сряда, 3 април 2019 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 56




Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.


В САЩ Е ЗАВЕДЕН ИСК СРЕЩУ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, ЦЕКО МИНЕВ, ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ И БНБ ЗА КРАЖБА НА 65 МИЛИОНА ДОЛАРА .

05.02.2019

На 27 ноември 2018 г. адв. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите Рудерсдал, Ол Сийз Пропърти 2, Асет Мениджмънт и адв. Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски.
Исковата молба внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.
Според системата PacerMonitor делото се гледа от съдия Анализа Торес, която на 4 декември 2018 е изпратила призовки до ответниците. Следващото заседание по делото ще е на 14 март 2019 г.


Арестуваха българи източвали банкомати на остров Бали . Арестувани са петима нашенци, по време на акцията имало гонка с полицаите .

08.02.2019

Българска група, занимаваща се с източване на лични данни от банкомати на територията на о-в Бали, е разбита след зрелищна акция на местната полиция.
Зад решетните в момента се намират петима наши сънародници, които освен с престой в пандиза, са заплашени от глоба в размер на стотици хиляди долари. Арестуваните са Андрей Пейчев, Ивайло Трифонов, Георги Йорданов, Тодор Добрев и Варадин Попов. Органите на реда продължават издирването на още един заподозрян нашенец, който е успял да избяга по време на ареста.
Екшънът, напълно достоен за сюжет на холивудска продукция, се разиграва на 3 февруари тази година. След активно проследяване в продължение на пет дни и достатъчно събрани доказателства под формата на свидетелски показания и видео кадри от района на банкоматите, полицейският екип влиза в действие.
Групата на нашенците обаче не се дава лесно и започва бясна гонка с патрулите на властите. Стига се до там, че единият от българите се блъска и разбива автомобила си на пътния участък, но въпреки това успява да се измъкне от лапите на ченгетата.
В крайна сметка, белезниците щракват за останалите петима, чиито домове са претърсени и в тях се открити още веществени доказателства за престъплението.
Българската група се е занимавала с източване на лични данни от банкомати посредством скимер устройство и рутер. Мишена на сънародните ни са заможни клиенти на острова, които идват като туристи, обясни пред местните медии директорът на полицията в Бали комисар Анди Феран, след разкриването на информацията на спецакцията.
След претърсването на домовете на българите, полицията открива рутери, лаптопи, мобилни телефони, както и няколко единици скимери. Посредством перфектно изработена схема, са източвани милиони долари от сметките на заможни туристи на острова, който е сред най-привлекателните екзотични дестинации за почивка.
Как е действала схемата? Дегизирани с перуки и придвижвайки се с предварително наети под наем автомобили, нашенците са инсталирали на набелязаните банкомати скимер устройство с камера, свързана с маршрутизатора и модема, които след това за записвали всички клиентски данни, включително и ПИН кода на картата.
Цялата тази информация след това се прехвърляла на фалшив банкомат, в който започвали да пристигат пари от сметките на ужилените клиенти. Всички специализирани устройства за този вид престъпление са закупени онлайн от българите. Фалшивите банкомати са били поставени в различни райони на острова, включително Южна Кута, няколко по-големи бензиностанции, магазини, оживени плажове и др.
Българската банда попаднала в полезрението на полицията след сигнал за необичайна сделка по изтегляне на пари в район Пекута, Нуса Дуа. Комисар Феран получил и показания на служител в магазин в района на плажа Паданг – Паданг в Печату, който видял един от заподозрените да се навърта с подозрително поведение около близкия банкомат.
Органите на реда все още не са оповестили точната цифра на източените от нашенците чужди пари, но според първоначалните данни, става въпрос за над 880 милиона евро в брой.
Остров Бали е известен с лошата си репутация относно конфиденциалността на личните данни, тъй като системата за сигурност на банкоматите е примитивна и лесна за разбиване. Разкриването на българска група пък съвсем не е новост за местната полиция, в чиито регистри през последните години фигурират десетки наши сънародници, уличени в източване на банкомати и други киберпрестъпления.


Шестима са обвинени след акцията в НОИ – Силистра .

09.03.2019

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност след вчерашната акция в НОИ – Силистра, при която беше задържан и директорът Милен Пенчев, стана ясно на брифинг на прокуратурата и МВР. Разбитата схема е за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия, съобщи бТВ.
Обвиненията са за членуване в организирана престъпна група.
Установено е, че по телефона Пенчев е диктувал на началника на отдел „Отпускане на пенсии” лични данни на лица, които са искали да получават пенсии, за които нямат право.
„Тя е записвала на бележка абревиатурата „СМЧ – Пенчев”, тоест „Силно мой човек - Пенчев”. С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не са се извършвали нужните проверки”, обясни Сийка Милева.
Лицата, които са се възползвали, от такива пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.
До момента момента разследващите са установили, че по схемата отпуснати пенсии на около 20 души, обясни наблюдаващият прокурор Димитров. Установено е, че те никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите книжки. Обикновено се е удостоверявал стаж като миньори, тъй като пенсията е висока и това дава възможност и за по-ранно пенсиониране.
По думите му става въпрос за пенсии от над 600 лв., като някои суми дори са били „таванът” по закон. Тези хора въобще не са имали право на пенсия, някои от тях нямат почти никакъв трудов стаж, посочи още наблюдаващият прокурор.
Предстои да се прецени за кои от обвинените да бъде поискана постоянна мярка „Задържане под страна”, обясни наблюдаващият прокурор Димитров.
Част от членовете на групата са били ангажирани с изготвянето на фалшиви удостоверения за трудов стаж. По случая са разпитани множество свидетели.


Кметът на Созопол обвинен в присвояване на 2 млн. лева .

11.03.2019

Кметът на Созопол Панайот Рейзи беше обвинен в длъжностно присвояване на 2 милиона лева. Рейзи бе избран за градоначалник от листата на ГЕРБ.
Той е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989474,08 лв. (собственост на Община Созопол), поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.
За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори.
Той е плащал пари по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата - изпълнител.
Кметът е с мярка за неотклонение подписка. Ако прокуратурата успее да докаже обвинението в съда, той може да влезе в затвора за между 10 и 20 години, част или цялото му имущество да бъде конфискувано и да бъде лишен от правото да заема изборна длъжност, се казва в съобщението на държавното обвинение.


Тарашат ДАИ – Перник за подкупи . Извършват се претърсвания, изземвания и разпити на свидетели .

03.04.2019

Прокурори от Специализираната прокуратура и служители в ТЗБОП-Перник започнаха действия по разследване в Областна дирекция на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в град Перник.
Досъдебното производство на Специализираната прокуратура е образувано срещу лица, за които има данни, че участват в организирана престъпна група за подкупи. Извършват се претърсвания, изземвания, разпити на свидетели, съобщават от прокуратурата.
Информация за специализираната операция ще бъде предоставена по-късно, уточняват от обвинението.
Cедем служители на ДАИ-Перник са задържани за подкупи. Обвинението, което ще им бъде повдигнато, е за участие в организирана престъпна група.
Групата е действала на територията на област Перник чрез проверки на пътя и събиране на „такса спокойствие“, съобщи Димитър Петров, изпълняващ длъжността административен ръководител на Специализираната прокуратура.
Взимани са пари от десетки транспортни фирми. Част от тях са получавали писма, с които били предупреждавани за проверки, предаде „24 часа“.
Когато пък собствениците на тези фирми идвали в ДАИ, са им били искани определени суми пари, за да не им бъдат съставени дължимите по закон актове. Събирани са пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност или подновяване на такъв.
При спиране на пътя на кола на съответната фирма, проверяващият служител бил длъжен да се свърже с някой от администрацията, който също бил част от групата. След потвърждение, че таксата е заплатена, камионът не се проверявал. Ценоразписът не бил твърд, преценявало се според финансовото състояние на фирмата и броя на превозните средства.
Групата от ДАИ – Перник е в полезрението на службите за сигурност от средата на миналата година. Задържаните са на средно ниво, има ясно изразен лидер. Сред арестуваните не е ръководителят на ДАИ, уточни Петров.
Акцията е започнала около 9,30 ч. тази сутрин, продължава в служебни помещения и лични адреси.
Утре ще бъде съобщена по-подробна информация. Явно става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри, каза Петров, визирайки предишни акции в ДАИ в София и в Благоевград.
За софийското ДАИ делото е в съда, в Благоевград разследването е приключило, изготвя се обвинителен акт, посочи Петров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар