сряда, 28 март 2018 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 59




БАНДИТ ГЕЙТ – пореден епизод! Разследване на БТВ: МИНИСТЪР ГЕНЕРАЛ на ГЕРБ откраднал 1,6 млн през 2 обществени поръчки!

29.10.2017

Бандит гейт – пореден епизод! Разследване на БТВ:
Министър генерал на ГЕРБ откраднал 1,6 млн през 2 обществени поръчки! Става дума за Николай Петров, който се кълне в ефир, че никога не би взел пари за роднини презобществени поръчки, но го направи. Разследването на Петър Нанев доказва, че гробарят докато е бил член на ВМА е дал 2 обществени поръчки на фирма на дъщеря си.
Преди дни министерството на здравеопазването публикува на сайта си одит, извършен във Военномедицинска академия. Проверката обхваща почти целия период, в който настоящият министър на здравеопазването Николай Петров е началник на лечебното заведение. Докладът е изготвен от министерството на отбраната, под чиято шапка се намира ВМА. Проверката приключва през март тази година, когато генерал Петров все още не е министър на здравеопазването.
 Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи – импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лева с ДДС (сумата от 1 177 731 лв.).
Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие – Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 г. Проверката на министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. Нашата справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече – „Ортопедие – Инвекс” изобщо не е регистрирано по БУЛСТАТ дружество за конкретната обществена поръчка. А това е нарушение на закона, категорични са одиторите.
 А ДДС-то на 1 177 731 лева, колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лева. В доклада се посочва, че ВМА е нареждала дължимата по договора суми по сметка на „Ортопедие – БГ”. Според адвокат Пламена Маркова Военната болница е нарушила закона, подписвайки договор с дружество, което няма регистрация по ДДС. Действащият към онзи момент правилник за прилагане на закона също е категоричен по този казус:
„Договорът за обществена поръчка се сключва, след като изпълнителят представи пред възложителя заверено копие от удостоверение за данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ на създаденото обединение.”, се казва в чл. 49 от правилника за прилагане на ЗОП.
Въпреки изричното изискване по закон, договорът с дружеството, което не е регистрирано по БУЛСТАТ все пак е подписан от Николай Петров. Тогава шеф на ВМА, днес здравен министър. Поискахме интервю с генерал Петров, за да чуем неговите мотиви и неговият прочит на резултатите от одита.
 Здравният министър обаче отклони поканата ни за интервю с мотива, че програмата му е много натоварена и предпочете да отговори писмено на всичките ни въпроси, а започнахме от този: защо е сключен договор с дружество, което няма регистрация по БУЛСТАТ и какви са били мотивите му да не приложи разпоредбите на закона?
 Единственият критерий за избор на изпълнител по тази обществена поръчка е „най-ниска цена”. „Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки договор, след проведена обществена поръчка. Същите служители следят дали са представени необходимите документи за сключването на даден договор. Договорът се подписва от възложителя едва, след като е удостоверено, че същият е съобразен с разпоредбите на закона”, пише ни министър Николай Петров.


Над 100 милиона натрупа покрай ГЕРБ, кметската фамилия Тотеви .

30.10.2017

ГЕРБ в Пловдив се управлява от фамилията на кмета Иван Тотев, най-вече от майка му Роза Тотева, нейната приятелка Менда Стоянова и сивия им покровител – бившия финансов министър на Костов в СДС Муравей Радев.
След закупуването на парцела ,на може би ,умишлено преместения в Хасково завод за бира Каменица,активите на с кметското семейство Тотеви минаха 100 милиона лева!
Вече над 10 години семейството на кмета Тотев управлява и участва в организацията на Герб в Пловдив, което случайно или не, се свързва с огромния икономически възход на групата компании на семейство Тотеви!
В публичното пространство се носят множество предположения как е забогатяла кметската фамилия Тотеви , което във времето се свързва с участие първо на Иван Тотев ,като кмет на район Източен в Пловдив,после като областен управител на Област Пловдив и вече втори мандат кмет на град Пловдив!
Във времето пловдивчани, видимо и невидимо са свидетели на нарастналото в милиони имущество и бизнес на фамилията Тотеви-майка Роза, брат Георги и кмет Иван!
Докато средните доходи в града и общината са около 650 лева , семейство Тотеви натрупа активи за над 100 милиона лева!


Задържаха кмет на ГЕРБ с 24 кг наркотици .

16.11.2017

Полицията е задържала кмета на котелското село Топузeво, Николай Попов, при опит да изнесе 24 кг. метаамфетамин през границата, съобщиха от Апелативна прокуратура Бургас.
Мъжът, който бе издигнат на изборите от ГЕРБ, е арестуван на 28 март на ГКПП „Лесово“. Забраненото вещество се е намирало в колата му, която е била проверена от граничарите.
Ако бъде признат за виновен, Попов може да лежи в затвора между 10 и 15 г., както и да плати от 100 000 лв. до 200 000 лв. глоба, а автомобилът да му бъде отнет.
Досъдебното производство се извършва от разследващ митнически инспектор при Митница Бургас.


Арестуваният кмет от ГЕРБ плати 250 000 лева гаранция със заплата от… 1000 лева!

06.02.2018

250 000 лева в брой плати скандалният кмет на Септември Марин Рачев от ГЕРБ, за да излезе под гаранция, след като беше арестуван за откраднати 13 млн. лева от общината. Официалната заплата на градоначалника пък е само 1 000 лева! Е, откъде тогава извади четвърт милион кеш, за да излезе от ареста?
Срещу Марин Рачев от ГЕРБ ще бъдат повдигнати две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за общината сделки. От прокуратурата разкриха, че всички обществени поръчки в Септември се печелили от фирми, държани официално от роднини на кмета. Рачев си имал и свой доверен човек в общината, който подправял документите така, че да печелят обществените търгове винаги въпросните фирми.
Още по- фрапантен обаче е фактът, че в дома на Марин Рачев са открити документи от ДАНС, свързани с купуване и продаване на гласове в цялата Пазарджишка област за последните местни избори. От прокуратурата смятат, че той е получавал информация за готвени полицейски акции. Дори прилежно си бил записал какво трябва да отговаря на различни въпроси, в случай, че го арестуват.
Полицията е открила също и тефтер, в който крадливия кмет прилежно си е записвал сумите, които прибира от всяка обществена поръчка, усвоена от фирмите му.
В същото време, ромските протести в подкрепа на крадливия градоначалник стават все по- куриозни. Мургавите поддръжници на Марин Рачев заявиха, че събират пари, за да платят колосалната гаранция от 250 бона.
Скандалният кмет към момента е под домашен арест. Оказа се, че няма нужда никой да му събира пари за гаранцията, защото той си има достатъчно да плати не само нея, но и още хиляда такива гаранции.
Междувременно, от прокуратурата разкриха, че са засипани със сигнали от цялата страна срещу кметове на ГЕРБ. Тепърва се очакват още много зрелищни арести, като този на Марин Рачев, и още по- фрапиращи разкрития за злоупотреби с власт.
В същото време, Бойко Борисов продължава да натяква, че корупция нямало. Но пък и не коментира последния доклад на ЕК, в който се констатира, че няма напредък нито в правосъдната реформа, нито в борбата с корупцията.


Депутат – убиец от ГЕРБ измамил НАП с 200 бона и нищо .

26.03.2018

Депутат, на чиято съвест вече лежи убийство, който е в лично подредената от водача й Цветан Цветанов благоевградска листа на ГЕРБ, освен това е ощетил тежко хазната, доказва разследване на сайта Биволъ:
Да продадеш фирма задлъжняла към бюджета на малоимотно лице не би трябвало да е възможно.
Поне така каза говорителят на НАП Росен Бъчваров след като избухна скандалът с милиардите несъбран ДДС. Той беше категоричен, че за вписването на сделки се иска удостоверение за липса на задължения към НАП.
Някои обаче явно са по-равни от другите пред НАП и Агенцията по вписванията, защото за депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев номерът е минал.
Малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ Гоце Делчев в края на април 2016 г., Гамишев се отървава от фирмата си Гамишев – НКБ ЕООД като я прехвърля на „Файнест Асошиътс“ ЕООД.
Днес Гамишев – НКБ ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. Тя е добавена в позорния списък на НАП през август 2017, но дълговете в особено големи размери са налице доста време преди това, още докато Димитър Гамишев е неин едноличен собственик, сочат данни от ГФО на фирмата.
Как при това положение е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията е загадка, но то е факт.
Файнест Асошиътс ЕООД е фирма с 2 лева капитал и е регистрирана в Ловеч със собственик и управител Георги Михайлов Георгиев. Това лице е управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества, показва справка в Търговския регистър. А на адреса на Файнест Асошиътс в Ловеч на ул. Шипка 5А са регистрирани общо 23 фирми. Проверка на Биволъ показа, че поне 10 от фирмите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на НАП. Всичко това говори недвусмислено, че Гамишев е продал фирмата си на професионален „сламен човек“ с пълното съзнание, че го прави, за да избегне плащането на данъци. Сега НАП може да се надява единствено да прибере от Георги Георгиев на босия цървулите, или тихомълком да отпише вземането”.
И още: „Преди да стане шеф на местната структура на ГЕРБ и депутат, той е строителен предприемач и член на ГЕРБ – Предприемачи. По това време бизнесът на неговото семейство процъфтява. Същата тази фирма Гамишев – НКБ отчита внушителни нетни приходи от продажби – 1,7 млн. за 2013 г. 1,2 млн. за 2014, нараснали тройно с връщането на ГЕРБ на власт – 3,5 млн. за 2015 г. През 2012 г. съпругата на Гамишев Боянка е получила близо 400 000 лв. европейско финансиране от ПРСР за къща за гости в с. Гайтаниново. Неговата снаха Ангелина Гамишева пък е взела от същата програма близо 300 000 лв. за къщи за гости в с. Лещен”.
Според Биволъ: „Има слаба вероятност Прокуратурата да се възбуди и да повдигне обвинение на хитрия депутат Гамишев за избягване на данъци в особено големи размери. Тя ще е улеснена в това начинание от факта, че народният представител от ГЕРБ вече е със свален имунитет. В средата на миналата година Цацаров му поиска имунитета, след като Гамишев стана обвиняем за убийство на пешеходец при шофиране с превишена скорост”.
На 27 ноември 2014 г. Гамишев превишил максимално допустимата скорост в населено място. Той се е движил с около 68 км/ч или 18 километра над законово позволеното, причинил смърт на пресичащ пешеходец.



Още един депутат от ГЕРБ – Борис Кърчев, е прехвърлил своя фирма на малоимотно лице .

28.03.2018

Избраният от старозагорски регион бизнесмен, вече бивш собственик на кабелни телевизионни и интернет мрежи, Борис Кърчев се е отървал директно от едно дружество, а после и косвено от друго, стоварвайки ги на мъж, който освен че е почти безимотен, но е и със 60% нетрудоспособност.
Схемата е класика. Тя работи успешно до края на миналата 2017г., когато с промени в Търговския регистър се стопира практиката фирми със задължения да бъдат прехвърляни на безимотни и неграмотни хора. Депутатът Борис Кърчев преди да гласува за спирането на тази схема като народен представител, се възползва максимално от нея като бизнесмен.
Първо, през септември 2016г. Борис Кърчев и неговите съдружници – Бойко Байчев и Ирина Колева, собственици на дружеството „КТВ“, което разпространява тв и интернет сигнал в Гълъбово, прехвърлят дяловете си на Динко Динев. Той отглежда овце в старозагорско село, което е в посока, обратна на Гълъбово и ги делят близо 40 км.
Предполага се, че са развъртели схемата заради задължения и заради липса на документи, легализиращи кабелната им мрежа и абонатите.
Както Пресс ТВ показа в поредица репортажи – друга фирма-кабелен оператор и бивша собственост на съдружниците Кърчев-Байчев, а именно позиционираната в Казанлък „Би Би Си Кейбъл“, е претърпяла известни метаморфози, за да се окаже в крайна сметка собственост отново на …Динко.
Бъдещият депутат Кърчев излиза от „Би Би Си Кейбъл“ през октомври 2015г. заедно със съуправителите Бойко Байчев и Стоян Стоянов и прехвърлят дяловете си на Георги Христов. Христов е тяхно протеже в бизнеса с кабеларките из региона. И участва заедно с троицата в други гешефти, за които по-рано Пресс ТВ разказа. Христов през декември м.г. прехвърля на свой ред „Би Би Си Кейбъл“ на…Динко Динев. Фирмата е със задължения от близо 800 000 лева  и два запора върху имот от две различни дружества-софийско и казанлъшко.
Отърваването от задлъжнялото дружество е станало самоняколко дни – на 29 декември 2017г., преди да влязат в сила  поправките в Търговския закон, с които вече не се допуска прехвърлянето на фирми на малоимотни.
45-годишният Динко Динев живее в старозагорското село Християново с майка си. Няма друго семейство. Отглежда десетина овце. Мъжът е с няколко диагнози, сред тях инсулт и инфаркт. Има ТЕЛК-ово решение за 60% нетрудоспособност. Няма обаче изискуемият стаж от 5 години, за да взима пенсия по болест. Лечението му е скъпоструващо, на практика живеят с пенсията на майка му, която е бившият пощальон на селото. Доколкото може Динко се хваща на работа за нищожен надник, където намери. Основно на полето.
Динко, според Търговския регистър, има 7 фирми. На всичките е приемник. Сред тях са и бившите на Борис Кърчев. Част от дружествата са с огромни задължения и запори. Динко разказва пред нашата камера, че подписът му пред нотариус струва 300 лева. Това е цената, за да му прехвърлят задлъжняла фирма.

Припомняме серията от материали, разкриващи „бизнес веруюто“ на Борис Кърчев:

Парламентарното харакири на депутата Борис Кърчев

След „фалита“: Г-н Кърчев, имате ли нужда от финансова подкрепа?

Ще пише ли Борис Кърчев като бъдещ депутат нови закони със задна дата?

Борис Кърчев, кандидатът на ГЕРБ за Парламента, с фирми-клонинги връща времето назад и печата неверни договори

Ето неистинските документи, съставени от Борис Кърчев, кандидата за депутат от ГЕРБ

Б.Кърчев /ГЕРБ/ цака и рекламна агенция с 600 хил.лв. Стреми се за депутат с борчове за стотици хиляди левове

Как целещият се в Парламента Борис Кърчев & компания продадоха на себе си имот под възбрана

Чичеков: „Би Би Си кейбъл“ откраднаха бизнес за милиони и си купиха индулгенцията и от ГЕРБ

Борис Кърчев се сили към Парламента след серия отблъскващи закононарушения

Господин Кърчев, ако ще ковете закони, започнете първо да ги спазвате!

Няма коментари:

Публикуване на коментар