вторник, 12 декември 2017 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 50


36 г. затвор за адвоката от Пловдив и шестимата му помощници за палежи на коли, къщи и поръчителства на 2 убийства .

25.10.2017

Пловдивският окръжен съд постанови общо 36 години затвор за адвокат Владимир Елдъров и шестимата му помощници - извършители на палежи и поръчителства на две убийства.
Цял час съдия Станислава Бозева чете присъдата. На трима от тях - Владимир Елдъров, таксиметровия бос Радослав Керанов и на Светлин Спасов тя замени мерките им в постоянен арест. Те бяха закопчани с белезници в съдебната зала и отведени под стража.
"Задържат ме отново", написа в есемес Владимир Елдъров, докато слушаше решението. Той получи общо 7 години и 6 месеца, които трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Той беше признат за виновен, че склонявал да бъдат убити неговите конкуренти - адвокатите Мартин Мерджанов и Димитър Деков. Техните коли са били опожарени, като за сплашване на Деков в шкодата му е била подхвърлена обезглавена кокошка.
Елдъров е осъден и за подбудителство на палежи общо на 2 къщи - в Марково и Баня, на 4 автомобила - в Пловдив и Марково, на джип в Баня и на трактор в село Зелениково. Това е станало в периода между 10 октомври 2013 г. и 29 март 2014 г. Съдът наложи 7 години и 6 месеца лишаване от свобода на Мартин Поптолев за палежи. 6 години затвор получи Светлин Спасов, а таксиметровият бос Керанов - 7 години. На Милко Доевски дадоха 4 години затвор. Толкова получи и Петьо Пенев.
Единствено напълно беше оправдан Валери Бодуров. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок. Прокуратурата искаше за Елдъров и Керанов по 10 години лишаване от свобода. "Присъдата е абсурдна, безотговорността ражда несправедливост", коментира защитникът на Елдъров Йордан Давчев. Юристът беше защитаван и от своята майка Даниела Елдърова - уважаван адвокат в Пловдив.
"Синът ми е невинен. Истината е по-силна от всичко и съм убедена, че ще дойде ден, в който ще му се извиняват за това, което му причиниха", каза тя. Според нея, обвинителният акт на прокуратурата е поръчков, а делото е протекло при тежки процесуални нарушения. "Не крия изненадата си от решението на съда. Но затова законът е постановил 3 съдебни инстанции да гледат подобни казуси", допълни адвокат Елдърова. Според нея целта била да се провали професионалната кариера на сина й, който бил проспериращ юрист.


Зрелищен арест! Задържан е Венцислав Сотиров – Мишката .

26.10.2017

Зрелищен арест са извършили преди минути благоевградските полицаи. Задържан е Венцислав Сотиров – Мишката, съобщава struma.bg.
Ударния арест е извършен пред дома на криминално проявения благоевградчанин заради поръчителството на множество палежи на автомобили в областния град, сред които колите на бившия общински съветник Бисер Стойчев и съпругата му.
Димитровден за кримката започна с тараш в дома му, който се намира в промишлената зона на Благоевград. При появата на репортер на медията , Венци Сотиров – Мишката вдигна ръцете си за да покаже, че е с белезници.
На място пред дома му, освен ченгетата бе и Районният прокурор Борислав Ковачки.


Извънредно от прокуратурата: Разбита е мощна престъпна група, върлувала в България и още 4 страни, десетки са арестувани!

26.10.2017

Разкрита е мащабна организирана престъпна група за нелегално превеждане на мигранти. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. Днес на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания се провежда мащабна операция за неутрализиране на организирана престъпна група, действаща на територията на петте държави и незаконно превеждаща чужди граждани от страните Афганистан и Пакистан в страни от Европейския съюз.
Между България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания през март 2017 г., с участие на Евроджаст и Европол, бе сключен съвместен екип за разследване /СЕР/. Съдебните власти в петте държави извършват координирано и съгласувано действия на територията на собствените си страни, с подкрепата на Евроджаст и Европол.
Тази група транспортира незаконните мигранти чрез автомобили, в които имало изградени специални тайници за превозваните лица, с цел да не бъдат установени при извършване на проверки от граничните власти. В държавите от СЕР се събират доказателства и за извършване на престъплението „пране на пари“ от организираната престъпна група. Разследването срещу тази група е започнало през 2016 г. във Великобритания и Холандия, които са установили, че дейността на групата се осъществява и на територията на други три държави в ЕС. В България разследването срещу групата е започнало в началото на месец март 2017 г. от Специализираната прокуратура.
Операцията е логистично подпомогната от Европол, която е предоставила информация за особеностите при разследването в различните правни системи. Европол участва в днешната операция чрез предоставяне на анализ за провеждане на операцията. Беше анализирана и обменена в реално време информацията, което доведе до координирани действия на територията на петте държави.
На територията на България, под ръководството на Специализираната прокуратура, се провеждат процесуално-следствени действия на територията на гр. София, гр. Ловеч и гр. Враца. До момента са извършени 24 претърсвания, 17 от които с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд, а 7 при условията на неотложност.
До момента са задържани общо 42 лица. В България са задържани 7 лица, в изпълнение на издадени европейски заповеди за арест по искане на Белгия и Франция. В Белгия са задържани 13 лица, а във Великобритания задържаните лица са 22. Създаден е координационен център в рамките на Евроджаст с участие на всички национални бюра на заинтересованите държави и аналитичния отдел на Евроджаст, който продължава да работи в момента и координира действията на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания. Действията продължават.


Неизвестни мъже пребиха общинарка във Велинград .

26.10.2017

Общинската съветничка от Велинград Екатерина Каферинова от Народен съюз е нападната и бита посред бял ден от двама неизвестни засега мъже.
Те я издебнали, докато излизала от поредната сесия на местния парламент и й нанесли побой, докато се опитвала да се качи в колата си. Пострадалата е със счупена челюст и травми по лицето, съобщи "Дарик".
Съветничката е прегледана в болница, но не е настанена за лечение.
Засега полицията работи по версията за разчистване на лични сметки, а не свързани с обществената й дейност.
Каферинова не за пръв път става жертва на агресия. Точно преди 10 години, през 2007-ма, в дома й беше хвърлен коктейл "Молотов", после беше взривен автомобилът й.


Кметът на Батак Петър Паунов е обвинен, че възлага обществени поръчки на сина си .

03.11.2017

Общинският съвет в Батак ще реши дали да поиска оставката на кмета Петър Паунов. Той е обвинен в незаконни действия за промяна на собствеността на държавен в общински имот край язовир Батак и последвалата му продажба. Освен това кметът е възлагал обществени поръчки на фирма на сина си за 580 хиляди лева. На заседанието днес общинските съветници на ГЕРБ ще внесат искането за отстраняването на кмет.
Обвинението към Паунов е, че е продал 100 дка имот, който е държавна собственост. Той го е преобразувал в частна-общинска и го е продал на трето лице за 2 400 лева. Има обвинения и че е поръчвал на фирмата на сина си големи обществени поръчки, които той е изпълнявал чрез своята фирма или чрез поставени лица. Тези обвинения обаче, все още не са доказани и проверката по тях предстои.
От Окръжната прокуратура заявиха, че той може да получи наказание от 1-8 години затвор. Заседанието на общинския съвет е в 16 часа.


Депутатът Манол Генов - вече обвинен за купуване на гласове .

12.07.2017

Според прокуратурата един глас се продавал за 25 лева .
Депутат с обвинение за купуване на гласове. Манол Генов от БСП ще отговаря пред Темида дали е станал народен избраник не по волята на народа, а срещу пари. Това е втори депутат, обвинен, че си е купил, а не заслужил любовта на електората.
Според прокуратурата Манол Генов чрез посредници е купувал ромски гласове в асеновградската махала „Лозница”. Освен него за покупка на гласове пред съда отдавна е изправен и друг депутат - Илия Илиев от ДПС.
Точно в 10:00 Манол Генов се яви, за да бъде обвинен от спецзвеното за борба с корупцията.
Според прокуратурата той е бил начело на структура, купила ромския вот в Асеновград.
„Това, че в една кампания зложелатели и доброжелатели могат да ти спрегнат името, аз не нося отговорност за това”, заяви Генов пред журналисти. И категорично отхвърли да е купувал гласове.
Според прокуратурата Манол Генов купил общо 69 гласа през петима посредници. Плащани са средно по 25 лева, но на някои и по 20.
В схемата бил  включен и затворник от Пловдив. Манол Генов му давал указания по телефона и осъденият организирал купуването на гласове от килията. 
„Според неговите показания Манол Генов е човекът, който организира предлагането и даването на имотна облага. Той е държал на това на кои лица колко лева да се предоставят”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор и шеф на спецзвено „Антикорупция”.
В схемата помагал и бизнесменът от Асеновград Николай Христев.Той също е обвиняем.
„Аз съм от Асеновград, там съм роден. Познавам го повече от 30 години, не сме близки”, заяви Генов. Манол Генов е бивш заместник-кмет на Асеновград. Твърди се, че гласовете, които купил, са от ромската махала „Лозница” в града. Заради своеволията на част от  живеещи в нея, Асеновград се вдигна на протест.
„Според мен напрежението ескалира именно от желанието на хората за справедливо възмездие”, заяви Генов. Според него решението с неспазването на законите е едно:
„Тук трябва да играе повече тоягата”.
Дали тоягата на прокуратурата ще остави белег в биографията на Манол Генов, предстои да разберем.


Първо във Фрог: КОНПИ запорира имот на Иво Прокопиев .

07.12.2017

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имот на бизнесмена Иво Прокопиев . Това научи Фрог нюз от източници в Агенцията по вписванията. На 24.11.2017 г. е наложен запор на имота на Прокопиев в Созопол.
До този момент тази информация старателно се укрива, за да не последва поредна вълна на възмущение за това, че  КОНПИ  и шефът й Пламен Георгиев  се използват  като бухалка в ръцете на различни политически лобита  и конкретно  модела КОЙ. Не е тайна, че най-яркият представител на този кръг -Делян Пеевски , води открита „война“ срещу Прокопиев  и кръга „Капитал“, към който принадлежи.   Предполага се, че запорираният имот е оценен на изключително висока цена.

 Не се изключва вероятността проверките от КОНПИ  да се използват като средство за притискане. С години например се точат проверки на имуществото на Огнян Донев, Богомил Манчев, Сашо Дончев, Веселин Марешки . Ще припомним, че Донев е станал клиент на КОНПИ  още от 2012 година, но няма изглед нещата да приключат. В серия публикации Фрог  разказа за купищата съмнения, които витаят около работата на институцията. Оказва се, че държавата плаща в пъти повече, за да работи тази институция, от сумите, които тя реално се събира. Отделно от това КОНПИ  е загубила много повече дела в съда, отколкото е спечелила, което е показател да компетентността не само на служителите, но ни на нейния шеф. В същото време упорито се твърди, че Пламен Георгиев напира да оглави бъдещия  антикорупционен  орган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар