вторник, 17 октомври 2017 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 58



Д. Божилов за Фрог: Общинарят от Септември е печелил избори с пистолет?

03.09.2017

В село Виноградец по време на празнуване на детски рожден ден 6-годишно дете убива собственика на заведението. Нищо ново – на детско парти поредният селски дерибей отишъл с оръжие да се весели, пък решил да даде пистолета на рожденика, че и той да погърми на воля.
Случаят щеше спокойно да мине в графата „битови инциденти“, ако от него не се набиваха на очи множество изключително сериозни факти и обстоятелства.
 Лазар Влайков, селският дерибей дал пистолета на детето, се оказва, че е и председател на Общинския съвет на ГЕРБ в гр. Септември, като същият е и регионален шеф на партията. Наред с това той е имал досег с правораздаването като на два пъти е бил оневиняван. През призмата на последната случка и последвалите действия на прокуратурата това няма как да не предизвиква съмнения за предишните случаи.
 По последни данни Лазар Влайков е освободен от ареста без повдигнато обвинение, респ. без взимането на мярка за неотклонение. Прокуратурата се спотайва и не взима отношение по обстоятелството, че пистолета с който са произведени изстрелите е  собственост на Влайков, което предвид тезата, че изстрелите са произведени от 6-годишно дете води към извършено самостоятелно престъпление от Влайков - чл. 338, ал. 3, във връзка с ал. 2 от НК.
 Ал. 2.: Който предостави взривни вещества, ОРЪЖИЯ, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия на лице, ненавършило 18 години, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до пет хиляди лева.
 Ал. 3.: Ако от деянията по ал. 1 и 2 са последвали причиняване на едно или повече лица на средна или тежка телесна повреда, или смърт, или значителна повреда на имот, когато деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Предвид изнесените факти по случая са налице предпоставките за „квалифициран“ състав, който предвижда наказание от 5 до 15 г. затвор за извършителя. Според класификацията на НК това е тежко престъпление. В закона има и още една особеност – ползваната дума „предостави“ – т.е. законодателят счита за предоставяне всяко едно действие извън правилата за съхранение на оръжие и боеприпаси, което улеснява възможността оръжието и боеприпасите да попаднат в ръцете на непълнолетен.
 Производство срещу Влайков за това престъпление обаче няма. Няма и мярка.
И тук не може да не се сетим за шумно прокламираните акции на МВР и Прокуратурата като например „случая с Перата“. Обвинението срещу Перата е за едро хулиганство, за което максималното наказание е до две години лишаване от свобода (т.е. същото е със средна тежест). За сметка на това Перата бе в ареста с най-тежката мярка. Мотивът – можел да извърши и друго престъпление.
 В ареста е и майка изоставила детето си в „Младост”. За това деяние закона предвижда максимална присъда от 3 г. лишаване от свобода (т.е. същото е със средна тежест). Мотивът отново е същият – опасност да не извърши ново престъпление.
В случая във Виноградец обаче са налице множество престъпления и всичките са тежки. Но там мярка няма, да не говорим, че няма и повдигнато обвинение. Прокуратурата мълчи, не предприема нищо и единственото обяснение за това е, че някой се опитва да прикрие нещо.
 Явно за прокуратурата и МВР селски дерибей, който си позволява да вади заредено оръжие за щяло и нещяло не е опасност, дори и когато това е завършило със смърт. Тук резонно възниква въпросът, след като Влайков размахва пистолет по купони дали не го прави и по време на предизборните агитации на ГЕРБ като аргумент за убеждаване на гласоподаватели? Този въпрос обаче също не засяга прокуратурата.
Когато преди време Цацаров беше още кандидат за главен прокурор го бяха попитали защо има толкова много осъдителни присъди от ЕСПЧ във връзка с решения на Пловдивския съд, чиито председател беше. Тогава той отговори, че в неговия съд имат малко по-различно правосъдие. Чухме го и по време на аферата с КТБ да говори за надскачане на законите. Явно този модел успешно е пренесен в прокуратурата, защото там надскачането на закона и по-специалното правосъдие са се превърнали в константна практика. Кога в полза на Влайков, кога във вреда на Перата.
И въпреки ежедневните очевидни злоупотреби от прокуратурата с власт чрез превратно прилагане на закона и много сериозните критики към нейната работа от европейски и други органи, и въпреки мижавото одобрение на обществото, както и безспорния факт, че за 5 г. Цацаров не е успял да постигне нито една осъдителна присъда на злоупотребяващи с власт народни представители, с последните законодателни изменения му дадоха още повече безконтролна власт в ръцете.
А по-сериозното е, че според резултатите на едно скорошно проучване обществото не е наясно с исканията за незабавна съдебна реформа и одобрява предоставянето на още правомощия на главния прокурор.
 Отговорът на въпроса защо е необходима реформа и то на първо място в прокуратурата е ясен – ако не искаме да сме жертви на произвола, такава реформа е жизнено необходима. И трябва да започне с отстраняването на този главен прокурор.


ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Заловиха общински съветник от ГЕРБ да краде от кола на „Какао бийч”!

05.09.2017

В невероятен скандал се забърка общинският съветник от ГЕРБ в Созопол Илиян Стефанов, пише „Флагман“, като се позовава на отлично информирани източници. Парламентаристът е спипан да краде много скъпа част от Ауди S8 на паркинга на Какао бийч по време на закриването на летния сезон. 36-годишният Стефанов, който си изкарва прехраната като треньор по борба в бургаското спортно училище „Юрий Гагарин”, задигнал дистроника от скъпарската лимузина, която била собственост на влиятелен бизнесмен в Слънчев бряг.
На всичкото отгоре се оказало, че двамата със Стефанов били добри познати. Общинският съветник бил издирен и заловен за отрицателно време от служители на РУ-Несебър. Първоначално той опитал да заблуди ченгетата, казвайки, че докато давал назаден със собсветния си автомобил, ударил Ауди-то, а частта паднала и той я прибрал с намерението после да я върне на собственика. След като обаче научил, че всичко било записано на камерите на близко заведение, си признал.
Не е ясно дали Стефанов е знаел от чия кола краде. Той е общински съветник втори мандат в Созопол. Негов баща е легендарният бургаски борец Стефан Иванов, по прякор Чесъна. Той е световен вицешампион по борба, заслужил майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас. Самият Илиян явно е наследил страстта на баща си към спорта и от години създава шампиони в „Черноморец” и спортното училище.
Разследващите останали като гръмнати, след като разбрали какво е направил видният педагог. „На това ли учи децата”, цъкали с език служителите на реда в местния РУП. Източници от ъндърграунда разкрили пред изданието, че новата мода сред автоджамбазите е да се крадат точно скъпи части от автомобилите като дисктроника, който струвал около 7 000 лв.
След това бандитите се свързвали със собствениците и предлагали да им ги върнат срещу откуп, в пъти по нисък от пазарната цена. Някой фирми дори предлагат специални кафези и укрепване на модула срещу подобни набези.
Дистроникът е част от системата за интелигентен круиз-контрол и по функция наподобява радар, който следи за дистанцията на автомобила с намиращото се пред него превозно средство или друг обект. С оглед на професията и положението в обществото на Илиян Стефанов той едва ли си изкарва прехраната с подобна нелегална дейност. Засега остава загадка защо е посегнал на скъпата лимузина.


Избухна поредният „Суджукгейт“: Лидерът на ГЕРБ в Пазарджик – бос на местна чалготека, укривал данъци за 100 бона!

30.09.2017

Синдромът „Суджукгейт“ е напът да се превърне в масово, национално явление. Поне в общините, в които ГЕРБ коли, беси и преяжда с власт.
Този път новините за злоупотреби идват от Пазарджик, където местният лидер на ГЕРБ Найден Шопов е осъден за укриване на данъчни задължения в особено големи размери.
Това стана ясно след проверка на НАП в местната чалготека, която е собственост на Шопов.  От присъдата на Пазарджишкия окръжен съд от 18.05.2017 г. , става ясно също, че  повече от две години Найден Шопов е подавал документи и отчети към НАП  с подправено съдържание, като по този начин  е ощетил държавната хазна с близо 100 хиляди лева от неплатено ДДС. За продажбите в заведението избирателно се издавало и касов бон. По този начин местният гербаджийски шеф не отчита продажби на стойност над 600 хиляди лева!  За тези многобройни данъчни измами и ощетяване на държавата със стотици хиляди левове Шопов е получил административно наказание –  едва 1000 лв. глоба.
Найден Шопов става координатор на ГЕРБ Пазарджик преди няколко години. През 2011 г. е избран за общински съветник, а 4 години по-късно е и неуспешната кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Пазарджик.  Той е собственик на няколко казина и нощен клуб в града.
Явно Шопов е осребрил солидно политическата си позиция, а освен това е прихванал и задължителното гербаджийско самозабравяне, след като е решил, че може да скатава данъци и да мами държавата – същата онази държава, която неговата партия управлява (и източва) в момента. Тази зараза е обхванала ГЕРБ на всички нива – от най-високото до най-ниското, може да се каже, че направо си е част от гербаджийския лайфстайл. Уж подобно поведение не би трябвало вече да ни учудва, но свиква ли се с подобна наглост?


Извънредно! Делян Добрев напуска парламента и политиката: Аз съм смъртоносно ранен политически!

01.10.2017

Делян Добрев напуска парламента и политиката. „Аз съм смъртоносно ранен политически!“ Това заяви самият той в сутрешния брок на БиТиВи, където бе студиото заедно с Елена Йончва.
Името ми е опетнено, това не се търпи повече, заяви той и съобщи, че тази сутрин е отишъл при премиера Борисов и му е събщил, че подава оставка от всичките си постове, за да не тежи на правителството.
Делян Добрев и Елена Йончева влязох в остър спор заради скандала в община Хасково като не пожелаха да седнат един до друг..
Депутатката на БСП за пореден път обвини Добрев в шуробаджанащина и облагодетелстване с европари. Тя отново показа своята снимка, в която е направила схема на служителите в Хасково, които били зет, съученици и братовчеди на Добрев. В нея има и човек, на когото бившият министър е кум. „Не е незаконно. Големият закон е, че първата му братовчедка е шефка на финансова агенция. Това противоречи на Закона за конфликт на интереси“, каза в студиото журналистката. Тя намеси и съпруга ѝ, като го обвини, че печели поръчки за саниране на сгради.
„Заканват се да ме съдят, защото вадя тежки далавери. Държавата е корумпирана, не се плаша. Държавната машина е подчинена на тези хора. Не извадих данни преди година, защото не бях депутат, но като народен представител от Хасково събирах документи за общината. Добрев има бизнес отношения с кмета и зам.-кметовете“, заяви Йончева, която обаче не можа да посочи доказателства, дали депутатът се е облагодетелствал финансово. Тя погледна колегата си и го попита защо е назначил роднини и приятели на ключови длъжности в Хсково? След като седна до нея Делян Добрев, тя стана и напусна студиото.
Депутатът от ГЕРБ каза, че твърденията на колежката му са неверни и ги определи като активно мероприятие.
„Йончева ще носи отговорност за своите думи там, където двете страни предявяват своите претенции. Тя няма нито едно доказателство за тях. Обикалям постоянно студията, за да обяснявам, че няма сестра, но имам зет. Абсурдно е!“, каза още Добрев.
Коментирайки твърденията за шуробаджанащина в община Хасково депутатът от ГЕРБ каза, че „според това, което чу обществото, защото то чува казаното от Йончева и истината не може да излезе наяве, наистина явно е така“.
На свой ред Йончева каза, че първият заместник кмет е бил в едно сдружение с Добрев, което е боравило с еврофондове. Също така, вторият заместник-кмет също е усвоявал със сдружение еврофондове заедно с Добрев. Секретарката на общината пък е кума на Добрев, твърди депутатката от БСП. „Това не е проблем, че те са кумове и така нататък. Това не е незаконно, но тук става дума, засега, за морална позиция. Смятам, че един политик трябва да каже, дали това е морално или не. Но това не е големият проблем. Големият проблем е, че те заемат важни финансови постове“, каза още Йончева.
По думите ѝ, само по програмата за енергийна ефективност Добрев и ортаците му са усвоили над 100 милиона евро.
Що се отнася до заплахите, че Добрев ще я съди, тя каза: „В момента, в който покажеш някаква тежка далавера, те заплашват със съд. Има документи и тези документи са публични. Опитват се да сплашат всеки опит да се покаже колко е корумпирана тази държава“.
„Преди година не бях депутат и не бях запозната с процесите в Хасково, а и не съм се занимавала с вътрешнополитически теми. Сега съм депутат от Хасково. Аз събирам документи за целия регион. Когато свалиха доверието от кмета, към мен се обърнаха колеги, за да направя коментар. Аз им казах, че нямам цялата информация за региона, но все пак реша да представя цялата картина“, каза още тя.
„Как може да назначите в общината всичките си роднини в общината без конкурс. Откъде намирате тази наглост и смелост, да направите тази схема. Действително ли сте смятали, че това ще остане скрито“, обърна се тя към Добрев.
„Истината не може да излезе на яве, защото не я рисуваме с диаграмите на госпожа Йончева. Аз съм по-близък ученик с президента Радев, отколкото с тези хора. Схема няма, целта беше да се опетни името ми. Да бъда злепоставен публично, за да стане положението нетърпимо.
В очите на хората аз вече не съм професионалист, не си разбирам от работата, не съм почтен човек. Ще си търсим правата в съда, аз и всички засегнати по тази тема. Могат да те изкарат без вина виновен. Само трябва да направят добре структурираното мероприятие. Ще я съдя за всичко изречено тук, за всичко изречено, което ме засяга“, отвърна ѝ Добрев.
Той подчерта, че „Йончева е отказа дебат с мен, защото искаше да си дърдори глупостите, а когато аз говоря тя се намесва. В община Хасково има най-ниски цени за саниране на блок в цялата страна. По-прозрачно изпълнение на програмата няма в друга община“, каза още депутатът от ГЕРБ.
„Не съм се облагодетелствал от държавни пари. Тази сутрин бях при приема Борисов. Той се върна от Талин. Случват се хубави неща за страната, а цялата държава се занимава с щуротиите на Йончева. Казах му че положението е нетърпимо и му казах, че се отказвам, подавам оставка, от всичките позиции, които заемам. Не искам да тежа на правителството. Никога не съм се стремял към тази власт. Мисля, че съм направил достатъчно важни неща. На всеки един политик му идва на края на кариерата, Гордея се с това, което съм постигнал“, каза още Добрев.
„С премиера винаги съм имал отлични отношения и е споделял идеите ми. Той вижда, че достойната постъпка е да си подам оставка. Той не ми противоречеше. Не следва друго от финал на политическата кариера“, коментира Добрев. Раниха ме смъртоносно от кръга на Йончева“, каза още Добрев, който признава, че кметът Беливанов е бил негова вина.
Бившият министър допълни, че животът не започва и не свършва с политиката.
„Йончева е влязла по шуробаджанашки начин в политиката, защото беше приятелка на Сергей Станишев. Да не се прави на морален стожер“, каза още Добрев. Той обобщи, че се отказва от политиката заради опетняването от страна на червената депутатка. Водещата Жени Марчева му стисна ръката и го поздрави, че постъпва мъжки, което все по-рядко се случва в българската политика.
По думите му, причината за скандала с кмета и „добре скалъпените лъжи“ на Йончева за огромните инвестиции в Хасково в размер на 140 милиона евро.


Кумицата на Цветанов - зам.-министър на спорта... гейтът нахлува в София, чакайте да видите какво още иде...

Кум-дрийм-тийм гейтът неудържимо ускорява към самия център на властта. Освен, че скоро ще изгори друга местна феодалка - Цвета Караянчева, която е направила същия семейно приятелски бизнес в Кърджали, освен това, вече започват да изплуват същите схеми и в самото правителство. Очевидно крак ще повлече Цветан Цветанов, считан за основния кадровик на ГЕРБ.
Към настоящия момент, неговата кумица Ваня Колева, е заместник-министър на спорта. Тя, в периода 2014 г. – януари 2017 г. е била парламентарен секретар на ведомството, отново нагласена там от партията си. А с настоящото правителство се издигна до втора след министъра.
Цветанов и съпругата му Десислава са кумували на семейство Колеви през септември миналата година, става ясно от официалната интернет страница на партия ГЕРБ. От съобщението на сайта разбираме, че церемонията се е провела в манастира “Свeта Бoгopoдица” в Арбанаси, а двамата младоженци се врекли отново, "след 33-годишен граждански брак". Съпругът Николай Колев е бивш национален състезател по колоездене и осми на световното първенство в Лестър от 1982 г.
Ваня Колева е завършила е Треньорския факултет – лека атлетика, в Националната спортна академия „Васил Левски“. На последните парламентарни избори тя беше на 12 място в листата на ГЕРБ от Добрич.
Съвсем скоро предстоят мега – роднински скандали в центъра на правителството, довериха ни запознати. ГЕРБ са целите изградени върху шуробаджанащина и корупция, и очевидно външните фактори вече са позволили това да стане публично известно...


Дават на калинка на ГЕРБ 46 000 лв., задето е информирала за водния цикъл в Добрич

04.10.2017

Секретарката на кмета, пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ, бивш зам. кмет на Балчик и прочие са включени в звеното за изпълнение на проекта на водния цикъл.
Те няма да работят на терен, само ще администрират, но за сметка на това ще получават солидни възнаграждения.
Ще имат и специален офис, който се намира на улица „Йордан Йовков“ в Добрич. Засега няма информация колко ще струва
Бележник съобщи още през март, че общата заделена сума само за заплати на назначените в админстративното управление на водния цикъл е 455 хиляди лева. Сведенията за парите, за възнагражденията на лицата, както и имената им, получихме от община Добрич след запитване по ЗДОИ.
Заради тоталната липса на информация за водния цикъл, заради това, че гражданите не са уведомени нито къде ще се прави подмяна, нито пък са наясно каква част от градското водно трасе ще бъде обновена, решихме да обявим повече подробности за хората, които трябва да свършат това. Защото според кмета Йорданов водният цикъл е започнал официално на 19 юли, когато шумно бе направена първа копка. А малко по-късно стана ясно, че общината е обявила 5 официални церемонии – „първи копки и рязане на ленти“, свързани с водния цикъл на града, и те не включват тази първа копка. За рязане на лентички, кафе паузи и подобни обаче са заделени над 200 хил. лева.
Кога е започнал водният цикъл, ние не се наемаме да гадаем. Какво точно ще включва и откъде ще минава, за добричлии е пълна загадка. Ето обаче лицата, които отдавна трябваше да съобщят това. Ето и възнагражденията, които кметът Йордан Йорданов е определил:

Звено за изпълнение на проекта по водния цикъл

1. Ръководител на проекта: инж. Живко Неделев, бивш зам. кмет на Балчик – 75 330 лв.
2. Координатор: инж. Добринка Михова, главен експерт в Дирекция УТИОС – 58 590 лв.
3. Експерт комуникация, информация и публичност: Галина Миткова, началник на канцеларията на кмета и пиар – 46 035 лв.
4. Юрист на проекта: Росица Маркова, юрист на община Добрич – 37 665 лв.
5. ВиК инженер, направление пречистване: Николай Читърлиев – 58 590 лв.
6. ВиК инженер, направление ВиК: инж. Димка Атанасова-Петрова– 58 590 лв.
7. Експерт счетоводство и финанси: Божанка Вуцова, общински съветник от ГЕРБ – 50 220 лв.
8. ВиК инженер, представител на асоциирания партньор: инж.Димчо Димов – 35 573 лева
9. Служител, отговарящ за съхранението на документацията: Мария Йорданова, секретарка на кмета на Добрич – 34 407, 50 лв.

Проверка на Бележник установи, че Божанка Вуцова, в качеството си на общински съветник, е гласувала заема за водния цикъл, който община Добрич трябва да изтегли. Става дума за 11 млн. лева кредит. 10 млн. от тях са предназначени за дофинансиране на средствата за водния цикъл, който е на обща стойност 115 млн. лева. Има ли конфликт на интереси в случая, оставяме на преценката на контролните органи.
Засега само ще обясним, че Божанка Вуцова бе счетоводителят на проекта за депото в Стожер. Припомняме, че заради калпави сметки в този проект Добрич бе санкциониран с 4 млн. лева финансова корекция.


Нов „кумгейт“ във Варна: Кметът Портних подарил общински имот на свои роднини .

04.10.2017

След разразилите се скандали с далаверите и шуробадженащината на герберските босове в почти цяла България, лъсна и нов „кумгейт“ с кмета на Варна Иван Портних.
Кметове откриха хитър начин да се справят със закона за конфликт на интереси, показа проверка на classa.bg.
За да избегнат изискванията на закона, който забранява облаги за близки роднини по съребрена и сватова линия, местните властимащи, които взимат решения как да се разпределя бюджета и как да се разпореждат с общинската собственост облагодетелстват по-далечни роднини, на които прехвърлят фирмите си. Такъв е случаят с кмета на Варна Иван Портних кмет на Варна от ГЕРБ, който е дал без конкурс и без търг общински имот на фирма на негови роднини.
Подаръка е станал на последната сесия на Общинския съвет за 2013 година, когато местният парламент е гласувал решение да даде за срок от пет години частна общинска собственост в ж. к . „Вл. Варненчик“. Това се казва в сигнал до редакцията, придружен с документи. Въпросният общински имот се състои от временен обект със застроена площ от 275 км. м и свободна площ от 1125 кв. м. Фирмата, получила имота е „Метан Груп“ ООД и стопанисва метан-станция. Собственик на 35% от капитала на фирмата до 24.07. 2014 година е Вилислава Портних, съпруга на кмета, сочи справка в ДАКСИ. На тази дата г-жа Портних прехвърля дела си на Борис Касабов, който е първи братовчед на майка й.
Скандалът с имота всъщност гръмна след проверка на решението на Общинския съвет, за да се изясни дали става дума за грубо нарушение на закона или не. Това не е първият случай, в който Портних и „Метан груп“ ООД попадат в центъра на общественото внимание, показва справка в интернет.

Във вихъра на скандалите

Лятото на 2013 година разследване на TV7 уличи в конфликт на интереси бизнеса на съпругата на новия кмет на Варна Иван Портних – Вилислава Портних. По това време Вилислава Портних още не е прехвърлила дела си на своя братовчед, сочи ДАКСИ. Разследването показа, че Вилислава Красимирова Портних е съдружник в дружеството „Метан Груп“ ООД, с ЕИК: 103823303, със седалище и адрес на управление: гр. Варна, бул. „Сливница“, № 181б. Нейното дружество е спечелило конкурс за обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за последните шест години, на стойност 1 119 500 лв. По време на провеждане на конкурса за възлагане на обществената поръчка, представител на Общински съвет – гр. Варна в управителния орган на дружеството ВиК – Варна е Красимир Маринов, който е баща на горепосочената г-жа Портних. Дружеството „Метан Груп“ ООД е единственият явил се кандидат в проведения конкурс за възлагане на обществена поръчка, разкри тогава журналистическото разследване.
Фирмата „Метан Груп“ ООД, която е получила за срок от още 5 години недвижим имот – частна общинска собственост в ж.к. „Вл. Варненчик“, местност „Планова“, състоящ се от временен обект с обща застроена площ 275 кв.м. и свободна площ 1 225 кв.м. с фактически собственик тъстът на Портних – Красимир Маринов и юридически – Борис Николов Касабов – първи братовчед на тъщата на кмета ли е и ако това е така, не е ли конфликт на интереси според юристите на общината?
Собствеността на „Метан Груп“ ООД е публично достъпна и може да бъде установена в Търговски регистър. Според юристите на община Варна конфликт на интереси в случая няма. По темата може да се произнесе и областният управител Иван Великов, който има правомощия да оспори това решение на местния парламент в съда.
Наистина ли имотът е отдаден без конкурс и търг и ако е така, защо?
Въпросният терен, на който има изградена метан станция, е отдаден за временно ползване с решение на общинския съвет на Варна през 2003 г. С настоящото си решение местният парламент удължава срока за ползване на имота до 5 г. или до реализиране на мероприятия, свързани с разширение на бул. „Цар Освободител“. Предложението е прието на сесия единодушно от общинските съветници, включително с участието на представители на БАСТА. Дружеството „Метан Груп“ ООД е единствената фирма във Варна, която обслужва гражданите с метан на територията на града.


.

Няма коментари:

Публикуване на коментар