понеделник, 9 юли 2018 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 22



Тръгва делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин .

12.12.2017

Софийска градска прокуратура внася в съда обвинителен акт срещу бившия министър на външните работи и неговия заместник
Софийска градска прокуратура (СГП) внася в Специализирания наказателен съд (СпНС) обвинителен акт срещу Даниел Митов – бивш министър на външните работи и Христо Ангеличин – бивш заместник министър на външните работи. Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост.
Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15 януари до 22 юли 2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество, и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерство на външните работи (МВнР).
В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.
Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.
Христо Ангеличин е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не упражнил  достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.
В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.
Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството.
С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.
Предстои насрочване на делото от съда.


РАЗСЛЕДВАНЕ! Каракачанов с имоти за милиони! Завлякал имотите на ВМРО!

18.12.2017

Красимир Каракачанов притежава имоти за милиони левове.
Красимир Каракачанов залага имоти на оглавяваната от него „Фондация ВМРО”, за да обезпечава собствени кредитни задължения.
Грандиозен корупционен скандал е на път да разтърси политическо пространство у нас. Оказва се, че един от лидерите на тези, които най-много критикуват политическото статукво и лидерите на големите казионни партии за необяснимите им богатства, всъщност не им отстъпва ни най-малко по лично имане.
Иде реч за лицето Красимир Дончев Каракачанов. Оказва се, че военният министър, както е по-известен Каракачанов сред своите съратници, освен да върти чевермета и да поглъща по няколко мешани скари на едно хранене, имал и неподозирани други таланти.
А именно, да трупа имоти на свое име. Остава загадка, как един партиен чиновник като него, който през целият си живот не е работил нищо друго, освен да бъде функционер на заплата в различните превъплъщения на сурогатната ВМРО (фалшификат на историческата организация) след 1990 г. е успял да придобие толкова много лични имоти в цялата страна. А те наистина са много! Но да започнем поред…

Първата перла в имотната корона на лицето Красимир Дончев Каракачанов е поставена през 2003 г., когато лидерът на ВМРО закупува апартамент в един от най-скъпите софийски квартали – „Изток” с площ от близо 130.00 кв. м. Всеки, който иска да провери стойността на един такъв имот, нека просто отвори първият попаднал му сайт за недвижими имоти и ще разбере, че пазарната му цена в никакъв случай не е под 200 000 евро!
Имотният рейд на чеверме комитата продължава и през 2004 г. и 2005 г. Тогава в две последователни години Каракачанов придобива апетитни имоти на морето, а именно жилищна сграда намираща се във вилната зона на Кранево и поземлен имот от 1173 кв.м. в землището на с. Осеново, Община Аксаково.
През 2013 г. Каракачанов закупува имот от 1000 кв.м. в Община Трявна, който няколко месеца по-късно той и съпругата му – прокурор в Софийска градска прокуратура великодушно подаряват на бащата на Красимир Каракачанов – видния функционер на казионното БЗНС по времето на комунизма Дончо Каракачанов. Според запознати, към дата днешна в този имот близо до Трявна има издигнат хотел.
Последната имотна придобивка на тарикат патриота е от миналата 2016 г. Тогава малко след президентските избори, в края на месец декември Каракачанов закупува близо декар и половина в землището на с. Любовище, Община Сандански. Можем само да предполагаме, кога точно ще бъде издигнат на това място следващия хотел от бизнес империята на Красимир Каракачанов.
Най-омерзителното в цялата политико-икономическа дейност на Каракачанов обаче е в това, че същият използва имоти на ръководената от него „Фондация ВМРО”, за да трупа собствени финансови дивиденти. За какво става дума? През 2007 г. Каракачанов изтегля заем за собствена употреба от Банка ДСК, който обезпечава с имот на „Фондация ВМРО” в град Петрич! Как става това? Ами много просто. Физическото лице Красимир Дончев Каракачанов сключва договор за банков кредит с Банка ДСК. Банката обаче иска съответните гаранции, че кредитът ще бъде върнат и настоява да получи съответните обезпечения. Обезпечението е дадено своевременно от юридическото лице „Фондация ВМРО”, което учредява договорна ипотека в полза на Банка ДСК върху свой имот в град Петрич, с цел същия да послужи като обезпечение по кредитното задължение на физическото лице Красимир Дончев Каракачанов. Председател на Управителния съвет и представляващ „Фондация ВМРО” е… физическото лице Красимир Дончев Каракачанов.


Извънредно! Теменужка Петкова подава оставка .

23.02.2018

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка, за да няма съмнения за влияние при сделката с ЧЕЗ, информира bTV.
Оттеглянето ѝ е аргументирано с факта, че познава Гинка Върбакова – собственика на „Инерком”. Именно тази компания бе обявена за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ.
„Познавам тези хора от 20 години, но не съм кума на Върбакова”, коментира Петкова.
Премиерът Бойко Борисов е поискал лично оставката на министър Теменужка Петкова след гръмналия скандал с ЧЕЗ, в който бе намесено и неговото име.
"Не искам да давам шанс на никой да си позволява да нарушава правилата в държавата. Няма как да забравя 20-годишно приятелство. Не искам да се намесва държавата в частни сделки", това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов за оставката на енергийният министър Теменужка Петкова.
"За да не дам никак възможност да се влияе върху репутацията на правителството и Петкова я посъветвах да си подаде оставката", обясни премиерът пред журналисти в Брюксел, където днес председателства Съвета на Европа.
Министър Петкова заяви преди това, че вече е депозирала оставката си и решението щяла да е на премиера. Борисов обаче вече го е взел и се разделя с енергийния министър.
"Имаме КЗК, имаме КФН, имаме ДАНС, ако трябва да се проверяват произход и пари, нито енергийният министър, нито аз можем да повлияем на подобна сделка. Сделка между частни компании в Чехия, ние нямаме как да контролираме и да попречим. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Преди дни една телевизия беше продадена за огромна сума, защо не попитате има ли нещо общо правителството там, попита министър-председателят."Госпожа Петкова е честен човек, като се върна ще се срещна с коалиционните партньори и да вземем решение кой да я замести", посочи Борисов.


Симеонов даде хората на Ангелкова на главния прокурор . Става дума за незаконни строежи на морския плаж „Слънчев бряг-юг”, които според вицепремиера са вследствие на действия на служители на министерството .

06.06.2018
„Изпратих сигнал до Главния прокурор г-н Сотир Цацаров относно проверката за закононарушения на служители в Министерство на туризма, касаещи незаконни строежи и незаконно одобрени схеми и категоризации на заведенията на морския плаж „Слънчев бряг-юг”. Това написа вицепремиерът Валери Симеонов в профила си във Facebook.
Министър Ангелкова отговори също с Facebook статус. След проверки на министерството на „Слънчев бряг-юг” се разбрало, че плажът попада в одобрените схеми. Ангелкова не възразява, ако има друга информация, компетентните органи да направят проверка.
„ Категорично заявавам, че аз като министър и моите служители работим изцяло при спазване на българското законодателство. Установеното от нашите проверки на плаж Слънчев бряг-юг, както и на всеки друг плаж, попада в одобрените схеми според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Ако има някаква друга информация, нека бъде направена проверка от компетентните органи. Това коментирах и пред журналисти в Народното събрание.“
Това е втори ден на размяна на постове във "Фейсбук" между Симеонов и Ангелкова.
Вчера Ангелкова категорично заяви, че няма незаконни заведения на „Какао бийч” и не се налага събаряне на постройки в курорта. Заканата за подобни действия дойде в понеделник от Валери Симеонов.
Минути след коментара вицепремиерът Валери Симеонов публикува позиция във Facebook, според която министър Ангелкова била поискала 20 декара плаж изключителна държавна собственост да бъдат прекатегоризирани като частна. Според него това искане било обвързано с интересите на собственици на имоти и хотели в „Слънчев бряг”.
Задочната престрелка продължи с нов коментар на министър Ангелкова. В профила си във Facebook тя изрично заявява, че Министерството на туризма не продава плажове, а само ги управлява и допълва, че процедурата цели просто да се актуализират кадастралните карти от 2005 година с по-актуални от 2015 - а. Валери Симеонов вече заяви, че ще бойкотира решението, когато бъде внесено в Министерския съвет.


Мдаа! Интересно! Съпругът и “бащата на внуците” на зам. министър ръководят фирмата със загиналия охранител .

09.07.2018

“Разбрахме за инцидента в събота в късния следобед. Майка му ми звънна и ме попита дали имаме представа какво се е случило с момчето, защото не се е прибрал вкъщи след дежурството си. Имаме охрана само през нощта от 7 – до 7 сутринта. Даниел беше сред най-добрите ни служители – много кротък и много добър. Ние също искаме да стигнем до истината”.
Това каза пред Антон Хекимян по bTV Филип Чипев – собственик на фирмата, където е работело  момчето, което  е открито мъртво в шахта. Той не си обяснява ситуацията и твърди, че няма представа какво се е случило. Той обясни, че все още няма информация от НСО по случая.
“Нямаме денонощна охрана и няма как да разберем по-рано какво е станало след 7 сутринта. Аз съм едноличен собственик и управител. Охраняваме много обекти, а това е само един от тях”, допълни той.  Чипев разясни и каква точно е връзката му със съпруга на зам.-министър Султанка  Петрова, която беше депутат от квотата на Обединените патриоти и по-късно беше назначена в социалното министерство.
“Съпругът на Султанка Петрова е мой пълномощник. От репортаж на bTV става ясно, че тя е била собственик на фирмата “Дефанс консулт”, която обаче по-късно напуска. Понастоящем едноличен собственик и управител на охранителлната фирма е Филип Чипев, който обясни, че е “баща на внуците” на Султанка Петрова. Нейният съпруг пък бил негов пълномощник.
Има камера, но мястото, на което е намерен Даниел не е в периметъра й. От 7 до 9 той не е бил на работното си място, а е бил при охраната на НСО. Това не е официална информация. Нямам представа дали това е частна практика”, каза Чипев.
Той разказа, че е разбрал за инцидента, след като роднини на загиналия охранител му се обадили.
“Ние много се притеснихме и звъннахме на един от охранителите от нашата фирма, които имат достъп до обекта”, разказа Чипев. По думите му охранителите на фирмата не си сдават един на друг обекта, тъй като смяната е от 7 часа вечерта до 7 часа сутринта.
“Ние също искаме да разберем истината, защото Даниел беше един от най-добрите ни служители. Това е обект от специална охрана на НСО, там достъп нямат дори ръоводният състав на нашата фирма. Ние нямаме представа какво се е случило, нямаме и официална информация от нито една институция до момента”, разказа собственикът на охранителната фирма.
Той обясни, че има охранителна камера, която обаче не обхваща периметъра на инцидента.
“Знаем, че вечерта от 7 до към 9 и половина не е бил на работното си място, бил е при охраната от НСО и са разговаряли там. Какво е правил при охраната на НСО, ние не можем да знаем. Това го знаем като информация от следващия охранител, който е отишъл на мястото. Това е неофициална информация”, разказа Чипев.
След инцидента самата Султанка Петрова се обадила на роднините на загиналия охранител. Пред bTV тя каза, че е имала намерение да помогне, но не отправяла натиск за потулване на случая, както и не е предлагала парична помощ на семейството.
“На 6-и тръгва на работа. На 7-и никой не вдигаше на телефоните му. След няколко часа направихме връзка с работодателя му. Той пое ангажимент да разбере какво е станало. Ние на седми разбрахме, че е паднал в шахта. Не знаем в колко часа това е станало. Нито кога са го намерили точно. Не знаем къде е закаран трупа. Никой от полицията не ме е информирал. Никой не ни се е обадил.”
Това повтори пред Аделина Радева в “Здравей, България” лелята на починалия 25-годишен Даниел Тасев – Катя.
От две години е охранител във фирмата, която пази строежа на новото Народно събрание в бившия Партиен дом. Тръгва за нощна смяна в петък следобед и оттогава близките му нямат контакт с него.
“Той на този обект ходи нощни смени. Доколкото знам работят и други хора там, а после разбирам, че е бил сам на смяна. Как така?! Той на негови познати е казвал, че работят по двама души. Не знам къде в момента е трупът на момчето”, добави тя.
“Да не ми се обади никой от полицията, значи все едно аз не съществувам в тая държава. След като се случи нещо такова, не знам къде се намирам. Нито ми се обади психолог, нито полицай. Имахме връзка само с прекия му началник. На тоя обект защо няма ограждения, няма осветление”, пита лелята на загиналото момче.
“Имаме съмнения, че може нещо друго да е станало. Този строеж не е обезопасен според мен. Как ще работят работници и през деня, като стърчат железа?” запита тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар