установи в ЮАР. Меджидиева заминава през 1996-а, а Спасов - през 1997 г.
Виновни за убийството на Луканов до днес няма. За разстрела бяха обвинени 5-има души. Прокуратурата твърдеше, че са участвали в заговор, предизвикан от това, че Луканов бил във война с "Орион" и пречел на шефа на "Колонел" Василев и негови бизнес партньори. В съда тази теза не издържа. Румен Спасов бе само свидетел по делото, разпитван е веднъж, и то само в следствието.
В края на декември 2005 г. той осъди висш следовател заради публично изявление на 29 ноември 2003 г., че "мотивът за убийството е прекалената омраза между Румен Спасов и Луканов" и че босът на "Орион" не е между обвиняемите само защото е напуснал България.
Спасов заведе дело за клевета и поиска 50 000 лв. за морални вреди. Спечели 5000 лв. обзщетение. До последно отричаше да има пръст в смъртта на Луканов. "Утрепаха го неговите хора. Изпокараха се, затова", твърдеше Спасов.
Въпреки благоприятната за него развръзка Спасов не се върна в България. Заяви, че няма да го направи, и когато поведе семейна война с Меджидиева. През септември 2008 г. той изпрати писмо до "24 часа", с което декларира, че е готов да свидетелства по делото за парите на БЗПБ и да разкрие нови факти за присвоени $ 3 млн. Тогава той не скри, че предприема отчаяната стъпка по лични причини. Едната бе, че е получил призовка за развод по-рано през пролетта. Другата, че е болен от рак.
Болестта на Спасов е открита през 2007 г. Опериран е през юли и се лекува в Мексико. Често ходи на консултации и химиотерапия в клиника край Цюрих. Отсяда в скъп ходел до една от централните пешеходни зони в града. По това време Спасов поддържа интензивни контакти с първата си съпруга Венета, която е ученическата му любов. Двамата се разделят през април 1981 г. След 12 г. Спасов се жени за Меджидиева. Звездното семейство не се разделя, когато е под прицела на прокуратурата. Спасов защитава жена си, когато Татарчев иска да я екстрадират от ЮАР. Но се изправя срещу нея, когато тя иска развод.
По ирония на съдбата обаче в последната нощ от живота му именно Веска е до леглото на Румен. Тя казва, че в последните месеци двамата са изгладили недоразуменията си, говорили много, но не за миналото, а за настоящето. Спасов се притеснявал, че не е свършил много неща, че трябвало да помага на сина си Румен.
Меджидиева не желае да каже дали покойникът е оставил прощални писма и завещание.
"Има процедури, които трябва да се следват. Предварително не мога да коментирам", казва тя.
За наследството на Спасов се носят легенди. Той казваше - "не е толкова голямо", но има "едно-две неща, които децата ми ще наследят". Притежава апартамент в София и парцел в Резово. Двете му къщи в Кейптаун според печата струват 280 000 долара и били купени на кредит. До 2008 г. той не е бил изплатен. Спасов работил като консултант. Твърдял, че е претърпял финансови загуби.
Тайните около богатството на Спасов може да си отидат с него, но може и да излязат на светло. Приближени на боса на "Орион" казват, че той се е подсигурявал с документи от всякакъв характер. Според близките му много от тях са пренесени в ЮАР, а една част са оставени на доверени хора. Смятал, че през годините много от приятелите му около БСП са станали негови врагове.
"Ако започна да говоря, най-малко един човек ще се притесни", каза той пред "24 часа" през миналия октомври. В лични писма ругаел 3-4-ма от старите си другари. Днес малцина ще го изпратят в последния му път. Други ще останат с надеждата, че Спасов е отнесъл тайните им в гроба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар