понеделник, 26 март 2018 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …14




Масларова е оправдана за присвояване на 11 млн. Лева . СГС оневини и останалите подсъдими, прокуратурата ще протестира .

15.12.2015

Бившият социален министър от тройната коалиция Емилия Масларова бе оправдана по всички обвинения на прокуратурата за твърде скъпия ремонт на социален дом в Стара Загора, извършен между 2007 и 2009 г.
Социалистката бе обвинена за присвояването на над 11 млн. лева, представляващи разликата между отпуснатите за въпросните ремонтно-строителни дейности близо 19 млн. лева и реално похарчените около 9 млн. лева.
Софийският градски съд (СГС) оправда във вторник и останалите подсъдими по делото – бившият заместник на Масларова – Димитър Димитров, главният секретар на министерството по онова време Иван Пенев, бизнесменът Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов.
При този развой на казуса разходите в размер на над 25 000 лева остават за сметка на държавата, обяви съдия Димитрина Ангелова. Освен това тя промени паричните гаранции на подсъдимите в подписки и отмени обезпеченията, наложени по делото.
"При цялото ми уважение към съда, тази присъда не е правилна", коментира извън съдебната залата наблюдаващият прокурор Калин Софиянски, добавяйки, че с колегите му ще коментират решението на съда и ще го протестират пред втората инстанция.
Обвинителят обясни, че според него не е правилно, че СГС не е открил нито едно престъпление по случая, въпреки че страните по делото не спорят по установените факти – че ремонтът на дома в Стара Загора е струвал значително по-малко от първоначално отпуснатите средства.
"Съдът очевидно не вижда проблем в липсващите 11 млн. лева. Не може да вярно, че когато едно строителство струва 9 млн. лева, а са дадени 19 млн. лева, няма нито престъпление, нито нарушение", заключи прокурор Софиянски.
Добави и, че е очаквал подсъдимите да бъдат оправдани за присвояването, но поне да бъдат осъдени за по-леки престъпления заради липсващите пари. Това и била причината да използва по делото най-тежката правна квалификация, отговаряща на казуса, за да остави възможност на съда да наложи по-леко наказание, дори и да не открие доказателство, че парите са източени.
Според обвинителния акт бизнесменът Венцислав Драганов и Емилия Масларова са отговорни за присвояването на парите, които след това са били инвестирани в няколко дружества, контролирани и управлявани от Михаил Методиев и Драганов.
Ролята на Росен Стефанов пък била да заблуди служители в социалното министерство с неверни констатации от проверката на ремонта. Той бе обвинен, че като пълномощник е преподписвал изготвени от Методиев протоколи с невярно съдържание за извършени строително-монтажни работи на обекта.
В началото на разследването от държавното обвинение се похвалиха и с показанията на анонимен свидетел, според когото през 2008 г. 4 пъти носил пари в брой на Масларова по поръчение на бизнесмена. Въпросният свидетел Тодор Павлов обаче в началото на май 2011 г. се отрече от всички свои показания пред съда.
Тогава той обяви за "измислени" твърденията, записани като негови в няколко протоколи от разпити в досъдебната фаза, че лично е носил "пачки с пари" в черни пликове на Масларова, че конкурсът за избор на фирма, която да ремонтира социалния дом е бил нагласен, както и че изпълнителят е фалшифицирал документи и фактури, за да осчетоводи фиктивни дейности по проекта.
Ден по-късно, прокуратурата получи нов удар, след като свидетелят Добромир Нейков, чиято фирма е участвала в ремонта на социалния дом в Стара Загора, се отказа от думите си, че подсъдимият Драганов е уговарял с изпълнителите на проекта детайли от реконструкцията на сградата.
Свидетелят тогава обясни на съдия Димитрина Ангелова, че въпросните му показания от досъдебната фаза се дължали на "технически пропуски" от негова страна. По думите му към момента на разпита си пред прокурор той бил "неподготвен". В крайна сметка Нейков заяви, че не е виждал подсъдимия Драганов на подобни срещи с представители на наетите от социалното министерство фирми.
Впоследствие обвинителната теза за присвояването допълнително бе дискредитирана от Петя Влайкова, главен счетоводител в няколко фирми на съпроцесника на Масларова – Михаил Методиев. През октомври 2011 г. тя категорично отрече пред съда да е давала "между 40 и 50 пачки с по 20 и 50 лева" на Павлов, както бе описано в обвинителния акт.



Лъвски скок в кариерата! Съдийката, която пусна Ценко Чоков на свобода, се гласи за шефски пост.

14.02.2017

Председателят на тричленния съдебен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Даниела Росенова Иванова, която вчера пусна от ареста кмета на село Галиче Ценко Чоков, се яви днес пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) като кандидат за председател на съдебната инстанция, съобщава Канал 3.
От края на 2011 г. съдия Иванова е административен ръководител на АСНС. Другият кандидат за председател, който съдийската колегия на ВСС ще изслуша, е Румяна Илиева, също съдия в АСНС.
В понеделник, изненадващо с два на един гласа, съдебен състав, начело със съдия Даниела Иванова, пусна срещу парична гаранция от 10 000 лв. Ценко Чоков. В подкрепа на искането за освобождаването от ареста, адвокатите на Чоков изтъкнаха влошеното здравословно състояние на обвиняемия.
На 17 януари 2017 г. срещу Чоков и още седем участници в организирана престъпна група, ръководена именно от кмета на с. Галиче, бяха повдигнати обвинения за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Събраните материали срещу ръководената от Чоков престъпна група е събрано в 38 тома доказателствен материал.
До арестуването на Чоков, сина му и още шест лица, което стана в края на май месец 2016 г., се стигна след множество жалби и протести на жители на с. Галиче. Делото срещу скандалния кмет трябва да започне на 23 февруари, като за първото заседание са призовани 30 свидетеля. След решението, постановено от съдийките Даниела Росенова Иванова и Даниела Врачева, не е ясно дали няма да се стигне до промяна на показанията на свидетелите.


Открадналите 4,1 млн лева в Дупница сега дават кредити . Ивона Близнакова е пусната от ареста срещу 30 хиляди лева гаранция, но почти веднага се завръща в лихварството .

30.04.2017


Обвиняеми за лихварство и незаконно присвояване на над 4 милиона лева в момента раздават незаконни кредити, показа разследване на NOVA.
Става въпрос за хората зад пирамидата Дупнишка популярна каса, известна и като "Дупшникото КТБ".
Предишни репортажи на телевизията показаха как измамната спестовна каса на съпрузите Георги и Ивона Близнакови е ограбила над 200 човека с 4,1 милиона лева.
Някои от пострадалите от пирамидата  са дали на измамниците шестцифрени суми, спестявани цял живот.
В момента Георги остава в ареста, но жена му Ивона, пусната срещу 30 000 лева гаранция, вече раздава незаконни кредити.
Това се случва от два офиса - в Благоевград и Дупница. Те са брандирани с логото на "М Кредит" - фимра, която според Търговския регистър е под запор и не извършва дейност.
Под това лого обаче действа реално функционираща фирма, която според регистъра се занимава с обмяна на валута, но не и даване на кредити.
Учредена е с 2 лева капитал.
Пострадалите при дупнишката схема смятат, че изчезналите им пари, раздадени от Георги Близнаков като опростени кредити на близките му, всъщност движат новия лихварски бизнес на семейството.
Скритата камера на телевизията показа, че всички действащи лица от "популярната каса" работят в офисите на "М Кредит" - пуснатата под гаранция Ивона, синът й Сотир и жената, с която живее на семейни начала. Последната е управител на сегашната им фирма.
При получаване на 200 лева от нея, длъжникът трябва да изплати 260 в рамките на 5 месеца. Просрочването на точните дати струва по 2 лева допълнително на ден.
Ако не плащат вноските си, длъжниците получават писмо със заплаха за запор над имуществото им, както и всяващи респект телефонни обаждания.
Пред микрофона на NOVA никой от замесените не пожела да потвърди какви са сегашните му занимания.


Пуснаха на свобода един от най-опасните бандити в България .

09.01.2018

Един от най-опасните бандити у легендарен кримигерой Емил Милев-Крокодила от бандата за магистрални грабежи, бе пуснат на свобода от Специализирания наказателен съд. 
Той е подсъдим като лидер на група, извършила 4 грабежа, отвличания, както и за опит за убийство на полицай. Милев трябва да напусне незабавно килията, освен ако не бъде задържан на друго основание, постанови съдът.
Крокодила в момента още е в затвора поради мистериозна причина, но се очаква скоро да бъде пуснат от там. След решението на сцецсъда известният ъндърграунд герой ще се окаже на свобода.
Милев обаче е изключително опасен и отмъстителен и много хора няма да могат да спят спокойно.


Златко Баретата е окончателно оправдан по второто му дело за ръководене на група за наркотици .

26.03.2018

Златомир Иванов-Баретата е окончателно оправдан по второто му дело, по което е обвинен като ръководил на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. За окончателното решение съобщи пресцентърът на Върховния касационен съд (ВКС).
Върховните съдии Мина Топузова, Спас Иванчев и Христина Михова са потвърдили решенията от предишните инстанции, но част от наказанията срещу признатите за виновни са намалени.
По делото за организирана наркобанда, която според прокуратурата е търгувала с дрога в София, Черноморието и Казанлък между 2011 и 2013 г., за невинни са признати не само Баретата, а и Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора.
Подсъдимите по делото бяха общо 10. Извън тримата оправдани другите 7 души получиха различни наказания - от глоба до 5 години затвор.
Наложените наказания след окончателното решение на ВКС по делото са:
- Стефан Грозданов за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици - 5 години затвор
- Петър Цветанов – за участие в престъпно сдружение - 3 години и 6 месеца затвор
- Тодор Цветанов – за участие в престъпната група - 3 години и 6 месеца "лишаване от свобода"
- Тихомир Стоянов - за престъпление, свързано с държане на високорисково наркотично вещество - глоба от хиляда лева
- Кристиян Лалев - за участие в престъпната група и за престъпление, свързано с държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години условно с 5 години изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева
- Добромир Добрев - за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества - 3 години затвор и глоба в размер на 6 хил. лева
- Галин Лазаров - за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества - 3 години условно и глоба от 6 хил. лв.
Това не е единственото дело срещу Златомир Иванов-Баретата за наркотрафик. През 2016 г. по делото "Фирмата" той получи 6 години и половина затвор. Той обаче не лежа в затвора, след като бе изтърпял предварително наказанието си от шест години и половина чрез наложената му мярка за неотклонение "домашен арест" по време на процеса.


Прекратиха 18-годишно дело за жилищна измама . Разследването в Ямбол продължило 15 години .

23.03.2018

Дело за измама в особено големи размери, което е продължило 17 години, 7 месеца и 11 дни е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност. Фрапиращият случай е бил установен при проверка на Инспектората към ВСС. Става въпрос за особено тежък случай, при който са били платени, но не са били получени жилища в Ямбол.
Разследването на случая е продължило близо 15 години. Допуснати са били големи забавяния от разследващите органи и прокурора, сочи анализът на съдебните инспектори.
През първите три години на досъдебното производство са извършени малка част от необходимите действия по разследването. По тази причина е бил отстранен разследващият следовател. Освен това е имало над 4 години, през които не са извършвани никакви действия по разследването.
От 2012 до 2016 г. районната прокуратурата в Ямбол 4 пъти е внасяла обвинителен акт в съда. Всеки път съдебните производства са били прекратявани, тъй като той не е отговарял на всички законови изисквания. В съдебната фаза са допуснати кратки забавяния – при две от производствата в Районен съд - Ямбол, продължили 10 месеца и 11 месеца.
В резултат на цялата тази сага приключването на делото е забавено с 11 години, а производството е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване на повдигнатите обвинения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар